Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Benikuty: Távoli szilánkok

2008.08.30. 05:00 vendég blogger

Szilvalekvár II.

Másként szerettem volna kezdeni, de amíg az élet írja a kottát, miért ne hagynánk, alázattal. Tegye. Parlando, avagy staccato, nem mindegy? Ahogy képesek vagyunk játszani.

– Nem ette meg a kutya a telet! – mordult Nagymama. Nem volt jó napja, talán.
Kinézett a konyha ablakán. A márciusi kövér hópelyhek és közénk falat emelt a gang, a három fenyő. Az ablakok. A még mindig korai sötét.
Nem szóltunk, Nőverem a konyha asztalon a leckéivel harcolt, vasakarattal. Én Sicc pocakját csodáltam, ami a banántól lett, Afrikában. Hokedlin ülve.

Semmi feszültséget nem éreztem, pedig Nagymama szombati bevásárlós listái egyre rövidültek, és Apámmal való szóbéli kapcsolata, mely azelőtt sem volt parttalannak nevezhető, lett egyre szálkásabb.

Apám '44-ben egyetemről katonának, onnan fogságba keveredett. Nem tudom, mit várt, mert a Bakonyból keletnek indult, nem nyugatnak. '48-ig nem is látták otthon. Aztán már hogy mehetett volna vissza a padba? Könyvelői fizetésből előbb négy, majd öt szájat kellett volna betömni, ráadásul ott volt az a békekölcsön nevű agymenés a jegyzési kényszerrel. Osztályidegenként rendszeresen 50 forintja maradt. El is vállalt tehát mindent tehát, kivéve a pöcegödör-pucolást.
Ha kellett, ablakot üvegezett, ajtót mázolt, kéményt kotort, s legnagyobb csodálatomra rossz sezlont varázsolt újjá. Ezenkívül viselte anyósa mélységes megvetését. A pöce a Kaka Lacira tartozott. Nekem Laci bácsi.

– Eriggyél, kérj pénzt apádtól! – menesztett nagymama a műhelybe, ahol az első méhész-évre készült.
Nem volt már ideje eljárni fusizni, ahogy ő mondta.
– Nincs, de hamarosan lesz – válaszolta, és így is lett, de csak jó két hónap múlva.

Addig maradtak a rövidülő listák a szombati expedíciókra, a Dobó téri Hangyába. Először lemaradt a tíz deka másodosztályú kávé, ami zaccal felezve kitartott egy hétig. Szorgalmasan tekertem a darálót, ki-kihúzva fiókját, szívtam be kéjesen a kávé illatát.
Utoljára a visszajáróból sem vehettem meg az öt deka parányt. Ezt ropogtatva borzongtam a patika kirakatába kitett, dézsából fiát mosdató asszonyt ábrázoló szobron, főleg, hogy épp a fülét mosta, az meg keservesen tűrte. Parány nélkül már nem volt igazi a horror sem.

– Nem ette meg, itt hagyta, de nem ehetjük vacsorára! – dohogta. Nekem ekkor lett világos, miért is nem volt előző szombaton kávédarálás, parányropogtatás, heti horrorról nem is beszélve.
– A szilvalekvár! – kiáltott fel – Derelye lesz vacsorára.
Nosza, futtatott is nővéréhez három tojásért, hogy tésztát gyúrjon.
Így is történt, s amíg a százszor meglesett mozdulatokkal tette dolgát, én a rézmozsárban buzgón törtem a prézlit száraz kenyérhéjból. Orromban volt már a piruló morzsa illata, előre büszke voltam, milyen ügyesen is forgatom bele a kifőtt derelyéket..., ropogtatva a sült prézlit.

Akkor ért el hozzám a csattanás a spejzból, egy tányér hullt a cementlapokra, ezer szilánkká fröccsenve.
Nagymama állt, körülötte szilánkokkal, és az agyagedénybe nézve rázta a néma zokogás. Torkából néha tört ki halkan az a kétségbeesés, ami vak kismacskából, mikor vízbe fojtják. Azt a hangot nem lehet feledni.

Megtanult sírni, volt rá alkalom bőven, a sors háromszor roppantotta meg a gerincét-életét.
Lányait a felszabadítók elől menekítve, majd visszatérve, az istállót szitává lőve találta, Nagyapástól, lovászostól. A házból még az ablakokat is vitték a falubeliek. Sikertelen kísérletek sorozata aztán a beszolgáltatások teljesítésére, majd államosítás, oda minden föld, nagy ház. A kitelepítést megúszta, mehetett, amerre látott. A harmadik volt a legszörnyűbb, legnagyobb unokájához '56-tól '59-ig senki nem szólt, akkor lett nagykorú. Vitték is katonának, eskütételről hadbíróságra, onnan meg a kivégzőosztag elé.
Sokszor ébredtem sírására.
– Lalikám, édes Lalikám, mit tettél velünk!

A zajra összefutottunk, mutatta az edényt.
– Félrecsúszott a tányér – nyögte.
A lekvár nem látszott a döglött csótányoktól.
Ült a fásládán, nem jött az asztalhoz, nézett minket nagy, kék szemeivel. Csak nézte, ahogy bánatosan-szótlan ropogtatjuk a zsírban sült pirítóst. Gyűlöltem a zsírban sült pirítóst.
Aztán Apám letette tányérjába a pirítóst, felállt, és odaült mellé a fásládára. Csak úgy ültek szótlan.

Abban az évben a méhek szépen hoztak, Anyám el is hívta a varrónőt, aki szajkójával a vállán állított be, varrni nekünk szép ruhát az évnyitóra a Singeren.
Nagymama még maradt három évig, de nem nyújtott több rétest, a konyhát Édesanya vette át.
Aztán egy délután, elindult az Állami Áruházba. A szemfelszedett harisnyákért, amik „gombócba” hajtva ott gurultak szét szatyrából a lépcső alján. Mellette.

Szilvalekvárról nem esett többé szó, egészen addig, amíg az ország messzi városában egy őszi hajnalon Guzmics el nem indult lócitromot szedni.
Az a derelye most lenne 45 éve, én meg, ha látom a kőbe vésett nevet, hallom Nagymamát:
„Lalikám, édes Lalikám, mit tettél velünk!”

111 komment

Címkék: szösz benikuty

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.08.30. 17:16:26

ki életelen?? a balta?!...

...most főzök valamit, mert vendégeim jönnek! :))

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.08.30. 20:19:37

Toma tud élni, na:))
Nadine, én nagyon félős gyerek voltam, bevallom jóval húsz éves korom után aludtam először kislámpa nélkül, szóval nem volt a világon az a mese-mennyiség, ami elég lett volna, így aztán apukám háborús történetekkel szórakoztatott, igaz nem értettem, hogy miért kellett Gizi nénémet elrejteni mikor az oroszok végig járták a házakat, vagy mit is jelent az, hogy a keresztmamit elvitték az oroszok, és csak két hét múlva került elő,vagy hogy a nagypapám hazajött az "oroszfogságból" meghalni, de ahogy cseperedtem egyre világosabb lett számomra, hogy ez a világ telis tele van szomorú, iszonyat dolgokkal, és hogy az emberekben hihetetlen a túlélési ösztön. mindig az érzem, hogy vannak rossz, és hülye, néha elviselhetetlen dolgok az életben, de addig jó, amíg béke van.
Benikuty köszönöm:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.30. 20:36:01

Hát igen, Marisell, de nekem még nem is meséltek ilyeneket. Úgyhogy nem nyilvánvaló, ki miért hal meg, akárhány évesen...

Amúgy jól vagy?

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.08.30. 20:44:13

Köszönöm,kicsit kimerültem lelkileg/fizikailag, és holnap kezdődik az iskola, Juli baba már középiskolás lesz, fura,meg az autómat sem tudtam visszaállítani a forgalomba, túl sok pénz, így aztán a volt férj megveszi tőlem 1 forintért,és így a lószállítás is megoldódik, meg az én vidékre kijárásom is.amúgy amit nagyon utálok mostanában, hogy mindig minden másoktól függ az én kis életemben, szóval keresek, kutatok, hátha valami jót ki tudok gondolni.és hát nagyon nehéz egyedül fenn tartani egy családot.
de mindezekkel együtt azért jól vagyok, és még rugdalózom, szóval nem lehet leírni:)))meg egyébként is leírhatatlan vagyok, azt mondják:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.30. 20:46:03

Nem egészen értem az autó-dolgot. Ha az exed átveszi, akkor mitől oldódik meg a Te vidékre járásod?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.08.30. 21:00:48

...ma volt nálam a "szarvasgombás" barátom. ha valakit érdekel szarvasgomba, rendelhető, 100 euro/kg, áron:))

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.08.30. 21:03:13

Az ótó az nálam marad, kivéve a lószállítás alkalmait.az uramnak ugyan pick-upja van, de valami miatt nem vontathat lószállítót. ugyanúgy én tartom fenn, de már nem lesz a tulajdonom, papíron.egy kicsit hülyén hangzik, de ez volt a legjobb megoldás, és a legolcsóbb is.és hamarosan nem 4 órát fog igénybe venni az, hogy egy tőlem 20 percnyire lévő kis városkában dolgozom leginkább.több időm lesz, és így több órát is be tudok vállalni.hát ennyi.

Benikuty 2008.08.30. 21:05:55

Toma, tíz kiló rendelése esetén valami rabat?:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.30. 21:06:14

Tehát magyarul nem a Te neveden lesz, de használni fogod munkába járásra?

Toma, ide nekem száz kilót!:))) Nehogy!!!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.30. 21:31:30

Úgy látom, mindenki megpattant, vagy itt sem volt. Jó éjszakát!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.30. 21:35:23

Jó estét mindőtöknek.
Tegnap jól eltűntem, mert váratlan meghívásból kifolyólag nem otthon töltöttük az estét.
Azért látom, sikerült megint hatalmas vákuumot hagynom magam után. Kivéve Bomba-de-Dillo Toma négy órával későbbi félmondatát. Pedig nem én tehetek róla: "ezek vannak" mondaná a helyemben valami pongyola újdondász. (A szarvasgombával ebben az esetben még várnom kell:-)

Beni, ez igen. Állandóan bizonytalanságban tartasz (legalábbis engem) korodat illetőleg. Nem mintha számítana... Édesapámat is 44 körül hívták be, pont az egyetem után, ifjú házasként. Igaz, én meglehetősen késői gyerek voltam... Az írásod igen jó, sokban emlékeztet öreg barátom írására, akitől a húsleveses novellát ideírtam. A kötet valójában novellás (regényes?) életrajz. Ő 45-ben volt kisiskolás.

Hobbiszakács - ezek szerint a gazdák valamiért ott is preferálnák a közvetlenül-a-termelőtől-a-felhasználóhoz értékesítést? Itt állítólag a CBA élelmiszerboltok elött lehet majd árulni, de én még nem láttam.

A suli nálunk is kezdődik - Mormoginé miatt örökre érintettek vagyunk :-))) (Na jó, mondjuk nyugdíjig.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.30. 21:36:58

Nadine - bocsi, de csak akkor jutottam nethez, mikor a bocs elment itthonról :-)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.08.30. 22:16:50

beni
aszem mincs. hiszen az átvevők mindet átveszik ebben az árban:) a 24000Ft/kg, jóárasítva van. baráti, főleg, hogy egy főzéshez 2-4g. elég...

Benikuty 2008.08.30. 22:24:28

Mormogi uram, mi is hasonlón. Manócskának elsősei vannak, aztán akkor is menne, ha neki kéne bevinni a fizetést. Most sírjak, vagy nevessek? Ha lehet utóbbi:)))
Szép álmokat!

Benikuty 2008.08.30. 22:31:03

Toma, majd hozz egy pár darabot, mert kimaradt az életemből,de izgat felettébb:) Szerintem Küvét is érdekelni fogja.
Jók a képeid!!:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.31. 08:52:49

Jó reggelt, csak beköszönök és rohanok a nagykerbe. Szép napot mindenkinek!

Mormogi Papa 2008.08.31. 10:03:00

Nadine, ne rohanj, fontoltan haladj :-)

Bomba-de-Dillo Toma nagyuram - még nem írtam, de megnéztem én is(mét) az új képeket. Pécs szép hely, jártam is ott párszor és ezek szép emlékek - dacára annak, hogy ott tettem szert nem múló tériszonyomra.
Pedig nem is a magasság okozta.

Beni, inkább nevess - és ne vess meg. A helyzetről csak annyit: a múlt héten szereztük be (a családi hétvégi bevásárlás keretében) az új elsősök (hiszen mindig újak:-) apró ajándékát...
Ez mindenéves program egy ideje :-)

Nem tudjátok, miért nem enged belépni a blogmanó? A címem-nevem-jelszavam nem változott :-(((

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.08.31. 10:15:15

Jó reggelt, tegnap mire bemelegedtem volna,a csevegésbe, gyermekem letaszított a trónról,így mentem tévét nézni.vagy dvd-t, már nem emlékszem.viszont nagyon rosszul aludtam, így ma kellőképpen gonosz és kibírhatatlan leszek. még szerencse, hogy a nap 90%-ában magammal vagyok.évnyitó lesz az én kis ajándékomnak,(ő azt mondja, hogy égő vagyok, mert már nem kisbaba, szóval lehet, hogy itthon maradok, nem bánom) ő Julibaba, akit öregen szültem, mert fiatalon megálmodtam, hogy lesz egy szőke kisbabám, álmomban felálló hajában karácsonyfa alakot viselt, innen gondolom, hogy ajándék.persze a többiek is azok, de mégis.Jövő héten teljesül az álma, és versenyezni fog(díjugratás)ott, ahol lényegében elmélyült a ló szeretete, és lesznek nagyobb(acska) nevek is az indulók között. jó lenne szponzort szerezni neki, de ahhoz még kell egy két év gürizés.
megyek, mert ki kell találnom mi lesz ma az ebéd.

Mormogi Papa 2008.08.31. 10:46:49

Csak a blogmanó gonosz és kibírhatatlan ma reggel !
Folyamatosan nem enged belépni, pedig már kimentem egyszer... Most visszajőve megint nem. Csak a betűhalmazok beírásával :-(((
Így nem lesz vidám a napom. De úgyis leszállok mert más dolgom van, no meg itt is másra kell a net...
Holnap benézek. Legkésőbb.

Mormogi Papa 2008.08.31. 10:59:03

Szolgálati közlemény Tomának:
www.gondola.hu/cikk.php?szal=60966
cikk a Szarvasgombáról, ani Brillat-Savarin szerint a konyha gyémántja. (Meg az olajfákról is.)Idézet:
"Mitől ilyen keresett cikk a szarvasgomba? A válasz a gomba aromájában, illatában keresendő. Ez annyira átható, hogy például ha a nyers tojásokat egy nylonzacskóba helyezzük egy kis szarvasgombával, és pár napig a hűtőszekrényben tartjuk, a tojások átveszik a gomba illatát és igen ízletes rántottát lehet belőlük készíteni."

Benikuty 2008.08.31. 13:48:39

Mormogi uram, jutalom tigris beszerezve, terem kimeszelve, ajtók-ablakok frissen mázolva. Parketta csiszolva-lakkozva. Vonatpadok cseréje még halasztva, de nem reménytelen. Ezek nem intézményes események. Fanatikus a Manócska tantónéni:))

Benikuty 2008.08.31. 13:51:08

Marisell, hiányoztál.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.31. 13:52:08

Megérkeztem, megreggeliztem, most furcsa zöldbablevest főzök.

Benikuty 2008.08.31. 13:58:13

Mitől furcsa?:))Nadine.
Mormogi uram, kűttem mélt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.31. 14:05:38

Hát attól, hogy csirkeaprólékot tettem fel, ebből lesz zöldbableves:)))

Benikuty 2008.08.31. 14:20:27

Teszel bele zöldbabot is?:))

Pálcika 2008.08.31. 16:08:54

Szép napot!
sikerült két egész órát aludnom munka előtt:)))
megint álmos vagyok de küzdök!!
az esküvőn nagyon sokat és finomat ettem tegnap(inkább piszkosul sokat),nagyon sokat táncoltam és aztán a városligetben szét énekeltem a torkom és persze újra táncoltam
vajon van még elég kávécserje a földön vagy már elpusztítottam a készletet???

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.31. 16:18:02

Gyere, Pálci, meghívlak? Milyen koncertre kényszerített a család?

Pálcika 2008.08.31. 16:23:04

kávézunk?:))))
slágerrádió megaparty

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.31. 16:28:38

Akkor azért nem szenvedtél annyira!...:))) Bizony, kávé-time van! Megyek, elrontom a csirkés zöldbablevest, aztán sütök valami hülyeséget a tegnapról maradt szent petrezselymes krumplimhoz.

Pálcika 2008.08.31. 16:38:02

nálunk ma light bableves van füstölt húsival és mákostészta.azt hiszem nemsokára lefekszem aludni:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.31. 16:40:50

Ilyen kaja után nem csoda! Ja, és a tegnap estét hozzávéve meg töknormális. Az nem az, hogy nem takarítasz;)

Pálcika 2008.08.31. 17:00:16

azt hittem ha lezuhanyzom bírom még egy kis ideig,de rajtam már a fürcsi sem segít.szép álmokat mindenkinek!
Nadine,köszönöm,hogy beszéltél a lelkiismeretemmel, és így, ő nem alszik velem, inkább csak a porcicákon jár az esze:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.31. 17:09:18

Jaj, Pálci, ne viccelj!!! Tessék nyugodtan, a lelkiismereteddel együtt szundítani egy nagyot! Mondjuk, holnap reggelig. Szép álmokat!

Benikuty 2008.08.31. 17:18:47

Szép álmokat Pálci,aludj nagyot!

Aki nekem fontos, azt mondta, inkább füzetbe írjak. Igazsága van, itt a vége.

Nadine · http://kep.tar.hu/prudi 2008.08.31. 20:57:02

Nekem is betűket követel ez a szenya.

spájdernecc 2008.09.01. 05:20:31

Jó reggelt!
Sok kávét!
Beni, ez jólesett így hétfő hajnalban

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.01. 06:15:40

Jó reggelt!

Szia, Spájdi!

El ne kiabáljam, jó a gépem!

Benikuty!
Ha kicsit fontosak vagyunk mi is
Neked, akkor talán hallgatsz ránk is és akkor nemcsak a füzetedbe fogsz írni! Ha fontosak vagyunk egy kicsit Neked.


Mindenkit csókolok, hiányoztatok!
Most megyek suliba, aztán majd fennforgok, ha jó marad a gépem.
Mennyi "ha" és még csak reggel van! :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.01. 07:24:29

Jóreggelt :-) 8 fok van, de aki a kicsit nem becsüli...

Mormogi Papa - a termelők piaca csupán aug 2-okt 19 között "működik az erre a célra kijelölt helyeken. A fogyasztók rajonganak a friss és nem ritkán olcsó termékekért. Addig fog ezt tartani, amíg az adóhivatal szemet húny a - svéd viszonylatban szinte egyedülálló - számlázási rendszer mellőzéséért.

ja, még valami: ma a rákok fogyasztásának rafinált módjáról fogok értekezni. :-))

maybach 2008.09.01. 07:31:47

Jó reggelt kívánok!

Beni!
Szülők, nagyszülők élete lehetett volna unalmasabb.
Szörnyűségekről nem is beszélve.
Ilyenkor azért hajlamos vagyok hinni, hogy egyre jobban élünk.

Gyerekek konyhája, előszobája kifestve, lakás kitakarítva.
Ha valakit érdekel, Niagara tegnap még megvolt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.01. 09:02:44

Jó reggelt! Jó tudni, hogy legalább a Niagarában még lehet bízni:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.01. 10:34:29

Hű, mekkora élet van már megint!:) Hiába, igazi hétfő. Ráadásul szeptember első napja.
Úgyhogy én is belecsapok a jóba, és elkezdek összepakolni, polcokat bontani stb. Ennek megfelelően ritkábban leszek. Csókjaim a nagyérdeműnek!

muskotály küvé 2008.09.01. 12:34:19

Sziasztok,
Nagyon szép írás. Beni, ha jól értem, a Lali a bátyád volt?

Toma, engem egy tízdekás szállítmány fele érdekelne.
Nem jár Pest felé a haverod?

tistedur 2008.09.01. 13:14:01

spájdi!
sajnos le :( tudnék még két hétig mit csinálni munka helyett...

spájdernecc 2008.09.01. 13:40:28

hát, kiscsillag, ez jutott :(
ötleteim nekem is lennének

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.09.01. 13:48:06

Szia Mindenki, Tist újra itt:))van káposztás pasi?na persze mi közöm van hozzá.de azért mégis:)
bezony szeptember, a hajnali járatkor fáztam, hiányzott a kardigánom.
képzeljétek egy ember,úgy értem egy férfi(bocs, csajok)itten smirglizi a ház oldalát.mellesleg az ötödiken lakom.nagyon rosszul esik ez nekem, a legyantázott szőr is feláll a karomon.nem merek szólni neki, mer' hátha megijed és leesik. még olyan fiatalka a lelkem:)))
Beni, a mai világban a post-ok olyanok, mint régen a jegyzetfüzet, vagy a fiók.csak jegyzeteljél nyugodtan.
Na névsorolvasást tartok, Fiam szia, téged is régen olvastalak.tanfolyam?kitűnővel abszolválva?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.01. 14:06:00

Szép jó napot Mindenkinek!
Hobbiszakács Uram, köszönöm az információt. Nálunk jelenleg a szemlehúnyás kizárva - adóhivatalilag :-((( Ráadásul úgy hallom, Németországban is bekeményítettek, miáltal újabb adók folytak be (amikről "elfeledkeztek"), de az életszínvonal biztosan nem nőtt. Egyik unokatestvérem ott adószakértő, ha jól értem, folyton továbbképzésekre jár, pedig már közelebb van a hatvanhoz…

Spájdernecc Nagyuram, megkapta a trkép? Tudom, sok dolga vagyon, de most látom, hogy nap közben is tudott figyelni, hát gondoltam :-)))

Most ellépek (csak az ebéd elötti munkaadagot befejezvén felnéztem Rátok:-)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.01. 14:06:10

Szia, Marisell! Csak nem dekupázs készül a ház falára?:)

Spájdi, mail ment.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.01. 14:16:50

Szervusztok!

Marisell, csak két modulom lett 100%-os a hétből, de hát, ha magam nem vagyok százas, akkor ugye mit várok? :)
Már csak az angol nyelvvizsga van hátra. Ha tudsz egy kis bátorítást küldeni, annak nagyon örülnék!

Hobbiszakács, az az érzésem, hogy a nyolc fokot még vissza fogod sírni! :) Ahgy pár hónap múlva mi is.

Mormogi Papa!
Ugye készülsz nekem valami szép mesével!?

Nadine, írok emilt.

Megyek ebédelni. Még leszek. :)

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.09.01. 14:20:26

Nadine, ez jó,lehet,megkérdezem:))))csak ne lenne tériszonyatom.már attól szédülök, ha gondolatban a helyükbe képzelem magam.persze ki tudja,ők meg szeretnek lógni, mint a semmi ágán.hihetetlenül költői vagyok, rám fér most egy kis vonatozás, és gyaloglás.mentem, mer' éhen hal a család.(egyébként rám is férne némi erős koplalás.asszem este elkezdek egy mályva levelekből álló, teára hasonlító italból álló kúrát.(Maybach ez a megközelítés a te kedvedért).

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.01. 14:24:43

jó reggelt!

beni
felőlem írhatsz füzetbe is, ha utána bemásolod ide:))

küvé
megpróbálom megszervezni. aszem járnak arra felé is. de ha mégsem, akkor marad a posta. nem tudom, mennyi a szállitási idő, de két-három napot kibír a szarvasgomba, minőségromlás nélkül. utána már kezd kicsit kiszáradni, és veszít az aromájából. nem sokat, de veszít.

Mormogi Papa 2008.09.01. 14:39:17

Azt láttam a hálón, hogy másnak is volt baja a belépéssel, nem csak nekem. Van ám rá "magyarázat" is, ami persze nem teszi jóvá, hogy már megint mások kárára kísérleteztek… Íme:
inda.blog.hu/2008/09/01/belepesi_problemak

Toma bátyó, én nem vagyok szagértő, viszont francia lapban (Science et Vie, kb. 100 éve futó lap, nekem van vagy 20 évfolyam, ebből származik a hasonlóan indult Élet és Tudomány, meg a többi a Nauka i Zsizny-ig bezárólag) szóval azt olvastam, hogy az aurópai piacra betörtek az olcsó, kínában termesztett ál-szarvasgombák, amik ugyan közeli rokonai az eredetinek, de nem azonosak vele… Az ízük is gyengébb, meg kicsit más is. A cikket vagy hét éve írták :-(((
Hááát…

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.01. 14:44:16

MP
miért pont a szarvasgombát ne hamisítanák?? :))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.01. 14:54:34

Hamisítatlan átvágás már, amit egyesek csinálnak!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.01. 14:58:22

Amúgy a leányom azt találta mondani, amikor szóltunk, hogy hamis, ahogy énekel, szóval azt mondta, hogy miért lenne hamis, amikor ő pont úgy akarta azokat a hangokat kiénekelni.
Ebből csak az a tanulság, hogy tíz éve sem volt elveszett gyerek.

maybach 2008.09.01. 15:16:30

Marisell!
Szia és köszönöm, hogy a kedvemért nem hívod teának azt a bigyót, ami egyébként biztosan jó.

Benikuty 2008.09.01. 15:49:48

Hehe, Mariss kinek is szeretnél tetszeni?:))
Küvé, nem, unokabátyó. Anyám és nagynéném közt majd húsz év volt. Ezért lehetett abban az évben Lali 16, mikor én születtem.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.01. 16:05:07

Na tsókolom mindenkinek, így az ősz első napján. Benikutynak pedig gratula a poszthoz. Nagyon tetszett!!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.01. 16:11:59

Marisell, gyorsan oda fogsz érni az órákra, hidd el! Mármint mályvafőzet után...:)

Szia, Gasp!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.01. 16:30:47

Beni, egyébként a fura zöldbableves marha jó lett. Váratlanul beleborítottam némi tárkonyt is, és olyan bakonyi betyárszerűség lett belőle. Csak malac- vagy egyéb négylábú húsa helyett tsirkéből. Fini.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.01. 16:41:14

Nadine, ami Bakonyi, s ráadásul még Betyár is, az csak jó lehet :-)))
Ezt egy öreg Bakonyi Betyár írja Néked.

Gasper, üdv - küldük Emilt.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.01. 16:57:03

Mormogi Papa,
megkaptam a zemilt. Küldtem tserében kettőt is :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.01. 17:25:49

Látom, Gasper, a Tsere nem bogarat jelentett :-)
Akkor inkább pókot küldj. Én meg jól válaszoltam - tudod, mikor jól esik…

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.01. 18:17:13

Kihaltunk, kihaltunk :-))) ?
Elírásilag elmentem küldüknézni. Majd benézek.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.01. 18:49:38

Örömködök-szenvedek.
Tsak tsatsogok.

Benikuty 2008.09.01. 19:22:52

Nadine, a tárkony csodákat tesz,
Fiam, bővebben?
Kösz Gasper!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.01. 19:23:47

Beni, ezzel nem volt semmi hiba amúgy sem, csak nem tudtam, mit akarok főzni belőle. Aztán rájöttem:)

Benikuty 2008.09.01. 19:27:17

Jól tetted.:) Tényleg, a tárkonnyal közeli rokonok vagyunk, meg a bazslikommal is.

Benikuty 2008.09.01. 19:32:23

A rozmáringet sem én utáltam ki a konyhából:)

Benikuty 2008.09.01. 19:46:30

Petrezselymet a zöldbab főzelékbe, krumplira, rizsbe, kaprot a tökbe! Hadd zöldeljenek!:))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.01. 20:29:46

Beni, köszönöm érdeklődésedet, de, ha nem haragszol, babonából most bővebbet nem írnék. Szerintem egy-két napon belül örömömmel vagy bánatommal úgyis meggyötörlek Benneteket! :)

Addig csak beszéljetek zöldségeket! :D

2008.09.01. 20:32:35

sziasztok!
a hétvégi mindenféle technikai problémáim után végre bepakoltam spájdi posztját. holnapra soxeretettel :)

2008.09.01. 20:53:49

Nadine, elintéznéd nekem a szokásosat? köszönöm! úgy látszik ez konstans hiba nálam :(

Benikuty 2008.09.01. 21:06:39

26 csibéje van az Manócskának, gómbócbólis:) Aztán öttől negyed kilencig az első szülői. Elvetemült, mondom én:))

Jé, nem az enyém elé szántad Spájdiét? Vagy csak sok volt nekem a Tsantsali:)

2008.09.01. 21:20:59

vagy elszánt, majdnem mindegy :)

Spájdi későn küldte a posztot, így csak most került be

én is búcsút intek, jók legyetek!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.01. 21:26:20

Én is, jó éjt! Jé, javítottam-fésültem. Álmodj az angyalkákkal, de én is!

Benikuty 2008.09.01. 21:31:02

Könnyű lesz jónak, Jé:)
Álmokat mindenkinek, hajnalra is. Is!

Benikuty 2008.09.01. 21:55:17

2007.07.06.22:00-i a postokat visszaolvastam

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.01. 22:48:57

Én meg jól leragadtam Gaspernél, mert nem bírtam ki - olyan írhatnékom támadt, hogy inkább Emilbe' szerkesztettem. Közben meg jól lemaradtam a Kifőzdéről. Ébren van-e még valaki? Szegény...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.01. 23:25:45

Itt vagyok, M. P.!
Még csak nem is reagáltál a kérésemre! :(

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.01. 23:35:52

Már csak voltam.
Szép álmokat mindenkinek!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.30. 12:55:42

(jók az én megérzéseim emberismeret terén....)
ez nagyon szép írás, nem ragozom túl inkább.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.13. 19:15:29

Nagyon szép írás! Gratulálok!
süti beállítások módosítása