Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

A tisztaság kertje - fehér 3.

2007.10.13. 07:00 Nadine

Nehezen fogtam bele ebbe a posztba, mert azt gondoltam, hogy kevés virág, így kevés fotó van a tarsolyomban ahhoz, hogy megpróbáljam átadni, mitől nélkülözhetetlen szín egy kisméretű kertben a fehér. Aztán elkezdtem összeszedegetni a képeket, és rájöttem, hogy épp ellenkezőleg, a bőség zavarával küzdök. Az ember kezdő kertészként általában először a feltűnőbb, élénkebb színek iránt vonzódik, figyelmét lekötik a derűs sárgák, a bájos rózsaszínek, az elegáns kékek, nem beszélve a mélylilákról, a százféle zöldről..., majd egyszer csak rájön, hogy ezt a sokféle árnyalatot össze is kell valahogy kötni, keretbe kell foglalni, ehhez pedig nincs jobb választás, mint a ragyogó és megunhatatlan fehér.


Csapong a képzeletem ide-oda, nem tudom szavakba önteni, hogyan hatnak rám a fehér virágok. Mások talán unalmasnak, jellegtelennek látják őket, pedig nélkülük a többi szín szinte megfakul. Ártatlanságuk, tisztaságuk fénnyel tölti meg a kertet, csendes elmélkedésre készteti a kertészt.

A legeslegelső tavaszi hírnökök is fehérek, hófehérek. Évről évre versenyeznek egymással; száraz időben fej fej mellett haladnak,  a csapadék azonban a hóvirág (Galanthus) győzelmét hozza. Amióta ültettem egy maréknyit belőle, azóta jöttem rá, mennyire rászolgált nevére ez a kis hagymás növény. Meggyőződésem, hogy nem pusztán azért kapta, mert akkor nyílik, amikor még hó fedi a talajt. Enyhébb téli napokon kibújik a földből, szépen szárba szökken és bimbót növeszt. Ha hirtelen jön egy újabb havazás, netán fagy, hősünk szabályosan hibernálja magát. Képes hetekig látszólag fagyba dermedve várni az enyhébb időt, hogy aztán ott folytassa dolgát, ahol abbahagyta: hirdeti a tavasz érkezését. Konkurenciát ez a nemes, elegáns, magas (12 cm!) krókusz jelent számára, de csak fagymentes időben. Míg a hóvirág kacarászva átvészeli a zord időjárást, a krókusz hősi halált hal – szerencsére csak ideiglenesen.


 

Miután elsőként felvillantak a kopár talajon, nagyjából egy hónapig kell várni, mire újabb fehér fürtök jelennek meg, méghozzá nem akármilyen úri névvel. Április elején bújik elő mézes illattal és csak közelről látható (már megint hasalnom kell) halványkék csíkozással a Puskin-virág (Puschkinia).





Na, ettől rögtön vérszemet kap az összes még addig szundikáló, és egy héten belül sebtiben kinyílik a szerény kismeténg (Vinca minor)...,




 

 



...sorba fűzi szív alakú csengettyűit a szívvirág (Dicentra)...,



... és felébrednek téli álmukból a sziklakerti növények is, köztük a fehér kőtörőfű (Saxifraga). Hát nem csinoska? Még mielőtt valaki azt hinné, hogy kankalinból (Primula) nem gyűjtöttem be az évek során fehér fajtát, kikérem magamnak ezt a gyanúsítást, itt a bizonyíték.


















    Újabb hónap elteltével a melegigényesebb nárciszok is felbátorodnak, és bár merre nézek, mindenütt ezek az illatos, ártatlan fejecskék bólogatnak a friss szellőben. Hogy teljes legyen a tavaszi sokk, illatukkal beterítik az egész kertet.

 


De nemcsak a hagymások és az évelők képviselik a fehéret. A szép formájú, nyírás nélkül is gömbölyded gyöngyvessző (Spiraea) bokrok május közepére fehér virág- és méhecskefelhőbe borulnak, buja pompába öltöztetve a harsogó zöld kertet. Elnézést az önreklámért, de itt most kivételesen a bokrok a főszereplők. Túloztam volna a buja pompával?


Május végén pedig nyílni kezdenek a KLEMATISZOK. Nem tudom, más mit érez a képek láttán, de nekem évről évre eláll a szavam (ilyen is ritkán van:)). Amióta beleszerettem ebbe a növénybe, azóta újraértelmeztem korábbi fogalmaimat a szépségről. A klematiszok (Clematis, magyarul iszalagnak is hívják – de szerintem a klematisz szó százszor jobban illik ehhez a különlegesen szép növényhez) családján belül még egyetlen színből is számtalan  fajtát nemesítettek, és ami nagy szó, megfizethető áron itthon is kaphatók. Az elmúlt 2-3 évben csak fehérből három fajtát gyűjtöttem be, mind  hosszan – ideális esetben kétszer – virágzik, fagytűrő és nem túl igényes fajta.





A képeket látva, talán nem meglepő, hogy szinte mindannyian nemesi származásúak: Madame le Coultre, Henryi, Gillian Blades. Érdemes megnézni őket közelről és távolabbról, ahány fajta, annyiféle fehér, annyiféle sziromforma!

 

Ha  pedig itt a május vége, akkor KEZDŐDIK A RÓZSASZEZON!!!:) Igen, kb. ez az az időszak, amikor teljesen eszemet vesztem a virágözöntől, mert egyszerre nyílnak a hagymások (még), a cserjék (nem kis mennyiségben), a rózsák, az évelők – és hol vannak még az egynyáriak?

(A kép tavaly nyári, előző évben bontottuk le az utolsó meghitt disznóólat, annak a helyét bitoroltam vissza a kert számára. Azóta minden, a képen látható növény a kétszeresére nőtt. Ettől még állandó asszisztensem álla is leesik…)

 A képen látható rózsafajta egy egyszerű fehér parkrózsa. Éppen egy éve, október 12-én készült a fotó, amiből az is következik, hogy nemcsak a legelső, hanem a legtovább virágzó fajták közé is tartozik. Megannyi fehér ruhás fodros-bodros balerina, táncot járnak egész nyáron az ablakom előtt, és még azután is.



    Ahogy eljön a június, nem bírok tovább magammal és megveszem az első előhajtatott cserjés margarétákat, akik jó nagy agyagedényekben töltik a szezont. Mire ők megérkeznek, addigra nyílnak ki teljes szépségükben a fehér csomós harangvirágok. Szeretik a napsütést, én meg őket szeretem.

 



A soron következő bokorcsoda az illatos jezsámen (Philadelphus). És tényleg!!! Liliomhoz hasonló, erős, bódító illatot áraszt, és ha nem tépázza meg nagyon a fekete levéltetű-áradat, csodálatos fehér virágkelyhek borítják.

 


Ő annyira kicsike, hogy muszáj erős nagyításban szemügyre venni. Méreteiről (kb. 5 cm) vidám neve is árulkodik, akit úgy hívnak, hogy – törpe harangvirág (Campanula), azzal tényleg csak négykézláb lehet összehaverkodni.





Június végére az elegáns, karcsú nőszirom (Iris) is kibontja szirmait, pedig úri természetének nem nagyon kedvez a kötött, agyagos talaj. De őnagysága nem foglalkozik ilyen földhözragadt kérdésekkel. Nyílik, punktum!

 



Júliusra mindig elfogy a türelmem, mert hiába buzdítom a virágokat, nem tudják tartani velem a lépést. Mi következik ebből? Egy kertészet következik ebből. Onnan pedig szép suttyomban beszivárognak a balkonládákba többek közt a csüngő verbénák. Most szép vagy nem szép? Szép.

 

És mivel biztosra megyek, néhány egynyárit magról is vetek. Időnként kikelnek, időnként nem. Egy sikeres vetésből származott a Borzas Kata (Nigella) nevű nőszemély is (tudom, hogy igaziból borzaskata, de ez olyan degradáló), aki azóta is itt-ott feltűnik a kertben. Természetesen nem ott, ahová eredetileg vetettem. De elnézem neki, mert jópofa szerzet. Amúgy van egy jó barátja is, aki bámulatos módon szaporodik nálunk, és mindig olyan helyen bukkan fel, ahol nem nyomja el agresszív szomszédság, pl. ibolya, árvácska, kankalin mellett. Nyilván mindenki ismeri, ő a százszorszép.


















    A július újabb rózsákat késztet virágzásra. Mohó természetű lévén, nem értem be egyféle fehérrel, és néhány éve begyűjtöttem egy bizonyos Polar Stern, azaz Sarkcsillag nevű fajtát, akiről azonban rövid idő után bebizonyosodott, hogy igaziból Tejszínhabos Álomnak hívják. Lehet ellenőrizni. Ez a minden szempontból nagyméretű fajta szintén egész a fagyokig nyílik.


 


Természetesen nem bírtam ki, hogy futórózsából is be ne szerezzek egy fehér fajtát, ő a hangzatos Swan Lake (Hattyúk Tava) nevet viseli. Erős, fűszeres, a muskátliéhoz hasonló illata van, és nagyon trükkös őkelme, mert ugyan fehér rózsaként árulják, valójában nagyon finom pezsgőszínű. Hogy tobzódjak az élvezetekben, ráfuttattam egy klematiszt (a bambuló macskás képen látszik is).
 


Most nyilván mindenki azt hiszi, hogy elfogytak a fehér rózsák, de – kinek sajnos, kinek nem – itt van még egy, ígérem, az utolsó. Ő a nem túl bonyolult fehér bokorrózsa névre hallgat, és bár bokornak tényleg bokor, de valódi célja nem más, mint meghódítani az eget. Idén már sámliról kellett metszeni, jövőre valószínűleg a létrát is be kell vetnem. Vessetek rám követ, én őt is imádom.

 


A kék kertes posztnál már bevallottam a szarkaláb (Delphinium) iránti perverz vonzódásom. A képen látható egyed sokadik fogadalmam után került hozzám, miszerint NEM HOZOK HAZA TÖBB NÖVÉNYT. Aztán elmentünk egy népművészeti vásárra (!), és az első ülésen osztozva Vele tértem haza. Csipkés-habos alsószoknyát visel, és bármikor végigkucorognék érte egy százötven kilométeres utat.


    A kék lobélia kapcsán már utaltam a fehér muskátlira. Nos, kicsit sem nevezném magam muskátlifüggőnek. Sőt. Annyira szeles környéken lakunk, hogy minden újabb növény ültetésénél meg kell fontolnom, mekkorára szándékozik nőni, mert bármi is legyen az, könnyedén fekve-letörve végezheti. Így hát évekig lebeszéltem magam a balkonládák muskátlival való beültetéséről. Amíg a tél kellős közepén bele nem futottam egy áruházban egy zacskó muskátlimagba. Bizony ám, a hibrid fajtákat lehet magról vetni. Borsos áron megvettem a 6 db, azaz hat darab magot tartalmazó tasakot, és ami azokból kinőtt, annak alapján pesszimistán vélekedve is egy életre beleszerettem a hibrid muskátliba. Negyedik éve bírja ki a telet a neki túl meleg előszobában, hogy aztán májusban kiültetve megint kivirágozzon, és kiemelje a tövénél kuporgó lobélia kékségét.

   


Ez a bájos apróság állítólag a lampionvirág névre hallgat, tavaly nyáron ültettem el a boróka tövébe. Úgy tűnik, jó helyre került, mert idén is gond nélkül kivirágzott. Illik rá a neve, ilyennek képzelem a törpék báli lámpásait.


 


Elérkeztünk a tisztaság kertjének utolsó lakójához. A szívügyem – tényleg. Amióta kertészkedtem – kb. 10-12 éve -, azóta vágytam fehér mályvára. Senki ne kérdezze, miért… Csak. Hat darab fehérnek árult mályvát ültettem a kert különböző pontjaira, egyik sem volt az. Az egyik fehér szirmú, bordó közepű, a másik halvány rózsaszín, a harmadik világoslila lett... Tiszta fehér egyik sem. Aztán két éve meglátogattam az egyik legkedvesebb barátnőmet a telkükön. Aznap volt a születésnapunk. Igen, mindkettőnké. Ugyanazon év, ugyanazon napján születtünk. A kertjükben megpillantottam egy hófehér mályvát (Hybiscus Syriacus). A barátnőm látta, hogy földbe gyökerezett lábbal meredek a bokorra,  térült-fordult, majd egyszer csak előttem állt egy patyolatfehér mályvafácskával. Boldog szülinapot!

Hazahoztuk, és a létező legmelegebb, legszárazabb időszakban, azaz augusztusban elültettük. Tavasszal az élet semmilyen jelét nem mutatta. Nyár elején sem. A többiek már mind rügyet bontottak, kövér bimbók híztak az ágaikon, de a kis fehér mályvafa csupaszon meredezett az égnek. Nagyon elszomorodtam, hogy miattam pusztult el, és elhatároztam, hogy nem erőltetem tovább, kiszedem szegényt tövestül. Mintha megérezte volna, azon a héten elkezdett rügyezni. Majd pár hét múlva virágokat hozott. Abban az évben még keveset, de tavaly és idén már elborították a gyönyörűséges fehér virágok, és ahányszor ránézek, mindig a barátnőmre gondolok nagy-nagy szeretettel.

Kell is a szeretet nagyon. Életem leghosszabb tele előtt állok.

133 komment

Címkék: mánia kert nadine

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maybach 2007.10.13. 16:18:20

Nadine!
Az éghajlat miatt gyorsan elvirágzik a cseresznye Japánban. Így a szépség és egyben az elmúlás szimbóluma is.
Toma biztos tud ilyen haikukat. A szamurájok sok ilyen írtak.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 16:21:57

Maybach, nagyon megleptél ezzel a dologgal. Nem hallottam erről a részéről.
Toma szamuráj, kérünk egy cseresznyevirágos-elmúlásos haikut!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.13. 16:22:28

hulló virág és
árnyéka találkozik
végül a földön

megihletett a cseresznyevirág:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.13. 16:30:24

...nem nehéz haikut írni. azért nem vagyok egy basho mester, vagy fodorákos:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 16:30:57

Szép.
Kezd összekovácsolódni ez a kis belterjes közösségecske. Vidám.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.13. 16:33:56

az előbb véletlenül kimoderáltam magam:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.13. 16:37:24

hulló virágok
így végzik mindannyian
harcosok álmai

ez egy kicsit szamurájosabb
...egész belejöttem:))

fullmoon 2007.10.13. 19:27:18

...ez a kert csodálatos!:)Micsoda harmónia uralkodik itt!Nagyon szép....

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 19:45:09

Köszönöm, Full. Igyekszem legalább itt megvalósítani azt, amire önmagamban csak vágyom.

2007.10.13. 19:47:10

Nadine, majd egyszer elmeséled azt, amire folyton csak célozgatsz...?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.13. 19:48:01

na, nem halogatom tovább! elkezdtem, felfűteni a kemence-kandallómat. aszem most már itt az ideje. nem egyszerű művelet, ki kell annak választani a napját, mert két-három nap alatt, fokozatosan kell az üzemi hőre felfűteni, amit a fűtési szezon végéig fent tart, folyamtosan táplálva a parazsat és tüzet. így tarható a 25-27 fok a házban.

2007.10.13. 19:49:19

jaj, de irigy vagyok!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.13. 19:56:07

nadine
a posztod utolsó mondatának a magyarázata engem is érdekel, de nem akartam rákérdezni.


mire vagy irigy?

2007.10.13. 19:59:06

Toma, hát a kemencére-kandallóra. mindig szerettem volna, olyan hangulatos.

Nadine, arra, hogy mindig mondogatod: padlón vagy, gödörben, meg rossz a hangulatod, ilyenek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 20:10:32

Az még mindig van. Sőt. Hát, úgy néz ki, a kórházas poszt végén kicsit optimista voltam. Férj nélkül nem sokra megyek. De erről nem is szeretnék többet beszélni egyelőre.

2007.10.13. 20:13:49

oh, értem. persze, ez magánügy. bocsi.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.13. 20:14:19

jó ez a picasa album, midjárt illusztrálni is tudom miről beszélek:)

picasaweb.google.com/artlobo/Kandallo

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 20:22:20

Nem kell bocsánatot kérni, engem is idegesítenek a saját célzásaim. Nem tudom a helyén kezelni ezt a kérdést.

2007.10.13. 20:24:07

jó, csak én ilyen tyúkanyó féleség vagyok. ha valakinek baja van, én mindig segíteni szeretnék :)

2007.10.13. 20:43:30

amíg valaki orrba nem vág, hogy miért kíváncsiskodom bele a dolgaiba :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 20:52:03

Nem vagyok az a verekedős fajta, ne izgulj. Én lófejben utazom.

cyan 2007.10.13. 21:00:32

kész a nagyszoba-nappali kifestése. padlólapot kell vennem, meg ragasztót, oszt pakolhatom is a könyvespolcot meg a könyveket :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 21:03:34

Te milyen ügyes vagy, Cyan!!! Nem akarsz hozzám is jönni? Megelégszem egy szoba kifestésével...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.13. 21:05:34

cyan
gratulálok:))

nadine
mindíg is érdekelt, mit csinálsz azzal a sok fejetlen lóval? szegények nem látnak fej nélkül, és még letapossák a szép virágaidat. már ha a kertben tartod őket.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 21:07:15

Beosztom, Toma. Van, aki levágott lófejet kap, van aki egy egész, fej nélküli lovat. Ki-ki, amit érdemel.

cyan 2007.10.13. 21:22:04

Nadine, ezt csak Neked, csak most. osztogasd. ha tetszik készítek egy jobb képet is :))
kepfeltoltes.hu/view/071013/100_3669_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 21:25:02

Tisztázzunk valamit! Cyan képén nem az én lakásom látható!:) Nem mondod, hogy befalaztad Rárót?!? (Ráadásul kanyarban)

cyan 2007.10.13. 21:27:25

nem, ez valóban nem a lakásod. ez a stúdióban van a falon.
tetszik? hétfőn készítek egy jobb képet, és akkor osztogathatod a lófejeket :))

2007.10.13. 21:28:05

aki lovakat bánt, annak velem gyűlik meg a baja! csak szólok...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 21:29:50

Hm-hm. Véresen lenne az igazi. Úgy hatásosabb. De ha áttérnék a befalazással fenyegetésre, talán működne.

cyan 2007.10.13. 21:33:39

majd Toma fest vért rá :))
Jé, ez vmi filmben szerepelt, már döglötten. nem bántotta senki. így meg megmaradt az örök életre/legelőre.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.13. 21:39:37

Nadine, ez egy TÜNDÉRKERT!!!! Egyszerűen gyönyörű! Ha egyszer meglátogatlak, a kertben fogok aludni!:)
"Én lófejben utazom.":)))))
Ja, maybachnak elloptam a hajcsavaróit, most az én fejemen tanyáznak, de a nejlonotthonkáját meghagytam, helyette rózsaszín alapon lila-kék csíkos, macis hálóingben és rózsaszín szőrös papucsban pompállok.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 21:41:48

Kedves vagy, Am, örülök nagyon, hogy így tetszik, pedig nem is piros:)
Jó a szerkód. Csajos.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.13. 21:43:07

amadea
ezt ne csináld velem!! én vizuális tipus vagyok. :DDD

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.13. 21:47:09

maradjunk inkább, luca brasi, golyóálló-mellényébe csomagolt halaknál.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.13. 21:48:36

Ej, mi ez a nyüzsi?!:)
Nadine, lassan attól félek, hogy reggelre hidrogénszőke lesz a hajam, nagyon elharapódzott körülöttem a rózsaszín, holott alapvetően pirosbuzi vagyok.
Amadea nagyon sokféle színt szeret, így a fehéret is, meg a kéket, a lilát, az aranyat, ezüstöt, alma-menta-méreg-és mélyzöldet, vaníliasárgát...
Toma, akkor nem elemzem neked a valamelyiknap beújított csipkekombinémet.:)=

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 21:52:20

Amadea, amíg nem írod le a kifőzdés kommentjeidbe azt a szót, hogy "naon", addig nincs baj. Ha igen, akkor kénytelenek leszünk műkörmökről, ultrahangos hajhosszabbításról és szilikonmellekről posztot írni. Nem túl vidáman.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.13. 21:58:27

Nadine, műkörmök aligha kellenek, az enyémek fehérek, szépek és erősek, ha nyirbálom őket, a levágott rész másfél métert repül, az előbb majdnem kiszúrta a szemem. Hajhosszabbítás sztornó, mert még így is a hátam közepéig ér és rohadt gyorsan nő (ami nem baj), a színe originál szőke-barna-vörös vegyes. A szlikonra megint nincs szükségem a 92es méretemmel, különben is, fosok a kórházaktól meg a fehér köpenyes rémektől, s ilyesmire pénzem sincs.:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 21:59:37

Ez mind nagyszerű, csak könyörgöm, ne írd le sose ide, hogy naon. Egy világ dőlne össze bennem. Tán még egy lovat is befalaznék.

cyan 2007.10.13. 21:59:51

hogy kell helyesen írni: bekéretzkedtem?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 22:03:09

dz-vel. Bekéredzkedtem. A lóhoz a falba?

cyan 2007.10.13. 22:05:30

köszi ;)
nem, írom a posztomat, amit majd kedden dokumentálok némi képanyaggal. így, ha lesz üres nap, feltehetitek.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.13. 22:05:40

Nadine, nem írom le, nyugi.:) Viszont a galádban csalódni fogsz, mert gyakori szóhasználata sms-ben. A "teccik"-ről és trásairól nem is beszélve. Direkt. Hogy engem idegesítsen.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 22:07:55

Jááj. Na jó, az SMS-eidet csak nem fogom korrektúrázni...:) Majd Te. Tudom, hogy ez most trendi (brrr), de kiugrom tőle az ablakon.

Cyan, végre, hát újra kedvet kaptál? Örülök neki.

cyan 2007.10.13. 22:10:30

Nadin, ez nem festős poszt lesz. ez a meglepetés. már korábban célozgattam rá, most kedden konkretizálódik. és erről lehet szépen, hosszan, érdekesen írni. és sok képpel illusztrálni :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 22:12:27

Klassz, bármi is legyen az. Kíváncsi vagyok nagyon. Oldalfoltozást vállalsz?

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.13. 22:36:38

Szegény Toma, tisztára begazolhatott a csipkecsodám felvázolásától, azóta sem írt semmit.:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 22:39:52

Sztem simán tévézik:) Vagy a másik posztba érkezett ideges kommentre válaszolgat.

cyan 2007.10.13. 22:48:25

oldalfoltozás? az mi az? eddig zoknit stoppoltam csak, meg farmert foltoztam, oldalt még nem :)

N.Zoli 2007.10.13. 22:56:06

Toma szerintem Terminatort néz, én is azt teszem, ha már itthon esz a fene.

youtube.com/watch?v=Qnq7N6X4x84

cyan 2007.10.13. 22:56:18

jajj, fáradt vagyok :DD
pedig te fogod megkapni, mint főkoordinátor és fésűvirtuóz :))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.13. 23:03:42

nem terminátort, hanem az utolsó kalandort, belmondoval. azért rajtatok a szemem!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 23:05:57

Toma, amíg Gregorio ki nem szúrja!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.13. 23:39:49

Úgy látom, mindenki a felborulás fázisába lépett, beállok a sorba. Jó éjt!

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.13. 23:56:41

Én még neeem, postokat kopácsolok.

Szaros gerle 2007.10.14. 02:50:03

Cseresznyefára
hullik, megdöglő harcos
utolsó szirma.


HAI!

cyan 2007.10.14. 08:12:10

reggelit!
káááááávéééééééé

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.14. 09:24:50

Gerle, ez jó volt. Különösen a "HAI!" hatott rám ma vidáman, így reggel.:)

Cyan, azt iszom épp. Nem adom oda. Tyúkok ülnek rajta, konkrétan egy tyúk.

cyan 2007.10.14. 09:36:35

Nadine, irígy vagy :PP
azóta főztem kv-t, boltban is voltam, hamarosan kúszok ki a konyhába lilakáposztát dinsztelni, diót törni, panírozni. beindul a vasárnap délelötti nagyüzem :(

cyan 2007.10.14. 09:49:58

olyan hideg volt ma reggel, kapirgálnom kellett a szélvédőről a jeget. viszont szépen süt a nap. adok enni a cinkéknek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.14. 09:53:46

Hosszú idő lesz, mire vágósúlyba kerülnek:)

cyan 2007.10.14. 10:09:42

sok kicsi sokra megy. :D
helyesek, ahogy dorbézolnak az etető körül.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.14. 10:14:44

Nálunk is előkerülnek nemsokára, ma reggel egy szarka jelent meg a fűzfánkon, de csak hallottam, nem láttam. A macskák el sem tudták képzelni, miből jön ez a cserregés. Nagyon ostobán néztek, mondjuk, ez gyakran megy nekik.

cyan 2007.10.14. 10:40:26

pénteken láttam egy varjút óbudán. vmi kerek tárgy volt a csőrében, talán dió. elejtette a háztetőre. utánarepült. megint elejtette. akkor jöttem rá, h nem elejti, direkt dobja le, h feltörje. okos madár.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.14. 11:50:01

most állok neki a taginenak ha este nem borulok fel, meg is írom. de legkésőbb keddre meglesz a poszt:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.14. 12:19:12

Toma, ha Rád is úgy hat az igazi ősz érkezése, mint rám, akkor garantáltan felborulsz:) Én konkrétan elesek, amint sötétedni kezd. És ez, hogy nappal is hideg van!...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.14. 15:20:21

látom mondenki sziesztázik:)) megvolt a tagine ebéd, társaság el, én meg balindex, és lefeksz egy órácskára.....

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.14. 17:19:07

na azért ez már túlzás! öt órája nem jár erre senki rajtam kívül, lusta banda.

...nem értettem tegnap a gregorió poént, de ma leesett:))) most olvastam a kommentjét és válaszoltam is neki.

a parkinzonos varjú, elég érdekesen repülhet...:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.14. 17:27:27

Most értem haza egy beszerző körútról, de látom, mások is el vannak/voltak foglalva.

Igen, mert mire láthattad volna, hogy Neked szövegel, addigra Cyan már reagált valamit, és eltűnt a komment.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.14. 17:29:06

Mulattam is magamban, hogy Toma - a gyűlölködő. Bocs, de nem ilyennek ismertelek meg:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.14. 17:55:33

Faárut, meg apró kiegészítőket, ilyesmit. Volt pár dolog, amiből kifogytam. És vettem tündéri kis fekete fagyöngyöt, amit ráfűzök a borostyánmintás dézsa fülére, egy színben hozzáillő szalaggal, és pont akkora és olyan színű, hogy úgy néznek ki együtt, mintha ez a dézsa fülén egy borostyántermés fityegne...:) Az ilyeneknek úgy tudok örülni:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.14. 18:02:32

értem.
én is nagyon tudok örülni, a "szerzeményeimnek":))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.14. 18:10:15

Megyek is, és felfűzöm. Holnap lefotózom, aztán nekiállok dühöngeni, mert még mindig nem működik ez a rohadék tar.hu. Nem lesz más választásom, bele kell vágnom egy új képtár elkészítésébe, abba, amit elindítottál nekem. De basszus, ennyi képet feltenni, a szöveggel, mérettel stb. A hajam kihullik az ilyesmitől.

cyan 2007.10.14. 18:18:09

jó délutánt!
a lányom itt játszott egész délután, most sikerült elzavarnom. eddig rajzoltam. a köv ikont. ex-nek lesz a szülinapjára, jövő ilyenkorra talán el is készül. akkor lesz aktuális ugyanis (50) :) egy Sárkányölő Szent György.
idén 2 ikont fogok festeni egyszerre...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.14. 18:18:43

de legalább, oda mindig feltölthetsz, nem leszel kiszolgáltatva.
nem olyan sok az. egy-két órát rászánsz és megleszel.
ha segítség kell szóljál:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.14. 18:37:42

Köszi, Toma, rendes vagy nagyon! Én meg borzasztó lusta. Tudod, mindig az van a fejemben, mennyi minden mást tudnék csinálni annyi idő alatt, míg ezzel vacakolok...:(

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.14. 19:00:54

Utálok nem tetsző házifeladatot írni!!!!
És utálom ezt a rohadt hideget, holnap hajnalban meg fogok fagyni. Brr.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.14. 19:07:49

Nadine, én is szívesen segítek képet feltölteni meg mindent, oké?:)
Hárnam már csak legyőzzük...:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.14. 19:09:58

Aranyos vagy, Am, de igazából nem látom át technikailag, hogy tudnánk ezt hárman csinálni. Sebaj, egyik nap veszek egy nagy levegőt, és rászánom az egész napot. Most már úgyis jönnek a hidegek, a tocsogósak, a szürkék... Pfff.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.14. 19:22:05

szerintem is praktikusabb ha egyedül csinálod. technikai kérdésekben, dizájnban tudok segíteni, már eléggé kiismertem a gugliblog rejtelmeit:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.14. 19:25:14

OK, ha egyáltalán a kérdésekig eljutok, szólok!:)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.14. 20:09:07

Csak úgy pezseg az élet a Kifőzdében!

N.Zoli 2007.10.14. 20:57:46

Jó estét!
Búfelejtő White Zombie. Igen az is az, csak máshogy, mint a Don't Worry Be Happy:)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.14. 22:09:04

A V for Vendettát nézem, nagyon jó és nagyon durva!

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.14. 23:17:58

Ha én szomorú leszek, akkor neked véged van, mint a botnak!

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.14. 23:56:01

Najó, én megyek aludni, úgy látom, a mélyen tisztelt társaság kidőlt.
De mi lett a titokzatos vércsirkével?!...
A film miatt csak az egyik blogomra írtam. Byebye!
süti beállítások módosítása