Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből 4.

2007.09.04. 03:30 Bombadil Toma

A bolognai mártás (vagy ragu?)

 
A bolognai mártásnak nincs autentikus receptje, amihez igazodni lehetne, sőt, vannak, aki szerint nem is létező étel, hiszen Bolognában és környékén nem ismerik és nem is esznek ilyesmit, amit mi bolognai szósznak nevezünk. Persze, létezik a paradicsomos, húsos ragunak helyi megfelelője, de ahány ház, annyiféle recept. Mindenesetre, mi nevezzük továbbra is így.
    Én is sok-sok kerülőút után lyukadtam ki ennél a változatnál, amely Jamie Oliver receptjét használva kiindulásként, egy régi olasz szakácskönyv receptjével kiegészítve, valamint a saját kísérleteimmel megfejelve alakult ki…
 
    A bolognai mártást ipari mennyiségben szoktam főzni, mert sokoldalúan felhasználható ragu. Lehet tésztával, ami a köztudatban „bolognai spagetti” néven híresült el, de nemrég olvastam, hogy ezt az ételt eredetileg tagliatelle tésztával és nem spagettivel készítik. Lehet továbbá lasagnébe tenni, tortellinit megtölteni és lehet calconébe vagy pizzára tenni. Én most lasagnét készítettem, mert ezt kívántam meg.
 
Bevásárlólista:
 
·        25 dkg füstölt szalonna
·        1 kg darált marhalapocka vagy -nyak
·        2 nagyobb fej hagyma
·        2-3 szál sárgarépa
·        3 szál zellerszár
·        6-8 gerezd fokhagyma
·        1 doboz olasz paradicsomkonzerv (darabolt)
·        10-12 db napon szárított paradicsom
    (vagy 5-6 ek sűrített paradicsom)
·        1 l tej
·        20 dkg pizzamozzarella
·        10 dkg parmezán
·        10 dkg vaj
·        3 dl vörösbor
·        egy maréknyi friss rozmaring
·        3-4 szardella
·        só, bors, oregánó, 2 csillagánizs, 4-5 szegfűszeg
     ·        2 doboz friss lasagnelap
 
Előkészületek:
 
A szalonnát felkockázom és félreteszem. A hagymát, a sárgarépát és a zellert kis kockákra vágom. Az aszalt paradicsomot (nagyobb élelmiszerboltokban kapható, üvegben, olajban eltéve) is apróra vagdalom. Ha nincs aszalt paradicsom, akkor lehet sűrített paradicsommal helyettesíteni, de abból is az általában tubusban kapható olaszt használom. A fokhagymát megpucolom és szeletekre vágom.
 
Elkészítés – a ragu:
 
Fogok egy nagyobb edényt, amit sütőben is tudok használni és fedője is van (ha műanyag fogója van, azt betekerem alufóliával). Olívaolajat öntök az edénybe, beledobom a szalonnakockákat, és kiolvasztom a zsírját. Hozzáadom az apróra darabolt rozmaringleveleket és a szardellákat is (nem kell félni, hogy halíze lesz, mert teljesen szétolvad az ételben, és finoman érezhető komplexitást ad az ízeknek).
    Mikor a szalonnák barnulni és sülni kezdenek, hozzáadom a hagymát, a csillagánizst, és addig dinsztelem, míg a hagyma üvegesedni nem kezd. Ezután rádobom a répát, a zellert, a fokhagymát, és tovább pirítom pár percig. Ezután jön a darált marhahús, addig sütöm, amíg kifehéredik és elveszti nyers színét. Most jön a vörösbor, amit ráöntök és pár percig így forralom. Beleborítom a paradicsomkonzervet és az aszalt paradicsomot, sózom, borsozom, pár szem szegfűszeget, két-három kávéskanál oregánót adok hozzá, és alaposan elkeverem. Ráteszem a fedőt és a 100 fokra előmelegített sütőbe teszem, úgy három-négy órára.
Tudom, hogy ez rengeteg, de a ragu annál jobb, minél hosszabb idő alatt fő össze, alacsony hőmérsékleten. Bár macerásnak tűnik, de ha belegondolunk, kevés előkészület és rövid előmunkálatok után nincs semmi dolgunk vele, el van a sütőben magában…
 
Elkészítés – lasagne:
 
Elkészítem a besamelmártást, az itt leírtak szerint: (http://kifozde.blog.hu/2007/08/17/)
    Egy közepes tepsit kivajazok, az aljára egy kevés szószt és besamelt teszek, majd a tésztalapokkal beborítom. Erre a tésztára megint ragut teszek, egy kis besamelt, amire egy kevés sajtot szórok, majd ezt is befedem egy réteg tésztával. Így rétegezem, mindaddig, míg el nem érem a tepsi tetejét. Az utolsó réteg tetejére nem teszek a szószból, csak a besamelből annyit, hogy mindenhol befedje a tésztát, és alaposan megszórom reszelt sajttal. 200 fokon 25 perc alatt készre sütöm.
 
Tippek:
 
A bolognai mártás két-három napig hűtőben eltartható, a maradékot lefagyaszthatjuk adagonként, és később felhasználhatjuk (tésztához inkább friss szószt használjunk). A kész lasagnét is fagyaszthatjuk adagokban, később sütőbe téve melegíthetjük újra, de fagyasztás nélkül is eláll a hűtőben másnapig. Sütőben 200 fokon melegíthetjük újra. Azért frissen az igazi!
 
Még pár szó…
 
Szerintem mondanom sem kell, milyen finom ez az étel. Az órákon át párolt marhahús és a zöldségek zamatai szinte összeolvadnak. A „különleges” fűszerezés pedig jól érezhetően, de nem tolakodóan egészíti ki az alapanyagok ízét. És ha jól végeztük dolgunkat, a sokféle eltérő ízhatás összeáll egy bonyolult, mégis egységes ízzé, aminek egyszerűen nem lehet ellenállni. Egy palack chiantit ajánlanék hozzá, ami felteszi az i-re a pontot.

69 komment

Címkék: gasztro recept ragu toma szósz olasz ízek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.04. 03:50:00

jó reggelt mindenkinek!
...most így fotóról elnézve, egész vendéglős hangulata van a teraszomnak:)

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.09.04. 04:39:04

így iskolába indulás előtti reggeleken úgy megkívánom a hasist

N.Zoli 2007.09.04. 07:52:16

Ez a kaja reggelire nem a legjobb, igaz? Az a baj, hogy másra sem tudok gondolni, remélem délre már elmúlik. Vagy ha nem hívok egy ördögűzőt, hogy meg tudjak ebédelni.:)

tistedur 2007.09.04. 08:02:28

Toma!
már megint jót főztél :)

cyan 2007.09.04. 09:01:20

hmmmmm, nyami :) hétvégi kaja meglesz :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.04. 09:13:34

Toma, a kaja is szuper (ráugrottam engedély nélkül, és kicsit megfésültem), és egyre jobban beleszeretek a házadba. Nehogy egyszer csak azon kapd magad, hogy valaki becsönget két kutyával és három macskával és számtalan bőrönddel...:)

maybach 2007.09.04. 09:33:32

Toma!
Szuper!
Én a család miatt kicsit másképp követem el, (fele sertéshús)de ezt is ki fogom próbálni.
Nadine!
Jelentem a házi kenyér alakul.

maybach 2007.09.04. 10:13:06

Lehet itt az elégedett és a dagadt ember közti összefüggés. Mire jó lesz a kenyér egy vagonnal meg kell enni. Azután meg azért, mert finom. Toma kajái csak fokozzák a veszélyt.
Kis töprengés után mégis vakmerően vállalom.

2007.09.04. 10:24:57

hát ez megint tökjó! ezt muszáj kipróbálni, a gyerek imádja az ilyen kaját.

Toma, ölni tudnék egy ilyen verandáért... lehet ketten költözünk Nadinnal hozzád! :)))

tistedur 2007.09.04. 10:41:02

szerintem költözzünk mind :)

maybach 2007.09.04. 12:20:21

Most szólok, hogy az álmodozás is sokba kerülhet. Konkrétan megálmodtam tennap a Milan győzelmét. De nem jött be.
Toma lehet egyszerűen a helyi önkormányzat embere. Jól odacsal, ott fizetjük az adót, ott költjük a rengeteg pénzt. Az egész környék felvirágzik.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.04. 12:32:08

Mi meg büntiből baromira meghízunk!:D

maybach 2007.09.04. 12:36:51

Odagömbölyödünk.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.04. 12:49:23

Ha jól láttam az egyik fotón, Tomának van kandallója. Ott jól lehet gömbizni.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.04. 14:20:10

nadine
neked nem kell engedély hogy átfésüld a szövegemet.
maybach
úgy is jó, fele sertés fele marha. akkor még szalonna sem kell, hanem egy kicsit zsirossab sertéshút kell beletenni.
...a házammal meg úgy járok, mint shrek a mocsarával. győzöm kilakoltatni a házfoglalókat:)))))
...irni akartam, hogy ez igazábol nem egy nyári étel, erre mire felkeltem, valaki ellopta a nyarat:((

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.04. 14:32:01

Toma, én egy ilyen bolognait bárhol, bármilyen évszakban vállalok! Eszeveszett jól néz ki... És ez a trükk, hogy paradicsomszósz ÉS besamel, ettől a falnak kell menni!:D

maybach 2007.09.04. 14:53:08

Toma!
Ne aggódj, a házad csak Veled együtt kell.
Szal a konyhában szorítanánk helyet Neked is.

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.09.04. 15:03:07

Jó napot!

Látom Toma megint terrorizálja a népet. Igazán nem tisztességes. Olyan ez, mintha valamelyik lány folyton az intim testrészeiről posztolna képekkel megtűzdelve, amit sosem kap meg senki, csak csoroghat a nyálunk. Kegyeten vagy mint Jack Bauer.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.04. 15:05:08

maybach! :DD
...a mult héten, szert tettem egy tagine edényre, úgyhogy nemsokára elhagyva olaszországot, de maradva a mediterrániumban, marokkóba teszünk egy gasztrotúrát:))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.04. 15:10:01

Életemben nem hallottam erről az edényről, de bízom a képességeidben. Ha kuszkuszt főzöl benne, legfeljebb szorgos kis népünk győzni fog!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.04. 15:16:14

nadine
akárhányszor hallom a kuszkusz szót, nekem is rögtön ez jut az eszmbe:)))))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.04. 15:50:17

Ez az átkozott blogmotor vagy mi a szösz, folyton beragad. Hol az új hozzászólást nem mutatja alul, hol oldalt van lemaradva. Tiszta kőkorszak.

maybach 2007.09.04. 17:41:26

Nem kéne a kuszkusszal viccelni, mert tényleg győzni fogunk!

Egy kis szorgos

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.04. 17:57:40

Most már azt is tudjuk, Maybach, hogy a nejlonotthonkád és a hajcsavaróid mellé egy szomorú, kornyadozó bajusz is társul! Egyre jobb:D

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.04. 18:33:36

Nem igazság, hogy egész nap a zegyetemen rohadtam, rohadt kajás vagyok, erre....!!!! Ez a post!!!
Toma, én is megyek! Anyám szerint sovány vagyok, téged ér az a megtiszteltetés, hogy felgömbölyíts.:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.04. 18:55:02

amadea
gömbölyítésben nagykirály vagyok! egész eddig magamon gyakoroltam:)
nadine :D
elképzeltem maybachot a szerelésében, felemelt ököllel, a felrobbant kuszkuszfőző mellet, ahogy azt kiáltja -szorgos népünk győzni fog!

maybach 2007.09.04. 19:12:52

A kornyadozó bajusz álca, az igazi, mint már valahol megírtam suvickos és úgy áll, mint az öreg bika szarva.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.04. 19:15:40

"...az igazi, mint már valahol megírtam, suvickos és úgy áll, mint az öreg bika szarva." - ezt vehetjük egy coming outnak?

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.04. 19:49:17

Honnan jött ez a nejlonotthonka meg a hajcsavarók?

maybach 2007.09.04. 20:08:38

Igaziból a rím kedvéért van.
Mert:
" Nincs nálam külömb legény Hajdú-Nagy -Biharba"
ill.
" Van nálam egy különb legény, de az le van szarva"

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.04. 20:09:49

Maybach:DDDD

Am, ha jól emlékszem, egyszer egy másik blogon Maybachot lehülyelibázták. És akkor eljátszottunk a gondolattal, hogy milyen csaj is ő:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.04. 20:29:41

ez a jó az internetben! ki lehet élni a bizonytalan nemi identitásunkat:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.04. 20:33:34

nadine
ma írtam a susogónak egy emailt, kiváncsi vagyok mit reagálnak.
27.-én lesz a borvacsora, addig remélem valami megoldás körvonalazódik.

maybach 2007.09.04. 20:36:22

Toma!
Drukkolok és várom a vitriolos beszámolót.
Am!
Nem, az is csak a rím miatt.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.04. 20:42:56

maybach,
remélem meglesz a beszámoló:))
...tud valaki valamit marisellről?

maybach 2007.09.04. 20:46:01

Nekem is hiánycikk, remélem nincs nagy baj az apukájával.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.04. 20:54:55

Toma, nagyon kíváncsi leszek, hogy ők ötleteltek-e valamit, vagy csak várják nyitott szájjal a sült csirkét... Reménykedjünk.

Én is pont ma gondoltam Marisellre, sztem nem lehet túl fényes a helyzet, ha ennyire eltűnt.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.04. 21:00:25

senki sincs vele kapcsolatban privátban?

én is kiváncsi vagyok, komolyan gondolták-e hogy tenni akarnak az ügyben. és hogy differentway, tényleg az, aki...:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.04. 21:04:12

nálatok is ennyire hideg van? komolyan elgondolkodtam azon, hogy bedurrantok a kandallóba.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.04. 21:06:34

Nekem elég sok mindenki hiányzik: Marisell, tist, svati, morrsal, cozumel, Gerle is scak néha van.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.04. 21:10:49

Toma, sztem ő az, aki, mert szinte "postafordultával" jelentkezett. Jó, lehet véletlen egybeesés, de akkor a kardomba dőlök.
Egyébként itt is zimankó van, ma előszedtem a téli paplanokat, mert két takaró is kevés volt a nyári vékony tetején az elmúlt napokban. Kandallóba meg csak durrants be, jó forró legyen, mire odagömbölyödünk ennyien...

Am, nekem is hiányoznak, biztosan oka van a távolmaradásnak.

cyan 2007.09.04. 21:15:31

én már fűtök :(
jó estét

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.04. 21:23:01

én örök optimista vagyok, talán holnap kisüt a nap.:)))
az állandó kommentelők közül is, páran nem jelenkeztek ma spájder, H.G. stb.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.04. 21:24:28

Szia:)
Engem egy piros macska fűt, befészkelte magát az ölembe, és terrorizál.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.04. 21:24:46

inkább eszek egy jó kis forró leveskét:)))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.04. 21:39:34

Toma, mi már megtettük.:)
Reggel még majd' megsültem a pólóban és a hosszú farmerban, amikor hazafelé jöttem, gyönyörűen kasztanyettáztam

spájdernecc 2007.09.04. 21:53:21

Jelen!
Várom, hogy megfőljön a csülök a holnapi kajához .)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.04. 22:03:48

és mi lesz abból a csülökböl? (szakmai kiváncsiság):))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.04. 22:13:53

Nadine, te csak ne panaszkodj, az enyémek bezzeg egyik se hajlandó az ölembe ülni. Pedig olyan jól tudnak melegíteni!
Mit kell csinálnod? Simizni a hasikóját?:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.05. 00:37:46

hé! hát ez mi vóót??? több mint két órán át nem lehetett belépni a blogba!!!
ilyet ne csináljanak máskóóó!!

spájdernecc 2007.09.05. 05:24:58

Tomabátyó!
a bloghalál megakadályozott az operativitásban, de pótolom
Nejemnek van egy csülkös-tekercsnek elkeresztelt találmánya, ami gyakorlatilag úgy néz ki, hogy a füstölt csülköt porhanyósra főzzük / amíg kiesik belőle a csont /, aztán a lehető legapróbb darabokra vágjuk( ha túl kemény maradt a bőre, anélkül), rétesszerűen beletekerjűk levelestésztába ( a bolti mirelit tökéletes )és az egészet készre sütjük.
ha van otthon, a csülök mellé mehet gomba, póréhagyma, stb, lehet kísérletezni.
miután megsült, 20-30 perc, lehet felszeletelni, kajálni
kellemes dolog, mert elég jól eláll, bírja a mikrózást, hidegen is ehető, akár sörkorcsolyaként is működik, és baromi laktató.
a koleszterinvadászok véleménye meg piszokul nem érdekel :)

spájdernecc 2007.09.05. 05:26:37

igaz is!
Jó reggelt!
jó kávét!
jó sokat!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.05. 08:14:18

Jó reggelt, Spájder, ez gyilkos és övön aluli volt korán reggel...:)

Am, mindegyiknél más a trükk, de leginkább a megfelelő pillanatot kell megtalálni. Tegnap sikerült. De aztán rájöttem, hogy csak a forgószékemet akarja a büdös. Ahogy felálltam zsebkendőért, azonnal felpattant a helyemre, és többet nem engedett vissza.

tistedur 2007.09.05. 08:28:46

jó reggelt :)
itt kitört a tél,és jegesmedve-hordák terrorizálják a lakosságot..:(
azért nem vagyok most olyan gyakran,mert sok a dolgom-és estére elfáradok mint állat.reggelente meg mindig elolvasom azt,amiből kimaradtam..

spájdernecc 2007.09.05. 09:04:00

mi van, Nádiné?
már jóreggelt se lehet kívánni?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.05. 10:02:11

Csülökkel??? Merénylet az állandóan zabáló és lelkifurdalást érző emberiség, köztük néhány korrektor ellen...

Tist, ez nem mentség arra, hogy hiányzol a törzsközönségnek.:)

spájdernecc 2007.09.05. 10:05:32

miért, vacsorára jobb lett volna?
egyébként pedig Toma kérdezte:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.05. 14:26:15

spájder
ez nagyon király lehet! ki fogom próbálni, és lehet hogy posztot írok róla:P

spájdernecc 2007.09.05. 14:37:08

Ajánlom szeretettel :)

2007.09.05. 17:40:00

Toma, frissítettem a könyvet. Csak szólok, hátha érdekel. :)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.05. 19:10:12

naná, hogy érdekel! küld el mailben légyszi.:)))
süti beállítások módosítása