Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

TV Paprika, avagy mi a szart eszünk ma?

2007.09.12. 04:29 Bombadil Toma

Egyszerűen nem tudom megállni szó nélkül a fent említett csatorna „arcainak” ámokfutását, amit főzés gyanánt adnak elő néha, még egy párat belerúgva az amúgy is padlón lévő magyar gasztrokultúrába. Előrebocsátom, hogy szeretem a csatornát és gyakran nézem a műsorait, igaz, többnyire a külföldi produkciókat. De amit néha Bede Róbert és legfőképpen Serényi Zsolt művel a magyar, illetve a nemzetközi konyhával és ételeivel, az már-már bűncselekmény.

 
   

A biztosítékot a tegnapi nap verte ki nálam, amikor is azt látom, hogy Serényi „Idiótán vigyorgok és bénázok nagyokat” Zsolt salátát készít. Egy tálba hagymát vág, ecetet önt rá, megcukrozza, majd a csap alá tartva a tálat, vizet enged rá, és mosolyogva mondja, hogy egy kicsit félreteszi, hogy összeérjenek az ízek. Később különböző salátaleveleket tépked rá, összekeveri, belemarkolva kitesz egy adagot a tányérra, és körberakja egy szerinte angolosra sütött (mert ő így szereti), szerintem pedig totál nyers kacsamell szeleteivel, és jó étvágyat kíván.

Na már most. Én nem vagyok szakács, de több mint tizenöt éve foglalkozom hobbiszinten a gasztronómiával. Szenvedélyem a főzés, és talán értek is hozzá valamicskét. Erről az „ételről” a tévén keresztül is lerítt, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan, nem más, mint az alapanyagok elpocsékolása. Nem beszélve a szerencsétlen kacsáról, akinek a halála így teljesen értelmetlen volt.

De hősünk még nem fejezte be konyhai garázdálkodását, úgy gondolta, megosztja velünk a tíz legjobb halétel egyikét. Úgymint, „süllő mandulás bundában, spenótos rizottóval”, vagy valami ilyesmi. Azon már ki sem akadtam, hogy láthatóan egy szottyadt, éppen felengedett, fagyasztott halfilével birkózik, és nem tudja normálisan leszedni a bőrét, ezért elkezdi levagdosni a húsával együtt. Bebundázza, majd beleteszi a serpenyőbe, a hideg olajba! Egy pillanatra ő is meglepődik, de aztán egy huncutul sármosnak szánt mosollyal nyugtázza, hogy „egy kicsit még melegedni kell az olajnak”. Ezután azt mondja: „Most nekiállok a rizottónak, amihez én már előre megfőztem a rizst.

Azt hittem, rosszul hallok. De nem! Folytatja a „főzést” rendületlenül. A serpenyőben olajat melegít, fokhagymát dob rá, majd fél kiló parajlevelet. Meg sem várja, hogy a levelek összeessenek, hanem gyorsan ráönt egy pohár bort, amiből az alkoholnak nincs ideje elpárologni, mert a "Mester" rögtön egy adag tejszínnel is megfejeli, beleborítja a főtt rizst, az egész kulimászt összekeveri, egy tányérra rakja, és jó étvágyat kíván.

Én meg közben arra gondolok, hogy remélem, a rizottó hazájában, Itáliában nem látják ezt a műsort, különben a konyhájukra méltán büszke taljánok képesek és hadat üzennek hazánknak, de legalábbis egy éles hangú jegyzékben tiltakoznak a római magyar követségen a sértés miatt, és kérik Serényi Zsolt kiadatását az olasz hatóságoknak. 

Fogalmam sincs, milyen kritériumok alapján válogatták, „kásztingolták” a szakácsokat a csatornán, de sajnos valószínű, hogy a főzés szeretete, az igényesség, és szakmai büszkeség nem szerepelt köztük.

Ezek csak az utolsó cseppek voltak a pohárban, ez a fajta igénytelenség régóta jellemzi a „Mit eszünk ma” és a „Tíz legjobb…” típusú műsorokat. Ehetetlen, rosszul elkészített, az étel eredeti receptjére nyomokban sem emlékeztető, szar kajákat vágnak az arcunkba nap mint nap, elhitetik a nézőkkel, hogy a szakácsművészet csúcsait ostromolják, és mosolyogva ajánlgatják: „Próbálják ki Önök is otthon!”
 

Egy ilyen tematikus csatornától elvárna az ember némi elhivatottságot a magyar gasztronómiai kultúra előre mozdítására (mert ráférne!). Elismerem, a TV Paprikán sok jó műsor is látható, de sajnos, nyilvánvaló a tendencia: mindinkább a saját készítésű műsorokra, ezen belül is a fent említett szakácsokra (mint a csatorna „arcaira”) és áldásos tevékenységükre alapozzák a műsorszerkezetet.

De remélem, hogy csak rosszat álmodtam, mert megfeküdte a gyomromat a spenótos rizottó alla Serényi!

154 komment

Címkék: gasztro szösz toma

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 23:21:41

Már megint nem értek semmit, úgyhogy tényleg elhúzok. Jó éjt!

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.12. 23:31:26

Jaj, meg ne sértődj már, te!:)
Azt hittem, cukkolsz engem.
A számok a blogom "helyezéseit" jelölik a www.statgep.hu oldalon.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 23:35:34

Ja, bocs, teljesen félreértettem! A 404-et mindig az Errornál írja ki, azt hittem, küzdesz a technika ördögével, arra írtam:DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 23:41:33

Ettől függetlenül agyam állapota leginkább a gyök kettőhöz közelít, úgyhogy V alakban elhúzok az ágyikómba. Most már tényleg jó éjszakát!:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 01:19:01

na csak most értem haza és olvastam az edigieket.
H.G.
hogy ne legyen semmi félreértés, hogy mi a véleményem az említett szakácsról. szerintem egy kontár! mint ahogy van szar vízvezetékszerelő, ugy ez a tévés arc is kontár. nyilván elvégzett egy iskolát, de akkor is szar. nem ért a szakmájához, olyan szinten, hogy azt "tanítsa". mert az hogy a tévében főznek nekünk, az tanítás. a válogatáson valószínüleg fontosabb volt a megjelenés és beszédkézség, mint a szakmai tudás.

cyan 2007.09.13. 09:56:21

jó reggelt!
mindenki hortyog?
kivételesen tea, nem akar múlni a náthám :(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 09:59:41

Jó reggelt! Cyan, nem tudom, szedsz-e vmit, de nekem a kasvirágcsepp mindig beválik (dr. Theiss, Echinacaea csepp). Kicsit módosítani szoktam az adagoláson, nagyon hatásos. Ha még csak lappang a kórság, és beveszek 50 cseppet, aztán pár óra múlva még ötvenet, akkor ki sem jön, ha már elkéstem ezzel, akkor naponta többször húszat, úgy meg garantáltan hamarabb elmúlik.

cyan 2007.09.13. 10:13:31

csak a színes népi gyógymódok: inhalálás, este boros tea, most csak síma tea mézzel, mert vezetek. gyógyszert alapból nem veszek be, csak, ha már a halálomon vagyok. orvoshoz úgyszíntén.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 10:21:16

Amit ajánlottam, drogériákban kapható (pl. Rossmann), nem gyógyszer, viszont tömény alkoholban van oldva, úgyhogy vezetés mellett kizárva. De érdemes otthon tartani, nagyon jó szer.

cyan 2007.09.13. 10:38:04

tulajdonképpen nem a gyógyszerekkel van bajom, hanem a rendszerességgel. ugyanis elfelejtem bevenni. ez egy ilyen készítménynél még nem is lenne baj, csak akkor van gáz, ha mondjuk antibiotikumot kell szednem. orvoshoz is csak azért nem megyek, mert felír egy halom gyógyszert, amit vagy kiváltok, vagy nem. ha kiváltom, nem biztos, h be is szedem. ezért tényleg csak a végső esetben folyamodok gyógyszer/orvos megoldáshoz

spájdernecc 2007.09.13. 10:38:15

cyan
forraltbor, mézzel és egy csapott kávéskanál őrölt borssal...
izzadós cucc, de nekem bevált

spájdernecc 2007.09.13. 10:56:49

aha, mint a kályha a táncislolában:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 11:01:02

Lehet, hogy a Kifőzdét is inkább Talponállónak kellett volna elkeresztelni...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 11:05:33

Mentem befejezni az ügyeletes dobozomat.

spájdernecc 2007.09.13. 11:06:24

lehet.
viszont amilyen box volt a poszthelyekért, akkora ma a lapítás .

cyan 2007.09.13. 11:09:32

én nem boxoltam, viszont kéne menjek dolgozni. további szép napot!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 11:41:19

Így megy ez. Én is régóta fenem a fogam egy posztírásra, de nem jutok hozzá. Ünnepélyesen megígérem, hogy nagyon igyekszem.

maybach 2007.09.13. 12:36:53

Jó napot kívánok!
Lehet télleg kéne írni.
Ma megint kicsit elmerültem az egészségügy helyi bugyraiban.
Egy sima háziorvosi találka lett volna, mégis nem kis kihívás. Fatornyos falumban csak a legpofátlanabbak és a végsőkig elszánztak jutnak be. Ez is egyfajta szelekció.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 13:10:41

Maybach, nem mondod, hogy a háziorvost is magadba bolondítottad...! Nagyon népszerű lehetsz a kis fatornyos faludban.

maybach 2007.09.13. 15:00:35

:)
Nem ő bolondult belém, én bolondultam majdnem meg.
5 perces találkára 2,5 órát kell várni, úgy hogy mindenki megpróbál elém kerülni, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 15:46:37

Filmes trükköket kell alkalmazni. Piros festékkel töltött nejlonzacskó a zsebben, gombnyomásra patakvér-effektus indul, hol a nyakad, hol a szíved tájékáról. Hidd el, hatásos. Nem árt mellé pukizni egy-kettőt, egyrészt az elgázosítás miatt, másrészt, hogy lássák, nem tréfálsz.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 16:30:58

ha holnapra nincs jelenkező, akkor betennék egy rendes gasztroposztot. nadine??

spájdernecc 2007.09.13. 16:46:33

Ha már itt vagytok, Szia Tomabátyó, mit szólnátok egy gombász-poszthoz a nem túl távoli jövőben?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 16:56:44

ok nadine:)

spájder
már éppen ideje lenne!!:)))

spájdernecc 2007.09.13. 16:59:42

Jó , akkor összekapom magam, meg a famíliát élménygyűjteni, lassan érdemes lesz felkajtatni a Vértes gombászhelyeit :)

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.09.13. 17:21:32

A Serényi-féle rizottó neked nem gasztroposzt? Csak azért, mert nem úgyí főzi a rizottót, ahogy kell? Én például még a te gyűlölettel átitatott leírásodból is kedvet kaptam rá, úgyhogy hétévgén neki is állok. Csak vigyáznom kell, nehogy túl későn tegyen bele a tejfölt, és a bor a végén ne tudjon fejbevágni:-))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 17:32:51

holland
hát előkerültél? most hogy sorra írod a zindexcimlapos posztokat, nem derogál leereszkedni hozzánk??:)))) az iddictra már be se merek kommenteni, mert olyan forró ott a légkör, mint a tótaw vagy a parakovács blogjában.:)))

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.09.13. 17:45:35

Engem is meglep a dolog, rengetegen lettek egy perc alatt. A tegnapi őrület meg aztán pláne durva volt, remélem nem lesz mindig ekkora flame.
Ezek után azt gondolom, hogy jobb a copypaste blognak ott, ahol van, nem kell nekem ez a felajtás.

Tényleg keveset jártam errefelé, de az ok prózai, elsodort a munka. Becsípett a gépszíj, és nem enged. Pedig milyen jó itt egy egy kis emberi szót hallani. Döbbenetes mennyi ostoba ember kering odakint, hogy a névtelenséget kihasználva a kommentekben kompenzálják ingerszegény életüket.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.09.13. 18:00:12

stét mindenkinek, töröljön segget piros krepppapírral aki kitalálta az iskolát

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 18:02:22

hát igen! több blogon is megfigyeltem,hogy ha vallásról vagy politikárol van szó, akár csak érintőlegesen, ezek rögtön előmásznak valamelyik kő alol. aztán osztják az észt rendesen:))) rövid idő mulva, a téma már nem érdekes, csak egymást anyázzák. a totawnél, már el sem olvasom a kommenteket, csak a cikket.

Dolce vita · http://www.fozzunkolaszul.blogspot.com 2007.09.13. 18:13:02

Toma!

Köszönöm, köszönöm és még 1x köszönöm ezt az írást. A múlthetem nagy része azzal telt, hogy próbáltam elmagyarázni kedves Hegyi "Szőke&Bede" Zsoltnak (aki mindenkinek meghívót küldött a szárnyas receptversenyre), hogy miért is nem veszek részt azon a versenyen, ahol Bede Róbert a zsűri, és miért is nem szeretem a TV paprika sajátkészítésű műsorait. Talán (ha ezt olvassa) ebből megérti.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 19:02:08

Spájder, legyen gombász-poszt, hacsak nem gombás posztra gondoltál, és alattomos módon Ásókáról (pfúj!) akarsz írni.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 19:26:02

dolce vita
gondoltam, hogy te egyetértesz velem:))))

NADINE!!!!!!! broáááf

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 19:54:17

Ugye?? Én rosszul vagyok tőle, és egyszer egy társaságban, amikor szóba került, hogy milyen undorító az a reklám, akkor egy csaj döbbenten kérdezte, hogy "Miért? Hát nem édi???" - mint kiderült, a tervezőcsapat egyik oszlopos tagja volt.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 20:11:09

főleg az édi. amikor felhatja a körmöt, hogy alábújjon:)) ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 20:26:39

Toma, most, hogy ezt ilyen remekül megbeszéltük, gratulálok, már megint kint vagy a címlapon!!!:)

cyan 2007.09.13. 20:44:42

halihó!
Toma, gratula a zindexcímlaphoz, már tegnap nézegettem, de csak ma tették ki :D
Holland, ha erre kolbászolsz, a posztodhoz neked is gratula, én betegre röhögtem magam a sok idiótán, a képet meg gyorsan elmentettem magamnak :)

2007.09.13. 20:49:54

jó estét!
Toma, én is gratula. jól szórakoztam, pedig nem is ismerem a műsort. nincs paprika tévénk

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.09.13. 20:58:03

Toma gratu!
cyan köszi, mostanában bármi kerül ki, az azonnal megy a címlapra (pl. mai is). Komolyan. Én sem értem, de valaki nagyon nyomja most ezt a témát.

2007.09.13. 21:02:36

tökjó lehet a kép, kár, hogy nekem nem látszik :(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 21:04:43

Mármint melyiket? Mert napok óta vagy az Addict, vagy a Copypaste, vagy a Kifőzde van kint:) Sztem simán jók a blogok...

2007.09.13. 21:07:46

az addicton egyik képet sem látom mostanában

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 21:17:09

jééé. tényleg zindexes lettem:)) na mostmár cseszhetem a tv paprikás karrierem. pedig komolyan gondoltam rá, hogy megpróbálok bejutni egy főzőműsorral. a pécsi tévés barátommal, már beszéltünk is erről és forgatási is készítettünk.:)))) na mindegy! máskor meggondolom, miket irkálok:DDD

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 21:19:51

kimaradt a "tervet". forgatási tervet:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 21:26:35

Miért, ha mondjuk, nem Bombadil Toma néven jelentkeznél, az csorbítaná a tekintélyed?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 21:33:17

öt perces nyomozómunka és meglehet tudni a nevemet:))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 21:34:25

Gondolod, ha odakerül a Paprikához egy jópofa, ötletes szakács, akkor nekiállnak nyomozgatni, milyen netes előélete van?

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.09.13. 21:49:54

Mielőtt nagyon belemélyednék, annyiban meg kell védjem a tvpaprika szakácsot, hogy igenis van létjogosultsága az angolos (vagy félangolos) kacsamellnek, ehhez persze előtte megfelelően érlelni kell a húst. Ugyanis nem tartalmaz komoly rostokat, és így elkészítésében mutathat rokon vonásokat pl. a bélszínnel.
Mostanában kezdtem csak néha nézni az adót, és kevés kivételtől eltekinve (Jenei T. is kissé esetlenül mozog a kamera előtt, de az elkötelezettsége mindenképp becsülendő) engem is irritálnak a saját gyártású műsorok, különösen Bede arrogánsága, faragatlansága dühít, általában el is kapcsolok, ha ő van. Ehhez persze meg hozzájön az inkompetencia is, ez így együtt valóban sok.
A csatorna vezetése helyében én igencsak elgondolkoznék, és rövid úton elzavarnám őket, és hiteles szakácsokkal kezdenék újra, mert azért még ilyenek is vannak az országban, ha nem is sokan. Arra dőreség hivatkozni, hogy sok munkát és pénzt fektettek ezen fiatalok felépítésébe, és majd belejönnek. Mert ők nem fognak. És ez további rossz gondolatokat ébreszt bennem, szépen csendben megkérőjelezem a csatorna vezetőinek szakmai (gasztronómiai) hozzáértését...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 22:12:10

lorien
tökéletesen igazad van, de amit én láttam az nem egy rozé kacsamell volt, hanem nyers. egy serpenyőben kérget sütött rá, és annyi. így még átmelegedni sem tudott a belseje, pedig a rozéhoz is legalább 65 fokra kell melegedjen a belseje,(maghőmérő) hogy a lehetséges baktériumok elpusztuljanak benne.

nadine :)))

szorgosnepunkgyoznifog 2007.09.13. 22:13:41

Hát, én láttam a saláta+kacsamell készítését, és elárulom, hogy ilyen salátát gyerekkorom óta készítenek a családban a főzni tudók - uis. egyszerűsége mellett még finom is, ha jó arányban kevered az összetevőket. A kacsamellről meg csak annyit, hogy pl. a francia szakácskönyvemben is így készítik, ahogy S.Zsolt csinálta, és én már 3x készítettem ugyanígy - elárulom, nem volt nyers, csak kicsit rózsaszín - és omlós, ahogy illik.

A hideg olajban bundázni nem jó ötlet, de azt a részt nem láttam, ergó nem tudom, hogy ott mi történt.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 22:41:37

szorgos....

na ja. én is ettem ilyen salátát, meg a menzán is adtak ilyet. sőt kelkáposzta főzeléket is szoktam enni, de nem szeretném egy főzőműsorban látni mint ételkülönlegességet. a kacsárol meg fentebb láthatod a véleményem. én is sütöttem rozé kacsamellet, de pár perc mindíg kellet pluszban, a sütőbe is, hogy átmelegedjen kellőképp, és ehető legyen. szerintem nem véletlenül, nem kostolta meg a végén.:))
a lényeg, hogy egy ilyen ecetes-cukros-vizes saláta,nagyon jó a tojásos nokedlihez, de nem egy gasztro műsorba való, pláne nem kacsamell mellé. nem hiszem, hogy a francia szakácskönyvedbe ezt olvastad:)))

Pengető · http://www.pengeto.freeblog.hu 2007.09.13. 22:44:36

Van ott annyi hiba, hogy KÁR volt túlzásokba esned.
Serényi nem a legkirályabb, elismerem, de a Bede Róbert, és a Jenei igenis hatalmas szakácsok. A másik jó műsor meg a Bandi a hegyen, amikoris a meteorológusgyerek túrázik és ott főz valamit a helyszínen. Profin.
A Gasztropuccs pedig a magyar televíziózás egyik legjobb műsora, kár, hogy megszűnt.

MSe 2007.09.13. 22:58:12

Bennem rég kialakult az a meggyőződés, hogy a TV Paprika saját szakácsai nem tudnak főzni és a Mit eszünk ma című rettenet különösen kiakasztó. (Attól függetlenül, hogy ott eleve nem különleges ételeket szándékoznak bemutatni, hanem az átlag háziasszonynak tanácsot adni arra, mit is főzhetne a családnak és hát ilyen ügyesen válogatnak.) Látom, nem csak számomra titok, miért nyomják ennyire Bede Róbertéket. Igen, vannak még rajtuk kívül is rossz tv-s szakácsok, de ez őket még nem menti. Nem létezik, hogy nem találtak tehetséges embereket ebben az országban, mert ha ők a legjobb merítés, akkor tényleg búcsút mondhatunk a magyar gasztronómia hírnevének.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 23:19:59

pengető

a jenei és magos szerintem rendben vannak. (a bede szerintem gáz) és a gasztropuccsot is szerettem és néztem majd minden adást. de ők nem adták el magukat szakácsnak, hanem elbohockodtak a kamerák előtt. a bandi a hegyen is rendben volt, bár mondott ő is furákat, de hát ő bevalottan amatőr volt, így elnézhető volt neki. és ha rendesen elolvastad az írásomat, láthatod, én szeretem ezt a csatornát, és örülök neki, hogy van ilyen csat. éppen ezért, az ilyen égekiáltó igénytelenségeket, amiket a bede és serényi elkövet, nap mint nap, egyszerüen nem tudtam szó nélkül hagyni!!

cyan 2007.09.13. 23:20:00

Toma ne add fel! nekem is vannak tv-s kapcsolataim, majd összehozunk egy jó kis főzöcskét :))))))))))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 23:23:51

ezekután, inkább nem tévéznék, hátha engem is lezúzna valaki az interneten, valami hülye blogban:))))))

cyan 2007.09.13. 23:26:03

akkor marad a könyv, amit persze nem adsz ki :D

esti 2007.09.13. 23:28:27

nem olvastam végig sorry, de:
evian-ból nincs szénsavas
a kacsát a komolyabb helyeken már elég régóta rosé-ra sütik /sütjük........
kontra viszont magam is színvonaltalannak tartom a tv-paprika saját gyártású műsorait megjegyezvén hogy szakácsaik kellő predesztinációval indulnak a kellékes tájékozatlanságából fakadóan mivel a kerámia lapos tűzhelyek (és egyébként a gázon kívül minden) komoly munkára alkalmatlanok.
maradok tisztelettel,

cyan 2007.09.13. 23:33:39

villanytűzhely valszeg a stúdiófelvétel miatt van, így is kell asszem egy tűzoltó oda, hivatalból. a Szőke műsorában a szabadban volt zsámoly is :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 23:38:42

cyan:)))

esti
az evian problematikát nem értem, a rozé kacsát alaposan kitárgyaltuk, a többivel teljesen egyetértek:))) bár nekem is kerámialapos tűzhelyem van (sajnos) mert ahol lakom nincs gáz.:))

cyan 2007.09.13. 23:40:40

majd reggel folytatom, most elmászok az ágyamig. jó éjt

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 23:42:38

a gasztropuccsban gáztűzhelyt használtak. szerintem inkább az lehet, hogy szponzoroktól szerezték be a studióberendezést (spórolás) és a kerámialapon jobban mutat az indesit felirat:))

esti 2007.09.13. 23:59:43

így van.örülök ennek a post-nak, hasonlóan gondolkodom a helyzetről megjegyezvén hogy magam is majdnem szerepeltem ezen az adón, bár utólag hála a magassásosnak, hogy nem.az alapvető probléma a vezetés hozzá nem értése és igénytelensége:a szakmai hiányosságok mellett a komcsi dizájn műsor szerkesztés és a zenék hajaj.számomra egyedül pár külföldi produkció és a gasztropuccs volt szórakoztató.a Jenein azért még látszik, hogy érdekli a dolog, csak nem tud tálalni és a tv-be viszont sajnos a szemünkkel kóstolunk.

Gregorio 2007.10.13. 22:09:48

Nagyon megmosolyogtató volt olvasni ezt a rengeteg szép szót amit írtál a bátyjámról, ugyanis az öccse vagyok. Jó szakács, ezt bármifelé elfogultság nélkül mondhatom, bár neked aztán olyan mindegy, a gyűlölet úgyis elvette az eszed. Arról nem tehet, hogy időhiány miatt sietnie kell minden étellel, kénytelen előre megfőzni a rizst, amin te fennakadtál (nem értem miért), valamint arról aztán végképp nem tehet, hogy fagyasztott halat kapott, tudniillik nem ő vásárol. Gondolom nem érdekel amit írtam, sebaj.

cyan 2007.10.13. 22:51:51

Gregorio, gondolom a tévések is siettek a felvétellel, nem várták meg míg megfő/sül a kaja. és utólag se lehet kivágni a haszontalan időt.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.14. 17:08:07

gregorio
de érdekel, hogy mit írtál. hidd el nekem, semmi gyűlöletet nem érzek a bátyád iránt, hiszen nem is ismerem. bizonyára egy remek ember és jó testvér. én arról írtam amit láttam, és az nem tetszett. engedd meg nekem ezt a jogot, hogy ezt le is írjam. ha te abban nem találsz semmi kivetnivalót, hogy a risottohoz előre kifőzött rizst használ, akkor azt hiszem nekünk kettőnknek, nincs miről beszélni. ha a kommenteket is végig olvastat, akkor tudhatod, hogy kitárgyaltuk az "időhiány" és "anyagbeszerzés" kifogásokat. de azért ide is leírom. EZ NEM KIFOGÁS!!!!! ha valaki szakács, legyen benne annyi szakmai büszkeség, hogy ne adja a nevét és arcát egy ilyen csapnivaló prodoktumhoz! ha pedig mégis ezt csinálja, ne csodálkozzon, hogy ezt valaki szóvá is teszi.
a tévépaprika műsorát azóta is nézem, és azóta sem láttam tőle olyan ételt, ami egy kicsit is megütné egy főzőműsör elvárható szinvonalát. de lehet, hogy bennem van a hiba, és mindíg csak akkor látom, mikor nincs "formában".

baliquez 2008.03.14. 23:44:22

GYK: www.internationalrecipesonline.com/recipes/dictionary.pl?5809

Kacsamellet lehet pácolni is, akkor valóban elég ha minden oldalán megsütjük, nem kell utósütni mert így a benne levő plusz pácnedvek átgőzölik és hamarabb lesz megfelelő a maghőmérséklete.

Mondjuk én személy szerint éppen a rozésága utáni pillanatban szeretem befejezni a sütését (barely done), és előmelegített tányéron letakarva pihentetem még néhány percig.

Bede Róbert csak egy bohóc, PaprikaTv meg egy poéncsatorna, igen kevéssé kell komolyan venni mert NEM SZAKMAI hanem szórakoztató adó. Kár érte, mert ezzel az erővel simán lehetne valódi főzőcsatorna is, csak gondolom az igazi séfeket a PaprikaTv nem is tudná/akarná megfizetni.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.15. 00:27:16

baliqez
végig olvastad volna a kommenteket, ezt a dolgot kitárgyaltuk:)
a lényeg, hogy én értek annyira a főzéshez, hogy ránézésre megállapítom egy kacsamellről, hogy az rozéra van-e sütve, vagy pedig nyers. a szóbanforgó műsorban a kacsamell nyers volt. annyira, hogy szerintem a belseje még hideg is volt. de a lényeg nem itt van, hanem a "szakácsok" hozzáértéséről, és/vagy nemtörődömségéről van szó. ott, ahol a rizottót előfőzött rizsből készítik, aligha beszélhetünk szakmaiságról!
a többiben egyetértünk:)

Angelo_ 2008.03.20. 21:40:44

Ez az írás iskolapéldája a jó iparos módon megírt fikázásnak:

Ragadj ki néhány részletet ami igaz, írd körül élvezetes, egyre jobban túlzó körmondatokkal, majd eressz meg néhány poént aminek már semmi köze sincs sem a tényekhez sem a valósághoz, majd juss el az előre eltervezettt általános végkövetkeztetéshez.

Sajnos ordít róla, hogy a szerzőnak csak a korlátozott benyomásai vannak arról amiről ír és egy szerencsétlen első benyomás miatt előítéletes lett és inkább azok kifejezésének engedett szabad folyást ahelyett hogy több figyelmet szentelt volna a tényeknek.

Rengeteg főzését láttam mind a Stahl Judit-nak (szerző szerint a legjobb magyar) mind Serényi Zsolt-nak és még sokmindenki másnak is. Számomra nem kétséges hogy Serényi tudása mérföldekre van a Stahl előtt, aki nagyon alapszintről kezdte (emlékezve az első műsoraira, ami tiszta Nigella koppintás volt) és majdnem biztos vagyok benne, hogy volt mögötte egy másik szakács (konkrétan a Budai), aki aztán később hálából kapott némi alamizsna műsoridőt. Persze a Judit azóta fejlődött de ezért nagyon sokat kellett pedáloznia és még nem ért a végére.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.21. 02:11:08

ez is egy vélemény:)
én sajnos folyamatosan azt látom, amit leírtam. ha serényi tudása mérföldekre van stahlétól, akkor ezt miért nem mutatja be a műsoraiban. mert én továbbra sem látok mást a részéről, mint bénázást. és ezek tények!
nem is értem mit lehet ezen rugózni, ha csak nem te vagy a serényi, aki kicsit is ért a főzéshez, az látja ezt. neked is azt tudom mondani, hogy aki előfőzött rizsből készíti a rizottót, annak nincs helye a képernyőn!!
az első, és korlátozott benyomásról meg annyit, hogy a paprikatévét, kezdetektől, a mai napig nézem. nálam szinte mindig az megy, így van rálátásom a dolgokra, és a posztot csak akkor írtam meg, mikor végleg kicsordult a pohár.

Angelo_ 2008.03.21. 09:26:39

Nem én vagyok a Serényi :-)

Az a tény hogy vannak jobban és rosszabbul sikerült műsorok, de ha te csak tőle bénázást látsz, akkor szelektív látásod van.

Aki sokat nézi a TV paprikát (mint mi is) annak bizonyára feltűntek már a következők:

- sokszor nem a szakács mondja meg hogy mit fog főzni, vannak szerkesztők által előre megtervezett műsorok

- nem ők vásárolnak alapanyagot és nem ők mondják meg, hogy mennyi idő alatt kell lezavarni x ételt és hányszor lehet felvenni egyet

Ezért nem lehet teljesen elvárni az ilyen műsoroktól, hogy olyan színvonalat hozzanak, mint amit a célsorozatokkal el tudnak érni mások.

- A főzni tudás helyett sajnos nekem úgy tűnik, hogy a kommunikációs képességek nem képeztek szempontot a felvételnél. Rendkívül mesterkélten beszélnek, rossz hangsúlyozással, fogalmazással. Tisztelet a kivételnek, akik természetes módon tudnak beszélni, sajnos nem sok ilyen eset van. Különösen az elején szokott szörnyű lenni, amikor bekerülnek az első műsorokba, aztán lassan javul a helyzet.

Tehát vannak bénázások, de gasztronomiai ámukfutásról meg hasonlókról beszélni ezek kapcsán elég demagóg dolog. Ha meg rizotto, akkor lehet nézni Giorgo Locatelli-t is Serényi helyett...

72es évjárat 2008.03.21. 11:30:14

Bennem a cikket, a hozzászólásokat olvasva, nomeg a TV-Paprikát is nézve (korábban gyakrabban, ma már ritkábban, de ez az összes tv-műsorra érvényes) a következő költői kérdés fogalmazódott meg:

Feltűnt-e egyáltalán a nézők legalább ksi részének a cikkben felsorolt hibák bármelyike is?

72es évjárat 2008.03.21. 11:31:45

H a válasz nem, akkor ez a fő probléma, nem az, hogy a tv-szakácsok mit adnak elő a kamera előtt...

maybach 2008.03.21. 12:09:47

AndzsinSzan!

Pontosan erről van szó, és ezért is van igaza Tomának.
Jelzem se szakács, se rokon nem vagyok.
De akármilyen műsorra igaz, hogy ne legyen igénytelen.

Angelo!
Az hogy szórakoztató műsor nem jelenti azt, hogy igénytelen. OK, nem azzal töltik ki a műsort, hogy hogyan készült el a kaja. De ez pont olyan, mint mikor a csilivili szakácskönyvben ott a szép ilusztráció és a recept. Aztán ha szó szerint követed, a tied egész más lesz.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.21. 14:49:17

angelo / andzsinszan

az a fő probléma, hogy én, és még páran tudják hogyan készül az igazi rizottó. és locatellit nézzük, de egy átlag néző ezt nem tudja, és hisz a tv szakácsnak, és otthon elkészíti serényi módra, és azt hiszi, hogy rizottót csinált. ez a felelősége a tv paprikának, és szakácsainak. és ez csak egy a számos példa között.
azt nevezem én ámokfutásnak, mikor szinte mindegyik álltaluk bemutatott ételnél vannak ilyen gigszerek. legutóbb amit látam bederobi azt mondja: -ha nincs otthon sáfrányunk, használjunk kurkumát, úgyis csak a színe miatt kell.
no comment!

Farkas Vanda Csinszka 2008.04.06. 16:01:57

kívánság@tvpaprika.hu

Chocolate 2008.05.17. 09:26:14

Szerintem Magos Zoltán és Jenei Tamás a legjobbak a Tv Paprikán. Ők tényleg jó kajákat csinálnak, és nem vigyorognak idiótán a kamerába. Szeretem ezt a csatornát, gyakran nézem. Sok kedvenc műsorom van, de amiben ők ketten szerepelnek az a csúcs :) Az általuk készített ételek mindig meghozzák az étvágyam :)

Ildikó 2008.09.23. 14:08:54

Toma, teljesen igazad van! Undorító, amit ezek művelnek. Rendben van, hogy nem fér bele minden fél órába, de akkor mondja meg, hogy előbb olvasszuk fel a hónapok óta fagyasztóban csücsülő büdös halunkat:) A Serényinek tényleg halvány lilája sincs a főzésről, egy amatőr, és beszélni sem tud. Tanulhatna a külföldi mesterektől, akiket én nagyon szívesen nézek. Floyd, Nigella, Bourdain (bár ő nem főz), stb. Az egész Paprikában csak az idegenben készült műsorok nézhetők. Pedig micsoda konyhánk van nekünk, magyaroknak! Mostanában van egy olaszos műsor, a Tiszta Itália, ha jól emlékszem, na ez talán a legnézhetőbb adás. A többi magyar egy kutyaszar.

Jamiefan 2008.09.23. 15:50:10

Én állandóan a Paprikát nézem, evés és főzés közben is:) Serényi tényleg béna, nem tud beszélni, mesterkélt, ahogy azt már előttem is megírták. De hála istennek vannak nagyon színvonalas műsorok is, főleg a külföldiek. Na azokból lehet sokat lehet tanulni. A Jenei-Magos párost jómagam is szeretem, jópofák, nagyon modern és menő a Tiszta Itália (ha jól emlékszem a címére) műsoruk. Jenei picit hadar, de legalább ért hozzá valamicskét.

Jamiefan 2008.09.24. 08:23:57

Ja, nem, az a Piaci Capriccio. A Tiszta Itália a Giorgio féle. Na az is jó ám!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.24. 09:10:45

Jamiefan, nem akarlak kizökkenteni a monológodból, de a Kifőzde látogatói rendszerint a legfrissebb posztnál társalognak. Várunk szeretettel:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.24. 17:42:05

azért ide is visszakukkantunk ám!:)

jameifan
szerintem is a piaci capriccio az egyetlen nézhető magyar produkció. talán még a bandi a hegyen, mert ő legalább dekraláltan amatőr szakács, így nem idegesítő ha néha bénázik, vagy hülyeséget mond...:))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.24. 20:48:43

Téma van! Üdvözlet mindenkinek!
A Paprikán szerintem senki nem tud rendesen főzni, ellenben az agya mindegyiknek magasan repked. Viszont Rick Stein, Jamie Oliver és Gordon Ramsay nagyon menő!!!

muskotály küvé 2008.09.24. 22:23:53

Valamelyik nap Bede Robi a monarchiás sorozatban Bécsben volt, a Plachuttában, ezért nem kapcsoltam el rögtön. Látszott rajta, hogy kizökkent a kerékvágásból... A húslevesről megjegyezte, ő is tud jó húslevest főzni, de ez felveszi az övével a versenyt :)
Olyan volt, mint mikor a szocialista brigádot elviszik egy osztrák gyárba.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.25. 09:49:21

muskotály küvé,
azt a részt én is láttam anno. A Robi nagyjából annyit bírt kommunikálni, hogy "heló" meg hogy "dánkesőn". Tényleg olyan volt, mintha semmi nem változott volna mentalitás dolgában. Minthogy nem is változott túl sok minden ezügyben :(

kata original 2009.12.11. 08:25:07

@Bombadil Toma:

Olvasom az írásod,rosszindulatúnak találom. Serényi tud főzni, fúziós konyhának nevezik, amit ő csinál, hogy neked nem tetszik, ám legyen, de ne mondd azt, hogy nem tud főzni. Kóstoltad már? Ha nem, tedd meg és akkor mondj véleményt. És nem mellesleg nagyon segítőkész ember.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.12.11. 09:09:28

@kata original:
először is fúziós konyhának azt nevezik, mikor két eltérő kultúrájú konyhát egyesítenek egy ételben, legtöbbször az ázsiait és a franciát. és nem azt amikor egy nemzeti ételt, jelen esetben a rizottót szarul készítenek el.
másodszor, nem kell megkóstolnom egy ételt ahhoz, hogy tudjam az nem jó, ha látom hogyan és miből készül.
továbbá, készségesen elhiszem, hogy segítőkész ember, nem vonom kétségbe az emberi kvalitásait, hiszen nem ismerem. én a MŰSORÁLÓL írtam meg a véleményem, amivel hidd el nem nem vagyok egyedül...

kata original 2009.12.14. 09:31:11

@Bombadil Toma:

Tudom mi a fúziós konyha. De nyilván szakember vagy úgy is, hogy nem vagy az. Nem kell felkapni a vizet, ellenben nem az ő műsora, csak szerepel a műsorban.:O

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.14. 14:31:27

@Bombadil Toma: Kedves Bomba-de-Dillo, nagyon vigyázz !
A fenti belekotty kisasszonynak egész életmüve ebböl aq két hozzászólásból áll, amit itt nálad elkövetett…

Ha ez nem ad okot gyanakvásra…
(Szerintem még az sem bizonyos, hogy nöbül van.)
Nyugodtan töröld ki, mint - a hasonlatot mellözöm :-) és lépj tovább.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.12.14. 17:44:20

@kata original: nem tudom miből következtettél arra, hogy én "felkaptam a vizet". hidd el, ez a lehető legtávolabb áll a valóságtól:)
szerintem olvasd vissza a kommneteket, mert ott már minden kérdés/válasz elhangzott ami lényeges. több felesleges kört már nem akarok ebben a dologban futni...

kata original 2009.12.15. 07:22:20

@Mormogi Papa:

szóval paranoid vagy, aki összesküvés-elméleteket gyárt? Állat! Izgalmas lehet az életed. Te valami virtuális zseni lehetsz, mert mielött ide regisztráltál, már elötte megálmodtad, hogy van egy ilyen oldal és mielött bepötyögted az első betűd, már réges-rég volt kb. 1265 hozzászólásod.

Imádom az ilyen embereket.:)
Toma felvetett egy témát, teljesen mindegy, hogy most vagy 2 éve, én csak most találtam rá, ezért csak most szóltam hozzá. (Azért magyarázom el, mert nem biztos, hogy a sokmindennel foglalkozó agyadnak jut ideje egyszerű ok-okozat dologra koncentrálni picit!:))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.12.15. 11:01:42

@kata original:
Ez a hangnem itt nem megszokott és nem is kívánatos.
Kérlek, a véleményedet más szavakkal fogalmazd meg. Megértjük oly módon is. És nyugi.

kata original 2009.12.15. 11:45:19

@fiam: Ja! Értem, más szavakkal. Az normális, hogy valaki ajánlja, hogy töröld ki,mint a..... ellenbe létező pszichés betegségek nevén nevezése nem normális,( más hangnemnek számít) bár mind a magyar,mind az orvosi szótárban fellelhető. Ha netán a tartalmára gondolsz mondandómnak, az sértő lenne? :O Az nem sértő, ha a véleményedet a fekáliával azonosítják? Bár leírva nincs, csak kipontozva, de feltételezem,hogy mindenki kitalálta mire gondol, így te is? Szóval, akkor én is pontozzam ki, mikor szerinted "más hangnem"-írok (hozzáteszem , hogy írok,mert azt csinálom.Ellenben hangja nincs, nem is értem?!) Vagy maradt még egy (tudom,kopjak le,de ez nyilvános fórum, sértőt meg nem írtam),hogy én is fekáliákat és pisiket, estleges hányásokat( ez passzol ide) emlegessek, vagy ahogy a fórum címe is mondja:Mi a szart eszünk ma? Kezdek rájönni, hogy a szar szó bármelyik használta lenne a helyes kifejezésforma, ami nem sértő hangnem. Mert ez kultúrált. okés, értem! Ideges meg eddig sem voltam, most sem vagyok.:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.15. 14:23:04

@kata original:
A hangnemért elnézést kérek, a véleményem nem változott. Azért védenek, mert - Veled ellentétben - engem itt "ismernek", és ismerik megszokott hangnememet is - ami nem éppen olyan, mint feltételezed.

Nem összeesküvés-elmélet, de MÉG MINDIG CSAK AZ IDEPÖTTYENTETT PÁR BEJEGYZÉS TALÁLHATÓ A NICKEDEN.

EZÉRT továbbra is kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy NEM VAGY PÁRTATLAN EBBEN AZ ÜGYBEN !

Volt már arra példa, hogy egy kritika hatására a megkritizált saját maga (valamint rokonai, barátai, üzletfelei…) telepötyögték a netet úgynnevezett helyesbítésekkel.

Nos, ennek itt nincs helye.

(Egyébként ez a sértödös hangnem nekem valahonnét ismerös…)

Kittír 2009.12.16. 17:46:55

@Mormogi Papa:

Sem a rokona, sem a kollegája nem vagyok, sem senkije nem vagyok.
azt nem tudom honnan ismerős a "sértődös hangnem" , nem sértődtem meg, csak reagáltam arra ,amit írtál, hidd el, teljesen nyugodt vagyok. csodát nem tudok tenni, az időbe sem tudok viszamenni,hogy több legyen a hozzászólásom.:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.12.16. 18:38:49

na, akkor ezennel lezárom ezt a topikot! akit érdekel a dolog olvassa vissza a kommneteket szerintem minden elhangzott már a témáról pro és kontra, a többi meg már csak rugúzás és személyeskedés... peace!
süti beállítások módosítása