Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Muskotály Küvé: A kenyér és én

2007.12.01. 08:47 vendég blogger

Nálunk úgy kezdődött, hogy vidékre költöztünk, és belecsöppentünk a buci béték, józsi-pék káefték házi jellegű fehér kenyerei világába. Néhány napig reménykedtünk, hogy valamelyik boltban találunk „igazi” vidéki kenyeret, vagy legalább olyat, mint Pesten néhol, de sajnos, hamar kiderült, csöbörből vödörbe kerültünk. Egyébként is nézegettem már a kenyérsütő gépeket, vettem egyet.

Az első négy kenyeret ki kellett dobni, de aztán megtört a jég, és azóta, mintegy öt éve, túlnyomórészt a saját kenyerünket esszük. És közben jöttek az egyebek, a pizza, az aranygaluska, a kelt sütemények, hideg téli estékre a lángos. Ugyanis a kenyérsütőgép NEM kizárólag kenyérsütésre, hanem kelt tészták készítésére is nagyon alkalmas, nevezhetnénk inkább sütésre is alkalmas dagasztógépnek.

Hogy működik a kenyérsütő gép? Ha valaki még nem látott volna ilyet: a fehér dobozban van egy kivehető kübli. A kübli alján egy fémpöcök, erre lehet (illetve kell is) rátenni a fektetett cápauszonykára emlékeztető keverőlapátot. A küblibe bele kell rakni a hozzávalókat, majd be kell tenni a gépbe. A gép különböző programokat tud, amelyek hasonlóan mondjuk egy mosógéphez, a szükséges munkafázisok bizonyos ideig tartó kombinációja. A fázisok: dagasztás: cápauszonyka elkezd körben forogni, ennek hatására az összetevők összetevődnek, és ha jó arányban kerültek a folyamatba, szép laza, puha, de a kübli falához nem ragadó gömb keletkezik. Ez a fázis némi zajhatással jár, ezért ha időzítve sütjük a reggelire valót (lásd később), nem szerencsés a konyhában hagyni a készüléket, amikor anyósunk épp a légtértárs nappaliban tölti az éjszakát (kivéve, ha ő maga kért hajnali háromra ébresztést). Kelesztés: uszonyka pihen, nem úgy a gépben lévő fűtőszál, 30-40 fokos hőmérsékletet teremtve, így a tészta gyorsan kel. Sütés: a fűtőszál aktivitása fokozódik, 180 fok lesz, és a tészta megsül, a végeredményt nevezzük jó esetben kenyérnek. Ha úgy döntünk, megesszük, érdemes minél hamarabb kivenni, vászonba tekerni, és úgy hagyni kihűlni; ha gépben hűl ki, vizes, ázottas lesz. A programok száma típustól függően tíz körüli, a rövidebb-gyorsabb (tehát kompromisszumosabb-jobb) kenyérsütésen (én a leghosszabb, kb. négyórás fehérkenyér-programot használom, tovább dagaszt és keleszt), és a kelttészta-készítésen (nem süt, csak dagaszt + keleszt, kb. egy óra), lehetőség van csak keverni, csak sütni, vagy pl. lekvárt főzni.

A programok kezdete időzíthető is, így megoldható, hogy az este bekészített cuccból reggelre lesz friss kenyér, ami nagyon-nagyon jó dolog tud lenni. Ilyen esetben a reggeli megcélzott időpontja előtt legalább fél órával hamarabb legyen kész a kenyér, mert forrón nem jó, nem is lehet elvágni.

Hogyan süssünk kenyeret?

Én alapvetően, a hagyományos, hétköznapi kenyeret céloztam meg – mint kiderült, ez a legnehezebb, mert ehhez jó liszt kell. Jó liszt hiányában valamilyen adalékanyagra szükség van, ami természetes anyag is lehet: aludttej, vaj vagy olaj, tojás stb. De én ugye, sima kenyeret akartam…

Ha van digitális mérlegünk, leegyszerűsíti a dolgunkat, mert minden hozzávaló után ki tudjuk tárázni.

Feltesszük a küblit (uszonyka belehelyezve) a mérlegre, belekerül 1,5-2 kiskanál só, 1 kiskanál cukor (nem nekünk, hanem az élesztő kedvéért), meg késhegynyi aszkorbinsav. Ez utóbbit patikában lehet kapni, katalizálja a lisztet, más adalék hiányában enélkül kockázatos a végeredmény (ha nincs, kanál ecetet is használhatunk, de az savanyú ízt ad).

Ezt követi 250, ha jó lisztünk van, 300 ml víz (digitális mérleggel ugyanennyi gramm). Lehet aludttej (vagy Nadine nyomán joghurt is), vagy (különösen, ha rozslisztet is használunk) valamilyen tiszta ízű, nem túl keserű sör.

Most jön a legnehezebb: liszt. Kenyérsütéskor jövünk rá, hogy az ún. „finomliszt” (különösen a saját márkás fajta) mennyire alkalmatlan bármilyen tészta készítésére. Bármilyen romantikus elképzelés él bennünk a bácskai búzamezőkről, az acélos búza országáról, sajnos, rá fogunk jönni, az „üzemgazdasági” szempontok mellett miért használnak a pékek töménytelen mennyiségű adalékanyagot: mert szar a liszt. Jobb híján fele finomliszt, fele rétesliszt keveréket használhatunk. A hétköznapok megoldását jelenti a kenyérliszt, amely most már sok helyen elérhető, és mivel nincs úgy túlőrölve, mint a finom-, ezért önmagában is használható. Én az általam elérhetőek közül a ferencvárosi malom (Soroksári út – Tóth István u. sarok) különleges minőségű lisztjét (citromsárga zacskó), valamint újabban a Lipiliszt nevű békéscsabai cég teljes kiőrlésű biolisztjét használom, amely nagyon jónak tűnik, viszont drága (260 Ft/kg).  A búzaliszt, mint bázis mellett, lehet használni rozslisztet (max. 30%, de inkább kevesebb), őrölt tökmagot (-> kávédaráló, 20-30 g, zöldes színt ad, nagyon jó lisztjavítószer), finomra reszelt krumplit (kb. 10-15 dkg, a felét lisztnek, felét víznek számítjuk; ne ezzel kezdjük, mert krumplitól függően vizet/lisztet kívánhat még a tészta), egyéb kütyüket, pl. szezámpehely, lenmagliszt, meg mindenki amit akar. A lényeg, hogy mindezekből összesen 500 g kerüljön a vízbe. Ha darabos, nem őrölt dolgokat (magok, mák, diódarabok, stb.) is akarunk tenni bele, ezen a mennyiségen felül tegyük (1-2 kanállal).

Már csak élesztő kell, frissből 6-8 gramm, instantból a tasakon lévő leírás szerint. Én egyébként az előbbit használom, mivel rendszeresen sütök, ezért nem romlik meg. Sőt, néha el is fogy, ilyenkor a tartalék instant (Corában kapható francia) kerül elő, eddig működött, ha tényleg előkerült.

A fenti sorrend (folyadék-liszt-élesztő) különösen időzített sütés esetén fontos, az élesztő vízzel érintkezve egyből kelni kezd és túlkel.

Most már csak meg kell mondani a gépnek, hogy mit csináljon (fehérkenyér) és mikorra.

A kapott kenyerünk annyiban különbözik a boltitól, hogy alakja a kübli formája által meghatározott – valamint benne marad az uszonyka, ezt meg kell szokni. (Egy darabig kínlódtam azzal, hogy a program közben, amikor már nem dagasztott, kivettem, de reggelire való sütésnél ez eleve nem működik, úgyhogy megbarátkoztam vele.)

A géppel sütés másik érdekessége, hogy szűk feleannyi élesztőt kell és szabad használni, mintha ugyanazt a tésztát rendesen sütnénk meg. Nem tudom, mi ennek az oka, de ha ennyi liszthez a „normál” 2 dkg élesztőt tennénk, a tészta szétkelné az agyát, viszont sütéskor bezuhanna a közepe és egy négy sarkánál megnyújtott vizes csomót kapnánk. A lisztünk viszont ilyen kevés élesztőtől valószínűleg nem kel meg normálisan, ezért kell a késhegynyi aszkorbinsav. Nagyon jó lisztnél talán elhagyható, de engem nem zavar, ezért nem szoktam próbálgatni.

Ahogy írtam, az első négy lehet, hogy rosszul sül el.

 

90 komment

Címkék: gasztro kenyérsütő gép m.küvé

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 09:06:05

Na, kérem szépen, itt most olvasható szinte minden olyan információ, ami az én korábbi kenyérsütő gépes posztjaimból kimaradt. Maybach, különösen ajánlom figyelmedbe!:)
Küvé, üdv a csapatban, korrekt kis írás! A kenyérke meg határozottan szimpatikus:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 09:10:57

Most, hogy a szerző becses neve is felkerült, keresek egy jóképű zoknit magamnak. Legalább.

cyan 2007.12.01. 09:47:19

reggelit!
rá kéne szánjam magam a kenyérsütésre. jól néz ki nagyon, csakhát a kudarc....
MK: recepteket honnan veszed? melyik könyvből? Nadine a belvárosi dokit használja, ezt már tudom.

Benikuty 2007.12.01. 09:48:28

Hááát,én má biztos gurulnék illyen kenyérkétől:)

Benikuty 2007.12.01. 10:12:29

Szia telihold,mit ittál báránykám?:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 10:23:11

Cyan, két könyvből szedem a recepteket, az egyik a dr. Oetker, a másik pedig ööő... izé... Kenyérsütés géppel a címe, de nem ugrik be fejből a szerzője, majd megnézem, ha akarod. Utóbbiban vannak az egyszerűbb kenyerek, amikor kevés dolog van itthon, vagy lusta vagyok keresgélni, abból sütök. Amikor vmi finomságra vágyom, akkor a Doktor Úrtól választok receptet.

cyan 2007.12.01. 10:41:32

köszike, most benyargalok a városba, mert bünti-csekket elfelejtettem feladni és begbaxnak 5 napon túl :((
benézek a Mammutba is könyvügyileg, meg amúgyis. pápá

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 10:46:53

Küvé, nekem csak az elején maradt a kenyérben a cápauszony. Mostanában nem, de kétségtelen, hogy a soha-el-nem-mosom-a-küblit taktikát alkalmazom - bevált. Azt olvastam egy könyvben valahol, hogy a régi asszonyok mindig eltettek egy darabkát a kész kenyérből a következő sütéshez. Hát nekem ezt pótolja az uszonykára ragadt kenyércafat.

Benikuty 2007.12.01. 11:29:07

Nadine,amiről beszélsz,az a kovász.
A kenyér blogmotorja:)
Szombati folklór,piac.Haza.Morgás árak miatt.Cicáknak kaja.Tömik:)

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.01. 11:48:36

üdv kedveskék!
kaja ma még nem. indulás bolt....hideg van. kint:))

maybach 2007.12.01. 12:12:04

Jó reggelt kívánok!
Ilyen az élet most sül a kenyerem, ami az utolsó pillanatokig bíztató volt. A legvégén közepe beesett. Bassza meg.
Küvé!
Jó kis írás, ha működik is, mármint nálam, akkor hálám üldözni fog.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 12:30:59

Maybach, ha a szerény szerző előhúzódik a háttérből, biztosan ad neked szaktanácsot. Aztán üldözheted.

maybach 2007.12.01. 13:06:40

Szerinted el tud bújni a hajcsavarós kommandó hálája elől?
Szal a mai kenyér jó lett, de a közepe csak behüppedt. Teljesen nem esett össze, de nem szép.
Küvé pont feleannyi élesztőt használ. Ez lehet a titok. + aszkorbinsav.
Szorgos népünk.....

cyan 2007.12.01. 13:29:09

fél siker: belvárosi doki könyvét nem kaptam meg, viszont vettem egy másikat: Králl-Horváth: Kenyérvarázs c. könyvét. tanulmányozom. egyenlőre.

Benikuty 2007.12.01. 13:29:12

Csak emlékeztetőül,Küvé szerény,mert első bálos:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.01. 14:07:39

jó reggelt!

jó kis poszt megint. és egy új szót is tanultam, "légtértárs" :)))

én a "száz recept kenyérsütő géphez" címü könyvet vettem meg anno, és jó receptek vannak benne. alexandra kiadó, és vicki amallwood írta.

adaléknak ajánlanám még a sikért, ha nincs 80-as kenyérlisztet. negyedkilós zacsiban kapható a bioboltokban, és egy evőkanálnyit kell hozzáadni félkiló liszthez.

nadine
ha már meg lettél szólitva, betettem egy linket a nevedhez:))

sarasvati 2007.12.01. 14:13:25

mi ez a punnyadás mindenütt?

cyan 2007.12.01. 14:20:03

szombat van, a nagy punnyadások napja.

beüzemeltem a kenyérsütőt. találtam kenyérlisztet, tejport(?)(írta a gép receptje)(2 éve lejárt...), élesztőt (már meg se néztem, mikor járt le), elindult a próbasütés. 3:20 a menetidő
ja és síma egyszerű fehérkenyér lesz

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.01. 14:24:30

izgi kenyér lesz.
akkor Istennősége eltáv mosogatni....pápá.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 14:28:03

Nem punnyadok, Svati, hanem dobozolok. Éjjel-nappal. Ilyenkor nem élvezem annyira, pedig az fontos lenne a megfelelő végeredményhez.

Toma, kösz!

Cyan, az én másik könyvem is szokta írni a tejport, eddig sosem tettem bele...

cyan 2007.12.01. 14:32:47

Nadine, meglátjuk. próba cseresznye. vagy 4-5 éve megvan ez a sütő, akkor sütöttünk is benne kenyeret, de jobban megérte venni a boltban. elérkezettnek láttam az időt leporolni a gépet és beüzemelni. ha sikerül ez a sütés, nekiugrok én is ennek a projektnek. bár Küvé írta, hogy kell egy kis idő, míg megtörik a jég. akkor most indítottam el a jégtörőmet :))

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.01. 14:32:53

lehet, hogy előveszem a dobozt...kettesben leszek nemsoká első és egyetlen szerelmetes fiammal...majd alkotunk valamit:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.01. 14:46:23

ha nincs otthon tejpor, akkor a viz felét helyettesítjük tejjel.

na én most jobbra el, vár a mákos nudli:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 15:19:02

Hajrá, Cyan, hajrá, Svati, hajrá, Toma!

cyan 2007.12.01. 16:16:27

megkukkoltam a tésztát (tetején vagy egy kémlelőablak): most úgy néz ki, mint a Himalája csúcsai. és egy kupacban van az egész massza. középen. világít a start/stop lámpa pirosan. és látványosan nem csinál semmit. most keleszti?

Benikuty 2007.12.01. 16:18:06

Küldtem Jének posztot.
Most el,Nagycic és Kiscic szülinapi vacsora.Azt kérték:Matthias Rex kocsmába.Kár,én sokkal jobbat:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 16:48:55

Igen. Cyan, ne izgulj! És semmiképpen ne nyitogasd a készülék tetejét!

Toma, szép kis pomponlány lennék, no hiszen!:)

Benikuty, boldog szülinapot az illetékeseknek!

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.01. 16:51:48

na végre....kész vagyok. a lakás is.

cyan 2007.12.01. 18:15:37

nekem a kenyerem kész... érdekes kinézete van. akit érdekel, nézze meg odaát :)

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.01. 18:28:07

az íze a lényeg, asszony!
most reklámozta a retekklub, jövőhéten XXI. században a Macskafogó. És akkor is megnézem:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 18:37:45

Cyan, tedd már linknek a neved mellé a blogod, légy szíves! Könnyebben odatalálok...

cyan 2007.12.01. 18:44:28

mufurc_pont_blogspot_pont_com

svati az íze: olyan semmilyen. na majd legközelebb :)

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.01. 19:09:40

érdekes formája van, nem baj.
rakjál bele több sót.

az az ikon viszont ISTENKIRÁLY!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.01. 19:28:11

cyan
én ettől a kenyértől félnék. nem valami ufó?? :)))

cyan 2007.12.01. 19:32:49

Toma, kattogott meg sípolt, lehet akkor szállt le az ufó? :))
svati, azt tavaly kezdtem, most lesz kész hamarosan.

cyan 2007.12.01. 19:36:38

Istenszülőt akartál inkább írni, nem? :))
arcokkal sokat szenvedtem. a redők a ruhákon könnyebben mentek :D

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.01. 19:38:26

nos, igen. témáját tekintve az.
minősítésemet tekintve változatlanul: ISTENKIRÁLY!!

cyan 2007.12.01. 19:40:05

köszike, majd a tiéd lesz az ISTENKIRÁLY :))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.01. 19:43:04

cyan
egy kéretlen tanács. mielőtt beteszed a képeket a blogodba, tömöritsd le 50-80 KB körülire. gyorsabban betölti az oldalt, és kezelni, betenni is könyebb.
az ikon tényleg király!! :)

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.01. 19:43:35

hehe....no lépek, ágyazni. az egyetlen normális pasival fogom tölteni az éjszakát (ki 6 éves:)) meg nézünk egy kis Poirot.
később benézek.

cyan 2007.12.01. 19:48:21

köszi Toma, megfogadom a tanácsodat, bár nekem olyan tömörítő progim van, h be kell lőni a méretet, mert nem KB-ben adja, hanem inch-ben. ha egyszer sikerül jól eltalálnom, majd megjegyzem az adatokat.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 19:51:00

Cyan, Agatha Christie-zünk? Én ma tuti! Vagy nem? Mintha kissé döntésképtelen lennék...

cyan 2007.12.01. 19:57:41

én igen, csak elöbb megpreparálom a képeket, most úgyis szerecsenjátékok lesz lottóserseléssel (nagyobbik fiam mondta így 3 évesen)

cyan 2007.12.01. 20:03:42

nyah, átméreteztem. tényleg gyorsabban ment fel :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 20:09:32

Ez a "nyah" egészen macskásan hangzott.

cyan 2007.12.01. 20:11:45

és most, jön a nagyszerű, fenomenális Poirot mester, aki Zátonyok közt fog lavírozni :))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.01. 20:13:12

cyan megnéztem, de egy kicsit átestél a ló túloldalára:)) most meg túl kicsik. nem lehet kinagyítani, ha rákattintok. 30KB helyett inkább a 60-80 az ideális. de ezt még be kell lőnöd:))
én is sokat szoktam szarakodni, mert én meg százalékban tudom a méretet csökkenteni.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.01. 20:15:06

zoli posztol akkor holnap???? vagyakkormivan???

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.01. 20:17:47

...ja, és mielőtt tömöríted, csinálj egy másolatot a képről, hogy meglegyen eredeti méretben is. de ezt gondolom tudod...:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 20:17:52

Ha jól értettem az üzenetét, akkor egyszer csak felteszi vázlatnak, aztán élesítjük, amikor lyuk van. Magyarul, nem sürgős, nem aktuális, ha van izgatottabb szerző kész anyaggal (úgy tudom, több is), akkor jöhetnek azok előbb. Ha félreértettelek volna, Zoli, jelezd!

cyan 2007.12.01. 20:20:34

püff, nekem letöltés jön be, azt meg nem akarom, mert minek?
a tömörítő külön a saját tárhelyére gyömöszöli a képeket, megvannak így eredetiben is meg kicsiben is.

cyan 2007.12.01. 20:38:35

kicsit nagyítottam rajta.
most el tv-t nézni

2007.12.01. 21:04:11

Hölgyeim és Uraim! Zoli eltűnt, poszt nincs. Mi legyen? Amit Benitől kaptam, az nem rossz. Végső esetben felrakhatom azt is...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 21:22:24

Jé, egyeztessetek Tomával, nála meg két Cyan-poszt van. Zoli szokás szerint eltűnt a ködben...

cyan 2007.12.01. 21:32:00

ha az enyém kerülne ki, akkor a koszorús az aktuálisabb, azt rakjátok fel (holnap advent első vasárnapja)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 21:53:28

Ne is mondd... Égek a vágytól, hogy egyedül gyújtsak gyertyát.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.01. 21:53:56

az éjjel beteszem cyan koszorús cikkét, és aki reggel legkorábban ébred, élessíti, ha nincs fent a zoli posztja.

uff!! én beszéltem.

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.01. 21:57:25

nem kell gyertyát gyújtani. leég a ház.

cyan 2007.12.01. 22:01:03

okés Toma, részemről mehet, ha Zoli nem kerül elő

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.01. 22:27:36

most tünt fel, hogy küvé barátunk be sem jelenkezett ma, mikor posztol. :)

aszem mivel tényleg aktuális az adventi koszorú, este be is élesítem a posztot, és zoli majd jön hétfőn.

muskotály küvé 2007.12.01. 22:28:57

Sziasztok!
Na, csak fent vagyok az interneten:)
A kenyérrel kapcsolatban, nincs külön könyvem; annak idején a géphez mellékeltből indultam ki, illetve az indexnek volt egy kenyeres fóruma, onnan merítettem. Én megálltam a sima kenyérnél (néha variálom a magokat meg a liszteket), de minden 2. nap sütünk.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.01. 22:30:39

...cyan, egy kicsit feljavitottam a képeket a picasaval (élesség telitettség stb.). ha nem bánod:)

cyan 2007.12.01. 22:34:10

Toma, köszi! dehogy bánom :)

cyan 2007.12.01. 22:34:54

MK: most én is a géphez kapott receptből sütöttem a kis ufómat :D

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.01. 23:00:10

holnap én is megpróbálom. bármilyen furcsa, három éve meg van a kenyérsütőm, de még nem csináltam benne kenyeret. csak dagasztásra használtam eddig, és a sűtőben fejeztem be. de most meg próbálkozok vele.
de ha nekem is ilyen ufó jön ki...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 23:02:20

Nekem rossz sorrendben szerepelt a használati utasításban, hogy hogy kell belerakni a hozzávalókat. Kínaiból fordították németre, németről magyarra, a lényeg meg közben elveszett. Nem árt ezzel vigyázni.

cyan 2007.12.01. 23:03:29

Nadine, az első adagra még emlékszem, az jó lett :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 23:08:44

Nekem is utána bokrosodott meg...:)

cyan 2007.12.01. 23:09:32

akkor mi is a sorrend?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.01. 23:17:31

először a viz, a végén a liszt, és rá az élesztő.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.12.01. 23:17:50

Sziasztok! Aki olvassa a személyes/női blogomat (semiramis.blog.nlcafe.hu), az lécci lökjön már nekem egy kommentet, hogy melyik háttér legyen! Meg persze az is, aki nem olvassa, de szeretne kommentelni. Pussz, és homár molla a legrendesebb pasi a világon. Eddig.

Benikuty 2007.12.01. 23:19:46

Jé,végső esetben dobd ki apicsába.Magyarul.
El kéne tünni.De hova:(

cyan 2007.12.01. 23:23:27

ehh, nekem az volt felírva, h:
liszt
vaj/olaj
zsírszegény tejpor

kristálycukor
élesztő
víz

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.01. 23:40:33

akkor ezért született az ufó :))
az élesztőnek nem szabad nedvességet érni, míg a gép nem keveri össze.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 23:44:21

Az én könyveim (magyar nyelvű magyar könyvek) sorrendje mindig:

folyadék (lehet víz, joghurt, tej, tojás stb.)

liszt
cukor
élesztő

sípszó után magvak

cyan 2007.12.01. 23:46:27

köszi, felírtam a füzetkébe

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 23:54:10

Amadea, sztem a 4-es (Butterfly) és a 10-es (Violet Side). Próbáltam kommentben is megírni, de mint mindig - most sem jelent meg az üzenetem.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.02. 00:20:17

...igy egyszerre két szerep is a tied a pagonyból:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.02. 00:37:51

Toma, olyat keress, ahol Malacka és Nyuszi van egybegyúrva. A Gerle által valaha idemásolt pszichológiai elemzés alapján ők vagyok én. És most csendesen elköszönök, már nincs bőr az ujjam hegyén, annyit sikáltam habkővel, hogy leszedjem a hülye ragasztólakkot. Jó éjszakát!

muskotály küvé 2007.12.02. 11:52:22

Magvakat elvileg sípszó után, de mivel általában időzítek, ezért kismagvakat (mák, len) berakom előre, nagymagvakat (diódarabok, pisztácia) meg nem használok, a gyerekek egyébként sem ennék meg. (Egyébként a gyerkőcök finnyásságának köszönhetem a darált tökmag, mint kitűnő adalék felfedezését...) 1-2 kanál egész mák nagyon jó bele.
A liszteknél egy fontosat kihagytam: durum tésztaliszt. Kb. 15 dkg egy adagban nagyon jó, sárgás, könnyű tésztát ad, de ki lehet próbálni csak durumlisztből is (fele tésztaliszt, fele simaliszt). Durumlisztből inkább sütős kenyér (bagettszerű vékony, vagy lapos; 30-50 gr olívaolajjal és sok, 30-35 gr élesztővel) készül.
Ha kevés (1 dkg) olajat vagy vajat teszünk a tésztába, az kicsit kevésbé lesz felfújt és morzsalékos.
A sütő (kemence) használatáról nem akarok senkit lebeszélni, ha jobb kenyeret akarunk, mi is úgy teszünk. A "gépi" kenyér arról szól, hogy este 5 perc alatt beledobáljuk a hozzávalót, és reggelre olyan kenyerünk lesz, amilyet nem kapnánk a boltban, tudjuk, miből készült és - talán ez sem elhanyagolható szempont - nem tudunk olyan drága lisztet venni, hogy a gép ne hozná be az árát néhány év alatt.

2007.12.02. 16:57:25

Benikuty, ne haragudj, ha megbántottalak azzal a végső esetbennel. Nem volt szándékos!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.02. 17:12:55

Jét védendő: szoktunk tartani valamiféle poszt-beérkezési sorrendet. Gondolom, erre kellett érteni a "végső esetben"-t, hogy elvileg lennének Benikuty előtt posztok, de ha nem jutnak el a rendeltetési helyükre, akkor kerül sorra a kutyuskáé. Na.

2007.12.02. 17:13:59

persze, csak én meg olyan trampli módon fogalmaztam... elefánt a porcelánboltban

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.02. 17:18:21

Jé, vicces, hogy magyarázzuk egymásnak, amit úgyis tudunk:) Benikuty már úton van Nagykovácsiba, a plébániabeli vásárra:)))

2007.12.02. 17:21:25

:))) azért köszi Nadine! remélem még szóbaáll velem
süti beállítások módosítása