Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből…
A „dél”, nem időbeli, hanem földrajzi meghatározás akar lenni. Az USA jellegzetes déli konyhái a tex-mex, a kreol/cajun konyha és a soul food, ez utóbbiból szeretnék most két ételt megmutatni.
Az Egyesült Államok déli részén élő fekete lakosság ételeit nevezik soul foodnak. Annak idején, a szegény déli államokbeli feketék, a rabszolgák leszármazottainak ételei voltak ezek, akik nem engedhették meg maguknak a „nemesebb” húsokat.
Ezért többnyire csirkéből, sertésbordából, oldalasból, belsőségekből stb. készítették ételeiket, grillezve vagy bő olajban sütve, raguként, erősen fűszerezve vagy valamilyen szósszal tálalva. Jellegzetes soul food még a rántott csirke is, ami nagyon népszerű lett az egész Államokban, köszönhetően Harland „KFC” Sanders ezredesnek.
Déli rántott csirkecomb
Hozzávalók:
· 16 db csirkecomb (alsó)
· 2 tojás
· 3 dl tej
· mogyoró- vagy napraforgóolaj
· cajun fűszerkeverék (vagy más fűszerkeverék, ízlés szerint)
· só
Előkészületek:
Elkészítem a panírmorzsát (zsemlemorzsa) és a fűszerkeveréket, ha nincs elspájzolva készen.
A csirkecombokat lebőrözöm (nem kötelező), és a vastagabb résznél egy késsel csontig bevágom, majd befűszerezem.
A tojást felverem, sózom, és elkeverem a tejjel, a panírmorzsát pedig a fűszerkeverékkel (egy csésze morzsához, 2-3 ek. fűszerk.).
Elkészítés:
A csirkecombokat megmártom a tojásos masszában, majd a fűszeres morzsába forgatom. Ezután egy mély edényben, közepes lángon forrósított (180 fok), bő olajba (amennyi ellepi) teszem óvatosan, és 10-12 perc alatt ropogósra sütöm.
A kisült combokat egy papírtörlővel bélelt szűrőbe teszem, hogy felszívja a felesleges olajat. Ezután langyosra hűlve tálalom.
Tippek, tálalás:
Bármilyen más fűszerkeveréket használhatunk, amit szeretünk. Nekem most cajun keverék volt készen. Bár így egy kicsit keverve lettek a déli konyhák ízei, de ez nem zavar.
Tálaláskor adhatunk mellé valamilyen barbecue-szószt vagy savanyúságot. Köretnek leginkább sült krumplit adnak hozzá, de én inkább magában szeretem, köret vagy kenyér nélkül.
A déli rántott csirke finom alternatívája lehet a megszokott magyaros rántott húsnak, érdemes kipróbálni. A ropogós, fűszeres kéreg alatt megbúvó szaftos, puha húsnak nem lehet ellenállni, én képes vagyok egész nap ezt enni, amikor ilyet készítek.
Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: kb. 400 Ft/adag
A csirkeszárny a legolcsóbb és szerintem az egyik legfinomabb húsfélék egyike. Én gyakran készítek szárnyat rántva, sütve stb… Egyik nagy kedvenc a barbecue csirkeszárny.
Ez az étel is a soul food-konyha része. Általában kétféle képen készítik. Az egyik az, hogy a csirkeszárnyakat bő forró olajba kisütik, és utána forgatják bele a felforrósított szószba, a másik, hogy a húst a szószban pácolják, és a szószbevonattal sütik ki a húst. Ezúttal az utóbbit készítettem el.
Hozzávalók:
· 1,5 kg csirkeszárny
· 2 dl BBQ-szósz
mártogatóshoz:
· 5 dkg gorgonzola picante
· 2 dl joghurt
· 1 gerezd fokhagyma
· só, bors
Előkészületek:
Elkészítem a BBQ-szószt. A csirkeszárnyak végeit levagdosom (félreteszem alapléhez), beleforgatom a szószba, hogy mindenhol bevonja, majd lefedve, hűtőbe téve, egy-két órán át pácolom.
Elkészítem a gorgonzolás mártogatóst. A hozzávalókat egy tálba teszem, és botturmixszal simára összedolgozom. A hűtőbe teszem tálalásig, hogy összeérjenek az ízek.
Elkészítés:
A csirkeszárnyakat egy tepsibe teszem, alufóliával letakarom, és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 30 percre. Leszedem a fóliát, visszateszem a forró sütőbe, és 25-30 percig pirítom. Ezután a szárnyakat megfordítom, és még 15-20 percig sütöm. Kész!
Tippek, tálalás:
Nem kell megijedni, ha egy kicsit „megég” a hús, a barbecue-szósz cukortartalma miatt karamellizálódik így.
Tálaláskor egy nagy tálba halmozom, és úgy teszem az asztal közepére, egy kis kenyérrel és valami mártogatós szósszal. Köretet nem szoktam készíteni hozzá, de krumplipürével vagy valamilyen zöldsalátával is adhatjuk.
A finom, rákaramellizálódott, fűszeres, édes-sós pác ragadós, egyben ropogós kérge, a puha omlós hússal a belsejében, együtt teszi remek étellé a BBQ csirkeszárnyat.
A soul food-ételekhez többnyire egy doboz sört (Bud) szoktak bontani…
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Költségek: összesen kb. 1600Ft
Az utolsó 100 komment: