Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Lepénykenyér itthonról és külhonból

2008.11.18. 05:00 Bombadil Toma

 

 
Tulajdonképpen a szalonnás-hagymás lepénykenyeret nevezhetjük  magyaros pizzának is. Pláne úgy, hogy ez is egy pizzatészta-alappal készül. Én egyszerűsítettem le az eredeti lepénykenyértésztát, mert így egyszerűbb és gyorsabb az elkészítése, és talán ízben sem áll nagyon távol tőle.
Falun a nagyanyám a maradék kovászolt kenyértésztából készítette anno gyerekkoromban, a fatüzelésű „sparhetjében”. Persze, mindig változott, hogy éppen mi került rá, attól függően, mi volt neki otthon. Azért a fokhagyma és a házi tejföl alap volt.
 
Hozzávalók:
 
A tésztához:
·        1 csésze víz
·        3 ek. olívaolaj
·        1 tk. só
·        3 csésze liszt
·        1 tk.cukor
·        1 tk élesztő (instant)
A feltéthez:
·        15 dkg füstölt szalonna (kolozsvári vagy pancetta)
·        10 dkg füstölt parasztkolbász
·        2 dl tejföl
·        2-4 gerezd fokhagyma
·        1 fej vörös- vagy lilahagyma
·       
 
Előkészítés:
 
A tészta alapanyagait a leírt sorrendben a kenyérsütő gépbe teszem, és a dagasztó/kelesztő programmal elkészítem. Ha nincs gép, egy keverőtálban össze kell keverni a tésztát, majd belisztezett deszkán átgyúrni, és meleg helyen letakarva, egy órát keleszteni.
A tejfölt elkeverem a zúzott fokhagymával, és megsózom. A szalonnát vékony csíkokra, a kolbászt apró kockákra vágom. A hagymát félfőre, vékonyan felcsíkozom.
 
Elkészítés:
 
A kész tésztát átgyúrom, kipréselem belőle a levegőt. Négyszög alakúra nyújtom, kb. akkorára, mint a sütő gyári tepsije. Sütőpapírral kibélelem, és rácsúsztatom a tésztát. Olajjal megkenem a tetejét, és fél órára félreteszem kelni.
Közben előmelegítem a sütőt 220 fokra. A tésztát egy késsel vagy villával végigbökdösöm, majd betolom a forró sütőbe, öt-hat percre. Ezután kiveszem, ha valahol felfúvódott, ott megbököm és kinyomom a levegőt. A tetejét jó alaposan megkenem a fokhagymás tejföllel. Megsózom, megszórom a hagymával, a kolbásszal, végül a szalonnával. Visszatolom a forró sütőbe, az alsó polcra, és 12-14 perc alatt készre sütöm. Amikor kész, kiveszem, és egy rácsra helyezve, hagyom langyosra hűlni.
 
Még pár megjegyzés:
 
A receptben szereplő dolgokon kívül mást is tehetünk a lepénykenyér tetejére. Mindenki az ízlésének megfelelően válogathatja össze a feltétet.
Ha még kiadósabbra szeretnénk, tehetünk rá hajszálvékony, előfőzött burgonyakarikákat, vagy olvaszthatunk rá füstölt sajtot is.
A finom, frissen sült, ropogós kenyér, a fokhagymás tejfölös, szalonnás-kolbászos-hagymás feltéttel remek „szereplője” lehet egy baráti összejövetelnek, kerti partinak, de akár bőséges reggeliként is megállja a helyét.
 
Egy pohár jóféle olaszrizlinget (Jáspi) kortyolgatva mellé, még jobban élvezhetjük a lepénykenyeret.
 
Elkészítési idő: kelesztéssel együtt 2 óra
Költségek: kb. 700 Ft
Bor: 1280 Ft (Vinotéka)
 
 
A provençale pissaladière egy másik változata. Mostanában többször is készítettem ilyesmit, mert nagyon szeretem a provece-i ízeket. Szinte minden rajta van ezen a puha, finom kelt tésztán, ami Provence-ot felidézheti. Hagyma, fokhagyma, kakukkfű, babérlevél, olajbogyó, paradicsom, szardella… Igazi ízkavalkád!
 
Hozzávalók:
 
A tésztához:
·        fél csésze tej + fél csésze víz
·        1 tk. só
·        2 ek. olívaolaj
·        1 tk. cukor
·        3 csésze liszt (ebből egy, lehet teljes kiőrlésű)
·        1 tk. szárított élesztő
Feltéthez:
·        10 dkg füstölt szalonna
·        10 dkg olívabogyó (magos)
·        3 fej hagyma
·        2 gerezd fokhagyma
·        7-10 szardellafilé
·        2-3 db paradicsom (lehet konzerv, hámozott egész)
·        1 ek. vaj
·        olívaolaj
·        1 ág friss kakukkfű
·        1 babérlevél
·        só, bors, cukor
 
Előkészületek:
 
A tészta alapanyagait a leírt sorrendben a kenyérsütő gépbe teszem, és a dagasztó/kelesztő programmal elkészítem. Ha nincs kenyérsütő gép, egy keverőtálban össze kell keverni a tésztát, majd belisztezett deszkán átgyúrni, és meleg helyen letakarva, egy órát keleszteni.
A szalonnát vékony csíkokra vágom, az olívabogyókat kimagozom (kés lapjával megroppantom, és kiszedem a magját). A hagymát félfőre, vékonyan felcsíkozom, a fokhagymát hajszálvékonyan felszeletelem. A konzervparadicsomot, felvágom, kicsorgatom a levét, és nagyobb darabokra vágom.
 
Elkészítés:
 
Egy serpenyőben közepes hőfokon, kevés olívaolajon megpirítom a szalonnakockákat. Amikor kiolvadt a zsírja nagy része és megpirult egy kicsit, szűrőkanállal kiszedem. A visszamaradt zsírra dobom a vajat, s ha elolvadt, rászórom a hagymát. Beledobom a kakukkfüvet, babérlevelet, egy csipet sót és cukrot, tekerek rá kis borsot, rádobom a fokhagymát, összekeverem, és fedő alatt 20-25 perc alatt aranybarnára párolom/karamellizálom. Amikor kész, félreteszem hűlni.
A langyosra hűlt hagymához hozzáadom a paradicsomot, az olívabogyót, a szalonnát, beletépkedem a szardellafiléket, és összeforgatom az egészet.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára rakom és átgyúrom. Nyújtófával nagyjából négyszög alakúra nyújtom, kb. 1 cm vastagra, és kb. 30x40 cm-es téglalapra. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, egyenletesen elosztom a tetején a hagymás-szalonnás keveréket, és fél óráig meleg helyen hagyom kelni.
Ezután 200 fokra (hőlégkeverés) előmelegített sütőben, 20-22 percig sütöm. Kész!
 
Tippek, tálalás:
 
A provençale-t frissen, melegen a legjobb enni, de végső esetben a hűtőben eláll egy napig, és a sütőben megmelegíthetjük.
A feltét arányain ízlésünk szerint változtathatunk, ki hogyan szereti. Lehet kevesebb szardellával vagy több hagymával, paradicsommal… Ez egy igazán remek vendégváró vagy parti-kaja lehet. A finom, kalácsszerű, édeskés kelt tészta és a szardellás, hagymás, olívás, édes-sós feltét, finoman egészíti ki egymást.
Egy könnyű, száraz umbriai fehérbort, Orvietót ittam hozzá, de egy finom, gyümölcsös provance-i rozébor is jól passzol hozzá.
 
Elkészítési idő: 70 perc (+1 óra 50 perc a dagasztó/kelesztő program)
Költségek: összesen kb. 1200 Ft
Bor (Orvieto): 658 Ft (Metro – jó vétel!)

126 komment

Címkék: gasztro recept lepény toma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.18. 12:31:31

Nadine, épp küldok emilt, de nagyon lassan megy át.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.18. 12:39:58

Hűha, tíz órakor 78 egyéb látogató volt az oldalamon! :)
Ugye Nyuszó, nemcsak Te kattintgatsz? :) Egyébként meg több, mit százan jártak már nálam. Most teljesen a statisztika bűvöletében élek. Sikerült egész délelőtt megtűrtőztetnem magam, így főztem az én kedves családomnak (grízleves, isteni spenót és fogyókúrás sült szalonna+tükörtojás volt a menü, bár tudom, hogy ez ugyanolyan életidegen ettől a blogtól, mint a reklámok :)), s csak most skubiztam a számlálót.
Lehet, hogy mindenki nézegeti, hogy hű, de ronda?

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.11.18. 12:51:09

Nem csak én:)))))

spenót nyami.. a párom nem hajlandó megenni:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.18. 12:56:15

Fiam, én meg nem tudok válaszolni, mert belefagyok. Úgyhogy itt: nem gáz. Nekem sosem éltek vissza vele. Az meg, hogy mobil vagy otthoni - sztem - tökmindegy.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.18. 12:59:13

Fiam, az Egyéb nem látogató-darabszám, hanem az, hogy az oldalon járó új vagy visszatérő emberkék hányat kattintottak. Nem tudom, érthető-e. Tehát a két említett kategóriában szereplők összesen mennyit klikkeltek. Pl. 20 új és 12 visszatérő vendég rákattintott negyvenszer. Hogy ebből melyik tette, nem tudni (csak ha fizetős statgépet rendelsz).

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.11.18. 13:18:40

igen, rendesen néztem(volna) a reklámra kattintva, de azóta már visszajött lacibácsi:D

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.18. 13:27:42

Köszi a felvilágosítást! Milyen kezdő vagyok! :DDD

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.18. 13:35:26

Toma, a csésze hány deci? A liszt hány deka? És, ha csak friss élesztőm van, abből mennyi szükséges? A sütőt légkeverésesre teszed itt is?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.18. 13:45:17

fiam:))
-a csésze 2.5 dl. azaz egy cup.
-nem tudom mert azt is cupban mérem
-nem tudom, kérdezd küvét aszem ő tudja a váltószámot. én csak száritottat használok
-igen hőlégkeverés, alsó-felső.

maybach 2008.11.18. 13:48:49

"1 cs.Oetker élesztő 7gr = 25 gr friss élesztőnek felel meg.
1 cs Oetker élesztő 11,25 ml = 2,25 TK
1 TK = 5 ml

1 TK Oetker instant élesztő = 11gr friss élesztővel
1 dkg (10gr) friss élesztő = 4,5 ml Oetkerrel (1 TK szűken mérve)
2 dkg (20gr) friss élesztő = 9 ml Oetkerrel (1,8 TK)"

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.18. 13:50:15

közben meggugliztam (ajánlom neked is) 3.5g szárított = 1 dkg. friss élesztővel

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.18. 13:53:24

na akkor most kiderült:)) a recepthez 1 dkg friss élesztő kell:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.18. 14:16:43

Köszönöm, fiúk!
Mennyivel kényelmesebb, ha nem nekem kell számolnom :)

Pálcika 2008.11.18. 14:30:55

tyű a mindenit Fiúk!szép számolás!!
nekem már sül a pomposom:)))Fiam én nem sokat vacilláltam a mértékegységeken,fogtam egy teásbögrét és azzal mértem ki a hozzávalókat így az arányok helyesek maradtak,a sót-cukrot-élesztőt különben is gondolomra szoktam mérni:)viszont füstölt kolbászom nincs itthon ezért bőven megszórtam szalonnával,és hagymát vegyesen(lila-vörös)raktam bele,remélem így is finom lesz:)))
a cup-ról mindig Kozi jut eszembe:)
Toma köszi a videót:)

maybach 2008.11.18. 14:34:29

Én az evéssel vagyok így. Fene se méricskél.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.18. 14:35:36

Pálcika, azonnal dobj át egy méretes kockát!

Kozit nagyon szeretem. De Dömét még jobban;)

Pálcika 2008.11.18. 14:51:19

most hűl a rácson,isteni az illata(remélem az íze is:)
Nadin,tíz perc múlva szeletelem,fénypostával küldök:))))))))
szerintem Dömének ízlene ez a kaja hiszen van benne "szent bacon szalonna":)))))))))))))

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.11.18. 15:30:46

Mennyire egészségtelen, és mennyire finom...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.18. 15:50:53

Picidzé, ugyan mááááááááááááár!!! A sok adalék, az egészségtelen. Meg Kenny a szomszédban. De ez a szépséges lepényke?:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.18. 15:53:12

Pálci, dobj utána egy kis meggyes pitét is, de hamar!:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.18. 16:04:06

Most már végképp semmit sem csinálhatok tudományos-fantasztikus alapon :( Mindig összezavartok!
A mértékegységeket meg az élesztő miatt kértem.

Nemsokára szilváslepényt sütök piskótatésztával :)
Kb. két hét múlva.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.18. 16:07:32

85% az egyebem és 764 az izém. Tök jó :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.18. 16:14:03

Fiam, épp most írta az egyik vevőkém, hogy arra a láncra akart lecsapni, amit én stipi-stopiztam:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.18. 16:18:39

:)
Csapjon le másikra! :)
Fehér-világoskék színkombinációban el tudom készíteni. A halványlila helyett halványkékkel. Ha úgy jó. Vagy szürkével.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.18. 16:34:52

Fel fogja venni veled a kapcsolatot.

muskotály küvé 2008.11.18. 16:44:24

Élesztő: 0,5 kg liszthez 20-25 g.
Egy tepsi tésztát én 40 dkg lisztből szoktam, 15-20 g élesztővel. Szerintem 3 cuppanás az kevesebb, mint 40 dkg, de a jó ég tudja. Toma egyszer lemérte...
Toma, a keretbe képként berakhatnál egy gyakran szükséges információt, azaz 1 cupp liszt = x g :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.18. 17:25:02

pálcika
próbáld ki a provecalet is. nekem ő a kedvencem az összes ilyen cucc közül:)

küvé
a főzős blogomon, fent van az információ. mindenki olvassa azt is!:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.18. 17:41:24

Toma, megkaptad az utolsó üzit? Vagy már toll a fülembe?:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.18. 17:44:28

Küvé, igazad van. Toma, Neked is :)

Nadine, amint tudok, írok :DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.18. 18:01:05

Fiam, teljesen megbolondítod az Outlookomat. Megint belefagytam a válaszadásba. Ha most nem megy át, este válaszolok. Addig is szoríts nekem, hogy ügyesen tárgyaljak, most jönnek a nagykeresek.

Benikuty 2008.11.18. 18:38:19

Szép estét!
Tomára hallgatok, nem foglalkozom a reklámokkal.
Ezek a csoda kaják nálunk nem fociznak, három nőszemély okán:( Állandóan a mérlegen állnak.:)

nyuszómuszó 2008.11.18. 18:44:21

igenigenigen, ááátmenteeeem:)

olyan nagyon, de nagyon okos vagyok:))))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.18. 19:04:08

Nyuszó: gratula! Óóóóóóóóóóóóókóóóóóóóóóós kislány!

Nadine: MUKODJ!
Görcsöl a lábam, keresztben van :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.18. 20:18:46

Nyuszó, hol mentél át? Remélem, nem egy veszélyes kereszteződésen bekötött szemmel...

Fiam, tedd szét a lábad (nna, nem úgy!:)), és fáradj a postafiókodhoz!

Benikuty 2008.11.18. 20:43:43

Nem lábatlankodom itt,további kellemes csevejt kívánok a hölgykoszorú minden tagjának.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.18. 20:47:07

Nadine, ne csináld ezt velem. Ha találkozunk, megfojtalak!

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.11.18. 20:57:50

van közös tárgyunk a Szabadalmi Hivatallal és azt csináltam..
undorító egy egyveleg..

És most, hogy irigyeljetek egy egész kicsit, már készül a gnocchi:DDDDDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.18. 20:59:50

Fiam, végre némi életjelet adsz!:)

Nyuszó, este kilenckor gnocchi? Irigyellek!:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.18. 20:59:52

Nyuszó, mi az undorító benne? A tárgy, a Szabadalmi Hivatal vagy a csinálás?

A gnochhi jó, ha jól sikerül :)

Nadine-t én ma hosszú vezeklésre ítélem.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.11.18. 21:00:02

Most én kimaradtam valamiből, vagy más sem érti, miről beszéltek, Nadine és fiam?:)

Őszintén bocs, ha nem is kell, akkor meg ezt nem tudtam:)

Na mindegy, remélem, minden mindenkinek kerek és szép, tényleg:)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.11.18. 21:04:02

hát ilyen izé.. sok jogszabály, meg mégtöbb törvény, meg mégmégmégtöbb magolás, nem való ez nekem.. amúgy nem volna rossz..

a gnocchi pedig egyáltalán sehogyan sem tud rossz lenni:)

Ne irigyelj, azért nyomom este kilenckor a gnocchit, mert tökmindegy.. A nyáron telenyomtak hormonnal és úgy felugrott rám egy tizes, hogy ihaj:)
Jó, mondjuk elég vékony voltam, de mivel farkaséhes vagyok folyton a vackoktól, ha gyötröm magam, bedilizek, és már voltak ilyesmi gondjaim a kajálással, úgyhogy futok inkább kicsit többet, de eszem rendesen..

Pálcika 2008.11.18. 21:06:05

büszkén mondhatom:Toma nagyon finom recepteket tud!!!!nagyon felbuzdultam és csináltam még egy adag tésztát amire a hétvégi maradék pulykahúsiból csináltam feltétet(nincs tékozlás)nem tudok képeket prezentálni mert minden elfogyott az utolsó morzsáig
Toma köszi a mai ebédet/vacsorát:)legközelebb kipróbálom a provencalet is

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.18. 21:07:02

Nyuszó, minek kellett a hormon? Baba-projekt?

Nyugi, csak cukkolom Fiamat egy kicsit. Vérnyomásilag:)

Pálcika 2008.11.18. 21:08:40

jaj elvagyok kergetve a géptől!!!
mindenkinek szép álmokat és gondoskodó álommanót:))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.18. 21:09:07

Változott a politikai helyzet: Nadine-t koronázzuk meg!!! :DDD

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.11.18. 21:12:11

Nem, gondok voltak velem az elveszített baba után..

most indult újra októberben a babacsinálás, hát majd meglátjuk..:)
najó, síkideg vagyok miatta:D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.18. 21:18:43

Nyuszó, ne izgulj! Ez parancs:)

Fiam, most nagyon nevetek...:DDD Netán iszogattál egy kicsit?:)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.11.18. 21:25:58

hát, jó..:)

de ez nem igazán reális opció:)
főleg, hogy a múltkor a párom apukai öntudatra ébredt, úgyhogy párosan megy az izgulás, így még úgy csinálnom sem kell, nem is tudok, mintha nem foglalkoztatna..

de igazából ez már jó, ezt is szeretem..

namindegy, de azért generálni nem akarom, szóval, csitt, majd szólok, ha van miről..:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.18. 21:27:01

OK, nem is kérdeztem semmit. De gondolatban szurkolok Nektek nagyon:)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.11.18. 21:30:10

jaj, nem úgy értettem... úgy hangzott?:( a csitt magamnak szólt:) kissé túlspírázom a témát magamban.. amit igazából nem bánok, csak úgy csinálok, mintha..
nyugodtan kérdezhetsz bármikor bármit, ha akarsz:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.18. 21:43:44

Nadine, nem ittam, de most beveszem a gyógyszerom.
Írtam. Szerintem egy kukkot sem fogsz érteni belőle! :D

Nyuszó, most sikerülni fog. Tudom.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.18. 21:57:58

Nyuszó, nem is úgy vettem:) Most elvonulok, mert itten kérem, Vészhelyzet van. Jót tesz egy kis vér:)

Fiam, de értettem. Válaszoltam is. Jó éjt!

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.11.18. 22:06:52

köszi fiam, azon vagyunk:P

jóéjt! én is megyek:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.18. 23:09:12

Szép álmokat, megyek én is.
A fiúké a terep :D

spájdernecc 2008.11.19. 06:46:24

Jó reggelt!
Sok kévét!
Hólapátot előkeresni !
Toma, az indiai lepénykenyérről /csapati?/ nincs valami használható és megosztható recipéd?
évek óta zabálom kétpofára Kapolcson...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.19. 07:28:57

Jó reggelt! Kéééévéééét??? Én kávét kérek inkább:)

Mindjárt megyek Mónikát boldogítani. Kissé deres itt minden. Ezt télnek hívják, nem? Pfff....

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.11.19. 08:15:47

Jó reggelt, jó szurkolást mindenkinek!

Rég jártam felétek :))))

Toma, nagyon kivágtad a rezet megint kajaügyben. Ez a provencei téma főleg nagyon kedves a lelkemnek. :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.19. 09:09:25

Jó reggelt!

Most, hogy már minden mértékegységről tudok majdnem mindent, megpróbálkozom Toma lepényével, nem jártatom tovább itt a lepénylesőmet :)

Szia, Gasper! És ugye hogy hiányoztunk!?

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.11.19. 09:10:27

Igenigen, indiai kaját léci..:)

jóreggelt, kávé?????

muskotály küvé 2008.11.19. 10:51:26

Sziasztok, jó kávét.

Toma, ha picasawebre akarok képeket felrakni, átalakítsam kisebb méretűre?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.19. 14:42:02

Hű, de pörög a társaság reggel óta... valahol máshol:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.19. 17:19:56

jó reggelt!

küvé
célszerű legalább 150-200kb-ra tömöríteni.

...beteszek egy bannert/linket az oldaldobozba. bár szerencsére, mi itt nem politizálunk, de szerintem ezzel a dologgal, minden féle politikai meggyőződésű ember egyetért. ha mégis valaki úgy gondolja, ne legyen kint, akkor leveszem...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.19. 17:29:28

a csapatihoz gáztűzhely kellene, ami nekem nincs, csak nyáron. de majd valamit kitalálok:)) indiai kaját, egyébbként már régóta tervezek...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.19. 17:30:35

Engem nem zavar, Toma.

Figyi, ígérem, az utolsó kérés: nem lehetne még a feliratot kisebbre venni nálam? A felső sorra gondolok. Akkor talán az alsó sem lógna rá a virágokra.

Szégyen-gyalázat, mindjárt mirelit pizzát eszem, egy ilyen poszt alatt. Bolognainak csúfolták, de azt hiszem, nem veszek többet ilyet.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.19. 17:36:28

Bár már megszokta a szemem. Ha úgy érzed, csak ront rajta minden további módosítás, akkor hagyd így!:) És természetesen köszönöm.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.19. 17:54:11

nadine
tegnap azt a képet tettem fel, amit legutoljára küldtem mailben. de azt csak ideiglenesnek szántam. most már nem akartam variálni tovább, hanem elkezdem teljesen előről. letöltöttem újra a képet amit küldtél, és ha lesz valami belőle, felteszem neked még ma:)

...a bannerre kattintva, a bejövő oldalon, lehet online aláírni az ívet...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.19. 18:04:22

OK, csak ne a "beégett" fotóval variálj. Ez a szelídebb jobban mutat.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.11.19. 18:10:32

én igazoltan voltam távol, iskolában..

tök beteg vagyok..:S

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.19. 18:34:26

Szórakozik a net velem.
Nadine, írtam, de nem küldte el a rendszer. Ha kevésbé vagyok már ideges emiatt, megismétlem a manővert.

MEGKAPTAM A NYELVVIZSGA BIZONYÍTVÁNYOMAT!!!

Tudom, hogy nem nagy kunszt, ám én nagyon-nagyon boldog vagyok a kis komplex alapfokúmmal. Most csak szorítani kéne, hogy vegyenek föl a köv. tanfolyamra, akkor tanulhatnék tovább.


Nyuszómuszó, hát mi a baj?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.19. 18:34:36

nadine
feltettem az új képet, nézd meg. az aljából tudok még leszedni, ha mondjuk azt szeretnéd, hogy keskenyebb legyen. most annyira vágtam le, hogy érvényesüljenek a minták, és a háttér is...

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.11.19. 18:37:16

gratulálok, fiam, csak így tovább!!!:)

Nem tudom, hőemelkedésem van, és teljesen tompa az agyam, mindent háromszor kell elolvasnom, mire felfogom, és átmenetileg kicsit süket is vagyok..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.19. 18:45:15

Fiam, szorítunk, és granulálok tiszta szívemből. Jöhet a következő menet!:)

Toma, szerintem tökéletes! Köszönöm szépen!

NYUSZÓ, AKKOR ORDÍTSUNK?:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.19. 18:55:52

Köszi a gratulációkat!

Toma, ma elkészítettem a tejfölös lepényedet.
Fruzsinak túl fokhagymás volt. Nekem túl tejfölös, apu háromnegyed óráig ette . Igaz, Neki csak egy foga van, pont, amennyi hajaszála.
Neoexem meg csak nevetett. Nem is igaz, röhögött.
Szóval kicsit kemény lett a tészta, ezért szegénykém nem tudott kellőképp megkelni (az élesztőt nem futtattam fel külön, belemorzsoltam a lisztbe). Ugyan kinyújtottam tepsiméretre, de vékonyabb lett, mint a sütőpapír. Kb. olyan is lett az íze. Végül Fruzsi volt a legpozitívabb. Azt mondta, jó lesz ez Anya, csak még gyakorolni kell, de azért legközelebb fokhagymát, meg hagymát ne egyszerre.
Én meg voltam elégedve mindennel. Elsőre általában még így sem sikerül semmi :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.19. 18:57:41

Fiam, nagyon jót nevettem, csak Apukádat sajnálom kicsit...:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.19. 19:09:43

Á, nem kell sajnálni Aput. A doktornőt várta, aki késett, ezért ráért enni :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.19. 19:12:56

Na jó, de fogatlanul nyammogni egy kemény, sütőpapír ízű tésztát:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.19. 19:24:30

fiam :DDD
máskor tessen követni a receptúrát!:)) és a képeket is nézegetni...

nadine
örülök, hogy jó lett!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.19. 19:51:11

Toma, én is! A kedves megrendelő meg nagyon büszke, aki az ilyen mintájú kódexet (is) megvette:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.19. 19:53:36

Most nem azért, de Fiam kb. három nap alatt produkált olyan látogatószámot, mint én egész februárban:))) És folyamatosan aggódik:)))

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.11.19. 20:00:13

majd kattintgatok neked is:)

Én azt szoktam, ha ilyet sütök, hogy csak hagymát rakok, és a fokhagymát meg összekeverem olajjal, és aki akarja még megkeni magának..
Bár ez nálunk azért van, mert annyi hagyma a világon nincs, amennyit mi bármihez képesek vagyunk megenni, én meg szeretek készülni arra, hogy betoppan valaki és akkor ciki, ha már a szagától lefordul a székről..:P

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.11.19. 20:02:30

szép ez a teásdoboz, Nadine:) ilyenkor mindig sajnálom, hogy teafüvet használok..
azok miatt a kis fekete bogyók miatt tetszik, amik elbújnak a képen:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.19. 20:03:47

Toma, a hólyagok nekem is sikerültek :D
Megkaptad a pontokat?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.19. 20:07:53

a fokhagymával, én is így vagyok. a recptekben ezért általában elég tág határok közt szoktam megadni a fokhagyma mennyiséget, hogy ki-ki a maga ízlése szerint...

...látom spájdiék, svatiék, meg a subbás brigád fellázadtak, és új vadászmezőkre költöztek:))) ezzel a subbának annyi!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.19. 20:47:30

Nyuszó, az olyan, mint a vadszőlő termése, tele van vele a terasz fölötti pergola. Éppen most készítem a kettes számút ebből, mert aki rendelte, a munkahelyén nézegette a monitoron, és elment mögötte egy kolléganője - neki is azonnal kellett:))

Toma, mi történt? Hadd ne menjek fel a Subbára..., meséld el!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.19. 20:57:17

Nyuszó, különben sem valószínű, hogy Te nyomkodtál ezerszer Fiamnál három nap alatt? Vagy csak titkoltad eddig a gyöngyfüggőséged?
Én csak örültem neki, hogy mennyien látogatják egyből...:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.19. 20:58:39

Nadine, szerintem holnap írok Neked, kikészit a levelezőrendszer.

Nyuszó, köszi a jóságodat, de most már nem kell kattintgatnod, szeretnék reális képet kapni a látogatóim számáról, mert nekem ez nagyon magasnak tűnik :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.19. 21:08:14

Rendben, Fiam, nekem is elő szokott fordulni, hogy belefagy a küldésbe a gép...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.19. 21:11:30

Nagyon elfáradtam, főleg a szemem, úgyhogy elköszönök mára. Jó éjt, szép álmokat mindenkinek.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.19. 23:18:39

Már alig látom a gyöngyszemeimet, úgyhogy lassan megyek én is.
Beni, hol vannak a rózsás csókok?

Cakát!

spájdernecc 2008.11.20. 05:04:38

Jó reggelt!
Sok-sok kávét!
nincs gáz? akkor gáz van.
/elnézést/

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.11.20. 07:59:33

Ne félj, tegnap már csak négyet kattinitottam, de azért, mert meg is néztem valamit..
Csak aznak volt kampány, hogy mondtad..:)
süti beállítások módosítása