A zöldbabgulyás
Ez az az étel, amit mi leginkább nyáron szoktunk csinálni, ennélfogva nálam összekapcsolódott a vakáció fogalmával. Anyukám nagyon finoman készíti, én pedig ellestem a titkot. Ma már rendszeresen készítem a férjemnek és a lányomnak. Ők is megszerették…
Igazából nem túl bonyolult kaja. Sőt, egyszerű, mint a faék, így kezdők is bátran belevághatnak.
Az alapja egy nagy adag csirkepörkölt. Mi combból és mellből szoktuk vegyesen, mert nem szeretjük a cupákolást. Ehhez ugye jó sok hagyma kell, meg zsír (mint minden rendes magyar ételhez). Aztán a husi, meg valami normális minőségű pirospaprika és picivel több víz, mint a sima mezei pörihez. Itt aztán megszaladhat a kezünk: nálunk kerül bele egy negyed paradicsom és paprika, a nagymamám által készített paprikalekvár, satöbbi. Ja! Só, bors nehogy kimaradjon!
Ha a husi félig megfőtt, akkor beleteszünk egy zacskó mélyhűtött zöldbabot. Előtte azért mossuk meg, de az isten áldja meg azt, aki előre leszárazta és feldarabolta a lusta háziasszonynak! Természetesen nyáron van friss zöldbab is, de azzal sokat kell vacakolni. Persze ha van hozzá türelme az ember lányának/fiának, akkor hajrá!
Nos, itt most magára hagyhatjuk egy rövidke időre a kajánkat, amíg összefő. Mikor már minden puha, akkor belepréselünk egy-két gerezd fokhagymát. Most jön egy nagy pohár tejföl, amit én elkeverek egy evőkanál étkezési keményítővel. Kóstoljuk meg, ha nem elég sós, akkor ízesítsük kedvünk szerint. Várjuk meg, míg rottyan egyet, és már kész is.
Friss kenyérrel a legjobb. Lehet tunkolni is, ami még kívánatosabbá teszi a dolgot.
Jó étvágyat hozzá!
Az utolsó 100 komment: