Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Barangoló: Xmas in New York II.

2012.05.08. 05:00

Folytatjuk a bámészkodást Manhattanben, ezúttal az ún. Uptown túrára invitálnám meg az érdeklődőket. Ma is elég hosszadalmas napunk lesz, készüljünk fel jó sok sétára.

 Újból a Times Square-ről indulunk, mivel ez egy ilyen központi hely, a legtöbb városnéző cég innen indítja a buszait. A múltkor nem említettem, de mindenképpen szót érdemel a téren lévő Hershey’s Store. Ez egy frankó kis csokibolt, ahol csak az ő cuccaikat lehet kapni, szemkápráztató választékban és mennyiségben. Amerika egyik leghíresebb csokigyárát Milton Hershey alapította, aki 1894-ben határozta el, hogy a már korábban kitalált karamell szeletkéit beborítja a kakaós finomsággal. Azóta aztán töretlen a siker, mára rengeteg fajta terméket dolgoztak ki. Ha akarunk, még visszajöhetünk ide, de ne merüljünk el már az elején egy helyen.

Északnak indulunk az 8th Avenue-n, és lassan elérjük a Columbus Circle-t, ami nevéhez méltóan megfelelően gömbölyű. Körben hatalmas felhőkarcolók, köztük a Time Warner Center, üzletekkel, irodákkal; illetve a Trump International épülete. Ebben szálloda működik, de szép nagy, és igen drága lakásaik is vannak. Előtte egy földgömb szobor, illetve a körforgalom közepén, egy oszlop tetején áll a névadó, Kolumbusz Kristóf szobra.
 
Na, és akkor most ejtsünk pár szót a város szívéről, a Central Parkról is, merthogy ott megyünk el majd mellette (először balról, aztán jobbról). 1857-ben nyitották meg a nagyközönség előtt, s jóllehet eredetileg nem úgy tervezték, hogy ilyen is lesz a városban, de a népakarat győzött. Kellett egy olyan hely, ahova a zemberek elmenekülhettek az akkor már igen zsúfolt metropoliszból, ezért pályázatot hirdettek a park megépítésére. A nyertesek Frederick Law Olmstead és Calvert Vaux lettek, végül ők hozták össze ezt a gyönyörűséget. A teljes területe 3,41 km2 (a mi Városligetünk 100 hektár). Ez - lássuk be - elég lenyűgöző méret, főleg ha azt nézzük, hogy nagyjából 30 év alatt megnégyszereződött a New York-i lakosok száma. Ezeket az embereket el kellett szállásolni valahol, így rohammunkában húztak fel házakat.  S mégis, okosan átgondolva belátták, hogy a zöldségeknek is helyet kell hagyni. Lett is benne sok-sok csóvány, mellettük tavak, sétányok, különböző sportpályák, játszóterek és egy állatkert is.
 
Induljunk el északra, s nemsokára elérjük a Dakota házat, ahonnan egyenes út vezet a Strawberry Fields-hez. Akinek ezek ismerősen csengenek, jól kapizsgálja: 1980. december 8-án a Dakota ház előtt lőtte le John Lennont David Chapman. A parkban található emlékezőhelyet hívják Strawberry Fieldsnek, amit Ed Koch építész tervezett a zenész 45. születésnapjára. Nagyon pofás kis dolog, a középpontja egy ösvény, mozaikkal díszítve, s egyetlen szóval, „Imagine”. Aki akar, tegyen le egy szál virágot, aztán sétáljunk tovább.
 
 
 
 
A 81. utcánál áll az American Museum of Natural History 25 épülete, amikben összesen 46 kiállító terem van, egy planetárium, kutatólaborok és egy könyvtár. Maga a főépület is igen impozáns, de egy élet nem elég, hogy bent mindent megnézzünk. Haladjunk.
Még mindig a park mentén vezet az utunk, például a Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir mellett. Ez régen vízgyűjtő volt, manapság már nem annak használják. Fogjuk rá, hogy tó, s mint ilyen 43 hektárnyi területet foglal el. Kedvelt a turisták körében, hiszen tavasszal a cseresznyevirágzást lehet nézni, meg egy csomó rododendront, és mindenféle madarakat. A helyiek meg azért szeretik, mert egy futóösvény van körülötte, de különben is szép.
 
El ne felejtsem megemlíteni, hogy az út, amin végigbandukoltunk, a Central Park West. Értelemszerűen a park nyugati felén van, de arról ismert, hogy egy csomó híresség lakik a környéken. Rögtön mindjárt a Dakota házban Yoko Ono (ő és John Lennon már azelőtt is itt éltek, hogy az ex-Beatles zenészt megölték), aztán Bono, Diane Keaton, Diana Ross, Sting, Madonna, Woody Allen, stb.
 
A következő megállónk már arrébb van, a Morningside Heights környéken a Cathedral Church of Saint John the Divine. A kilométer hosszú név egy kívül-belül gyönyörű templomot takar. A belső területe 11.200 m2, a hossza 183 méter, a szélessége 70 méter, és a legnagyobb belső magassága 38 méter. Tehát nem kicsi. Van neki egy beceneve is, mégpedig St. John the Unfinished (vagyis befejezetlen). Még 1888-ban kezdték el építeni, aztán közbejött a két világháború, meg az, hogy akárhányszor álltak neki újból, mindig más-más stílusban tették. Kezdetnek volt bizánci-román, aztán a századforduló után gótikus. 2001-ben még jött egy tűzvész is, ami miatt a katedrálist hét évre bezárták. Az építést azóta sem fejezték be, bár ha szemben állunk vele, ez nem tűnik fel.
 
Innen egy kis sétával le tudunk baggyogni a Hudson folyóig, és a Riverside Parkban megtekinthetjük Grant tábornok sírját. Akkora, hogy eltéveszteni se lehet. Ulysses S. Grant a polgárháborúban szerzett nevet, illetve ő volt az USA 18. elnöke. A mauzóleumba temették még a feleségét is, de ennél több látnivalóra ne számítsunk. És öltözzünk fel jól, mert a vízparton cefet hideg bír lenni.
 
 
Menjünk tovább, lassan átcsorgunk egy korábban híres, vagyis inkább hírhedt negyedbe, a Harlembe. Fogadjunk, hogy erről mindenkinek a rapperek, meg gengszterek, meg hasonlók jutnak eszébe, pedig. A városvezetés hatalmas pénzeket ölt abba, hogy ezt a környéket rendbe tegye, normális körülményeket biztosítson az itt lakóknak, így aztán napjainkban már Harlemben sem nagyobb a bűnözés, mint a város többi részén. Ezt mintegy alátámasztandó, Bill Clinton korábbi elnök is a West 125th Street-en tart fenn irodát. Az viszont kétségtelen, hogy az afro-amerikai népesség nagyon nagy része itt telepedett le, de olyan nagy nevek jöttek innen, mint Marcus Garvey vagy Malcolm X és Jesse Grey. Ők anno mindannyian a fekete lakosság polgári jogaiért küzdöttek.
De néznivaló is akad bőven: például rengeteg különböző felekezetű templomuk van.

V
agy az Astor Row, ami a 130. utca egy részének a neve. A telkek eredetileg az Astor család birtokában voltak, s ők olyan házakat építettek, amelyeknek mind volt hátsó kertje, meg verandája, és egészében olyan érzést keltenek, mintha az ember a déli vidéken járna.

 
 
 
 
Aztán, akit érdekel, a 135. utcában találja az egykori Harlem YMCA épületét (nem, nem a Village People daláról van szó, hanem egy Young Men's Christian Association nevű, 1844-ben alapított szervezetről) , valamint a 125. utcában az Apollo Theater-t. Ez utóbbi New York legrégebbi és leghíresebb színháza. Többek között Ella Fitzgerald, Billie Holiday, James Brown, Diana Ross és a Jackson 5 lépett itt fel.
Még valami: ha híres márkák olcsó utánzataira fáj a fogunk, azokat a Harlem Market-on fogjuk megkapni.
 
Ezután fogjuk magunkat, délnek fordulunk, és leballagunk a Park keleti oldalán. Az 5. sugárúton a leggazdagabbak laknak, olyan drága lakásokban, amilyenről a földi halandó álmodni sem mer.
Nekünk viszont elérhető a Museum of the City of NY (várostörténet), a Guggenheim (modern és kortárs művészet), a Metropolitan (klasszikus művészet, illetve cuccok a világ különböző tájairól), a Whitney Museum (itt minden van, a festményektől a videó konstellációkig) vagy a Frick Collection (főleg európai művészet), illetve a Central Park Zoo.
 


Az állatkert tök jópofa hely, főleg ha túléljük az első sokkot, hogy a Madagaszkárból megismert szereplők nem itt laknak! Se Gloria, se Alex, se Marty, se Melman... Pingvinek vannak, de nem kommandóztak. Viszont a fókák, akik a kert közepén egy oldalt átlátszó medencében és egy műsziklán kerültek elhelyezésre, kérés nélkül olyan show-t nyomnak, hogy még! A többiek viszonylag unalmasak, a jégimaci konkrétan rá se fütyül az emberre, a hópárduc meg láthatatlan. Az egyéb kiállítások, trópusi ház és terrárium gyerekkel kötelezően megtekintendő.

 
 
 
 
 
Amint sikerült a kölyköket elszakítani a városi vadasparktól, sétáljunk le a Central Park délkeleti csücskéhez, és álljunk meg egy pillanatra szájat tátani a Plaza Hotelnél. Újabb példa arra, hogy a jenkik mennyire bátran építkeznek fölfelé. Ezt a szállodát még 1907-ben (!) építették, Henry Janeway Hardenbergh tervei alapján. A 20 emelet magas, francia reneszánsz stílusú épület a város egyik ismertetőjele.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A 7. sugárúton találjuk a Carnegie Hall-t, amit 1891-ben adtak át a nagyközönségnek. A nevét az építője, Andrew Carnegie után kapta (ő állta a számlákat is). Belül három koncertterme van, egyik nagyobb és impozánsabb, mint a másik. Egy vicc is kötődik az épülethez: állítólag egy járókelő megállította Jascha Heifetz, világhírű hegedűművészt, hogy megérdeklődje, miként juthatna el a Carnegie Hall-ba. A válasz: gyakorlással!
 
 
 
 
Itt most újból megállunk, egy napra ez bőven elég volt. Mivel engem megfogott a város, távolabbi terveim között szerepel még egy (vagy több) látogatás ide, a rengeteg kimaradt látványosságról máskor számolok be.

 

157 komment

Címkék: barangoló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.16. 11:18:14

@maybach: Ezek szerint te tudsz házhoz járó sebészt, röntgent és hasonlókat... Mert én mindennap ide vagyok kötve, reggel 8-tól este 10-ig. Túlzás nélkül. Ha be kell mennem valamiért havonta egyszer-kétszer a szerkesztőségbe, akkor egész hétvégén dolgozom.

maybach 2012.05.16. 12:04:57

Élek, de csak alig.

Ha tudnék hazhoz menős sebészt elárulnám. De 8-tól 22-ig dolgozni magában is egészségtelen.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.16. 12:19:03

@maybach: Ebben maximálisan egyetértünk. Ezt csinálom két éve:(((

maybach 2012.05.16. 14:35:35

Nem vagy egyedül. Ezzel együtt szépen megyünk vissza az időben.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.16. 15:37:42

@maybach: Ha anyagilag érted, hát abban is igazad van.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2012.05.16. 18:06:54

@Nadine: Köszönöm szépen!
Fogyok, fogyok...
A Facebook, hogy úgy mondjam, munkaeszközöm. Nehézkesebb lenne az életem nélküle.
Eltűnésem oka nagyon egyszerű: hozzátok hasonlóan dolgozom. Áprilisban három hét alatt egyszer aludtam otthon éjszaka. Korábban is kezdtem, később is mentem haza. Néminemű írnivalóval is megkínáltak, valamint júniusban házfelújításba kezdünk és a logiszika stb. az én feladatom. Örömteli esemény pici bonyodalmakkal...
Az apróságokról meg nem beszélek :)
Ja, még egyet megemlítek, mert az nagyon pozitív (nem, nem a Wassermann-tesztem) - osztálytalálkozónk volt szombat 15 órától vasárnap 10.30-ig :) Próbálom valahogy kiheverni, pedig csak egy pohárka pezsgőt ittam.

Gyógyulást és jobbulást minden arra rászorulónak!
Gyakori Túszejtést!
Jé, ha egyszer eljutok NY-be, mindenképp a Te leírásod alapján fogom nézni a várost, nagyon élvezem a beszámolóidat!

2012.05.17. 08:04:03

jó reggelt!
lassan jöhetne már a tavasz, mert reggelente eléggé befagy a..... lábam.

@fiam: köszi :) azért ha van néha egy kicsi elfecsérleni való időd, benézhetnél hozzánk

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.17. 08:33:35

Jó reggelt.

Nálam konkrétan napok óta megy éjszakánként a fűtés, úgy látom, ma nappal is fog. Bakker.

2012.05.17. 09:08:37

én még dacolok az elemekkel, és reménykedem a javulásban

maybach 2012.05.17. 12:15:56

Jó napot kívánok!

Felénk eszement szél van.
Nagyon jó. Legalább tudom mitől fáj a fejem napok óta.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.17. 12:18:32

@maybach: Itt is őrült szél van, legalább jól hozza-viszi a munkagépek zaját, akár a házam előtt dúlnak, akár méterekkel arrébb. Mindenben van valami jó, igaz?:)

maybach 2012.05.17. 12:32:48

Persze, és én igyekszem is meglátni.
Csak tele ment a szemem is porral.

spájdernecc 2012.05.17. 14:56:22

Jó napot!
mára inkább egy Chicago városnézés lenne stílszerű
/ persze Bull's meccsel /

2012.05.17. 15:06:25

@spájdernecc: miért, mi van Chicago-ban?

spájdernecc 2012.05.17. 16:30:50

@Jé:
tudtommal szél :)
dögivel
mint itt és most

2012.05.17. 16:33:04

@spájdernecc: jaaa, szeles város, hát persze.... jesszus, ennyire le vagyok lassulva! vagy már le is állt az agyam teljesen :)))

spájdernecc 2012.05.17. 17:14:50

@Jé:
vagy csak én vagyok túlságosan az eposzi jelzőkre :)

2012.05.18. 08:23:12

Jó reggelt!
Halleluja, péntek! :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.18. 14:27:19

A mocskos k.rva nénikéjét az összes tirpák segédmunkásnak, aki úgy érzi, hogy joga van kiszedni 15 éves díszbokrokat egyetlen rohadt szó nélkül!....:(((((

2012.05.18. 17:07:09

uhhhh, bakker! ezt élőben is előadtad nekik?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.18. 20:13:41

@Jé: Csekély árnyalással, de igen, üvöltve...

Direkt megkérdeztük hetekkel ezelőtt, mentsük-e a növényeket. Azt mondta a munkavezető, nem kell, az utca közepén megy majd a fővezeték. Erre mi történik??? Úgy üvöltöttem, mint a sakál, mert erre kissé érzékeny vagyok. Kiderült, hogy valami gázvezetékbe ütköztek, és mégsem ott megy a fővezeték. Mire kérdeztem, hogy és maguk szerint akkor be sem kell csöngetni, jelezni, hátha még meg lehet menteni valamit, csak büdös bunkó módra nekiesni és markolóval kiszedni, amivel más évekig küszködik? (És nem kevés energiájába, pénzébe kerül, mire az ócska utcatalajban ilyen növényeket nevel) Úgyhogy egy szó nélkül most szépen megfogták, átvitték az árokba a bokrokat (ott most áll a víz), és holnap visszaültetik. Ott fogok állni mellettük egy lapáttal,és fejbe verem, amelyik nem elég gondosan bánik szerencsétlen bokrokkal. Persze, ettől még a lekaszabolt vérszilvafám ágait nem tudják visszaragasztani. Érted, kellett az intimitás a mobil vécének, szerintük ez teljesen indokolt. Még csak nem is előttem csinálták a földmunkát, hanem Kenny üres telke üres utcafrontján, mégis kiszedték a házam elől a bokrokat... Kíváncsi vagyok, mit fognak szólni, ha megírom a csatornázási műveknek, hogy mennyi az eszmei értéke egy ilyen fának mondjuk 5 évesen, meg a két díszcserjének, és mennyit érnek ezek a 15 évesek, amiket tönkretettek... Mármint kártérítési igényként. Akkor biztosan nem fogják ilyen vidáman túlordítani a markolót Matyi és a hegedűs kíséretében, hogy csuhajja... Mert ezt hallgattam ma egész nap, a rezonáló ablakok mellett. A szomszéd csaj mondta, hogy látta, amikor vágták a fa ágait, közben végig felfele pislogtak a teraszomra, hogy látom-e... Még tudták is a rohadtak, hogy itthon vagyok. A guta majd megütött, komolyan.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.18. 20:17:06

Ja, és minap olvastam az Érdi Újságban, hogy az önkormányzat megbünteti azokat, akik nem ápolják a házuk előtti területet. És azokkal mit csinál, akik mások ápolt előkertjét tönkreteszik??? Egyenként tudnám a kezét eltörni mindnek, esküszöm.

2012.05.18. 20:55:35

bocsi, de ezt szívesen megnéztem volna :) mármint, ahogy megtanítod kesztyűbe dudálni a sok trógert..

Egyébként sztem ezt az önkormányzatnak is meg lehetne írni, és beleverni az orrukat abba, hogy mekkora töketlen népek.
Sajnálom, hogy az egyéb nyűgjeid mellé még ezekkel is küzdened kell :(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.18. 21:19:10

@Jé: Roppant harcias tudok lenni:))) Így utólag belegondolva, elég vicces látvány volt, ahogy a munkások ketten küzdöttek, hogy arrébb vonszolják az árokba a bokrokat, nyakukat behúzva, de bakker, igazam volt...

Igen, elég sok ez mostanában. És hogy szép, pihentető hétvégénk legyen, holnap is jönnek. Itt fognak dübörögni reggel 7-től este 7-ig, mint már hetek óta. Már a gondolataimat sem hallom, és így kell dolgozni egész nap, a lármában, dübörgésben, állandóan az ablakhoz ugrálva, mit barmolnak szét éppen. Mondanom sem kell, semmilyen fix menetrendjük nincs, és eszükbe sem jut megkérdezni a delikvenseket, hogy esetleg ki akarnának-e állni a saját udvarukból az autójukkal, ha dolguk lenne aznap... Eh, Balkán...:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.19. 07:38:24

... és mérhetetlen hosszú pihenést követően 3/4 7 óta ismét dübörgésben... Isteni.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2012.05.19. 08:42:28

@Nadine: Hajrá! Nem vagy egyedül... Ha vigasztal, úgy en bloc tele van az én bugyrom is és még annál is jobban.
Falra mászok attól, ha nem tisztelik a más munkáját, ha illetlenek és udvariatlanok, hogy finoman fogalmazzak.
De keseregtünk eleget, most csináljunk úgy, mintha lenne valami jó is.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.19. 08:52:36

@fiam: Stimmt. Bár a tegnapi napot elnézve, annak is örülnék, ha ma megúsznám a kísérőzenét.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.19. 09:25:43

Na, az egyik bokromat némi vezénylettel visszaültették, a másikat hétfőn. Remélem, kibírja addig a vizesárokban. Ezt a szegény meg majd jól belocsolom este... Össze-vissza letörték az ágait, pedig már tornádót is kibírt ebben a rettenetes földben:(((

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.19. 13:29:54

És akkor most a kerten belül ültetek, hátha azzal kapcsolatban nem ér váratlan és kellemetlen meglepetés. Most, hogy rendet raktam.

maybach 2012.05.21. 07:49:47

Jó reggelt kívánok!

Látom más se unatkozott a hétvégén.

Péntek este megnéztük a Cirque du Soleil Alegría c. előadását.
Pazar.

2012.05.21. 09:24:00

Jó reggelt!
@Nadine: élnek még a melósok vagy rendet tettél közöttük az ásóval?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.21. 09:25:08

Jó reggelt.

@maybach: Nem is értem, miért használják a nevükben a "cirkusz" szót, illetve, ha ez a cirkusz, akkor hogy használhatják bármi más produkcióra... Külön műfaj, amit csinálnak, fantasztikus. Élőben még sosem láttam, de tévében mindig odaragasztott a székhez, pedig a klasszikus cirkuszt nagyon nem díjazom.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.21. 09:32:06

@Jé: :)) Egy mályvát már visszaültettek, a másikat vízbe tették és ma reggel haptákban becsöngettek, hogy szeretnék-e elmenni bárhová autóval, mert most még megtehetem, és hogy szólni fognak, ha az ültetésnél tartanak, hogy kijelöljem a pontos helyét. Vajon, ha nem rontok ki múlt héten, hogy mennének a dolgok? Kinézek, és volt kert, nincs kert? Lilla betemetve?...:)))

Az elültetett mályva nagyon küzd, én is érte, többször is meglocsolom, de ebben az építési homokban, amibe visszatették, nincs túl sok esélye szegénynek.

2012.05.21. 10:05:30

@Nadine: ezek vaddisznók, ne várj tőlük mást

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.21. 10:19:04

@Jé: Jól látod a kérdést. Az előbb kinéztem, és megint rájuk kellett szólnom, mert a világ legtermészetesebb dolga számukra, hogy a sásliliomon pihentessék a nagylétrát. Baszki, ezek csak használják az egész világot, de nem látják.

2012.05.21. 10:59:57

@Nadine: :( előbb-utóbb ki fogják érdemelni azt az ásót

maybach 2012.05.21. 11:08:46

@Nadine:

Valóban nem cirkusz.
Valami nagyon aranyos sajátos mesevilág.
Szerencsére állatok nélkül, ám annál több fantasztikus artistával és nagyon jó zenével. Egy sima koncertnek is bevállna.

Az orkokkal óvatosan. Többen vannak.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.21. 11:34:55

@maybach: Az orkokat ne is említsd... Tegnap este megint hallottam (nem volt nehéz), hogy Kenny azt üvölti, "nekem csak ne mondja meg senki, hová megyek a kutyámmal, mert leöntöm őket sósavval!"... Kutya alatt a brontoszauruszát érti, kizárólag póráz nélkül - természetesen. Bár az is igaz, mindegy, van-e rajta póráz, mert rendszeresen kitépi magát a kezéből, ő meg támolyog a kutya után, és erőtlen hangon próbálja visszahívni. Sikertelenül.

spájdernecc 2012.05.21. 12:00:25

jó napot!
nehéz a díszkertészek élete
@fiam:
addig jó :)
egy életmű csak a halállal teljes

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.21. 13:30:22

@spájdernecc: A díszsertéseké sem lehet könnyű:)
Azt mondd meg nekem, milyen madarat láthattam minap? Kisebb volt egy verébnél (amolyan sármány nagyságú - figyeled, miket tudok?:), törékeny, barnás-feketés színekkel, és nagyon markáns fehér pöttyözéssel a faroktollain!

maybach 2012.05.21. 13:52:45

Nekem most is a rézf..ú bagoly ugrik be.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.21. 15:07:14

Nem akarom, hogy órákig a madárelemzésem díszelegjen oldalt:)

spájdernecc 2012.05.21. 15:20:31

@Nadine:
szökött zebrapinty?
esetleg

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.21. 17:19:29

@spájdernecc: :))) Na látod, erre nem gondoltam. Mindjárt utánanézek. Ez a szelektív szemetesnél volt, nem a kertemben.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.21. 17:21:12

@spájdernecc: A piros csőr nem rémlik, de egyébként nagyon hasonlít:) Ha a zebrapintyek szeretnek kukázni, simán lehetett az.

spájdernecc 2012.05.22. 06:10:59

a jómadarak szeretnek kukázni :)
igaz is
Jó reggelt!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.22. 08:07:27

Jó reggelt:)

@spájdernecc: Olyan madaras kertem van már, hogy ihaj, mindennap módomban áll nézegetni, ahogy esznek az etetőből. Azt mondjuk, nem értem, miért nem télen szoktak oda, de a lényeg, hogy jönnek:)

2012.05.22. 10:12:36

jó reggelt! nem, most már napot!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2012.05.22. 16:12:50

Szép napot!

A kollégiumunknak hatalmas parkja van, tele madarakkal, többféle mókussal. Itthon meg csak Neoex csiripel a fülembe - oppárdon: dürrög... :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2012.05.22. 16:51:08

@Nadine: Bizony. Elég sokszor annak nézik...
Már lemondtam arról, hogy bárkit és bármit azonosítsak Isten nagy állatkertjében. Szimplán élvezem a szépet és a jót - csicsergést, illatokat, nyávogást, frissítő szellőt, sejtelmes holdvilágot.
a rosszon meg próbálok hamar túllépni.

2012.05.23. 10:24:41

SZiasztok!
ma már egész jónak tűnik az idő a tegnapihoz képest. mindig pont akkor esett, mikor mennem kellett, vicces volt :)

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2012.05.23. 10:58:59

Szép napot mindenkinek!
@Jé: Igen a tegnapi nap én is jártam úgy, hogy pont abban az 5 percben kellett szakadnia az esőnek míg ki kellett szállnom az autóból :-)
@Nadine: Nálunk még nem kezdték, de olvasva téged már előre félek....

2012.05.23. 11:32:37

@hzizi: jaj, te szegény, mennyire sajnállak. Meg sem próbálom visszafogni ömlő könnyeimet :))))
Nekem gyalogolni és villamosozni kellett, reggel és délután is.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.23. 12:00:01

Sziasztok!

@hzizi: Jobb, ha időben beszerzel többheti tartós élelmiszert, gumicsizmát és lapátot (utóbbit fenyítőeszköznek). Ma kipróbáltam, milyen Suzukival ralizni, pedig eszem ágában sem volt, de valahogy ki kellett jutnom az utcából legalább egyszer, bevásárolni, postára. Dagonyahegyek. De két mályvámnak kapóra jött az esős hét, és így a Csat. Művek is megúszta, hogy rájuk szabaduljak...

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2012.05.23. 13:44:39

@Jé: ok, nálad a pont, én csak arra céloztam 20m-en is el lehet ázni :-))))
@Nadine: a cs. művek nem is tudják mekkota mázlijuk van :-))

2012.05.23. 14:26:20

@hzizi: tudom, csak ez úgy kijött... :)

szerintem a cs. művek egy része tudja, és a melósok megemlegetik majd Nadine utcáját :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.23. 19:14:37

@Jé: Ahogy az utcabeliektől hallom, nemcsak nekem volt velük gondom. Az más kérdés, hogy én a növények miatt balhéztam, de pár házzal arrébb valami betontörmeléket terítettek az útra murva helyett, na ott meg is dobálták vele őket... Mondanom sem kell, paraszt Kenny paraszt férje a kocsibejárómon parkol (az előttük lévő rész üres - értitek ti ezt?), de nem kérdezi meg, nem akarnék-e elmenni valahová... Hogy itt mennyi tahó él, hihetetlen:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.23. 20:46:41

Bakker, most mentek el az utolsó markolóval... Nem hiszem el.

2012.05.23. 20:48:22

a tahóság nálunk népbetegség. engem reggelenként szoktak embertársaim az őrülésig felbosszantani. sokszor volt már úgy, hogy mentem egy-egy ilyen kéjutazás után, és kellett vagy 10 perc, mire lehiggadtam

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.23. 20:53:06

És még tévedtem is, nem mentek el. Beszarás.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.23. 21:21:36

@Jé: Ez megnyugtató. Úgy értem, hajlamos vagyok azt hinni, hogy mindenki más rezzenéstelenül viseli az ilyesmit, vagy hogy csak engem ver a sors ilyen szomszédsággal. Valahogy mindig sikerül olyan helyet kifognom, ahol a szomszéd úgy érzi: a korábban odatelepülés mindenféle előjogokkal felruházza. De hát 15 év után csak nem számítok már jöttmentnek ilyen kultúrnépek közt??? A másik oldalamon lévő telek az övék, a szembeszomszéd a rokonuk, a saját portájuk előtt sincs feltúrva, ergo hová állnak? Az én beállómra, minden kérdezés nélkül. Tán mégsem bennem van a hiba, ha ideges leszek a gondolatára, hogy reggel hatkor a tragacs indítózására fogok ébredni. Mert amúgy Kenny kelt fél nyolckor a döggel. Így meg a hites ura, aki hasonló entellektüel, csak nem elmebeteg. Nem hiszem el, komolyan.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.23. 21:23:13

És még mielőtt bárki megkérdezné, miért nem állok a sarkamra a tőlem megszokott vehemenciával, kénytelen vagyok azt felelni, hogy mert nem kockáztatom, hogy arcon locsoljanak sósavval. Mert itt ilyenek játszanak...:(((

2012.05.24. 08:14:46

jó reggelt!

@Nadine: nem úgy volt, hogy elköltözöl ezek mellől az őrültek mellől?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.24. 08:43:30

Jó reggelt.

@Jé: De. Csak jött egy apróság, amit nem lehetett bekalkulálni: gazdasági, és ebből következően ingatlanpiaci válság. Milliókat nem áll módomban bukni egy elmebeteg miatt.

2012.05.24. 09:36:16

@Nadine: ja, azt ismerem. Lehet, hogy nekem is lakást kell majd vennem, és akárhogyan számolom a pénzecskémet, azt a keveset, mindenképpen én fogok szarul járni. Ki van ez találva.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.24. 12:03:35

@Jé: Ugye? Én is ebben a cipőben járok. Mármint mennék, hogy gazdaságosabban-nyugodtabban élhessek, de nem tudok. Ki kell bírni. Na, ebben nem segít egy ultrastresszes munkahely, egy távkapcsolat és a hetek óta reggeltől estig tartó dübörgés-kártékonykodás.

2012.05.24. 14:13:17

@Nadine: ámen. sajnos.
engem még az időjárás is pofoz, mert reggel óta szaggat a fejem, jön vmi front

spájdernecc 2012.05.24. 14:30:43

már itt van
dérrel-dúrral, villámlással
ennek ellenére jó napot!

2012.05.24. 14:44:29

@spájdernecc: szia! itt is mocorog valami, a fejemet ettől függetlenül szívesen kirúgnám szögletre...

spájdernecc 2012.05.24. 15:12:48

@Jé:
szerintem Maybach ezért bevés neked egy piros pontot :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.24. 15:51:24

@Jé: :))) Na, ezt legalább (eddig) megúsztam. És ma csend lett hirtelen. Elment az ellen. Egy része.

spájdernecc 2012.05.24. 15:59:00

@Nadine:
utóvédet hagytak hátra, vagy áldozati bárányokat a lapátos szeánszhoz?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.24. 16:07:34

@spájdernecc: Dagonyát, betontörmeléket (fél téglákat, nagy köveket) murva helyett, tönkretett utcai virágágyásokat... Mire minden magához tér, jönnek még egy körre, hogy lebetonozzák a csatornafedeleket.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2012.05.24. 17:40:06

Hopsz, itt aztán fél óránként ömlik az eső egy fél órát, aztán kis nyugi, s így tovább.
Ha már fákról van szó: nálunk az utcán a szilvafákat tarolták le. Szerintem óriás hajpántot tettek a koronákra, ami felül kilógott, azt letarolták. Nagyon viccesnek mondanám a végeredményt, ha nem lenne siralmas.
Mi szombaton-vasárnap betonozunk. Szobát. Ma pakoltunk. Teljesen elvesztettem a fonalat, hogy mi hol van. Csak remélni tudom, hogy a hóbelevancokra nem esik az eső, és a megrendelt építőipari alapanyagok sem az utcán fognak betontömbbé összeállni.
Munka mellett jó is lesz egy kis házfelújítás...
(Off: Van új Csn...)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.24. 18:16:06

@fiam: Hát, ebben a monszunéghajlatban merész vállalkozásba fogtatok...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2012.05.24. 18:21:05

@Nadine: A mesterekhez kell igazodnunk. Abban reménykedem, hogy július 1-től már csak vígan lógázom a lábam - legalábbis relatíve :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.24. 18:27:18

@fiam: Már a mesterember szótól is kiver a víz, esküszöm.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2012.05.24. 20:11:26

@Nadine: Elhiszem. Fohászkodom, hogy nálam ne így legyen. Néha úgy érzem, hogy egy medencébe ugrunk, amiben ki tudja milyen mély a víz, ha van egyáltalán. No, de most már elindult a folyamat. Nagyon vágyom már egy egészségesebb, praktikusabb és esztétikusabb környezetre.

2012.05.25. 08:27:53

Jó reggelt!
Szeretnék szólni, hogy PÉNTEK van, lehet örülni. Lesz nekünk három csodás, remélhetőleg munkamentes napunk. Yeeeeey! :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.25. 08:45:01

@Jé: Így legyen:)

Jó reggelt, a szélvihart valahová máshová kérném. Kezdek tőle szédülni.

spájdernecc 2012.05.25. 08:48:47

@Jé:
köszi!
hurrá!
jó reggelt!

2012.05.25. 08:49:48

@spájdernecc: neked meccsre kéne menned, ennyi hurráoptimizmussal :)

maybach 2012.05.25. 11:11:24

Jó napot kívánok!

Felénk nemrég E-ON nyírta meg a fákat. Simán letarolták és ott is hagyták a levágott ágakat. Állítólag tehették.
Mikor az utcát készítették mindenfélét követeltek, mondván ha kész tíz évig hozzá sem szabad nyúlni. Kész lett, egy hét után kijöttek keresztben átvágták, mókoltak, kijavították úgy ahogy.

Én így szeretem.

spájdernecc 2012.05.25. 15:25:50

@maybach:
ugyanez pepitában
szennyvizrendszer kiépítve, príma friss aszfalt, mindenki verihepi.
az első esőig
akkor ugye kiderült, hogy a tömörítés elmaradt, és a csatorna nyomvonalában süllyedt 15-30 centit az út...
de a műszaki átvevőt legalább kirúgták

spájdernecc 2012.05.25. 18:20:58

@Nadine:
hm...
szépecske :)
felénk nem nagyon láttam még
de majd figyelek

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.25. 18:29:29

Na most már összeírom, mik látogatnak itt engem naponta: cinegék, vadgerlék, szarkák, kerti rozsdafarkúak, vörösbegyek, verebek, sármányok, tengelicék, harkályok, feketerigók, balkáni fakopáncsok... Seregély elvétve jön a kertembe, biztosan mert nincs gyümölcsfám. Irtóra örülök neki, egész életemben madárbarát kertre vágytam. És meglepő, de a macskák egyáltalán nem foglalkoznak velük:)

maybach 2012.05.25. 21:04:55

Jó estét kívánok!
A) Spanyol kupa döntő.
Nem fogjátok kitalálni, de a Barca játszik.
B)Felénk fekete rigó, veréb, fecske, fülemüle, galamb és gólya jár.
Gólyának szomszéd igen mérsékelten örült, mert a kerti tóból az összes halat kizabálta.
Ja és Buksi szorgalmasan minden madarat megkerget, kevés eredménnyel. Aztán csak nézi, hogy hogyan sétálnak körülötte is.

maybach 2012.05.25. 22:43:30

Hát egyéniség az biztos. A csámpás füleivel.

Közben Barca gálázik.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.25. 23:21:14

@maybach: Nem baj, a lényeg, hogy lelkes:)

Bevallom, a Barca helyett Megasztárt nézek, és odáig jutottam, hogy két egész szavazatot is elküldtem a kedvencemre, aki a válogató óta a lieblingem. Uff.
süti beállítások módosítása