Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Egyszerű de verhetetlen – a sült oldalas

2010.07.08. 13:20 Bombadil Toma

 
 


 
Annyiféle-fajta oldalas recept van már blogomon, mindenféle BBQ-szószos, borban párolt stb... csak éppen a legegyszerűbb (és talán a legfinomabb) változata nem került fel eddig, valami érthetetlen okból. Most pótolom ezt a hiányosságot, mert ebédre ez készült a minap. Egy egyszerű fokhagymás sült oldalas párolt rizzsel és kovászos uborkával. Biztos vagyok benne, hogy sokaknak megvan a saját elkészítés módja ennek az ételnek, de most közzéteszem én is a sajátomét.
 

 
Én a hentesnél igyekszem egyenletes vastagságú és szélességű oldalast választani, vagy úgy vágatom a hentessel. Baromira utálom, mikor az egyik vége 7-8 centi vastag és zsíros, míg a másik vége 4-5 centi és sovány. Inkább az egész legyen zsíros és vastag, többrétegű, én azt szeretem így megsütni, a soványabbat és vékonyabbakat inkább grillezni szeretem. Mindig egész oldalast veszek, olyat ami nagyjából egyforma széles, és otthon vágom fel kétcsontnyi szeletekre.
 
Elkészítés:
 
1. Az oldalast előkészítem, kétcsontnyi széles szeletekre vágom és ha kell egyforma vastagságúra alakítom, lenyesegetek belőle egy-két zsírréteget.
2. Alaposan megsózom minden oldalát, borsozom, majd egy mangalica sertés zsírral kikent tepsibe teszem a húsokat. Ha esetleg sülthús-zsír kellene a későbbiekben pl. zsíros kenyérhez, teszek a húsok mellé/közé még úgy fél kilónyi sertészsírt. A tepsibe teszem a lenyesegetett zsírdarabokat is.
3. Egy deci vizet öntök a húsok alá, majd ízlés szerint fél-egy fej fokhagymát megpucolok, apróra vágok és mindenhol megszórom a húsokat vele.
4. Szorosan lefedem alufóliával a tepsit és a 160 fokra (hőlégkeveréssel) előmelegített sütőbe teszem 2- 2 és fél órára.
5. Ezután kiveszem a sütőből, leszedem a fóliát, és a 200-210 fokra (hőlégkeverés) felmelegített sütőbe teszem vissza 18-20 percre, a sütő középső polcára. Közben többször is megforgatom az oldalasokat, hogy mindenhol egyformán megpiruljon.
6. A sütőből kivéve 10 percig hagyom pihenni tálalásig.

 
Most legutóbb, párolt rizzsel és kovászos uborkával tálaltam, de a sült oldalas sok mindenhez remekül párosítható. Feltétként paradicsomos káposztához vagy krumplifőzelékhez, vagy köretnek hozzá finom babpüré, krumplipüré. De talán a legjobb, friss ropogós fehér kenyérrel magában, miközben a kenyeret a sült hús zsírjába tunkoljuk.
Tipp! A sült oldalas melegen és hidegen egyaránt finom. Pár napig eláll a hűtőben, de ha a saját zsírjával lefedve tesszük el, akár több hétig is fogyasztható marad.
Nem cifrázom különösen az étel leírását, jó kis zsíros sült hús, sok fokhagyma. Kérdés?
Csatos üveges Flensburger pilsner sört ittam mellé...
 
Elkészítési idő: 3 óra
Költségek: kb. 300 Ft./adag
Sör: 230 Ft./ü. - Metró
 

127 komment

Címkék: gasztro recept sertés toma oldalas

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maybach 2010.07.08. 13:41:43

Nálunk is gyakori.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.08. 13:54:23

Jááááááááááááj, de szép!!!:) Toma, tökjó, hogy feltetted, de Te magad, nem akarsz már itt előfordulni soha? Nagyon elfoglalt vagy?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2010.07.08. 14:37:45

@Nadine: mostanság tényleg kissé besűrűsödtek a dolgaim (és netem is szar még mindig), a blogomra sincs elég időm, már csak heti egy posztot teszek ki oda is.
pl. a hétvégén is agárdon voltam egy főzőversenyen, most a hétvégét baján töltöm a halászléfesztiválon, mindjárt utána hétfőn, jönnek hozzám forgatni a tv paprikától, egész nap ott lesznek arra is készülnöm kell...
szombaton egyébbként nem messze a házadtól autóztam el. gondoltam is rá, hogy rádcsörgök, de már elég későn volt, így megúsztad:))

2010.07.08. 16:32:34

...hogy került hozzád a tv-paprika????

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.08. 16:57:24

@Bombadil Toma: Éppen hzizi hideg halászlevét szürcsölgettem akkor, kár, hogy nem csörögtél rám:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2010.07.08. 18:53:22

@Jé: tíz gasztrobloggerről készítenek egy-egy portré műsort. én meg benne lettem a tizes listában...:)

@Nadine: :)) majd legközelebb nem úszod meg!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.07.08. 19:19:51

@Nadine: Megőrülök, tegnap és ma nem megy a hosszú kötőjel, bármit csinálok, még azt is, amit írtál...

@Bombadil Toma: Gratula!!! Írd meg majd, mikor kerülsz adásba! Köszi.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.08. 19:35:17

@Bombadil Toma: Remélem:) És gratulálok, bár különösképpen meg sem lep a népszerűséged:)

@fiam: Akkor a karaktertáblából tedd bele. Nincs jobb ötletem. Egyszer onnan, aztán a többit átmásolod.

havajj 2010.07.08. 19:47:11

hűű, ez már kaja. csorog a nyálam.
az én időmbe még cigizni se lehetett a metrón, mosmeg már sört is árulnak?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.08. 20:45:46

A recepthez: ezt sajnos, meg fogom csinálni. Párolt káposztával, hogy passzoljon a fogyókúrámhoz:)

tistedur 2010.07.08. 20:54:39

@Nadine: én is megcsinálom majd, 15 kiló múlva :) addig nincs bűnözés, leszámítva a heti egy deka csirketöpörtyűt :)
spáji, az a pótbögre kávé nagyon kellett :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.08. 21:10:10

@tistedur: Nevetni fogsz, én fogyok ezekkel a kajákkal. A lényeg, hogy ne krumplival/rizzsel/kenyérrel egyem.

tistedur 2010.07.08. 21:27:23

@Nadine: nem nevetek :) nálunk is lecsökkent a kenyérfogyasztás, rizsből barna rizs van nagyon sok zöldséggel stb. de nálunk húsféléből is sok fogy(na), emiatt próbálok alacsonyabb zsírtatalmú húsokat főzni/sütni

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.08. 21:28:21

@tistedur: Értem. Én oldalaskával meg grillcsirkével szoktam "bűnözni":)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.08. 21:53:53

Bakker, már megint este tíz óra, és én csak addig álltam fel innen, amíg elmentünk Stefivel a gyógyszeréért. Nem hi-szem el. Fuck:(

Szóval, jó éjt, szép álmokat!

spájdernecc 2010.07.09. 05:23:44

Jó reggelt!
sok kávét!
az oldalas jó
de a legjobb kitunkolni a tepsiből a zsírt :)
fehér kenyérrel!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.07.09. 07:32:29

Jó reggelt!

@spájdernecc: Akkor Neked mindjárt zsírt készítünk, nem bajmolódunk a husival :)

spájdernecc 2010.07.09. 07:56:48

@fiam:
ó, miattam ne fáradj a szortírozással :)

tistedur 2010.07.09. 08:03:27

jó reggelt, nagyon sok kávét :)

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.07.09. 08:29:59

jó reggelt, ma erdei gyümölcsteával indítottam, picit később jön a kávé, végtére is péntek van!

spájdernecc 2010.07.09. 08:47:26

@hzizi:
ráadásul böjtnap
lelkiismeretfurdalás nélkül lehet halat enni hallal.
@tistedur:
kimosott a víz egy tiszta új / mmint eddig fel nem tárt / kelta temetőt a szomszédban.

2010.07.09. 09:56:46

sziasztok!
most nem kiabálok, mert rossz kedvem van. néhány kolléganőmet elküldték a cégtől :(

maybach 2010.07.09. 11:50:19

Jó napot kívánok!
Jé!
Ez elég vacak.
Felénk is ezzel riogatják a népeket, pedig új király van és lendülés felfele.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.09. 15:06:18

Jó reggelt. Éppen itt tartottam, amikor hirtelen áramszünet lett.

@Jé: Talán a maradóknak jobb lesz... Bár szörnyű ezzel vigasztalni, tudom.

tistedur 2010.07.09. 21:44:31

@spájdernecc: akkor most nálatok izgalmas keltákok vannak :)
@Nadine: ne add fel :)én most sokat dolgozom, és nem vagyok netközelben, csak reggel meg este :(

Scypio 2010.07.09. 22:08:39

ezt szeretem ebben a blogban: az élet nagy kérdéseire egyértelmű válaszokat ad. Egyöntetű cafattal kell dolgozni és két csontnyira kell vágni. Köszi Toma!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.07.09. 22:29:03

Az élet nagy kérdése, hogy megható, félelmetes vagy örömteli, ha az ember lányát az édesanyja unokatestvére látogatja meg, aki kiköpött mása az elhunyt anyának?
A kis válaszom az, hogy ez is-az is.

tistedur 2010.07.09. 22:56:30

@fiam: és ebben nagyon is igazad van :)

tistedur 2010.07.09. 23:13:00

@fiam: még igen :) nemrég fejeztem be a főzést, várom, hogy kihűljön a főzelék :)

tistedur 2010.07.09. 23:24:20

@fiam: nem, mára is :) ez a vacsora, meg a holnapi túlélő-élelem :)

tistedur 2010.07.09. 23:25:18

még azt sem tudom, hogy mit főzök holnap...fasírozott lesz, de hogy mi lesz még mellette, azt nem tudom

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.07.09. 23:30:15

@tistedur: Szóval nálatok is kicsit feje tetején állnak a napok :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.07.09. 23:34:39

Írok, meg közben nézegetek foltos-varrós oldalakat. Basszus, a külföldi blogokon mindig annyiféle anyagot tudnak megvenni, meg a kötőfonalak is hegyekben állnak...
Ha lehetne, először is papíráru boltot nyitnék rengeteg írószerrel, mellé meg textilboltot és ha még egy könyvboltom és könyvkiadóm is lenne, akkor már igazán sajnálnám, hogy egyszer meg kell halnom :)

tistedur 2010.07.09. 23:38:25

@fiam: a könyvesbolt jó dolog :) a dolgok meg tényleg a fejük tetején állnak :)

tistedur 2010.07.09. 23:55:09

@fiam: ismered azt az állapotot, amikor már ahhoz is fáradt vagy, hogy fáradt légy..nálam most ez van...lesz majd ennek böjtje, de addigra talán nyugisabb lesz minden :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.07.09. 23:58:44

@tistedur: Ismerem... A dolgok meg előbb-utóbb a helyükre kerülnek.
Ennél bölcsebb most nem tudok lenni :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.07.10. 00:04:15

Bocsi, de most mennem kell.
Kellemes éjszakát!

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2010.07.10. 01:16:43

Kibújt belőlem a rég eltemetett magyartanár:
"Négyes fokozatú részegség állapotában írok.
Alaptételem: ha Tandori Dezsőtől vagyok kénytelen megtudni, hogy az egyébként - tudtommal, immáron - középiskolai tananyagot képező Mándy Iván kurva jó, és ez a Tandori Dezső azt írja, hogy harmincvalahány éves korában még túl korán találkozott a Mándy Ivánnal, és én - V.M. - most negyvenöt évesen azt mondom, hogy na igen, ez a Mándy Iván, ez tényleg extrém metál, akkor, kérdezem én, mi a faszt tanítunk, tanítottunk a középiskolásoknak, és minek? ???
Meggyőződésem - újra aláhúzom: öregen - hogy az igazán fasza irodalmat nem is lehet fölfogni teszem azt tizenöt évesen.
Az egész irodalom tanításnak semmi értelme. Régóta gyanítom ezt, de most már biztos vagyok ebben.
Ritka szerencsés véletlen, hogy a magyar középiskolás, harmadikos, tizenhét éves, illetve tizennyolc éves legfeljebb két szerzőt élményszerűen meg tud élni, Ady Endrét és József Attilát. Ady-t is félreértelmezi, szerintem, de az a méreg, az a máshogy-fésülöm-a-hajam-mint-a-szüleim indulat, az legalább Ady által átélhető, illetve József Attila rengeteg sok más verse is átélhető, tizennyolc évesen. Na de a többi, könyörgöm.
Holnapra ki fogok józanodni, de akkor sem fogom bánni, hogy azt írtam most nektek, hogy az összes többinek a gyermekeknek való tanítása: sarlatánság.
Nem, egész egyszerűen nem érti, nem érthetik. A legnagyobbakat meg főleg nem. Könyörgöm, értheti valaki Krúdy Gyulát, akit húsz éve ott nem hagytak, és/vagy húsz éve ott nem hagyott valakit?
De hagyjuk most Krúdy-t, van ezer más, nyugtalanító, rettenetes példa. Legyen az akár az az Úri muri. Nem, az irodalomban nincsen középiskolás szint. Nincs.

+
Nektek a Hamlet kapcsán az még nem jutott eszetekbe, hogy a Hamlet nem tettette azt, hogy dilis, hanem igenis megzakkant, ugyanis szó szerint az apja kísértetével találkozott? Ugyanis ha újra elkezditek olvasni a Hamletet, akkor ott szó szerint arról van szó, hogy kísértettel találkozott. (Aki persze igazat mondott neki.) Hamlet azért buggyant meg, mert kísértettel találkozott. Ugyanúgy buggyant meg, ahogy Sisák Gábor, vagy Vincze Miklós megbuggyant volna, amennyiben halott apjával találkozik. (Tudtommal a valóságos adatok alapján ez csak utóbbi honvéd esetében igaz, maradjon ez sokáig így!) ?agyarán: a Hamlet meg pont sokkal egyszerűbb annál, amit a dialmat-on fölnőtt tankönyvíró nemzedék gondol.

Kurva Istenit.
Szerintem mind a labdarúgás, mond a fizika sokkal egyszerűbb helyzet, mint az irodalom.
Meg kéne hagyni azt a boldog keveseknek.
(To the happy few)
Drága kedves jó barátaim.
Ha a Szentkuthy Doktor Haydn című regényének az első, mintegy kilencven oldalas, zseniális fejezete nem szól másról, csak arról, hogy Haydn ott áll Eszterházy koporsójánál, vagy mi a faszomjánál, és a kilencven oldal csak arról szól hogy ő közben miről gondolkodik. Ha ezt nem ismerjük, akkor mi a fasznak tanítjuk Joyce-ot? Illetve, ha már ez a Szentkuthy kilencvenes és a Joyce is magas egy tizennyolc évesnek, akkor mi a fasznak tanítani neki Ödüsszeiát? Ödipuszt? "

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2010.07.10. 01:22:36

Egész eddigi életemben a paradicsomszósszal küzdöttem: a menzán imádtam, otthon - anyukámét, csupa darabos állatság -, rühelltem.
Ma főztem ököruszálylevest, és egy rohadt prosztó paradicsom juice-ból csináltam hozzá paradicsomszószt.
Állagát közben szeretettel teli gondoskodással ápolgattam, igazítgattam, a legvégén nem átallottam hozzátenni még a harmadik evőkanál cukrot sem, és amikor elkészült, azt mondtam ,ha tudtam volna, hogy tökéletest ilyen pofonegyszerű alkotni...
Jövő héten nyaralni megyünk. A nagyobbik kislányommal megbeszéltük, hogy mind a ketten imádjuk a paradicsomlevest, de csak a menzást.
Ezt főleg Maybach érti: a szósszal tapasztaltak alapján arra készülök, hogy felborítom a papírformát.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2010.07.10. 01:35:50

Bocsánat, de az irodalmi téma kibukott belőlem.
Paradicsomszósz ügyben meg talán nem voltam elég világos. Az döbbentett le, hogy a bolti paradicsomléből hovatovább percek alatt elő lehet állítani az általam imádott "menzás" paradicsomszószt.
(Mielőtt Bombadil Toma kiátkoz: a paradicsomszósz - illetve a paradicsomoskáposzta-főzelék - gyakorlatilag az egyetlen, amit menzán jobban szeretek, mint amúgy.)

tistedur 2010.07.10. 08:11:56

jó reggelt, sok kávét :)

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2010.07.10. 10:20:34

Jó reggelt. Gyors kérdés: Budapest raguszerűség, sertésszeletre.
Csirkemáj, zöldborsó, pritamin paprika összeállítás megteszi?

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2010.07.10. 10:22:55

Meg persze icike szalonnadarabkák az elején a hagymába, de azt gyorsan meg kell csinálni, amíg az asszony shoppingol. Ha tudna róla, letiltaná, ha meg már benne van, észre se veszi.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.07.10. 10:29:11

Jó reggelt!

@kismagyarfocilaz: Na, pont minap volt nálunk téma. Bár iskolai körülmények között már egyikünk sem tanul. Arról beszélgettünk, hogy amikor a Fruzsiék tanulták az Odüsszeia-t, majdhogynem soronként kellett magyarázni neki, mivel a görög mitológiát nem tanulták. Majd' megfeszültem, mire bebizonyítottam, hogy milyen élvezetes is.
Egyébként nemcsak a középiskolás tananyag borzasztó, hanem az alapfokú is. Kőszívű ember fiai???? pl.
Na jó, hagyjuk. Nagyon sajnálom, hogy eleve elveszik a gyerekek kedvét az olvasástól.
(A lényeg, hogy az enyém megmaradt :))))

Benikuty 2010.07.10. 10:41:36

Jó reggelt, depresszió mentes napot mindenkinek. Remélem, belőlem kiszippantja a Nap fűnyírás közben.
Az oldalas a világ egyik legjobb étele a világon.:)

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2010.07.10. 11:30:51

Igen. Miért is nem oldalast? Verem a fejem a falba. A hús túlságosan vastag, az életben nem sül meg a közepe, a ragu egész egyszerűen csúnya, így félkész állapontban, a szünetben 0-3-ra vesztésre állunk.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2010.07.10. 14:12:24

@fiam: Jogos. Fordítottunk 4-3-ra. Amikor a ragut besűrítettem a paprikával, akkor egy perc alatt két gólt szerezve 2-3-ra jöttünk föl. Aztán a valóban túl vastag húst a ragu tetején puhára pároltam, (3-3), és a végén még szép is lett. (4-3.)

maybach 2010.07.10. 14:49:25

Jó napot, jó szurkolást!
Kötelező irodalom negyedét sem olvastam el, azóta sem, egyébként meg folyton olvastunk órák alatt is.
Gyerekeknek mindig próbáltam az olvasás különös titkát megmutatni. Sokáig nem sikerült. Most már olvasnak. Szerencsére. Akinek ez kimarad nem is tudja miről marad le.
Az oktatásban pl. ezt kellene megismertetni.
Félek, nem efelé megyünk most sem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.10. 15:50:41

@kismagyarfocilaz: Nem is értem a kérdéseid: én mindig abból főzök, ami van. Nem mindegy, hogy hívják? Ma pl. kiolvasztottam csirkecombokat abban a hiszemben, hogy van már készen fokhagymás tejfölös uborkasaláta, és láttam kikandikálni egy krumplit a kosárból, na, ez így jó lesz együtt. A piacon viszont szép gombába botlottam, gondoltam, akkor inkább gombásan készítem el a csirkét, úgy kevésbé is hizlal. Itthon meg rájöttem, hogy amit én új krumpli egy darabjának néztem, az az ősöreg téli - nagyjából majdnem mind rohadt - krumpli ráncos, szottyadt utolsó darabjainak egyike. Rá se rántok az ilyenre, megszoktam (hogy lütyő vagyok), és a csirkecombokat befűszerezve leraktam kiolajozott tepsibe, ráhajigáltam azt a pár szem krumplit hasábokra vágva, két nagy fej hagymát, egy pritaminpaprikát és 60 deka gombát nagy cikkekre vágva, pár kanál tejföl a tetejére, aztán zutty a sütőbe. A végén megszórom sajttal, oszt jónapot. És nem kértem hozzá engedélyt senkitől, csak iszonyatos bátorsággal megcsináltam:)

A menzás paradicsomszószról meg annyit, hogy én pl. imádom a halászlevet, de annyira, hogy még a konzervet is. A mirelitet is. Na, ezt nem dobtam be H.Zizi asztaltársaságának múlt hétvégén, a helyi halászléfőző versenyen:)))) Szerintem ez egyszerűen íz-függés kérdése. Ha neked az ízlik, hát akkor mi van??? Én általában nem vagyok oda a paradicsomos kajákért, de a menzán mindig toltam ezerrel a paradicsomos húsgombócot. Ez van.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.10. 15:55:09

Ja, és fokhagymából is annyit tettem - négy-öt gerezdet -, amennyi itthon volt. Mert azt meg elfelejtettem venni. Amit nagyon összeszedetten és tudományos alapon vásároltam, az a számtalan növény a kertbe, amit a monszun által kinyírtak pótlására szánok. Ráadásul tébolyodott árusokba is botlottam, a nő a kertészetben annyira fel volt dobva, hogy miután kiválasztottam néhány kis cserjét, nem drágát, mindből adott árengedményt, pedig nem is drágálltam őket:) Úgyhogy most a teraszon piheg néhány cserjés pimpó, minipetúnia, újabb adag büdöske, záporvirág, orbáncfű, lobélia, valami furcsa nevű, cirmos árnyéktűrő, meg nem tudom, mi...:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.07.10. 16:05:16

A paradicsomleves bármikor jöhet. Volt, hogy egy szálloda éttermében ettünk (ez egy másik idősík), ott is paradicsomlevest rendeltem.
A gombát is nagyon szeretem.
ÉS a bolti zacskós vagy poharas kakaót!!!!!!!!!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.10. 16:09:02

@fiam: Hogy a krumplipüréporról már ne is beszéljünk!:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.07.10. 16:21:35

@Nadine: Igen, igen, Toma egyik kedvence a Vegeta mellett! :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.10. 16:25:24

@fiam: Ez van:) Én annak a kornak a gyermeke vagyok, amelyiknél a szakácskönyvek tele voltak azzal, hogy milyen módon lehet "maradékokból" főzni, konzervből, mirelitből "jót", és így tovább. Nyilván az ember rászokik ezekre az ízekre, mindenesetre ez a tudás nem jött rosszkor, amikor irtó kevés pénzből kellett élnem. Adja a Jóisten, hogy ahhoz is hozzászokhassak, hogy csupa válogatott alapanyagból, minőségi húsokból főzhessek, de ha nem jön össze, az sem baj:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.07.10. 16:29:48

@Nadine: Küldtem rövidke emilt.

No és persze kívánom, hogy mindig legyen mit a tejbe aprítani: egy kis argentin vagy japán marhát, spanyol sonkát, magyar almát stb. :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.10. 16:37:43

@fiam: Ma csak privát mailekre vagyok vevő...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.10. 16:49:19

Juj, és a csirke után bedobok a sütőbe egy mákos rétest is, ha már úgyis felfűtött:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.10. 17:41:36

@fiam: Ez vicces?:) Én egy személyre nem fogok nekiállni ekkora műveleteknek, örülök, hogy élek. Most viszont el is megyek durmolni egyet, irtózatosan jól tud esni, hogy nap közben lefekhetek egy kicsit:)

tistedur 2010.07.10. 18:37:15

@Nadine: a napközbeni alvás jót tesz :) nekem is jót tenne, de majd holnap..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.10. 20:29:31

@tistedur: Jót tesz, illetve jót tenne. Ha nem lenne valami erőszakos barom, aki tízpercenként megpróbál felhívni, amikor a szőnyegen ájuldozom. Mire felkelnék, és odaérnék, addigra bekapcsol a nem létező hangposta. Tudom, oda lehetne vinni a telefont a szőnyegre, viszont én nem telefonálni, hanem aludni akarok:((((

tistedur 2010.07.10. 20:41:59

@Nadine: :( ez így tényleg nem pihentető..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.10. 20:45:57

@tistedur: Ki is menekültem a kertbe ültetni. Ott meg fél órán belül megettek a szúnyogok. Én úgy, de úgy utálom, hogy ennyi szúnyog meg pók van kint, hogy azt nem tudom elmondani.

tistedur 2010.07.10. 21:20:25

@Nadine: szúnyogok ellen szúnyogfű :) nincs valami riasztó, amit használhatnál? a szúnyogokat nem szeretem, de ők engem igen :(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.10. 21:29:29

@tistedur: Bent van, de bokrot ültetni kint lehet:) Mindenhol ahol, két akármi van egymástól harminc centire megtelepszik egy rohadék pók. Na most egy kertben elég sok ilyen hely van. Nem tudok úgy menni öt métert semerre, hogy arccal, testtel ne szaladjak bele egy ilyen gusztustalanságba. Ahogy megállok káromkodni, megcsíp három szúnyog.

tistedur 2010.07.10. 21:52:58

@Nadine: én most öltem meg egy szúnyogot :) megérdemelte..a pókháló ellen nincs ötletem. nem gondolom, hogy naponta szeretnéd pókhálózni a kertet :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.07.10. 22:36:30

Nagyon szép láncöltéseim vannak :)
Ez nem dicsekvés, ez tény.
Alig látom a tűt, meg a cérnát, úgyhogy most megyek szemet mosni.

Mindenkinek szép éccakát!

@tistedur: Finom lett a főzelék?
Ma is éjjel főzöl?

tistedur 2010.07.10. 22:54:44

@fiam: ma nem főzök, arra ott a holnapi nap :) a főzelék zseniális lett a kritikusom szerint :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.07.10. 22:57:39

@tistedur: Ezen örömhír tudatában köszönök el:) Pihenj jót!

spájdernecc 2010.07.11. 10:48:44

Jónapot!
Kávét!
lepókhálózni a kertet?
eretnek gondolat

tistedur 2010.07.11. 14:32:01

látom beállt a hőszünet :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2010.07.11. 15:25:24

na megjöttem a bajai halászléfőzésről! baromi meleg, rengeteg ember, de szerencsére nekünk egy privát helyen volt a főzés, egy bérház belső udvarában árnyas fák alatt. ha a tömeget akartuk, csak ki kellett nyitnunk a kaput ami a térre nézett. a halászlé finom volt ahogy kell...:))
persze nem kellemes idegállapotban indultam, mert még csütörtök este leégett egy vezeték a falban amitől elment az összes konektor a konyhában a főzőlappal együtt. - nabakker, hétfőn meg jönnek felvenni ahogy főzök!
szerencsére volt egy szomszéd aki villanyász és megcsinálta nekem a hétvégén, míg elvoltam:)

tistedur 2010.07.11. 15:53:40

@Bombadil Toma: legyen mindig kéznél egy sparhelt :)
de tényleg írd meg, hogy mikor leszel a tévében, mert meg akarunk nézni :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.11. 19:55:29

Á... úgyis tudom, hogy Vegetával fűszerezett krumplipürét, meg valami mirelit csibefasírtot. Nem nagy kunszt.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.07.11. 20:24:45

@Nadine: Ne ugrasd szegényt, van elég baja, ill. Baja :)
Elképzelem, ahogy napokig ült a teraszán, kortyolgatva azt a gyenge borocskát, fejben tervezgetve a főzendő-sütendő étkeket és még a szúnyoghad sem zavarta.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.11. 20:29:08

@fiam: Nincs is baja. Különben sem szokásom ugratni senkit, véresen komolyan gondoltam a Toma-menüt.

Brunszvikék meg jöhetnek hamarabb, ha tudnak.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.07.11. 20:56:19

@Nadine: Ja, igaz, Toma véresen szeret néháy cuccost...
Brunszvikék szerintem kedden érkeznek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.11. 21:23:23

@fiam: Köszi.

Kikapcsolok mára, hadd pihenjen rá a jövő hétre szegény gépem... Jó éjt, szép álmokat!

2010.07.11. 22:59:31

hm... mutattak valami gólt a tévében

maybach 2010.07.12. 07:05:17

Jó reggelt kívánok!

Jelentem a Balaton pazar.
A világ rendje helyreállt, Spanyolország a világbajnok a kiváló K-1 harcosokból álló hollandok ellenére is!

spájdernecc 2010.07.12. 07:42:18

Jó reggelt!
Sok kávét!
Hát, érdekes meccs volt.
nem az a kifejezett názőcsalogató örömfoci
végül is nem kellett tizenegyeseket rúgni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.12. 08:40:07

Jó reggelt. Azt hiszem, ma kellemes hőgutának nézünk elébe. Gutával már éjjel is találkoztam, amikor az itt vakációzó jópofa 16 éves srácok úgy érezték, nincs is pompásabb szórakozás annál, minthogy almával dobálják a házamat éjjel kettőkor.

maybach 2010.07.12. 09:02:09

Nadine!
Túl azon, hogy együtt érzek veled, kicsit megnyugtató ilyesmit olvasni.
Én azt hittem tegnap, hogy az összes hülye a Balaton mellett autózik.

Persze hajnalra odaérhettek.

2010.07.12. 09:55:17

jó reggelt!
Nadine, és hova küldted el őket?
Apu egyszer észrevette, hogy az udvaron késő este sörözgető suhancok a mi autónkat nézték padnak, ezért elkezdte őket fényképezgetni. Ők észrevették a vakuvillanásokat, és pillanatok alatt eltűntek a rittyóba...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.07.12. 10:05:34

Jó reggelt!

Már most nagyon meleg van.
Aki nyaralászik, annak kellemeset, aki nem, annak még inkább.
Ha lehet, most ne fotózzon senki engömet... :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.12. 10:07:18

@Jé: Éjszaka, az ablakból kiszólva csak aludni, de reggel átmentem, és javasoltam néhány tippet, mivel játsszanak, ha nem tudnak aludni...

2010.07.12. 10:12:03

...nekem úgy tűnik, mintha ott a környékeden mindenki arra játszana, hogy ne tudj aludni. Lehet, hogy megérné egy pár füldugóba beinvesztálnod.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.07.12. 10:34:37

jó napot, már figyelem egy ideje, de ezt a hétfőt nem lehet megúszni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.12. 10:48:04

@Jé: Nem tudok füldugóval aludni, és nem hiszem, hogy itt nekem kéne változtatnom. Vagy csukott ablakkal aludni 30 fokban...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.12. 10:58:10

Egyébként reggelente kialvatlanul, nyűgösen elég hatásos szokott lenni a fellépésem. Szerintem nem fognak többet szórakozni. Ha mégis, akkor majd én is "szórakoztató" üzemmódra kapcsolok.

2010.07.12. 11:42:13

most elképzeltem, amint csavarókkal a fejeden, klepetusban, és baltával a kezedben, vérben forgó szemmel becsengetsz hozzájuk, és úrinő módjára megkéred őket, hogy maradnának már éjjel és hajnalban mély kussban. :))
engem mostanában reggelente valami füttyös kedvű madár szokott ébreszteni, aminek szombaton és vasárnap hajnalban nem annyira szoktam örülni

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.12. 11:48:33

@Jé: Most összekevertél Maybachhal egy cseppet. Én csak érdekes frizurával, karikás szemekkel, de nagyon komoly arccal szoktam ilyenkor odamenni.

2010.07.12. 12:31:00

@Nadine: végül is, ha hatásos, akkor jó.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.12. 12:50:11

@Jé: Eddig működött. Bár az igazán hatásos az lett volna, ha hajnalban áttelefonálok, és megkérem a családtagokat, hogy lőjék le ifjú hozzátartozóikat. Csak nem akartam velük kib.szni.

2010.07.12. 14:36:16

@Nadine: ez kissé direktebb marketing, de kétségtelenül hatásos.

A kutyád jobban van, azóta nem volt probléma?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.12. 15:59:56

@Jé: Sokkal-sokkal jobban van, most csak a szokásos szívbetegség tüneteit hozza. Én nem vagyok szívbeteg, mégis megvisel a front. Bár az is igaz, hogy nem szoktam pocsolyákban dagonyázni, szóval, van még köztünk pár különbség:)

2010.07.12. 16:18:58

:))) pedig lehet, hogy neki van igaza, és nekünk is dagonyázni kéne. Tök buli lehet.

2010.07.12. 16:20:11

:((( Meghalt Kállai Ferenc!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.07.12. 18:07:59

@Jé: Óóóóó:(((( Nyugodjék békében.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.07.12. 21:21:09

@Jé: Sajnálom magunkat...
De a tanú örökké élni fog.

Vincenzo90 2012.04.18. 13:06:45

Saját zsírjában nem hogy egy-két hétig, de egy évig is eláll, és csak még finomabb lesz. Van egy buzis francia szó rá, hogy hogy hívják ezt. Igazából még puhul, meg kiteljesednek a zízek. :D

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2012.04.18. 18:35:09

@Vincenzo90: csak akkor áll sokáig a zsírban, ha zsírt leöntjük a pecsenyeléről és utána teljesen átszűrjük, vagy pedig tiszta zsírt olvasztunk és azzal öntjük le.
a buzis francia szó pedig a konfitálás :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.19. 13:26:58

Ezt nem a kávém mellé, de jöhet!
süti beállítások módosítása