Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Barangoló: Alicante – Villajoyosa, Spanyolország

2008.08.28. 05:00

Mielőtt továbbindulnánk Alicante városából, ejtsünk pár szót a különböző fesztiválokról. Nagyon nehéz úgy érkezni, hogy ne szaladjunk bele valamilyen hacacáréba. A spanyolok szeretnek ünnepelni, szeretik jól érezni magukat, ezért aztán minden alkalmat megragadnak arra, hogy ki tudjanak kapcsolódni a mindennapokból.

Ha június végén utazunk Alicantéba, akkor nagy eséllyel elkapjuk még a Hogueras de San Juan elnevezésű happeninget. Előtte aludjuk ki magunkat, mert itt erre biztos nem lesz lehetőségünk.
A hoguera egyébként máglyát jelent, San Juan pedig Keresztelő Szent Jánosra utal. Ebből mindenki hámozza ki magának azt a jelentést, amit gondol. Íme, egy kis segítség.

A fesztivál eredete még a kereszténység előtti időkre datálódik, és a nyári nap-éj egyenlőség érkezését jelzi. Valószínűleg az emberek ekkor szabadultak meg feleslegesnek ítélt tárgyaktól úgy, hogy elégették azokat. A Hoguerast szerte az országban megünneplik, de a part menti régiókban különös fontosságot kapott. Alicantéban az egyik legjelesebb eseménynek számít. A város több mint kétszáz pontján hatalmas fa- és papírszobrokat állítanak fel, amelyek szatirikus képeket ábrázolnak. 24-én este aztán sorra lángba borítják mindegyiket – ez a Noche de la Crema, azaz az égetés éjszakája. Na mármost, ebben az a pláne, hogy bár a szervezők kiadnak egy térképet, amin beszámozzák a szobrok égetési sorrendjét, de ezt még csak véletlenül sem sikerül betartani. Így aztán a kevésbé szerencséseknek az egész éjszaka rohangálással telik. Azoknak, akik eltalálják a szobrok lángra lobbantásának sorrendjét, abban a megtiszteltetésben van részük, hogy végignézhetik, amint a tűzoltók eloltják a tüzet, és lelocsolják a körben állókat. Na, ez az igazi buli.

Ezekben a napokban zajlik egy különleges tiszteletadás a Virgen del Remedio előtt. (szerintem, ez kb. azt jelenti, hogy Gyógyító Szűz, de nem biztos!). Ilyenkor napokig népviseletbe öltözött lányok sétálnak végig zenekari kísérettel a városon, és virágokat visznek a szűznek állított szobrokra. Mire a hét véget ér, teljesen feldíszítik az állványokat. Reggelenként a zenészek síppal-dobbal-nádihegedűvel körbejárják az utcákat, és jól felébresztenek mindenkit. Ha valaki hajnali 7-8 óra felé már kilát a fejéből az éjszakai dorbézolás után, akkor figyelemmel kísérheti az eseményeket.

A legtöbb városban szépségverseny kíséri az eseményeket. Alicantéban a nyertes, a Belleza de Foc (azaz a Tűz Szépe) nemcsak a San Juan fiesta idején kap vezető szerepet, hanem több más hivatalos ünnep során is. Az égetés előtti estén hosszú sorban követik egymást a környező települések felvonulói: mindenki igyekszik bemutatni a saját városának jellegzetességét, a lányokat pedig jópofa, saját készítésű kocsikon utaztatják. Picit emlékeztet a riói karneválra, a jelmezek nem sokban maradnak el az ottaniaktól. Ha sikerül elég közel állni a menethez, még kóstolókat is kaphatunk a körbekínált finomságokból.

A Hogueras után öt éjszakán át tűzijáték-bemutatót tartanak. Ilyenkor kicsik és nagyok, öregek és fiatalok, fiúk és lányok mind a Postiguet-partra özönlenek éjfélre, hogy végignézzék a tűzijátékot.

 

 

 

 

 

 

 

Június utolsó vagy július első hetében rendeznek egy ún. Mercado Medieval-t, azaz középkori vásárt is. A városháza környékét és az óváros kis utcáit megtöltik a standok, ahol a kereskedők kézművestermékeket, valamint különböző ennivalókat árulnak. Például kézzel készített csokoládét ezerféle ízesítéssel. Vagy teát, gyertyákat, könyveket-füzetet merített papírból. Aztán nyakláncot, fülbevalót és gyűrűket égetett kerámiából. A kisebbek örömére vannak játszóházak, lehet lovagi tornásat játszani. A még apróbbak pedig egy teljes euróért felülhetnek a fából készített körhintára, amin a lovakat báránybőr takarja, és a bácsi kézzel hajtja a szerkezetet. Ha valaki úgy gondolja, akkor az arab sátrakban megcsodálhatja az élő madarakat (sas, sólyom, keselyű, bagoly, ingyom-bingyom…), lőhet célba íjjal, ehet kebabot és baklavát.

Még valami: különlegesebbé tehetjük a nyaralást azzal, ha sikerül a foci-Eb idejére igazítani. Ebben az esetben a meccsek előtt és után igen érdekes élményben lehet részünk. Persze, szükséges hozzá az is, hogy a nemzeti válogatott jól szerepeljen, netán meg is nyerje a bajnokságot, de hát ki törődik ilyen apróságokkal. Ez csak egy apró momentum… Szóval, ilyenkor az egész város talpon van, és az emberek (fiúk-lányok vegyesen) a kiskocsmák elé kirakott asztalok mellől nézik a tévét. Együtt szurkolnak, aztán ha ott nyer a csapat, akkor itt közösen ünnepelnek. Ezt úgy kell érteni, hogy énekelnek, táncolnak, petárdákat durrogtatnak, lengetik a nemzeti lobogót, és fel-alá rohangásznak a városban. Aki bírja szusszal és lépést tud velük tartani, hatalmasat bulizhat.

Ha itt kibámészkodtuk magunkat, aludjunk egy nagyot, majd másnap indulhatunk tovább Villajoyosa-ba. Katalán nyelven úgy mondják-írják: La Villa Joiosa, magyarul pedig „vidám várost” jelent.

Mindössze 26 kilométert kell utazni Alicantéból autóval, közben lehet nézelődni: tenger, hegyek, napfény, pálmafák stb... A valamikori halászfalu egy része megőrizte az ódon hangulatot, és ha sikerül kifogni egy viszonylag turistamentes napot, tegyünk egy nagy sétát. A tengerparton álló apró, színes házak régebben a halászokat segítették a hazafelé vezető úton.

Villajoyosa több történelmi emlékkel dicsekedhet: román stílusú híd, gyönyörűséges gótikus templom, amelynek gondosan kidolgozott kapualján keresztül a régi városközpontba jutunk, szökőkutak, padok, lépcsősorok, illetve egy XVI. századi őrtorony, ahonnan azt figyelték, mikor támadnak a berber kalózok. Az óváros közepén nyüzsgő piacot találunk, helyben készített iparművészeti tárgyakkal, aznap fogott, friss halakkal.

A legtöbb bevételt még mindig a halászat adja, és a csokoládé, hiszen a híres Valor csokigyár itt található. Ne feledjük el megnézni a csokoládémúzeumot se!

Ha valaki nem szereti az édességeket, mindenképpen térjen be egy tengerparti étterembe, és próbáljon ki valamilyen halból vagy tengeri herkentyűből készült fogást. Fontos tudnivaló: állítólag a paellát csak ebédre szabad enni, mert ha este fogyasztjuk, a Jóisten se mossa le rólunk, hogy turisták vagyunk. Ha ez minket nem gátol, akkor feltétlenül kóstoljuk meg, mert isteni az íze! Javaslom, hogy a tengerparti éttermek közül azt válasszuk, amelynek három norvég a tulajdonosa, két hölgy és egy úriember. Biztos, hogy nem fogunk csalódni. Hogy miként keveredtek ők ide, halvány fogalmam sincs, de hogy jól tették, az biztos. Borzasztó kedvesek, mindenkivel beszélgetnek, tényleg érdekli őket, hogy ízlett-e, amit ettünk. A gyerekeknek színes ceruzát és papírt hoznak a várakozás idejére, és ha a srácok felajánlják, akkor az elkészült remekműveket kirakják a falra. Az sem utolsó szempont, hogy csodásan főznek a szakácsaik…

Vacsora után aztán menjünk le a vízhez, üljünk le a homokba és nézzük a csillagokat, vagy egyszerűen csak hallgassuk a csendet, a tenger morajlását. Egy idő után majd kisimulnak a ráncok, nem gondolunk semmire, és úgy igazán jól érezzük magunkat. Valami hihetetlen, hogy ez mennyire klassz! Jobb, mint a relaxálás…

(… és a beszámolónak még mindig nincs vége!)

91 komment

Címkék: barangoló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spájdernecc 2008.08.28. 05:13:00

nagggyon jó! Jöhet a következő!
Jó reggelt!
Sok kávét!

Benikuty 2008.08.28. 06:26:51

Megenném én azt a paellát este is:)Csak mehetnék...
Szép napot, gratula Jé!

maybach 2008.08.28. 07:54:42

Jó reggelt kívánok!
Jé!
Ez megint nagyon pazar.
Ráadásul nekem a tenger és spanyolhon a kedvenc.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.08.28. 08:01:56

Jó reggelt :-) Újra itthon, bizony bizony... Köszi a hangulatos beszámolót - Alicante nagyon a kedvemre való, főleg az itteni időjárás miatt. :-(

:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.28. 08:54:53

Az ilyen "Jé reggelt" köszöntés kedvemre való!
Szépek a képek is, bár némelyik elég kicsike - talán digitalizált képeslapok ? Jó Jének, hogy nem ragadt le egy helyen, ami külföldön bizony megesik - néha nem is a saját szándékunkból. És még fotózásra is jutott ideje! Fantasztikus.

Mindenkinek üdv - Spájdernecc Nagyuram, mikor a napi 1 kommentedet írtad, én is felébresztettem egy szomszédtól, csak legyűrtem a (nem túl erős) késztetést, hogy felkeljek :-)

Hobbiszakács - örülök visszatértednek.
Bentről tán bővebben...

Benikuty 2008.08.28. 08:57:41

Hali Hsz, látom jól kinyaraltad magad:(

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.28. 09:00:33

Nyáron nyaralok, télen telelek :-)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.28. 09:11:47

És persze:
A Trotechnikus, az mindig Elek.
Most lépek gyároá...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.28. 09:46:12

Jó reggelt. Jé betű, megint csodásat írtál, megint utazni támadt kedvem, és ha kérhetném az ablakom elé a legkisebb képet a tengerről felnagyítva (mondjuk, élőben)...:)

maybach 2008.08.28. 09:52:16

Én nem mertem a csajt kérni. Így jártam.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.28. 09:53:10

Maybach, a Tiéd lehet, Jé biztosan nem fog tiltakozni:)

maybach 2008.08.28. 10:01:38

Ő talán nem, sőt a szomszédok egy része sem. Mert én is az ablak elé gondoltam.

2008.08.28. 11:08:17

tőlem a csajt viheted, maybach.
én egy tengerre néző lakást kérek, úgy, hogy más fizeti :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.28. 11:22:55

Sporttevékenység gyanánt jól lenyírtam a füvet.

muskotály küvé 2008.08.28. 11:47:13

Sziasztok!

A húgom angol barátjának az anyja is Alicantéban lakik.
Különben ez a mai nap már csak jobb lehet, mint a tegnapi, mert tegnap ellopták az autómat - ezt ma már nem tudják megismételni.

maybach 2008.08.28. 12:08:04

Ismerősöm hasonló helyzetben rendőri érdeklődésre, miszerint van-e az autónak valamilyen ismertetőjegye, elárulta, hogy a hátsó lökhárítón van egy kis folt. És milyen jól tette. Az autó sosem lett meg, de a biztosító értékcsökkenést számolt a folt miatt.

Küvé!
Kisded gyógyul?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.28. 12:12:58

Válási tervezetet kapni sem jobb. Inkább az autómat lopatnám el.

muskotály küvé 2008.08.28. 12:24:10

Kisded gyógyul.
Nadine, remélem, legalább keresztülvágtattak a kocsival Kennyn.

spájdernecc 2008.08.28. 12:32:15

lopnak még autót?
rég hallottam ilyet
most sem akartam

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.28. 12:34:32

Küvé, kik? Bár bánom is én, kik...:)

maybach 2008.08.28. 12:54:03

Kennyn bárki átmehetne.

2008.08.28. 13:08:44

úthenger, traktor, kombájn, szeletelőgép

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.28. 13:37:18

:D Most mesélte a szomszédom, hogy Kenny még egy családot feljelentett velem együtt. Az utcának azon a részén laknak, ahol ő sosem jár, és amikor hazajönnek autóval, és beállnak a kertbe, akkor kiszalad az ír szetter az utcára. Nevezetesen Füles. Ez Kennyt zavarta. Nem nevezném jóindulatúnak, na.

Benikuty 2008.08.28. 13:43:38

Nem tudom, milyen válási tervezetet kapni. Én viszont kétszer nem találtam ott az autómat, ahol hagytam. Igaz, máshol sem. Részvétem, Küvé:((

2008.08.28. 14:01:28

autót már tőlünk is loptak, tényleg pocsék a dolog.
Nadine, nagyon sajnálom! De te olyan belevaló csaj vagy, ezen is túlleszel valahogy...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.28. 15:18:54

Kollégám (kb. 20 éve) kiment a Vasútparkhoz kiállítást nézni. A használtan vett verdája nála is letöltött vagy egy nagykorúságot. Úgy nézett ki, hogy már hírdetni sem lehetett. Elötte való héten majdnem falnak ment, mert egyszerre csak beesett a kuplungpedálja az utastér alá… Mivel csak drágán vállalták volna (és öt napra), vett egy új pedálszettet és kicserélte házilagosan. Két órája ment rá. Kocsi ment, mint újkorába, ennek örömére feltankolta, olajat cserélt… odáig nem ment, hogy le is mossa, de volt benne mindenféle irat, címek, listák…
Azokkal együtt lopták el, mire a kiállításról kijött.
Hogy honnan tudhatták: most szinte új, én nem tudom…

muskotály küvé 2008.08.28. 15:25:53

Hogy költözzön a bontójuk mellé a Kenny.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.28. 15:29:16

:DDD Tényleg tökéletes mumus-alkat:)

Benikuty 2008.08.28. 16:14:34

Küvé, ha a verdában benne lett volna a Kenny, még mindig meglenne.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.28. 16:32:11

:DDD vicces vagy, Beni. Én most legalább egy órája nem tudtam csatlakozni. Server error vagy mi a szösz...

Benikuty 2008.08.28. 16:38:43

A verda, benne Kennyvel:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.28. 16:49:25

Azé' kaptaja nevit, mer mindig a mások orra alá Kenny?
Akkó lehet Dörgöly.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.28. 16:53:54

Nem, azért, mert ősztől tavaszig iszonyatosan arcba húzott kapucnis dzsekit hord, mint Kenny a South Parkból.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.28. 17:09:08

Tudom, Nadine, tudom - csak jól esik elménckedni. Közben a másik ablakban folytatom a hiánypótlást is :-)

Verda, verda… Kenny orrát oda, ahová én gondolom. Lásd: arcba húzott Jackie. Na, azt a Csen-t kéne megkeresned talán, ami engem illet csak egyszer sikerült valakit megütnöm hirtelen felindulásból, igaz, az meg is feküdt. Később meg miniszter lett, kisgazda színekben. Ilyen a C'est la vie. Vagy Zsizny?
De nem sajnálom, jogos volt.

2008.08.28. 17:35:19

hihetetlen, hogy miket bírsz művelni a nyelvünkkel, Mormogi :)

egyébként, hogy ne szaladjak el a kérdésed mellett, azért picik a képek, mert annyi mindent szeretnék nektek megmutatni, csak sajnos nem fér ide...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.28. 18:02:23

Miért érzem úgy Jébetű, hogy egy cipőben hajózunk ? Nekem is van képem hozzá :-)))
Lemaradásból pótoltam SzentIstvánig. Azzal bízta Tom & Jerrycan magamat, hogy az ezutáni kommentek egy részét már olvastam, meg persze a posztokat is részben. Talán sikerül szinkronizálnom magam-magam.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.28. 18:11:20

Egyébként kis családom is hihetetlennek találja szófa-csarásaimat, csak lényegesenkevesebb mosoly lepi arcukat :-)))
Cyannak könnyebb, nála nem mindennap vagyok vendég, csak sátoros ünnepekkor :-)

muskotály küvé 2008.08.28. 18:14:34

Sziasztok,

Megpróbálok hazamenni :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.28. 19:34:14

Hehe, most jöttem rá az alaprajzok láttán, hogy még annál is nagyobb házban kergetőzöm önmagammal, mint hittem:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.28. 20:08:08

"Álmomban két macska voltam és kergetőztem egymással."
Így jó lesz, Nadine?
Egyebekben "hivatalosan" nem számolandó bele az ajtóköz (ami régi lakások esetén 0,5 x 2,0 m is lehet - ajtónként!) és egyebek... Az a baj, hogy ezt a közös képviselet sem veszi figyelembe a birtokaránynál :-(((

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.28. 20:14:30

Mormogi, én nem tudom, mi az az ajtóköz, de az alapterület nagyobb, mint hittem, és azt kell beszorozni kettővel. Na mindegy, többet ér, ez a lényeg.

Pálcika 2008.08.28. 20:26:27

Szép estét!
megjöttem én az álomszuszék:)
Jébetű,ez csodás:)))
Mormogi,te tényleg mindent elolvasol amíg nem voltál?????????

Benikuty 2008.08.28. 20:30:00

Jó utat Küvé, szia Pálcika:)

Pálcika 2008.08.28. 20:48:23

Szia,Beni:)))
Küvé,:(((((((((((((((((óh

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.28. 21:01:03

Pálci, azé' nem reagátam azonnal, mert MOST fejeztem be. A restanciát. Bár a fejem csak tartotta a két szememet meg a zagyamat :-)
Nadine: Az ajtóköz meg az amit az ajtótok közrefog, és két szoba között található. Ha a fal vastag (optimális eset) akkor az általam leírt helyzet állhat elő: azaz egy ajtó: 1 négyzetméter pluszminusz élettér :-) Több ajtó esetén...
Ha figyelembe vesszük, hogy egy átlagos zuhanyfülke vagy megkönnyebbülészeti körguggolda is ekkora, a differencia szinte tapintható - ha nem is tapintatos.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.28. 21:04:03

A Padlizsánkrémről (Vinete, Vinété, stb.) majd bővebben - de az az igazi, amikor faszénparázson, rostélyon pirított padlizsánból (törökparadicsomból) készül, és kizárólag fa (esetleg műanyag) eszközökkel érnek hozzá. A fémtől rossz ízt kap - mint a máj is...
Amiből a resztelt alapvetően NEM OLYAN, mint a menzai...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.28. 21:05:31

Kedves Jébetű,
a szép város nevének kiejtésével adós maradtál.
Valami olyasmi, hogy: 'Villahojosza' ???

Pálcika 2008.08.28. 21:15:55

hát,úgy látszik álommanó csapdájába estem ma is :(
szép álmokat mindenkinek!

de hol van Marissel????

Benikuty 2008.08.28. 21:21:27

Könyveket pakol, szerintem:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.28. 21:24:18

A gyereket meg nem tudja arrébb emelni a számítógéptől...

Benikuty 2008.08.28. 21:26:42

Nadine:D
erre nem is gondoltam:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.28. 21:28:02

Pedig nála általában ez játszik...

Benikuty 2008.08.28. 21:36:00

Gondolkozol, hogy esetleg, mégis...hogy kell szivecskét küldeni

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.28. 21:38:56

Ezt most tőlem kérdezed, Beni? Nem értem. A maratoni vasalás elveszi az eszemet...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.28. 21:47:40

Újabb olimpiai versenyszám a láthatáron? Marathoni vasalás???
Extrém vasalásról már hallottam...
www.pto.hu/post/1/877

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.28. 21:49:19

Ez vég nélküli, unalmas, lassú, néha-muszáj...

Benikuty 2008.08.28. 22:02:08

Tőled kérdem, Nadine, hátha mégis jössz:))
szép álmokat, benit kizavarogom gyikóból:))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.28. 22:03:39

Nadine, dinka vagyok, csak vicceltem... Mivel vidíthatnálak fel???
Vasárnap (24-én) volt az Animal Planet-en egy David Attenborough film egy mókus "kiképzéséről". Csak a legvégébe futottam bel, de szenzációs volt, bizti ismétlik majd. Valami elképesztő akadálypályán szerezte meg a kedvenc csemegéjét (persze jó amerikaias dumakörítéssel, de kit érdekel?) és agyba-főbe dícsérték, hogy milyen intelligens...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.28. 22:05:03

Sorozatban volt, "Állatok A-tól Z-ig" címmel.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.28. 22:11:10

Akkor Nektek is szép Álommanót!
(Majd egyszer beszkennelem.)

spájdernecc 2008.08.29. 05:28:39

Jó reggelt!
Sok kávét!
májust!

maybach 2008.08.29. 07:43:11

Jó reggelt kívánok!

" Olvasok egy nagyon érdekes könyvet az antigravitációról.
Le se tudom tenni. "

spájdernecc 2008.08.29. 08:16:56

A levitáció nagy királyság :)
de már leszoktunk róla...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.29. 08:28:07

Jó reggelt.

Spájdi, azt hiszem, hétfőn feladom postán a szajrét. Kérek szépen mailben egy lakcímet.

Megyek pénteki körjáratra, posta, bank és társai. Mindenkinek gyors napot kívánok!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.29. 08:34:00

Nem örülnék, ha eltűnne a következő káoszban...

spájdernecc 2008.08.29. 08:38:02

ok. fő az elővigyázetosság.
akkor majd dugdosom itthon:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.29. 08:39:22

Helyes. Nálam kezdetét veszi jövő héten az apokalipszis:) Gyakorlatilag meg kell szüntetnem a felső szintet. Mármint bútorilag és egyáltalán.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.08.29. 08:55:30

Jóreggeleket :-) Ha már nekem nem az, akkor legalább Nektek legyen... Mert itt esik, szemerkél, esik, zuhog, fúj... fujjjjj :-)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.29. 11:36:22

Szegény Hobbiszakács, korán kezdődik nálatok az ősz... Ami amúgy gyönyörű évszak, szerintem:)

maybach 2008.08.29. 11:53:54

El kell utazni É-Afrikába. Ott az október, november kifejezetten kellemes.

muskotály küvé 2008.08.29. 12:07:59

Sziasztok!

A padlizsán-fém viszonyról úgy tudom, hogy a mostani rozsda- és saválló eszközök már nem okoznak mellékízt.
Nem is rossz ez a buszozás, csak ne kéne mindennnap (vagy lenne internet a buszon :) ).

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.29. 12:25:55

Küvé, és rendőrségen voltál? Ügyintézed a dolgot?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.29. 13:21:11

Legmuskotályosabb Küvé Nagyuram - Dr. Őr Vendek, hogy visszajelzést kaptam a Vinété ügyben.
Néha légüres térben érzem magam - a megpendítettem témák nem népszerűek :-(
Amúgy sok jóval nem bíztathatok senkit, akinek ellopták-feltörték-tönkreverték a kocsiját… Három hónap múlva - miközben semmit sem csináltak - majd jön a levél, hogy nem tehetnek semmit, megszűntetik az eljárást…
A Nyócker egyik polgárias (de tényleg!) utcájában valakinek a kocsiján beverték az összes üveget. Szélvédő, ablakok, hátsó - semmit se hagytak ki. Baseball-ütőkkel, mint az a szemközti házból videózó lakó felvételén jól látszott - az "elkövetők"-kel együtt. A felvétel másolatával a károsult bement a Yardra. Igen, ismerik őket kivétel nélkül, de inkább ne tegyen feljelentést, ha jót akar… Mert:
1) Jön az elkövetők összes családtagja, akkor lesz csak balhé!
2) Ha esetleg elkapják őket, a négy egyénből három kiskorú, egyiknek sincsen munkája - csak arra lenne jó, hogy a biztosító ne fizessen. Különben meg 24 óra múlva úgyis szabadlábra kéne helyezni őket. Inkább adnak egy igazolást, hogy az ismeretleneket nem találják - akkor fizet a biztosító.
3) Ráadásul a videofelvétel nem bizonyul HITELES bizonyítéknak semmiféle tárgyaláson… (Jó, ez vagy négy éve volt, azóta talán más a helyzet.)

maybach 2008.08.29. 13:48:02

Jelzem azt elmagyarázhatná már nekem valaki, hogy miért tehetetlen a rendőrség úgy általában, és kiskorú elkövető esetében meg teljesen.
Fatornyos falum kábeltévéjén új főrendőr ország-világ előtt nyilatkozta, hogy a helyben nagy divatnak örvendő jelenség ellen, miszerint kiskorúak vezetnek jogosítvány nélkül életveszélyesen lepusztult zsigulikat, semmit sem tudnak tenni.
Ha a családi- és egyéb pótlékokat van aki felvegye, olyan személy miért nincs, aki feleősséggel is tartozna értük?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.29. 14:34:38

Amikor meg felvetették, hogy a jelenleg kiskorúaknak számító, különösen "veszélyeztetett" (hogy ne mondjam, veszélyes) korosztályt is lehessen bűntetni valamilyen formában, akkor a Zombutzmann a plafonig ugrott felháborodásában…
Pedig elegendő volna az említettem terület pedagógusainak vélepényét kikérni - persze szigorúan a névtelenség homályában…
A bajok persze nem ma kezdődtek. Én a hatvanas években voltam általánosban egy "telepi" suliban, ahol édesanyám is tanított (vagy 20 évig…) Akkoriban az volt, ha nem is a város pereme (bár abban a kerületben áll ilyen emláktábla), de nagyjából olyannak számított, mint ma Rákosborzasztó, vagy egyéb megyerek…
Szóval oda költöztettek válogatás nélkül mindenkit, aki lakhatásra jogosultnak számított: sokgyermekeseket (akkor még voltak ilyen magyar családok)(csak a Zombuczi meg ne lássa!!!), katona- és rendőrtiszteket, pár értelmiségit, olajkutatót - és persze többségben gyári munkásokat. Hogy majd, úgymond, "összeszocializálódnak" és kialakul a "szocialista embertipus".
Hááát, nem volt éppen sikeres kísérlet. Akkoriban kezdődött az a máig tartó folyamat, hogy "Ne hallgass arra a tanárra, az egy senki - még csak kocsija sincs!" és akkor kezdődtek a maszek "számonkérések" - több tanárt megvertek a tesók, néha a szülők…
Már fölső tagozatos voltam, mikor kijött az erkölcsrendészet két hetedikes lányért… Este sötétedéskor találkoztunk egy alsós gyerekkel a HÉV-megállóban (tél volt, lehetett vagy öt-hat óra). Anyám kérdi, hová-hová? Moziba. Ilyenkor, egyedül? Anyád tud róla? Hát Ő küldött, pénzt is adott, meg mondta, hogy este kilenc elött haza ne menjek…
Folytassam??? És még csodálkozunk???

muskotály küvé 2008.08.29. 14:56:31

Ilyenkor mindig az jut eszembe, Németországban vajon ezt hogy szabályozzák?

Nadine, voltam rendőrségen, azzal kezdtem. Van egy szép háromoldalas feljelentésem, emlékbe jó lesz.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.29. 15:08:03

Na, pont Németorszégban volt egy olyan eset, hogy egy faluba "politikai menekültek" jöttek. Mikor a lakosok megelégelték, hogy az addig tiszta utcákat teleszemetelték és egyre több lopás-betörés-rablás esett (addig a rendőr csak dísznek vot), akkor a helyi polgármester bérelt egy autóbuszt és közölte az érintettekkel: mint nemkívánatos személyeknek, van négy órájuk rá, hogy felszálljanak a buszra, ami visszaviszi őket a határon túlra. Aki nem megy önként, azt katonasággal viteti el - de már börtönbe.
Furcsa módon nem maradt ott senki…
Csakhogy ezt nálunk még csak javasolni sem lehetne - no meg hová lehetne "vissza"küldeni őket?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.08.29. 19:06:40

MP... hát, a zannyukba!:)

jó reggelt!
bakker, ez a paella jól nézki, én is készülk mostanság csinálni egy nagy adaggal.
...sikerült ma egy csillagászati összeget a metróban hagyni, ami kicsit felidegesített, de korántsem annyira, mint a mázli, aki mikor hazaértem, láttam, hogy teljesen szétrágta a HD-s beltéri egység távkapcsolóját. szerencséjére, elfutott a mázli, mire kihúztam a paradicsomkarót, hogy avval üssem agyon.
mehettem a júpíszíhez cserélni. de rendesek voltak, zokszó nélkül kicserélték ingyéé. igaz összefutottak a népek a ügyfélirodában, és jókat röhögtek a szétrágott szerkezeten.
volt egy kis időm, bepakoltam a kész képeket a festős blogomba. ott megtekinthetőek. a megrendelő el is vitte mindet, és tetszett neki. ki is dellázta:))) "márcsak" 22db. van vissza:((

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.29. 19:52:52

Toma, Mázlit miért nem tartod eltávokon a kertben?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.29. 21:20:01

Úgy tűnik, erre a kérdésre legfeljebb álmomban kapok választ!:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.08.29. 21:38:56

nem tudom, mert van kutyaajtó a bejáratin, és azt nem lehet bezárni:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.29. 21:49:53

Kénytelen leszel lakatot szerelni rá. Vagy Mázlit is magaddal vinni, ha elmész otthonról:)

Jó éjt, én felborultam.

Pálcika 2008.08.30. 00:45:14

szép estét vagy hajnalt?
ma hallottam egy vicces mondást:
az én életem egy mondatban elmondható-munka,munka és kávé.
hö-hö főzne nekem valaki egy kávét??????

Benikuty 2008.08.30. 06:56:36

Pálci, már elkéstem?:)
süti beállítások módosítása