Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Fókuszban a spárga

2011.05.20. 06:00 Bombadil Toma

 

Sült fehér spárga hollandi mártással
 
Ha már spárgaszezon van, és ha már spárga receptek, akkor kikerülhetetlen a klasszikus „spárga hollandi mártással”. Azért egy kis csavart vittem bele, mert a spárgát ehhez általában enyhén cukros-citromos vízben párolják puhára, de én most inkább a sütőben sütöttem meg, mert szeretem a sült/grillezett spárga karamelles-füstös ízét. Kíváncsi voltam, hogy ehhez is beválik-e a hollandi mártás. Bevált.
 
Hozzávalók (2 adaghoz):
 
. 50 dkg. fehér spárga (ujjnyi vastag szálak)
. 4 tojás sárgája (friss bio-tojás)
. 3 ek. (4dkg.) ghí- tisztított vaj
. citrom
. só, bors, cukor
. olívaolaj
 
Elkészítés:
 
1. A spárgákat előkészítem, eltávolítom a fás végüket úgy, hogy a közepénél és a vastagabbik végénél megfogom, meghajlítom és ahol eltörik onnantól zsenge a spárga szára. A fás részét kidobom, a másikat egy zöldséghámozóval meghámozom a síptól/virágtól lefelé eső részét.
2. Meglocsolom kevés jó minőségű olívaolajjal, meghintem kevés sóval és facsarok rá 1-2 kanálnyi citromlevet is, hogy ne oxidálódjon, barnuljon be, majd az egészet átforgatom, hogy mindenhol bevonja az olajos citromos lé.
3. Egy sütőlapra helyezem, és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 12-18 percre (vastagságtól függően), vagy amíg meg nem puhul és kissé meg nem karamellizálódik a vége.
4. Közben egy keverőtálba ütöm a tojás sárgáit, megszórom egy csipet sóval, cukorral és frissen őrölt borssal, facsarok rá 2 ke. citromlevet, két-három kanálnyi vizet is löttyintek rá, majd egy habverővel felverem.
5. Egy lábosban vizet forralok és a tetejére téve a keverőtálat, a gőz felett folyamatos keverés mellet krémmé keverem a tojássárgáját, vigyázva, hogy ne csapódjon ki, ne süljön rántottává.
6. A gőzről levéve is folyamatosan keverem, - mert az edény még meleg és fennáll a kicsapódás veszélye - közben a ghít felmelegítem és lassan csorgatva hozzá és egyfolytában keverve, mintha majonézt készítenék, mártássá dolgozom. A végén még ha kell, egy kevés meleg vízzel a sűrűségét, sóval, citrommal pedig az ízét is beállíthatjuk a kívánatosra. A hollandi mártás akkor a kellő sűrűségű, ha űrű és bevonóképes, de könnyen lecsorog a kanálról.
 
Tálaláskor a spárgákat a tányérra rendezem, félig leöntöm a szósszal és megszórom egy kevés durvára tört színes borssal, meglocsolom pár csepp olívaolajjal. Kínálhatjuk külön is kis tálkákban a mártást.
Tipp! A hollandi-szószt elkészíthetjük narancslével is citrom helyett.
A mártást használhatjuk halhoz vagy főtt csirkehúshoz is, keverhetünk hozzá zöldfűszereket pl. kakukkfüvet, bazsalikomot vagy turbolyát, kaprot...
Ez egy igazán pompás fogás, kitűnő előételnek vagy könnyű vacsorának. A sült spárga kicsit más mint a főtt spárga. Az íze teltebb, kissé füstös és enyhén édes, karamelles. Remekül illik hozzá a hollandi mártás citromos krémes íze.
Egy pohár Mőcsényi Zöldveltelinit ittam mellé...
 
Elkészítési idő: 40 perc.
Költségek: 460 Ft./adag
Energiatartalom: 420 Kcal. /adag
-----------------------------------------------------------------
 
 
Spárgás-zöldborsós rizottó mentával
 
A spárga mellet, még ha nincs is itt teljesen a szezonja, kapható pár helyen a piacon a másik nagy kedvencem a zöldborsó is. Muszáj volt valahogy összehoznom egy ételben ezt a két remek alapanyagot valahogy. A friss spárga és zsenge zöldborsó párosításának pedig a legjobb módja szerintem egy finom rizottó. Meg is csináltam.
 
Hozzávalók (3 adaghoz):
 
. 1 csésze (19,5 dkg.) rizottó rizs (pl. Arborio)
. 30 dkg. zöld spárga
. 1 csésze zsenge zöldborsó (szezonon kívül, mirelit)
. egy csokor újhagyma
. 1,5 dl. száraz fehérbor
. 1,5 l. csirke v. zöldség alaplé, ha vega...
. 3 dkg. pecorino romano
. 1 ág friss menta
. fél citrom
. olívaolaj
. 3 dkg. vaj
. só, bors
 
Elkészítés:
 
1. A spárgákat előkészítem, a közepénél és a vastagabbik felénél megfogom, meghajlítom, és ahol eltörik, kezdődik a zsenge rész. A letört, alsó fás részét kidobom.
2. A megmaradt spárgákat elfelezem és az alsó vastagabbik részét ferdén felkarikázom, a virágos felét félreteszem.
3. Egy széles és maga serpenyőben olívaolajat forrósítok majd ezen üvegesre pirítom a felaprított újhagymát.
4. Hozzáadom a rizst és kevergetve pirítom pár percig míg a rizsszemek átforrósodnak kifehérednek, közben megsózom és borsozom.
5. Ekkor öntöm rá a bort, forralom, míg a felét be nem szívja a rizs és alkoholtartalma elpárolog a borból.
6. Felöntöm annyi alaplével amennyi éppen ellepi és állandó kevergetés mellett közepesnél magasabb fokozaton (kerámialap #7/9), főzöm a rizst, míg fel nem szívja a nagyját és kevergetésnél látszik a serpenyő alja, nem folyik össze olyan gyorsan a rizs.
7. Akkor újra felöntöm és kevergetve főzöm tovább, ezt többször is, négyszer-ötször megismételem míg a rizs meg nem fől. Ez kb. 30 perc. (Akkor készült el a rizs, ha már puha, de azért harapható (al dente), van egy kis tartása a szemnek, nem főtt szét. A rizottó állaga legyen szaftos, kissé folyós/szétterülős...)
8. Közben, mielőtt még teljesen elkészülne/megfőne a rizs, úgy kb. 8-10 perccel előtte hozzáadom a felkarikázott spárgát és a zöldborsót és úgy főzöm tovább, közben ellenőrzöm kell-e bele még só.
9. Mikor elkészült a rizottó, a rizs is megfőtt és a zöldségek is megpuhultak benne, lekapcsolom alatta a tűzhelyet, ha nem elég szaftos adok hozzá még egy kis alaplevet, majd belekeverek egy evőkanálnyi apróra vágott friss mentát, a frissen lereszelt pecorinot, és egy jó kanálnyi vajat, azután ráfacsarom egy negyed citrom levét.
10.Lefedve félreteszem tálalásig, pihentetem öt percet.
11. Közben egy másik serpenyőben vajat és olajat forrósítok, ebben pirítom meg 3-4 perc alatt a spárgasípokat.
 
Tálaláskor a tányérra szedek a rizottóból, a tetejére teszek a sült spárgából is és végén pecorino forgáccsal, friss mentával díszítem/ízesítem, majd még meglocsolom olívaolajjal is.
Tipp! A maradék rizottó eláll egy napig a hűtőben, de csak frissen az igazi, melegíteni nem érdemes, inkább készíthetünk belőle supplít.
A fenti mennyiség előételként vagy első fogásként 4-5 adagnak is elegendő. Önálló fogásnak 3 személyre elegendő.
Pompás kis rizottó ez! A mentától és a citromtól üde friss aromájú, krémes, szaftos rizs, benne a puha de roppanós zöldségekkel és a remek vajban sült spárgával a tetején, méltó fogás lehet egy ételsorban előételként vagy első fogásként (primo piatti), de önállóan egy könnyű ebédként is megállja a helyét.
Friss üde Sauvignon Blanc-t ittam mellé és a főzéshez is azt használtam.
 
Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: kb. 400 Ft./adag
Energiatartalom: 600 Kcal./adag
------------------------------------------------------
 
 
 
Marha-steakes tavaszi rügysaláta sült fehér spárgával, buggyantott tojással és zsályás vajjal
 
Még mindig a spárgaszezont meglovagolva, itt egy újabb recept. De a spárgán túl tekintve, - ilyentájt, bőven benne a tavaszban - sokféle friss salátához is hozzá lehet jutni ha a kertben jár az ember. A legjobb saláta alapanyagok az ilyenkor előbukkanó mindenféle friss hajtások, levelek és a bébinövények. A növekedésnek indult sokféle saláta ágyásainak ritkítása során kiszedegetett hajtások, hónapos retek és kerti zöldségek levelei, zöldborsó fiatal hajtásai és levelei, bébirukkola, bébispenót, gyermekláncfű és más kerti „gyom” levelei, hajtásai, amit csak találunk, és ehető...
Össze is jött ezekből úgy bő három-négy maroknyi, úgyhogy a spárga mellett ez volt a leendő fogás kiinduló alapja, és ehhez kellett kitalálnom valamit, ami a összeköti a két elemet. Ez a marhahús lett. Aztán már csak a spárgához kellett valami kis plusz, így végül a klasszikus hollandi mártás alapjait használva jött az ötlet a buggyantott tojásról és a barnított vajról. Összeállt az étel.
 
Hozzávalók (2 adaghoz):
 
. kb. 25 dkg. marha rostélyos v. hátszín
. 50 dkg. ujjnyi vastag fehér spárga
. 2 db. bio-tojás
. kb. 20 dkg. vegyes friss zöldsaláta
. 2-3 db. hónapos retek
. 3 ek. vaj (Polders)
. 5-7 friss zsályalevél
. olívaolaj
. málnaecet
. 1 db. friss csili
. só, füstölt Maldon só, bors,
 
Elkészítése:
 
1. A spárgát előkészítem a sütéshez, a fás részétől megszabadulok, középen és a vastagabbik végén megfogom, meghajlítom és ahol eltörik, onnantól kezdődik a zsenge rész.
2. A fás végét kidobom, a megmaradt részt egy spárgahámozóval meghámozom, majd meglocsolom olívaolajjal, sózom borsozom és átforgatom, hogy mindenhol bevonja az olaj.
3. Előmelegítem a sütőt 190-200 fokra és 12-15 percig sütöm, vastagságtól függően, míg meg nem puhul és a végei kissé karamellizálódnak, aranysárgára pirulnak.
4. Közben egy serpenyőben, közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap #7/9) kevés ghít forrósítok és a hüvelykujj vastagságúra szelt húst kb. 4 perc alatt közepesen véresre (médium-rare) sütöm, közben sózom és borsozom, majd tíz percre félreteszem pihenni, melegen tartva.
5. A hús sütésére használt serpenyőbe dobom a vajat és a zsályaleveleket és folyamatos mozgatás mellett, világos mogyorószínűre karamellizálom a vajat, a zsályát meg ropogósra pirítom benne. Óvatosan járjunk el, nehogy megégjen a vaj, mert akkor kellemetlen íze lesz. Mikor aranyszínre vált, kapcsoljuk le alatta a tűzhelyet és úgy barnítsuk tovább.
6. Elkészítem a buggyantott tojást az itt leírt módon. Van egy könnyebb módja is, ha valaki nem boldogul a hagyományos módszerrel: egy kisebb csészét béleljünk ki folpackkal, abba üssük a tojást, majd a fólia végeit összefogva és elkötve, kis csomagként lógassuk, vagy tegyük a forrásban lévő vízbe (lásd a fázisképeken!) és főzzük készre.
7. A salátaleveleket megmosom megszárítom, a retket hajszálvékony szeletekre vágom, az olívaolajból, málnaecetből (2:1 arányban) és nagyon apróra vágott csiliből öntetet készítek, majd bekeverem a salátát.
 
Tálaláskor a salátát a tányér egyik felére halmozom, a steaket ferdén, vékonyan felszeletelem és ráfektetem a salátára, végül megszórom kis füstölt Maldon sóval. Mellé teszem a sült spárgákat aminek a tetejére teszem a buggyantott tojást amire szintén szórok a Maldon sóból. A tojást szétvágom, hogy a lágy sárgája szétfolyjon, majd az egészet meglocsolom a zsályás barnított vajjal.
Tipp! Ügyeljünk az időzítésre, hogy minden még melegen kerüljön a tányérra. Különös tekintettel a buggyantott tojásra ami csak egészen frissen elkészítve jó, mikor még forró és lágy, folyós a sárgája.
A tányért melegítsük elő a sütőben 60 fokon, hogy a kitálalt étel a megfelelő hőfokon maradjon míg el nem fogy.
Egy egész íz és textúra kavalkád van a tányérunkon ennél a fogásnál. Friss üde és harsogó levelek, szaftos puha és finom marhahús szeletek, édes-zamatos puhára sült spárga a pompás tojással és a diós-mogyorós ízűre karamellizált vaj a ropogósra sült karakteres ízű zsályalevéllel...
A marhahús ellenére, amihez az ember automatikusan valami vörösbort választ többnyire, én egy palack testesebb száraz tokaji furmintot bontottam.
 
Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: kb. 940 Ft./adag
Energiatartalom: 570 Kcal./adag
 

138 komment

Címkék: saláta gasztro recept spárga marhahús rizottó toma köretek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.22. 22:01:23

@Nadine: Attól, amelyik...
" - Nem a nyúlon túl..." ???
:-)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.23. 10:27:49

@Zuzuka: Hát persze, már a felmenőimnek is kockás fülük volt:)

@Mormogi Papa: Én is erre asszociáltam egyből, ahogy leírtam:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.23. 19:17:29

aztakurva de mekkora eső meg jégeső volt nálam! ki sem tudtam szállni a kocsinól majdnem egy óráig. csak parkoltam a ház előtt és közben majd megsüketültem a kocsit verő jégtől...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.23. 22:08:15

@Bombadil Toma: Remélem, egyben vagytok... Mármint Te, házad népe és a jármű is...
Volt részem ilyen nyári jégesőben, mikor éppen csak be tudtam húzódni egy kapualjba. Pingponglabdányi jegek hulltak és a kocsik teteje... hihetetlen volt...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.24. 13:59:23

@Bombadil Toma: Ilyenkor nagyon gyorsan egy trópusi bárt kell nyitni, és koktélokat kínálni. Jéggyártó masinád már van.

2011.05.24. 15:18:24

Sziasztok!

Tök szép lenne az élet, ha nem kéne dolgozni... :)

@Bombadil Toma: én el nem tudom képzelni, hogy bír valaki önszántából iPhone-t venni, szerintem borzasztó

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.24. 18:49:55

@Mormogi Papa: :) most már egy macbookban is gondolkodom...

@Nadine: :D

@Jé: pedig nem fogtak rám fegyvert steve jobs emberei:)) eleinte fura volt, hogy egy közel 200 ezres telefon alapból ennyire fapados, én nokiákhoz vagyok szokva, hogy minden alkalmazás és program amire szükségem van benne van a telóban. de mostanra már sok mindent letöltöttem rá, és kezd kibontakozni a tehetsége:) egész jó kis telefon, egész megszerettem!:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.24. 19:37:39

Szép napot!

Szeressétek Csn-t is, van két új meg két nem olyan régi történés.
Ja és engem is tessék szeretni! :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.24. 21:00:49

@Bombadil Toma: Igen, amíg valaki el nem kezd HASZNÁLNI egy Mac-et, addig nem tudja, mi a különbség. Én majdnem 20 éve dolgozom rajtuk, az első egy "álló" monokróm monitoros, szögletes egerű gép volt, beépítve a "legmodernebb" floppy disk meghajtóval :-)
Itthon sajnos nem telik rá :-(((
Az első dolog, hogy azóta sohase kellett frissítenem a szoftot, ami a pécéseknél "természetes elhasználódás" címszóval bevett gyakorlat:-)
Csak akkor kellett új gép, ha hardosan kellett váltani: újabb meghajtók, újabb csatlakozók és sokkal-de-sokkal több igényelt tárhely voltak az indokok. (Gill Bates és az ő "akinek nem elég 16 kilobájr..." klaszikusa kiváló előrelátásról tanúskodik, nem?)
Aztán eljött az idő (OS 10.4-től kezdve), hogy már a processzort cserélték le (szerintem nem jártak jól... a régi megbízhatóbb volt) és aztán jött a nyomtatók meghajtója (10.5 -től) és nincsen megállás... az emberek kénytelenek mindig újabb gépet venni és minden perifériát lecserélni :-( A kényszer piacot szül (feleslegesen), pénzkidobásra és környezetszennyezésre kényszerít :-((( Éljen a Décroissance elve !!!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.25. 07:49:23

Jó reggelt!

Ma boldogság van.
Legyen Nektek is! :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.25. 08:36:19

Jó reggelt:)

@fiam: Csak olyan nagy büdös általános, vagy elárulod az okát is? Hogy képes valaki állandóan titkoskodni, megőrülök...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.25. 08:46:05

@Nadine:
Több oka is van, az egyik, hogy rájöttem, nagyon hüle vagyok, tudok én jobban is haladni a most aktuális melóval - bangbeng a fejemet a falba.
A másik ok pedig totál dicsekvős és szerénységem tiltaná, de szerénytelenségem nem, így elmondom, hogy éjjel felkértek, hogy kb. harminc fényképhez (téma: Erdély)írjak ugyanennyi történetet a saját fantáziám szerint és nem nekem kell a kinyomtatás költségeit összeszedni... :)

Időt persze nem adtak, úgyhogy szeptember végéig meg kell lennie. Ez azt jelenti, hogy ha eddig turbó nyuszi voltam, akkor most szuperturbó nyuszi leszek. Abban azért megállapodtunk, hogy nem az az első és legfontosabb projekt, az csak hab a tortán és úgy haladok vele, ahogy tudok.

De most megyek vissza a legfontosabbhoz.
Hát ennyi :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.25. 09:16:36

@fiam: Hú, ez nem akármi...:) Mondjuk, egyből összetojom magam, de remélem, feleslegesen. Gratulálok, szép eredmény mindenképpen:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.25. 09:41:09

@Nadine: Köszönöm és dettó így vagyok én is... :)

2011.05.25. 14:28:35

Sziasztok!

fiam, gratula, mindenféléhez

@Mormogi Papa: szerintem fölösleges bonyolult a menüje, arról nem beszélve, hogy qrva drága (ld: @Bombadil Toma:). Ezzel szemben van nekem egy teljesen sima iPodom, amit szeretek, mert az viszont egyszerű, mint a papírzacskó, pont nekem való :) De tönkrement a hozzá adott fülhallgató, és az Apple boltban egy ugyanolyat 10 darab ezresért akartak adni. Namármost vagy hülyének néznek, van ők a hülyék, mert én ennyi pénzt nem adok ki egy fülesért...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.25. 15:54:22

@fiam: gratula! ez jó nagy meló:))

@Jé: naja! az árpolitikájuk nekem sem szimpi. tény, hogy sokkal jobbak a termékeik az átlagnál, mint pl a macbook is, de 300 ezer egy laptopért nekem kicsit sok. persze azért előbb-utóbb valahogy lesz nekem:)))

maybach 2011.05.25. 16:42:58

Jó napot kívánok!

A kisdedek hoztak maguknak ipod touch-ot. Az egész ügyes. Ám a számítógéppel való kommunikáció egy nagy rakás szamóca. Az iTunes egy dologra alkalmas, vásárolni.
Szóval Steve bácsi is nagy gengszter, nemcsak egykori cimborája.
A számítógépeit meg előbb meg kéne szoknom, hogy szerethessem.

Focizni meg egyikkel se lehet.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.25. 18:18:53

@maybach: jaj, az itunest ne is mond! a kitalálójával szívesen kezet fognék... és tekergetném

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.25. 21:59:14

@Bombadil Toma: Ha azt veszem, hogy egy jóravaló lapitopipécé is kóstál vagy kettő-kettőésfelet és hozzá veszek minimum egy XP-t (ami nem alap) meg egy Office-t akkor hol is vagyok?
És akkor kell még valami fotó-video-DVD író meg mi minden progi...
A rablással azért egyetértek - de azt végülis az amcsi zsebekhez és eszekhez szabták :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.25. 22:14:02

@maybach:

"Móric, magának mindenről AZ jut az eszébe?" :-)))

Mutass kérlek egy "hagyományos" mp3-4-5-6-7 akármi lejátszót, de akár egy egyszerű USB Stick-et, amit egyformán használhatsz Pécén és Mac-en úgy, hogy nem az utóbbira tervezték...

Ott kezdődik, hogy sok "fel sem jön" a desktopra... ha meg igen, akkor nem engedi magát formattálni (hogy aztán fendebn legyen).
Egy kivétel a kevésből: SONY. Meg a LaCie.

Azt meg direkt csinálja a magyar pénzügy, hogy mindent ablak alá fejleszt kizárólag...
A cégnél csak a pénzügy volt kipécézve, semmi más. Voltak is gondok...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.25. 22:21:25

fendebn = rendben :-(

A legszebb, mikor az USB háttértároló bezavar a rendszerbe és olyanokat produkál, milyet öregapám se látott... Egy ilyet le is fényképeztem mert a négynyelvű hibaüzenetet biztosan nem a belső rendszer küldte...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.26. 07:04:58

Jó reggelt!

@Jé: @Bombadil Toma: Köszönöm szépen!
Nagyon örülök, hogy ezt megoszthattam Veletek. Nemcsak a szomorú dolgoknál, de az örömömben is itt vagytok nekem - ez nagyon-nagyon sokat számít, hálás vagyok érte!

A telefonokhoz nem tudok hozzászólni :)

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.05.26. 08:11:58

jó reggelt mindenkinek, kávét kérek :-)
@fiam: jó dolog ha az ember olyan dolgot tehet amit szeret és ezért még némi elismerésre is számíthat, hajrá!

Zuzuka 2011.05.26. 08:47:07

jó reggelt!
@hzizi: megy a KV ha még nem késő!:)
@fiam: gratulálok, remélem mi is láthatjuk majd az eredményt - valahol, valahogyan.
amit itt olvasgatok ezekről a technikai csodákról az nekem kínai, mióta kiszuzu elköltözött mégkínaibb, de próbálom megfejteni:S

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.26. 09:30:49

Jó reggelt. Csak annyit mondanék a nagyérdeműnek, hogy mától szabadságon vagyok másfél hétig... Először x éve, basszus... Persze, rögtön elromlott a levelezőm, amin a privát mailek jönnek, de tojok rá, vakációóóóó!:)

Zuzuka 2011.05.26. 09:41:47

@Nadine: akkor jöhetnek az elmaradt és halogatott otthoni munkák, és végre kivasalsz:))

2011.05.26. 10:03:58

Sziasztok!

Nadine, halleluja, akkor tessék kampányszerűen pihenni!! Ez parancs.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.26. 10:35:42

@Zuzuka: Most azt hiszed, vicceset mondtál, de kb.:) Egy csomó mindent el kell intéznem, ami hónapok óta húzódik, a házról nem is beszélek, kert... de minden pihenés, ami nem kapcsolatos a főszerkesztőséggel. A vasalás határozottan nem az:)

@Jé: Igenis! Egyből 9-ig aludtam, mostanáig reggelizgettem, kávéztam (szigorúan utána), most pedig elküldök egy dobozt a kedves megrendelőnek, és kényelmesen, ráérősen bevásárolok. Nekem ez is pihenés, tényleg:) Olyan elutazós pihenés-pihenés majd akkor lesz, ha össze tudjuk hangolni a Tússzal, sajnos, nem rabolhatom el akármikor, amit ő is nagyon sajnál:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.26. 11:30:15

Azért az hihetetlen, hogy mindig hétvégére írnak esőt az előrejelzésekben...

2011.05.26. 12:28:12

valóban, de így akkor indoor elfoglaltságokat kell szervezni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.26. 12:32:59

@Jé: Óóó, abból is van rengeteg. A vasalnivaló már nem is hegy, hanem hegyomlás...

2011.05.26. 13:35:59

@Nadine: jajjjjj! lehetőleg ne egyszerre csináld meg.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.26. 17:03:11

@Jé: Annál inkább sincs értelme egyszerre, mert ezeknek a ruháknak kb. a 10%-a jó rám...:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.26. 19:33:12

@hzizi: Köszönöm, tényleg nagyszerű érzés! Mindenkinek szívből kívánom!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.26. 22:16:41

@Zuzuka: Ha minden igaz, igen, látható lesz. Talán még idén :)

maybach 2011.05.27. 07:05:17

Jó reggelt kívánok!

Bizáncban is van már net. Hihetetlen.

Jelzem szabadság ideje alatt sok sört kell inni.
Már csak a vesék miatt is.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.27. 14:31:37

@maybach: Na, ha sörözve nyírnám a füvet, azt hiszem, fél óra múlva egy bokor alján hortyognék:)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.27. 17:31:53

@Nadine: Micsoda ötlet… Még hogy sörözés közben füvet nyírni… !!!
Az roppant balesetveszélyes… :-)))

maybach 2011.05.27. 18:43:23

Nadine!
Akaraterő kérdése az egész. Tudni kell választani a fűnyírás és a sör között.
Vagy szórakozol, vagy az egészségedet véded.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.27. 19:07:33

Szép napot!

Jelentem, van új irodám! :)))

Két napja varrták vissza egy ismerősünk két ujját, mert működés közben fordította fejre a fűnyírót, hogy kivegyen egy nagyobb fűcsomót belőle. A harmadik ujját már nem tudták megmenteni, pedig jégen vitték utána díszpárnán...
Mondanom sem kell, hogy férfi az illető.
Úgyhogy jó lesz vigyázni!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.27. 20:03:46

@fiam: Akkor én mint nő, úgy látszik, biztonságban vagyok:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.27. 22:42:07

baromira elfáradtam ma. végre kicsit rendet raktunk a ház körül. eljött a keresztfiam segíteni így kipakoltuk a garázst is, elégettünk minden üres kartondobozt, a fű is le lett nyírva mindenhol. most végre szépen néz ki egy időre a ház, leszámítva azt a hat sittes zsákot az udvaron, amiben a kiselejtezett kacatok és szemét van...:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.28. 09:16:29

@Bombadil Toma: Titokban az én garázsomban is rámoltatok kicsit? Nyitva találtam reggel az ajtót:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.28. 14:07:23

Csak közlöm, mert tudom, hogy többen összeomlanak a hír hallatán: takarítok:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.28. 15:29:52

azért csak nem múlt el a tegnapi nap nyom nélkül bakker. garázstakarítás közben sikerült magamra öntenem egy üveg hígítót, és mivel nem érzem a lábam, nem vettem észre, hogy a nadrág alatt, estére teljesen lemarta a bőrt az egész combomról körben. sanszosan kinéz egy-két havi ágynyugalom, mire újra bőrt növesztek:(((

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.28. 15:39:16

@Bombadil Toma: Basszus, Toma, nagyon sajnálom! Gyors gyógyulást!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.28. 15:51:28

@fiam: köszi igyekszem:)
az egészben az a legrosszabb, hogy a hétvégén lesz a dininguide gourmet fesztivál a millenáris parkban, amire egész évben készültem. nem baj, lesz ami lesz, valahogy elmegyek...:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.28. 17:07:59

@Bombadil Toma: Egek... Remélem, elmentél-mész orvoshoz, hogy lekezeljék valamivel...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.28. 17:32:50

@Nadine: holnap bemegyek az égésire, az ügyeletre...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.28. 18:20:01

@Bombadil Toma: Nem akarlak ijesztgetni, de nagy a fertőzésveszély égési sérüléseknél, jobb lenne, ha már ma mennél, pláne, ha mész a Millenárisra. Legalább bekenik-kötik, jobb lenne úgy...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.28. 18:28:03

@Bombadil Toma: Tényleg ne húzd... Nem akarok okoskodni, de ki tudja, milyen mélyre szívódott be az a szar...

maybach 2011.05.28. 19:41:32

Szép napot mindenkinek!

Toma!
Kalandosan élsz hallod-e!
Szerintem is tiplizz mielőbb dokihoz. Ez nem játék.
És mielőbb gyógyulj meg légy szíves!

Egyébként csak szólok,: ESTE BL DÖNTŐ!!!
Barcelona vs MU.

Bár fordítva közelebb van az igazsághoz, mivel a Wembleyben játszák.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.28. 20:11:50

@maybach: Meg Száll a kakukk fészkére az M1-en, ami azért nem elhanyagolandó... Futkározó emberkék ide vagy oda:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.28. 20:27:12

@Bombadil Toma: Amindens... remélem, már voltál orvosnál. Tényleg nem tréfa. volt katonatársamnak csak a karját gipszelték be trehányul gyerekkorában - mondta ugyan, hogy fáj, meg viszket...
- Nem baj, attól gyógyul! - mondák a nagyokosok. Hát - nem volt szép látvány a karja... De alkalmas volt, hogy a fe...

maybach 2011.05.28. 21:33:43

Nadine!

Mondjuk az valóban nagy film.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.28. 21:58:49

@maybach: És kapaszkodj, én még nem láttam... Csak olvastam többször.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.28. 22:29:00

@fiam: Szép is, ha az embert egy ilyen szimpatikus szereplőhöz hasonlítják:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.28. 22:29:09

Azért érdekelne, hogy Toma elment-e orvoshoz. És az mit mondott.
@Bombadil Toma: Légy szíves, tájékoztass, légy szíves!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.28. 22:30:51

@Nadine: Régi szép idők emlékére írtam...
Amúgy meg képzeld, rákaptam a meló ízére.
Két napja nem lehet kirobbantani a kuckómból. Mondjuk hajtok, mint a tatár, mert a költözéssel és a viharral kiesett két napom...
De már sokkal-sokkal rugalmasabb vagyok. Imádkozom, hogy ezt Te is így lásd!

maybach 2011.05.28. 22:55:07

Jelentem helyre állt a világ rendje. Barcelona nyert!

Nadine!
Pedig ebben (is) elképesztő Nicholson.
Egy másodpercig nem zavart, hogy nem nagydarab vörös ir.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.28. 23:12:40

@fiam: Én is arra írtam:)

A többit majd meglátjuk, remélem, érezni fogom a táltosodást:)

@maybach: Igen, tudtam, hogy ő játssza, csak valahogy eddig kimaradt... Megérte, hogy nem a focimeccset néztem:)

maybach 2011.05.28. 23:57:56

Nadine!

Nem érte meg. A meccs akkor történik, a filmet meg bármikor megnézheted.
Bár ez a film határeset.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.29. 09:18:42

Jó reggelt.

@maybach: Szerinted gondolkodtam egy percig is, melyiket válasszam?:))) Nicholson zseniális volt, mint mindig, csak egy-két jelenetet hiányoltam a könyv alapján. Danny de Vitónak Oscart adtam volna, az tuti.

maybach 2011.05.29. 10:37:44

Jó reggelt kívánok!

Nadine!

Szerintem vívódtál, csak nem akarod bevallani.
De nem baj.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.29. 19:37:18

Ezt a spárgát folyton sült krumplinak nézem, és nagyon ennék olyat...:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.29. 22:18:38

@Nadine: Régi gyalopggalopp közmindás:
"Éhes nyúl rumlival álmodik. Esetleg brrrrrgonyával."

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.05.30. 08:44:29

Jó reggelt, jó hetet, napsütést, nyár elejei meleget! Meg egy jó kávét! :-)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.30. 11:06:34

@hzizi: Na, kivételesen minden paraméternek megfelelek:)

2011.05.30. 14:38:36

Sziasztok!

Toma, remélem elmentél dokihoz, mert a hideg rázott attól, amit írtál. Légy szíves, jelentkezz!

Nadine, hogy telik a szabid? :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.30. 16:00:34

halihó, megvagyok!:)
ma voltam a dokinál, mert a hétvégén valami rezidens gyerek ügyelt, ahhoz nem volt kedvem, inkább egy barátommal konzultáltam, aki az égési osztályon van. az ő instrukciói szerint a hétvégén feküdtem (ezért nem jelentkeztem), levegőn tartottam a sebet és naponta többször lemostam langyos szappanos vízzel. ma a doki azt mondta, hogy jól néz ki, nem annyira gázos, szerinte szépen fog hámosodni, csak idő kell hozzá. szerdán kell visszamennem, addig még feküdnöm kell, és akkor derül ki igazán, hogy reagál a kezelésre és hogy csak a felső bőrréteg sérült-e, vagy a mélyebb szövetek is.
most lefekszem... :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.30. 16:21:55

@Bombadil Toma: Ilyet, hogy mélyebb szövetek, ne is említs, csak a felső hámréteg sérült és slusszpassz. Nehezen gyógyuló sebekre zseniális a körömvirágkrém, nagyon ajánlom! Nekem egy semmi másra nem reagáló, állandóan szétrepedező sebet gyógyított meg néhány nap alatt a Fáma körömvirág balzsam. Gyógynövényboltban vettem, kb. akkora tégely, mint egy vietnami balzsam, és nem emlékszem pontosan, de kb. 350-500 Ft közt volt az ára. Irtó jó.

@Jé: Teljes agyatlanságban, remekül érzem magam:))) Kicsit takarítok, kicsit ültetek, kicsit dobozolok, munkával szigorúan nem foglalkozom - szép az élet:)

2011.05.30. 16:35:19

@Bombadil Toma: jahajjjajj.... ezt még olvasni is rossz volt. Én mindenesetre nagyon szorítok.

@Nadine: irigykedik... és örül neked :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.30. 16:37:31

@Jé: ...ééééééééés nemsokára engem váratlanul elrabolnak egy háromnapos hétvégére Horvátországba, de ne kérdezd, hogy pontosan hová, mert követelésemre teljes meglepetés lesz az egész:)

2011.05.30. 16:49:44

@Nadine: naba......., oké, megyek és elásom magam, mert az irigykedés csúnya, rossz szokás. Tudom, hogy megérdemled, és nagyon örülök neked, tényleg! :)
de most már olyan hullás vagyok, hogy lassan a térdemig fognak lógni a kék karikák, és szerencse, hogy alig pár hét van vissza a suliból, mert kinéz, hogy a gyereket is agyoncsapom. :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.30. 17:47:57

@Jé: Örülök, hogy velem örülsz:))) Mi ketten már kiadnánk egy fél szivárványt, mert én sötétbarna karikákban utazom:)

2011.05.30. 19:40:28

@Nadine: lesz ez jobb is: én sárgulok az irigységtől, te viszont - remélhetőleg - pirosra sülve jössz haza. Na? :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.30. 19:42:01

@Jé: Nem hiszem én azt a sárgaságot, de a pír alighanem stimmel:) Vettem is ma napozószert:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.30. 20:36:00

Ma megpróbáltam visszaapplikálni a fűzfa és a nyírfa közé kifeszített függőágyat, ami nagyon jól sikerült is, szuperbiztonságosan, a földtől mintegy 0,8 centiméterre került az alja, ha belefekszem. Ha ülök, akkor a földön ülök, így nem is tudok túl nagyot esni. Kivéve, mikor éppen beleülök.

2011.05.31. 08:17:50

jó reggelt!

@Nadine: ezt elképzeltem, és nagyon kellett röhögni :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.31. 08:29:09

Jó reggelt.
@Jé: Én át is éltem, és nagyon kellett röhögni:))) Hadd ne mondjam, milyen remekül lehet így ringatózni is. Nem kell mindenféle bonyolult mozdulatokat végezni, hogy az ember hintázni kezdjen, csak mutatóujjal kinyúlok, és meglököm magam. Viszont arra nagyon kell vigyázni, hogy egészen picit lökjek, mert a legkisebb kitérés is azt eredményezi, hogy a földet söpröm:))) A függőágy persze krémszínű.

2011.05.31. 08:32:33

nem lehet följebb tenni?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.31. 09:13:40

@Jé: Lehetni lehet, csak én nem tudom... Van egy tavaly óta a fák törzsén lévő, kioldozhatatlan gurtni (vagy mi a szösz, olyan bútorszállító vastag heveder), az tartja, úgy látszik, valamennyire kinyúlt. Meg van a függőágy rácsomózandó része, na, ez úgy látszik, nagyobb függőágy, mint az előző. Állítási lehetőség nincs:) Ha elvágom a hevedert, én nem tudom még egyszer így megkötni, nem elég erős a kezem. Nem baj, majd a Túsz megcsinálja június végén, addig a földön függök:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.31. 09:33:42

@Jé: Attól olyan szörnyen vicces az egész, hogy alapállapotban legalább 60 centire van az alja a talajtól. Akkor kezdődik a nagy zuhanás, amikor bele akar telepedni az ember...:)

2011.05.31. 10:16:36

ez ahhoz hasonlít, amit tavaly láttunk nyaraláskor. Egy pasas mindenárom hason akart ráheverni a gumimatracra, de baromira nem jött össze neki, mert az folyton meglépett. Minden lehetséges pozitúrát kipróbált, a végén már egy burleszkre hasonlított. Kb. fél órát küzdött, mi meg sírtunk a röhögéstől :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.31. 11:36:22

@Jé: Ez akkor igazán nagy mutatvány, ha a parton csinálja:DDD

Zuzuka 2011.05.31. 19:08:26

jó estét!
Nadine, egy rendes átlagos csomó nem oldódik ki, csak szorosabb lesz, de így se rossz, mert nem esel nagyot ha kibukfencezel belőle.:)
@Jé: :DD ez megvan! nézni mulatságos, de ha téged néznek... :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.31. 20:08:05

@Zuzuka: Nem elég hosszú a heveder, hogy meg tudjam csomózni feljebb, érted? Egy kb. 5 centis, megkeményedett matuzsálemről beszélünk...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.31. 20:08:05

@Zuzuka: Nem elég hosszú a heveder, hogy meg tudjam csomózni feljebb, érted? Egy kb. 5 centis, megkeményedett matuzsálemről beszélünk...

2011.05.31. 20:18:51

@Zuzuka: jaj, eszméletlen volt. Szerintem a medence körül mindenki rajta röhögött, a szerencsések időben észbe kaptak, és felvették videóra. :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.01. 08:36:24

Jó reggelt. Akkor hangosabban:

TOMA, MI VAN A LÁBADDAL???

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.06.01. 15:07:15

@Nadine: most jöttem meg a kötözésből. jól van, lassan gyógyul, egyenlőre naponta kell járnom kötözésre, és napközben feküdnöm kell... remélem pár hét alatt rendbejön.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.01. 15:33:12

@Bombadil Toma: Akkor szépen elintézte az a rohadt hígító... Bakker. De örülök, ha gyógyul...
süti beállítások módosítása