Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Hamburger

2009.08.14. 05:00 Bombadil Toma

 

Nemrég Gordon Ramsey Kitchen nightmares című műsorában hamburgert készített. Meglepett, hogy a darált húshoz mindenféle dolgokat adott. Én többnyire úgy készítem, hogy són, borson kívül nem keverek semmit a húshoz, hogy jobban érvényesüljön a marhahús saját íze, de most megtetszett Gordon verziója, gondoltam, kipróbálom.
 
Mivel nincs húsdarálóm, késsel szoktam összeaprítani a húst a megfelelő finomságúra. Szeretem azt hinni, hogy így finomabb a végeredmény, de aki akarja, nyugodtan ledarálhatja, nem muszáj pepecselni vele.
A hamburgerhez való húsról tudni kell, hogy akkor lesz ízletes, ha megfelelő arányban tartalmaz faggyút/zsírt. A száraz, sovány hús erre nem alkalmas. Legalább 1:5 legyen a zsír és a hús aránya. Ha sovány húst vettünk, a hentesnél vásároljunk pluszban marhavesefaggyút és azt daráljuk a húshoz. Én most a rostélyos zsírosabb részéből készítettem, ezért nem volt erre szükség.

 
Hozzávalók (4 db-hoz):

 
. 30 dkg marhahús
. fél fej vöröshagyma (6-7 dkg)
. 1 tojás (vagy csak a sárgája)
. 2 tk. dijoni mustár
. 2 tk. Worcestershire-szósz
. 4 vékony szelet gruyère sajt
. só, bors, cukor
. 2 paradicsom
. 2 csemegeuborka
. ketchup (Heinz)

 
Elkészítés:

 
1. Egy serpenyőbe kevés olajat teszek, belereszelem a hagymát, egy csipet sóval és cukorral megszórom, majd megdinsztelem. Félreteszem kihűlni.
2. A húst a lehető legapróbbra vagdosom és egy keverőtálba teszem. Sózom, borsozom, hozzáadom a mustárt, a Worcestershire-szószt, a hagymát és a tojássárgáját.
3. Kézzel alaposan összedolgozom és négyfelé osztom. Ha esetleg túl lágy lenne a keverék, nem lehet formázni, egy kevés panírmorzsával vagy morzsa-parmezán keverékkel sűríthetjük.
4. Vizes kézzel golyókat formázok a húskeverékből, majd lelapítom őket. Zsírpapírra teszem, és fél-egy órára a hűtőbe rakom. Ez azért kell, hogy jobban összeálljon a hús, sütéskor ne essen szét, és az ízek is jobban összeérnek.
5. A hamburgerzsemléket kettévágom, és száraz serpenyőben megpirítom a vágott felüket.
6. A serpenyőben ghít vagy vajat forrósítok, beleteszem a húspogácsákat, egy-két percig sütöm, majd megfordítom és ráfektetek egy szelet sajtot, úgy sütöm tovább a másik felüket. Nem szeretem teljesen átsütve, így elég oldalanként egy-másfél perc, a húspogácsa vastagságától függően. De aki átsütve szereti, az tovább süsse, és közepesnél erősebb lángon, ne teljes hőfokon.
7. A kisült húst a zsemlére teszem, meglocsolom kevés ketchuppal, rakok rá paradicsom- és uborkakarikákat, rá a zsemle kupakja és kész!
 
Tetszett a végeredmény! Máskor is fogom így, „gordon módon” készíteni. A húspogácsa szaftos és ízletes lett, sütéskor sem esett szét, könnyű volt kezelni. Kerti partikra, „tárcsás” sütésre ajánlom mindenkinek!
Most egy borajánlónak kellene jönnie, de én legtöbbször a hamburgerhez vagy kólát, vagy sört szoktam inni. Ha valaki mégis ragaszkodik a borhoz, egy könnyű vöröset, mondjuk, kékfrankost ajánlok.

 
Elkészítési idő: 35 perc + a pihentetés
Költségek: kb. 210 Ft/db

67 komment

Címkék: gasztro recept marhahús toma szendvics

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.08.14. 08:17:20

Jó reggelt!
hát ez jól kinéz! az a helyzet, hogy én szeretem a hamburgert.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.14. 08:28:01

Jó reggelt. Én is szeretem, bár irtó ritkán eszem. Mármint hamburgert:)

Toma, tetszenek ezek a betűk, amikkel a képre írtál.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.14. 08:28:55

Vicces, hogy most a Kifőzde is ott van az ajánlott gasztroblogok közt, oldalt, de így: "Kifőzde címke"

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.14. 08:41:59

Jó reggelt!

Én is szeretem, persze nem készítem, hanem a Fa-Ló büfében veszem, úgy negyedévenként. Egyszer egy szép parkban, verőfényes őszben fogyasztottam el, csodálkozva, hogy milyen kemény a saláta. Két hulló falevél keveredett bele, mert én úgy eszem, hogy időnként szétnyitom és nézegetem, mi minden van benne...

Éjjel esett, most csöpörög és nagyon fülledt idő van.

2009.08.14. 08:49:43

fiam, te nem vagy egy mindennapi eset :))))
faleveles hamburger, halálos! :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.14. 08:53:56

@Jé: Vajon nyitogatás közben estek bele, vagy Fupermannak eleve ilyen hamburger dukál?:)

2009.08.14. 09:00:56

jó kérdés, nem tudom. viszont eléggé el lehetett varázsolva, ha nem vette észre :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.14. 09:30:05

@Jé: Szerintem Fiam általában el van varázsolva:)))

Zuzuka 2009.08.14. 09:40:27

jó reggelt!
a bolti hamburgerért nem vagyok oda - bár falevelest még nem kóstoltam:), de ez a saját biztos finom!
@fiam: új ízvilág. akác vagy platán, mert nem mindegy.:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.14. 10:04:02

Csajok: :DDD
A megyei múzeumunk előtti parkban üldögéltem és elméláztam, milyen szépek az őszszínei és, hogy milyen frankón felújították a múzeumot, mindenfélét ki lehet próbálni - fogni, öltözni, szagolni stb. Rám mondjuk csak egy középkori pelerin jött, meg az az érdekes kalap, amitől annak is teltholdú képe lesz, aki egyébként fogyóholdképű. Szóval ennyi minden vonta el a figyelmemet.
Zuzu, azt nem tudom, milyen fák voltak, de nagyon keserű volt a két levél. Kicsit kínosan éreztem magam, mert úgy kellett nevetnem, hogy hangosan kuncogtam. Ennél már csak a Balatonban történt kacagásom volt kínosabb. Ott is egyedül voltam. De azt már elmeséltem.

Tegnap éjjel kettőig írtam Csn-t. Egy kísérlet miatt öt történést kell megírnom publikálás nélkül. Megőrülök.

maybach 2009.08.14. 10:31:18

Jó napot kívánok!

Toma!
Ez marhajó!

Fiam!
A kultúra áldozatokkal jár.

Zuzuka 2009.08.14. 10:32:28

@fiam: szóval Te szeretsz egyedül nevetgélni. hát én is:) néha kínos, de nem érdekel.
megnéztelek volna a varázslós göncben...

2009.08.14. 10:57:37

@Zuzuka: hihi, varázslós gönc :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.14. 11:11:40

@Zuzuka: Én pl. nem szeretek, de folyton azt csinálom:)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.08.14. 11:53:07

Láttam azt a részt, én is pislogtam, hogy miket nem pakol vbele..

Amúgy mindig kiakafdok, hogy egy G.R. kaliberű, 3 csillagos séf buta amerikaiakkal szórakozik, ahol az éttermet az jelenti kivétel nélkül, hogy hamburgert zabálnak sültkrumplival, meg fish'n'chipset, és ez az etalon. Néha nézem, de normális éttermet és normális kaját még nem láttam benne Gordontól sem, ezek másról szólnak sajna, emiatt kicsit csalódott vagyok, már nem is kapcsolok oda, így lassan unalmas..

Meg angolul mennyivel jobb már:D
Ez a basszusozás olyan suta, ráadásul a felét eleve le sem fordították..:P

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.08.14. 11:54:26

@fiam: Hehe, ez nem sokkal jobb, mint apukád asszociációja, azt speciell tökéletesen értettem, erről nem mondhatnám..:P

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.14. 12:05:39

@maybach: Ja, ja :) Most olvasom, hogy a rendőrök eztán tökön nem rúghatnak. Se fölül, se alul és nemcsak Téged, senkit.

@Zuzuka: Majdnem azt írtam, hogy a magányos nevetgélés fogyatékosság, de ha Te is... akkor mégis normális :)
Nagyon szép voltam, nem tudták megállapítani, hol kezdődöm horizentálisan és vertikálisan :D

@Jé: Most utánozlak: hihi!

@nyuszómuszó: Hehe, nem értem, mire utalsz...

Zuzuka 2009.08.14. 12:26:11

@fiam: hát azt meg miből gondolod, hogy én normális vagyok?:DDDDD
Ramsey-t néztem eleinte, de nekem annyira hihetetlen, hogy vannak ilyen éttermek... hogyafenében? megrendezettnek tűnik vagy valami...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.14. 12:35:28

@Zuzuka: Szerintem meg az éttermek zöme ilyen.

Zuzuka 2009.08.14. 12:48:06

@Nadine: akkor szerencsére nagyon jó helyekre járok (nagy ritkán), vagy nem látok be a színfalak mögé.

megyek gps-t vételezni, mert fogalmam sincs hogy keveredünk át Pesten... talán az segít. az eddig bejáratott útjainkon elterelés, feltúrás, metró építés, meg még ki tudja micsoda.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.08.14. 12:48:06

Sziasztok! Sziasztok! Mindent kétszer írok, kétszer írok. (Ez a válasz pl. a tegnapi poszthoz jön.)

@fiam: Nem olvastam, csak Marx Karcsival kapcsolatban utaltak rá. Ők utaltak, mi pedig utáltuk.

:-)

Hanem ezt láttátok?

www.youtube.com/watch?v=ur5fGSBsfq8

:-))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.14. 14:21:24

@Hobbiszakács: :DDD

@Nadine: azért van a cimke is mellete, mert csak a "gasztro" cimkével ellátott posztok jelennek meg ott:)

@fiam: falevelet még mindig jobb a hamburgerben találni, mint gyűrűt:)))

@nyuszómuszó: jaj a szinkron engem is idegesít, az a halálom, mikor azt mondja "ez egy nagy rakás szamóca!" a basszusozás ennél még mindig jobb...:) amúgy amerikában is vannak remek éttermek, sőt a világ legjobbjának tartott is amerikai.
gordon nyilván azért vállalta el ezt a showt mert ez jó rekrám a new yorkben nyitott új éttermének, mert így még ismertebb lesz a neve az átlag amerikainak is. a new yorki éttereme egyébbként mindjárt két csillagot kapott a michelintől, így most már tizenhat van neki összesen:))))

összehasonlítva az eredeti angollal ez a sorozat nagyon sematikus, egy kaptafára készül, azonos dramaturgiával (odamegy lefikázza a kaját, lebassza a szakácsot/tulajt/menagert, kitakaríttatja a konyhát, átrendezik a helyet, jön egy "izgalmas" megynyitó, a végén katarzis, mindenki szeret mindenkit és ölelések...). ez kell az amerikaiaknak. ők jobban szeretik a kiszámíthatót... az angol verzióban minden eset más volt, minden étteremet másként próbált megmenteni (sokat nem is tudott), sokkal életszerűbb volt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.14. 14:43:49

@Bombadil Toma: Azt hiszem, értem, de nem biztos. Piszokul fáj a fejem.

Nekem is jobban tetszett az angliai verzió. Viszont abban biztos vagyok, hogy rengeteg fafej dolgozik ilyen helyeken (is). Az mindenképpen dicséretes, hogy megtanít egy csomó olyan dolgot nekik, ami elvileg alap lenne, ha az ember éttermet nyit (pl. higiénia).
Azt hiszem, mindenféle profilban lehetne ilyen műsort készíteni.
Nekem nem a szinkron a halálom, hanem ez az állandó ismételgetés, ami ebben a műsorban is, meg a takarítósban is folyton van. Hogy hússzor bevágják ugyanazt a snittet. Tudom, biztosan reklám van ott az eredetiben, de akkor is baromi idegesítő.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.08.14. 15:17:19

@Bombadil Toma: "rengeteg fafej dolgozik ilyen helyeken "


A szomorú az, hogy a bűnbakok fel sem fogják azt, hogy elemi szabályok ellen vétkeznek.

Azok után, amit lát az ember... Mi a valószínűsége annak, hogy nem egy pont olyanba ülsz be? Ahol a svábboragak is támolyognak a romlott hús bűzétől.

A nagyfiúk - Mario Batali és Marco Pierre White megbocsáthatónak találják azt, hogy a homlokuk verítékével sózzák a ételt. Merthát nem teniszjátékosok, hogy minden kavarás után törülközzenek egyet:-)))

Jóóóó étváááágyat!

És kellemes hétvéget!

:-))

U. I. Batali és White

vodpod.com/watch/1800292-mario-batali-dishes-on-marco-pierre-white

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.14. 15:24:43

@Hobbiszakács: Csak azért, mert én élő emberrel még nem találkoztam, aki olvasta volna... :) Nálunk kötelező volt, egyébként.

A videó ill. a montysok zseniálisak!!!
Szépen rávezettek arra, hogy nem szar (bocsi) a magyar futball, csak sok a filozófus :)))

@Bombadil Toma: Egye fene, egy gyémántgyűrűt még le is nyelnék :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.14. 16:23:49

Hű, Hobbiszakács tőlem idézett Tomának!:)

@fiam: Na jó, Fuperman óriásgigájának meg sem kottyan egy gyémántgyűrű lenyelése...

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.08.14. 17:09:27

@Bombadil Toma:

Persze, tudom, hogy ez kell a buta amerikaiaknak..
És sajnos, azt kell mondjam, a buta magyaroknak is, úgy látszik, hiszen ezt vették meg, és nem az eredetit..

Evvan..

Pedig szeretném azt hinni, az sikeresebb lett volna, de igazad van, szó szerint, ahogy leírtad..

Minden szar, kaja lefikáz, tulajokkal összevesz, mindenki fogadkozik, van egy ember, aki elküldi a csába, de ő meg még jobban azt, aztán kitakarítanak egy csomó gusztustalanságot, aztán húúúúú összeraknak egy különleges-saját-extra-egyedi hamburgert/ árnotthúst, elcseszett próbamegynitó, szuper rendesmegynitó, mindenki mindenkit szeret, egy év múlva az üzlet hajdesikeres..

Jobb lenne kcsit változatosabban, és ne adj Isten rendes kajákkal..:(

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.14. 18:57:44

@Nadine: remélem nem én fájdítottam meg a fejed?:)) az ismétlések engem is bosszantottak azért nézem most már felvételről és áttekerem. ja, a reklámok miatt van, nehogy elkapcsoljon a paraszt, hogy tudja, majd jön a konfliktus...:))

@fiam: ahol gyűrű van, ott ujj is volt. így is megenned?:)))

@nyuszómuszó: az angol verzióban sok finom kaját csinált. valószínű az ameriakaiakat ez nem érdekli, biztos a csatornánál felmérték ezt mielőtt belevágtak, ők nem bíznak semmit a véletlenre...
nem tudom mit kérdezel, melyik a legjobb étterem amiről írtam, vagy ramsey legjobb étterme.
az előbbire a válasz, "french laundrye" napa velly, san francisco, shéf thomas keller.
gordoné meg a "royal hospital road"
mindkettő kb tíz asztalos azaz negyven vendég fér el. ezekre van min. harminc szakács és ugyanannyi pincér. asztalfoglalás fél-egy év előre...:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.14. 19:22:12

@Bombadil Toma: Mekkora konyha kell, ha negyven vendégre harminc szakács dolgozik?:)

Szerintem az időjárástól fáj a fejem, de már abbahagyhatná, bakker, így nem lehet dobozolni.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.14. 20:18:09

@Nadine: jó nagy konyhája van:) 9-12 fogásból áll egy ételsor és 3-4 órán át szolgálják fel...

kezdek összepakolni, mert hajnalban indulok erdőbényére a "bor, mámor, erdőbénye" fesztiválra. 450 km-t kell levezetnem. marscsoki, redbull, ásványvízből és dobozos kapucsinóból áll a túlélőkészletem:))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.14. 20:21:57

@Bombadil Toma: Csak óvatosan!!!

@Nadine: Ez meg a másik, amit írni akartam... :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.14. 20:43:24

@Bombadil Toma: Ezek szerint ráfogyózol az ottani kajálásra:) Vigyázz magadra ilyen hosszú úton.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.08.14. 21:31:53

@Bombadil Toma:

Az előbbit kérdeztem..:)Mit kell róla tudni?
Bár ha most elmész fesztiválozni, akkor gondolom magamnak kell utánajárni..:P

A londoni éttermében voltak az unokatesómék, és asszem csak 4 hónapal előre foglaltak, viszotn azt mondták, hogy ott pincér több volt, mint negyven, azaz, mint amennyi vendég..

@fiam:

köszi, olvastam már:)

dúúúrva, akarom, akarom, akarom:D

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.08.14. 21:32:42

ill miért pont az a legjobb? Ez viszont komolyan érdekelne..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.14. 21:33:43

@nyuszómuszó: Hú, nem biztos, hogy élvezném, ha pincérek hada tartana szemmel folyamatosan. Közben az ölemben ülne egy szakács, hogy jól megfigyelhesse, ízlik-e az étel...

Na jó, én meg a fejfájásom kikapcsolunk mára. Jó éjt, szép álmokat!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.15. 05:40:09

@nyuszómuszó: melyik londoniban? mert van neki négy is:))
mert thomas kellert minden chéf zseninek tartja. olyan ételeket kreál, amitől a szakma rendszeresen lehidal. nem hivatralosan a legjobb az övé, csak sokak, mértékadó szakácsok szerint. van a világon 10-15 olyan étterem amik nagyjából egyenrangúak, mindegyik más miatt lehetne a legjobb és mindegyikben egy szakács zseni dolgozik (vagy több)...

@Nadine: észre sem vennéd őket, csak az tünne fel, hogy minden gördülékenyen megy:) itt egy leírás gordon étterméről. fatmo.blog.hu/2009/03/26/ahonnan_nincs_tovabb_gordon_ramsay_at_the_royal_hospital_road

na, megittam a kávémat, lassan indulok erdőbényére... jók legyetek! :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.15. 09:16:01

Jó reggelt.
Nem tudom, nálatok mi az időjárási helyzet, de itt gyönyörűségesen süt a nap, és mindig úgy jön ki a lépés, hogy ilyenkor vagy takarítanom kell, vagy füvet nyírni, vagy bevásárolni. Ráadásul ma érkezik (elvileg) a vadiúj sövényvágóm, és egy személymérlegem, hogy egészen biztosan a kardomba dőlve végezzem a napot:)

maybach 2009.08.15. 09:44:24

Jó reggelt kívánok!
Itt is szép idő van, mégis odébb állunk.
A mérleggel az a titok, hogy a skálájára kell ragasztani egy papírlapot, rajta a megfelelő értékekkel.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.15. 10:20:34

Jó reggelt!

@Bombadil Toma: Te tényleg nem olvasod vissza a kommenteket :DDD

@Nadine: Addig örülj, amíg nem mázsálót kell venned :)

@maybach: Szeretem és határtalanul tisztelem a megközelítési módjaidat!
Ámbár picit gyanakodtam, amikor meghallottam, hogy a Te helybefaludban hamis pénzekkel fizetgettek :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.15. 10:28:17

@maybach: Ennyi erővel a szemgolyómra is ragaszthatok egy mércét a megfelelő értékekkel:)))

@fiam: Igazad van, kifejezetten örültem neki, hogy a mérlegválasztásnál egyelőre nem szempont a súlyhatár. A 150 kg-ig mérő is jó, a 200 kg-ig mérő is jó:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.15. 10:36:42

Önmagamnak tett ünnepélyes ígéretemhez híven (miszerint értelemszerűen használom a számítógépet), most kikapcsolok. Délután, kora este talán be. Az F5 nyomogatása helyett a háztartással foglalkozom, meg a kerttel, meg a szép idővel.(Hű, de kemény vagyok, mi?)

Kellemes szombatot kívánok mindenkinek!:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.15. 15:11:48

No hiszen, ebbe az ájult nagy szombat délutáni csendbe én is belesusogom, hogyaszongya:

Boldog születésnapot, Nadine !

(Meg jó időt hozzá.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.15. 15:32:41

@Bombadil Toma: Örülök, hogy a "well done" helyett a sokkal ízletesebb "saignant" propagálását vállaltad fel!
Pedig a "jól átsült" még nem is a legrosszabb e műfajban - Algírban ettem helyi húsételt (igaz, szállodában - de oda az említett étteremguru valószínűleg be se merné tenni a lábát. Nekem muszáj volt...) ami a szó legszorosabb értelmében szénné volt sütve. Így egyben orvosi szén gyanánt segíthetett a nem kívánt hatásokat enyhíteni...
A konyhába úgy kényszeredtem, hogy megérkezvén a fővárosi "Első Albert" szállodába némi huzavona és másfél órás kapcsolás után beszélhettünk Pesttel. No, nem mindenki, a többiek családjának üzenet ment. Márminthogy túléltük az utazást. Szó se róla: készültek ránk, minden szobába bekészítettek a kád mellé egy vödör vizet. A város vízműveit ugyanis még a galád gyarmatosító franciák építették (mint a postaládákat, a házak jó részét, az elektromos hálózat vastagját, stb.) és - bár a főváros lakossága 1990-re legalább megötszöröződött, újabb nem készült. A megoldás tipikusan hiánygazdasági volt: váltógazdálkodásos rendszerben hol ez a kerület, hol az a kerület kapott vizet...
A Pestről indult gépen még kaptunk némi szendvicset, de a zürichi (?) átszállás után már semmit. Szóval irány az étterem. Mikor jó félórás várakozást követően még egyetlen pincér sem jelent meg, elküldtek (mint a stáb egyetlen, franciául tudó tagját - hiszen ezért vittek) a konyhát felderítendő. Amit végig is jártam. És egyetlen élő embert sem találtam. Hál'Istennek holtat se. Koszt viszont többet az elégnél... Irány a porta, ahol az alábbiakat közölték:
- Azzal a nappal kezdődött meg a Ramadan. Mely böjti időszakban az igaz muzulmán (meg az országnak azon nem-muzulmán lakosai, akik ilyen többségű helyeken laknak) nem vesz magához semminémű ételt, sem italt (a nagykorú még a szájában összegyűlt nyálat sem nyeli le) és nem dohányzik... mindaddig, míg a városrész valamelyik közeli mecsetjének tornyából fel nem hangzik a müezzin éneke, ami bejelenti: feljött a vacsoracsillag, kezdődhet az étkezés. Ekkor az átlagos moszlim család már legalább húsz perce ül késsel-villával (vidéken ezek mellőzhetőek) a kezében farkasszemet nézvén leendő vacsorájával... aminek az éneket hallva haladéktalanul neki is esik...
A szállodai személyzet sem kivétel, hogyan is képzeljük... hogy nem tudtuk, mikor kezdődik? Ezt talán említeni sem kellett volna. Végül mit volt mit tenni? Megvártuk, míg az immáron jóllakott konyhaszemélyzet visszatért. Majd rendeltünk. Részemről ez volt az első és utolsó eset, hogy abban az országban húsfélét vettem magamhoz. Pedig kifejezetten bátor embernek számítottam: én voltam az egyetlen, aki a "főnök" jóindulatú rábeszélése ellenére sem vitt magával napi három széntablettát... Ami azt illeti, ebből a szempontból megúsztam a kalandot :-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.15. 17:49:48

@Mormogi Papa: De jó, hogy megjöttél!
A történet miatt duplán!!! :DDD
Minden rendben?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.15. 19:48:20

Épp háromféle, eredeti francia sajtot ettem. Az egyik nagyon büdös volt. Bocsi, Mormogi és Toma, de ez az igazság.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.15. 20:29:38

Úgy látom, már megint valahová az űrbe lőtte ki a kommentem ez a dög.

Szóval, azt kérdeztem, hogy bankot rabolásztál, Fuperman?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.15. 22:25:56

@Nadine: Mit mondhatnék? Inkább ettől, mint...

@fiam: Igen, minden rendben - kivéve, hogy ma nem ettem francia sajt :-) A szagára meg legyintek - hol van ez a Kvarglitól (Quargli volt eredetileg) meg a Pálpusztaitól!

Továbbá @Bombadil Toma: és minden érdeklődő figyelmébe:
a modorosok kesztyűjét olyasvalaki vállalta fel, aki (a példányszámot is tekintve) nehézfiú. Ambrus Lajos írt agy harmadlapos cikket a Nemzet szombati számába, az irodalmi melléklet részbe "A blogszakács" címmel. Neki tetszett, és emlegeti az Így írtok ti-t, meg a Képtelen természetrajz-ot szerintem kellő ok nélkül. Én abban az írásban valami egészen mást észleltem, de nem véletlenül nem kommenteltem ott. Kiderül egyebekben, hogy AL maga nemigen olvas a neten, viszont pár írását "átengedte" közlésre a foodandwine -nak. Név szerint "Csíki Sanyi barátomnak - aki az ELTE Természettudományi Karát végezte, amúgy "kereskedő, gasztronómiai szakíró és food stylist"...írja. Említi még "Saját levében" fedőnevű honfitársát - aki HSz-nél szokott kommentelni néhanapján.

@Hobbiszakács: Hétfőn megyek be dolgozni, ott van szkennerem, majd elküldöm a cikkentyűt - hiszen Te is reagáltál a modorosoknál.

Amúgy Ambrus Lajos nem közli az eredeti forrás címét, viszont teljes hosszában közreadja a "recept". Kíváncsi vagyok, neki is kiteszik-e a szűrét, mint a "poros" Temesi Ferencnek ezzel az ürüggyel... akit igen hiányolok azóta. Igaz ugyan, hogy felettem vagy öt évvel járta a JATE-t, de sokminden közös tárgy, csak a az angoltól jutott el (többek között) a franciáig... a két tanszék között, igaz, jó volt a kapcsolat:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.15. 22:39:31

S minő meglepetés! A barát azonnal és előzetesben közölt belőle pár sort - s mint látom, HSz is vonalban volt ott, de sebaj. Azért a szkennelt cikk majd megy :-)
www.foodandwine.hu/2009/08/14/a-gasztroblogger-ahogy-az-iro-a-l-latja/#more-9428

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.15. 22:45:51

@Nadine: Ne nevettess! Bankot? Raboltam? Dehogy! Csak a családunk jobbmódú tagjai most jöttek haza Franciaországból és kaptunk némi csokit, kicsi bordói borocskát és ízelítőt sajtocskákból. Amúgy sajtfan vagyok. Pontosabban lennék...

@Mormogi Papa: Szerintem több mint illetlen nem közölni a forrást.
A többiről majd azután, ha olvastam az írást.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.15. 22:54:46

Ha rálel az ember az előbb belinkeltem blogon az idézett írásra (itt legalább az elszállt agyú kommenteket nem látni) ott megvan a hivatkozás a modorosokra:
www.foodandwine.hu/2009/08/01/a-gasztroblogger/

@fiam: Ha nagyon-nagyon jóindulatú vagyok, akkor azt mondom, Ambrus úr nem tipikus netező (saját szavai szerint) s talán csak nem mérte fel hiánya jelentőségét...
Ámbátor a barát (cikkei alapján tudásánál már csak önbizalma nagyobb) éppen a saját honlapján mérgelődik egy 2006-os írásának tudtára nem jutott "másodközlése" ellen.
Azért eszembe jut az is, hogy ezt ő a saját lapján megteheti - de mi a helyzet azokkal a magyar költőkkel-írókkal, akiktől itt-ott idézgetnek, pontatlanul, hivatkozás mellőzésével - néha még tankönyvekben is...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.15. 23:07:42

No, elteszem magamat holnapra.
Hogy KisMagyarFociláz bonmot-ját vegyem át:
Johnny B. Goode!

Persze érvényes KészpénzDzsoni figyelmeztetése is:
"Don't take your guns to town, Bill,
Leave your guns at home, son,
Don't take your guns to town..."

aztán nem hallgatott a mamára és megjárta ;-(

szóval legyetek akármilyenek - csak óvatosan...

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.08.16. 06:04:42

KTE-Vasas 5-1.
Ha valaki azt mondta volna, hogy választhatok a között, hogy egyszer az életemben ennyire verjük meg a Vasast, vagy pedig beülhetek egy szegedi pacallal teli kádba, egy szál kanállal, az utóbbit választottam volna, mondván, az előző képtelenség.
És tessék. Tévedtem volna.
Mondjuk, bolond voltam, én, a jámbor, hiszen a másodikhoz nem kell más, csak kád, kanál, meg elegendő szegedi pacal.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.08.16. 06:05:43

Ja, és:
Deep down in Louisiana close to New Orleans...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.08.17. 08:45:41

@Mormogi Papa: OK, várom :-)

@Nadine: "egészen biztosan a kardomba dőlve végezzem a napot:) "

Ezek szerint mellédőltél...

Toma megjött a világvégéről? :-) Lesz beszámoló?
:-)

Szép hetet... már akinek kell :-))

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.08.19. 02:26:09

Biztos azt gondoljátok rólam, hogy valami netbetyár vagyok, pedig nem. Csakis nektek szoktam beírni, persze csak miután gondosan megnéztem az aznapi menüt. (Történjen bár az akár reggel hat óra előtt.)

"Way back among the woods among the evergreens..."

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.08.19. 02:32:54

Istenem! Csak most néztem meg a vonatkozó receptet! Aszongya Bombadil: faggyút/zsírt.
Hát igen, ezt magyarázom a feleségemnek voltaképpen a kezdetek óta! Hogy anélkül semmit sem érdemes!

"There stood a low cabin made of earth and wood..."

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.08.19. 02:36:55

Atyaég, csak most néztem meg magát a vonatkozó receptet.
Aszongya Toma: "akkor lesz ízletes, ha megfelelő arányban tartalmaz faggyút/zsírt."
Úgyse hiszitek el, de a feleségemnek az első naptól ezt magyarázom!!!

"There stood a low cabin made of earth and wood..."

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.08.19. 02:40:44

A szentségit, először eltűnt az üzenetem, aztán újrafogalmaztam, aztán meg megjelent mind a kettő, most meg már égek, hogy ennyire fontosnak éreztem aztat elmondani, de mindegy: egy ilyen véletlen ismétlés miatt természetesen nem nyomjuk be a Johnny B. Goode negyedik sorát, majd legközelebb.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.19. 09:02:59

@kismagyarfocilaz: Ne aggódj, én napok óta többször gutaütést kapok az el-eltűnő, majd duplán megjelenő kommentek miatt. De végleg köddé váló is volt. Sz.rakodik a rendszer.
süti beállítások módosítása