Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Az álmodozás kertje – rózsaszín 4.

2008.01.29. 07:00 Nadine

Amikor egykor kertészkedésbe fogtam, úgy gondoltam, jól ismerem önmagam, tudom, milyen növények tetszenek, melyik szín milyen hatást kelt, ezért higgadtan, megfontoltan eldöntöttem, hogy ezt a kisméretű kertet következetesen a kékre, a sárgára és a fehérre építem. Szakkönyveket bújtam, kiválasztottam az elképzelésemhez illeszkedő növényfajtákat, majd egy tekintélyes listával lelkesen elindultam a kertészetbe... Ahol szembejött velem egy pompás gyöngyvessző. Ekkor – tehát az első alkalommal – vesztettem el először a csatát a jól kidolgozott színkoncepcióval szemben, ami azóta is rendszeresen megtörténik. Nem volt mese, be kellett vennem a rózsaszínt is a csapatba.


A rózsaszínnel kapcsolatos kezdeti ellenérzéseim szerintem gyermekkorom soha meg nem élt Barbie-korszakára vezethetők vissza. Azt, hogy nekem nem lehet Barbie babám, valószínűleg úgy tudtam feldolgozni, hogy azt mondtam magamnak, nem is kéne… Így hát semmit sem szerettem, ami ezzel függött össze, s ennek a túlélési taktikának a rózsaszín és összes árnyalata is áldozatul esett… Akkor. Persze, igyekszem mértéket tartani, mert nem szeretném, hogy cukormáz vonja be a kertet, de bevallom, nagyon nehéz. A rózsaszínnek annyi, de annyi szépséges árnyalata van, hogy kifejezetten erőlködni kell, hogy bármelyikről lemondjak. A rendelkezésre álló terület pedig már régen betelt.


Hát íme első legyőzőm, a pompás gyöngyvessző (Spiraea bumalda). Korán rügyezésnek indul tavasszal, és már ezzel levesz a lábamról, mert rügyei karcsúak, bíborszínűek, így nehezen veszem rá magam, hogy erősen visszavágjam, pedig ezzel lehet őt rávenni, hogy megtartsa kompakt formáját, és dúsan virágozzon. Levelei harsányzöldek, méghozzá egész évben, így az embernek mindig tavasz-érzete támad, ha ránéz, pedig nyáron virágzik. Ugye?


 

 


Ha időrendben próbálnám bemutatni kertem rózsaszín lakóit, akkor mindenképpen a népies nevű leánykökörcsinnel (Pulsatilla) kellene kezdenem. Leányzónak kissé szőrös a lelkem, de kétségtelenül bájos teremtés. Áprilisban jelennek meg a szőrmók bimbók, amelyekből ez a csinos hölgyemény bújik elő minden évben.







Az itt látható méretes harcossal találkoztunk már a fehér kertben, de nem venném a szívemre, ha megsértődne, amiért innen kihagyom... Igen, igen, ő a százszorszép. Ráadásul hiába mondják, hogy nem évelő, ez a kedves kis szerzet juszt is felbukkan
évről évre, méghozzá a kert egyre több pontján. Én cseppet sem bánom:)





Egy-két hét múlva már nemcsak nagyítóval látható szépséggel jelzi a házunk elé ültetett vérszilva (Prunus cerasifera): immár visszavonhatatlanul itt a tavasz!!!
Egykor hármat ültettünk belőle, közülük egyet minden jelzés nélkül „megszüntetett” az ELMŰ jószándékú segédmunkása, a másik a tavalyi negyven fokban száradt ki, úgyhogy már csak egy tartja a frontot, remélem, sokáig. Kár lenne ezért a virágáradatért...






A virágzó vérszilvától vérszemet kapva – éljen az allegória! – nekibuzdul a babarózsa is (Prunus triloba). Tavaly sikerült nagy nehezen szereznem belőle egy picurka csemetét (tényleg baba-rózsa), amit szeretnék fácskává nevelni. Nem öt perc lesz, az biztos, de mindenképpen megéri. Hát nem aranyosak azok a rózsaszín virágcsokrocskák?






Április végére pedig szabályosan megkergül a természet, egymás után nyílnak a szebbnél szebb virágok mindenütt, még a sziklakertben is. Esetemben ez meglehetősen nagyképű elnevezés: a szomszéd felé kényszerből emelt kőfalra nádfonatot, az aljához zsaluköveket tettem, azokban burjánzik az én „sziklakertem”. Ennek az évelőnek már láthattátok egy változatát
a fehér kertben, őkelme még mindig a kőtörőfű (Saxifraga) névre hallgat - megjegyzem, stílusosan -, csakhogy ezúttal a bíborszínű bimbókból finom rózsaszín virágocskák bomlanak ki. Na már most, attól a hajmeresztő látványtól, ahogy ez a legfeljebb 8 cm magas óriás nekiront az életnek, a tél olyan messzire iszkol, mintha sosem járt volna felénk...

Ő pedig nem más, mint szépséges és kitartó barátom, a japánbirs (Chaenomeles japonica). A szépségét nem kell különösebben magyarázni, a kitartását pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy legalább háromszor átültettem az évek során, mert nőttek a fák, hülyült a szomszéd, változott a klíma... Ő meg rezzenéstelenül tűri a megpróbáltatásokat, virágzik, mintha mi sem történt volna, sőt, pár éve még terem is, zöldessárga birsalmák díszelegnek rajta ősztől tavaszig. Hát kell ennél megbízhatóbb barát?




A japánbirs szomszédságába ültettem egyik kedvenc évelőm rózsaszín példányát, a fehér kertben már megismert szívvirág (Dicentra) közeli rokonát. Remélem, épségben átvészelte a telet, és ugyanilyen szívósan megküzd a talajvízzel...





Nem lennék igazságos, ha nem mutatnék be egy olyan növényt is, amivel csúfos kudarcot vallottam. Pusztulása pontosan abból fakadt, hogy félretettem eredeti szándékomat, miszerint csak olyasmivel próbálkozom a kertben, amiről tudom, hogy igénytelen a talajjal, a helyi klímával, illetve a háziállatok dúlásával szemben. Nos, nem tudtam ellenállni, és a névnapomra tavaly megörvendeztettem magam egy magnóliafácskával. Mindig is vágytam rá, bár tudtam, hogy a savanyú talaj létfeltétel számára. A kertészetben azt mondták, pár évig eléldegél dézsában is, ha abba neki való földet teszek, virágozni fog. Hát ez nem jött be. Savanyú föld ide, erős birtoklási vágy oda, a magnóliám virágzás után először a leveleit, majd Stefi áldásos közreműködésével az életét is elvesztette (mit keres egy kutya a dézsában???)...

Elérkezett a május, és vele kedves ismerőseim, a tulipánok. Az alábbi két fajta évekig ellenállt az agyag szorításának, de tavaly már egyik sem nyílt. Emlékképpen mutatom, milyenek voltak. A világosabb, marcipánrózsaszín a Menton, a másik az Attila névre hallgatott. Előbbi bimbós állapotában hamvas, viaszos rózsaszínű, aztán ahogy nyílik, fokozatosan átmegy egy egészen különleges narancsos-rózsaszínbe. Egy mahóniabokor rezes zöldje mellett káprázatosan mutat. Utóbbi pedig gyönyörű, élénk sötét rózsaszín, ezüstöskék boróka tövében díszelgett évekig.



Májusra már nemcsak a kert kergül meg, hanem én is, ugyanis elkezdenek nyílni a klematiszok. A fehéreket már bemutattam, most jöjjön a növény iránti rajongásomat kiváltó első példány, amit hála Istennek a hátsó terasz fölé magasodó pergolára futtattam, így reggeltől estig közelről gyönyörködhetek benne. Nem bírom ki, hogy ne egy nagy képet rakjak be róla... Azonnal mondja meg valaki, hogy szorulhat ennyi szépség egy élőlénybe???





Gondolom, ezek után nem meglepő, hogy tavaly egy újabb rózsaszín fajta is hozzám költözött. A sárga futórózsámra futtattam fel, és gyönyörűséges bíborrózsaszín virágokat hoz, ráadásul többszöri virágzású fajta. Egyem a szívét!









Ekkor már a harangláb (Aquilega) is elég melegnek érzi a levegőt, hogy előhozza hihetetlenül kidolgozott formavilágú virágfejecskéit (lásd az első képet is). Számomra ez az évelő maga a csoda. Most mondja azt valaki, hogy a természet alkotóműhelyében nem zsenik dolgoznak! (A fotó nem sikerült túl jól, mert leesett állal nem könnyű fotózni...)





A június egy újabb cserje, a nevében is a színt hordozó rózsalonc (Weigela) virágba borulását hozza. Kecses virágtölcsérei vonzzák a méheket, maga a növény pedig igénytelen, metszhető, így egészen kis kertekben is hosszú évekig nevelhető. Szerintem csodaszép, létezik pirosas virágú változata is.


 



A képen látható csinos kis növény az ún. angyalmuskátli Bicolor (kétszínű) változata. Csomagküldő szolgálattól rendeltem, és meglepő módon igen ellenálló fajtának mutatkozott, kompakt növekedésű, nem kell lecsipkedni róla az elnyílt virágzatokat, és egészen a fagyokig virágzott. Éles szeműek felfedezhetik mellette lobélia barátomat, együtt laktak egy virágládában.






Most pedig fogjunk talajt, érdemes! Ez a bájos apróság (kb. 6-8 cm magas) nem más, mint a gyepes szappanfű. Szintén katalógusból érkezett, és az első, virágládában töltött év után a kertbe vándorolt, a rózsák tövébe. Jól megvannak együtt azóta is, szépen terjed őkelme.






Az angyalmuskátlihoz hasonló mintájú és színű vándor egy ugyancsak újságból rendelt csíkos mályvafajta. Nem túlzok, ha vándornak nevezem, ugyanis ez a kis galád az első évben minden előzetes figyelmeztetés nélkül az összes magját elszórta, amelyek szépen ki is keltek egytől egyig, szerintem nemcsak az egész kertben, hanem az egész bolygón. Ha nem az egész galaxisban. Bátran mondhatjuk, hogy túlélő típus.







Sziklakert-birodalmam másik lakója is szépen illik a sorba: rózsaszín is, rózsa is. (Zsalu)kövirózsa. Szép, ugye?





 

Akik az eddigi kertes posztokat olvasták, már biztosan csodálkoznak, hogy itt a június, és én még nem ordítok, hogy végre, végre, nyílnak a rózsák...! De igen. Nem is kertész az olyan, aki az alábbi rózsától (Egon Schiele) nem fakad boldog üvöltésre.
Egonka kerek hat hónapon keresztül virágzik nagyon rövid szünetekkel. Nem a fénykép csal, így változik a színe, a hőmérséklettől, illetve a napsütéses órák számától függően. Ez maga a csoda. (A képek időrendi sorrendben készültek, júniusban, szeptemberben és novemberben.)


















Az előző rózsa sikerén felbuzdulva természetesen más fajtákat is rendeltem (ami mindig lutri, sajnos). A képen látható sziromrengeteg tulajdonosa ún. francia futórózsa, melynek éppen ez a fajta virágforma a jellegzetessége. Most nem jut eszembe a pontos neve, de Madame-mal kezdődik, ami azért elég sokat elárul. Nem akármilyen illata van...





Nem sokkal Őnagysága érkezése után megint beleszerelmesedtem egy rózsába, méghozzá egy rózsakiállításon. Akkor nem lehetett vásárolni, csak nézegetni, de jól megjegyeztem a nevét: Passion. Két éve aztán beleszaladtam egy kertészetben, és nem volt kérdés, jön-e velem. Jött. Hát csoda, ha azóta is szenvedélyesen rajongok érte?




Mielőtt valaki azzal vádolna, hogy kizárólag az agyonnemesített kényes-fényes virágokért lobogok ilyen gyerekesen, ki kell ábrándítanom: ha egy mezei magocskát ide fúj a szél, rögtön otthonra talál. Így került ide ez a csodálatos réti füzény is, ami ráadásul gyógynövény, a virágjából készült főzet immunrendszer-erősítő hatással bír, iszom is rendszeresen. Ha jól érzi magát, hatalmasra nő. A képen látható példány igen jól mulat nálunk, tavaly már akkorára nőtt ki nulláról (minden ősszel tövig vágom virágzás után), mint én. Az pedig nem kicsi. Legalábbis nyúlban.







A nyár derekán az eddig bemutatottakhoz csatlakozik egy újabb mályvafajta, a pampás mályva, amit szintén rendeltem, aztán elszaporodott nálunk (úgy látszik, ez mályva-tulajdonság). A pillangók imádják, festői látványt nyújt a világoskék szarkaláb és az ezüstös színű boróka mellett.









A képen látható cickafark bordó volt, amikor megvettem, de ezt a színt inkább csak a bimbóból való kinyílás röpke perceire tartogatja, a szíve mélyén valójában ő is rózsaszín. Bármennyit is ajándékoztam el belőle az évek során, itt-ott mindig felbukkan...:)








Ugyancsak katalógusból érkezett pár éve a vidám nevű csinos gerlefej. Hogy kit emlékeztetett galambokra, nem tudom, mindenesetre megbízható évelő, s erős szárain a legnagyobb hőség idején, augusztusban kezd virágokat bontani, szép sorban.



Hogy ne legyek igazságtalan, két egynyárit is beválogattam a rózsaszín szekcióba. Disznóság lett volna kihagyni őket, amikor olyan szépek, én meg olyan hálás vagyok nekik ezért! Tehát a képen két - ráadásul - magról vetett lakó látható, a petúnia-színkeverék és a szintén tarkabarka porcsinrózsa telt virágú példánya.













A legvégére két olyan mályvát hagytam, akik „fehér”-ként kerültek a kertbe. Ehhez képest az egyik telt virágú, halvány rózsaszín, bordó középpel, a másik pedig telt, rózsaszín, de ahogy múlnak az évek, cseppet sem bánom ezt a malőrt. Sőt.













Hát így került az én kis elszánt kék-fehér-sárga koncepciómba a rózsaszín... Azóta rájöttem, nincs ezzel semmi baj. Mert ez az álmok színe, és fontos, hogy tudjunk álmodni. Néha kisebbet, máskor nagyobbat, de álmodni kell, ha élni akarunk.

140 komment

Címkék: mánia kert nadine

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pálcika 2008.01.29. 19:24:13

Szia Cyan,most jártam a blogodon,csuda csinikék lettél!

Benikuty 2008.01.29. 19:25:22

Aranyosak vagytok:)
Ebcsont beforr, mi kutyák tudjuk!
Pálci, jobbulást!!:))

tistedur 2008.01.29. 19:26:11

hozzátok viszonyítva nekem jó:csak a front miatt fáj a fejem..Beni és Pálci:jobbulást.

tistedur 2008.01.29. 19:36:21

Pálci!
szerintem igen..fáj a fejem..ez a fronttal jár együtt sajna..

cyan 2008.01.29. 19:41:52

színváltás azért lett, mert a kiszélesítéssel a keret nem szélesedett, függőlegesen volt egy vonal, ami zavart. keresnem kellett egy olyan sablont, aminek nincs kerete. már csak a kis kanyarokat kéne eltűntetnem, és minden szép lesz :)

tistedur 2008.01.29. 19:43:59

cyan!
kell neked ennyire igényeskedni?! :P

cyan 2008.01.29. 20:02:20

kellett, hát! :P

Pálcika 2008.01.29. 20:03:51

valahogy ébren kéne maradnom,olyan soká kezdődik a sorozatom

tistedur 2008.01.29. 20:04:21

én lustaságból nem vagyok maximalista..:)

Benikuty 2008.01.29. 20:05:36

Pálci, az alvás a legjobb doktor!:)

Pálcika 2008.01.29. 20:07:11

Beni,
nem élet az élet Született Feleségek nélkül:)))))

Benikuty 2008.01.29. 20:07:30

Na, szétszórtam magam a kedvenc blogokon, mint aki csalánba pisilt, pedig csak kaktuszba léptem:))

tistedur 2008.01.29. 20:08:19

Pálci!
teázás és vacsora?! evés közben nem tudok elaludni :P

Benikuty 2008.01.29. 20:09:38

Mi a katonaságnál azt mondtuk: nem élet a nemiélet nő nélkül:)
Na, ez sem ma volt:((

tistedur 2008.01.29. 20:15:26

Beni!
csak ez elmúlt évek miatt látod szépnek a katonaságot :DD

Benikuty 2008.01.29. 20:23:32

Már bocs Tisti, egy szóval nem mondtam hogy szépnek látom ma a katonaságot.
Semmit nem épített rajtam, viszont elvett 16 hónapot az életemből.A humoros momentumokat nem virtuálisan, hanem, hanem valóságosan röhögve éltük meg, nyilván kínunkban. Nem volt más választás.

tistedur 2008.01.29. 20:46:47

nos ezt én nem tudhatom:ebben az univerzumban egy olyan hadsereg sincs,ami engem elviselne..:P

Pálcika 2008.01.29. 20:48:00

kinomban sütöttem krumplit,szalonnát,hozzá savanyúkáposztát csipegettem,szerintetek ez most ébren tart???

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.29. 20:55:07

Pálcika, ha nekiállsz fekvőtámaszozni, akkor biztosan.

Benikuty 2008.01.29. 21:02:36

Aha, Pálci, hasadba le a vér, garantáltan éber maradsz:))
Tisti, nem rövidültél attól, hogy megúsztad!

Pálcika 2008.01.29. 21:03:38

óóóóó az igazi csajok nem tudnak fekvőtámaszozni:D:D
(az olyan fiús dolog)

tistedur 2008.01.29. 21:12:32

Pálci!
:DD ez tetszett :)

Beni!
én biztosan nem rövidültem meg ettől..:)

viszont most a távozás hímes mezejére lépek..fej fáj,az ágy vár..

spájdernecc 2008.01.30. 05:12:06

Jó reggelt, jó kávét, csúszásmentes napot!

tistedur 2008.01.30. 08:11:55

jó reggelt,jó kávézást :)

cyan 2008.01.30. 08:31:11

reggelit!
kv-t!
most akkor tavasz van?

tistedur 2008.01.30. 08:38:01

mondjátok meg hol a tavasz,és én odamegyek..:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.30. 08:42:23

A hóvirágok mellett tavasz van. Ééééééés a szomorú barkám is elkezdte bontogatni a barkákat... Úgyhogy itt már mindenképpen készülődik valami.

spájdernecc 2008.01.30. 08:45:14

mármint a fűz, gondolom...

tistedur 2008.01.30. 08:51:59

Nadine!
téged átvernek..:9 kint hideg van :( és nekem ki kell menni..:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.30. 08:54:31

Spájdi, a fűz sztem más. Ő még javában alszik.

cyan 2008.01.30. 09:04:07

az én barkáim is ezüstösek. gondoltam is, vágok pár ágacskát, vízbe teszem.

muskotály küvé 2008.01.30. 09:24:52

Sziasztok!
Beni, nem lehetett egyszerű Békésig kaktuszos bal lábbal kuplungolni...

A barkákkal kapcsolatban, nálunk csak mogyoró van viszonylag gyakran, de az már december óta virágzik. A téli jázmin már gyakorlatilag levirágzott, és a somnak is igencsak kövérek a rügyei... Mindez eddig februárra volt jellemző, tavaly óta kezd felborulni a rend.

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.30. 11:52:30

Sziasztok, iszonytató fejfájásomra gyógyír ez a poszt, és ez a díszes társaság, naná!

Én annyira kajla, és belvárosi lány(hihihi)vagyok, hogy a kertészkedés számomra olyan nagy dolog, mint hogy séta a marson.csodálom azokat az embereket, aki kirándulnak, kertben csodákat művelnek, stb.néhány szobanövényen kívül nem osztom meg mással az életem, de nagy hír:karácsonyi katusz virágozni fog.szerintem ez tök jó!
puszi mindenkinek.sajnos arcfelszúrást - az orvos szerint felelőtlen magatartásomnak(nem fekvés) köszönhetően fülfelszúrás követte tegnap.egész csecsemőnek érzem magam(jóvanna bálnacsecsemőnek), hisz ezek olyan kisgyerekes dolgok, mint a fülfelszúrás(((:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.30. 12:00:30

Anyám, Marisell, Te aztán tudsz élni...:(

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.30. 12:10:13

Nekem mondod, Nadine))))
mára beszerveztem egy helyettest, és már nem csak a fülem, hanem a lelkiismeretem is hasogat, hogy lesz ebből fűtésszámla, stb.

maybach 2008.01.30. 12:27:48

marisell!
Egyrészt jobbulást, másrészt óvatosan a fülfelszúrással.
Ex sógorom gyermekkorában többször megélte. Most cserében diszkréten balra húz.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.30. 12:41:12

Ne is mondd, Marisell! Államkincstári gördülékeny ügyintézésnek hála, februárra nem kapom meg a támogatást a gázszámlához. Már előre rettegek, hányassal kezdődik majd az összeg. Támogatva járt 30-nál...

maybach 2008.01.30. 12:55:49

A globális felmelegedés hatására egyre enyhébb a tél, kevesebb lesz a gázszámla, egyre jobbak a borok, több lesz a vidám ember.
A hollandoknak mi nem tetszik?

cyan 2008.01.30. 13:01:05

reggel lenyomom a termosztátot 19-20 fokra, ha netán bekapcsolna, akkor méglejjebb. este fel. ha fázom, teszek egy kört a lakásban, vasalok, takarítok, stb. vagy teázom. olcsóbb, mint a gáz. tavaly lecsúsztam a támogatásról, idén már meg se próbáltam.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.30. 13:05:52

Pedig érdemes, Cyan, több ezer forint havonta... Mondjuk, idegileg bírni kell a procedúrát, ez kétségtelen.

Maybach:DDD

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.30. 13:09:07

Maybach, köszönöm a jó kívánságokat, nekem jelenleg jobb fülemet bántották, de hát nekem mindegy, mert hogy én vagyok a belga(remélem mindenki ismeri a viccet, és az együttest is):)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.30. 13:39:42

A zenekart ismerem, de annyira nem, hogy értsem a viccet. Elmondod?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.30. 13:49:45

jó reggelt!

nekem gyerekkoromban, hatszor-hétszer is felszurták a fülemet. a gyerekkori emlékeim nagyrésze, éjszakai ügyeleteken játszódik. meg hogy anyám sót melegit, és harisnyába töltve a fülemre rakja... azóta is érzékeny, ha víz megy bele, begyullad. és rosszul is hallok vele. ja, és mindig a bal fülemmel történtek ezek.
úgyhogy marisell, együttérzek veled:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.30. 13:54:12

ja, és beszélhet bárki szülésről, vagy tökönrugásról, de szerintem a fülfájásnál nincsen rosszabb, lélekölőbb fájdalom. olyan mintha az agyadat kínoznák:((

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.30. 14:03:57

Állítólag a fogfájás és az égési seb rosszabb...

cyan 2008.01.30. 14:05:08

dehogynem, a fogfájás szarabb :(

szülés, nos azt úgy alkotta meg a Teremtő, h akkor pokolian fáj, a falat tudná az ember lánya lekaparni, de utána mintha elfújták volna. ha nem így lenne, kihaltunk volna :))

cyan 2008.01.30. 14:33:12

kaptam megint címet, autista fiú, 14 éves, Malagában...
hát, nem tudom, nem vagyok szakképzett ápoló

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.30. 14:35:15

Valami közvetítőnél van az önéletrajzod?

cyan 2008.01.30. 14:40:07

közvetítőnél csak az adataim, önéletrajz nincs náluk. jön a kuncsaft és leadja az igényeit, 40-50 közti nőt keresek, erre és erre a munkára. akkor azt nekem adják, hívjam fel, beszéljük meg.

cyan 2008.01.30. 14:42:05

lelépek dokihoz, lányomnak feliratni gyógyszereket, apja holnap repül Londiniumba.

cyan 2008.01.30. 15:15:47

ahh, XXI. század!
doki nem tudja, jó-e a lányomnak a tajkártyája (tavaly még jó volt), nem tudja, illetve a gépében az van, h a meristin nem vényköteles. gyógyszertár: taj szám nyilvántartásban nem szerepel, meristint csak receptre, adnak másikat. milyen rendszer ez már?

cyan 2008.01.30. 15:17:44

ja és a legszebb:
3 orvos van a faluban, ebből kettő (az enyémis, aki ma 3-tól rendelne) szabin van. aki ma van, az meg csak 3-ig rendelt. még jó, h elöbb mentem, első legyek...

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.30. 15:59:32

cyan
autistát ne vállalj.
húzós.

cyan 2008.01.30. 16:39:08

egy ismerős/rokon a közvetítő (mm a megbízó közvetítője, szóval a magyar kapcsolat) azt mondta, az lenne a munka, h reggel megreggeliztetni, elvinni egy speckó suliba, délután érte menni, aztán csak felügyelni rá, mert néha bekattan, de nem vészes, elvan magában. ja meg alkalmanként hétvégén is, meg éjszakára is, de azt dupla pízért. egyáltalán nem biztos, h engem választanak...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.30. 16:42:40

Azért akárhogy nézzük, Malaga nem rossz hely...:)

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.30. 16:52:45

Na szóval,Belgiumban két fő nemzetiség él, a vallonok, meg egy másik, akiket nem tudok per pillanat, de hátha olvassák és akkor engemet is meghívnak mint a Csárlíz Teront Budapestre:))), szóval felszólítják a lakosságot az egyik népség jobbra, a másik balra sorakozó. középen marad egy emberke, ő zsidó. kérdezik tőle, te ki vagy? hát a belga.bocsánat.))))nekem tetszik.

cyan 2008.01.30. 16:53:22

azt mondta az ember, h szikrázó napsütés, 28 fok, télikabátot ne csomagoljak :D

cyan 2008.01.30. 17:00:16

lépek ikonozni, utána ex-hez, holnap repül pici lányához :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.30. 17:04:04

marisell
flamandok. mit nyertem?:)) a vicc jó, a vége valahogy így szól: -és mi belgák, hová álljunk??:)))

cyan
malaga király hely. vállald el ha téged választanának:))

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.30. 17:35:53

Toma tied a dicsőség, én meg itt süllyedek szégyenemben,juj!!!ja, ez a befejezés még jobb is.

Én nem tudom,hogy belevágnék-e akkora kalandba, mint egy autista kisfiú.bár ahogy magam ismerem, igen.és Malagában született Picasso.hogy ez miért fontos?hát nem tudom.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.30. 17:44:47

bakker! várom az állatorvost, mára igérte a kontrolt, de eddig nem jött. pedig ezért nem mentem el itthonról. a mobilját meg nem tudom, csak a rendelőjét, de ott meg már végzett.

marisell
azt hittem legalább egy kéthetes kifőzde-előfizetést nyerhetek ezzel a megoldással:))

spájdernecc 2008.01.30. 17:51:47

sziasztok
szia Marisell!
látom megártott a móri szél...

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.30. 17:59:24

Toma a legjobbat a végére tartogattam, hát elvehecc feleségül:D

Spájdi, a móri szél igen reggel 6kor, erről álmodtam mindig,hehe.

Benikuty 2008.01.30. 18:04:04

A fájdalmak közt előkelő helyezett a kaktuszfoci következménye:)
Mariss vigyázz a füledre, ma már Nagycic kárán megtanultuk, barbár dolog a felszúrás. Bal fülére gyengén hall. Amikor ezt megtudtuk, már késő volt, de az ezt követő eseményeket már nem barbár, hanem orvos oldotta meg, az első tünetre lórúgás antibiotikummal, ami még mindig jobb mint a szúrás. Legalább nem lesz süket a gyerek.
A gyerek tegnap este bezengte, barátnőjével albérletbe készülnek vonulni. Nyelek nagyokat:(

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.30. 18:12:04

anyám flamand származék.
én meg itt rohadok bazmegyében. ez a kib@szás kedveseim:((((

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.30. 18:13:24

marisell :DDD ekkora nyereményre nem is számítottam.

nadine
még adok neki egy órát, aztán mehet a lófej:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.30. 18:17:40

beni
manapság igyekeznek is elkerülni a szúrást. inkább megpróbálják kezelni, és csak a végső esetben alkalmazzák. nemúgy mint régen, akkor egyből a tűhöz nyúltak a dokik. legalább enyiben fejlőik az orvostudomány:))

svati
nem véletlenül születünk valahová. rossz a karmád:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.30. 18:23:11

Toma, ha órát adsz neki, még azt hiszi, máskor is késhet...:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.30. 18:57:38

nadine
ez baj, hogy nem beszéltünk konkrét időpontról, hanem azt mondta ha végez a rendelőben, kijön. ezt utálom a legjobban...
amúgy aggódok, mert látok a varat mellet egy elég nagy kitüremkedést, mintha sérve lenne szegénynek. ezért várom tűkön ülve, hogy megnyugtasson végre.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.30. 18:59:49

Jááááj..., na most már én is aggódom Mázliért megint. Nem kérem a kitüremkedést.

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.30. 19:07:44

Emberek, illatmécsesre nem kattan rá ez a rohadt windows, épp áramszünet volt.
Toma a súlyomra gondolsz?hát lassan meg is adóztathatnák:)))de mostmár visszatértem a müzli, gyümölcs este joghurt szentháromsághoz, és meglátjátok néhány év alatt tíz deka is lemegy majd rólam.
kutyuskát sajnálom, orvosnak meg biztos más páciensei is vannak.egyébként én is úúúúúúúúúúútálok várni.
Szia Svati.mennyünk má' el a belgákhóóó:)))))

Pálcika 2008.01.30. 19:11:36

szép estét,mindenkinek

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.30. 19:17:38

szia pálcika:)

marisell
természetesen, mikor a nyeremény nagyságáról beszéltem, az értékére gondoltam:)))))

nadine
én már mindent vizionálok itt, annyira aggódom a kis hülyéért:(( jöhetne már az orvos!

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.30. 19:30:27

tudom, hogy szar a karmám.
de 40 éves koromra helyemen leszek. állítólag.
az még két év:))
maris
nekem mindegy hova, csak el innen:))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.30. 19:37:36

"...néhány év alatt tíz deka is lemegy rólam." Marisell, már megint megnevettettél...:)

Szia, Pálcika!

Pálcika 2008.01.30. 19:45:50

alig éltem túl a tegnapi ébrenlét-maratont,ma újabb kisértés leselkedik rám:House :)))

2008.01.30. 19:46:08

sziasztok!
nahát, olyan szépek ezek a virágok!
én is nagyon várom már a tavaszt, a topánom dugig a téllel!

Pálcika 2008.01.30. 19:54:32

toma nagyon eltünt,csak nem megjött végre mázli-doktor
maris,jól értem,felszúrták a füled???

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.30. 19:56:05

Na megjött már a daktari a kutyuskához??

gyerek panaszkodik, hogy Babits-ról kell nekije írni.mondtam örüljön inkább, aszonta ezen még elgondolkozik.

Benikuty 2008.01.30. 20:11:42

Mariss, te még emlékszel a Daktari c. sorozatra?
Mert nekem valami rémlik, de k...a régről:)

Benikuty 2008.01.30. 20:17:09

Pálci, ha állandóan élvezeten az eszed, nem fogsz meggyógyulni!:)

Pálcika 2008.01.30. 20:20:05

daktari-daktari mindent lát(nekem ennyi rémlik)valahol az őserdőben gyogyított(vagy a szaharában?)

Pálcika 2008.01.30. 20:23:11

Beni,már alig-alig szipogok és éppenhogycsakidegesitő a köhögésem(hause=doki tehát jó kezekben vagyok:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.30. 20:27:42

Nálunk ez Vak Pali, Vak Pali mindent lát volt, és a mozifilmek előtti híradó zenéjére énekelték a kölkök.

Pálcika 2008.01.30. 20:33:15

blogdémon érkezett a gépemre,lehet ma már nemtudok gépezni(vagy csak kifőzdézni)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.30. 20:40:28

Nálam is vacakol a net, ehhez ma nincs idegem. Jó éjt!
Toma, légy szíves, feltétlenül írd ide, mielőtt lefekszel, mit mondott az állatorvos. Köszi.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.30. 21:49:29

na persze mikor jött az állatorvos??!! pont sikerült a shark végéről és a hause elejéről lemaradnom. igy nem tudom meg hogy mi lett a shark vége és az sem, mit beszélt kadi a köcsög rendörrel.
de legalább megnyugtatott, hogy az csak az a kitüremkedés, egy kölyökkori köldöksérv maradványa, és már bezáródott, ami látszik az egy zsircsomó kizáródása. a varatseb meg szép száraz, tiszta és gyulladásmentes. egy hét mulva varatszedés.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.30. 22:36:35

house doki ma ritka szemét módon volt bunkó, (mégha az elvonási tünetek miatt is). még örültem is hogy wilson keresztebe tesz neki:))

Benikuty 2008.01.30. 23:18:53

Valami gáz van, be kellet jelentkeznem, blogmanó klimaxol.
Toma, jó, hogy kuty jól:)
Szép álmokat, Rózsás csókokat! Én el, hosszú volt a nap:(

N.Zoli 2008.01.30. 23:23:58

Sziasztok!

Alig jutok gephez, dolgozok, mint az allat, talan jovo keddenszabad leszek. Mar ki lettem probalva tobb munkakorben, de linenprter vagyok tegnaptol, azaz a tisztacsereert felelos tokos vaszoncseled.

Lehet kedden majd posztolok, a tevetejet nem akarom kihagyni. De nem tudom, hogy hol fogok lakni addig es majd elkell kuldenem magamnak emailben a kepeket.

Addig is szepen viselkedjetek!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.31. 01:02:39

zoli
de kár, hogy csak ilyen későn tudsz bejelentkezni:)) ilyenkor már mindenki el... a tökös vászoncseléd jóó:DD a posztot meg már várom.

...holnapra beteszek egy posztot. most találtam, a gépemben kallódott a leírt recept, meg a képek. csak ki kellet egészítenem:))
süti beállítások módosítása