Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Három jó dolog, ami csak történhet egy lazaccal...

2011.03.06. 06:00 Bombadil Toma

 

Sült lazac vajban sült édesköménnyel
 
Ez most egy kicsit hosszú lesz, de nem akartam szétaprózni, jó helyen lesznek így együtt, jöjjön a 3in1 poszt!
Mint már említettem az előző posztomban a halas pultnál megállva remek friss halakat sikerült vennem, köztük egy lazacfilé vastagabbik részéből vágattam magamnak egy félkilós darabot. És ha már lazacot vettem, szinte magától értetődően vettem mellé édesköményt is, mivel ez a két alapanyag az én agyamban mindig együtt szerepel.
 
Otthon aztán elővettem a lazacfilét, az ujjammal végigsimítottam a húsát, hogy érezzem a szálkák helyzetét, majd elővettem kis csőrös fogómat és kihuzigáltam mindet belőle. Ezután kimetszettem belőle egy szép vastag harmincdekás sütnivaló darabot, a többit félretettem egy másik recepthez...
 
Hozzávalók (2 személyre):
 
. 30 dkg lazacfilé
. 2 db. édeskömény (50 dkg.)
. 3 dkg. vaj
. olívaolaj
. ½ dl. száraz sherry
. só, bors
. joghurt és zöldsaláta a tálaláshoz
 
Elkészítése:
 
1. Az édeskömény szárait levágom, majd a külső leveleitől is megszabadítom.
2. Ezután fél centi vastag szeletekre vágom, megsózom és borsozom, meglocsolom egy kanálnyi olívaolajjal, megszórom az édeskömény apróra vágott leveleivel és az egészet átforgatva egy sütőtálba teszem, majd száraz sherry-vel meglocsolom.
3. A tetejére rakosgatom a vékony szeletekre vágott vajat, egy sütőpapírt összegyűrök, vízbe áztatok, majd ezzel letakarva a sütőtálat a 220 fokos sütőbe teszem 30-40 percre. Mikor kész, melegen tartva félreteszem...
4. A szálkamentesített lazac darabot két egyforma darabra vágom, sózom borsozom minden oldalát.
5. Egy serpenyőben olívaolajat forrósítok, és a lazacszeleteket a bőrös felükkel lefelé sütni kezdem kb. 1,5-2 percig, míg a lazac húsa oldalt a feléig kifehéredik és a bőre ropogósra sül.
6. Ezután minden oldalán még sütöm fél-fél percig, miközben pár csepp citromlevet is csepegtetek rá, azután serpenyőstől a 180 fokos sütőbe teszem 3-4 percre a szelet vastagságától függően.
 
Tálaláskor a lazac és az édeskömény mellé készítsünk egy adag zöldsalátát és egy kanál joghurtot adjunk mellé. Apróra vágott friss kaporral vagy az édeskömény levelével szórjuk meg a végén.
Tipp! Az édesköményt készíthetjük ropogósra is, ha a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, arra tesszük a vajdarabokat és így tesszük a sütőbe, vagy akár főzhetjük tejszínbe is, ha a sherry helyett azzal öntjük fel sütés előtt.
A lazacot közvetlen a tálalás előtt süssük meg, és a lehető leggyorsabban tálaljuk frissében...
A lazac akkor a legfinomabb, ha nem sütjük át teljesen, a belseje enyhén rózsaszín marad és puha krémes állagú. Akkor készült el, ha a hal húsa kissé kezd szétválni és közte csak kivilágosodik a húsa, de nem fehéredik át teljesen.
Ez egy rendkívül finom fogás. A párolt édeskömény karakteres enyhén ánizsos-édeskés íze remekül harmonizál a lazac zamatával. A sült lazac a remek íze mellet, a finom ropogósra sült bőrével, sült/pirult felületével, és vajpuha, szinte krémes belsejével is elkápráztat minket. Érdemes kipróbálni!
Egy pohár Mőcsényi Zöldveltelinit kortyolgassunk hozzá.
 
Elkészítési idő: 50 perc.
Költségek: Kb. 900 Ft./adag
Energiatartalom: 580 Kcal. /adag

 

 

Lazactatár egyszerűen
 
Az lazacfilé másik feléből, - ami a sütni való filéről „leesett” - remek lazactatárt készítettem. Nem bonyolítottam túl a lehető legegyszerűbb receptet alkalmaztam, hogy a lazac egyedi íze érvényesüljön.
 
Hozzávalók (2 személyre) :
 
. 15 dkg. friss lazac
. ½ citrom leve és reszelt héja
. 1 tk. apróra vágott friss kapor
. 1 tk. apróra vágott friss petrezselyem
. 2 tk. bergamotos olívaolaj (helyettesíthető más olívaolajjal)
. só, bors
. 2 ek. sűrű görög joghurt
. 2 pita
. zöldsaláta öntettel a tálaláshoz
 
A lazactatárhoz a lehető legfrissebb lazacot használjunk. A friss lazachúsnak nem halszaga, hanem friss tengerillata van.
 
Elkészítése:
 
1. A lazac húsáról levágom a bőrét és az egyes részein lerakódott zsírréteget, majd vékony csíkokra, azután a lehető legkisebb kockákra vágom.
2. Hozzáadom a citrom levét és reszelt héját, egy kanálnyi bergamot ízesítésű olívaolajat, sózom borsozom, megszórom a kaporral és petrezselyemmel és lefedve a hűtőbe teszem 15-20 percre, míg az ízek átjárják és a citromlé savai kifejti hatását és a lazac húsa „denaturálódik”, szinte megfől és kivilágosodik kissé.
3. Közben egy serpenyőben szárazon megpirítom a piták mindkét oldalát, és elkészítem a zöldsalátát.
 
Tálaláskor egy tálalógyűrű segítségével a tányérra halmozok a lazactatárból, melléteszek párat a kis háromszögekre vágott pitából és egy maréknyit a salátából, azután egy kanálnyi joghurtot pöttyentek mellé meghintve friss kaporral. A végén még az egészet meglocsolom olívaolajjal.
Tipp! A lazactatárt készíthetjük keletiesen is, a citrom helyett lime-ot használva, petrezselyem és kapor helyett koriander zölddel és egy kevés apróra vágott csilivel...
A lazactatárt lehetőleg frissében, vagy még aznap fogyasszuk el, napokig eltartani a hűtőben nem ajánlatos.
A friss lazactatár íze semmihez sem hasonlítható. A hal minden íze intenzíven érezhető benne amit a friss fűszerek csak még jobban kiemelnek. Mindenképpen ajánlom, kipróbálásra!
Friss, üde száraz citrusos jellegű fehérbort ajánlok hozzá.
 
Elkészítési idő 30 perc.
Költségek: kb. 400 Ft./adag
Energiatartalom: 480 Kcal./adag

 

 

Villámgyors tésztakaják - Lazacos-paradicsomos penne
 
Ezt a vacsorát egy kis maradék sült édeskömény és sült lazac felhasználásával készítettem, de persze frissen is elkészíthetőek a hozzávalók. Érdemes kipróbálni mert ez egy igazán remek étel...
 
Hozzávalók (két személyre):
 
. 15 dkg-os sült lazacszelet
. 15 dkg. száraz penne tészta
. 2 dl. bazsalikomos paradicsomszósz (lehet olasz passata)
. egy csészényi a maradék sült édesköményből
. olívaolaj
. só, bors
. friss bazsalikom
. joghurt vagy tejföl a tálaláshoz
 
Elkészítés:
 
1. Felteszem a vizet forralni és megfőzöm benne a penne tésztát.
2. Közben egy serpenyőbe teszem az édesköményt és pirítani kezdem, majd mikor megpirult kissé, hozzáadom a paradicsomszószt és közepes hőfokon főzöm tovább 5-6 percet.
3. Sózom borsozom, majd belemorzsolom kézzel a sült lazac húsát és hozzáadom a csíkokra vágott ropogós bőrét és a közben kifőtt tésztát is, majd óvatosan elkeverem, vigyázva ne törjön nagyon össze a lazac húsa.
4. Egy tálalótálra öntöm a tésztát, három-négy kanálnyi joghurtot pöttyentek rá és megszórom friss kaporral.
 
Gyors, könnyű és finom vacsora. Remek fogás maradékokból.
Egy pohár kadarkát vagy könnyű kékfrankost ajánlok ehhez a fogáshoz.
 
Elkészítési idő: 20 perc
Költségek: kb. 400 Ft./adag
Energiatartalom: 570 Kcal./adag

 

195 komment

Címkék: gasztro lazac recept tészta édeskömény toma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.10. 21:55:03

@Nadine: Így igaz - hogy magáncégek hogyan oldják meg ezt, arról fogalmam sincsen. Amit írtam az a hivatalos álláspont, többek között az összes iskolában is...
Az más kérdés, hogy "minálunk" már akkor kiadták az egyik "igazgatói szünnapot" tizennegyedikére, mikor még nem dőlt el az állami nap-áthelyezés - így most a szünnapot tartják majd szombaton... Háromnapos munkahét lesz. De csakis abban az iskolában :-)
Hogy holnapután (12-én) hol lesz munkanap - szerintem egyedi elhatározásból lehet így magánvállalkozások esetében.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.10. 22:03:12

@Mormogi Papa: Értelek. Hát én jól nem dolgozom, úgy döntöttem.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2011.03.10. 22:25:33

@Nadine: JA, azt hittem - és mondtam neki, úgyhogy olyat is vett (egyformán őőő, ehem érdekes a címlapjuk grafikusi szemmel nézve, azért gondoltam, hogy egykutyakölke ;PPP - bocs, nem tudtam kihagyni, de csak, hogy tudd, már lassan szégyenlem, hogy mindig ezzel húzlak); kukkolom majd a fotókat

@Mormogi Papa: hát a lottó ötösöm hol marad? tudom, tudom, legalább egyszer vennék előbb ;)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2011.03.10. 22:29:28

@Nadine: nah, egyenlőre a honlapot néztem meg - az újság szent helyén van, a wc-ben - látom, azt még mindig nem korrektúráztatják; amúgymeg megérdeklődtem, és a legfelsőbb ítélőbizottság kikiabált, hogy az újság jó

natessék, godolom, az ilyen pillanatokért érdemes dolgozni ;PPPP

jójó, megyek-megyek, álmodj szépeket! ;)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.10. 22:33:21

@nyuszómuszó: A honlap konkrétan hónapok óta nem működik:) Azt hiába nézed... A címlap meg a dizájn a csehek szépséges ízlését dicséri, a mostani után én már semmin nem csodálkozom:)

Jó éjt!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.11. 00:33:56

@nyuszómuszó: Pont jó számot vettél a Látképből, amibe kivételesen nem is írtam.
Az áprilisban viszont benne lesz Bonyhád és kicsit a gimi is.
Nem, mintha nem lenne jó a márciusi szám, de az áprilisi ÉRTÉKESEBB!!! :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.11. 07:08:21

Jó reggelt!

Ma reggel hat óra után madárcsivitelés kísért hazáig. Nem tudom, min vitatkoztak annyira, de nagyon nyomták. Remélem azt vitatták, hogy ma vagy legkésőbb holnap kezdődjék-e a tavasz :)
Végre levehetem a macskát akkor a fejemről.

Szép napot mindenkinek!

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2011.03.11. 08:00:24

@fiam: nem tudtam, hogy te is írsz bele; hogyhogy?
Jó, tudom, N-nel kezdődik, és adine-nal végződik ;)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.11. 08:01:18

@Nadine: Váljék egészségedre :-)
@nyuszómuszó: Az enyém is halasztódik jó negyven éve, pedig én veszek :-(
Megsúgom: még a hatoslottón se jött be ilyen, pedig ott, ugye... A totóról nem beszélve, amit nem űzök.
(Egykor még az volt a filmcíme: Mese a 12 találatról. Mert akkor annyi volt a telitalálat. Aztán "túl sokan" nyertek, nosza lett 13, aztán később a 13+1 találat... ahogy pestiesen mondják: Ki vagyon ez találva! Jó régen: már Giacomo Casanova is felvetette az állami sorsjáték = jó bevételi forrás gondolatát.)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.11. 08:31:13

Jó reggelt.

@nyuszómuszó: Nem hajigálják a főszerkesztők után a lelkes és lelkiismeretes, tehetséges újságírókat. Idióta lennék, ha nem élnék a lehetőséggel. Címszavakban ennyi.

A Túsz nem hazudott, elhozta a tavaszt... Méghozzá hajnali negyed ötkor:))) Most békésen szuszog a hálószobában, és fogalma sincs róla, hogy én bizony, nem engedem vissza...

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2011.03.11. 08:31:42

@fiam: őőőő, szerintem vehetjük nyugodtan költői kérdésnek ;)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.11. 09:20:42

Úgy látom, túl szépen indult ez a mai nap. Most olvasom, hogy gyors lefolyású betegségben meghalt Ranschburg Jenő...:(((

Zuzuka 2011.03.11. 09:38:10

@Nadine: nagyon sok nagyszerű előadását hallgattam, sajnálom!
és itt ez a szörnyű földrengés - cunami!:( a cnn élőben mutatja kora reggel óta, hihetetlen!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.11. 10:20:07

@Zuzuka: Én csak tévén, illetve írásain keresztül, de nagyon nagyra becsültem, igazán jó ember és szakember volt. Szily Nóra készített vele interjút a Reflektor tévén, többször is megnéztem, annyira jókat mondott, olyan szeretni való "bácsi" lett belőle...
A cunamit nem is merem tévén nézni...

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2011.03.11. 12:39:07

tévém hála Istennek nincs; hol volt cunami? a neten még nem láttam róla hírt, bár sokat nem is ültem a gép előtt

Ranschburgot meg nagyon sajnálom, nem tudtam, hogy beteg, tényleg helyes bácsi volt, még ha én személy szerint sok mindennel, amit mondott, nem értettem egyet; ugyanakkor eddigi életem folyamán gyakorlatilag az egyetlen közszereplőnek mondható ember, akivel találkoztam, aki megtette azt - épp tavaly láttam egy interjúban, amit vele készítettek - hogy mondott valami olyat, hogy így utólag visszatekintve sok dologban nem volt igaza és kicsit felelősnek is érzi magát ezért az új elcseszett nemzedékért, mert remek kifogásokat gyártott biznyos szülőtípusoknak ahhoz, hogy nevelés híján és korlátok nélkül neveljék fel a gyerekeiket

Azt gondolom, ehhez igazi emberi nagyság és becsülendő jellem kell, és azóta még sokkal-sokkal többre tartottam!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.11. 12:44:17

@nyuszómuszó: Nyisd ki az Indexet, az első oldal főhírei ontják a Japánról szóló híreket. Óriási földrengés, és az általa kiváltott cunami az egész Csendes-óceán térségében...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.11. 12:48:31

@nyuszómuszó: Nagyon jót írtál! De tegyük azért hozzá, hogy ennek a "korlátlan szabadságra kényszerített" gyereknevelési módszernek nem ő volt a kiókumulálója (mert csakis spekulatív alapon eszelhettek ki efféle izét), hanem egyes Nyugat-európai picológusok (egészségedre), akik viszont máig nem mondták ki: bocs, ezt el…
Pedig lett volna miért - akár hamut fejre szórniuk is. Ám dehogy, felemelt főkkel ülnek képzelt Olymposzuk ormain… hogy képzeljük!
Intouchables…

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.11. 18:07:15

Ranschburg tanár urat nagyon szerettem. Mióta dolgozom, napi téma a munkássága. Egyházi iskola, mégis az összes kolléga elismeri szakmailag, emberileg egyaránt. Tanításai által is jó tudni, hogy nem vagyunk tökéletesek, tévedni megbocsátható, korrigálni pedig szükséges a nevelés területén (is).
Nagyon sajnálom a veszteségünket.

Úgyanígy fáj a szívem (most) a földrengést és cunamit elszenvedett japánokért.
Aggódva figyelem a világban folyó eseményeket, no és az itthoni történéseket is. Legszívesebben elbújnék egy sarokba vagy a paplan alá és kizárnám a világot...

Még jó, hogy van áttételesen egy Atúszunk, akinek örülni lehet, mert végre Nadine boldog. És milyen szépeket ír rólam :)

Világ! MUKODJ!

Ja és ma 23!!!!!!!!!!!!! éves a Fruzsi.
Lehet, hogy az én kicsiny kis világom mégis szép?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.11. 18:45:23

@fiam: Na, akkor Isten éltesse sokáig egészségben, szeretetben, bőségben a Te Fruzskádat:) Tényleg puszilom, és tényleg boldog vagyok:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.11. 18:53:33

@Nadine: Köszönöm szépen, átadom.
Örülök Nektek! :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.11. 22:10:37

A jó híreknek örülök - Veletek együtt :-)

Aztán jók legyetek! Vagy rosszak... :-)))

Szép álmoskát.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.12. 18:56:57

Szép estét!

Gondoltam, ne legyen bejegyzés nélküli ez a nap sem.
Tegnap fulladtam, rosszul voltam. Örömmel hallottam, hogy más is, így legalább nem pánikoltam annyira...

A tavasz frontmentesen jöjjön, ha kérhetem.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.14. 20:39:12

@Zuzuka: Szia, Zuzuka!
Ezúton tájékoztatlak, hogy Neoex egy bitang nagy gerendát ejtett a jobb lábára, közel a bokájához. A bőr egy tíz centis részén lejött róla, emellett óriásira dagadt a bokája és a lábfeje. Nem engedi borogatni sem, mert fázik a lába. Ráállni persze nem tud. Orvoshoz nem vihetjük.
Jogos-e, hogy sodrófával hasonló bucit idézzek elő a makacs tökfején?

Zuzuka 2011.03.14. 20:50:30

jujj szegény!!!
pedig ebből orvos lesz, ha tetszik, ha nem. de te nehogy bántsad, van most elég baja:(
hát mit csinált, más szemében kereste a szálkát?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.14. 20:53:30

@Zuzuka: Leendő vejünknek mutatott példát ólbontásból, kertművelésből, talicskázásból és egyéb nyalánkságokból. Mindig elfelejti, hogy ő van túl az 5. ikszen és nem Prevej.
Ráadásul a fiatalember ugye kórházban dolgozik és most is erősködik, hogy be kéne menni egy röntgenre, mert szerinte leendő apósának minimum megrepedt a bokája. De nem. Mert egy hős. Meg egy gyáva nyuszi. Itt nyög mellettem, de megfojtom rögtön, úgy aggódom.

Benikuty 2011.03.15. 06:26:47

most akkor időben ideírom, szombaton megcsináltam életem első pancettáját, és fél méter hosszú.
lövésem nincs, ki fogja megenni, pedig nagyon finom, segítenétek?
reggelire?:)

maybach 2011.03.15. 19:13:22

Jó estét kívánok!
Jó kis hétvége volt ez. Némi kirándulás, pacsálás, metszegetés és permetezés is belefért.
Támogatom.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.16. 08:19:07

Jó reggelt.

Én is kertészkedtem, autót vettünk és baromira nem tudom visszaállítani az agyam a munkára. Inkább folytatnám az előző napokat, csak nem akarnék mindennap használtautó-telepekre mászkálni a világ végén.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.16. 13:06:28

Szép napot!

@maybach: Egészségetekre!
@Nadine: :)

Neoexnek eltörött a bokája, a nadrágja meg beleégett a lábszárába a súrlódástól. Hetvenkilenc kiló gipszet raktak rá. A pénteki kontrollon dől el, hogy kell-e műteni. Ma megtanulta saját magának beadni az injekciót. My hero...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.16. 13:14:04

@fiam: Beszarikálok. Hát egy igazi életművész, na. Jobbulást kívánok neki, és kevesebb demonstratív építőipari bemutatót.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.16. 13:22:40

@Nadine: Köszi. A 42 db injekció kijózanítólag hat rá. Most mosogathatok, takaríthatok és bevásárolhatok helyette. Ezt évekig tart majd jóvá tennie :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.16. 14:06:49

@fiam: Ezt már nem is akartam írni. Hogy Te milyen jól jártál megint...

2011.03.16. 14:44:05

Sziasztok!

éljen a tavasz, Nadine a nevemben is köszönd meg légy szíves a Túsznak :)))

@fiam: szegény Neoex, jól elintézte magát. Nem tudom, mennyire vigasztal, de ilyet annak idején én is játszottam az exemberrel, mikor focizásból kifolyólag hazavágta a lábát, konkrétan a térdét. Annyival volt szebb a dolog, hogy akkor éppen tél volt, és nyakig érő hó. Szóval részvétem neked is.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.16. 14:52:07

@Jé: Az én exem is ugyanígy. Másfél évig volt szerencsém a pótlába lenni. És helyette gyalog kutyakaját hordani, bevásárolni, őt ellátni, a nénit ápolni... Hogy aztán én egyedül csinálhassak mindent a hasműtétem után. Szép dolog is a jóban-rosszban, egészségben-betegségben...:(

2011.03.16. 14:56:58

@Nadine: :((( aha, hát ez elég ronda

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.16. 15:03:05

@Jé: Így is fogalmazhatunk:(

De a tavaszköszönést tolmácsolom:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.16. 16:50:42

@Nadine: És akkor nem is mondom, hogy tegnap tíz órát melóztam, három leány volt rosszul, megint ügyelet, megint nulla pihenés, aztán haza, itt dettó... Most aludtam déltől eddig. De persze nem ez a lényeg, csak gyógyuljon meg a Gaz... :)
Ja és 22-én lapzárta.
Továbbá, Nadine, azt hiszem megint Tiéd a pálma, habár az epekő műtétemet én is egyedül csináltam végig a gyerekkel...
@Jé: A Te történeted is szép...

Amúgy a férfiak kis helyeskék, nem mondunk és nem gondolunk róluk rosszat.

maybach 2011.03.16. 20:23:19

Jó estét kívánok!
Én tényleg helyes vagyok, de talán nem kicsi.
Tegnap pedig direkt nem szóltam a BL miatt. Utólag kicsit bánt, mert jó kis meccs volt.
Ma Real Madrid vs O. Lyon

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.16. 20:44:36

@maybach: Na jó, de ezt eddig is tudtuk:) Mármint a helyeskeséget.

maybach 2011.03.16. 20:45:54

Azért nem árt gyakran tisztázni.

Zuzuka 2011.03.17. 07:42:16

szép reggelt!
jólesett a hétvégi tavaszka, kiélveztük, erre most esik:((
@fiam: legrosszabb sejtésem volt, türelmet neked, jobbulást neki!! dr.zuzu
én eddig nem ápoltam senkit, cserébe engem sem kellett, de szívesen bevállalnék egy magam választotta ápolandót - rövid időre:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.17. 07:52:16

Úgy, úgy, szép reggelt!
@Zuzuka: Halkan írom, meg ne hallja: nem gondoltam volna, hogy ennyi év (29) után is szó szerint a rosszullétig aggódom érte...
Nehezen viseli, ezért én is. Fruzsiék előtt le a kalappal, tegnapelőtt mindketten, tegnap csak ő (mert Prevej ügyelt) aludt itt. Így sokkal nyugodtabban tudtam dolgozni. Ma már egyedül lesz a szerencsecsomag, de remélem nem lesz gond. Aztán már csak a holnapi kontroll miatt kell szorítani, hogy tényleg ne kerüljön sor műtétre.

Köszönöm a jó kívánságokat!
Zuzu Neked meg egy olyan ápolandót, amilyent kívánsz magadnak! :)
@maybach: Tudtuk, tudtuk :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.17. 08:04:43

@fiam: Szurk, szurk, Mork...

Persze könnyen vitézkedem: eddig még nem törtem semmimet. Bár egyszer volt valami gyanús "mész-árnyék" (a kötőjelet csak azért, mert nélküle igen vészjóslóra sikeredett a szóösszetétel...) - azt is a tornatanáromnak köszönhettem... (Tudom, haragudnak ezért a mexólításért, de nem érdekel.)
Mert ki másnak jutna eszébe általános iskolásokkal kidobóst erőltetni medicinlabdával ??? A kiesőket meg a tornapadra ültetni a terem szélén, ahol előbb-utóbb a falhoz verik őket a nehézséggel ??? Nem beszélve a salakos udvaron kényszerfociztatásról.
Mióta nincsen tesiórám, nem volt balesetem :-) Pedig elég rázós helyzetekben dolgoztam néha, elhihetitek. Kaszkadőrök mellett (az ő védőfelszerelésük nélkül) lógni egy házilagosan berhelt fantáziajármű belsejében,amiben csak a vezetőnek volt ülés - én meg kapaszkodtam a főtengely fölött, közben a fülemhez szorítva az adó-vevőt, amin át utasítottak minket... És ez csak egy példa.
(Tériszonnyal hetedik emelet fölötti tetőn járni mindenféle biztosító beülő stb. nélkül pl.)

Zuzuka 2011.03.17. 09:07:25

@Mormogi Papa: az igen, Chuck Norris is megirigyelt volna!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.17. 09:21:53

@Mormogi Papa: Erről eszembe jutott, hogy az orrnyergemen ma is látszik, amikor általánosban a fiúk fociztak egy kosárlabdával, és sikerült fejbe rúgni vele... Ordítottak, hogy vigyázz, odanéztem, és telibe talált... Mondjuk, szénné röhögtem magam a barátnőmmel, amikor idegorvoshoz küldtek vizsgálatra, de egy agyrázkódáson és a máig látszó szexepilen kívül más nyoma nem maradt. Vagy mégis???:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.17. 13:39:12

@Mormogi Papa: Köszönöm. Csatlakozom Zuzuhoz :)
@Nadine: Mondtam már, hogy a fiúk nagyon okosak :)
Szerintem pont helyrebillentettek... :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.17. 15:04:59

@fiam: A fene tudja, előtte állítólag normális gyerek voltam:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.17. 20:53:16

@Zuzuka: Chuck Berry viszont aligha :-)))

Ha már emlegettem...

www.youtube.com/watch?v=TMJzMiiRWfc&feature=related

merthogy Ő is azt kérdezi: Is that You...?

:-)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.18. 08:05:43

Jó reggelt !

Ne ilyet, mint a mai... Van képe ilyen morcot mutatni Sándor és Ede napján ???
Minálunk ez a nap mindig ünnepnap volt, hozzácsapva a Józsefet is; (most meg már Benedekünk is van Nyuszó révén :-) a család "márciusi ifjai" révén; kiknek születés- és névnapjai valahogy erre az időszakra koncentrálódtak.
Persze nem készakarva :-) Merthogy Sándor később került a képbe...
Persze én jól kilógtam a "ködös, homályos" utolsó előtti télelő havával... de már egy másik generáció tagjaként.

Zuzuka 2011.03.18. 10:26:14

jó reggelt!
drága nagyapám is Sándor volt, pontosabban eredetileg Alexander... boldog névnapot nekik!
@fiam: kicsit bohókásak, vagy elmaradtam a divattal?:) a zöld nagyon tetszik!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.18. 15:36:39

@Zuzuka: Nem kicsit, nagyon bohókásak :) Egyébként ez (lesz) a divat! :)
A zöld az enyém :)))

Zuzuka 2011.03.18. 17:11:30

@fiam: értem, Te a 2012-es ékszerdivatot gyártod éppen. hát kíváncsi leszek... szövetkezhetnénk, én a 2012-es ruhákat hordom, legalábbis azt mondom rájuk:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.18. 19:00:58

@Zuzuka: Az én ruháim-kiegészítőim-frizurám meg húszévenként divatba jön. Sztem ebben is én viszem a pálmát:)

maybach 2011.03.18. 19:18:15

Jó estét kívánok!

Az a szép az ünnepekben, hogy sok szamóca gyűlik közben. Elég behozni a lemaradásokat.
Persze azért jók ám.

Zuzuka 2011.03.18. 19:36:19

@maybach: jééé, költő lettél!
azt nevezzük költészetnek, amelyik nem ér ki a sor végéig.:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.18. 20:57:34

@Zuzuka: Kedves divatguru kolléga! Tegnap néztem valamelyik híroldalon, hogy az ilyenek lesznek a menők, illetve már most kezdenek hódítani. Vigyorogtam is egy jót. Hordani nagyon jó őket, olyan igazi odatévős cucc, bár aláírom, hogy nem mindenkinek a stílusa és nem is mindenkinek való. A tiritarkára azt mondták a kollégáim, hogy az én vagyok egy az egyben. Persze ők még nem ismernek... :)
@Nadine: Kedves divatdiktátor. Ez biológiai, történelmi és szociológiai törvényszerűség. Ha jól számolom, akkor az életben négyszer divatos vagy/leszel :))
Ha már Nálad a pálma, kicsit legyezhetnél vele, mert én is égési sérüléseket szerzek a sok melótól amit el kell végeznem, gyorsan. Például legalább öt órát kéne összefüggően aludni.
@maybach: Nem értem, mit írtál.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.19. 08:07:04

Jó reggelt!

Itt vigasztalanul esik az eső.
Szép napot, napot, napot!!!

Zuzuka 2011.03.19. 08:47:19

jó reggelt!
borús.
@fiam: én értem mit írt, azt hogy sok a dolga és jó a szamóca:)
az a kacifántos tiritarka nyaklánc nagyon hahaha, de legyen igazad! volt egy ágas-bogas láncom régebben, de szúrta a nyakamat, ezért elajándékoztam:))

maybach 2011.03.19. 09:04:07

Jó reggelt kívánok!

A költészetben az az igazán szép, hogy többnyire a költők csodálkoznak rá mi mindent belegondolnak a szövegbe, pedig ők csak egy kis bort ittak.

Esetünkben nem erről van szó. Nem akartam azt írni, hogy sok lemaradás gyűlik össze egy-egy ünnep alkalmával és ezt elég eltakarítani utólag.

De a megfejtéseket így is köszönöm.
Később értékes jutalmakat is sorsolok.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.19. 09:59:28

@fiam: Azt meg is kell érni. Egyébként a láncaid terén én konzervatív maradok, festészetben sem vagyok absztrakt-fan:)

Jó reggelt.

Nyűgös vagyok. A Túsz nagyjából autóbeszerzéssel, autóalkatrész-beszerzéssel és javíttatással töltött az itthoni 9,5 napból 7-et. Hogy legyen mivel közlekednie (majd egyszer) hozzám. Vett volna inkább egy jobb görkorcsolyát.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.19. 10:22:17

Egyedül maradtam absztrakció terén, mint a vadas imádatommal :)
Nem baj, több jut legalább :)
@Zuzuka: Köszi a magyarázatot!
@maybach: Most összezavartál :)
@Nadine: Ne légy telhetetlen. Neoex a 24 órából 26-ot tölt velem. Kicsit sok. Pláne, hogy ma például azzal állt elő, hogy Einstein azt mondta, minden nézőpont kérdése...
Egyébként meg állandóan költöztetni kell, velem akar lenni. Ha a konyhában vagyok, oda, ha a hálószobába, oda, ha a nappaliba, oda. Még jó, hogy az utóbbi kettő ugyanaz. De kitiltom a hálóból, úgysem veszem most semmi hasznát ott :)
A kilenc és félből kétszer sem...

maybach 2011.03.19. 10:58:41

Szegény Neoex. Egy bokasérülés miatt nyakikig begipszelték.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.20. 08:17:49

Jó reggelt. Telhetetlen Nadine kénytelen volt végignézni, hogy a Túsz nem önként és nem dalolva visszatér a szabad életbe. Még egy tonna útravalót is csomagolt neki:(((

maybach 2011.03.20. 10:41:02

Jó reggelt kívánok!

Vidám idő van. Eső esik, Túsz megy.
Mi jöhet?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.20. 11:50:31

@maybach: A tavaszt azért itthagyattam vele... Nyílnak a krókuszok a kertben, egy renitens példány a fű kellős közepén. Ha most valaki azt mondja, hogy odafújta a szél a virághagymát a föld alól 8 centiméterről, akkor megeszem a kalapom. De tényleg: hogy a fenébe került oda?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.20. 13:02:46

Az exhibicionista krókusz ügyében talán olyasvalakit kellene kérdezni, aki a kertben ássa el a jó falatokat :-) Esetleg csak kipottyant az ültető kézből, éppen egy vakondtúrás nyiladékába, s ott megbújva (s titokban kuncogva azon, minő meglepetést is szerzend majd tavasszal:-) előkapta az ásd-el-magad felszerelését...

(A bloghu helyesírás-ellenőrzője nem ismeri ezt a virágot - sem hosszú, sem rövid ó-val :-( )

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.20. 14:43:05

Kuncog a Krókusz a kertemben
Mit tavaly én elvermeltem.
Tavaszi gyönyörű Vermeerem
Ágyásba tenni nem merem...

:-)

2011.03.20. 16:24:49

Sziasztok!

Ezt most kaptam, és muszáj megosztanom veletek, mert gurultam a röhögéstől :))

Egy ügyvédnek sosem szabad megkérdeznie a tanút, ha nincs felkészülve a válaszra. Egy kisvárosban zajló perben az ügyész behívta első tanúját, egy idős nagymamát. Odalépett a tanúhoz és megkérdezte tőle:
- Takács néni, ismer engem?
Mire a hölgy:
- Persze, hogy ismerlek. Gyerekkorod óta ismerlek, és mondhatom, kiábrándultam belőled. Hazudsz, csalod a feleségedet, befolyásolod az embereket, rágalmazod őket a hátuk mögött. Nagy embernek hiszed magad, miközben annyi eszed sincs, mint egy utcaseprőnek. Igen, persze, hogy ismerlek.
Az ügyésznek tátva maradt a szája, azt sem tudta, köpjön vagy nyeljen. Némi gondolkodás után a terem másik végébe mutatott és megkérdezte:
-- Takács néni, ismeri a védőügyvédet?
-- Hát persze. A védőügyvédet is gyerekkora óta ismerem. Gyenge jellem, italos természetű, senkivel sem tud normális kapcsolatot teremteni és mint ügyvéd, egyike a legrosszabbaknak az országban. Hogy el ne felejtsem, ő is csalja a feleségét méghozzá három nővel, az egyik a maga felesége, ügyész úr... Igen, ismerem.
A védőügyvéd sokkot kapott. Erre a bíró magához kérte az ügyészt és az ügyvédet, és nagyon halkan így szólt hozzájuk:
-- Ha bármelyikük megkérdezi a hölgytől, hogy ismer-e engem, esküszöm, hogy börtönben fog megrohadni.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.21. 04:36:55

Isten éltesse neve napján I. Benedek úrfit. Legyen mindig szülei öröme és szeme fénye. Teljék vidámságban, egészségben a gyermekkora és hosszú élete!

Minden jót kívánok XVI. Benedek pápának és kérem, hogy beszéljen a főnökével, hogy segítsen békét és nyugalmat teremteni a földön, gyógyítsa meg Neoexet és minden beteget. Akinek szüksége van egy kis pénzre, annak legyen, például nekem. Sose fogyjunk ki a szeretetből, a reményből és a hitből. Előre is köszönöm!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.21. 08:35:59

Jó reggelt!

Igen, boldog névnapot Benedeknek, a grafikusom vadiúj Benedekjének is (bár akkorának született, mint egy féléves baba, szerintem lopták), meg a pápának is, bár utóbbival azért lenne egy-két elintézendő ügyünk.

Ha már Fiam ilyen ünnepi hangulatban van...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.21. 08:53:28

@Nadine: :)
Nekem minden nap ünnep, mióta Neoex a bokáját eltörte. Móka és kacagás... Pláne a mai éjszaka a kollégiumban. Nem tudom, mi van, de mindenki kész szerencsecsomag.
Én meg úgy tele vagyok slájmmal, hogy hörgőmörgőnek is elmehetnék és akkorát köpök, mint egy jól fejlett húsz éves fiatalember és a kilencven éves öreganyám összevéve. A beszámolómból látszik, hogy nemcsak ünnepi, hanem naturalista hangulatban vagyok both, meg viccesben is, mióta tanult kollégám szerint az éjszakai balesetben a fiatalember elvágta az orrát és ő, a hős nyomókötést alkalmazott az ifjonc ORRSÖRÉNYÉRE!

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2011.03.21. 09:21:43

@fiam: @Nadine:

Köszönjük, köszönjük, hogy a pechszériát meg ne szakítsam, Benedek egyszerre mumpszos és kanyarós :-)

én csak idegbeteg, bár nekem még nincs névnapom ;)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.21. 09:24:19

@fiam: :DDD Nádi úr újabb gyógymasszőrként tevékenykedik, és az ő egyik kuncsaftja 10 kilót fogyott a DIALEKTIKUSA segítségével:)

@nyuszómuszó: Huh, szegénykéim, szép kis ünneplés, mondhatom. Tessék gyorsan meggyógyulni, itt a tavasz!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.21. 09:35:09

@nyuszómuszó: Jobb most túlesni rajta - persze sajnálom szegényt. Olvasgatom ám a Benedekblogot, de itt egyszerűbb kommentelni, meg akkor kicsit ide is ellátogatsz és időt is spórolok, mert abból kevés van...
Remélem Neoex nem kapja el a mumpszot, még csak az kéne. Viszont, ha sokat elégedetlenkedik, akkor azt hiszem egy miskárolókést kölcsön fogok kérni :)

@Nadine: Bözsink szájába illő fogalmazás :DDD
Nagggyon jó :D

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.21. 12:10:17

Kedves (blog)feleim !

Mindenkinek minden jót - különösképpen az ünnepelteknek!

Osvát Erzsébet: Három cimbora

Sándor, József, Benedek, hozza már a meleget.
Mindhármukon hátizsák, jönnek hegyen-völgyön át.
Elöl Sándor billeg-ballag, a nyomában József baktat.
Hátul szuszog Benedek, cipelik a meleget.
Sándor viszi a mezőre, József viszi az erdőbe,
A megmaradt meleget tóba szórja Benedek.

Weöres Sándor: Tavaszköszöntő

Sándor napján megszakad a tél,
József napján eltűnik a szél,
Zsákban Benedek
Hoz majd meleget
Nincs több fázás, boldog aki él.

(Nem ilyen későn gondoltam Őt köszönteni, csak hát másként alakula a molekula. Ló 3,14... :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.22. 07:43:21

Jó reggelt.
Kávét.
Békávét - no, azt inkább ne.

Nem tudom, leszek-e még ma. Jó napot, értelmes munkát. Normális kollégákat. Már akinek van...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.22. 08:16:00

Jó reggelt.

Fiam: BOLDOG NÉVNAPOT KÍVÁNOK! Madárdalos, krókuszos, kevés teherrel járó, pihenős napot!

@Mormogi Papa: Ez az utóbbi néhány nap alapján egészen abszurdnak tűnő kívánság. De jó lenne tényleg...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.22. 08:27:46

Szép napot!

@Nadine: Köszönöm szépen!!!
Pihenés nem lesz, de nem is baj, valakinek meg kell hoznia a tavaszt :)
Délután nyolckor buli lesz a kollégiumban :)
Majd tudósítok :)))

Zuzuka 2011.03.22. 09:50:50

Boldog Névnapot Fiam!!! és persze jó bulizást!
Benedeknek is így utólag, és problémamentes gyógyulást! külön-külön is elég ez a 2 betegség, hát még együtt:( nem is tudom egyszerre hogyan lehet elkapni?!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.22. 11:51:22

Fiam, itt is BOLDOG NEVEDNAPJÁT !

@Zuzuka: Hát oltásból kifolyólag. Benedek valami kombináltat kapott - a doktornő ésszel élt, és később adta Neki, mint szokás. De most is kiütős volt :-(
(Bocsika, Nyuszó: belekontárkodtam, mert nem mindennapi vendég vagy :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.22. 12:08:32

@Nadine: …a jó kívánság sosem lehet abszurd! Vagy nem lehet eléggé… :-)

maybach 2011.03.22. 14:09:27

Jó napot kívánok!

Meg boldog névnapot is.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.22. 14:39:18

@fiam: Na, akkor köteles vagy négykézlábas hazamenetelig duhajkodni...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.22. 15:45:28

@fiam: Azért ne vedd szó szerint :-) Mármint a négykézlábazást.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.22. 16:18:15

@Nadine: Egyszer kipróbáéom, az biztos. De talán nem most :)
@Mormogi Papa: Nem veszem, csak két kezem meg két lábam van :)
@nyuszómuszó: Köszönöm, Nyuszó, örülök, hogy egymás után ünneplünk a virtuális unokával :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.22. 17:22:07

Aztán szembe jött egy polip - nyolcfejláb… :-)))
süti beállítások módosítása