Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Ajvár

2009.09.08. 05:00 Bombadil Toma

 

A befőzések ideje van mostanság, eljött az ajvárkészítés ideje is. Ajvár receptből nem kevés kering a neten és én is kipróbáltam már párat, de egy ideje ezt a verziót készítem, mert nagyon bevált. A legtöbb recepttel ellentétben ahol nyersen darálják le a paprikát, én előtte meggrillezem, így szerintem sokkal gazdagabb, és kicsit füstösebb lesz a mártás íze.

 
Hozzávalók:

 
. 1 kg. kápia paprika
. 70 dkg. padlizsán
. 5-7 gerezd fokhagyma
. 1 fej lilahagyma
. 1 nagyobb húsos paradicsom (v. 3-4 ek. olasz sűrített paradicsom)
. 2-3 babérlevél
. ½ tk. durvára tört köménymag
. olívaolaj
. só, bors

 
Elkészítés:

 
1. A kápia paprikákat hosszába félbevágom, egy tepsibe teszem a vágott felével lefele, meglocsolom kevés olívaolajjal és a sütőbe teszem grillfokozaton. Addig sütöm míg a héja megfeketedik (15-20 perc).
2. A sütőből kivéve egy nagy keverőtálba teszem még forrón és folpackkal letakarom.
3. A padlizsánokat hosszában kettévágom, egy késsel a húsát bekockázom, majd egy tepsibe teszem. 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 40 percre.
4. A megsült padlizsán húsát egy kanállal kikaparom egy tálba, majd botmixerrel átdolgozom.
5. Közben a langyosra hűlt sült paprikákról lehúzom a héját és a húsát egy robotgépben összepépesítem, a meghámozott paradicsommal együtt.
6. A hagymát és fokhagymát aprítógéppel finomra darálom, majd egy lábosba borítom, amiben közben olajat hevítettem.
7. Mikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadom a padlizsánt és a paprikát, sózom, borsozom, rádobom a babérleveleket és a mozsárban megtört köménymagot.
8. Közepes fokozaton (kerámialap: 5-6/9), lassan főzöm a szószt 50-60 percig, míg nagyjából kétharmadára nem sűrűsödik.
9. Tiszta, kifőzött üvegekbe töltöm, a tetejét szorosan rácsavarom, majd fejtetőre állítva, egy plédbe tekerve két napra félreteszem.

 
 
Az ajvár remek kísérője a csevapcsicsának, vagy a grillezett húsoknak. Megfelelően dunsztolva, eltéve évekig eláll a kamrában. Felbontás után pár hétig fogyasztható marad ha hűtőben tartjuk.
A fenti mennyiségből, kb. 6 dl. ajvár készül...

 

 

46 komment

Címkék: gasztro recept toma befőzés szósz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.08. 08:16:12

Jó reggelt! A bámulatos módon önmagától megjavult monitorú asztali gépemről írok (kérdés, meddig?). Egy-két hónapja vettem először ajvárt, azóta sokkal több mindenben használom, mint eddig a pirospaprika-krémet. Összetettebb, finomabb íze van. Készíteni nem szándékozom, hacsak nem lesz belőlem hirtelen három Nadine, de csak támogatni tudom azt, aki igen:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.08. 08:45:07

Jó reggelt!

Toma, van eladó ajvárod? :)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.09.08. 09:09:00

@Zuzuka: kérdezted, hol tudsz venni tintahalat.

Nem tudom, hol laksz, de ha Budapesten, akkor tudsz venni a nagyobb piacokon a halasnál, vagy ha az bonyolult (nekem az), akkor elvileg minden hiper tart halárút, namost ezt ki kell egészítenem azzal, hogy tapasztalatom szerint, az auchan és a tesco kb a pontynál megakad, ellenben a CORA mindig sokféle halat tart, tengeri mindenfélét is, bőven.
ezek nem fagyasztott dolgok.

Próbálkozhatsz még azért Tescoban is, ott is szokott lenni, auchanban én még feltöltött halaspultot komolyan nem láttam.

A corákban majdnem mindig kapok mindent, amit akarok..

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.09.08. 09:18:09

@Nadine:

Én találtam kis, 0,7 dl-es befőttesüvegeket, azokba teszem el már két éve ezt is, meg a paradicsomot is.

Szerintem akkorákban neked is jó lenne, az tányleg ilyen zuttyintásnyi mennyiség, nem kell vele vacakolni, hogy megmarad.

És nagyon helyesek ezek a kis üvegecskék..:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.08. 09:25:18

@nyuszómuszó: Én is ekkorában tenném el, ha tudnék osztódni, mint már említettem. Időm nincs, nem üvegem:)

Grafit Macseek 2009.09.08. 10:09:39

Szevasztok! Azt hiszem, megpecsételődött a hétvégém ezzel az ajvár-recepttel... De attól félek, hogy ez a kápia paprika csípős. vagy rosszul gondolom? Másfélével nem jó? Pl. pritamin/paradicsompaprikával?

2009.09.08. 10:27:44

Sziasztok!

Az ajvárt szeretem, de nincs az az isten, hogy nekiálljak bármit is befőzögetni. Tiltja a vallásom :)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.08. 10:38:54

@Grafit Macseek: a kápia paprika kifejezetten édes, egyáltalán nem csípős, az íze a pritaminpaprikához hasonló.

@Jé: :)) én szeretek ezzel pöcsörészni. van, hogy éjfélig csinálom, közben háttértévézek...

na, most megyek , keresek valami egyévesnek való ajándékot, azt megyek máté szülitesnapi zsúrjára:)

2009.09.08. 10:42:45

@Bombadil Toma: én inkább játszom a gyerekkel, már ha éppen otthon van. túl sok időt kell elbabrálni ezzel, olyan rövidek a hétvégék.
Jó szórakozást a bababulihoz!

Zuzuka 2009.09.08. 11:33:11

@Bombadil Toma: hogy nőnek ezek a gyerekek!:) Boldog Szülinapot a kis Máténak!

@nyuszómuszó: köszi!!! a felsoroltak közül egyedül Tesco van a környékünkön, mivel vidéki vagyok, egri leányka.:) oda pedig elég ritkán járok, de ezentúl beugrok és résen leszek.

mentem a piacra kápia paprikáért, + mi is kell még? .... jaaa, padlizsán.

Grafit Macseek 2009.09.08. 12:12:23

@Zuzuka: Heló, Zuzu! vegyél exapósomnál őszibarackot is!:)))
@Bombadil Toma: egyszer már vettem kápia paprikát. Állította a néni, hogy olyan édes, mint a méz. Aztán hazavittem, és bekönnyeztem még pucolás közben, annyira csípett. Ki is dobtam, mert nálunk senki nem eszi a csípőset.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.09.08. 12:21:41

@Zuzuka: érdmes a tescocat is megnézni, mindegyiknek más a filozófiája, van, ahol minidg van, van, ahol egyáltalán nincs..

de nézd meg a halaspultot és

KÉRDEZD MEG, MELYIK NAPOKON HOZZÁK AZ ÁRUT!!

És akkor másnap vegyél, úgy időzítsd..

Nálunk pl kedden pénteken..

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.08. 12:42:03

Totálbrutál lencselevest főztem és krumplifőzeléket. A tegnapi trutyis szárnyakkal esszük az utóbbit.

@nyuszómuszó: Lehet, hogy nagy marhaság, amit kérdezek, de nem lehet, hogy Benedek allergiás a tejre? Sajnálom szegénykét, meg Benneteket is. Remélem minden jóra fordul!

Zuzuka 2009.09.08. 13:18:51

nem vettem semmit, nagyon-nagyon drága volt!
holnap vidék, kispiac, nem kerget a tatár... sokszor féláron vásárolok a falvakban, csak az a kellemetlen, hogy húzom magammal egész nap:(

úgy lesz nyuszó, megkérdezem. van ott pénztáros ismerős, majd beindítja a riadóláncot:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.08. 16:46:57

Hú, csak le ne tapossák a lábamat ebben a sürgés-forgásban!
Fiam, remélem, nem a "trutyi" ártott meg? Ilyen szóval illetni egy ételt, ami ízlett :-)

Zuzuka 2009.09.08. 18:42:48

ja, és úgy volt kiírva a piacon, hogy cápia paprika:))) rögtön beugrott az a jó kis rajzflm, a Cápali és Cápeti...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.08. 19:12:08

@Mormogi Papa: Nomen est omen? Ááááááááááá, most nem :)

@Zuzuka: ... a két nem emlékszem milyen zseni :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.08. 20:31:38

na megjöttem és tele vagyok tortával, de dugig:(((

@Grafit Macseek: akkor valamit elnézhettek, mert a kápia nem lehet csípős. a pritaminpaprikából és a magyar édes fűszerpaprikából lett nemesítve. nincs csípős változata. lehet, hogy valami nagyobb fajta chili keveredett bele és kápiának nézték:)

mindjárt broááf a tortától...

Zuzuka 2009.09.08. 20:48:19

na de Toma...:)

nem tudom este 8 után illik-e tejberizst enni, de most lett kész, és finom!

@fiam: kopoltyús:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.08. 21:51:07

@Bombadil Toma: Tartsd vissza magad: jobb ott bent :-)
@Zuzuka: kopoltyús zseni? Hát aki ezt kiejti, a másik meg megérti... igen tisztelem a dalszövegfordítókat, csak néha nem gondolnak ble, hogy azt a szöveget bizony el is kéne énekelje valaki. Sajnos az operák terén is mindennapi a kimondhatatlan szöveg :-

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.08. 22:00:57

Grrrrrrrrblll pppppö !
Jó éjszakát kívánok :-)
Megyek, hogy álmom elaltasson, legyetek - sokfélék.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.08. 22:52:57

nabakker! most néztem meg a ma délutáni hell's kitchent felvételről. egy szimpatikus ember sincs benne akiért drukkolni tudnék. a csajok mind egymás ellen áskálódnak, a faszik töketlenek, a fejkendős fickó meg annyira tenyérbemászó, hogy még nézni is rossz. talán még a sittes gyerek akiből lessz valami...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.09. 07:57:15

Jó reggelt.

@Bombadil Toma: Érdekes, amíg a másik műsora ment, amikor éttermeket rakott rendbe, addig tetszett és érdekelt. Ebből a Hell's-sorozatból belenéztem háromba, és annyira irritál az a parancsoló, katonai (ostoba) leugatós stílus, ami itt uralkodik, hogy teljesen elment tőle a kedvem. Öncélú ordítozásnak érzem a nagyját.
Persze, biztosan az elejétől kezdve nézni kellett volna, hogy kerekebb képet kapjak róla.

Zuzuka 2009.09.09. 08:35:51

jó reggelt!

a bemutatóját néztem a sorozatnak, annyi elég is volt. durva és megalázó jelenetek, valyon kamera nélkül is így megy?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.09. 08:43:27

Jó reggelt!

A régi konyhás nénit juttatja eszembe a suliból... :)

Amúgy Ramsey éttermeit is kikezdték már. Vagy irigység vagy igaz. Innen, helybefaluból nehéz ezt eldönteni :)

Szépen indult a reggelem.
Kívánom Nektek, hogy széééééééééééééép legyen a napotok.
Megyek ruhákat válogatni.

2009.09.09. 09:08:34

jó reggelt!
azt hiszem, kezd megtörni az ellenállásom. ahányszor ránézek a képen azokra a guszta üvegekre, kedvem szottyan mégis nekiállni. még az is lehet, hogy megcsinálom. mert mindennek ellenállok, csak a kísértésnek nem :)))

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.09.09. 11:34:02

@fiam: hát, nem tudom..
a doktornénink ezen el sem godolkodott, ebből gondolom, hogy nem allergiás, különben azért nyilván pazarolt volna rá egy fél percet..

Talán akkor már az elején kijött volna, vagy nem tudom..

Remélem, hogy ez a csepp, amit most adtak jó lesz valamennyire..

Végül tudsz már írni nálunk? Gábor azt mondta, megnézi, de már nem tudm, mi lett a vége..

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.09.09. 11:36:40

@Bombadil Toma:

szerintem meg a sittes gyerek egy főbunkó..

Amúgy abszolút egyetértek, egyik sem szimpatikus sajna..
Emiatt meg is néztem előre, hogy ki fog nyerni, mert kevéssé izgulok értük..
Mondjuk az nyer, akire számítottam..:P

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.09. 12:49:57

@nyuszómuszó: Igen, már írtam azóta.
Az allergiát nem úgy gondoltam, hogy kiütése lesz, hanem mint Neoex: a tejtől és a tojástól kőgombóc keletkezik a hasában és Benedekhez hasonló tüneteket produkál, de én nem ringatom...
Szóval csak olyan futó gondolat volt, hogy hátha higítva könnyebben tudná emészteni Benedek az anyatejet, bár őszintén szólva olyat azért még nem hallottam, hogy egy baba az anyatejet ne bírná. Nem tudom, mindenképp az orvosra hallgass, mint eddig is.

maybach 2009.09.09. 14:16:30

Jó napot kívánok!
Ilyen ajvárt fogok elkövetni. Mi bajom lehet?

Benedeknek kívánom, hogy ne fájjon a pocakja.
Nálunk leány volt hasfájós. Igen mozgalmas időszak volt.

Este meccs lesz. Nehogy lemaradjatok!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.09. 14:38:28

@maybach: Nem csuklottál? Gondoltam Rád reggel, amikor megnéztem a tévéműsort:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.09. 15:19:24

@nyuszómuszó: el ne áruld!!!:) én még azért izgulni akarok.

@Nadine: a konyha már csak ilyen. ez egy szigorú katonás rendszer, szigorú hierarchiával. de többnyire azért ordít velük mert balfaszok. neki az a dolga, hogy kiszolgálja a vendégeit a lehető legjobb minőségű étellel és erre a hírnevét teszi fel minden nap. a konyhában meg ezt rombolják minden nap:)
amúgy meg a show kedvéért van úgy vágva a műsor, hogy úgy nézzen ki mintha egy vadkan lenne, pedig a való életben az emberei szeretnek neki dolgozni, az összes chéf közül nála a legkisebb elvándorlás. az előző nyertes sem véletlenül választotta, hogy inkább neki dolgozik, mint saját éttermet nyisson...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.09. 15:24:01

@Bombadil Toma: Teljesen értem-megértem, de nagyon nem bírom nézni, amikor megaláznak valakit. És ez ebben a műsorban sokszor van.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.09. 15:28:33

@Bombadil Toma: Akkor mehet a l'Ecsóba? :-)
Mert aból is kiderült egy- s más, bár nem tudom, ki volt a szagértő… de hogy volt, az tuti.
Nálunk egy mosópor-reklám forgatásánál még foltszakértőt is hoztak külföldről: az ő feledata volt (lett volna) hogy a ruhán a foltok olyan borzalmasan nézzenek ki, de mégis kijöjjenek…
Aztán a magyar kellékes megoldotta helyette is - és nem kapott egy fitying pluszt se. Ilyen a rendszer…

maybach 2009.09.09. 15:34:19

Nadine!
Ez szerintem fejlődés. Azelőtt max. arra gondoltál, hogy ..., már rgint egy hülye meccs.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.09. 18:08:36

@maybach: Sok minden változott, ami miatt már nem morgok egy meccs láttán.

maybach 2009.09.09. 20:47:51

Valóban.Pl. Buksi legalább kétszer akkora, mint januárban volt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.09. 20:51:11

@maybach: Kár, hogy erről csak címszavakban hallunk néha:)

maybach 2009.09.09. 22:57:48

A portugálokat sem vertük meg.
Roppant udvarias egy csapatunk van.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.09.10. 11:47:09

@Bombadil Toma:
nem, dehogy árulom..:)

de sosem tettm volna ilyet, hqa tényleg nem érzem azt, hogy rohadt mindegy, ki nyer, nem tudok szurkolni senkinek úgy igazán..
süti beállítások módosítása