Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

A krumpli dicsőítése

2009.02.19. 05:00

Mivel kis társaságunkban páran igen szoros, mondhatni, bensőséges kapcsolatot ápolnak e zöldséggel, gondoltam, kedveskedem nekik egy kis szösszenettel.

Viracocha, a Teremtő, kiemelte a Napot, a Holdat és a csillagokat a Titicaca-tóból. Ezután leküldte a Földre két fiát, hogy tanítsák meg az embereknek, miként kell a magokat elvetni, hogyan lehet a kifejlődött növényeket felhasználni, így soha nem szenvednek majd hiányt ételből. Imígyen született meg a növénytermesztés, a mezőgazdaság…

A krumpli története nagyjából 8000 évvel ezelőtt kezdődött a Titicaca-tónál, amely 3800 méterrel a tengerszint felett található Dél-Amerikában, az Andok-hegységben (még közelebbről Bolívia és Peru határán). Itt, ezen a szent helyen találtak a kutatók olyan nyomokat, amelyek arra utalnak, hogy vadászó és gyűjtögető életmódot folytató közösségek, akik elsőként jöttek a dél-amerikai kontinensre, kb. 7000 évvel ezelőtt elkezdték háziasítani a vad burgonyát. Ezt találták ugyanis a tó körül, és úgy nőtt, mint a gaz.
A kutatók az Amerikai kontinensen a vad burgonyának nagyjából 200-féle változatát találták meg, de csak az Andokban élő farmereknek sikerült kiválasztaniuk az első olyan növényt, ami elfogyasztás után nem nyírta ki a delikvenst. Ezek a bátor emberek azután több növény termésével próbálkoztak, köztük a paradicsommal, a babbal és a kukoricával – ezeket mind nekik köszönhetjük.

Időszámításunk előtt 500 környékén a Huari civilizáció népei, amelyek az Ayacucho-magasföldön éltek, továbbfejlesztették a növénytermesztés addig ismert módját, és kitalálták jól a teraszos művelést, meg az öntözést. Eme kifinomult módszereknek köszönhetően, a Titicaca-tóhoz közel kialakult Tiahuanacu nevű városállam farmerei évente átlagosan 10 tonna (!) krumplit termeltek hektáronként. Azért lássuk be, ez annak idején még igencsak látványos eredmény volt. Főleg, ha figyelembe vesszük azt is, hogy itt és a környező településeken nagyjából 500 000 ember élt. Az inkák óriási jelentőséget tulajdonítottak a kukoricatermesztésnek, de alapvető élelmük mégis a burgonya volt. Hálózatot építettek ki a krumplitároló épületekből, amelyeket az állam felügyelt, és ezekből a készletekből etette a tisztviselőket, a katonákat, a közmunkásokat. Gyenge termés esetére pedig további tartalékokat különítettek el.
Amikor 1532-ben a spanyolok megszállták a környéket, az az inka kultúra végét jelentette – de nem a krumpliét! Szerte az Andokban a burgonya számított nagyon sokáig a „népek eledelének”. Az őslakosok világképében pedig központi szerepe volt eme növénynek, hiszen az időt annak alapján mérték, hogy mennyi ideig tart egy fazék burgonyát megfőzni. Egyes területeken a farmerek még most is „topo”-ban mérik a földet, ez az a terület, amelyre egy családnak szüksége van, hogy a krumpliszükségleteit kielégítse. A magasabban fekvő részeket a topo nagyobb földet jelent, hiszen ott már több a művelésre alkalmatlan rész is.

A Titicaca-tó környékén élőknek a burgonya még most is a legfontosabb növénye, a krumplitermesztés a kultúrájuk alapja. A gumót egyébiránt Mama Jatha néven is emlegetik, ami nagyjából annyit jelent „a növekedés anyja”.
A Mama Jatha elterjedése az Andokból a világ többi részére olyan, mint egy kalandregény – amit egy tragédia indított el. Amikor 1532–1572 között a spanyol hódítók leigázták az inkákat, a háború és az általuk behurcolt betegségek nagyjából az őslakos népesség felét elpusztították.

A conquistadore-k jöttek, láttak, és igazából aranyat kerestek, de a valódi kincs, amit hazavittek, az a Solanum tuberosum, azaz a burgonya volt. Európában először 1565-ben, a Kanári-szigeteken kezdték el termeszteni, de 1573-ra már Spanyolországban is elterjedt. Később a spanyol udvar, mint egzotikus ajándékot, elküldött egy növényt a pápának Rómába. Innen Mons-ba, a pápa küldöttéhez került, majd egy botanikushoz Bécsbe. 1597-ben már Londonban is termesztették, majd eljutott Franciaországba és Hollandiába is.
Ebben az időben még csak különlegességként tartották, a botanikus kertek díszeként. Az európai arisztokrácia csodálattal adózott a virágának, magát a gumót azonban csak a disznók fogyasztották és azok, akiknek más ennivaló nem jutott. A babonás parasztok ráadásul mérgezőnek hitték, szóval, nem sok esélye volt szegénynek.
A felfedezések idején a tengerészek voltak az elsők, akik az általunk hőn szeretett gumócskát már ételként vették számba. Nagy mennyiségben fogyasztották a hosszú tengeri utak alkalmával, hiszen gyorsan és egyszerűen el lehetett készíteni, ami nem haladta meg egy férfi főzési képességeit sem. Így jutott el hősünk Indiába, Kínába és Japánba. A Föld másik felén, Írországban különösen meleg fogadtatásban részesült, hiszen a hideg levegő és a nedves talaj ellenére a krumpli élt és virult. Vicces, hogy nagyjából két évszázaddal később, az 1700-as évek elején innen került vissza az Újvilágba. Igaz, hogy közben tett egy kört a Föld körül is, tehát világlátott növényként érkezett meg Észak-Amerikába. Azok az ír bevándorlók vitték magukkal, akik elmenekültek a kontinensről. Akkoriban ugyanis Európa nagy részén éhínség söpört végig, és az emberek rájöttek, hogy a krumpli ehető, sőt, mi több: jó! Poroszországban például Nagy Frigyes elrendelte a burgonya nagy területen történő termesztését arra az esetre, ha a gabona elfogyna. Franciaországban egy Parmentier nevű tudósnak pedig sikerült kiharcolnia, hogy a burgonyát élelmiszernek nyilvánítsák. Ugyanebben az időben, az Atlanti-óceán másik felén Thomas Jefferson, az akkori elnök már sült burgonyát szolgáltatott fel a Fehér Ház vendégeinek…
Némi húzódozás után az európai földművesek behódoltak – még Oroszországban is, ahol pedig „az ördög almájának” hívták –, és elkezdték termeszteni a burgonyát. Mire Napóleon kitalálta, hogy ő lesz egész Európában az uralkodó, és ezért végigzavarta a katonáit a kontinensen, már javában alapvető élelmiszernek számított. Nem sokkal később, az ipari forradalom aztán még egyet tekert a történeten. Angliában akkoriban a földműves népességet milliószámra kényszerítették a városokba, hogy az újonnan létrehozott gyárakban dolgozzanak. Így a krumplika, ami energiadús és tápláló, akár kis földterületen is könnyen lehetett termeszteni, így olcsón elő lehet állítani, ráadásul pikk-pakk megfő – szóval, ő lett az első számú ételalapanyag. És még ennél is tovább tudjuk fényezni őkelmét: a megnövekedett fogyasztás hatására a XIX. században sikerült legyőzni olyan betegségeket, mint a skorbut és a kanyaró, illetve a magasabb születési rátának köszönhetően ugrásszerűen megnőtt a népesség Európában, az Egyesült Államokban és a gyarmati országokban is. A kolóniák vezetői, a misszionáriusok és a telepesek pedig vitték magukkal, így került a kolompér a Bengáli-öböl környékére, a Nílus deltájába, az Atlasz-hegységbe és a Jos-felföldre Nigériában. De ez még nem minden, mert eljutott Ausztráliába és Dél-Amerika másik csücskébe is: Argentínába és Brazíliába. Ázsiából az ősi karavánutakon keresztül elvitték Törökországba, Oroszországból Kína nyugati részébe, onnan pedig a Koreai-félszigetre.
Aztán jött a pofára esés, és a fényes diadalmenet véget ért. A villámgyors elterjedésnek köszönhetően a krumpli genetikai állománya leromlott, rendkívül sebezhetővé vált mindenféle kórokozókkal szemben. 1844–45 táján penészjárvány ütötte fel a fejét, és nagyjából az egész kontinensen tönkrement a termés. Újabb éhínség jött Európában, a legrosszabb Írországban volt a helyzet. A katasztrófa után a tudósok addig vakarták a fejüket, míg ki nem fejlesztettek olyan fajtákat, amelyek még több termést hoztak, és a kórokozóknak is jobban ellenálltak. Chiléből hozattak új növényt, majd abból összehoztak egy klassz kis génállományt. És ezt esszük még ma is.
A XX. században a pityóka végül ténylegesen világszerte ismert eledel lett. A Szovjetunió éves krumplitermése elérte az átlag százmillió tonnát. A II. világháború után a hatalmas megművelhető területeket csak ezen növény termesztésére jelölték ki, és olyan országokban, mint Belorusszia és Lengyelország, még ma is többet termelnek belőle mint gabonából. Gondoljunk bele, miből készülne a vodka, ha nincs krumpli? Ugye, hogy ugye?! Meg aztán ott vannak a gyorséttermek sült krumplijai is, hát azt aztán tényleg mindenki ismeri, nemde?
Érdekesség gyanánt kívánom megjegyezni, hogy az inkák még papa-nak hívták hősünket (teszi ezt még a mai napig a latin-amerikai nyelvek többsége), aztán jöttek a spanyolok és jól megkevertek mindenkit. Ők patata-nak nevezték el, és összekeverték egy másik amerikai növénnyel, az édesburgonyával, aminek batata a neve. Érti még valaki?

Most pedig tekintsük meg magát a növényt: nagyjából 100 cm magasra nő, és gumókat növeszt a gyökerén. A nadragulyák családjába tartozik, még kábé ezer másik fajtával együtt (pl. a paradicsom és a padlizsán). A Solanum tuberosum két, egymástól egészen picit eltérő alfajra különíthető el. Az egyik az andigena, amelyet olyan helyeken termesztenek, ahol rövidek a nappalok (ld. Andok). A másik a tuberosum, a világszerte ismert burgonya, amit eredetileg valószínűleg az Andokból hoztak át Európába, és addig variáltak vele, míg a növény alkalmazkodott az itteni viszonyokhoz (ú.m. hosszabb nappalok).

Még néhány érdekesség:
     a krumpli remekül alkalmazható a különböző diétákban, remek energia- és tápanyagforrás, illetve ellentétben több más gyökér- és gumónövénnyel a proteintartalma kiemelkedően magas;
     alacsony a zsírtartalma – amíg el nem készítjük olyan módon, ami megemeli ezt a szintet (ld. krumplipüré);
     ha héjában főzzük meg, akkor veszíti a legkevesebb tápanyagot;
     mint említettem, remek diéta-alapanyag – azonban nem árt mellé más zöldségeket és gabonaféléket is fogyasztani.

Még valami, ami szerintem talán a legfontosabb. Az Egyesült Nemzetek Szervezete a FAO-val, azaz az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével karöltve 2008-at a Krumpli évének nyilvánította. S hogy miért? Az elkövetkező két évtizedben a Föld népessége várhatóan több mint százmillió emberrel bővül majd – évente! E növekedés több mint 95 százaléka a fejlődő országokban fog bekövetkezni, ott ahol a termőföldet és az ivóvízkészleteket már így is sokkal nagyobb mértékben használják ki, mint amennyit azok egyébként elbírnának. A nemzetközi közösség ezért olyan kihívással néz most szembe, mint ennek a hatalmas embertömegnek az élelmezése. Biztosítania kell, mégpedig megnyugtató módon, hogy a ma élő és az eljövendő generációk ne éhezzenek. Erre az általunk oly nagyra értékelt zöldség kiválóan alkalmas. Természetesen nem egyedül, hiszen a rizzsel és a kukoricával vállt vállnak vetve együtt küzdenek azért, hogy minél több ember tudjon jóllakni.
Szóval, szeressétek továbbra is nagyon a burgonyát, más néven krumplit, pityókát és kolompért, mert méltó rá.
 

 

187 komment

Címkék: történelem krumpli

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zuzuka 2009.02.21. 09:38:00

jóregg!
a -friss topikok- elég érdekes:DDDD egyből kinyilt a szemem.
husileves zizeg, palacsinta nyugszoik.
kávézzunk!

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.02.21. 09:48:21

Jól van..:) olyan huszonkevés centi, és éjjel, ha lefekszem, nem hagy elaludni.. Nappal szava sem hallik..

De most csütörtökön, mikor megyünk megint uhra, ha megint csak háttal szopja az ujját, akkor addig nyüstölöm, míg meg nem fordul már..

Vásárolni akarok..:D

Meg fiam tejfölös pogácsáját is..:)

maybach 2009.02.21. 09:53:49

Fiam!
Pedig a Buksi és köztem lévő különbségek közt ez az adottság is szerepel. Mármint a csóválás.

Zuzuka 2009.02.21. 09:55:53

@nyuszómuszó: szopja az ujját? de édes:)))

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.02.21. 10:08:17

igen..

Kis nyiszlett, egész nap alszik, kivéve, mikor lefeküdnék, és masszívan két hónapja a fenekét nézzük..

De most már nagy, megtalálom, majd addig böködöm, míg megfordul..

Vagyis úgy még nem találom meg, hogy őt lehessen érezni, de ha alaposan nyomkodom a hasam mindenhol, akkor előbb utóbb valahol elkezd kaparászni, és gondolom, ha onnantól oda koncentrálok, elmászik, és akkor hátha meg tudjuk nézni, hogy milye van neki..:D

Most erről a csütörtökiról nem kapok képet, mert nem tud a gép nyomtatni, de majd megyünk ilyen 3Ds izére olyan két hét múlva, majd akkor rakok fel videót..

Zuzuka 2009.02.21. 10:13:41

ha meg akarja mutatni magát úgyis megfordul, inkább ne nyomkodd:)
ez annyira fantasztikus dolog, hogy felvételt adnak róla! sajnos amikor kismama voltam csak nézegetni lehetett az ultrahangot, de emlékbe nem adtak. pedig kiszuzu integetett - bentről:)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.02.21. 10:18:38

Szegény férjem van ki attól, hogy piszkálom..:)

Nem úgy nyomom, vagyis.. tudom, hogy nem rossz neki, max kicsit kényelmetlen, és felébred, mert amúgy mindig alszik..

egész tenyérrel szoktam nagy felületen benyomni, nem túl erősen.. Néha muszáj elzavarnom, mert szerintem nagy magányában a bal vesémet ölelgeti..

Majdnem minidg ott van.

És nagyon fáj olyankor, ha pisilek, és mindig érzem is, hogy ott mocorog.. Ha meg nincs ott, akkor nem fáj..

És ha ennyire nyomja, akkor az veszélyes is lehet, mert jó kis vesepangásom, meg tágulatom lehet..

Zuzuka 2009.02.21. 11:00:21

igen, az kellemetlen lehet:( vesenyomkodást nem éreztem, viszont kiszuzut egy 12 centis ciszta mellett hordtam ki, 2-3 heti ultrahangos ellenőrzéssel. csoda hogy megmaradt:) mivel az apukája focista, igy az orvosok a klinikán csak focisztának hívták:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.21. 11:18:07

@maybach: Engem ez az adottságod sem zavarna, ha lenne :)

@nyuszómuszó: Szívesen küldenék pogácsát! Örülök, hogy baba-mama-papa trió jól van. Kiváncsian várom a videót. Meg a rendszeres beszámolót Rólatok!

@Zuzuka: Fociszta - ez nagyon jó! Már a szó...
Zuzuka, 45cm-es láncot kérsz, ugye? Jövő héten postázom :)

Hol van Nadine?

Zuzuka 2009.02.21. 11:54:31

@fiam: de jó lesz:)) ha az előző lánc is akkora volt, akkor igen.
a gyermek végül nem fociszta lett, hanem kosaras, alig érem föl.

Nadine talán kimerészkedett Lillával:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.21. 12:01:33

@Zuzuka: Azt hiszem, hasonló a nyakméretünk :)
Az emeletes gyermekhez gratula! Még jó, hogy lányunk van és nem fiúnk. Bár limbózásban biztos nagy lett volna, amilyen kicsinek születik. Azért nem törpék vagyunk, de a női szakosztályból csak a Fruzsi szárnyalja túl a 160cm-t. Féllel :)

Az lehet, hogy Lillával van Nadine. Ráérünk megvárni az estét, míg hazaér :D Bocsi.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.21. 12:36:21

Sziasztok! Dehogy merészkedett... Itt minden csupa jég meg hó... Elment a postára, hogy elhozza a Vaterán szerzett csinos kosárkáját. Ami nem is nagy, mégis akkora dobozban küldték, hogy le kellett állítani a forgalmat, hogy átférjek vele a zebrán. De most már megvagyok.

@maybach: Ez a macska nem lehet igazi. Egy igazi macska nem ül így. Ez csak valami báb vagy animáció.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.21. 12:43:19

@Nadine: Szia! És megérte?
Itt minden jégtelen és hótalan, de tejfölös pogácsás :)

Zuzuka 2009.02.21. 13:11:29

itt meg süt a Nap! bibííí!:)
takarítok ezerrel a Kék Duna keringőre...

@Nadine: örülök, ha Te is örülsz:)
a Vatera hogy küldözget? utánvéttel?

maybach 2009.02.21. 13:16:48

Nadine!
Ez csak fokozza a hasonlóságot.
Már nekem is mondták, hogy nem én vagyok az igazi.

Jelentem az első kurzus Buksival sikeres volt.
Tudja, hogy nem szabad mindig harapnia, tud szépen ülni, nyugton maradni.
Csak tojik rá.

Viszont fantasztikusan szereti a fokhagymát, mint kiderült.
Pár gramm kedvéért megenne egy kiló kolbászt is.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.21. 13:25:03

@Zuzuka: Választani kell azok közül a módok közül, amiket az eladó megjelöl. Utánvéttel nagyon ritkán szeret bárki vásárolni, mert iszonyúan megdrágítja a dolgot.

@maybach: Kutyaiskolában voltatok? Vagy magánórákat vesz?

maybach 2009.02.21. 13:39:25

Magánórák.
Ma három, időnként négy személyi edzője volt.
Talán csak Marci nagyobb gengszter.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.21. 13:59:32

@maybach: És hol van minderről a képes-írásos beszámoló? Elvitte a cica (Marci)?

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.02.21. 14:56:23

Köszi fiam, majd rakok fel, ha lesz.. Az apja már nagyon menne, de állítólag pár hét sokat számít, úgyhogy bírja ki..:) Mi meg úgyis bekukkantunk most a héten.. Mindenestere mondani legalábbis fogok tudni valamit..

Egyenlőre le vagyok lombozva, mert a múlt heti cukorterhelésen nem volt rendes tű, csak XXLes, és azzal szúrkáltak szanaszéjjel, óránként, úgyhogy a karjaim még most is fájnak egy hétre rá, és messziról kék meg lila mindegyik..
Pedig aranyos volt, aki csinálta, de hát mit lehetett tenni, nekem általában már ránézésre kiveszik a gyerektűt ilyenkor, ezeket meg tényleg nem tudom, hol használják, sosem láttam ilyen nagyokat.. Mondta, hogy bocs, csak ez van..
De nagyon-nagyon fájt minden alkalommal, mikor levett egy újabbat..:(

Mondjuk most szurkálás nem lesz..:D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.21. 15:16:04

@nyuszómuszó: Talán lovaknál...:)

Nem tudom, most milyen front lehet, de tízórai alvás és két kávé után is olyan vagyok, mint aki lenyomott egy 48 órás műszakot egyhuzamban. Most iszom meg a harmadik kávém, és fekete karikák vannak a szemem alatt. Pedig nem húzott be senki...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.21. 15:36:47

@Nadine: nem vígasz, de a héten nekem is volt frontom. Simán elaludtam tévénézés közben és agyonverten ébredtem reggel... Csak sajna utána melódia jött. Ki se látszott belőle a fülem se. (Ha Fiam kérdezné, hát az se...)
Kismormogi a héten megy majd ilyen terheléses cukorra. Mondta reggel, én meg azt hittem, futás közben csinálják :-))) Kiderült, először ő is :-)
Pedig nem lenne jó ekkora pocakkal.
Május vége-június eleje-közepe ???

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.21. 15:39:41

@Mormogi Papa: Hát, tényleg nem vigasz...:) Tele vagyok melóval, aztán hangosan kell vezényelnem magamnak, hogy képes legyek értelmes egymás utáni mozdulatsorokra.
A Fiammal kapcsolatos megjegyzéseden igen jót röhögtem:)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.21. 15:55:44

@Nadine: Én azt szerettem volna leginkább, hogy Ő nevetgérezzen kicsinyég...
De ha pihenésre-regenerálódásra kell a délután, csak tessék :-)
Nekem a vezénylés ugrott be:
- Kiterít, ecsetet fog, beken, felragaszt, öregít !
Nem lazsálunk!!!

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.02.21. 16:10:00

Nem futás:D

Rettenetes glükózt kell inni, kevés vízben, és akkor utána adott időközönként megcsapolnak.

Rólam tudni illik, hogy nemterhesen is émelyegtem az édes löttyökől, kávé, tea szigorúan cukor nélkül fogyasztható számomra, különben eséllyel hányok..

Most sem volt egyszerű, ott öklendeztem az első órában, de megfenyegettek, hogy akkor másnap mehetek újra..

Én júliusi vagyok, de ezt a vizsgálatot kétszer csinálják, én az elsőn voltam most, akkor a lányod a másodikon, csak nem küldték az elsőre, mert azt újabban csak akkor csinálják, ha ikreket vársz, vagy borzasztóan rettenetesen kövér vagy, vagy direkt kéred.

Én kértem, mert ha nem veszik észre időben, simán okoz vetélést, vagy fogyatékosságot, és nálunk a családban mindenkit kijött a terhességi cukor, szóval azért, hogy valaki abból menjen nyaralni, amit újabban megspórolnak a vizsgálatainkon, valahogy nem akaródzott kihagyni..

Még jót röhögtek is, hogy jó, de akkor nekem kell vinnem a glükózt a patikából, - igaz, mindenki másnak is..

Úgyhogy vittem.. 170 forint volt..
És mindenkinek csak a lótű jutott, szóval éljen az egészségügy..

Ja, és gyest sem fogok kapni, mert egyetemista vagyok..

Na, panasznap vége..

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.02.21. 16:12:04

Ja, vigyen magával citromot, ha még nem volt!

Azt engedik, hogy beletedd, anélkül ihatatlan..

És ne álljon meg közben, hanem húzóra..:)

De amúgy nem olyna vészes, ha bírja az édeset, csak ez valahogy nem olyan édes, mitn amit el bírsz képzelni, ez ilyen elemi-borzasztó-elképzelhetetlen édes..

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.21. 16:16:50

@nyuszómuszó: A két Kismormogi közül a leány (asszony) is másodszor volt, és még neki is hátra van az államvizsga meg a szakdoga. A kétéves unoka meg perpillanat nálunk dekkol, ami nagy öröm. Éppen most ébredt fel, úgyhogy valószínűleg kikapcsolok.
A mamája meg kihazsnálja és dumcsizik egy jót egy régi barátnőjével (az Általánosból).
Mindez úgy jött össze, hogy férjuram távol van pár napig. Mi meg cincogunk :-)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.21. 16:46:39

Akkor új nevet kell adnom:
Nemlazsa Nadine :-)))
(És közben úgy csinál, mint a nyúl...)

Zuzuka 2009.02.21. 17:30:35

@nyuszómuszó: már a lótű olvasásától is elájultam, most tértem magamhoz:)
a gyes alanyi jogon jár minden szülőnek, azt nem vehetik el, úgy tudom a gyednél lesz változás.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.21. 17:44:46

@Zuzuka: Legfőképpen az, hogy beleszámít az adóalapba, ha jól értem, bár kétlem, hogy van valaki, aki eléggé érti...
Most hangzott el, hogy valami havi 12 - 13 ezressel csökkentheti a családi kasszát.
:-(((

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.21. 17:48:34

@Nadine: Nem kifejezetten erre gondoltam. Tanultuk a gimiben, hogy az elektronok rezgő-forgó-haladó mozgást végeznek. Egyik osztálytársnőnk ezt demonstrálta is szünetben, megtoldva azzal, hogy "közben úgy csinál, mint a nyúl". Ez az ő olvasatában a száj becsücsörítve orrirányú elmozdítását jelentette, vagyis olyan grimaszt, amitől az arca "nyúlszerűbb" lett. Közben pedig apró ugrások közepette forgott a saját tengelye körül, és haladt is - valamerre...
Aztán bejött valamelyik tanárunk :-)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.02.21. 18:25:16

Zuzuka!:D

Le vagy maradva, a gyedet már két éve elvették attól, aki nem dolgozott, mikor teherbe esett, így az egyetemistáktól is..

A gyes minimuma (21 000 Ft) a gyerek 2. évéig alanyi jogon járt.
És januártól az a röhejes szituáció van, hogy miután utánam az állam fizeti a járulékokat (a tb-t, ami 3200 ft havonta diákként), ezért biztosított vagyok, de ez nem terjed ki a pénzbeli szociális juttatásokra.

ÉÉÉÉÉS az új trükk, (mert azért volt egyetemista elég, aki szülni ment, így most azoknak jól nem kell fizetni egy vasat sem), hogy így nem vagy rászoruló, tehát van/lehetne jövedelmed, az ösztöndíjad, vagyis a 0 Ft-os ösztöndíjam (mert az is úgy megszűnt szép lassan, a mi karunkon legalábbis)az jövedelemnek számít, még ha összegszerűen nulla is.. Ez után kapom/kapnék gyest. Vagyis kapok, az erre járó nulla forintot.. Paprom is lesz róla, valamint adóbevallanom is kell minden évben, hogy volt jövedelmem, ami nulla forint, és nem adóköteles, amit rendszeresen elfelejtek, ezért minden évben megvág az Apeh 2000 HUFra..

Namost jön akkor a trükk:

Eddig volt két lehetőséged. Szereztél állást, vagy fizethettél egy kiegészítést az utolós fél évben (ez nem volt sok, és cserébe magasabb gyest kaptál, megérte..)

Most ezt a befizetős dolgot már rögtön eltörölték vagy 8 éve, ééééés ha szerzel is állást, mivel diák vagy (ez mindenkire vonatkozik, akinek aktív hallgatói jogviszonya van), marad ez az alap járulék, amit ugye már fizet utánad az állam.
Nem kérheted, hogy rendesen fizesse utánad a munkáltató, és ő sem vállalhatja be, ha akarja, ha nem..

Tehát hivatalosan ez a diák járulék csak az orvosi ellátást biztosítja, és hiába akarsz többet fizetni, nem teheted.

Ez már szintén több éve van, mi próbálkoztunk, hogy elintézhető legyed, hogy gyedet is kapjak, de nem lehetett.

Most ez az új dolog, hogy a diák is a jövedelme alapján kapja a gyest, ez januártól van, és elvileg ugye visszafelé nem vonatkoztatható, tehát akár még az is lehet, hogy ez azt jelenti, hogy azokra vonatkozik, akik januárra számítva 9 hónapra szülnek, de mivel ez is csak egy ilyen nagggyon kidolgozott, csak épp senkinek sem mutatjuk meg dolog, nem tudott a párom könyvelője semmi biztosat mondani egyenlőre..

CSak hogy káosz van, meg hogy ne számoljak vele, hogy kapok brmit, mert amit lehet elvesznek, ha színleg nem is esetleg..

Felhívtam a minisztériumot, beszéltem ügyintézőkkel, aztán még a jogászukkal is, de azok is csak azt mondták, hogy ők semmit sem tudnak.. Azt sem, hogy akkor kinek kéne tudnia..

Naszóval ez a rózsás helyzet momentán..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.21. 18:33:14

Hát én ebből egy mukkot nem értek...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.21. 18:56:04

@Mormogi Papa: Nevetgéresztem, nem is kicsit :DDD

HOL VAN PÁLCIKA?????????????????????????

@Zuzuka: Lótetűt olvastam lótű helyett, emiatt meg újraolvastam a kommeneteket, hogy tán kihagytam valamit :DDD

@nyuszómuszó: Vizsgálatok, járandóságok egyszerűen szörnyű úgy, ahogy vannak!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.21. 19:00:19

@fiam: Pálcikáról Valentin-nap óta nem hallottam. Előtte pár nappal mondta, hogy baromi sok a munkája. Hogy most milyen ünnep van, amire készül, nem tudom...

Zuzuka 2009.02.21. 19:00:40

szóval van egy jogszabály, csak nem tudják mi az és hol van?:( én ott tartottam, hogy a nyugdijminimum legkisebb összegével megegyezik a gyes összege és minden szülő, nevelőszülő és gyám jogosult rá - ezt dobta a törvénytár is...
az egyetemisták eszerint kivételek - mert olyan jól élnek!!!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.21. 19:18:52

@fiam: Dr. Őr Vendek. Olyan csakélységek, mint egy "matracsír" nem gátolják a humorérzék kiteljesedését :-)

@Nadine: Megintcsak nem vagy egyedül - sőt: egyre többen vannak vele így, nagyjából 80 %...

@Zuzuka: Úgy tűnik, a Törvénytár is le van maradva pár brossúrával :-)

Zuzuka 2009.02.21. 19:20:55

küvé blogján láttam Pálcikát, a Földszinten, amikor a zöldségtermesztést tanulmányoztam - jön a tavasz, készülődni kell a kerti munkára! jajj már alig várom!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.21. 19:26:27

@Zuzuka: Úgy látszik, akkor csak bennünket hanyagol.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.21. 19:30:10

@Mormogi Papa: A fenébe, ma van az Operabál. Csajszi néni meg csak lábadozik és kellemes népi műdalokat hallgat, a latinos műveltségű Bözsi szerint az mind nóta bene, de azért valakit csak elküld maga helyett oda dzsonivókeres belépővel, amit a Márja-lányok dobtak össze, mert mindegyik volt elsőbálozó, másodikkal nehéz lett volna kezdeni még helybefaluba is... stb.

@Zuzuka: Köszi. Akkor már csak azt kérdezem, ide mikor jön vajon?

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.02.21. 19:31:31

Na én ilyet csináltam pogika helyett, most sül..

limarapeksege.blogspot.com/2008/11/hajtovny.html

most találtam:)))

Zuzuka 2009.02.21. 19:48:09

@fiam: én is ezt kérdezem:S
@nyuszómuszó: nagyon jól néz ki!
be is kapok gyorsan néhány túrós palacsintát:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.21. 19:52:38

@fiam: Ha a nóta benne van, akkor lészen posztó is belüle :-)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.02.21. 19:53:10

Istenem, ez mint az álom!!!!!!!!


Ezt kötelező mindenkinek megcsinálni!

Egyszeren elmondhatatlanul jó..

És amúgy pikkpakk megvolt..

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.02.21. 20:03:06

jajistenem, ez kész..:) egyszerűen kész:DDDDD

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.21. 20:07:28

@Mormogi Papa: Lesssz :) Vekni, MTK vidi, vacsi :)

@nyuszómuszó: Hűha, a recept jónak tűnik. Jövő héten kipróbálom.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.02.21. 20:33:27

Ez mennyei, nem jó.. Egyszerűen elmondhatatlanul jó..

De én csak a fele mennyiséget cisnáltam, és annak ketten megettük ugyan a felét, de a halálunkon vagyunk, szóval a mennyiséggel okosan számolj..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.21. 20:38:51

Én ma annyit ettem, hogy nem csigáz fel ez a süti, de a közeljövőben kipróbálom.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.21. 21:19:14

@Nadine: Holnap mész vásárolni vagy egy hét múlva?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.21. 21:38:17

@fiam: A Vekni jegyében fog győzni a VideoTon ?

Feljegyezte: Leonardo da Vacsi. A pusztavacsi. Mert nem kapott mellé innya. Hínnye. Száraz maradt az ínye.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.21. 21:41:51

@fiam: Holnap. Éppen készülök kikapcsolni. Szeretnél még valamit?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.21. 21:43:04

Jóéjt, mára lekornyadok.
@fiam: Addig is forgasd elmédben, mint a csirgrillkét a csibész. Mert a francúz aszongya: hétszer megforgatá nyelvét a szájában, mielőtt bármit szólott volna.
Én is igyekszem - magyarosan - megrágni a mondanivalómat.
Jelent az valamit, hogy mindkettőnek van köze az étkezéshez???

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.21. 21:48:06

Fiam, gyorsan mondd, ha van még valami, mert fekszem le.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.21. 22:03:47

@Nadine: Köszönöm, nem. Elnézést, nem tudtam előbb jönni. Szép álmokat!

@Mormogi Papa: Neked is szép álmokat!
Jelent.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.22. 07:48:41

Jó reggelt, semmi baj. Csak ha sokáig festek, a szemem annyira elfárad, hogy nem bírom nyitva tartani. Ez történt tegnap is.

Jó étvágyat mindenkinek az ebédhez.

Zuzuka 2009.02.22. 11:05:10

napsütéses jóregg!

@Nadine: köszönjük és viszont:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.22. 11:21:58

Jó reggelt!

Hasonlóképp jó étvágyat!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.22. 13:48:15

Fiam, megjöttem, csak kell még egy kis idő, mire magamhoz térek. Aztán írok mailt.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.22. 14:24:45

@Nadine: Isten hozott! Már válaszoltam is :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.22. 17:21:57

Akkora pörgés van itt, kérem szépen, hogy egészen beleszédülök.

maybach 2009.02.22. 17:46:07

Jó estét kívánok!
Buksi már most beülhetne a Parlamentbe.
Jó megfigyelő, tud hízelegni és gátlástalanul korrupt.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.22. 18:14:57

Szép estét!

Nem, Nadine, bolhanyakörvvel :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.22. 18:21:51

@fiam: Csodálkoznék, ha jobban bejönne neki, mint némi kolbász... Persze, lehet, hogy Maybach arra célzott, hogy Buksi kivonul a teremből, ha nem tetszik neki, amit hall:))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.22. 18:32:23

@Nadine: Attól függ, szadista vagy mazochista-e a Buksi :D

maybach 2009.02.22. 18:33:23

Kutyacsemi, gondolom fokhagyma lehet benne.
Gátlástalanul elfogadja bárkitől.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.22. 18:36:38

@maybach: Volt egyszer régen egy barátom (ma már saját kutyakiképző cége van, azt hiszem, tenyészt is), ő anno megkért, hogy kínáljam meg keksszel a kölyökkutyáját, és ha elfogadja, csúnyán üssem ököllel orrba. Nem voltam alkalmas erre a feladatra, de állítólag csak így lehet megtanítani, hogy idegenektől ne fogadjon el akármit. Merthogy meg is mérgezhetik a jó szándékú Kenny-félék.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.22. 18:37:30

Nézem a híreket. Lakótelepeken élő nyugdíjasok is vesznek már gázpisztolyokat, nők, férfiak vegyesen. Eddig inkább a kertvárosokban élő férfiak vettek riasztópisztolyt. Félelmetes, ami felé haladunk.

maybach 2009.02.22. 18:52:21

Nadine!
Még csak családon belül korrupt.
Tiszta cosa nostra.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.22. 18:58:02

@maybach: Azért akkor már érdemes odafigyelned, ha a családod tagjai kezet csókolnak Buksinak. Ott már valami tényleg bűzlik.

Vajh mit csinál éppen Pálcika? Hajszárítóval elűzi a kertből a havat?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.22. 18:59:18

@maybach: Arra figyeljetek, hogy ki lesz a keresztapja! :)

Neoex azt mondta, hogy nagyon "okos" vagyok, mert azt találtam mondani, hogy én sokáig nagyon féltem a busóktól. Kérdezte, hogy azért, mert nagyon busók????????
Most én már fel sem vállalhatom gyenge nőiségemet illetve nőies gyengeségemet? Miért kell nekem olyan bátornak lennem, mint Buksinak??????

Zuzuka 2009.02.22. 19:24:41

szerintem Buksi lesz a keresztapa a családban.
úgy látom mindenkit meghódított:)

hajrá Veszprém!!!

@fiam: a busóktól illik félni, azért olyan busók!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.22. 19:27:25

@Zuzuka: Én nem szeretem azokat a dolgokat, amiktől félni kell. Gyáva nyúl vagyok.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.22. 20:04:29

@Nadine: Ha nem lennének félős dolgok, akkor hogy lennél gyáva nyúl?????

@Zuzuka: Köszi, tolmácsoltam :D

maybach 2009.02.22. 20:04:30

Szép volt fiúk!
Hajrá Veszprém!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.22. 20:14:15

Amitől félni kell, az ott van, a nyúlon túl ?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.22. 20:48:48

@fiam: A nyúl, az nyúl. Szorongós kis állatka.

@Mormogi Papa: Nem, a nyúl az:)

maybach 2009.02.22. 20:55:50

A nyúl nem is gyáva. Nálunk a húsvétiból nagyra növő simán elverte a kutyát.
Ráadásul az még a Mackó volt.

Zuzuka 2009.02.22. 20:56:27

a nyúl sem fél mindentől...
öööööööö a répától biztos nem:)

Zuzuka 2009.02.22. 20:58:25

@maybach: hihihhi, hogy verte el? boxoltak?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.22. 21:11:24

@Zuzuka: Maybachéknek egyre érdekesebb háztáji állatketjük van :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.22. 21:23:09

@fiam: Jár:)

@Zuzuka: Ez a nyúl egészen meglepő dolgoktól is képes félni.

Viszont most jó vacakul érzi magát, úgyhogy le is fekszik. Jó éjt!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.22. 21:39:40

@Nadine: Voltunk délelőtt az Állatkertben. (Nem a Kossuth-tériben...) Ezúttal magam is közelről láttam a feketefarkú mókust - és mi mindent még! legalább negyedszázada nem jártam bent :-(((

Zuzuka 2009.02.22. 21:42:08

jó éjt bátor és gyáva nyulak! és kockásfülűek:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.22. 21:55:38

Általános jóéjszakát!
A héten olyan leszek, mint a mesék: hol volt, hol nem volt...

maybach 2009.02.23. 09:58:10

Zuzu!
Simán leboxolta az orrát. Szegény kutya jól megértette, hogy nem bánthatja a nyuszit.
A nyuszi viszont figyelmen kívül hagyta a szabályokat.

Zuzuka 2009.02.24. 06:35:58

@maybach: a nyuszi is annyira okos mint a cica:))) úgy gondolom...
süti beállítások módosítása