Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Barangoló: Tunézia – Tunisz, Karthágó, Sidi Bou Said

2011.11.19. 05:00

„Itt van az ősz, itt van újra…” és lassan a tél is. Jön a hideg, a hó, meg sár, meg a latyak, stb. Ezért úgy éreztem, ideje újból napsütötte tájakra kirándulni, és egyébként is adós voltam a tunéziai út második felével.

Ma ismét hosszadalmas napunk lesz, így induljunk korán. Ez a túra nem tartogat olyan izgalmakat, mint az előző, bár bámészkodnivaló így is akad majd bőven.
A főváros a Földközi tenger partján fekszik, egy öbölben (La Goulette – Halq al Wadi), nem messze a Tunisz tótól.
 
 


Nagyobb térképre váltás

 A település története összefonódik Karthágóéval, de sok benne a maszatolás, eleve homályos pont, elvégre akkor még nem úgy dokumentáltak, mint napjainkban. Így csak sejteni lehet, hogy az i.e. IV. században már éltek arrafelé népek. Aztán az i.e. II. század környékén a berberek alapítottak egy városfélét. I.e. 146-ban jöttek a rómaiak, és lerombolták Karthágó-t, meg ha már ott jártak, akkor Tuniszt is. Persze rájöttek, hogy ezzel picit túllőttek a célon, és Augustus császár idején elkezdték szépen lassan újjáépíteni. Fokozatosan nőtt a település, egyre inkább a környék központjává vált. Mivel dombon épült, frankó helyen volt a tengeri és szárazföldi kereskedelem szempontjából. S ezzel kitűnő célpontjává is vált minden hódító nemzetnek, így – mint máshol már láthattunk erre millió példát – az elkövetkező évszázadok arról szóltak, hogy éppen ki tud a másik fölé kerekedni. Az arabok nagyjából a VII. században telepedtek le. A következő jelentkező az Ottomán Birodalom volt, amely 1881-ben a franciákkal szemben maradt alul. 1956-ban azonban az arab népesség gondolt egyet, és elzavart mindenkit a francba haza. Azóta nagyobb dolgok nem történtek, leszámítva persze a tavaly téli megmozdulásokat, amelyekről már volt szó korábban.
A város nevének eredetén is vitatkoznak az okosok (persze min nem?!). Egyesek szerint a föníciai istennő, Tanith nevéből származik, mások szerint ez egy arab eredetű szó. Megint mások azt állítják, hogy a város eredeti neve Tarshish volt, de van, aki ezzel szemben azt mondja, hogy a Tynes szóból alakult ki. És ezeken túl is van még egy magyarázat: a szó berber eredetű, és olyasmiket jelent, hogy „lefeküdni” vagy „átvészelni az éjszakát”. A római időkben az utak mentén voltak kisebb berber falvak, olyanok, mint Tuniza (napjainkban El Kala), Thunusuda (Sidi Meskine), Thinissut (Bouregba Bir) vagy Thunisa (Ras Jebel). Ezek mind arra szolgáltak, hogy a fáradt vándorok megpihenjenek útközben, így ebből kiindulva, akár azt is jelentheti, hogy megálló, tábor, éjszakai tábor. Mindegy, lépjünk túl a problémakörön, mert bámészkodni jöttünk.
Napjainkban Tunisz egy nyüzsgő metropolisz, ahol békésen elfér egymás mellett a modern és az ókori. Kezdjük sétánkat a városkapunál (Bab el Bahr vagy Porte de France), ami elválasztja a két világot egymástól.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A modern rész (Ville Nouvelle) egyik leglátványosabb útja a Habib Bourguiba sétány, amit az első elnökről nevezetek (ő volt az, aki áttaszigálta Tunéziát a modern korba). Szokták mondani, hogy ez az afrikai Champs-Élysées. Hát, tényleg, majdnem. Mint a sütőlapát, csak rövidebb a nyele. Annyiban hasonlít, hogy hosszú és út. Meg fákkal szegélyezett, kávéházakkal és bankokkal, boltokkal, éttermekkel, csak minden kicsit topisabb. Látványnak azért megteszi. Ha erre sétálunk, nézzük meg a St. Vincent de Paul katedrálist, vagy azzal szemben a középkor egyik nagy arab tudósának, Ibn Khaldun-nak a szobrát. Esetleg Ben Ali elnökségének tiszteletére emelt hatalmas óratornyot.
 
Ennél azonban sokkal izgalmasabb dolgok várnak ránk az ókori városrészben, ami az i.sz. VII. században épült (az UNESCO 1979-ben a világörökség részévé tette). Tunisz a XII. és a XIV. század között az iszlám világ egyik legnagyobb és leggazdagabb városának számított, amit a Medina volt hivatott reprezentálni. A legtöbb vallásos épületet itt találjuk, köztük az Al-Zaytuna, azaz Olajfa mecsetet. Ez az egyetlen templom, amit a hitetlenek is megnézhetnek, természetesen csakis megfelelő öltözetben. Az épület hatalmas, 5000 m2-nyi területet foglal el. Nagyjából 732-ben kezdték el építeni, és ehhez a köveket Karthágó romjaiból hordák el. A XIII. századtól egyetem is működött benne.
Aztán itt található még a Dar Ben Abdallah Múzeum is, ami a Medina egyik legjobb állapotban megőrzött palotája (a XVIII. század végén épült). Napjainkban a Népművészeti Múzeumnak ad otthont, ahol a Medinában készített kézműves tárgyakat lehet megtekinteni.
 
 
Az óvárosban van Tunézia első ottomán stílusú mecsete, a Sidi Yousef is, ami a XVII. században épült.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha meguntuk a kultúrát, akkor császkáljunk egy jóízűt a keskeny, kanyargós utcákon, és hagyjuk magunkat elbűvölni a bazártól és a rengeteg cucctól, amiket árulnak. Hegyekben állnak a fűszerek (ha nem aranyárban akarunk igazi sáfrányt venni, akkor azt itt kell!), nézegessük a helyi szuveníreket, a kézi készítésű szőnyeget és ékszereket, rézből készült dísztárgyakat, kerámiát, stb. Meg kiélhetjük újonnan szerzett alkudozói tehetségünket is.
 
 
 
 
 
 
 
 
Amikor már ezzel is telítődött a szervezetünk, akkor látogassuk meg a Belvedere Parkot. A franciák által épített kertben van egy tó, egy kisebb állatkert, egy XVIII. századi elegáns pavilon és egy kávézó is. Rendkívül közkedvelt hely, tökéletes menedék a nyári hőség és a zajos város elől.
Az óvároson kívül bemehetünk esetleg a Musée National du Bardo-ba is, ami a XIII. században épült. Az egykori palotát napjainkban építették újjá, s nemcsak az arab építészet kimagasló példája, de itt található Tunézia Történelmi Múzeuma is. A látogatók – többek között – megcsodálhatják a római mozaikokat (ez a világ egyik legnagyobb és legszebb gyűjteménye, az i.e. II és a VII. sz. között készültek a cserepek). Ha kora reggel vagy késő este érkezünk, elkerülhetjük a tömegnyomort.
Még valami, ami szerintem érdekes: a Tourbet el-Bey. Az ottomán uralom idején készült mauzóleumban a Husayn-dinasztia hercegei, miniszterei, valamint az ő családtagjaik nyugszanak. Al-Husayn ibn Ali, egy ottomán vezér volt, akit 1705-ben béggé léptett elő a szultán, miután Tunézia korábbi kormányzóját elfogta. A bég vagy bej több dolgot jelent: egyrészt a pasák fiúgyermekeit, az ezredesi rangfokozatot nyert katonai és polgári hivatalnokok illették ezzel a címmel, de az előkelőbb európai urakat is szólíthatták így. Husayn-t a szultán később kinevezte bejlerbejnek („bejek beje, eggyel magasabb fokozat, mint a bég, már vezíri rang), ő vezette ezt a tartományt. A mauzóleum pazar belső terét csempe és márvány díszíti.
Szerintem most rogyjunk le valahol ebédelni, azután indulhatunk tovább Karthágóba.
A legenda szerint a várost Elissa (vagy Dido), egy föníciai hercegnő alapíttatta Carth Hadasht (azaz „Új Város”) néven nagyjából 814-ben időszámításuk előtt. Ahogy múlt az idő, a város jelentős településsé vált, a Földközi-tenger nyugati vidékének fővárosává. Ez persze bökte Róma szemét, így hát jöttek, láttak és addig harcolásztak egymással, míg a punok maradtak alul. Ezután – ahogy a főváros történeténél is írtam – előbb jöttek az arabok, aztán az ottománok, majd a franciák, s végül mindenki ment haza. Nem cizellálom tovább, akit érdekel, olvasson utána.
A lényeg, hogy minden nemzet, amelyik itt élt, maga után hagyta a nyomait. A punok a Hannibál negyedet, ami az i.e. II. században „lakóövezet” volt vagy a Mago negyedet, ami még korábban épült a tengerparton. Aztán ott van a kikötő, a szárazdokkokkal, ahol a kereskedelmi és a katonai hajók készültek. Innen nem messze található az a hely, ahol az isteneiknek, Baal-nak, Hammon-nak és Tanit-nak mutattak be (néha akár emberi) áldozatot. A múzeumban pedig megnézhetjük az ásatások során fellelt mindennapi használati tárgyakat, sírköveket, urnákat, oltárokat, szobrokat egyéb ingyombingyom kütyüket.
A római korból ránk maradt a Byrsa domb tetején az Akropolisznak nevezett városközpont egy része, oszlopok és városfal-maradványok. Innen északnyugatra van a Malga ciszterna, ami a várost látta el vízzel. Az éltető nedűt egy vízvezeték hozta a városba a Zaghoua forrástól, ami kb. 70 km-re van innen. A rómaiaknak köszönhető az az amfiteátrum is, ahol Szent Perpétua és Szent Felicitász szenvedtek vértanúságot a keresztény hitük miatt (203-ban). A rómaiak építettek ezeken kívül cirkuszt, színházat (itt tartják napjainkban a Nemzetközi Karthágó Fesztivált), fürdőket és villákat. A különböző vallások keveredését ékesen mutatja, hogy találunk itt egy mecsetet (El Abidine), egy bazilikát (Szent Ciprus), illetve egy templomot Juno-nak szentelve.
Szerintem széledjünk szét, és mindenki nézze meg, ami kedvére való, hiszen lehet a múzeumban tett séta éppolyan izgalmas, mint a romok közti bóklászás. Ez a leírás úgysem tudja visszaadni a látványt, a hangulatot…
 
Tunisztól nagyjából 20 km-re találjuk Sidi Bou Said-ot, ami olyasmi lehet, mint nálunk Szentendre. Nevét Abou Said ibn Khaled ibn Yahia Ettamini el Beji után kapta, aki egyszer régen itt élt és valami vallási figura volt. A település hatalmas turista attrakció, lévén igen látványos a fehér falakkal és a kék ajtókkal-ablakokkal. Ezen kívül híres még arról is, hogy mindenféle művészek lakták és lakják, nemcsak helyiek, hanem külföldiek is.
Sidi Bou Said egy dombra épült, ennek azért van jelentősége, mert minden, amit érdemes megnézni hegynek föl található. Így az utcai árusok egy-egy dögmeleg nyári napon, hatalmasat kaszálhatnak a szomjas turistákon. Képzeljük csak el, 35-40 fok, elindulunk egy laza lejtőn fölfelé, ami aztán átmegy kissé, majd nagyon durvába, és még mindig nincs vége.
 
Útközben meg lehet nézni egy házat, amit múzeumnak alakítottak ki. Nagyon érdekes, ahogy keveredik az arab művészet a modern kor praktikus használati tárgyaival. Miután végigjártuk a kisebb és nagyobb szobákat, hűsöltünk egy kicsit a kertben (érdekes, ott nem érezni, hogy milyen forróság van odakint, szenzációs az épület kialakítása!) egy mentás zöld tea társaságában, akkor kutyagoljunk tovább. Igen, fölfelé, de én mondom, megéri. A dombtetőről pazar a kilátás a tengerre és a városra. Visszafelé már talán több a levegő, és meg tudjuk nézegetni a házakat, a rengeteg sok szép növényt, és ha éhesek vagyunk, akkor vegyünk valamit bátran a kis büfék valamelyikében.
S mivel utunk végére értünk, búcsút veszünk Tunéziától.

Legközelebb Madeirára megyünk. :)

(Nem minden képet én készítettem, innen loptam: worldstuff.net; en.wikipedia.org; superstock.com; rfoxphoto.com. Köszi nekik!)

214 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.02. 14:56:22

Nadine megvan és köszöni a szorítást.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.02. 15:09:23

@Nadine: Akkor siker? :)
@Mormogi Papa: Jót nevettem :) Igen, az utolsó videón pont olyan a zene és olyan lépésekkel lejtenek, mint a "mi" sváb susztertáncunk :) Megdöbbentem egy pillanatra, de hát kicsi a világ, mindig is az volt...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.02. 15:25:08

@fiam: Ha az siker, hogy a leendő ügyvezető igazgató úr tegnap este visszalépett, akkor igen:)

Nem hiszem, hogy közrejátszott volna az, hogy tankkal álltam a szerkesztőség bejárata előtt.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.02. 15:35:37

@Nadine: Most már én is kezdek félni Tőled :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.02. 17:58:49

@Nadine: A kincstáras listát mikor küldjem (legkésőbb)?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.02. 18:31:46

@fiam: Ezek szerint mégse kell örökre a kaptafához láncolni őket? :-)))
Mivel a szöveg szerint Texasban, Dallas városában készült a felvétel, miért ne mutathatna egy bevándorolt német családot ? :-P Már csak azért is, mert a Világ bizony nagyon kicsi :-)
Éppen ideje távolabbról megnézni :-)

@Nadine: De akkor mégsem leend ügyvezető :-) Végülis ez egy köztes megoldás, nem? Se nem így, se nem úgy - akkor lehet, hogy én szurkoltam jól? :-)))
Azért azt a lila tankot megnéztem volna :-D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.02. 19:35:26

@Mormogi Papa: Hát, most úgy tűnik, egyelőre ez a jobb. Csak a munkánk, az nem bír csökkenni, basszus.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.02. 19:57:15

@Nadine:
www.youtube.com/watch?v=MjFcuTIN2Ss&feature=related
:-)

Szöveget magyarul itt találtam, de nem pontosan írták le:
www.musicalmuzeum.hu/indexmc.php?p=965&t=59
Főképp azon mulattam, hogy a
"Fehér kezében hamvas mirtuszág" helyett ezt írja:
"Fehér kezében hamvas pirtu száll,"
az "Amíg a muszklit csak melózni kell" helyesen: amíg van muszkli, csak melózni kell, stb.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.02. 20:34:31

@Mormogi Papa: Hú, ehhez most nincs erőm, majd hétvégén...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.02. 20:39:19

@Mormogi Papa: Igen, még az Apu családjából is mentek Ámerikába szerencsét próbálni, bár ők nem suszterok voltak. És visszatértek... Ezért nincs - ismert - gazdag nagybácsim, nagynénim, egyéb tehetős rokonom. És én magam sem vagyok az :)

@Nadine: Rendben.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.03. 09:50:20

Jó reggelt. Maybach, gyorsan csinálj valamit a köddel. A hétvégén még enyhe napsütéses időnek kell lennie. Minimum.

maybach 2011.12.04. 09:58:42

Jó reggelt kívánok!

A pénteket sikeresen teljesítettem, de szombaton mire felpattantam meghozták a ködöt.
Mivel nagy tétel volt olcsón (kínai) mára is jut.
A gyerekek változatlanul jó fejek. Sokuknál nagy kár, hogy megnőnek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.04. 12:50:10

@maybach: Akkor ezért kell gondolatban egyfolytában ködöt lapátolnom. Ma addig jutottam, hogy egy pillanatra már láttam a napot, de ez gyorsan elmúlt. A fenének van kedve ilyen fényben kimenni a kertbe, pedig fontos lenne...:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.04. 16:07:35

@maybach: Köszi a jó időt, egy órára még a napot is láttam. Szépen össze tudtam seperni a lombot, virágok betakarva, kerti szerszámok összeszedve, rend van. Már csak azt nem tudom, ki fog nekem ebédet főzni, míg én dobozolok. Hm...

maybach 2011.12.04. 16:24:43

Igazán nincs mit.
Az úttörő ahol tud segít.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.04. 18:01:48

Ma többen tavaszi kabátra cserélték a télit, itt, ahol a madár is jägeralsóban jár. Úgyhogy minden nappal közelebb vagyunk a tavaszhoz - ezt főként Jének mondom. A többieknek csak simán szép napot!

Benikuty 2011.12.04. 18:04:16

felénk nem járt a nap, de,
www.youtube.com/watch?v=5x6uQ6yZsOY
és lassan már semmi, csak kolbász. de az van;)

Benikuty 2011.12.04. 18:11:44

@fiam: :)január, február
itt a nyár...
léptem.

Benikuty 2011.12.04. 18:16:48

mégsem.
Beni kutya megvakult. Viseljük, ez van.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.05. 08:48:16

Jó reggelt, Maybach, felőlem stabilizálhatnád márciusig ezt a hőmérsékletet... Na jó, karácsonykor havazhat egy kicsit...

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.12.05. 08:49:08

Jó reggelt, jó hetet, jó kávét!

2011.12.05. 10:31:42

jó reggelt, vagy már inkább jó napot

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.05. 12:37:01

Napot, napot...
Tíz fok felett vagyunk. Izé... én nem hiszem, hogy...

maybach 2011.12.05. 12:49:23

Jó napot kívánok!
Tényleg csak, hogy az önzetlenségemet bizonyítsam.
Nekem ettől az enyhüléstől fáj ám a fejem.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.05. 16:22:51

Hát kéremszépen, itt akkora córesz, hogy már a fejfájásról is leszoktunk…
:-)
Ellenben a nebulók meg vagynak őrülve. Aminek mi nem örülünk :-(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.05. 16:58:44

@maybach: Nekem már tegnap este elkezdett fájni, mielőtt Pataki Zita meghirdette volna, hogy most kell kezdődnie...

maybach 2011.12.06. 08:05:54

Jó reggelt kívánok!

Remélem mára kevesebb a fejfájás. Én is igyekszem.
Napsütés, BL. forduló.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.06. 08:11:45

Jó reggelt. Mára kiadós bandzsítás jutott. Főleg azoknak, akik hullafáradtan éjjel fél kettőig American Idolt néznek röhögcsélve. Ó, mamám...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.06. 09:33:00

Hát, így Mikulás-nap tele tudnám pakolni ezzel-azzal a csehek csizmácskáját. Remélem, vastag bőr, őrzi a meleget...

maybach 2011.12.06. 10:20:55

Nadine!

Miért nem küldesz rájuk egy Toldi Miklóst? Jól földhöz verdesné a gaz kizsákmányolóidat, oszt jónapot.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.06. 13:07:41

Szép napot!

@Nadine: Gyere hozzánk Mikulás DISCOba, aztán próbáld elaltatni a tizenéves, bezsongott hormonlovagokat és hormonkirálylányokat... :)
@maybach: Kinizsinek szólok, ketten csak elbírnának a cseh vitézekkel.
@Jé: :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.06. 18:05:36

@fiam: Mivel, azzal, amit a csehek csizmájába tennék?:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.06. 19:02:45

@Nadine: Örülnének... :)))

Nem tudom, ma mi van, de nehezen tudok bejelentkezni ide, az oldalra.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.06. 19:44:17

@fiam: Mondjuk, ha belegondolok, talán tényleg altatóként hatna:)))

maybach 2011.12.06. 20:44:31

Toma!
Azonnal kerülj elő.
Gesztenyesütés mikróban.
Eddig az elfogadható és a bűn rossz között sikeredett.
Írj egy szösszenetet hogyan kell, mert megvadulok.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.06. 21:47:40

@maybach: Miért nem próbálod ki lángszóróval? Nagyon praktikus.

maybach 2011.12.06. 22:26:22

Ne is mondd! Nem tudom mikor hol rontom el.
Viszont Chelsea és Barca behúzta a kötelezőt.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.07. 01:54:16

Na, túléltük. Mikulás is volt. Hihetetlen, hogy nagy culák, milyen ragyogó szemmel tudják nézni a Télapót, mennyire örülnek a csomagnak, hogyan suvickolták a csizmájukat és énekelnek neki. A legjobb az volt, hogy mindenki kért egy ölelést tőle.
Mi is kaptunk csomagot. Virgácsról elfeledkezett... :)
Itt már totál karácsonyi hangulat van, otthon csak a rántott máj és az olaj nyomai a konyha falán és plafonján...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.07. 08:06:25

Jó reggelt.

@fiam: A falon sütöttétek? Akkor ez vándor máj:)

maybach 2011.12.07. 10:28:45

Jó reggelt kívánok!

Fiam!
A rántott máj jobb, mint a falra hányt borsó.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.07. 10:54:56

Jó napot, tökéletesen sülő gesztenyét annak, aki szereti !

@maybach: Utóbbi az egyetlen alkoholtartalmú zöldségféle :-) Legalábbis a vicc szerint.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.07. 12:28:54

@Nadine: Ez az, hogy a fene vigye el...
@maybach: Most is igazad van. Ha az otthonkád tesz bölccsé, elkérem a szabásmintáját :)
@Mormogi Papa: Ezt még nem hallottam; tetszik :) Nem a produktum, hanem a meghatározás.
@Jé: Szia!

Ha vicc, akkor én is írok egyet:

A családnál spenótfőzelék az ebéd.
A kisfiú így imádkozik:
- Édes Jézus, légy vendégünk, edd meg, amit adtál nékünk! Ámen.

2011.12.07. 12:36:27

@fiam: :))) sikerült feldobnod a napomat, nagyon édes ez a vicc!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.07. 13:27:13

@fiam: Ebből egyenesen következik az isteni származásom, én imádom a spenótot:)

maybach 2011.12.07. 14:30:27

Spenótot nagyon sokáig nem voltam hajlandó megenni. Most meg már szeretem.
Ez lehet a megvilágosodás.

Kisfiam kelj fel és menj be az iskolába.
Nem akarok.
De be kell menned.
De nem akarok.
Miért?
A diákok utálnak, a tanárok utálnak. Nem megyek.
De bizony, hogy bemész.
Miért?
Mert 47 éves vagy és te vagy az igazgató.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.07. 15:47:40

@Jé: Örülök :)
@Nadine: Ezt eddig sem vitatta senki :)
Amúgy nálunk is kedvenc, kell is a vastartalma miatt.

Kissé áttételesen, de ehhez kapcsolódik:

- Hova ül a tehén a buszon?
- Legelőre.

@maybach: Ebből hál' Istennek csak a kor stimmel, illetve basszus, pont az...

maybach 2011.12.08. 08:38:21

Jó reggelt kívánok!

Hova fekszik le a hím gorilla aludni?
Ahova csak akar.

Szépen süt a Nap és csúnyán kikapott a MU.
Érdekes.

2011.12.08. 09:35:20

Sziasztok!

szépen süt a nap és a zorkán erejű szél felborítja a fél világot. mondtam már, hogy utálom a telet?!

maybach 2011.12.08. 10:19:59

Felénk felfelé hullanak a falevelek.

2011.12.08. 11:03:06

akkor mégis inkább ősz van...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.08. 11:48:04

Jó napot. Szép áprilisunk van, nemdenem? "Az április... bolond hónap, soha ne higyj..." a végét elfelejtettem :-(

@maybach: Ez a vicc nálunk mindennapos, tekintve Mormoginé állását :-) @fiam: A tehenes jobban tetszett, mint a Gorillás, de ne mondd meg Neki :-)

Valahol azt írták, közlik a 10 legjobb karácsonyi viccet. Elolvastam, kétségeim vannak. Íme egy mutatóba:

A skót kisfiú megkérdezi az apjától:
- Apa, mi lesz karácsonykor a fa alatt?
- Parketta, kisfiam.

2011.12.08. 12:04:51

@Mormogi Papa: pedig ez vicces. vagyis inkább nekem tetszett :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.08. 12:13:59

@Jé: Jellemző, hogy a tízből csak négyet tettem el szövegként...
Itt a másik viszonylag jó:

Két rendőr elmegy az erdőbe, hogy karácsonyfát vágjanak maguknak. A térdig érő hóban gázolva órák hosszat keresik a megfelelő fenyőfát, de nem találják. A nap lenyugszik, feltámad a jeges szél, a távolban felvonyít valami állat.
Az egyik rendőr odafordul a másikhoz:
- Na, ebből nekem elegem van! A legközelebbi fát kivágjuk, akár fel van díszítve, akár nincs!

Meg a kihagyhatatlan...
Két szőke nő beszélget:
- Képzeld, idén a karácsony éppen péntekre esik!
- De remélem, nem 13-ára...
(Részemről nem kedvelem ezt az alosztályt...)

2011.12.08. 12:44:04

@Mormogi Papa: booooooo :( ezek nagyon megfáradtak

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.08. 19:01:33

Megnyugtatok mindenkit: megvagyunk. És ti ?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.08. 20:11:34

@Mormogi Papa: Gond volt?
Azon kívül, hogy ma nemigen aludtam, mi megvagyunk.
Az időjárásban sem volt semmi különös.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.08. 21:11:30

@fiam: Ha arrafelé semmi különös sem volt, annak örülhettek - szinte mindegyik híradó beszámolt a viharról. Reggel még "csak" 90, estére már 110 km/óránál is nagyobb széllökéseket mondtak a fővárosban... A gyerekek is megkergültek - melyhez hasonló lyókat nem kívánok, a f.ö.m. :-)

Hogy Hacseket idézzem:
"Az utóbbi időben pár repülőgépen kívül alig esett valami!"

2011.12.09. 08:48:54

Jó reggelt!

Végre PÉNTEK, már nagyon vártuk :)

2011.12.09. 16:47:24

wow, sehol senki.... :)
most akkor Nadine helyett én beszélgetek magammal és jó hétvégét kívánok. mindenkinek.

maybach 2011.12.09. 17:23:04

Jó hétvégét.
Jó mozgalmasra sikeredett a dolgozós vége. Remek.
De fene bánja.
Itt a hétvége és lehet etetni a vadakat.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.09. 17:49:50

@Jé: Jó pénteket és hétvégét! Rövid alvás és hosszú távollét után most értem haza.
Neoex kakast és pipit vágott, a tavaszi kiscsibék nőttek ekkorára. Ilyenkor szeretnék vega lenni, de győz a ragadozó bennem...
@maybach: A hétvégét én sem bánom :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.09. 18:44:16

Jó pénteket, jó szurkolást, most értem haza. Lilla motorháztetője alól nagyon fura dörgés hangzik gázadáskor, és nem, nem a kipufogó csinálja:(

Viszont az idei utolsó megrendelések kiszállítva, fizetés felvéve, már csak a jövő hetet, meg az az utánit kéne túlélni, és vakációóóóóóóóóóóóóóóóó!!!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.09. 20:01:39

@Nadine: Nem is tudom, hallottam-e, olvastam-e ilyet Tőled, hogy vakációóóóóóóóóóó. Nagyon fura.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.09. 21:51:57

@fiam: Minap megkaptam a táblázatot, ki mennyit szabadságnapot vett ki, mennyije van még, és hozzá volt fűzve, hogy én természetesen nem tudom átvinni a köv. évbe, mert azt nem lehet.
Elmondanám, hogy egész évben 6 egész napot vettem ki, és 22-őt nem... Reális?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.09. 22:29:51

@Nadine: És nem azért, mert én vagyok a munka hőse, hanem mert ennyi "hiányzást" tudtam megoldani folyamatos emberhátrányból:((( De jövőre rutinosabb leszek, az tuti. Nem akarok még egyszer ilyen zombi állapotba kerülni, mint most.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.09. 22:52:01

@Nadine: Egyrészt maximális elismerés és együttérzés, másrészt meg nagy kalappal!!!
Listám nemsokára megy. Nem lehetne hetilapot csinálni? Annyi jó téma van... :)
Jelzem, leengedtem a redőnyt, lófejek nem jutnak át rajta........................................

maybach 2011.12.10. 09:06:51

Jó reggelt kívánok!

Nadine!
Ne hagyd magad!
Azt nem tudom hogyan csináld, de mégis.
Toma elveszett.

Este viszont komoly foci lesz.

Real Madrid vs. Fc. Barcelona.

Csak szólok.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.10. 10:05:44

Jó reggelt. Mindjárt indulok a szokásosan legrosszabbkor rosszul lévő Stefivel az állatorvoshoz, aztán egy kicserélődött Stefivel vásárolni, ide-oda, eközben olyan diszkrétek leszünk, mint egy Harley-felvonulás. Klassz.

@fiam: Köszi. Indítványoztam még 2 magyar oldalt, hátha...

@maybach: Toma mostanában csak a Facebookon boldogítja a népeket. Le vagyunk tojikálva.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.10. 10:09:37

Húha, erősen nagy az esélye, hogy J betű nap van! Boldog névnapot, Betűkém!:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.10. 10:59:55

@Nadine: Klassz lenne.
Jé, ha úgy van, ahogy Nadine mondja - meg egyébként is - sok örömöt, boldogságot!

maybach 2011.12.10. 19:19:58

Jó estét kívánok!
Én névnapok megünneplésében roppant erős vagyok.

A sajátomat se tudom sose.
De, ha így van, meg ha nem akkor is, szia Jé!

maybach 2011.12.10. 23:56:04

Helyre állt a világ rendje újra.
Real M vs. Barca 1:3

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.12. 08:26:36

Jó reggelt.

@maybach: Hát nem egészen, mert már megint hétfő van. Viszont jövő héten érkezik a Túsz, tehát mégis:)

maybach 2011.12.12. 08:54:36

Hétfőt nem szeretjük, bár kedd jön utánna és az jó.

2011.12.12. 09:36:55

jó reggelt mindenkinek!
ez a hétfő most annyira nem fáj, mert nem volt egy halleluja a hétvége.
a köszöntéseket köszönöm, bár nem most tartottam, de kedvesek vagytok!!!! :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.12. 09:41:18

@Jé: Képtelen vagyok megjegyezni, akiknek többször is van egy évben... Az én névnapomat életem első 20-25 évében úgy kellett nagyítóval keresni a naptárban, mert hol Gézává, hol Mátyássá, hol szökőnappá lettem... De akik így dúskálnak, azok válogathatnak is:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.12. 09:42:40

@Jé: Most kapcsolok: mi az, hogy nem volt egy halleluja a hétvége? Én például szénné égettem az egyik ujjam a jobb kezemen ragasztópisztollyal... Az sem smafu, de halleluja sem, az kétségtelen. Nálad mi volt a nem halleluja, ami után még egy hétfő sem olyan borzasztó?

2011.12.12. 10:00:02

először is péntek este cégileg kellett a fehér asztalnál jópofizni, aztán az afterpartin nyelni a füstöt, majd másnap másnaposan a karácsonyi forgatagban szó nélkül hagyni a lökdősődést, és a felét sem megtalálni, annak, amit elterveztem, majd vasárnap törit tanulni a gyerekkel, közben mosni, főzni, takarítani, stb. most pihenek :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.12. 10:05:23

@Jé: Akkor Te még örülhetsz, mert túlvagy a céges bulin. Nekem mindenáron be akarják préselni jövő hétre, basszus:( A többit ismerem, csak én nem a gyerekkel tanulok, hanem a kutyával rohangálok minden eltervezett napomon nem eltervezve állatorvoshoz. Ezért mindenhonnan elkésve, lemaradva stb.

2011.12.12. 10:14:39

Nadine, egyszer le kéne ülnünk, hogy egymást sajnáljuk. Szerintem hulla jót tenne mindkettőnk lelkének :))))
Alig várom a jövő hetet, hogy végre lehessen egy picit lazítani, mert nem egyszerűen fáradt, hanem már kimerült vagyok. Gondolom, te is.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.12. 11:20:42

@Jé: Igen, az nem kifejezés. Egész éves, sőt, másfél éves fáradtság van rajtam. A legszebb az egészben, hogy kilátás sincs a javulásra:( Most megszakadunk, hogy a két ünnep közt ne kelljen dolgozni, de itt annyi a munka, hogy ezért a néhány napért januárban is meg fogunk szakadni. Végem van, fizikailag, lelkileg, mindenhogyan...

2011.12.12. 11:53:17

az utolsó mondat dettó, nálam ugyanez

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.12. 12:32:16

@Jé: Szép kis évzárás... Viszont amiért ilyen rendes kis rabszolga voltam, kapok egy állandó Túszt karácsonyra:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.12. 12:44:28

Szép napot!

Beállok a sorba. Nem elég, hogy fáradt vagyok, de állandóan álmos is, megint nem tudok aludni. Azt tudtátok, hogy a Mixtura pectoralis, vagyis az a finom/borzasztó köhögtető lötty felviszi a vérnyomást, szorongást okoz és olyan izgatottságot, amitől két napja le sem hunyom a szemem? De nagyon jó a fulladásomra, már egész szépen kapok levegőt, ha veszek :)
És most kivételesen azt kívánom, hogy még egy pár napig inkább legyek kialvatlan, magas vérnyomásos, de élő, mint igen alacsony vérnyomású holt.

Azért, mert van egy jó hírem is: időközben összehoztunk egy könyvet. Bemutató: holnap.
Úgyhogy élni sem élek már :)

2011.12.12. 12:45:15

@Nadine: jó neked, hozzám nem jön senki. Viszont én is jó kislány voltam, ezért megleptem magunkat egy karácsonyi utazással :) jövő csütörtökön indulunk

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.12. 14:22:03

@Jé: Hú, de szuper! Hová?

@fiam: Azért egy saját könyvbemutatóra illik életben maradni, nem?:)

2011.12.12. 14:37:19

@Nadine: khm... csak ide, New York-ba

@fiam: gratula, holnap estig még bírd ki!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.12. 15:43:49

@Jé: Tyű és aztamindenit!!! Ez ám a vigaszutazás:) Lánykádat is viszed?

Apropó, utazás... Mi a túró van Zuzukával? Emigrált valamilyen egzotikus országba?

2011.12.12. 16:02:52

@Nadine: természetesen, bár ő nem érdemli meg :)

Zuzukát én szintén az arckönyvön szoktam látni, ide már ritkábban néz be

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.12. 17:48:32

@Nadine: Igen, csakis az illem kedvéért :)
@Jé: Köszönöm szépen, iparkodom :)
Az utazáshoz gratula! Annyifelé mennék én is! Nagyon örülök, ha helyettem az ismerőseim legalább szem-, fül-, orr- és bőrtanúk. Gondolom, majd erről az útról is mesélsz.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.12. 17:59:50

@Jé: Nem szeretem. Nem tudom az ilyen kémkedős helyeket megszeretni.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.12.13. 01:34:05

tettem fel új posztot/receptet CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE... :D
süti beállítások módosítása