Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Barangoló: Luxemburg

2007.07.20. 07:40

Mivel már mindenkinek tele a hócipője a meleggel, ezért úgy gondoltam, hűvösebb éghajlatra utazunk. Ha hinni lehet a Meteorológiai Szolgálat honlapján található információknak, akkor a kontinens nyugati felén nincs ennyire meleg, sőt ott még az eső is esik néha.

Grand-Duché de Luxembourg, azaz a Luxemburgi Nagyhercegség Európa északnyugati részén található, Németország, Belgium és Franciaország között. A legnagyobb miniállam függetlenségét hosszú küzdelmek árán vívta ki. A nagyhatalmak évtizedeken keresztül ide-oda tologatták egymás között, míg végül a Napóleoni háborúkat lezáró 1815-ös bécsi kongresszuson született döntés alapján lett önálló állam. Tagja a Benelux vámuniónak, alapító tagja a NATO-nak, valamint az Európai Unió elődjének, az Európai Gazdasági Közösségnek is. Jelenleg az EU több fontos intézményének ad otthont: a Parlament Főtitkárságának, a Bíróságnak, a Számvevőszéknek, valamint a Bizottság több főigazgatóságának. A főváros a kormány és a nagyherceg székhelye, valamint itt található több külföldi bank kirendeltsége is. A nagyherceget egyébként Henriknek hívják, és a dinasztiája 1890 óta uralkodik Luxemburgban. Mindenképpen meg kell említeni, hogy az országnak több hivatalos nyelve van: a francia és német mellett a legtöbben luxemburgiul beszélnek. Ez állítólag a német egyik nyelvjárása, de egy öntudatos fiatalember felhívta rá a figyelmemet, hogy még csak nem is lehet a két nyelvet egy lapon említeni.

Bármilyen furcsa, Budapestről elég komplikált eljutni ide, mivel nincs közvetlen repülőgép-járat. Ha valaki autóval indul neki, akkor Ausztrián és Németországon keresztül kell utaznia, szerencsére végig autópályán. Ehhez azért hozzá kell tenni, hogy ez igen kemény megpróbáltatás, az út ugyanis legkevesebb 12 óra, ami eléggé megviseli az ember ülőgumóit. Mikor odaértünk, be fogjuk látni, hogy megérte. Köszönhetően az óceáni éghajlatnak, minden csodaszép zöld, hatalmas erdők, hegyek és folyók váltják egymást.

Trier irányából érkezünk a sztrádán, és viszonylag gyorsan elérjük a fővárost. Nagyon oda kell figyelni, melyik irányba fordulunk, mert nem lehet akármerre menni. Vannak olyan hidak, amelyeken csak egy irányban engedélyezett a közlekedés. Szabaduljunk is meg gyorsan a kocsitól, elvégre csak gyalog lehet egy várost felfedezni.

A IV. században római fennhatóság alatt állt a terület, két fontos kereskedelmi út is keresztezte itt egymást. Ezért építettek egy tornyot, hogy könnyebben lehessen figyelni a környéket. A X. században Siegfried gróf emelt egy erődöt, melyet „Lucilinburhuc”-nak hívtak, ebből alakult ki a város későbbi neve. Az erődítményt az évtizedek során többször bővítették, átalakították, aztán leégett, és újraemelték. A XVII. században egy francia építész, Vauban úgy felturbózta, hogy művét akkor az „Észak Gibraltárjának” nevezték el. 1994-ben a UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Lehetőség van arra, hogy buszon idegenvezetővel tekintsük meg, de szerintem sokkal érdekesebb, ha az ember sétál egyet. Ha felértünk, és még nem köptük ki a tüdőnket, akkor barangoljunk egyet az építészek után elnevezett kört formázó sétányokon. Lefelé menet vessünk egy kósza pillantást a városra is, meg arra a gyönyörű tulipánfára ott, a házak előtt.

A régi városrész tartogat még más látványosságokat is. A központja a Fish Market (Halpiac), de a szépen kialakított sétálóutcákon eljuthatunk a nagyherceg palotájához, aminek homlokzatát reneszánsz stílusban alakították ki. A Miasszonyunk katedrális, ami szerényen meghúzódik az épületek között, még a XVII. században épült. Ha kedvünk van barangolni a föld alatt, akkor meglátogathatjuk a Bock hegy kazamatáit. A Place Guillaume-on, mely nevét a XIII. században II. Vilmos holland királyról kapta, található a Városháza és a Turisztikai Hivatal, de jó időben vásárokat tartanak itt, esetleg koncerteket. Most is tele van a tér, oda kell figyelni, nehogy nekimenjünk egy standnak, esetleg egy szintén bámészkodónak. A sétálóutcák között található a Place d’Armes is, ez a fiatalok és idősebbek kedvenc helye, hiszen a rengeteg kávéház lehetőséget ad találkák megszervezésére. A városon keresztülfolyik a Pétrusse folyó, amelynek völgye fölé gyönyörű hidakat emeltek. Ezek közül az egyiket Adolphe nagyherceg után nevezték el, és 1900-ban kezdték építeni. Akkoriban hatalmas érdeklődés övezte, hiszen a legnagyobb kőből készült boltív volt a világon. Az óvárosban található viadukt 1859-1861 között épült. A Kirchberg Plateu-n található vörös híd hivatalos nevét Charlotte nagyhercegnőről kapta. A Pétrusse-völgy tartogat más érdekességeket is, például a Beck Bástyát, amelyet a spanyol uralom alatt emeltek (1644). Napjainkban Place de la Constitution a neve, szépen kialakított terecskével, virágokkal – és lélegzetelállító látvánnyal a völgyre és az Adolphe hídra.

Akár az óvárosban, akár a modernebb városrészben járunk, mindenhol szembeötlő, hogy a luxemburgiak mennyire szeretik otthonukat. Nem szemetelnek, nem firkálják össze a falakat, vigyáznak a padokra, parkokra. Minden talpalatnyi helyek kihasználnak, hiszen kicsi a város és az ország is. Tavasszal virágokat ültetnek, amiket nem tépnek le, nem tesznek tönkre. Ez olyan hangulatossá teszi a helyet, hogy az ember szinte el is feledkezik arról, hogy már órák óta sétál. Minket egy nagyon jópofa rendezvény is lekötött: gumikacsa úsztatást rendeztek egy szombat délután. A folyó felső részén elengedtek több száz sárga jószágot, melyeket megszámoztak, és az alsó részen kifogták őket. Lehetett fogadni arra, melyik szám érkezik be hamarabb. Muris volt látni, hogy az emberek – kicsik és nagyon vegyesen – a parton állva bíztatják a saját kacsájukat, holott halványlila fogalmuk sem volt arról, melyik is az övék. A térdig érő vízben gumicsizmás férfiak álltak botokkal felszerelkezve, és ha valamelyik hápi kisodródott, azt megpróbálták visszatessékelni. Sajnos nem tudjuk, hogy melyik játékszer ért be elsőnek, de nagyon jól szórakoztunk.

Ha gasztronómiai szempontból nézzük az országot, akkor meg kell említenünk a Mosel régióban termő 9 fajta szőlőből készülő borokat, a Haute-Sûre természeti park mezőgazdasági terményeit, állatait (szarvasmarha, birka és halak). Finomak a különböző gabonából készült péksütemények, de nem mehetünk el szó nélkül a rengeteg tejtermék mellett sem. Az egyik szupermarketben annyiféle sajtot láttunk, hogy nem hittünk a szemünknek. Az ízpróba is sikeres volt: amiket megkóstoltunk rendkívül ízletesek voltak. Luxemburgban nagy gondot fordítanak arra, hogy minden élelmiszert alaposan ellenőrizzenek. A különböző fajta termékeket címkékkel jelölik meg, amelyek azt bizonyítják, hogy azok átmentek a minőségi vizsgálaton. Sajnos nem tudok egyetlen olyan ételt sem említeni, ami kimondottan luxemburgi lenne, ilyet nem ettünk. A konyha nemzetközi, sokat vettek át a szomszédoktól, de természetesen vannak ázsiai és olasz éttermek is, sőt még McDonald’s is.

A fővároson kívül is találunk említésre méltó helyeket, azokra azonban nem elég egy nap. A méreteihez képest rengeteg látnivalóval büszkélkedik a kis ország: az Ardennek és természeti parkok, a Mullerthal, amit Kis-Svájcnak is hívnak, a Mosel-völgy, valamint a déli részen található Terres Rouge, azaz a „vörös kövek hazája”. Érdemes ezekre több időt szánni, hiszen rengeteg látványosságot és programot kínálnak.

52 komment

Címkék: barangoló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tistedur 2007.07.20. 08:30:29

egy újabb hely,ahova nem jutok el a közeljövőben :(
de jó volt róla olvasni..:) köszi Jé..

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.20. 08:49:15

Én eltöltöttem néhány órát ott, és ami nagyon megfogott, hogy az egész város az utcán volt, ettek, ittak, sétálgattak.ha jól emlékszem zenei napok voltak, ez volt rá az alkalom.

De ennyi mindent nem tudtam róla.Jé, köszönöm.és jó volt felidézni az emlékeket.
Rögtön felmerül a kérdés - de elhessegetem - ha ők ige, akkor mi miért nem? csak az anyagiakon múlik?

2007.07.20. 09:02:21

nem hiszem, hiszen virágot itt is ültetnek. az lehet a titok, hogy nálunk eljutott a toronyba a gondolat, ha nem teszem tönkre, én is gyönyörködhetek benne. ellenben itt, ha lefestenek egy falat, 10 perc múlva már összefirkálják

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.20. 10:00:54

ezt én is megerősíthetem, mint panelpatkány.a festés után két nappal már tele a fal trágárságokkal, és cipőtalpakkal a lépcsőházban.néha azt gondolom valahogy csak ki lehetne deríteni ki a bűnös, és csak annyi, hogy rendbe hozatni velük.mert addig itt nem igen lesz rend.

Halvány Görény 2007.07.20. 10:56:04

nagyon igényes, széles spektrumot felölelő írás, mint egy profi útikönyvben. talán egy kicsit pont ettől nehezebb is olvasni ilyen melegben :)

fullmoon 2007.07.20. 11:17:26

Nahát Jé!Teljesen lenyűgöztél!Te is dobogós helyen állsz nálam a bejegyzéseket illetően!Akár az általános iskola felső tagozatos környezet és EU.-s tagállamok ismeretében is, be lehetne építeni ezt a bejegyzést...nagyon jó volt!:)

maybach 2007.07.20. 11:50:58

Nekem teccett a leírás. Megint úgy éreztem, mintha ott sétálnék. Pedig nem is jártam arra, mégis ismerős lett.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.07.20. 16:36:38

Kár, hogy senki nem nézi a másik blogomat (se?). Sokszor igazán cuki dolgok vannak rajta...

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.20. 17:15:03

Amadea, ha elfogadsz egy technikai tanácsot egy antitechnikai talentumtól.szóval a két blogod a neved után tök szorosan egymás mellett van, rájuk sem lehet kattintani, a másik meg jól esne, ha írsz vagy felteszel valamit N. Zolihoz hasonlóan linkkel hívnád fel rá a figyelmünket.Te kis Dacos.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.07.20. 17:26:37

Anyci, próbáltam őket jobban elválasztani, de ragaszkodnak egymáshoz, összeugrik a két szövegrész. A másik tanácsodra reagálva csak annyit, hogy nem vagyok az önreklám híve (valaki egyszer már letolt, hogy ne reklámozzam mindig magam). Folyamatosan kell nézni, már ha tetszik.

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.20. 17:34:17

én nézem, de ez nem reklám, akkor lenne az, ha sz@r lenne.Zoliénak is mindig örülünk.
Egyébként, így legyen ötösöm, pontosan erre a válaszra(önreklám, stb) tippeltem!
Akkor tedd ki az egyiket, és a másikat meg önreklámozd, te Te Te, makacs.

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.20. 18:05:35

Amadea, plííííííiz.különben is itt áll a gyerek mellettem, és azon röhög milyen lassan gépelek(rágalom!).
mennem kell.aludj rá egy nagyot!
puszi.

N.Zoli 2007.07.20. 21:13:30

Sziasztok, kész a poszt, holnap reggel 7-től olvasható, ha nem gond, akkor holnap a saját blogunkban is leközölném.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.20. 21:45:15

jé! ez nagyon jó volt. mindíg szerettem volna eljutni luxemburgba, de most már méginkább:))tetszik a barangoló cím is, ha engeded, lenyúlom a vasárnapi posztomhoz:)a fázisképest el kell tolnom, mert nem festettem a héten, de losinj szigetről írnék egy barangolóst.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.20. 21:47:47

szia amadea! már azt hittem nincs itt senki. nem nagyon kommentelnek a népek ebben a melegben:)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.07.20. 22:00:20

De én hős vagyok, felhólyagzott, égett bőrrel is. Meg persze te is.:)
Annyira meleg van, hogy egyre többen néznek meg, naponta dől meg a rekord. Tegnap 166! Lekopogom azért...:)

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.07.20. 22:07:06

Jé, ez megint kiadós kultúraadag volt. Pályáznod kéne valami úniós forrásra mittomém mondjuk az európai integráció, a népek közelebb kerülése címen.
Amúgy tényleg meleg van, en meg egész héten lakásfelújítok. Azért az ilferró ügyet nem hagyhattam ki, és megírtam.:-))
copypasteblog.blogspot.com/2007/07/knny-pnzszerzsi-lehetsg.html
Hogy Amadea se duzzogjon, nézzétek meg a gyerekkori képét. Cuki:-)))
semiramis.blog.nlcafe.hu/

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.20. 22:08:57

igazán nem akarlak bosszantani, de losinjban 28-30 fok volt végig, kellemes napsütéses szellős. kicsit mellbe vágott engem ez a 42 fok. lehet, hogy visszamenekülök:))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.07.20. 22:11:55

Ugye?! Holland, imádlak! Beloptad magad kicsiny, szűk szivembe, és innen már nincs kiút!:))))
Bomba, én Barcában azt vettem észre, hogy habár 32 fok volt, nem volt olyan rohadt melegem hosszú farmerben/fekete felsőben sem. Tengeri klíma.:)

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.07.20. 22:13:34

Amadea
Első lépésnek ez is megteszi;-D

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.20. 22:19:00

amadea :)))) ezt a blogodat még nem is láttam. elmentettem a linket, majd később jobban melemélyedek:)...holland a hofis poszt nagyon ott van. annyira felháboritott ez az egész, hogy elsőre csak közhelyekben tudtam reagálni.:))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.07.20. 22:23:45

Bomba, ott van a nevem mellett, még te javasoltál különféle szétválasztási eljárásokat a két linkre!
Holland...
A sírgyalázás minden esetben szemétség. Mi ebben a jó? Mégcsak haszonról se nagyon lehet beszélni, ugyanis már keresik...
Én már kisgyermek sírt is láttam megrongálva. Ennél nincs durvább.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.20. 22:25:07

a tanulás istennője még mindíg távolmarad tőlünk? mostanában csak subbázik.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.20. 22:28:32

régebben is próbáltam, de begépelve valahogy sose jött be a blogod és egy idő után, már nem is próbáltam. most hogy a linkkel beléptem, már el tudtam menteni:)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.07.20. 22:38:49

Nem tudom, Svatit én is hiányolom.
Bomba, egyszerű: tessék berakni a Kedvencekhez.:)
Hú, ha visszaolvassátok, marissal vitatkoztunk az öbreklámról. Na, EZ az volt.:)))
Holland, a másik blogomon, az irodalmison, ott balra, kicsit lent...mit veszel észre?

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.07.20. 23:02:24

Amadea.
Drága vagy, nem vicceltél ezzel a szívcsücske dologgal. Ezt viszonoznom kell, a kedvedért csinálni fogok blogrollt. Csak nem tudom melyiket linkeljem be:-)

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.07.20. 23:03:33

Toma.
Ez a sírgyalaázás, sírrablás dolog engem is nagyon felháborít. Tényleg nincs más megoldás, mint a fémbegyűjtés megszűntetése. Többet nyerünk vele, mint amit veszítünk.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.07.20. 23:12:09

Holland, nekem - ha szimpatikus az illető - elég egy gesztus, egy szó, bármi, és a szívembe zárom. És egészen addig ott lesz, amíg meg nem bánt valamivel. Utána soha nem kerül vissza a szívembe, csak a látókörömbe.:)
Kedvellek, meg itt úgy az egész társaságot, ezért Zolit és Nadine-t is linkeltem, meg persze a Kifőzdét is. Én nem csinálok nagy cirkuszt a linkelésből, hogy csak ezt vagy azt linkelem.
Egyszerű. Mindkettőt.:)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.07.20. 23:12:59

Mármint úgy értem, hogy mindkettőt linkeld be.:) Csak egy kicsit vagyok telhetetlen, mi?:)))))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.20. 23:13:56

pécsett már nincs olyan köztéri bronzszobor, ami nincs megkezdve egy fűrésszel. visza kéne államosítani a szinesfém-átvételt.

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.07.20. 23:34:21

Amadea jól van, de remélem jó kis hely a szíved, nem szeretnék valami kemény, kőből faragott vacokban fészkelni.
Toma, ha már úgyis meg van kezdve, miért nem fejezed be? :-)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.20. 23:35:10

holland! kicsit összekevertem a posztjaidat:)) tudd be a melegnek! moderáld ki a nemodavalót.... most megyek mert a gépem már tűzforró, ki kell kapcsolnom egy kicsit.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.07.20. 23:43:35

Holland, ezt a lakóknak kell érezni...néha kicsit megszakad szegény meg fáj esetenként, de kié nem?!
Én is húzok el, álmos vagyok.

Halvány Görény 2007.07.20. 23:47:23

pedigmostaztán dzsozef mátolczi, a hajdúsági zúzógép kezdi meg furcsa táncát az ertelbokszklubbon :)

2007.07.21. 20:20:08

Toma, a Barangoló nincs levédve, használd nyugodtan :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.23. 16:00:56

Jé, Te vmi idegenforgalmi suliba jártál? Eddig azt hittem, tökéletesen beérem a hazai turizmussal hátralévő életemben, erre határozottan kezdek kedvet kapni a külhoni barangoláshoz! Na nem mintha pusztán kedv kérdése lenne, milyen messzire utazom...:(

2007.07.23. 16:13:41

nem, egy totál közönséges közgáz szakközépiskolába. de nagyon szeretek kirándulni, utazni. egyébként, ha a húgom nem lakott volna lux-ban két évig, akkor a büdös életben nem jártam volna ott. :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.23. 16:29:36

Nagyon élvezetes stílusban írsz ezekről a helyekről, bár én kicsit több szubjektív észrevételt jól bírnék:)
Egyébként minden olyan hely vonz, ami "ződ"... Ezekkel a virágos fotókkal, meg azzal, hogy nem lopják a palántákat, nem graffitiznek, nagyon felcsigáztál. Szécsi Pál egyik dalában szerepelt az alábbi sor:
"A parkban halvány rózsák, illatukat ontják, nekünk nyílnak, mégis lopják." Mert a primitívebbje azonnal elorozza, ami megtetszik neki, nem jön rá, hogy attól neki nem lesz kevesebbje, ha más is gyönyörködik benne...
Talán naiv megközelítés, de gyakran arra vezetem vissza az ilyen típusú vandálkodást, hogy ebben az országban kiirtották az emberekből bármilyen tulajdon tiszteletét. Egyszer egy városszépítő műsorban hallottam, hogy akkor lesz majd jó világ, ha az emberek úgy fognak hozzáállni a környezetükhöz, hogy "nem a házad a hazád, hanem a hazád a házad". Sztem bölcs gondolat. Persze, aki disznóólban él, az ezután sem fog sok szépet hozzáadni az országhoz...

2007.07.23. 16:36:40

"Városvédő Pallasz Athéné kezéből már megint ellopták a lándzsát" - emlékeztek erre? Régen de sokszor hallottam a tévében! Ami mozdítható, és ezáltal elvihető, az szabad préda. Nekem például eszembe se jutna, hogy kiássak akár egy tő virágot a tér közepéről. Más meg boldog ettől, mer' ingyé van...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.23. 16:42:03

Nekem sem... Viszont marha ideges tudok lenni ettől a mentalitástól. Baszki, áruházakban már 28 Ft-tól kapható egy csomag virágmag! Mondjon bárki bármit, ami ennyibe kerül!

2007.07.23. 18:17:07

A zsömle például olcsóbb, de az nem fog kikelni, ha elülteted :)

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.23. 18:25:05

Na most azért egy kicsit ellentmondanék(biztos nem egybe kell írni, de sebaj), a mi lakótelepünkön a népek szépen beültetgették az üres helyeket, és van olyan is, hogy körbekerítették, így jelezve a gyalogosoknak, hogy vigyázzanak.a város polgármestere már csak folytatta ezt a nemes hagyományt, és most tényleg elviselhető, sok-sok zölddel, paddal büszkélkedő hely lettünk.szóval, hogy nehogy politikai vita törjön ki, inkább módosítom: a város közgyűlésére a polgármestert.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.23. 21:42:05

Hála Istennek, hogy vannak ilyen helyek is! Imádok szép, virágos, ápolt településeken mászkálgatni.

maybach 2007.09.29. 11:33:36

Tök véletlenül láttam az előbb egy Luxemburgról szóló kisfilm végét.
Olyan volt, mint amilyet Jé írása után elképzeltem.

2007.09.29. 19:41:29

az jó, akkor ők és én valszleg egy helyen jártunk :)
süti beállítások módosítása