Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Márton-napi ludaskása - ahogy én készítem - füstölt libamellel

2010.11.10. 06:00 Bombadil Toma

 


 

Nemrég felkértek a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumtól, hogy főzzek valami liba-ételt az ott nov. 13-14. -én megrendezett Márton Napi Újborfesztiválra és Libatorra. Elvállaltam a dolgot, mert izgatott a kihívás, hogy több tucatnyi emberre főzzek. Azért kellett némi erősítés, így megkértem Hódos Hajnit a Malackaraj szerzőjét, hogy csatlakozzon hozzám, így ketten fogjuk űzni az ipart aznap.

A menüt nekem kellett kitalálnom és rövid tanakodás után a ludaskása mellett döntöttem, egy kis rizottós beütéssel és hozzá sült libamellel. Ez utóbbit azonban a napokban megváltoztattam, füstölt libamellre...

 

Természetesen nem szándékoztunk vakon nekimenni a nagyvilágnak, Hajnival tartottunk nálam a múlthéten egy próbafőzést, hogy lássuk egy libából mennyi adagot tudunk kihozni, mennyi idő alatt készül el egy adag, és hogyan tudjuk időzíteni, hogy ne kelljen túl sokat várni az ételre, de azért mégis mindenki frisset kapjon. A próbafőzés remekül sikerült, bár a liba nem volt hizlalt így akadt némi gond a puhaságával és a főzési idővel, de a végeredmény nagyon jól sikerült és mindenkinek ízlett aki kóstolta. Akkor még a rozéra sütött libamell verzió élt, így a füstölés Hajninak is meglepetés lesz.

 

Hozzávalók (6 személyre):

 

. egy közepes méretű hízott liba

. 0,5 kg. rizottó rizs (Arborio vagy Carnaloni)

. 2 nagyobb fej hagyma

. 1 szál zellerszár

. 3-4 db. sárgarépa (kb. 40 dkg.)

. egy petrezselyemgyökér

. egy csokor petrezselyemzöld

. egy fej fokhagyma

. 2 dl. száraz fehérbor

. friss rozmaring ág és kakukkfű

. vaj

. parmezán (elhagyható)

. só, bors, egész bors,

 

Előkészületek:

 

Ezt előző nap végezzük el!

A libát szétbontom. Kiszedem a belsőségeket, egyben levágom a combjait, a melle húsát leválasztom a csontról (kifilézem), a bőrét rombusz alakban beirdalom, majd a libáról lenyesegetem a vastagabb hájrészeket, szétvágom a melle csontjára, a far-hát részét kettévágom, levágom a nyakát és a szárnyakat.

A combokat és a melleket külön teszem egy tálba, megszórom egy nagy maréknyi durva tengeri sóval, egy nagy csipet durvára tört borssal és borókabogyóval, majd mindenhol alaposan beledörzsölöm a húsokba. Lefedve a hűtőbe teszem másnapig.

A liba többi részét is hűtőbe teszem.

 

Elkészítés:

 

1. Előveszem a libacombokat és egy papírtörlővel letörölgetem róla a sót és a fűszereket.

2.Egy serpenyőt forrósítok és beleteszem a combokat bőrével lefelé és pirítani kezdem, közben mellé dobálom az előző nap lenyesegetett hájas bőröket, majd két perc után megfordítom őket.

3. Mikor mindkét oldala megpirul a combnak és a hájból is kezd kiolvadni a zsír, hogy legalább a harmadáig ellepi a húsokat, újra megfordítom, hogy a bőrös fele legyen alul, felöntöm annyi vízzel, hogy feléig ellepje a combokat, mellédobok egy összeroppantott gerezd fokhagymát egy-egy ág rozmaringot és kakukkfüvet, majd lefedem a serpenyőt alufóliával és a 130 fokra előmelegített sütőbe teszem és hagyom sülni 2 és fél órán át, míg a hús vajpuhára nem sül/konfitálódik.

4. Egy nagy lábost veszek elő, beleteszem a mellek és a mája (ha van neki) kivételével a liba többi részét, felöntöm 2,5-3 liter vízzel, hogy ellepje a húst bőven, és közepes fokozatra kapcsolva a tűzhelyet forralni kezdem.

5. Mikor forrni kezd, a keletkező szürke habokat leszedem, majd utána bezöldségezem a sárgarépa felével, egy fej hagymával, a petrezselyemgyökérrel és zöldjével, megszórom egy kanálnyi sóval és egy csipet egész borssal és beledobok 4-5 gerezd fokhagymát héjastól.

6. A tűzhelyet lejjebb kapcsolom, hogy a leves csak gyöngyözve-forrva főjön, és így készítem el kb. két óra alatt, míg a húsok puhára nem főnek benne.

7. Míg a leves fől, elkészítem a füstölt libamellet az itt leírtak szerint.

8. A levesben megfőtt húsokról leszedegetem a színhúst, a zúzáját és szívét felcsíkozom és félreteszem.

9. Ugyanezt teszem a puhára abált/konfitált libacombokkal is, a bőrét leszedem, majd a húsát lecsipkedem a csontról és félreteszem.

10. Egy nagy és magas falú serpenyőt veszek elő, két-három kanálnyi kisült libazsírt öntök bele a libacombos serpenyőből és felhevítem.

11. Beledobom az apróra vágott hagymát a centis kockákra vágott sárgarépát és zellerszárat, pirítani kezdem, majd hozzáadom a rizst is, megsózom, és együtt pirítom tovább míg a rizs el nem kezd kifehéredni.

12. Felöntöm a fehérborral és addig forralom míg a rizs krémesedni nem kezd, ekkor felöntöm két merőkanálnyi forró húslevessel.

13. Lejjebb kapcsolom a tűzhelyet közepes fokozatra (kerámialap#6/9) és gyakori kevergetés mellet főzni kezdem a kását.

14. Amint a levest elkezdi felszívni a rizs, - keverés közben jól látszik az edény alja - újabb adag levessel öntöm fel, nem hagyom kiszáradni a rizst egy pillanatra sem.

15. Így főzöm, folyamatosan adagolva a levest apránként, kb. 25-30 percig, míg a rizs megfő, de nem lesz teljesen puha, hanem a krémessége mellett harapható marad, a szájban érezni a rizsszemek alakját külön-külön és a sárgarépa kockák is még kissé ressek, haraphatók maradnak.

16. Ezen a ponton keverem hozzá a lecsipkedett húsdarabokat, adok hozzá még a levesből, hogy kellően szaftos legyen. A jó ludaskása állaga inkább folyós, mint szilárd, a főzelékhez hasonlatos, a tányérra szedve lassan elterül.

17. Félrehúzom a tűzhelyről, beledobom a felkockázott vajat és egy maréknyi frissen reszelt parmezánt, lefedem és hagyom 3-5 percig állni, tálalás előtt.

18. Közben előveszem a megfüstölt libamelleket, szárazra törlöm, és egy serpenyőben, kevés libazsíron gyorsan megpirítom a bőrös felét, kissé ropogósra, majd vékonyan, ferdén felszeletelem.

 

Tálaláskor a ludaskását egy mélytányérba szedem, majd tetejére helyezek pár szeletet füstölt libamellből.

Tipp! Nem muszáj egész libával dolgozni, ha nem kapunk a hentesnél, akkor vehetünk a levesnek liba aprólékot és a mellet és combot is megvehetjük külön.

A levest és a konfitált combokat elkészíthetjük előző nap is, akkor kevesebb munkánk marad aznapra. A levest leszűrve hűtsük le, és külön tegyük el a lecsipegetett főtt húst, a sült libacombokat pedig egészben, a zsírjában hagyva tegyük a hűtőbe.

Ne próbálkozzunk másfajta, pl. magyar hosszú szemű „b” rizzsel, csak a jó minőségű kerek szemű, magas keményítő tartalmú rizottórizzsel kapjuk a megfelelő eredményt.

A végén nem muszáj parmezánt belekeverni, de én szeretem, mert szerintem az umami hatásával teljesebbé, kerekebbé alakítja és összefogja az ízeket.

Főzhetünk dupla mennyiségű levest (plusz hús/aprólék hozzáadásával) is, és tálalhatjuk azt a ludaskása előtt, hagyományos módon, maceszgombóccal és a főtt zöldségekkel.

Ez a ludaskása egy rendkívül finom, laktató étel. A szaftos krémes, kásás rizs, puha omlós hús és puha de roppanós/ress zöldségek ízei és állagai finoman harmonizálnak egymással. Mindehhez társul a szaftos, puha és füstös zamatú libamell a maga elképesztően finom ízével...

Bár, a libához többnyire vöröset szoktak kínálni, most inkább egy száraz testes fehérbort ajánlok ehhez az ételhez. Én egy palack '07 -es nagy-somlói furmintot bontottam mellé.
 

Ezt az ételt megkóstolhatod november 14-én vasárnap a hajdúbagosi házban. Mi, 10-16 óráig ott leszünk és főzőcskézünk...

 

Elkészítési idő: 3 és fél óra

Költségek: kb. 890 Ft./adag

Bor: -

 

212 komment

Címkék: gasztro recept rizottó rizs toma ludaskása márton nap liba

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.11.16. 17:40:23

@fiam: Természetesen csakis tanulók pesztrálására, az éjszakai nyugalom fenntartására céloztam :-P

@Nadine: "ludas kolléga" - gondolkodtam, mi baj lehet Tomával.… elvégre Márton napja óta Ő a ludas :-)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.11.17. 09:38:45

Itthon vannak, kéremszépen?

Mely esetben jó (késői) reggelt kívánok !

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.17. 11:02:50

Jó reggelt:) Nadine és a lepkék jelen... Csak nagyon próbálnak dolgozni szegények. Nem szerencsés csapat-összeállítás, annyit mondhatok.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.11.17. 14:30:55

Remélem a lepkék kicsit összeszedik magukat délután és este :-)

Zuzuka 2010.11.17. 16:04:27

én és az elefántok hazaértünk, végre egy kis nyugi. elég zűrösek a napjaim mostanában:( de mindegy, csak egészség legyen!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.17. 16:08:46

@Zuzuka: Épp tünődtem, merre járhatsz :)

És a többi hiányzó. Marisell, Tiste, Pálcika?
Én?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.11.17. 16:09:52

Az elefániknak is jó egészséget, pihenést.
Holnapig távozom :-)

Zuzuka 2010.11.17. 17:17:48

@fiam: merre?? ha én egyszer ezt a klubban elmesélném!:)
nagyon felelősségteljes munkád lett, gratulálok! a szúrós gyerekekkel és takarókkal óvatosan!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.17. 17:31:47

@Zuzuka: Köszönöm szépen. Csak nyugodtan meséld el, merre jártál. Közben rágyújtok az elkobzott vízipipára :)

Mormogi, itt is még egyszer Isten éltessen, jó mulatást a partin! :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.17. 19:58:57

@fiam: Marisellt nem tudom, Tistet szó szerint a föld nyelte el, sehogy nem tudom utolérni (nagyon aggódom), Pálcika meg nincs abban a hangulatban:(((

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.17. 20:25:46

@Nadine: Köszönöm a tájékoztatást.
Nagyon sajnálom, hogy nem a legjobb életciklusukban vannak. Biztosan mindent megtesznek azért, hogy leküzdjék az akadályokat. Ehhez sok erőt és kitartást kívánok. Mindenből ki lehet jönni. Tudom, mit beszélek. Minden jót, csajok! Visszavárunk Benneteket!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.17. 21:37:11

@fiam: Nem vagyok ehhez a túláradó optimizmushoz szokva:))) De igazad van, én is szorítok, bármi is legyen velük...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.18. 06:48:49

Jó reggelt!

@Nadine: A Jóisten mellett erős vár a mi optimizmusunk :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.18. 08:18:49

Jó reggelt. Eláznak a lepkéim, ez nem ér...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.18. 08:33:14

Tegnap egy ilyen mailt kaptam: "Kedves Nadine, mikor lehet már rendelni??? Többet is akarok!" :)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.11.18. 08:53:08

@Zuzuka: Meghívsz minket is a klubba? :-D

Ázott lepkék szárogatását (nem törülközővel!) vállalom.

Részemről az optipesszimizmus híve vagyok: igyekszem a legrosszabbra is számítani, ami nem könnyű, mivel valóság nagyanyó egy izé... :-(
Viszont ha csak egy árnyalattal jobb történik, akkor megpróbálok neki örülni.

A hiányzók meg néha csak más vizekre hajóztak. Éppen a napokban láttam ilyet - de ő nem innen hiányzik :-)(

Zuzuka 2010.11.18. 09:22:02

jó reggelt!
a klubba jöhet mindenki, lesz kaviár is.
akkora fene köd van, hogy alig találtam be a dolgozóba!:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.11.18. 09:27:58

@Zuzuka: Én ilyet nem merek mondani, mer kapnék... :-)))
(Mint az egyszeri embör...)

Bár nem kell mindig; de ögye föne: 1szer jöhet :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.11.18. 09:55:58

További szép napot, szárazulatokat!

maybach 2010.11.18. 10:20:03

Jó napot kívánok!

Ha valaki nagyon unja az életét nyugodtan vállalja be az éjszakai eső megszervezését,
ha kell házhoz megyek.

Ne merjen több eső esni. Most szólok.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.18. 12:33:19

Jó reggelt!

@maybach: Mi az, hogy éjjel eshet? Kikérem magamnak! Hol itt az esőesélyegyenlőség? :)

maybach 2010.11.18. 13:50:55

fiam!

Nem eshet.Pont, hogy akár házhoz is megyek a tegnap éjszakai eső miatt nyakat kitekerni.

Egyenlőség pedig még esőben sincs, amúgy.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.11.18. 16:35:02

@maybach: Akkor nem iszapbírkózásra készülsz szerintem :-)

Az eső elmehet - a "nagy, fene köd" úgyszintén.

Egyebekben igazad vagyon:: tényleg nincs. Néha az "egyenbőséggel" is kiegyeznék - ha nem derék :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.11.19. 07:56:52

Qqriq ! ! !

Nem most keltem, de megint nagy a csend. Vagy csak ebben a vattaeges időben nem hallatszik el idáig a szavatok?

Azért JÓ REGGELT !

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.11.19. 08:52:40

Most meg viszontlátásra.

Ez így eléggé egyhangú :-(

maybach 2010.11.19. 08:56:01

Jó reggelt kívánok!
Használt a kérő szó.
Labdarúgás megvolt. Izomláz megvan.
Erre is ködlik.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.19. 09:02:17

@Mormogi Papa: Jó reggelt. A vattaég nagyon találó, idáig is elér. Szerencsére a lepkék a szobában vannak, nem fáznak, nem áznak:)

@maybach: Már tegnap is volt egy olyan érzésem, hogy nem a termés miatt aggódsz, eső kapcsán:)

Én meg ma reggel találkoztam egy ismerőssel, akit utoljára a 90-es évek elején láttam... A mérlegen 64-gyel kezdődött a szám:)

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.11.19. 10:36:25

Jó pénteket, meg forró, jóillatú kávét! Az ilyen szomorkás idő az ideális csukázó. Csak a fránya eső ne essen. Jövő héten meg úgy néz ki befagy....

maybach 2010.11.19. 11:29:47

Nadine!
Góltermés miatt aggódtam.
A fejfájás is elmúlhatna a köddel együtt akár.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.19. 12:28:50

@hzizi: csuka finom...:)

@maybach: Egy valamirevaló nőhöz a fejfájás is hozzátartozik:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.19. 16:22:37

És mivel Jé nem kurjantott, hogy péntek van, majdnem nem is tudtam, de aztán mégis. Szerencsére.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.19. 16:39:02

Jó reggelt!

Felőlem bármilyen idő lehet, az a lényeg, hogy itthon vagyok :)
Mivel háromszor alszom egy nap, nálam már lassan szombat este lesz :)))
Jelentem, a gyerekek igen tanulékonyak. Főleg, ha a mobiltelefonjuk forog kockán...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.19. 17:12:03

@Nadine: Szia!
Tíz óra után egy perccel és reggel hat óra húsz előtt egy perccel telefont használóktól szőrös szívvel elkobzom a tárgyat. Nincs pardon :)
Előtte persze jót beszélgetünk, elaltatom a gyanakvásukat, kezdik elhinni, hogy milyen jól ki lehet velem jönni, aztán lecsapok...
Sajnos megszoktam, hogy a Fruzsival nagyon keményen bántam, következetes voltam és nálam az igen igen, a nem nem. A házirend meg házirend.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.19. 17:14:49

Persze csak másnapig nem telefonálhatnak, addig elzárva csörögnek a telók a fiókomban, meg lehet őrülni tőlük. Egyébként komolyan mondom, ennek a generációnak füléhez nőtt a mobil. Ennél nagyobb büntetést, mint a telefonok elvételét ki nem találhattam volna. Örülök, hogy erre ilyen hamar rájöttem :)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.19. 19:09:36

@Nadine: Helycsere történt a fejemben: mazochistából szadista lettem... :)
Nem ám. Remélhetőleg kölcsönösen kedveljük egymást. Eddig helyettesítéssel oldották meg ezt a munkakört, amiből következik, hogy a napközben elfáradt kollegák éjjel nem voltak a csúcson. Én meg azért elég jól bírom, úgy tűnik és tényleg elég következetes vagyok... Azért nevetünk is ám, amiben tudok, segítek, de közel kétszáz leányt és száz fiút (akikkel egy férfi kollega bajmolódik) felelősséggel terelgetni nem olyan könnyű, be kell tartaniuk néhány szabályt.
Elég sok lehetőséget biztosít a kollégium, szépen felszerelt, elfogadhatóan főznek. Lehet kondizni, jógára járni, gitározni tanulni, KRESZ-vizsgát tenni, kétféle szaunát használni, lépten-nyomon tv-k vannak a közösségi terekben, indítottak egy kollégiumi újságot stb., stb.
Jövő héten lesz 75 éves, nagy felhajtással készülnek :)
Ja, meg az egyik tanárnő kitalálta a Vacsora másként című rendezvényt. Rendszeresen (azt hiszem havonta) egy téma köré építik fel a vacsorát. Volt már lucullusi - csak kézzel ehettek és volt egyben sült malac, a kolesz vezetője is beöltözött tógába :) Volt disznótoros, volt most a szürettel kapcsolatos és halloween-es parti halottlány-jelmezzel, tökökkel és mindig az alkalomhoz illően díszítik fel az ebédlőt, öltöznek be, ilyesmi.
Főzni is általában azt főzik, amit a gyerekek kérnek, reggeli és vacsora is kívánság szerint alakul. Nincs is sok maradék :)
Szerintem elég klassz hely.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.19. 20:15:25

Juj, most kapcsolok: boldog névnapot, Maybach...:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.11.19. 20:56:15

Sajtan, jeszhatak! (És egyéb érthetetlen indulatszavak.)

Igaza vagyon !!!

Maybach, Boldog Névnapot Kívánok !!!!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.11.19. 20:57:02

@fiam: Ha más nem, akkor a szíved? ... (Ld. CsN last one)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.19. 21:57:14

@Nadine: Köszönöm!
@maybach: Jolánka, Isten éltessen!
@Mormogi Papa: Valami, az biztos :)
Megyek köszönteni, Bözsink is ma ünnepli :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.19. 22:48:02

@fiam: Egyelőre ahhha:) Csak ne lennék olyan vén, mint az országút. Különben minden.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.19. 22:49:42

@Nadine: Örülök :)
Dehogy vagy vén! Én sem vagyok, akkor egy nálam fiatalabb sem az. Punktumuff!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.20. 10:06:29

Jó reggelt!

Fő a tyúkhús, finom leves lesz belőle. Remélem...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.20. 11:12:07

@fiam: Most nézem a lezárást:))) Ez ám az atombiztos nyomaték.

Zuzuka 2010.11.20. 12:54:56

jó reggelt!
nem akarok nappal is legény lenni!:(

Zuzuka 2010.11.20. 15:03:47

hejj, megcsíptem a 170-et ebben a nagy tolongásban:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.20. 15:39:42

@Zuzuka: :DDD Most értem haza a bevásárlásból, ezek szerint én a 171-et csíptem meg:) Büszke is vagyok az elért eredményemre.

maybach 2010.11.20. 15:49:53

Jó napot kívánok!
A többi Jolánka nevében is köszönöm.

Szerintem a munka cseppet sem nemesít.
Vagy ha igen, téves elképzelésem volt a nemességről.
Mert én pl. többet káromkodom.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.20. 15:55:46

@Zuzuka: @Nadine: Ti most a vérnyomásotokról beszéltek?
@maybach: Szívesen.
A nemesek nem keveset és nem többet káromkodnak, hanem nem káromkodnak.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.20. 16:19:49

@maybach: Hallanál engem hétfőtől péntekig...

@fiam: Nem, arról, hányadik kommentnél tartunk:)
Ha nem tudnád, az én vérnyomásom egy karfiol és egy lajhár közt ingadozik valahol. Ha felidegesítem magam, a teteje eléri a 90-et is...

maybach 2010.11.20. 16:20:03

Mondom, hogy nem nemesít.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.20. 16:23:31

@Nadine: Régi szép idők... Nem kívánom, hogy legyen magasabb!
@maybach: Te már így is nemes vagy. Nem a szád, az egész valód... :)))

Zuzuka 2010.11.20. 17:18:03

maybach=Jolán? és nem is nemes?:DDD ezzel megleptetek.Boldog Nevenapját!

szívesen átveszek + vérnyomást, álmatlanságot és egy kis szójaszószt, mert nem találok itthon, és kéne:S

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.20. 18:40:52

@Zuzuka: Álmaatlaaanság? Most tértem magamhoz, mert fesztiváloznak a kutyák...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.11.20. 20:01:47

Remélem, legalább nem Táncdalfesztivál... :-)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.21. 08:24:19

Jó reggelt... Hű, de randa idő van...

Zuzuka 2010.11.21. 08:46:48

jó reggelt!
omlett, narancslé, kávé - tiszta havaii, csak az idő hibádzik. de sose legyünk telhetetlenek:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.21. 08:58:47

@Zuzuka: Ez nagyon amerikaiasan hangzik, sosem tudtam elképzelni, hogy ezt a kétféle itókát hogy lehet egy étkezésen belül meginni :)

Zuzuka 2010.11.21. 09:12:57

@Nadine: nehezen, de azért mindíg sikerül, kb úgy, hogy előtte, utána.:) és közben

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.21. 09:51:47

@Zuzuka: :) Nekem ezek nagyon ütik egymást... Meg nem bírok gyümölcslevet inni reggel. De attól még neked biztosan finom, jó étvágyat!

Már én is kávézom, sül a melegszendó, és szerintem István rosszul állhat anyagilag, mert rám küldte a távolból a rontást... Tavasz óta először megint fáj a derekam:( Mármint álltam, és egyszer csak megint az az érzés belém hasított... Gyorsan bekentem meg felkaptam az ajándékba kapott mágneses övet (tisztára úgy nézek ki benne, mint Stephen King Christine c. könyvéből a főhős a végére), és csak imádkozni tudok, hogy ne legyek megint mozgásképtelen napokig, mert lapzártás hetem van:(

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.21. 14:38:57

Szép napot!

@Zuzuka: Látom internacionalistakontinentális reggelit reggelizel :)
@Nadine: Lassan merülhetnél bármelyik óceánban. Még egy kis ólom oazt bádogembernek is jó leszöl :)))
Vigyázz magadra!
Sajnos én a mágnest nem bírom, egyszer teljesen átrendezett.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.21. 14:47:27

@fiam: :DDD Bádogember:))) Nem, én Bádogoroszlán leszek, de minimum Bádognyúl... Fogalmam sincs róla, mit tesz a mágnes, de most mindent be kell vetnem, nem tudom, mikor leszek képes eljutni Istvánhoz. Bár biztosan megint kaján vigyorral tépkedné ki a végtagjaim...:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.21. 15:10:52

@Nadine: Azért a csontkovács sem rossz foglalkozás... :) Talán még jobban lehet szadizni, mint máshol :)))

Most olvastam, hogy Zalatnaynak egy MOSZAD titkosügynök udvarol. Élek a gyanúperrel, hogy az a MOSZAD inkább MOSZAT lesz... :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.21. 15:16:19

@fiam: :DDD MOSZAT-ügynök, ez nagyon jóóó!
Estefelé feltétlenül beszéljünk Skype-on. Most külföld felé pocsék a net, de sztem addigra megtudok egy-két dolgot.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.21. 15:29:22

@Nadine: Jó.
Hétig vagyok, utána indulok dolgozni :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.21. 15:46:24

@fiam: Ok, mindjárt megkérdezem, amit már most lehet, aztán jelentkezem Skype-on.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.21. 23:08:39

Jó estét!

Gondoltam üdvözöllek benneteket innen, a legszeglegjobb minkahelyről :)
ÜDV!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.21. 23:09:32

Mondjuk elveszi a helyesírástól a kedvem, de nem baj, mert máshoz meg meghozza :)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.22. 06:48:18

Jó reggelt!

Már itthon is vagyok! :)

Zuzuka 2010.11.22. 07:15:07

jóreggelt!
már fel is keltem:)
@fiam: igazi bagoly lettél, bölcs bagoly (BB):)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.22. 07:37:43

@Zuzuka: Szervusz!
Brigitte Bardot-nak jobban örülnék... :D

Most megyek szundítani.
Szép napot mindenkinek!

maybach 2010.11.22. 08:10:40

Jó reggelt kívánok!
Meg kéne találnom mi a jó az ilyen napokban. Kicsit nyomasztó ez az idő.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.11.22. 08:43:53

Jó reggelt mindenkinek, meg jó hetet! Ha nem esik és nem fúj akkor ideális idő. Mint pl. tegnap volt. :-) Jó kis halfogós :-)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.22. 09:17:51

Jó reggelt. Nem kérek több esőt, vita nincs.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.11.22. 10:04:30

Itt is esik - és ez nem érdemel szmájlit. Szerdától állítólag még hideg is lesz. De tegnap igen jó napom volt :-)
A Vörösmarty téren beindult a kacatbiznisz, ha valakit érdekel :-P

Két moszat beszélget:
- Mondja, maga is moszat?
- Nem, én moszógéppel moszok.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.11.22. 14:48:50

@Mormogi Papa: úgy ismertem:
-nem, én magam moszok

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.22. 15:02:13

Felébredtem.

@hzizi: Képzeld, tegnap halat sütöttem. Kárászt. Nagyon finom lett, még Neoex is evett két egész falatot. Van itthon orvosi szike, azzal irdaltam be :)

@Mormogi Papa: Jelentem, otthonunkban is beindult :)

@maybach: @Nadine: Attól tartok, nem mi vagyunk az időjárás-felelősök :(
Viszont széppé tehetjük a napot. Tegnap például megdicsértem az egyik szoba lakóit és megígértem, hogy ha egész héten jók lesznek, kapnak meglepit. Most törhetem a fejem, mi legyen az. Szerintem sütök nekik pogácsát.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.11.22. 15:06:38

@fiam: Nagyon jó 5 let!
Mint K.F. mondotta volt:

- Jobb ma 1 mentő 5-let, mint holnap 5 mentó 1-let...

Főként, ha tepertős!

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.11.22. 15:12:18

@fiam: a szike az irdaláshoz ügyes! A kárász id finom ha jól megsütik, ressre.
csatlakozom Mormogihoz, a pogácsa jó gondolat.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.22. 15:17:33

@Mormogi Papa: :)
@hzizi: Tudod, olyan ropogós, de nem száraz lett, élvezet volt enn; a kis szálkák meg hipp-hopp eltúntek :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.22. 16:38:01

@fiam: Pogácsában szerencsére elég ritka a szálka.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.22. 16:52:17

@Nadine: Nálunk ugyan minden előfordulhat, de remélem, szálka mégsem. Volt valami film is Szálka hal nélkül címmel, ha jól emlékszem.
Most esett le és azóta azon tűnődöm, hogy mi lesz, ha megjavulnak a lányaim és hirtelen egész hétvégén sütnöm kell????

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.22. 16:55:20

Tegnap este tíz előtt öt perccel megkaptam az egyik leányzótól, hogy neki joga van még öt percet telefonálni, mert csak tízkor van takarodó.
Kedves voltam, mert csak annyit mondtam, hogy ne akarja megtudni, hogy nekem mihez és mennyi jogom van. Nem akarta...
Elkezdődött egyébként az ünnepi készülődés. Díszítik a szobákat. A tanári tök sivár...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.11.22. 17:56:05

@fiam: Helyes, Fiam, én is így szoktam:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.11.22. 18:00:44

@Nadine: Meghajlok a Mester előtt... :)

Tudtátok, hogy a szegény neandervölgyi nő tizenegy hónapig volt kismama?
süti beállítások módosítása