Eredetileg fekete rizottót akartam készíteni, de sajnos nem volt elég tintám hozzá. A halasnál kiszedték a tintazacskóját a tintahalaknak és csak az egyiknek, pont a legkisebbiknek maradt egy kevéske a testében. Ahhoz kevés volt, hogy egy nagy adag rizottót teljesen feketére fessen, viszont arra elég, hogy egy jóféle tintahalas taglietelle tésztát kellően megízesítsen. A tintahal tintájának ugyanis rendkívül finom, intenzív íze van! Nem halíze, inkább valamiféle tömény tengeríz. Benne van a tenger minden íze, zamata illata...
Személyenként vehetünk egy kisebb tintahalat (10-15 dkg-ost), egy gerezd fokhagymát, kevés paradicsomot és úgy kétmaréknyi (12-13 dkg.) taglietelle tésztát.
Ebből a felsorolásból is látszik, hogy nem egy bonyolult ételről van szó.
Elkészítése:
1. Egy serpenyőben olívaolajat hevítek és beledobom a hajszálvékonyra szeletelt fokhagymát.
2. Mikor pirulni kezd, hozzáadom a kis darabokra vágott tintahalat és egy percig pirítom.
3. Hozzáadom a tintát és elkeverem, majd egy kanálnyi paradicsomszószt és egy marék koktélparadicsomot keverek hozzá, sózom, borsozom. Fél-egy percig együtt párolom.
4. Rámerem a kifőtt tésztát és egy keveset a főzővízből is, rátépkedek egy kevés petrezselymet és összeforgatom a mártást a tésztával, majd tálalom.
Tálaláskor még meglocsolhatjuk egy kis olívaolajjal, esetleg tépkedhetünk még rá kevés friss petrezselymet vagy bazsalikomot.
Ha a halasnál vesszük a tintahalat, megkérhetjük, hogy pucolja meg nekünk, de a tintazacskóját mindenképpen tetessük félre. Ha esetleg marad felesleges tinta, fagyasszuk le és később felhasználhatjuk tésztagyúrásnál a tészta színezésére. Egy nagyobb adag tészta megszínezéséhez egy borsónyi darab is elég. Vigyázzunk, mert a ruhából, konyharuhából nem igazán lehet kimosni maradéktalanul.
Ezt egy nagyon finom tészta, tele pompás telt tengerízzel, édes paradicsommal, és a fokhagyma aromájával. Ajánlom a tengeri ételek szerelmeseinek. Nem ajánlom viszont randi előtt, mert a fogakat szépen megfestheti:)
Az egyik kedvencem a halételekhez a zöldveltelini, ehhez is remek volt...
Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: kb. 400 Ft./adag
Bor: 1190 Ft. - metro
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.06. 13:01:23
Mivel a tyúkok nem vágódtak le időben, ezért jóféle malachúst kentem be erős és csemege prosarannyal, mustárral, kinyomott fokhagymável ÉS tettem a kutyulékba lekvárt is. Mellé negyedeltem egy rakás hagymát, oszt bé a sütőbé! Jó másfél óra múltán levettem az alufóliát, szépen sütögettem tovább, kétszer is megfordítva a hússzeleteket. Isteni lett!
Mellé tejfölös krumplipüré, uborkasaláta és a szám járt.
Nadine, nem bírok gasztroposztot írni, meg fényképezni. Ez van.
Viszont nemsokára lesz pcsirke is, ne keseredjetek el :)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.06. 16:42:18
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.06. 21:01:51
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.06. 21:22:48
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.06. 21:29:29
Akkor jó pihenést mindenkinek!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.07. 08:32:56
maybach 2009.09.07. 08:46:53
Ez biztosan finom.
Tintahalat szeretem. Bár gondolom ez nem kölcsönös.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.07. 08:54:53
Zuzuka 2009.09.07. 09:02:22
sosem jártam utána, de azt hittem a tintahal festéke mérgező, és azért távolítják el:S mindíg okosodik az ember...
nagyon szeretem a tintahalat, és minden egyéb tengeri herkentyűt! sajnos elég régen ettem!
Jé 2009.09.07. 09:32:08
a tintahal jó, csak jól kell elkészíteni. Én már ettem olyat, ami leginkább gumihoz hasonlított.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.07. 09:52:16
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.07. 10:20:18
De jó, hogy megvagytok! :)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.07. 10:30:16
Szép napot!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.07. 10:51:39
Zuzuka 2009.09.07. 11:04:40
Grafit Macseek 2009.09.07. 11:35:50
Viszont én alkottam tegnap són sütött csirkét és nagyon-nagyon jó lett. Fontos, ha valaki ki akarja próbálni, hogy a hátára fektessük, ne a melle szívja meg magát sóval. És lehet csirkcombokat - melleket is sütni így, sós lesz, de ehető marad. Isteni volt almakompóttal, rizibizivel. Előtte pedig saját zöld zöldbabból főtt zöldbablevest ettünk.
Zuzuka 2009.09.07. 11:41:26
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.07. 11:50:03
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.07. 12:43:31
@Zuzuka: Mingyá :)
Jelentem csuda finom lett a szárnyacska. Hagytam, hadd legyen jó ropogós a szárnya vége-csücske :)
Részben vega tésztát készítettem hozzá?
hosszúmetéltet főztem ki, belekevertem egy doboz tejfölt. Előtte már kisütöttem pici kockára vágott szalonnát és ízlés szerint a tésztába kevertem az egészet :)
Most itt pihegek, ahelyett, hogy ott pihegnék.
@Grafit Macseek: Semmi sem múlhatja felül a sajátot. Max. a szomszéd nénié, legalábbis nálunk :)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.07. 12:58:41
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.07. 13:13:14
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.07. 13:20:47
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.07. 13:35:33
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.07. 13:38:45
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.07. 13:55:01
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.07. 13:55:37
a panírozott tintahalkarikák, szinte mind fagyasztottak...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.07. 14:07:37
Zuzuka 2009.09.07. 14:15:47
@Nadine: nekem is mikor visszaolvastam:) - én balga, így leírni:))
@fiam: elkaptam, sürgősen intézkedem.
krumplistésztát ettem, szerencsére nem volt ződ.
Zuzuka 2009.09.07. 14:16:58
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.07. 14:29:22
virágelvtárs 2009.09.07. 15:32:32
Zuzuka 2009.09.07. 16:58:49
@virágelvtárs: ááá, ez kamu, biztos tudnék róla...:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.07. 17:09:52
Zuzuka 2009.09.07. 17:16:08
kisérletezni akarok, hol lehet kapni tintahalat?:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.07. 17:21:21
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.09.07. 18:12:23
:-)
@Nadine: "...megint variáltak valamit a blog.hu-n, mert valami átkozott "miner" jött be folyton".
Az oldalon megjelenő ajánlatokat - szerintem - a miner nevű gasztrobloggyűjtő teszi fel ide, és ahogy látom dilettáns módon próbálkozik a blog.hu-n megszokott módszert lemásolni. Az utóbbi hetekben vettem észre azt, hogy ha pl. a gasztro.blog.hu-ra kattintok, akkor néha - mintegy véletlenszerűen - a blog.hu főoldal jön be. Nem lehet reklamálni, mert nincs kinek - és főleg - nincs miért: ingyenes szolgáltatás, a szegény srácokat újabb és újabb nézettség elérésére ösztökélik.
A blog láz itt lecsengőben van: a blogolók hoppon maradtak mert tulajdonosok és a megrendelők közben rájöttek arra, hogy a reklámokra nagyon kevesen néznek rá. És akkor minek fizessenek :-(
:-)
Örülök, hogyha benéztek, igyekszem szép dolgokat mutatni.
:-)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.07. 19:50:00
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.07. 22:31:57
Ma majdnem elszakadt a cérnám a miner miatt, akartam is írni, csak féltem, hogy egyedül nekem van problémám vele, annyira lükének nem akartam látszani... :) Bosszant, na. Örülök, hogy benneteket is :)
@Hobbiszakács: Manapság olyan ritkán mutatnak szép dolgokat. Megbecsüljük, ha látunk ilyet :D
Ezért nézek gyakran tükörbe :DDD