Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

A tizenöt éves király

2008.07.30. 05:00 HSZ

XI. Károly 1697-ben a ravatalon feküdt, amikor a „Tre Kronor”, a stockholmi királyi palota északi szárnya kigyúlt és leégett. Hedvig Eleonóra nagymama unokáival a közeli Riddarholmenen levő Wrangel palotában - ma a Svea Hovrätt, azaz a Legfelső Bíróság székhelye - húzta meg magát.
A Wrangel palota
A kiskorú Károly herceg barátaival nyúlvadászatot rendezett a Wrangel palota gyűléstermében. Kivont karddal kergették a borjakat és juhokat, dobálták a vértől csöpögő fejekkel az utcán sétálókat. A trónörökös cselekedeteiben a legjobb jóindulattal sem lehetett empátiát felfedezni. A lőfegyvert a gyávák eszközének tartotta, vasvillával vadászott medvére.
A dán–orosz–lengyel szövetségtől fenyegetett Svédország kormányának nem volt ideje megvárni, hogy a trónörökösnek benőjön a feje lágya. A stockholmi nagytemplom tövében, a Storkyrkobrinken 3. szám alatti, antik csillárokat kínáló bolt bejárata fölött aranyozott korona díszeleg. A monda szerint 1697-ben ez előtt a ház előtt esett le a korona a frissen koronázott, tizenöt éves XII. Károly fejéről.
Károly tizenöt évesen lépett apja örökébe, és az elvárásoknak megfelelve, sikert sikerre halmozott a harcmezőkön. A karolin - „károlyi” - hadsereg 1700-ban legyőzte a Skane visszaszerzésén mesterkedő dánokat, majd az oroszok ostromolta Narva felmentésére indult. A svédek többnapos erőltetett menet után, 1700 november 20-án, hatalmas hóviharban érkeztek az Észtország és az egykori Ingermanland határán fekvő svéd erődítményhez. A támadást bevezető ágyúpárbajt követően a „karolinok” néhány méterre az orosz állásoktól bukkantak fel. Elsütötték a puskáikat, majd kardot rántva rontottak a hófúvástól elvakított ellenségre. A harc órák alatt véget ért, az ostromló sereg parancsnoka, a belga de Croy herceg, megadta magát. A kiéhezett karolinok rávetették magukat az oroszok hátrahagyott élelmiszerraktárára, és a fegyverek újra szóhoz jutottak. Szabályos közelharc alakult ki a pálinkától és győzelemtől ittas svéd katonai egységek között.
Narvánál tízezer orosz katona vesztette életét. A svédek birtokába került száznyolcvan ágyú – azokból öntötték Gusztáv Vasának a Riddarhuset előtt magasló szobrát –, számtalan zászló és a sereg minden pénze. Több tízezer foglyot képtelenek voltak őrizni és ellátni, ezért szélnek eresztették őket. Nem volt okos ötlet, három év múlva Nagy Péter hadserege elfoglalta a Néva parti Nyen svéd erődöt, és a svéd hadifoglyokkal Szent Pétervár építésébe kezdtek.
1708 nyarán a karolinok másodszor is legyőzték az orosz hadsereget Holowczyn mellett. A harmincezer főt számoló svéd hadsereg elindult a négyszáz kilométerre levő Moszkva felé. Az oroszok a felégetett föld taktikájával késleltették a svédek előrehaladását. A taktika bevált, XII. Károlynak meg kellett várnia a késlekedő utánpótlást, és az 1709-es év tele az orosz sztyeppén találta a svédeket. Emberemlékezet óta a leghidegebb tél volt Európában. Velencében befagytak a csatornák. A láthatatlan ellenséget üldöző „karolinok” sorait megtizedelte a kemény orosz tél. 1709 június 28-ikán az ukrán Poltavánál a legyengült svéd hadsereg súlyos vereséget szenvedett. A sebesült Károly maradék csapataival a szövetséges Törökországba menekült.
III. Ahmed szultán Beszarábia területén, a Dnyeszter partján, Vernice és Bender közötti „Karlopolisban” jelölt ki tartózkodási helyet a karolinoknak. Itt fogantak a svéd birodalmat érintő határozatok, futár hozta-vitte Stockholm és Bender között a törvényjavaslatokat, a fontos hivatalokba való kinevezéseket. Az egyeduralkodó Károly többször módosított az épülőfélben levő királyi palota tervein, elrendelte a jobboldali forgalomra való áttérést, kötelezővé tette az adóbevallást. Halála után gyorsan érvényen kívül helyezték a korát megelőző reformokat.
A királyi palota római diadalívre emlékeztető déli bejárata fölött levő aranyozott felirat XII. Károly háborús-királyt dicsőíti. („Tucat Karcsi” soha be nem tette a lábát a palotába.)
XII. Károly öt évet töltött Törökországban, szüntelenül szítva az orosz–török ellentétet. Stanislaw Poniatowski, Károly személyes követe, megkörnyékezte III. Ahmed szultán háremének az orvosát, a Goin fedőnévre hallgató, muzulmán hitre tért francia orvost. Az ajándékok megtették a magukét, Goin kézbesítette Validének, a szultán anyjának Károly megható hangú levelét, melyben közbenjárását kéri szultán fia meggyőzésére. Egy Horvát névre hallgató, magyar származású eunuchot is megnyertek az ügynek. Horvát jó pénzért részletesen ecsetelte a külvilág híreire szomjazó háremhölgyeknek a száműzetésben élő hős, svéd király szomorú sorsát, akinek sem pénze, sem hadserege, hogy megvédje hazáját a gonosz oroszok támadása ellen. Károly nem volt egy Rudolf Valentino, de a róla készített idealizált képek magukért beszéltek. (Ha tudták volna, hogy Károly betegesen irtózik a nőktől! Azon ritka alkalmakkor, amikor elérhető távolságba kerültek, rosszulléttel küszködött. A sötétség is rémülettel töltötte el. Ha tehette, akkor valamelyik katonájának az ölébe hajtott fejjel aludt.) Hát még, amikor Horvát az éjszaka leple alatt becsempészte a karolin küldöttség délceg tagjait, hogy a háremben bemutatót tartsanak a karolin hadviselésről! Validé meleg hangú levélben válaszolt Károlynak, és a békés Ahmed fülébe forró női ajkak suttogták Károly nevét. Ennek csak egyképpen lehetett véget vetni: Ahmed hadat üzent Oroszországnak!
A „Hárem hadművelet” sikerrel járt. 1711-ben hatalmas török sereg indult az oroszok ellen. XII. Károlynak felajánlották a részvételt, de a „Vasfejű” – ahogy a törökök nevezték – Károly csak a főparancsnoki szerepet volt hajlandó elfogadni. Rossz húzásnak bizonyult, mert a nagyvezér serege a Prutnál körbekerítette az oroszokat, akik feltétel nélkül kapituláltak. XII. Károly lóhalálában sietett a feltételeket diktálni, de 18 órát késett: a megvesztegetett nagyvezér futni hagyta az orosz sereget.
A gazda nélkül maradt Svédországot ezalatt hol az oroszok, hol pedig a dánok fosztogatták, míg végül a Magnus Stenbock kormányzó csapatainak sikerült 1710-ben hazavágni a dánokat. A pálinkát reggelizett svédek visszafoglalták Helsingborgot, a dán hadsereg maradéka hajón menekült át Helsingörbe. A dánok nem akarták lovaikat az ellenségnek hagyni, ezért valamennyit leszúrták, és az élelmiszerraktárak tartalmát a vértől lucskos utcára szórták. Hónapokba telt, amíg a város lakossága – a felszabadító svédek fegyveres fenyegetésére megtisztította a több ezer ló rothadó hullájától a város utcáit.
A következő évben pestisjárvány tört ki Svédországban. Nem használtak a Colegium Medicum, az akkori idők orvosi tanácsának intézkedései, a barna patkányok terjesztette „Isten büntetése” elvitte Stockholm lakosságának a felét. A fehér kereszttel jelölt kapuk egyre szaporodtak, a város „pestistanácsa” elrendelte a betegség terjesztésével gyanúsított, összes négylábú háziállat kiirtását. A szárnyasoknak gyógyászati célból megkegyelmeztek: a megkopasztott tyúk megsózott fenekét a hályogra tették, majd a csőre nyitogatásával keltett huzattal „húzták ki” a betegséget.
Svédország ellenségei apránként vérszemet kaptak, és visszahódították svéd megszállás alatt levő területeiket. A szultán megunta agitáló vendégét, és 1713-ban erőszakkal átszállíttatta a Drinápoly melletti Demotikába. Károly a testőrségével elbarikádozta magát, és csak szabályos ostrom után hagyta magát elfogatni („a benderi ramazuri”). Demotikába érkezve, a kedélybeteg Károly ruhástól ágyba dőlt, és egy évig nem kelt ki belőle. 1714 szeptemberében, ötévi török vendégség után, XII. Károly a kíséretében maradt hű karolinokkal lóháton indult Svédországba. Inkognitóban utazott, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Zilahon, Nagyváradon, Pesten (ahol a Váci utca és az Irinyi utca sarkán álló fogadóban szállt meg) és Bécsen keresztül érkezett a Balti-tenger partján fekvő Stralsundba. Tizenhat nap alatt vágtak át Európán!
XII. Károlyt ezerötszáz karolin, és a megvesztegetéshez szükséges temérdek pénzt hitelező hetven uzsorás követte Svédországba. A török, örmény, zsidó és görög hitelezők 1716 januárjában érkeztek Kalmarba, ahol a király parancsára jómódú polgárok lakásaiban kvártélyozták el őket. Az adósság több mint kétmillió birodalmi tallérra rúgott, idő kellett, amíg összekaparták az államkassza fenekéről. Három év múlva felrendelték őket Stockholmba, ahol újabb négy évet vártak, ami bőven elégséges volt nekik arra, hogy meghonosítsák a serbetet, a töltött káposztát és bevezessék a kávézás szokását.
1716-ban XII. Károly sebtében felállított hadsereg élén tört be a dán uralom alatt levő Norvégiába. A norvégok elkerülték a sík mezőn való találkozást, a hadjárat elhúzódott. A golyók süvöltését imádó XII. Károly az utolsó európai király, aki személyesen vett részt a csatákban sérthetetlennek hitte magát, egészen addig, amíg 1718. november 30-án, Halden erődítményének ostromakor egy jól irányzott golyó át nem lyukasztotta a koponyáját. Halála legalább annyi spekulációra adott okot, mint J. F. Kennedyé. Sírját a Riddarholmenen (Lovagsziget) fekvő templomban az utolsó háromszáz év alatt háromszor nyitották fel. Korabeli fegyverekkel és munícióval próbalövéseket adtak le, számtalan szögből, kalapos disznófejekre. Ennek ellenére még ma sem tudják eldönteni, hogy a halálos lövést az ellenség, avagy egy, az örökös háborúzásba belefáradt összeesküvő adta le.
Károly szarkofágja a Lovagtemplomban
XII. Károly halálát követően Aland szigetén tartották az oroszsvéd béketárgyalást, de a tárgyaló felek képtelenek voltak egyezségre jutni. A türelmét vesztett Péter cár 1719 júliusában hajóhadat küldött Svédország ellen. Az oroszok felégették Ålandot, és végigpusztították a keleti partvidéket, felégették a településeket, különösen Roslagen, a Stockholmtól északra fekvő vidék falvait. Stockholmba nem tudtak bejutni, mert a maradék svéd hajóhad Vaxholmnál elállta a fővárosba vezető egyetlen vízi utat.
A makacsul folytatott orosz háború tömérdek vér- és anyagi áldozatot kívánt. Svédország legyengülve került ki a szomszédokkal vívott háborúkból. Az 1721-ben kötött nystadti béke értelmében Svédország Finnország kivételével, minden balti tartományáról lemondott, és ezzel véglegesen elvesztette II. „Nagy” Gusztáv Adolf Bethlen Gábor erdélyi fejedelem sógora által kiharcolt  nagyhatalmi helyzetét.

142 komment

Címkék: történelem hsz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.07.30. 17:32:12

"Azért ennyire irtózni a nőktől elég durva, nem?"

Érdekes módon nem egyedüli eset a skandináv uralkodók között. Erről majd későbben :-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.30. 17:37:49

H. Sz.!

Most már nem csodálom, hogy adoptálni kellett még a királyfikat is. Ha már saját gyártás nem volt... :)
Szegénykék.

Várom a folyt. köv.-et!

muskotály küvé 2008.07.30. 17:48:44

Nem mintha a világ összes jelentős múzeumában jártam volna, de eddig a Vasa a csúcs. Maga a hajó is impozáns, de a tálalás, a bemutatóterek kialakítása, az elektronikusan és más módon bemutatott dolgok olyan hatással voltak rám, hogy 2 óra után feldobva jöttem ki, a szokásos elgyötörtség helyett.
Szóval várom a beszámolót :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.30. 17:52:06

Üdv.
Én még akkor láttam először a Vasa hajót, amikor síma betonteknőben volt és naponta kellett vízzel locsolni.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.07.30. 18:41:04

Nem mindennapi látvány a Vasa, az biztos :-) Össze kell szedjem az anyagot, ezért - és a küszöbön álló szabadságért - késlekedni fog(ok.)

Szávay közben kikapott Dusevinától, ezért nem lesz meglepetés riport vele :-( Pedig készültem már a pénteki (vagy szombati) elődöntőre.

www.nordiclightopen.com/resultat/lottning_singel.pbs

Enyhító körülmény a pokolforró katlan, amiben játszania kellett. Igaz, hogy a másik is ott játszott...

Sziasztok mára :-)

maybach 2008.07.30. 19:39:26

Azért az érdekes, hogy sok országban milyen szörnyű szegénység volt nem is olyan nagyon régen. Most meg.
Mondjuk nálunk nem így van. Szegény kutya még a fokhagymát is annyira szereti, hogy akár két szál kolbászt is képes megenni egy kevésért.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.30. 20:41:06

Maybach!
:D

Hsz.!

Én sajnos már az eredeti építésénél is ott lehettem volna. :D

Benikuty 2008.07.30. 20:53:28

Megjöttem terepről, hát sajtilag nem lettem sokkal okosabb:(
Maybach, a Beni akár két nektarint képes megenni, aztán nem tudom, miért:)

Pálci, sztahanovista vagy már?:)

Benikuty 2008.07.30. 21:03:54

Fiam, a Vasa-ra célzol? Mert akkor én a tervezésénél:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.30. 21:08:26

Beni: arra :(

Lehet, ő is fokhagymát keres, már a Benid.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.30. 21:41:17

Én most nyugalmat keresek, ezért megyek az ágyikómba.

További szép estét, még szebb álmokat!

Benikuty 2008.07.30. 21:49:47

Fiam, szép álmomókat!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.30. 21:53:28

Nektarinban foghagymát ??? (Tudom, a zakadémja szerint nem így kell írni, de én dacolok velük, és az etimológia engem támogat!)

Hát Hobbiszakács, álmomban sem gondoltam volna ilyen jó következményekre, mikor mit sem sejtve bedobtam Károlyt a mélyvízbe...

És nagy öröm, hogy sikere van! Később talán jöhetne egy poszt a svéd formatervezésről. (És hangsúlyozom, hogy NEM a négybetűs bútoráruház termékeire gondolok - részben azért nem, mert stílustalan mindentbele az alap, részben meg a minősíthetetlen minőség miatt - de legfőképpen azért, mert a külföldi rokonok váltig állítják, hogy ott az a bútorok legalja, főként, hogy legalább negyedével olcsóbban adják, de még úgy sem kell mindenkinek.)
Volt valamikor a hatvanas évek legvégén- hetvenes legelején egy svéd formatervezési kiállítás a Műcsarnokban - de addigra én már ismertem kissé pár céget. B&O és társai... Meg volt az Ernst Múzeumban akkoriban egy svájci is - aztán vége szakadt, mint a botnak. Pedig pár magyar formatervező talán akkor hallott először az ergonómiáról :-(((

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.30. 22:07:52

M. P.!

No, mi a/z/ R-Go?

Visszakukucskáltam.
Svéd formatervezés erőssége a letisztult formák, talán nem annyira, mint a finneké, de aki ezt a stílust szereti, az a svédekben sem csalódik. Úgy látom, ők talán kicsivel több és erőteljesebb színeket használnak.
De én csak laikus vagyok, úgyhogy erről is örömmel olvasnék.

A négybetűs azért nem olyan nagyon rossz. Hangsúlyozottan a környezetemben lévőkhöz és a pénztárcámhoz viszonyítva.
Én annyira szeretnék már igényes lenni, csak a pénztárcám nem követi a vágyaimat, sajnos.
Ez most keserűen hangzik. Az is.
Kellett nekem visszanézni!? :D

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.30. 22:11:56

A foghagymáról jut eszembe, hogy anyu a vakbelet írta vagbélnek, állítva, hogy az ötvenes években Budapesten a védőnő képzőben így tanították.
Hiába bizonygattuk, hogy a vakon végződő bél rövidítése.
Akkor nevettünk rajta. Bánom én, hogy írná, csak még itt lenne velünk!

Hogy én milyen bánatos lettem! Tényleg jobb, ha most megyek.

Sziasztok!

Zuzuka 2008.07.30. 22:23:06

jó éjt fiam! ne szomorkodj, ez az élet:(
csak a szépre emlékezem...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.30. 22:28:15

Jó éjt, Fiam.
Jó éjt Zuzuka.
Jó éjt, Nadine.
Jó éjt, Benikuty és

Jó éjt mindenki másnak is... aki még ébren van :-)

Zuzuka 2008.07.30. 23:10:54

még ébren vagyok, és a szegény ártatlan lovakra gondolok, akiket a dánok lemészároltak....

micsoda világ volt!!!!

jóccak!

spájdernecc 2008.07.31. 05:23:49

Jó reggelt!
Sok Kávét!
időt!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.31. 05:50:59

Jó reggelt!

Szép napot!
Holnap péntek!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.31. 06:04:31

1803-ban született John Ericsson, svéd feltaláló és mérnök († 1889).

Benikuty 2008.07.31. 06:22:37

Szép napot mindenkinek!
Fiam, mit csinált ez a John?

maybach 2008.07.31. 07:15:55

Jó reggelt kívánok!
Ha már feltaláló, szigorúan csak azért, hogy mennyire színes volt a világ akkor is.

SIR ISAAC NEWTON
(1643. jan. 4. , Woolsthorpe, Lincolnshire,
Anglia –1727. márc. 31. , London)

Miközben a svéd király medvére vadászott vasvillával.

spájdernecc 2008.07.31. 08:10:59

1849 Petõfi Sándor költõ valószínûsített halála
1861 Ács Géza újságíró születése
1886 Liszt Ferenc zeneszerzõ, zongoramûvész halála
1935 Antal Imre SZOT-díjas, Erkel Ferenc-díjas
zongoramûvész, újságíró, érdemes mûvész születése
1971 Devecseri Gábor költõ, író, mûfordító halála
2001 Agárdy Ilona színésznõ halála

Zuzuka 2008.07.31. 08:39:48

jóregg!
ennyien meghaltak? még szerencse, hogy élek!

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.07.31. 08:56:27

jó reggeltet!!!!
ez egy mekkora poszt, anyám, imádom, a svéd töri szuper, tanultam, most nosztalgia, Hobbiszakács Úr még ilyet lécci:))))))

cyan 2008.07.31. 09:22:26

reggelit!

szia svati! :))

tistedur 2008.07.31. 10:48:27

jó reggelt,jó kávézást :)
általános munkássztrájkot!!!!

maybach 2008.07.31. 12:07:55

Fogadjunk, hogy nekem sincs kedvem dolgozni!
Már régebben megfigyeltem, hogy alkatomnál fogva nyári tengerparti punnyadásra vagyok a legalkalmasabb.

Benikuty 2008.07.31. 12:38:23

...aha, Maybach, jó hideg sörökkel, meg egy láthatatlan kukkerrel felszerelve:)
Svatika, ugye nem csak múló délibábot láték?

Benikuty 2008.07.31. 12:41:23

Tist, mi lesz akkor az ásatásokkal?:)

spájdernecc 2008.07.31. 12:50:13

ami várt ezer évet, várhat még egy hetet :)

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.07.31. 12:50:30

öööööööö nem tudom, holnap subbás elhajlásra megyek Vászkáékhoz, szombaton leszek (valahogy:)))

Benikuty 2008.07.31. 12:57:15

Spájdi:D
Svati, kellemes elhajlást, aztán várunk vissza:)

muskotály küvé 2008.07.31. 13:17:11

Sziasztok!
A fokhagyma szerintem azér fok, mer sok kis kitüremkedésből áll. Szerintem ezek a gerezdek a fokok. Legalábbis eddig ezt hittem...

cyan 2008.07.31. 13:25:43

hmmm, és a lélek-lélekzet? Erdélyben így mondják, nem tiltották be az 50-es években. mi lélegzetnek mondjuk, írjuk. pedig olyan szó nincs, h léleg. nc

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.07.31. 13:33:38

Beni
nem nagyon fogok elhajlani.
tegnap alapoztam, asszem elég volt:))

Benikuty 2008.07.31. 13:36:41

...van viszont levegő, nem lehet hogy ehhez kötődik?
Amúgy én is fokhagymának tudom, de eszembe nem jutna kijavítani, vagy szóvá tenni a foghagymát, mert értem, hogy mit akar a másik. De ez biztos a vérlibsi természetemből fakad.
Most akkor Lupa Vidor, vagy Luppa Vidor?:)

Benikuty 2008.07.31. 13:37:50

Ha jól esett, egészségedre, Svati!:)

muskotály küvé 2008.07.31. 15:01:03

Nekem is jó a fog-, nem is azért, csak elgondolkoztam M.P. felvetésén. Az akadémiát én sem mindenben szeretem, pl. megszüntetném az ly-t. Mert ha valamiből azért van csak kettő, hogy ne legyen szabad összekeverni, az szerintem felesleges...

Zuzuka 2008.07.31. 15:11:47

támogatom a felvetést muskotáj! :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.31. 15:13:26

Sziasztok! Én ma már parkoltam is. Úgy ám.

Zuzuka 2008.07.31. 15:17:03

szia Nadine! ügyes vagy!
ha marad 1 söröd, megyek a festésben segíteni! falat is képet is szivesen festek:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.31. 15:20:27

Zuzuka, most írtam Neked... Aztán nehogy szavadon fogjalak!:)

muskotály küvé 2008.07.31. 15:41:06

tényleg, át kéne magamat nevezni...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.31. 16:10:59

Küvé, jobban jársz, ha egyszerűen Borocskának szólíttatod magad:)

muskotály küvé 2008.07.31. 16:19:25

a nevem akkor született, amikor még csak az alkoholista blogot olvastam, ott az ilyesmi volt a divat :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.31. 16:23:01

Viszont egyből egy ly is beugrott:)

muskotály küvé 2008.07.31. 16:44:00

Hát igen...
Lehetnék muskotáj cuvée is.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.31. 17:23:49

Na, Tomát már egészen biztosan beszippantotta a Pannon.

Benikuty 2008.07.31. 17:27:56

Vagy akár Mouscat Ottonel is, de szerintem ne hagyd magad!:)

Benikuty 2008.07.31. 17:32:49

Nadine, -medence,-tenger, vagy a telefonos?

muskotály küvé 2008.07.31. 17:47:47

Néha azért összerezzenek, amikor meglátom magam a polcon :)

Benikuty 2008.07.31. 17:49:49

Furcsa, hogy Toma már három napja nem tett fel újabb receptet.

Benikuty 2008.07.31. 17:51:28

Mert dugdosol Ottonel Muskotályt a polcon?:)

Benikuty 2008.07.31. 18:05:48

Nahát, ez már majdnem eléri az inger-küszöbömet!
Beni meglátott egy macskát a nappaliban,és sürgősen megjelölte territóriumának egyik sarkát, a Tannoy ládámon. A gyerekem már tíz lenne, és biztos nem tette volna. Igaz, orrával nem bökdösne, hogy béküljünk:)) Hüle. Vagy bögdösne?:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.31. 18:16:08

Nahát! Most nézeg ide, eddik fokalmam sem volt, mi fojig itt! :DDD

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.31. 18:24:17

Spájdi!
Nem a magyarokat akartam hanyagolni, csak most Svédországról volt szó és kerek évfordulós svéd vonatkozást találtam.
Kapolcsról írhatnál. Sajna nem tudtam menni az idén. Sokat jártunk le, szakmai továbbképzésre is.


Beni!
Ericsson feltalált és mérnökösködött.
Szerintem az Ericssont róla nevezték el Ericssonnak. :D

Benikuty 2008.07.31. 18:27:39

Fiam, reggel hamarabb járt a kezem, mint az eszem.
Megyek locsolni, hátha távollétem vonzó lesz.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.31. 18:28:37

Beni, a mobilinternet Pannonja. Hű, ez de költőien hangzik:)

Zuzuka 2008.07.31. 18:44:12

kaptam egy üveg spárgát! horgolni vastag:( mit lehet belőle alkotni vacsira? valami egyszerű és finomra gondolok...

2008.07.31. 19:02:00

Zuzuka, tekerd bele sonkába, tegyél rá vajat, és süsd meg!

amúgy sziasztok, és mindenkinek köszönöm a jókívánságokat

muskotály küvé 2008.07.31. 19:02:51

Beni, a bolt polcára gondolok :)

Zuzuka, ha konzervspárga, akkor két ötlet:
- tejföllel, kevés levével, botturmixszal összedolgozod (a botturmixot mint eszközt, nem alanyagot értettem :) ), megpirított vékony füstöltsonka- vagy kolozsváriszalonna-csíkokra ráöntöd és felforralod, tányérba sajtos pirítós, rá a leves;
- kivajazott tepsibe füstöltsonkával vegyesen beteszed, tejföllel, vagy besamellel leöntöd, sütőben megsütöd (30p)
Konzervből az előbbi szerintem jobb.
Pótrecept: üvegből kézzel megeszed, aztán körülnézel a hűtőben, mit lehetne vacsorázni...

2008.07.31. 19:05:20

ez utóbbi tetszik nekem :)))

muskotály küvé 2008.07.31. 19:10:55

Jé, a tiéd is tetszik (még nem volt kinn, amikor én írtam). Egyébként részemről is boldog névnapot, gyorsan megírom a húgomnak is.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.31. 19:12:18

Szia, Jé! Éppen most irányítottam hozzád Fiamat. Bátorítsd egy kicsit, légy szíves, mert igen szemérmes leányzó.

muskotály küvé 2008.07.31. 19:16:46

Most indulnék haza, kezd dörögni meg villámlani.
A kommenista mindenségit neki.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.31. 19:21:31

Küvé!
Itt nagyon vészterhes az idő. Meg neoexem is. Bár ő inkább dörög, nem villámlik. Még.

2008.07.31. 19:21:56

mire kell bátorítani?

Zuzuka 2008.07.31. 19:22:22

köszönöm!!!
hármasával betekertem bacon-be, tejfölt tejszinnel kikevertem, rázúditottam, lett 6 rúd - most sül!
amelyik eltörött, azt megettem:)

2008.07.31. 19:23:01

melyhez nagoyn jó étvágyat kívánunk!
és csinálok valami kaját, mert dübörög a szemem...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.31. 19:24:47

Jé, arra, hogy bátran küldje Neked a posztját, nem harapod le a fejét akkor sem, ha nagyon éhes vagy.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.31. 19:25:55

Jó étvágyat mindenkinek. Én le sem merem írni, hogy vajas bucit ettem frissen készült szederlekvárral.
Persze se a bucit, se a vajat, se a lekvárt nem én készítettem. Ennek ellenére nagyon finom lett. :D

2008.07.31. 19:26:32

okés.
Fiam, bátran küldd el nekem a posztodat, nem harapom le a fejedet, akkor sem, ha pillanatnyilag igen éhes vagyok!

Így jó? :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.31. 19:30:56

Jé!

Ezer szerencse, hogy tegnap én is köszöntöttelek! :D

Köszi, azért megvárom, amíg jóllakol, nehogy meglakoljak! :)

2008.07.31. 19:41:52

áhh, ettől nem kell tartanod. a barátaimat nem eszem meg :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.31. 19:55:43

Jé, küldtem valamit. Nem tudom, átért-e. Ha igen, jól-e, ha igen, jó-e?

Szóval ezért passzolt át Nadine Neked!

2008.07.31. 19:57:27

asszem jó-e, de még nézem

2008.07.31. 19:59:50

nagyon jó! :))))
írok vissza, pill!

Benikuty 2008.07.31. 20:16:40

Jéangyal, de jó, hogy itt:) Hiányzott kismacsságod:))

2008.07.31. 20:18:36

köszike! az ilyenektől mindig jókedvűbb leszek :))
asszem felveszlek udvari hízelgőnek...;)

közben felpakoltam fiam posztját, de megint nem tudtam a szerzőt átállítani. érdekelne, hogy ez vajon miért van.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.31. 20:24:29

Jé, én ehhez nem vagyok elég okos.

Fiam, neked meg nem bírok válaszolni, állandóan lefagy az Outlook. Szóval, nem, nem jó ötlet pillanatnyilag a gyűjtőkhöz fordulás. Majd egyszer kifejtem bővebben, de már nincs idegem hozzá.

2008.07.31. 20:24:34

jól eltűnt mindenki... nekem meg most mennem kell, de csókjaimat hintem mindenkinek!

Benikuty 2008.07.31. 20:34:00

az origo mint kezdőlap lefagyott. nem lokális szvsz. a többi cucc is:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.31. 20:40:15

Jé, nem tűntem el, csak átugrottam az Indába. Most már vendégblogger a vendégblogger, nem Jé betű.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.31. 20:44:19

Jé, bocsi, de közben vendégek jöttek.
Csak azt szeretném írni, hogy nem muszáj ám rögtön feltenni, ha másnak van mondanivalója én inkább várnék.

2008.07.31. 20:48:03

fiam, szerintem ne várjunk vele, mert én nagyon jót röhögtem rajta, miért ne tegyék a többiek is?

Nadine, köszi a kiigazítást.

és most tényleg búcsút hintek, jók legyetek!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.31. 20:53:07

Köszi, Jé!

Ilyen remek promó után csak nehogy csalódjanak, szegények!

Nadine, köszi a kiigazítást!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.31. 21:13:13

Szívesen, legalább ennyit segítettem... Egyébként tényleg jó.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.31. 21:28:23

Megyek én is tentézni. Ilyen korán.
Jó kislány vagyok.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.31. 21:32:41

Nem tudtam, hogy még itt vagytok.

Nadine, köszi! és viszontszépálmokat!

Beni!
Várom ám a túrós posztot! Neked is szép álmokat!

Benikuty 2008.07.31. 21:33:26

:) elaludtam, kissé, aztán ez lett.
Akkor rózsás csókokat,-barátilag.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.31. 21:45:31

Itt vagyok én állandóan, már hozzánőtt a sejhajom a székhez...
De most elkúszok a fürdőszoba irányába, aztán vízszint. Jó éjt!
süti beállítások módosítása