Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Barangoló: Alicante, Spanyolország

2008.07.14. 22:06

Szóval Spanyolország. Elsőre talán mindenkinek olyan közhelyek ugranak be, hogy szieszta, meg fiesta, Mallorca és a Kanári-szigetek, aztán sangria, a flamenco, a bikaviadal és az ETA. Ennél természetesen jóval színesebb a kép. Én meg ezt láttam.

Az Ibériai-félsziget szinte teljes területét elfoglaló országot a Pireneusok sokáig elszigetelte Európa többi részétől. Amíg nem épült vasút, olcsóbb volt Dél-Amerikával üzletelni. Az elmúlt 50 évben hatalmas változáson ment keresztül: 1950-ig szegényes, vidékies ország volt, de az idegenforgalomnak köszönhetően sokat fejlődött a gazdaság. Amikor 1975-ben meghalt Franco tábornok, az ország alkotmányos monarchia lett, I. János Károly király uralkodása alatt. Az Európai Unióhoz történő 1986-os csatlakozás pedig látványos fejlődést hozott.
Spanyolországnak hivatalosan 17 független tartománya van (communidades autónomas): Andalúzia, Aragónia, Asztúria, Baleár-szigetek, Baszkföld, Ceuta, Extremadura, Galicia, Kanári-szigetek, Kantábria, Kasztília-La Mancha, Kasztília és León, Katalónia, La Rioja, Madrid, Melilla, Murcia, Navarra és Valencia. Számunkra most ez utóbbi a fontos.

A keleti partvidék középső régiója népszerű nyaralóhely, többek között itt található a Costa Blanca is. A környéket egyébként már több mint 50.000 éve lakják különböző népek. A görögök, föníciaiak, karthágóiak és rómaiak után a mórok telepedtek itt le. A provinciát azután a katalán hadsereg foglalta vissza. Érdekesség, hogy ezek a csapatok hátrahagytak egy nyelvet, amit valenciano-nak hívnak, és napjainkban egyre többen beszélik. A lakosság jelentős része a partvidéken él, ahol a történelmi városok mellett egyre több modern üdülőhelyet is találunk.
Első célpontunk Alicante vagy valenciano nyelven Alacant. A környék első települése a Benacantil hegy lábánál alakult ki, a mai Santa Bárbara erőd helyén. A tenger közelsége és a hegyek által nyújtott védelem egyaránt fontos szerepet játszott a hely kiválasztásában. További telepek voltak még Benalúa környékén, ahol a rómaiak Lucentum néven alapítottak várost (ez a mai Alicante elődje), valamint Albufereta és Serra Grossa helyén.
Amikor a mórok megérkeztek, a városépítést a kastély védelmében folytatták. 1246-ban Alfonz – aki ezen a néven a 10. volt, és akit Bölcs néven is emlegettek – a kasztíliai korona nevében visszafoglalta a települést. 1308-ban Alicantét a Valenciai Királyság részévé tették, majd 1490-ben Ferdinándtól városi jogot kapott. Száz évvel később már Kasztília első számú kereskedelmi kikötője volt (Spanyolországban pedig a harmadik legnagyobb), hatalmas forgalommal, virágzó településsel, növekvő népességgel. Ennek köszönhetően az ország által vívott háborúkból is jócskán ki kellett, hogy vegye a részét. 1691-ben, II. Károly uralkodása alatt, a francia csapatok hét napon át lőtték a várost. A lakók még fel sem lélegezhettek ezután, máris belecsöppentek a spanyol örökösödési háborúba (1701-14). Az angol tüzérség ekkor már az erőd nagy részét lebomba. Majd jött az 1804-14 közötti függetlenségi háború, melynek ideje alatt Alicante lett Valencia tartomány fővárosa, mert Valenciát elfoglalta Suchet tábornok.
A XVIII. században a város igyekezett összeszedni magát a sorozatos csapások után, de igazán a XIX században kezdett el jelentősen növekedni. A vasútvonalak kiépítésével újból megnőtt a kikötő szerepe. Napjainkban pedig a második legnagyobb település a partvidéken, élénk turistaforgalommal, pezsgő kulturális élettel.

Túránkat a tengerparton kezdjük, az El Postiguet parton. Itt egy nagyon kellemes sétányt találunk, pálmafákkal, játszóterekkel, kávézókkal és éttermekkel. A Marinával párhuzamosan fut a város híres sétánya, az Explanada de España, melyet egy helyi építész, José Guardiola Picó tervezett. A korábbi hullámtörő gátra építették, és 1958-ban készült el. A sétányon eljuthatunk a Casa Carbonell épületéig, ami egy egész tömböt elfoglal, majd jön a Kaszinó. A Casa Carbonell egyébként 1922-25 között épült Juan Vidal Ramos irányítása alatt. Állítólag egy textilgyáros, Enrique Carbonell, megrendelésére készült, aki a közeli Alcoy városában élt. Az épület az Alcoy-i textilesek gazdagságát volt hivatott tanúsítani. A következő állomás a Canalejas park, ami 1886-ban González Altés tervei alapján építették. Nagyszerű hely a kikapcsolódáshoz és felüdüléshez, illetve otthont ad a 100 éves gumifáknak, amelyek a szökőkút és kisebb szobrok között sorakoznak. Helyet kapott itt egy kőbe vésett Spanyolország térkép is. Végül eljuthatunk a Panoramis bevásárló és szórakoztatóközpontig, ahol bárok, éttermek, pub-ok, üzletek és mozik találhatóak. Érdekesség, hogy az El Postiguet partról a Benacantil hegy úgy néz ki, mint egy emberi arc profilból. Ezt úgy hívják La Cara del Moro, azaz a Mór arca, és ez a város egyik ismertetőjegye.

 
Továbbindulunk az óvárosba, ahol első állomásunk a Városháza (Ayuntamiento de Alicante). A barokk stílusú épületet Lorenzo Chápuli tervezte, és a korábbi városháza helyén építették fel a XVIII. században. Először nézzük meg a homlokzatot: kétoldalt a tornyokat, az árpacukor formájú oszlopokat, illetve a második és harmadik emelet között a város címereit. A főbejárathoz vezető lépcső első foka a „cota cero”, ami Spanyolországban a tengerszint feletti magasság viszonyítási pontja. Ha szerencsénk van, és elkaptuk a hivatalos nézelődési időt, akkor menjünk be bátran. Több termet is meg lehet nézni: a Salón Azul még Izabella királyné idejéből származik. A Salón de Plenos a fogadóterem, de a földszinten van egy kiállítás is. A kápolnában pedig még ma is tartanak miséket.


A szűk utcákon sétálva eljuthatunk a Concatedral de San Nicolashoz. A korábban itt álló mecsetet alakították át keresztény templommá, még Bölcs Alfonz idején. Az alapja kereszt alakú, egyetlen hajója van, kupolája pedig 45 méter magas. Kívülről a hatalmas felületű falakat feliratokkal látták el, de ottlétünk alatt nem sikerült sem kibetűzni, sem a rendeltetésüket megfejteni. Belülről is igen impozáns, a belső szentélyt körbe lehet járni. Ha pedig kifelé menet felnézünk, a bejárat felett jobbra található az orgona. Innen továbbsétálunk a Calle Labradores-en, ami az egyik legszebb utca Alicantében, megcsodálhatjuk a XVIII. századi házakat, és a Maisonnave Palotát. 


A Santa María téren található bazilikát szintén egy régi mór mecset romjaira építették. A munkálatok a XIV. században kezdődtek, és csak két évszázaddal később fejeződtek be. Ennek köszönhetően az egyik legrégebbi templom a városban. A homlokzatot egy tűzvész után újjáépítették barokk stílusban, így azt most két aszimmetrikus torony díszíti. Az egyiket a XIV. században készítették, a másikat a XVIII. században. A templomban rengeteg értékes szobor található, a három szentélyben (Bautismo, Immaculada és Communión). A rokokó főoltár szintén a XVIII. századból származik.
Ha van még erőnk, akkor elindulhatunk fölfelé is. A Santa Cruz negyedben, ami a Benacantil hegy lejtőin található, vezet tovább utunk. A keskeny utcákon és lépcsősorokon járva eljutunk a Santa Cruz Hermitage (ha valaki megmondja nekem, ez mit jelent, az kap egy Bambit!). A XVIII. századi épületet az Ampolla torony helyén húzták fel, ami még a régi városfalból maradt meg.
 

Nos, ha idáig eljutottunk, akkor vegyünk egy nagy levegőt, töltsük meg a kiskulacsunkat, és vágjunk neki a hegynek. Igazi tüdőkiköpős-lihegős mászás előtt állunk. Ha valaki túléli, nagyon jól jár, mert odafönt csodás a kilátás. A hegy tetején található a Castillo de Santa Barbara, amelynek legmagasabb pontjáról belátható az egész város, a kikötő és a tengerpart. Az erőd három jól elkülöníthető részből áll, melyeket különböző korokban építettek. Az első, a legmagasabban fekvő a vár legrégebben épült része, még a XI. és XIII. század környékén. Itt található az ún. Baluarte de los Ingleses (Angol bástya), a Sala Noble (Nemesi terem), és a kormányzó háza. A legmagasabb pontja a fellegvár. A középső részt 1580-ban építették hozzá. Itt van a Salón Felipe II. (II. Fülöp terem), illetve a Cuerpo de la Tropa (kaszárnya), amivel szemben egy tágas felvonulási tér van. Ezek mögött vannak a Santa Bárbara remetelak maradványai, az őrház és a Baluarte de la Reina bástya. A legalsó szint a XVIII. századból származik. Itt van egy háromszögletű tér pici kiugró bástyával (Bon Repós Ravelin), ezt most parkolónak használják. A várban egyébként rendszeresen vannak kiállítások. Lefelé menet megnézhetjük az Ereta parkot is, ami szintén nagyon látványos. Amikor éppen nincs szárazság, akkor a vizet több lépcsőn vezetik le egy árnyékos lugasban elhelyezett kúthoz. Nagyon jópofa, és a parkból is remek kilátás nyílik a városra.

Az erőddel szemben található az Isla de Tabarca (Tabarca sziget). Ez a Costa Blanca egyik fő látványossága, az egyetlen lakott sziget Valencia tartományban. 11 tengeri mérföldre található Alicante partjával szemben, a Santa Pola fokhoz közel. Igazság szerint inkább szigetcsoport, ide tartozik még néhány szigetecske: La Cantera, La Galera és  La Nao. A Tabarca kb. 1800 méter hosszú, és 400 méter a távolság két a legszélesebb pont között. Korábban berber kalózoknak adott búvóhelyet, de a XVIII. században III. Károly elrendelte, hogy építsenek itt egy erődöt. A köré telepített városban azokat a genovai halászokat szállásolták el, akik túlélték a tunéziai Tabarka városának börtönét. A szigetet körülvevő fal kulturális örökségnek számít.

Másnap, ha kipihentük magunkat, akkor mindenképpen nézzük meg a Diputación Provincial (Tartományi Tanács) épületét, amely egy neoklasszikus palotában kapott helyet. Juan Vidal Ramos tervei alapján készült 1928-ban. Itt található az ún. Jardin de las Celebridades, azaz a Hírességek kertje, ahol különböző híres Alicante-i személyiségeknek a szobra van kiállítva. Szintén vétek lenne kihagyni, az Teatro Principal-t (Színház), amelyet még 1847-ben nyitottak meg. A homlokzata neoklasszikus stílusban épült, jelenleg 1072 néző befogadására alkalmas. És végül, de nem utolsósorban, innen nem messze található a Mercado Central (Központi Piac). Ezt az épületet is régi ismerősünk, señor Ramos tervezte, és 1911-12 között készült. Az alapja négyszögletes, bazilika stílusban, kör alakú melléképülettel a délnyugati sarkon, amelynek félköríves kupolája van (La Rotonda). Két szintje közül az egyik a pincében található, a környező utcák alatt.

Ennyit mára, lehet pihenni egy jó nagyot. Gyűjtsetek energiát a következő túrához, mert a sétánk még nem ért véget.

254 komment

Címkék: barangoló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.17. 14:32:14

Mormogi, ha a szívmasszázsra gondolsz, akkor igen, azt is kell csinálni, ha nem dobog semmi odabent.

maybach 2008.07.17. 14:34:30

Nadine!
Fújást csak, ha izzót is cserélsz.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.17. 14:54:15

Maybach, ezt már át kell gondolnom. Biztos, hogy jól járok én ezzel???:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 14:57:57

Nadine, csak hangtalanul gondolkodom.
Megyek és falok valamit.

maybach 2008.07.17. 15:01:49

Nadine!
Ki akart fújni? Én csak óvatlanul, de nagyon stabilan hevernék.
Jut is eszembe, a fekvést gyakorolnom kell. Este focizok.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.17. 15:17:04

:DDD

Zuzu, ne kiabálj, most vettem észre. Muszáj ennem valamit, mert már írni sem bírok, olyan éhes vagyok. Mindjárt jövök.

spájdernecc 2008.07.17. 15:41:27

Mondtam, hogy sikerülni fog
már megint igazam lett
szinte már unom :)

Benikuty 2008.07.17. 15:51:45

Spájdi, tudod, előre rínak,-kabalából:)

Benikuty 2008.07.17. 15:55:11

Mert ugye, nekem teljesen természetes, hogy sikerült. Ezért pedig nem jár dicséret, a bukásért viszont szorulna a nadrág! Punktum:)

Zuzuka 2008.07.17. 15:55:25

Inkább előre, mint utána! Kabalából?:)

Benikuty 2008.07.17. 15:57:46

Naná, hogy kabalából. Nehogy elkiabálják a dolgot, pedig tudják, hogy spillerek:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.17. 16:00:31

Beni, ha láttad volna, mit műveltem tegnap és ma, vizsga előtt, nem gondolnád, hogy csak kabalából nyafogtam. Az oktatóm is készpénznek vette, hogy jövünk jövő héten is...:) De aztán Fittike megtáltosodott.

Zuzuka 2008.07.17. 16:05:39

Hasta la vista, megyek haza!:)
Útközben egy kis cseverészés, vásárlás, a patak vizállásának ellenőrzése, a népkerti szökőkút vizének hőmérséklete, tenisz café vendégserege - csupa fontos dolog minden délután!
Indulok is, el ne késsek valahonnan:)))

Benikuty 2008.07.17. 16:10:30

Zuzu, ne fájdíd a szűm:)
A tenisz café mikor nyit szombaton?

spájdernecc 2008.07.17. 16:29:52

tudod, a vacak főpróba szüli a jó premiert :))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 16:38:02

Ja. És a forgatókönyvet meg kell taposni a földön, különben nem jönnek be a nézők…
Csak az a baj, hogy az ilyen jó kis házibabonák eltűnedezőben vannak.
(Valamikor, ha valaki mondott egy jó tippet helyszínre és a rendező megvette, akkor kapott egy forintot. Hol van az már :-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.17. 17:07:05

Szervusztok!

Ma kétszer is megrázó dolog történt velem. Egyszer ugye a vizsga, másszor kedves csopitársam.
Mielőtt részletezném, szeretném megköszönni a sok drukkot és nondrukkot! Zuzuka! Oldódhatsz, egyelőre vége a megpróbáltatásoknak.
Nadine! Mélységesen felháborít az előítéleted, hogy hibapont nélkül veszem az akadályokat! :D
Igenis, szoktam hibázni! Éppen nem örülnék, ha most is ez lenne a helyzet, de a dolog kétesélyes. Neked viszont gratula!!! :)

Szóval már a tény is sokkolja az embert, hogy vizsgáznia kell, aztán ráadásul számtech, meg ökszeeessz! Tizennyolc feladatunk volt, én úgy a tizenhatodik táján kezdtem besokallni és átadtam a további feladatok megoldását a vizsgabiztosnak. Biztos nagyon furcsállta a dolgot, ám dolgos emberként, ijedtében segített. A vége volt a legszebb, amikor mindent el kellett menteni Sajátnév.prn néven, én meg szépen be is írtam, hogy Sajátnév. :) De időben észrevette a biztos úr és beíratta a saját nevemet. Ennyit a vizsgadrukkról. Amúgy a végét mindig szerettem, főleg a prn miatt, gondoljon mindenki arra, amire akar, én is asszociáltam valamire és mosolygás nélkül nem is állom meg soha, ha mintegy csúcsra jutva befejezek egy feladatlapot ...

A nap hátralévő része volt csak igazán horror. Egyik csopitársammal egy darabig együtt utazom, sajnos egy jó darabon. Erről az egyedről annyit kell tudni, hogy állítólag 140-es az íkúja, ám ennek még túl sok tanújelét nem adta. Reggeltől a déli buszindulásig marhára fáj minden testrésze, de déltől, kijőve a suliból, valahogy mindig megelevenedik. Nagyon szépen használja édes anyanyelvünket, kizárólag többszörösen összetett, mellé- és alárendelő mondatoktól hemzsegő, soha véget nem érő mondókáját erőteljes hangon adja elő. És, ha elkezdett egy mondatot, azt akkor is befejezi, ha már a hallgatóság régen nyaralni ment, sőt vissza is jött. Mindezek mellett mindig mindent jobban tud. Már megtanultuk, hogy angolból az ismeretszerzés elsődleges formái a könyvek, aztán jön a tanárunk /aki mellesleg a Rigó utcában is vizsgáztat, tagja az Amerikai Tolmács Szövetségnek, x évig élt Amerikában és Kairóban, x diplomája van/, aztán ő és végül, az überelhetetlen kislánya, aki 6 hónapja 2 hete 4 napja és 18 órája bébisintér Angliában.
Ja, és szegénykének még egyetlen vizsgája sem sikerült elsőre, már négy pótvizsga boldog résztvevőjének mondhatja magát. És ez nem lenne baj, mert ez bárkivel előfordulhat, de valami borzasztó természete van. Mindenért rögtön bőg, ha nem úgy mennek a dolgok. Kihasznál mindenkit. Legfőképp engem, mert én ilyen vagyok. Amit a legjobban nem szeretek benne, az az, hogy állandóan behatol az intim terembe. Nem győzök hátrálni, míg sarokba nem szorít. Nekem kell legalább 30 cm-es távolság a másik embertől, különben nagyon rosszul bírom érezni magam. Ezt lépi túl állandóan. Ma példul a buszon is mi történt? Szerencsére, iskolai szünetnek hála, van ülőhelyünk. Azt ugye nem mondhatom, hogy üljön máshova. Mit sem sejtve csevegünk, illetve én csak annyit mondok, hogy "Tényleg?" meg "Nahát!", és akkor hirtelen egy átölelő mozdulatot tett, átcsapva a karját a hátam mögött. Azt talán már írtam, hogy nem vagyok túl magas, úgyhogy a hónalja kis híja, hogy nem ugrott az orrom alá bajusznak. Még fel sem ocsúdtam, amikor előrehajolva az arcomba dugta az arcát és pókharapó fogaival rámvicsorogva megkérdezte: "Szerinted hogy sikerült?" Azt hittem leharapom az ízlelőbimbóit! Még soha, senki másnál nem éreztem ekkora késztetést arra, hogy behúzzak egyet. Szelíd természet lévén inkább az éber kómát választottam. Így utaztunk Bonyhádig és netovább! Már most rettegek a holnaptól.
Röviden ennyit a mai napról :D
Hű, de jó volt kiírnom magamból! Nem muszáj ám elolvasni!!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.17. 17:11:57

Kedves Sajátnév, igen jót nevettem a kalandjaidon, leszámítva ezt az ökszessz szót, mert ha így ejti az angoltanárod, nyugodtan főbe lőheted.

Az "intim terem" kifejezetten úgy hangzik, mint egy peep show vagy mi a szösz (ennek a helyesírását nem tudom:)). De én is utálom, ha beletolakodnak:)

Benikuty 2008.07.17. 17:16:31

Fiam, ha nem sikerült, úgy nyakon váglak, hogy csak úgy suppanyik:)
Ezt a szájmenést ugye 10 mp alatt gépelted be?

Benikuty 2008.07.17. 17:23:03

...az aurájába hatolt. Tényleg bunkóság, hát még, ha büdös száj is társul hozzá. Jáj, kilel hedeg!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.17. 17:27:26

Nadine!
Egy darabig mi is ekszisz-nek hívtuk az ökszeeesszt, de aztán ez utóbbit nagyon megszerettük. :)Igaz, hogy az összes, általam ismert infós ekszisznek mondja, de mi az ökszeeessz-szel jelezzük hovanemtartozásunkat :DDD
Köszike, hogy észre vetted az "intim terem-ben elbújtatott finom erotikus felhangot! :D Jesszus! Tiszta utált csopitárs leszek!

Beni! De jó, hogy olyan messze élsz! :D
Azért 10 mp-nél tovább tartott! :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 17:33:12

Kedves Fiam, legelőször is gratulálok. Jó, hogy ezt mostanában ilyen gyakran kell leírnom :-)
Az intim tér (házilagos szóhasznáűlatban: aura) minden egyednél eltérő kiterjedésű, de ezt a kultúrkör is befolyásolja. Én sem viselem jól a "betöréseket", de tudom, másnak az a távolság is kevés, ami nekem normális. És szerintem van legalább két kiterjedése: legközelebb-legtávolabb. Ezt úgy értem, hogy én például nem szoktam az udvar másik végéből rárikkantani másokra, hogy "Jó napot" - vagy hasonló. Nekem a köszönéshez a normál ember és ember közötti távolság úgy másfél méter körüli… Persze, ha azt látom, hogy ilyen közel nem fogunk kerülni egymáshoz (mert pl. párhuzamosan haladunk csak ellenkező irányba) akkor integetni szoktam.
A legkiterjedtebb aurája úgy tudom, a japánoknak van - bár erre a tokiói metrón készült felvételek némileg rácáfolnak :-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.17. 17:49:33

M. P.!
Köszi a gratulációt! Hidd el, nem tűnik olyan soknak! :D
Köszi a mesét!
Én a nemnormál emberektől is elvárom a másfél métert és a harminc centit. :D
Nemrég láttam - véletlenül - egy hapsit a tv-ben, akinek a bájdorongja majdnem negyven centi volt. A barátnője aurájába behatolhatott úgy is, hogy megtartotta a tisztes távolságot. Ez ám a dzsentlemenség /:D/ netovábbja. Hű, de izgatott vagyok így, a vizsgák után ... :)

Az euro aurájáról tudsz-e valamit? S ha még megfejelnéd a kiállított Auróra euro-aurájáról, hű de boldog lennék! :D

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.17. 17:50:51

M. P.!
Mihez is gratulálsz? Nem is írtam, hogy sikerült a vizsga. Lehet, hogy nem :(

Zuzuka 2008.07.17. 17:53:50

Kiengedhetek fiam? Fúúúúú
Gratulálok, hogy túl vagy rajta! Eredmény mikor lesz?
Olvastam, hogy a magyaroknak kb. 50 centi az aurájuk, tehát ha beszélgetünk valakivel 1 m az elfogadott, és nem zavaró távolság. Intim szféra néven emlegetik,és van benne valami, mert automatikusan elkezdesz hátrálni, ha valaki közelít (nyomul):)

Zuzuka 2008.07.17. 17:56:59

fiam! Milyen csatornát nézel Te, öksszex?:)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 17:57:41

Hát nem ??? Azt a kétesélyt én nem vettem komolyan :-)

Szentpétervár, Auróra.
Belépőjegy Euróra.
És, hogy ne sérüljön aurám
Nem lesz szálláshelyünk kaurám
Azám, arám!

(Bocsánatot kérek az érintettektől:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 17:58:42

Zuzuka, telitalálat volt !!! :-DDDDDDD

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 17:59:59

Megint esedékes a Khmm, khmmmm… mivel ismételten mórickázás bűnébe estünk.
Mea maxima culpa!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.17. 18:19:04

Zuzuka!

Én ismeretterjesztő csatornát nézek legtöbbször. Pótlom, ami a gimis évekből kimaradt. :D

Beni!
Tök jó!

M.P.!
Szűkszavúságod már-már bántó, szokatlannak mindenképp szokatlan. :)
Lehet, hogy bűn, de én szeretek mórickázni. :D

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.17. 18:22:54

Zuzuka, nem tudom mikor lesz eredmény. Lehet, hogy holnap, lehet, hogy csak hétfőn.

Most megyek és főzök holnapra. Zöldbablevest és tojásos lecsót.


Majd még leszek. Ez fenyegetés, nem ígéret!
Aszalt a szilva, bébi!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 18:23:00

Fiam, csak a szavam szűk, a keblem nem :-))) (Már férfiúhoz képest.)
Mondd, melyik mesét is köszönted meg?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 18:28:30

Gyermekkorunkban (Cyan is megmondhatja) a család felnőtt férfitagjai a szokásos családi összejövetelek alkalmával sokat viccelődtek. Főleg az asztal örömein túlesvén néha - egymástól véve át a szót - órákig folyt az adomázás-viccmesélés. (Bőséges készleteim javát Nekik köszönhetem.)
Ha a poén a kelleténél borsosabb volt, nagyszüleimnél a "Nicht vor dem kind" (vagy valami efféle, leírva sosem láttam), a nagy családban viszont a "Zsindelyezik a kaszárnya tetejét" kiszólás járta. Na persze minket sem a gólya hozott (nem is káposztában találtak), tudtuk már, merről fúj a szél…
Szóval Mórickával semmi bajom - ha szellemes :-)

Grafit Macsek 2008.07.17. 18:33:59

Szervusztok! Én is gratula a túléléshez, fiam!:))Valaki minnél büdösebb szájú és kibírhatatlanabb, annál kevésbé képes arra, hogy ne álljon 3 centire tőled!!!
Én is lecsót főzök épp. Teszek bele majd falusi friss tojást is ( mert egy kicsit sós lett).

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 18:35:32

Megyek én is Há Zoárd.

Fiam, csak vigyássz!
Az asztal szilva székrepedést okoz, nehogy az aszfalt alá kerülj :-)

Az "intim-teremben elbújtatott erotikus felhang" (sz. kissebbségek esetén alhang) pedig egyenesen megrázó élmény.

Külön ilyen esetekre szereztem be egy francia argó szótárat - sőt, egy argó nyelvkönyvet is. Betegre röhögtem magamat időnként…

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 18:42:41

Macsek, valamelyik kézzel-lábbal kéregető mondta a tévébe, hogy neki a büdössége munkaeszköz, azért megy közel az emberekhez, mert azok inkább perkálnak, csak hagyja békén őket.
Az "auratáv" országon belül is eltérő - erre a falusi kocsmákban lelhető ékes bizonyíték. (Nem tudtam másként írni - de nem vagyok sem Székefővárosfan, sem Pestutáló - abból is van elég, tapasztaltam. És sajátos módon mindkét fél úgy hiszi, neki a rosszabb… és azt is hiába mondom például, hogy mifelénk aznap a zöldség, a kenyér, a hús ennyivel meg annyival drágább, én viszont csodálkozom, hogy az éves települési adó ott csak 3.500,- Ft...)

Grafit Macsek 2008.07.17. 18:57:26

Nemcsak a hajléktalanokra gondolok, bár nálunk abból is van bőven, hanem a mosdatlan emberekre is. A délutáni tömött buszon igazi gyomorforgató élmény a fenti kapaszkodóra csimpaszkodók hónalja....

Benikuty 2008.07.17. 19:01:07

A 12 büdös ember. Ki is írta?

Grafit Macsek 2008.07.17. 19:12:17

Nem tom, dea filmet Sidney Lumet rendezte, az biztos!

2008.07.17. 19:22:31

sziasztok!

büdös emberek helyett kérünk szépen valami más témát...

cyan 2008.07.17. 19:41:41

MP, én a rákosszentmihályi, vasárnapi ebéd utáni kanaszta partikra emlékszem :)))

2008.07.17. 19:47:14

oooh, nahát kanasztázni én is szeretek. meg römizni. és régen még ultizni is tudtam :)

Zuzuka 2008.07.17. 19:49:50

cyan, nálunk römiztek a szülők (én is) a barátokkal.
Olyan kártyával, amin csinos nőcik voltak lenge öltözetben. Emiatt apukám nem tudott rendesen koncentrálni, és sokszor veszitett:)
Volt egy kép, sose felejtem el, dézsában ült a leány ruha nélkül, háttal. Szegény apukám mindig mondta: el kéne neki játszani a Himnuszt:)))

cyan 2008.07.17. 19:52:46

nálunk a kanaszta parti felállása a következő volt:
nővérem MP-vel volt párban, én meg MP édesapjával. szegényt többször ütögette a guta, amikor halkan megkérdeztem, h jokerből is lehet-e kanasztát kirakni, ráadásul kézből? :DDDDD (voltam vagy 12-13 éves)

cyan 2008.07.17. 19:53:43

1980 óta nem kanasztáztam. hiányzik... :(((

Zuzuka 2008.07.17. 19:59:07

Nem is tudok kanasztázni - bocs:(
Egyszer játszottam nem szintiszta józan állapotban, és szééétvertem mindenkit!!! Utána már nem hivtak:)

Grafit Macsek 2008.07.17. 20:00:12

Én meg nem tok kártyázni. Na, jó, tok zsírozni, meg ilyen egyszerűbbeket. És nem tom, mért van az, hogy nem is köt le a kártya egyáltalán. Talán nem vagyok hozzá elég okos.

Grafit Macsek 2008.07.17. 20:01:22

Mormogi, Cyan! Kicsodikái is vagytok ti egymásnak?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.17. 20:06:11

Most kezdődik a Happy Texas az m1-en. Csak szólok, Steve Zahn és Ron Pearlman (azt hiszem, így hívják Hellboyt) hihetetlen vicces benne. Egyszer az életben megnézem az elejétől kezdve.

Benikuty 2008.07.17. 20:11:22

A kártya az ördög bibliája!:)
Amikor apámnak nem kellett éppen a méhekkel, meg a méhész szövetkezet ügyeivel bajlódni, sokszor játszottunk rabló römit. Teljesen behalok a nosztalgiába:))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 20:12:14

Jó nézegetést. Nem ezt adták a múlt elötti héten is?
Grafit Macsek, a lehető legközelebbi: elsőfokú unokatestvérei vagyunk egymásnak. Cyan papája meg az én édesanyám testvérek - csak jókora korkülönbséggel.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 20:17:57

Cyan, egyébként ebben bizony Joci nénire ütöttél :-)
Neki volt mindig malaca...
Egyébként talán össze lehetne hozni, esetleg Andrissal - állítólag ő is sokat játszott kanasztát. (La Canasta: a Kosár)
Az utóbbi 30 évben ha játszottunk, főként csak rövidített (a hölgyek miatt) Lórumot. Illetve most karácsonykor, mikor a vőtársam megkapta az áhított Pókercsipsz készletet (zsetonok versenyméretben és előírt súlyban) akkor pókereztünk egyet.
De leginkább csak gyűjtöm - van több posztra elég paklim :-)))

Grafit Macsek 2008.07.17. 20:21:55

Tiszta és világos!:))

cyan 2008.07.17. 20:28:50

húúúú, én nem tudom, tudnék-e még játszani. a fene emlékszik 30 év távlatából.
lórum jó, azt is szerettem. meg a halmacsatákat apáddal :D

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 20:33:55

Halmából a három-hatszemélyes tábla volt a kedvencem. A gyerekek azért nem szerették, mert mindig nyertem - p3edig ilyen játék nincs is több:-)

cyan 2008.07.17. 20:41:25

nekem eredeti kínai táblám van. üveggolyós. csillag alakú. még após hozta exnek 66-ban kínából. lenyúltam tőle :D

Grafit Macsek 2008.07.17. 20:41:32

Azt a játékot nem is ismerem. Milyen az, mivel, hol, hogy kell játszani?

cyan 2008.07.17. 21:06:01

megjött az ítéletidő

Benikuty 2008.07.17. 21:14:36

Dörög, villámlik, harmadik jeget a virágok már nem heverik ki. Csak megússzuk!

Pálcika 2008.07.17. 21:17:25

Szép estét!!
hosszú volt a mai nap!!
Nadine,Fiam,ügyesek vagytok,bár azt gondolom a siker az én érdemem,hiszen tudjátok jól,akinek én drukkolok az biztosan nyer!!(lásd pl:foci!)
Nadine,reggel munkába menet előtt,betettem egy posztocskát,de a vizsga előtt nem akartam szólni,alkalomadtán ránéznél??(és élesítenéd valamikorra?)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.17. 21:17:58

Itt is csak nagy szél volt, meg villámlás, kuttyog is a kábeltévé rendesen, de alig esett. Nem hiszem, hogy ennyi lenne az egész...

Zuzuka 2008.07.17. 21:18:28

Akkor számithatok rá, hogy erre jön?:( Itt egyelőre kis borulás, tücsökzene. És sárgadinnye fagyival:)

cyan 2008.07.17. 21:20:36

Zuzu, időkép oldala behalt, nem látom megy-e feléd?
ha enyhén tök ízű sárgadinnyém van, mivel spécizzem fel? fagyim nincs :(

2008.07.17. 21:21:30

nálunk is szar idő van. behúztam fülem-farkam...

Zuzuka 2008.07.17. 21:23:23

Mézzel vagy befőttel bólénak. Alkoholmenteset természetesen:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.17. 21:24:07

Jé, nem lenne kedved véletlenül feltenni Mormogi posztját holnapra? Kivagyok, mint a liba, és tele mindenféle restanciával a hülye vezetés miatt...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.17. 21:34:04

Na mindegy, talán holnap lesz egy kis időm rá. Addig még mindig Spanyolországban gyönyörködünk, hacsak Toma vagy más nem szorgoskodik... Jó éjt, nem bírom nyitva tartani a szemem. Remélem, ma éjjel már nem kuplunggal és váltóval és gázpedállal és fékkel és ablakmosó-kezeléssel álmodom. Illetve fetrengek ébren.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.17. 21:39:43

Szép jó estét!

M. P.!
Minden mesét szeretek Tőled! De, hogy annyira ne bízd el magad, mástól is! :D Ha nem haragszol.?
A mese nálam egy téma hosszabb kifejtését jelenti, nem kevés tanulsággal, mely lehet az elmesélés közepén végén, nem számít.
A ne a gyerek előtt, az így jó, bár azt hiszem a gyerek nagy k. Nem félreérteni!!! :)

Kártyázni mi is nagyon szerettünk, szeretünk. Persze a römi a kedvenc, a lórum is jó, nem pókerezni, hanem valami mást tanított meg neoexem magyar kártyával. A tét a házimunkák sokasága volt, arany életem volt jó darabig!!! Színben is kijött, meg sorban is, állítólag ami a legritkább, az nekem gyakran volt. Nem, nem tetű, az nem olyan ritka! :D
Meg a stressz-t is lehet szeretni, ha az ember lánya belejön és nem átall ordítani, különben gyilkos játék.
A Fruzsit römizve tanítottuk meg játszani és gondolkodni. Anyuék nagyon féltek, hogy kártyásnak neveljük a gyereket, pedig csak kitűnő volt matekból alsóban.

Jaj, most kaptam a hírt: 85%-os lett a szexes vizsgám! Hát, nem a legjobb, ugyebár Fittike, de megvan! Köszi mindenkinek még egyszer a drukkot és Pálcika gondolj rám a következő alkalommal is, majd úgyis szólok! :D
Ó, halleluja! Nem kell ezért sem izgulnom már! De jó!

2008.07.17. 21:41:10

gratula!

valakitől megkapom a posztot?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.17. 21:44:01

Izé számolni tanítottuk a gyereket armvel. A játékon keresztül. Nem szeretem, ha mindenki látja, hogy fáradok :( Mi lesz így a renomémmel? -mal.

Most tudom, hogy hülyén fog hangozni, de Ti hogyan ejtitek? Vécé vagy véce?
Köszi a válaszokat.

Zuzuka 2008.07.17. 21:49:33

Simán vécé, vagy vöcö, esetleg WC:)

cyan 2008.07.17. 21:54:42

mézzel egész elviselhető ez a tök :D

Benikuty 2008.07.17. 21:55:40

Klotyó.
Kiborultam, mint a bili, szép álmokat, rózsás csókokat!

Benikuty 2008.07.17. 21:58:16

Zuzu, te zeneis voltál az egyesben?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.17. 21:59:35

:D
Csak azért kérdeztem, mert mifelénk a véce járja és a csopitársak kinevettek, hogy az vécé és nem véce.
Most így nem is tűnik olyan nagy problémának.

Jé! Köszönöm a gratulációt!

Szép álmokat mindenkinek, én sem bírom tovább.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 22:01:37

Elnézést a hosszú távollétért, de váratlanul hatósági tanunak hívtak...
Nem éppen kellemes dolog, de valakinek fel kell vállalnia, és a földszintről egy hölgy azt mondta, vállalja akkor, ha én is... Mivel a házban lakók egy része 1) nem magyar anyanyelvű, 2) idős és beteg, 3) nincs is idehaza (elvégre nyár van, vagy mi a szösz) hát mit tehettem? Bevállaltam.
Kellemetlen azért is, mert a szóban forgó illetőtől hatályos végzéssel el akarták vinni a kiskorú gyerekét (cca. 12-13 éves), akinek egyedük nevelése miatt nem lehet utcára tenni a Dr. címmel dicsekvő hölgyet. Merthogy alig több, mint egymillióval tartozik a háznak: sohasem fizetett közös költséget, mióta megvette a lakást...
Ennyit összeszedni egy kb. 35 nm-es lakással nem semmi...
A gyereket rendszeresen veri (amíg kicsi volt, azért is, mert a veréstől becsinált), éjszaka küldi vásárolni, a külvilágtól teljesen elzárja és mindenkit félni neveli... rémálom. A gyerek egyébként német férjtől való, kint született, válás folytán jöttek haza 9 éve. Azóta tart a gyámügyi balhé - meg a bírósági tárgyalások az anyagiak miatt.
No, eddig (kop-kop) viszonylag csendben lezajlott a dolog, csak közben leszakadt az ég 5-6 mm-es jégdarabokkal. Én meg szandálban és ingujjban, mert nem volt előjele...

cyan 2008.07.17. 22:03:05

hát, tulképp igazuk van. mivel ez rövidítés ugye. WC. majd MP megmondja, minek a rövidítése, de asszem a close szó benne van.
szóval a W ugye vé-nek ejtjük, a C meg cé, ezért vécé. a BKV se békáve :P

Zuzuka 2008.07.17. 22:06:28

Zeneis, még hegedültem is 7 évig:) Meg furulyáztam!
Mi a baj Benikuty?
Jó éjt!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 22:08:55

Water closed - azazhogy zárt vízrendszerrel öblítő ejtőke. Innen ered egyébiránt a "klozett" is... részben helytelen ejtéssel, német közvetítéssel.
A kertvégi pottyantóst tehát nem lehet így hívni :-)))
A Porva-Csesznek -i vasútállomáson pár éve még működött eredeti káundká öntöttvas, fa deklis pottyantós levezető csővel az épület alatti emésztőgödörbe ! Elvégre több kilométeres körzetben nincs semmilyen település, sem csatornázás.
(Innen ered a kettős név is: a két falu között van félúton - Porvára szekérút viszen, Csesznekre gyalogút a hegyen által - illetve van szekérút is, de az igen hosszú.)

cyan 2008.07.17. 22:14:16

Orrba-Cseszlek :))

anno, pár éve átkereszteltük, amikor baráti társasággal és kamasz gyerekekkel kirándultunk Vigyére és gyalog trappoltunk be Zircre.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 22:16:32

Volt fénykép osztálykiránduláson, amit kitettek a faliújságra az alábbi felirattal:
19... Fiúk - Lányok: Csesznek.
Lett is bal hé!

maybach 2008.07.17. 22:20:12

Jó estéket kívánok!
Ha igaz szombat de. Dunán Égig érő fű. Csak írom.
Ma két hét kihagyás után megint nagyon jól fociztam. Ezt is csak írom.
A kártyázás meg jó. Bár mikor kisded voltam nem szerettek velem játszani, mert addig erőlködtem amíg nem én nyertem.

cyan 2008.07.17. 22:21:39

ilyen velem nem volt. MP apukája tanított meg veszteni. meg nyerni is :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 22:21:49

Cyan, jót nosztalg- iáztunk megint, mire mindenki el. Most már én is - állítólag holnap is lesz nap. Rossz nyelvek szerint legalábbis.
Vérfagyasztó aufviederkukucs!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 22:23:49

Blogmanyó monnyonle! 5 percig hiába frissítek állandóan: sömmi. Elküldök valamit, erre itt van la.

cyan 2008.07.17. 22:26:17

néha kell nosztalgiázni. szépek ezek az emlékek nekem. sokat jelentettek zivataros ifjúságomban. jó éjt MP!

Zuzuka 2008.07.17. 23:40:26

Most ért ide az égszakadás - földindulás! Akkorákat dörög, hogy lapulok, mint egy nyuszi:)
Nosztalgiázni jó, ha van kivel...

No, úgy hallom elvonult, lehet szunyálni.

spájdernecc 2008.07.18. 06:47:52

Jó reggelt!
vagy mit...
KÁVÉT!

Zuzuka 2008.07.18. 06:55:21

Jó reggelt spájdi!
KV jöhet, esőt már ne!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.31. 08:56:51

Andiandi, otthon, a sufnidban spammelj! Lehet, hogy találsz egy lófejet is.
süti beállítások módosítása