Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Tegyük össze, amink van! 7.

2008.02.22. 07:00 vendég blogger

Cyan: Rácsostetejű


Minap lekváros kenyérre éheztem meg. Mivel gondos háziasszony vagyok, mindig teszek el lekvárt nyáron. Mivel rendetlen háziasszony vagyok, gyakran elfelejtem felcímkézni az üvegeket. Négy éve főztem be eperlekvárt. A polcot címkéztem fel. Közben építkezés, polcok, üvegek össze-vissza. Csak ránézésre tippeltem be a lekit. Nem tévedtem:)
. Kisebbik fiam sertepeltélt a konyhában, kérdezte, milyen lekvárok vannak még a spájzban? Soroltam: meggy, szilva, ribizli…, de ezek inkább süteménybe valók. Na, itt követtem el a hibát. Meg kellett ígérnem, hogy a héten sütit fogok sütni.

Ehhez a süteményhez linzertészta kell.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej vagy 1 kanál tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • reszelt citromhéj
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • csipet só
  • tölteléknek savanykás lekvár (most ribizlivel készült)


A lisztet a margarinnal elmorzsolom, beledobálom az összes hozzávalót, összegyúrom, fél órán át a hűtőben pihiztetem. A tésztát kettészedem. Egyik felét kinyújtom, kb. tepsi méretűre, majd kizsírozott, lisztezett tepsibe teszem. Ha ügyetlen vagyok – márpedig ma az voltam –, és szétszakad a manőverben a tészta, nem baj, lehet nyomkodni, illesztgetni. A lényeg, hogy a tepsit befedje. Zutty, bele a lekvár, szépen elkenve, hogy mindenhova jusson.
A tészta másik feléből nudlikat sodrok, vagy kinyújtom és félcentis csíkokat vágok.













Berácsozom a tésztát, megkenem tojással, sütőben 200 fok körül, 20-25 perc alatt megsütöm.
A „serclit” levágom (megeszem), a süteményt szépen felvágom, tálra teszem, majd eldugom a szekrénybe, szigorúan a macska miatt! :D


Jó étvágyat!

92 komment

Címkék: gasztro recept desszert cyan tegyük össze!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spájdernecc 2008.02.22. 07:16:38

Vagy nekem van üldözési mániám, vagy a szmájli utáni szövegrész van symbollal, vagy monotypével, vagy valami egyéb elvarázsolt karakterrel...
mongyak le :)
a süti egyébiránt pöpec:)

maybach 2008.02.22. 08:01:13

Jó reggelt kívánok!
Reggelore éppen jó lenne ez a süti.
A lelkemenk is, hátha az ingerküszöböm a normálisra emelkedne vissza.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 08:07:00

Jó reggelt!

Spájdi, én megint teljesen normálisan látom a szöveget. Tégy valamit a böngésződdel, ott lesz a bibi (mondja neked az, aki reggel, ébredés után fél órával még nem lett semmi újnak a tulajdonosa).

Cyan, már megint olyan receptet tettél közzé, amit van kedvem kipróbálni. Gondolom, a rácsos nem fog megsértődni, ha nem piros, hanem sárga, mégpedig vaníliás baracklekvárral kenem meg.

Maybach, lehet, hogy neked is TeszVeszezni kéne, visszatérne a normális ingerküszöböd. Nekem vasárnap lesz meg a Singerküszöböm:)

maybach 2008.02.22. 08:12:00

nekem hordozható, könnyen tisztítható ingerküszöb kell, ami könnyű is, hogy magasan tudjam tartani. Főleg vezetés közben.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 08:37:37

Maybach, van erre megoldás: füldugó és átlátszatlan napszemüveg. Egyből helyreállna az ingerküszöböd. Bezzeg mindenki másé!!!

Cyan, gratulálok a címlaphoz!:)

cyan 2008.02.22. 08:37:53

én ezt reggelizem :P
spájdi, wordben a :) rögtön átváltott igazi szmájlira, érdekes, h a :D szmájli meg nem. javítsátok át síma kettőspont+bezárójelre

cyan 2008.02.22. 08:38:45

ohh, köszönöm. (meghajol, tapsvihar)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 08:40:58

De hát az van ott! Sima kettőspont és bezárójel. Ez a betűtípus nem fejecskeként mutatja a szmájlit.

cyan 2008.02.22. 08:43:00

okés, csak mert spájdi problémázott :) nekem jó így FF alatt nincs baj vele

spájdernecc 2008.02.22. 08:47:25

:) eddig látom. utána van valami elvarázsolt betűtípus, de majd jól letöltök egy tüzesrókát, és nem nyüszítek többet :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 08:53:16

Jaj, hát még mindig nem tetted meg, korán kelők népvezére??? Óóóóóóó!!!:)

spájdernecc 2008.02.22. 09:02:11

nem, süsd meg, nem :)
de ami késik, az ráér...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 09:02:42

Léptem kedvenc ügyintézéseim színtereire (pénteki zsúfolt posta, bank, mmmm..., de finom), majd leszek.
Rövid munkaidőt a dolgozóknak és icipici forgalmat a hazatérőknek!

maybach 2008.02.22. 09:20:38

Hétvégi bevásárlás. Posta, bank.
Nagy táskát és sötét harisnyát vigyél.
A megfelelő helyeken kivágva.

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.02.22. 09:33:06

szerintem ez tűzrókában normális, vindózizében van szimból. nekem is:))))
jó reggelt!

spájdernecc 2008.02.22. 09:39:46

naugye!
de már raktam tűzrókát is:)

cyan 2008.02.22. 09:48:05

ma még sajtosstanglit is kell süssek. este buliba megyek :D

Benikuty 2008.02.22. 10:05:19

Sziasztok! Cyan, süssé nekem is, a holnapi buliba.Ráér szombat délelőtt.

Nálunk a lekváros linzert Nagymama vágta iszonyat jól. Mindig sűrű baracklekvárt tett bele, amit maga főzött.
Amíg ő a tésztát gyúrta, én a kissámlin ülve rézmozsárban törtem a diót. Azt szórt keveset a tésztára, majd a lekvárt vastagon. Maga volt a csoda, s hogy így érzem, abban kicsinykét bejáccadoz a közben eltelt cirka 45 évecske is:)

tistedur 2008.02.22. 10:14:53

jó reggelt,jó kávézást,jó pénteket :)
a rácsos linzer finom..minden linzer finom :)

cyan 2008.02.22. 10:17:33

sajnálom Beni, de oldd meg a saját hatáskörödben. így is rá fog menni a délutánom, nem akarom már most elkezdeni a sütést.
rézmozsár irgalmatlan hangos. és abban péppé zúzódik a dió (olajos ugye), míg a darálóban szépen hinthető lesz.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.02.22. 10:31:55

Sziasztok!

Gyermekkorom sütije néz velem farkasszemet!
A leírás nálam is óneoegyiptomi hieroglifákba hajlik egy bizonyos ponton túl. Szép is, értem is.
Istenem! Anyu baracklekvárja! Megosztoztunk öcsémmel az utolsó kettőn. Szép lassan ettük, így egy évig kitartott és addig is itt volt velünk Ő.
Most elmegyek sírni. Lehet, csak este jövök vissza!
Vigyázzatok Magatokra és mindenkire!

Benikuty 2008.02.22. 10:38:49

Cyan, pontosan. Olajos trutyi, de akkor is felvette a nedvességet, nem a tészta ázott el.
S hogy miért volt mozsár, daráló pedig nem, az egy külön hosszú történet, mit az agyamból sosem fogok kiírni.:(

maybach 2008.02.22. 10:43:37

Erre a sütire a diót késsel kell apróra vágni.
Csak mondom.(írom, persze)

cyan 2008.02.22. 10:53:26

nekem úgy van a receptes füzetkémben, h belekeverni a diót. legközelebb rászórom.
baracklekvárt azért nem teszek rá, mert az édes. meg a tészta is édes. sztem finomabb egy kicsit savanykásabb lekivel. jól kiegyensúlyozzák egymást.

maybach 2008.02.22. 10:59:36

Lehet a lekibe darált diót, de kicsit más a tetejére szórt darabos.

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.02.22. 11:00:00

szeretem ezt a sütit. még szilvalekvárral isteni. anyám kéthetente csinál. bizony:))

cyan 2008.02.22. 11:03:04

maybach, nem a lekibe keverni a diót, hanem a tésztába. de kipróbálom a késes-darabolóst is :D

maybach 2008.02.22. 11:03:53

Anya csak egy van.
Anya, csak egy van.

tistedur 2008.02.22. 11:12:49

nosztalgiával gondolok azokra a szilvalekvárokra,amiket késsel kell kivágni az üvegből-milyen jól lehet eszegetni az olyanokat olvasás közben :) és a hájasból sem folyik ki sütés közben :D

spájdernecc 2008.02.22. 11:22:26

és még csempét is lehetett vele ragasztani :)

Benikuty 2008.02.22. 11:48:35

Apám az oldalkocsis IZS moci kipufogóját azzal tömítette. Igaz az már másra nem, mivel belemásztak a svábbogarak:(
Ebből is látszik, Spájdi, multi purpose. Csempét lehet rágógumival, de az lepénybe nem passzol.

A diót akkor is törtem! Lehet, nem linzer volt, hanem kalács...? Hiába, az eltelt évek nem csak szépítenek:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 11:53:16

A baracklekvárom nevében kikérem magamnak! Ő nem édes, mert eltevője, bizonyos melegszendvicssütő-tulajdonos nyúl háklis a cukrozott lekvárokra. Ennek finomságos, sárgabélűbarack-íze van, némi Bourbon-vanília beütéssel, mert az jó. Nnnna. Használatának oka pedig igen egyszerű, ez van itthon. Dió meg nincs.

muskotály küvé 2008.02.22. 11:54:31

Sziasztok,
Jól néz ki a süti, különösen, hogy 2 körül megyek ebédelni...
Remélem, nem tekintitek (különösen Cyan) oktondiságnak, de ha egyszer ráveszem magam, hogy linzertésztát készítsek, biztosan vajat fogok használni... Minden süteményt messziről megismerni, ha ízetlen margarin helyett vajjal készül. Anyósom erre azt mondja, hogy mán a vaj sem a régi, meg hasonlók, de szerintem lehet kapni használható vajat. Ha már egyszer dolgozik vele az ember...
Lekvárfronton én a nem túl édeseket szeretem, mi pl. kiló gyümölcshöz 20 dkg cukrot szoktunk tenni. Anyós valamivel többet, de az ő baracklekvárja is viszonylag fanyar, jó ilyesmire.

Benikuty 2008.02.22. 11:58:35

Biztos van benne elég cukor, egyébként nem lenne belőle pálinka, aminek sokkolóan jobb, mint lekvárnak! Bebebú:)

Benikuty 2008.02.22. 12:05:43

Az embereket nehéz lesz leszoktatni a margarinról, a vaj javára. Oka számtalan, de ezen okok egyike sem igaz, ha linzert sütsz. Arra készülni lehet, sőt kell! Jó anyagok vannak, de nem hiperben (kivételektől eltekintve) és éjjel-nappaliban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 12:09:40

Az a nagy büdös helyzet - talán nem vagyok ezzel egyedül -, hogy ha 25 dkg kell belőle, akkor kizárt dolog, hogy 400 Ft-ot költsek egyetlen hozzávalóra, ha 150 Ft-ért kapok margarint. Mivel sosem kóstoltam vajjal készült házi linzertésztát (sőt, margarinosat sem), nem fogom érezni a differenciát. Tehát vagy olcsó alapanyagból sütök, főzök stb., vagy nem csinálom, mert nincs rá keret. Ez van.

muskotály küvé 2008.02.22. 12:19:48

Ha cukor nélkül készülne baracklekvár, igencsak savanykás lenne... A bolti baracklekvárt én sem nagyon, anyósét szeretem. Hozzátartozik, hogy a barackfa magját a feleségem ültette gyerekkorában. Szép nagy fa, soha senki nem permetezte, ennek ellenére egészséges, és rengeteg kicsi, de nagyon finom, aromás, magvaváló, lekvárnakpálinkának (abc-sorrendben :) ) kiváló barackot szokott teremni...
Jó példa arra, házikertbe miért nem érdemes szépen kinézőnek, de nem a mi környékünkön szelektált, tehát igényes-beteges fajtát ültetni, ellenben miért érdemes ilyet.

Benikuty 2008.02.22. 12:23:41

Most néztem utána, a cukor ízfokozó is. Természetesen nem annyi, hogy aztán a protkót úgy kelljen szétpajszerolni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 12:25:34

Persze, ebben is van cukor, csak nem sok. Már nem tudom, mennyi, de direkt úgy választottam a receptet, hogy amiben a legkevesebb cukrot írják. Másrészt más gyümölcsökből is a savanykás lekvárt szeretem.

muskotály küvé 2008.02.22. 12:26:56

A vaj árával kapcsolatban, minden viszonyítás kérdése. A margarin tényleg olcsóbb, de ennyi erővel sok mindent ki lehetne spórolni, pl. tojásport, vagy nyers pálmazsírt is be lehet vetni... Viszont a bolti-cukrászdai ischler áránál a vajjal készült saját is olcsóbb. Szerintem elvi, egészségügyi szempontok mellett, a vajjal készült sütemények többel jobbak, mint amennyivel drágábbak. Szerintem nagyon is érezni a különbséget, különösen ilyen sok zsírt tartalmazó tésztáknál, és nem is fog olyan nehéznek tűnni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 12:43:03

Küvé, nem érted a választási lehetőséget. Vagy olcsón, vagy sehogy.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 12:45:18

Picit kifejtve: nem veszek bolti ischlert sem. Alapból nem vagyok édesség- vagy süteményfüggő. Nem költök édességre, csak hébe-hóba megyek be egy cukrászdába, de akkor is olyasmit eszem, amit itthon sosem próbálnék elkészíteni, pláne egymagamnak nem.

cyan 2008.02.22. 12:48:50

van itt a faluban cukrászda, hétvégén szokott lenni Rigó János. na az a kedvencem. bár régen ettem...

muskotály küvé 2008.02.22. 12:49:11

Nadine, azért ha úgy adódik, hogy szembejön egy vajjal készült ischler (vajjal), kóstold meg...
Egyébként Diósdon van egy Osváth, vagy milyen nevű cukrászda, azt ismered? Valaki ajánlotta.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 13:32:52

Járunk oda nyáron fagyizni, de már az is látványcukrászda lett, ha érted, mire gondolok. Szépek a sütemények. És sajnos, itt vége a mondatnak.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 13:34:09

Bocs, félreérthető voltam. Szépek, de nem finomak, ellenben drágák. Mellette van pár méterrel a Pataki cukrászda, ott még sokkal drágábbak, de már nem tudom, finomak-e. 390 Ft-ért nem veszek egyetlen szelet tortát (ez ott még az alacsonyabb árúak közé tartozik).

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 15:03:09

Nnna, beállt a péntek délutáni nagy nihil.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.02.22. 15:17:28

pedig ma nekem minden hepi minden pörfikt volt.. és LESZ!!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 15:23:02

Buliba készülsz?
Egyébként nekem is flottul ment a napom.

spájdernecc 2008.02.22. 15:32:28

flott, nett...
he-he
ezek a kifejezések már a múlz században kimentek a divatból :))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.02.22. 15:40:06

Ha már ilyen nagyon megvígasztaltatok, akkor megvigasztaltam magam egyedül. Itt még bánatos sem lehet az ember :(
Én nagyon sok féle lekvárt ismerek /fordítva már nem áll/, de szeretem a jam-et avagy dzsemet is.
Megengedték, hogy vajjal kenjük a kenyeret és arra rá a lekvárt és igen, olvasáshoz kitűnő, ahogy a vajas- és zsíroskenyér almával. Szóval szalámi és egyéb húsos dolgok alá tilos volt bármit kenni, mert az már pazarlás! Borzadva nézem ma is, ha a lányom ilyen szentségtörést követ el. Az adakozó én és a sporolós én civakodik ilyenkor bennem. De, hát anya vagyok. Úgyhogy a sporolós én győz! Na jó, ez nem igaz.

A margarin azért győzik, mert bármikor kenhető, a vajat előbb ki kell venni a hűtőből és engedni felengedni, hogy kenhető legyen. De ki tudja előre, mit szeretnénk tíz perc múlva?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.02.22. 15:41:52

Nadine, ne! Sokféle és spórolós.

cyan 2008.02.22. 15:55:19

fiam, te írtad, h akkor most el, és majd este talán. erre mégis mit kellett volna írni mondjuk fél óra múlva? ez nem cset, h lássuk azonnal a válaszokat. egyéb teendőim mellett néha óránként frissítem, de most volt vagy 3 órája, h idelestem. sütés, vasalás, mifene. mindenkinek van baja, nekem is, de nem várom el senkitől, h most csak velem foglalkozzon, mert nekem épp hasfájásom van. ha meg igen, akkor itt gubbasztok a gépnél és percenként írom be, h tessék sajnálni :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 15:56:07

Fiam, utolsót nem értem, az előtte lévőt meg nehéz szívvel olvasom. Olyan dologra vártál vigasztalást, amit jól ismerek, de tudom, hogy nincs rá vigasz, csak az idő. Ez viszont akkora közhely, hogy a bánatos ember nem érzi vigasztalásnak... sajnos.

Egyébként mostanában kezdek kompromisszumot kötni vaj és margarin csatájában, találtam egy viszonylag olcsó, kis kiszerelésű vajat (kérem a hozzáértőket, hogy most ne kezdjék el kórusban hajtogatni, hogy ha olcsó, akkor nyilván vacak is, legalább próbálkozom), ami kint hagyva sem romlik meg olyan rövid idő alatt, amíg elfogy, így kenhető, viszont ha nagy ritkán olyat főzök-sütök stb., ami nagyobb mennyiséget igényel, ahhoz margarint használok. Nekem az ízével nincs bajom, sőt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 15:57:34

A magam részéről a vaj kontra margarin vitát lezártnak tekintem, sztem már az égvilágon minden elhangzott, amivel győzködik egymást a két fél hívei.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.02.22. 16:04:10

Cyan! Persze, igazad van, inkább azon volt a hangsúly, hogy köztetek még bánatos sem lehet az ember, mert valahogy arra inspiráltok, hogy álljak már talpra!
Nadine! Csak a helyesírási hibáimat próbálom gyorsan kijavítani, mert tartok Tőled. /Ezt azért ne vedd úgy a szívedre!/

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.02.22. 16:07:09

Újfent meg kell szakítanom közös ülésünket, mert megint elhajtanak a gép elől.
Nem tudom mikor, majd valamikor jövök, elmegyek koldulni, mert muszáj lesz egy másik gépet /is/ venni, mert ez nem járja!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 16:09:41

Fiam, akkor jó:) Hibailag nyugi, mert kiiktatom a korrekt orromat, ha hozzászólást olvasok. Meg egyébként sem dolgozni járok ide.

Összeszereltem az ücsörgős telefonasztalkámat. Kedves. Kár, hogy nem egy elhízott nőszemélyre tervezték, de majd intő jelnek veszek minden egyes nyikorgást, amikor ráülök.

cyan 2008.02.22. 16:10:14

akkor bocs, félreértettem.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.02.22. 16:16:58

jó reggelt!

na megint egy poszt ami félig olvashatatlan! kéretik a post szerkesztőjétől, hogy használja a word illesztőprogramot a bejegyzés beszerkesztésekor!!

megint bazi lassú vagyok, ha nem változik, kénytelen leszek lemondani a net előfizetésemet. már nem bírom idegekkel sokáig ezzel a szarral:((

muskotály küvé 2008.02.22. 16:20:31

A mi hűtőnk vajtartójában (ajtónak a legmelegebb sora) nincs olyan hideg, hogy kenhetetlenre dermedne; én, ha ismeretlen vajat veszek, meg szoktam nyomogatni a boltban, melyik a puhább. A 83%-os vajak nem is annyira kemények, mint a 80%-os teavajak. Feleségem nálunk is margarinozik (vagy vajkrémezik, az sem kemény), de én mint minden iparilag feldolgozott anyagtól, a margarintól is tartok. Részemről ennyi...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 16:20:49

Szia, Toma! Mi az, hogy Word illesztőprogram? Kontroll C, Kontroll V. Mindig is így csináltam, nem volt vele probléma.

Benikuty 2008.02.22. 16:26:46

Nadine, miért prejudikálsz, nem értelek? Az olcsó vaj is lehet jó, egyéb iránt vaj csak romlottan lehet rossz.
Nagy mennyiségben a vaj tagadhatatlan, kurva nagy luxus. Utalnék vissza a fánk receptemre: egy-két éve nem zavart, hogy ránk száradt a fele. Idén már nem sütöttem meg. Mert előtte számoltam.
További szép napot, beszélgessetek kedveskéim. Beszélgessetek!
Ölel Benneteket: Beni a tíz éves westie kan.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.02.22. 16:39:09

van egy kis ikon a felső sorban, ahol a képbeillesztő is van (balrol az ötödik. egy w betü van az ikonben), ami a word dokumentumok beillesztéséhez kell használni. rákattintasz, előugrik egy kisablak és abba kell bemásolni a szöveget, az beilleszti egy az egybe a word formátumot, nem barmolja szét. és nem közvetlen a szövegmezőbe kel becopyzni. kölönben a firefox hajlamos megkutyulni a dolgokat.
és a képeket is mindíg pozicionálni kell, úgy hogy rákattintasz a képre mikor már a helyén van, és beállitod, hogy "balra igazít", "jobbra igazit", vagy "körbe szöveg nélkül", legyen. igy nem csúszik bele a kép a szövegbe stb.
na ennyi volt a mai "hogyan szerkesszünk blogot" óra:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 16:43:09

Toma, azt nem értem, hogy mondjuk harmincból miért csinálja ötször (a kutyulást). Na, majd kipróbálom, amit mondtál. Másrészt, a blogon belül hiába nyomtam bármilyen pozíciót a képnek, a világon semmi nem változott (látszólag). Ráadásul én tökéletesen látom, úgyhogy kicsit nehéz értelmezni a hibákat:))

Beni, nagy százalékban ez a reakció. De örülök, ha nem így van. Arra próbáltam célozni minden indulat nélkül, hogy jó néhány ember nem tudatlanságból választja az olcsóbb verziót az alapanyagoknál...
Utolsó mondatod azt jelenti, hogy a kutynak ma van a szülinapja?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.02.22. 16:58:24

nadine
te is több vajat használnál, ha a vaterán árulnák:)))

spájdernecc 2008.02.22. 17:02:47

ez gonosz volt Toma ;)
megint vaj-margarin attak?

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.02.22. 17:06:09

említettem hogy ma tesiórámon a jégpályán voltam? és valami világverseny miatt hemzsegtek a jóseggű jégtáncos csajok fél eurázsiából :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 17:11:40

Toma, már szinte vártam...:) Az a helyzet, hogy a vajon és társain tudom megspórolni azt, amin a Vaterán elkölthetek. A Kikában nem tudnám. Éppen most számoltam össze, hogy amit eddig a két netes piactéren elköltöttem, az kb. most éri el egy olcsóbb sarok-ülőgarnitúra árának a felét. Azért ez nem nevezhető a világ költekezésének, nem? És lett belőle egy kihúzható kanapé, varrógép+asztal, telefonasztalka, munkaasztal, tárolós kerti pad, tárolós sámli, minigrill, csobogó... Sztem jól nyomom. Az eladást meg még csak most fogom kezdeni. Figyeljétek meg, kihozom null szaldóra:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.02.22. 17:42:36

nadine
mondhatni, a szádtól vonod el a falatot, hogy boldog tulajdosa lehess egy... :)))

muskotály küvé 2008.02.22. 17:44:04

Szerintem nem érdemes ezen a vaj-margarin témán annyit rágódni. Megértem, ha valaki ezen kénytelen spórolni (a szüleim tanárok, én is Ráma, sőt, Liga margarinon cseperedtem, és emlékszem még egy kiadósabb boglári nyaralást követő csirkenyak-pörkölt ízére), de ennyi "hittérítés" talán részemről is belefért. Ui. azért sokan nemcsak spórolásból margarinoznak. Talán az ütötte ki a biztosítékot, mikor a TV Paprikán a százfős lagziban a tradicionális süteményhez "elmorzsoljuk a lisztet a margarinnal" mondat elhangzott...

Beni,
Ha épp rátok száradna valami édesség, szólj, megyek a gyerekekkel... Az igazi Beninek már csak a tányért kell majd fényesre nyalnia...

Hétvégén apámékkal meg a gereblyenyéllel leszek online, úgyhogy a valszeg hétfői viszontlátásra mindenkinek.

Benikuty 2008.02.22. 17:44:35

Nadinemacs, lesz az még pozitív is. Írná gazga, ha nem duzzogna, nekem meg ennyire telik, mert hosszú a loboncom, lóg a szemembe, tappancsom is csupaszőr, vihetnének kozmikához. Amit útálok!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 17:50:09

Toma, elhiszem, hogy viccesnek találod, de én kevésbé. Főleg azért próbálom berendezni a házat, hogy aztán mutatósabb legyen, amikor eladom. Úgy néz ki, egyedül nem tudom finanszírozni. Úgyhogy én annyira nem nevetek:(

Benikuty 2008.02.22. 18:03:42

Szia Küvé, jegelheted a tenyered garantáltan:))Online:D

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.02.22. 18:47:01

Egy világ omlott össze bennem, én azt hittem, hogy Küvé lány.na, tessék.
Mindenkinek szép estét, Gerlének meg jó vadulást, detoxikáló menteset. addig zúzzál Gerle, amíg nem lesz karfiolos a micsodád is? mindegy.hajrá!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.02.22. 20:10:53

Itt vagyok.
Szép estét!
Kocsonyás kérdést feltehetek itt?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 20:26:04

Szia, Fiam! Én nem követem a hagyományos kocsonyakészítés útját, de azért kérdezz, majd csak megjelenik egy szakértő is...:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.02.22. 20:30:58

Családon belül is megoszlanak a vélemények. Már a főzéssel kapcsolatban. Én a gyöngyözés /:)/ híve vagyok, de egyesek a gyöngyözésnél magasabb hőfokra esküsznek. Szóval lehet-e a kocsonyalevet forralni?

Kaptam Hírlevelet! :)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.02.22. 20:32:53

Nadine! Nem idevág, csak úgy mondom, hogy olyan szinten visszahoztad a kedvem az íráshoz, hogy tegnap este írtam Neked kockás papírra! Mert ugye géptől el vagyok tiltva.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 20:42:25

:) Nekem??? Akárhogy is, örülök!

Látod, küldik ezek rendesen:) És tényleg vannak benne hasznos dolgok. Például érdemes lenne áttanulmányoznod a honortáblát is, kiindulási alapnak.

Kocsonyához: én is gyöngyözős vagyok, de pl. apukám kuktában főzi a kocsonyát. Nem híve a vacakolásnak:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.02.22. 20:57:29

Csak azért kérdezem, mert én hét órát gyöngyöztettem legutóbb és nagyon finom lett a leve, viszont nem lett puha a "hús" és csak karfiolosan /! :)/ dermedt meg a megdermedni-való /McDermed/, gondolom nem oldódott ki a kioldódni-való.

Tíz éve nem írtam. Újságba. Mit írjak egy önéletrajzba? Inkább rajzoljak?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.02.22. 21:00:06

Ui.: A honortábláról elsőre a horror, másodjára a donor jutott az eszembe... :) Hát izé ...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 21:14:31

Hú, amikor én utoljára írtam önéletrajzot, akkor azt a tanácsot kaptam a rutinos álláskeresőktől, hogy kell írni egy amerikai típusút (dátumokkal visszafelé haladva az időben, tőmondatokban, milyen beosztásban dolgoztál és hol), valamint egy magyar típusút is, picit bővebben kifejtve.
Sztem tuti vannak erről jó kis útmutatók a neten. Ne kérdezd, hol, csak tippelek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 21:34:25

Toma, biztosan elszállt a neted, mert a mailre sem válaszolsz. Azért mentségemül leírom: látom a kis ikont a W betűvel, de inaktív. Ilyenkor mi van? Az van, hogy felteszem a szokásos módon, aztán holnap áll a bál. Bocs.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 21:54:49

Még egy szolgálati: Toma, aktiválódott, remélem, sikerült jól felraknom. Azért elszórakoztam vele egy darabig.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.02.22. 21:59:43

Úgy látom, a többség vagy máshol tombol, vagy felborult. Jó pihenést, én is kikapcsolom ezt a zúgó traktort.
Holnap megint zaba-nap.

Benikuty 2008.02.23. 06:51:28

Jó reggelt!
Éjszaka itt a szél tombolt, meg a jómunkásember szomszéd kutyája.
Megyek stanglit sütni. Aztán sütök, főzök egész álló nap. Véndögök jönnek:)
süti beállítások módosítása