Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Hőségi hűsség

2007.07.20. 18:34 N.Zoli

" -És milyen sört kér a fiatalember?
  -Schlitzet, ha nincs, akkor Blatzot, és így tovább...improvizáljon!"
(Al Pacino és a pincér: Egy asszony illata)





Ilyenkor, mikor az utcán az embert
arconcsapja a forróság, majd egy légkondi nélküli épületbe térve is hűsnek érezzük a hőmöt, kábé még öt percig, aztán már ott is forró és ugye muszáj dolgoznunk és néha az utcán is közlekedni. Szóval ilyentájt megnő a folyadék igényünk, napközben sok vizet iszunk, estére megeszünk fél dinnyét tíz perc alatt, vagy elmegyünk egy jót sörözni.

A fenti kép egy ilyen munka utáni sörözést ábrázol. Megbeszéltük előre, hogy meló után megiszunk egy sört. Ugyebár minden sörözés úgy indul, hogy igyunk meg egy sört, ami a legritkábban egy és felsőhatár a csillagos ég.

Ilyenkor legjobbak a teraszok és kerthelyiségek. Ahogy megyünk bele az estébe, úgy enyhül a hőség és az evvel párhuzamosan elfogyasztott sörmennyiséggel együtt folyamatosan oldódik a légkör, beindul a csacsogás, ami néha odáig fajul, hogy mindenki a magáét mondja, egymás szavába vágva, jó hangosan. Az első kört muszáj gyorsan meginni, mert mikor kihozzuk, akkor ugyan még párás a pohár oldala, de húsz perc elteltével szépen fölmelegszik ihatatlanra.

Tizennyolc éves koromban kezdtem sörözni, előtte nem bírtam meginni egyedül egy üveggel, esetleg, ha valaki megfelezte velem. Ekkor nyílt velünk szemben egy söröző, házi főzésű sörökkel és díjnyertres tiszai halászlével (Orosházán). Előre asztalt kellet foglalni, amit mindig szombat este nyolcra a Knight Rider utánra időzítettünk (ha később ment a sorozat, az asztalfoglalás is csúszott, már akkor is poénból néztük Hoffot). Ebben az időszakban nekem még minden sör egyforma volt, később finomult ki az érzékem sörileg. Ebben a sörözőben 1992-ben háromféle házi csapolt volt: speciál szűretlen, világos és barna. Huszonnyolc és harminchárom Forint közt volt egy korsó ára, amikor ránk jött a hoppáré, volt, hogy 1,4 l-es pohárból, úgynevezett vázából ittuk a sört. Volt olyan ember is a társaságunkban, aki a vízálló kvarcóráját beledobta egy korsó sörbe, haverok előtti kivagyiságból. Aztán bevonultam katonának, azalatt az egy év alatt a sörük ihatatlan lett és nemsoká abbahagyták a sörfőzést és megszűnt a konyha is. A söröző ma is működik, de már csak régi önmaga árnyéka.

Azonban a sörözés, mint szokás, a mai napig megmaradt. Nagyon sok helyen, nagyon sokféle sört kóstoltam. A legtöbbször az olcsóbb magyar söröket iszom, ha a mennyiségre megyek, ha minőségre, akkor előtérbe kerülnek a cseh sörök, elsősorban a pilseni típusúak, nagyon szeretem a Pilsner Urquell-t. A csehekből még jöhet a Budweiser és a Staropramen is. Az itthon készülő Kozel nekem nem annyira jön be, a Pilsner import formában kapható és ez így jó. Mások a német söröket részesítik előnyben, megint mások a belgákat, vagy a dánokat. Jók, de én elfogult vagyok a csehekkel szemben és szerintem nagyon értik a dolgukat. Az osztrák sörök közül még a Kaiser érdemel említést, bár még nem ittam, de azt hallottam, hogy az ausztrál Fosters sem rossz. Ittam már búzasöröket, ír vörös sört és mexikói sört is. Egyedül az ír Guiness rendelkezik minőségi kódex-szel, ahol leírják hogyan kell csapolni és az oldalából kihajtható egy habmérő mérce.

 Dobozos formában szoktam néha haza is vásárolni. Ha olcsó sört akarunk venni, semmiképpen ne vásároljunk 4.5% V/V alattit. A Pluszban kapható 3%-osokat (Cheers és Schloss) messziről kerüljük. Csapoltból még a Kőbányai is jól tud esni, üvegesből már kevésbé.

A sör minőségének titka a vízminőség, a Budweiser például forrásvízből készül. Ilyenkor nyaranta, mikor megnövekszik a sörfogyasztás, romlik a minőség is, nagyobb mennyiségben , gyorsabb eljárással készül. Az itthon gyártott licenszsörök minősége csak megközelíti, az eredeti minőséget. Legelőször Kőbányán kezdtek licensz Tuborgot gyártani, akkor nagyon komolyan vették a munkájukat a dán minőségbiztosítók. Ha egy főzet nem felelt meg nekik, akkor azt nem engedték Tuborg név alatt forgalmazni. Ekkor dobták egy időre piacra a Mátyás sört, ami tulképp egy olcsó Tuborg volt, finom volt, szerettem, kár, hogy nincs már.

A jó sört onnan ismerjük fel, hogy szakaszosan csíkot hagy a hab a pohár oldalán. Nagyon ritka a teljesen tiszta pohár. Ha felszálló buborékcsíkokat látunk a pohárban, az por, vagy vízkő, minél intenzívebb a buborékfelszállás, a pohár annál szennyezettebb. A sörnek három nagy ellensége van: a fény, a rázkódás és a hőmérséklet változás. Régen, mikor még a kocsmák udvarán tárolták a söröket és felmelegedtek, utána már nem voltak jók. Sőt a régi zöldüveges sör máshogy reagált a fényre, mint a barna és rosszabb volt a zöldüveges sör. Az a sör, ami egyszer már megfagyott szintén ihatatlan.

A csapolt sört nem lehet vizezni, ezt technikailag nem lehet megoldani. A fesztiválokon kapható vízízű söröket gyárilag így készítik fesztiválsörnek. Olyan helyen, ahol sokáig nem ittak csapolt sört és nem hűtött a cső, ott gyakran megáll és nagyon rossz lesz.

Megemlíteném még a helyi sörgyártást, korábban működött városunkban egy, a Kőbányai Sörgyárhoz tartozó  palackozó üzem. Később megnyílt a Pressor Sörgyár, egyszer nyertünk tőlük a rádióban egy rekesz sört és alig vártuk, hogy elfogyjon. Kétféle sörük volt: Pressor és a "prémium" Pressberger. A sörgyár körül pedig nagyon büdös volt. Amikor Orosházán volt az erőemelő EB, akkor a Pressort Power néven árulták és közfelháborodás lett, mikor a Katlanban elfogyott a Kőbányai és rá kellett fanyalodni a maradék Powerre. Egy ismerősöm azt mondta rá, hogy olyan májkrém íze van, na ezzel fején találta a szöget.

Meg is szomjaztam, lehet el is megyek sörözni...

25 komment

Címkék: szösz n.zoli

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N.Zoli 2007.07.21. 07:20:47

Első :)

Na most kész vagyok. Utánanéztem, hogy van Schlitz és Blatz sör is. Pedig azt hittem, hogy Pacino csak poénkodik németesen hangzó sörnevekkel és ezen a jeleneten jót röhögtem. Erre kiderül, hogy abban semmi poén nem volt, csak leadta a rendelést. egy világ omlott össze bennem.

2007.07.21. 09:12:46

hűűűűű, bár szeretném a sört, de képtelen vagyok meginni...
szerintem a németek sörreklámban verhetetlenek: gut. besser. Gösser. ez annyira találó, szerencse, hogy nem fordították le

cyan 2007.07.21. 10:19:14

sziasztok!
a tegnapi napom pont így nézett ki, kint hőség, bent hőség, 6-kor léptem le melóból, hazafelé egy gyöngyöző falú söröskorsó lebegett a szemem előtt, irány a kedvenc kocsmám. csak egy korsóval, mondtam magamnak, 3 lett :))

tistedur 2007.07.21. 10:24:18

jó reggelt :)
jó volt a poszt Zoli..igaz,én ezek után sem fogok sörötni..nem szeretem :)

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.21. 10:31:47

van tapasztalatom sörfőzőileg, dolgoztam a sörkiadóban, ha béna voltam eláztam, a hajamnak viszont hihetetlenül jót tett.a maradék sörrel a szobanövények leveleit törölgettem le.
ja, tudom, hogy ez a kifejezés, hogy maradék sör, sokak számára abszurd.
nyáron egyébként a legjobb az öt-hat órai sör, tea helyett, hidegen a kertben.

tistedur 2007.07.21. 10:34:59

marisell!
ahhoz kert is kell..:)

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.21. 13:02:20

Tist.
Amig el nem váltam volt nagy ház, kert, kutyák,stb.
nem hiányzik.

maybach 2007.07.21. 13:09:16

Zoli!
Jó volt.
Annyit tennék hozzá, hogy eredetileg minden sörfőzőnek( sötét középkor )csak akkor adtak engedélyt, ha jó minőségű vízzel rendelkezett. Kút, forrás, bármi. No meg, hogy a cseheknek még egy pár féle szintén kiválló sörük van.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.21. 13:45:51

mikor végigolvastam, mentem is a hűtőhöz mert muszály volt egy kozellel leöblitenem:) sajnos én minden étellel és itallal kapcsolatban igényes (sznob?) vagyok és nem tudok kompromisszumot kötni, a minőség rovására. nem tudnék dönteni a kedvenc sör ügyében, nálam a hármasbefutó, a pilsner urqell, guinnes, koronita. mindegyiket máskor, másért szeretem, nem tudnám rangsorolni. ezen kívül, a kozel nálam bejött és a belga sörök, meg a fosters is. jaa, és csak pohárból. sem üvegből, sem dobozbol nem szabad inni szerintem, mert kitöltve, pont annyi szénsavat veszít, ami javítja az élvezetét a sörnek.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.07.21. 15:01:01

Állítólag nekem kapós csajnak kéne lennem - ugyanis van egy kocsmánk.
(Gyengébbek kedvéért: az a jó, ha az apósod kocsmáros, vagy vmi ilyesmi a vicc)

N.Zoli 2007.07.21. 16:23:39

Toma
Tudtad, hogy a Coronita Mexikóban és az USA-ban Corona? Nem tudom, hogy miért kell nevet változtatni. A Budweisernek is van amerikai névrokona, a boxmeccssör és filmekbenott világít a neon logó minden kocsmában. Csak az egy nagy fos a cseh budweiserhez képest.

Hol vettél Fosterst?

Vannak ám műsznobok is. Amikor bejött az Amstel mindegyik azt itta, mert azt hitték, hogy az a létező legjobb sör. Aztán jött a Rolling Rock (rossz sör), utána minden műsznob azt itta, utána Gösser, Stella. Mindig a legújabb divathullámokat meglovagolva. Most újabban meg a Beckset veszik, mert a tévéreklkámban azt mondták, hogy az a világ legjobb söre. Jó sörök szó sem róla, de ezek sodródnak az árral. A műsznobság csúcsa, mikor mindezt kisüvegesből isszák és egy este, vagy 15-öt. Ezt soha nem értettem, valaki azt mondta, hogy a kisüveges jobb, finomabb, pedig szerintem nem értett a sörökhöz. Kisüvegest akkor iszik az ember, ha nem akar egy nagy üvegeset betolni, beéri kevesebbel is, ráadásul gazdaságtalan is, mert ugyanannyi sörért jóval többet fizet. Ez szimpla romgyrázó műsznobság. Pontosan olyan, mintha csak pohárral kérnél csapoltat, mert úgy finomabb, de egész este innád.

cyan 2007.07.21. 16:42:06

tegnap pohárral ittam, mert a korsó hamar felmelegedett, rongyrázó sznob vagyok :PP

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.07.21. 16:44:40

Hát még én milyen sznob vagyok! Olen absztinens, még a pasim sem tudott leitatni!:) (Pedig márkás pezsgőnek nézett ki...:)

maybach 2007.07.21. 16:48:03

Itthon valóban nincs hagyománya kis 3,3 dl-es söröknek. Máshol meg igen.
Pl. Barcelonában majdnem ránk hívták a tűzoltókat, mikor négyen 4 grandét(6,6 dl)kétünk. Ráadásul vagy 5-ször.
Ez a cseheknél vagy a bajoroknál tök természetes. Ott a kis sörökkel lehetne feltünni.
Az amerikai Bud meg régóta pereskedik váltakozó sikerrel az eredeti név használatáért.

N.Zoli 2007.07.21. 16:55:02

Természetesen cyan:)
Húzzál innen és csinálj magadnak saját kifőzdét, te rongyrázó műsznob:)

Ez olyan John Clesse-esre sikerült, remélem nincs harag.

cyan 2007.07.21. 17:42:05

Zoli :))
sajna tapasztalat, ilyen kutya melegben az első sör az korsó, azt még lehúzom 2-3 slukkra, de a többi már a beszélgetés miatt, nem megy olyan gyorsan le, ezért fel is melegszik hipp-hopp. több éves tapasztalat ez kérem, eddig bevált a kánikulai napokon, tehát elsőre korsó, aztán jönnek a poharak. enyhébb időben visszavedlek rendes sörivóvá, csak korsóval iszom :D

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.21. 19:09:04

úgy tíz éve egy barátommal, egy egész nyarat szántunk arra, hogy feltérképezzük a világ söreit. nagyon komolyan vettük, még jegyzeteltünk is. legalább százféle sört kóstóltunk, töbször is, selejtezőket tarva szelektáltunk. csak japán sört nem sikerült szerezni, pedig állitólag az a legjobb. így alakítottam ki a sörizlésemet. már he van ilyen szó...fosters sört pécsen sok helyen tudok venni, pl.konzum áruház élelmiszer részleg... ugyhogy az én talán nem vagyok műsznob:))) büszkén kijelenhetem hogy én igazi sznob vagyok!!

cyan 2007.07.21. 19:23:04

a múltkor hozott a fiam egy üveg japán sört, olyan volt, mint egy arany ászok.

jó régi eset, amikor még csak külföldről lehetett dobozos sörhöz jutni, kolléganőm gyűjtötte az üres dobozokat bent a melóhelyen. az egyik kollégám egy nagyon ostoba csajt megtréfált. az egyik ilyen menőnek számító üres dobozba töltött lóbányait, és a folyósón elég feltűnően itta. csaj elkunyerálta, megitta, és fennen magasztalta, mennyire odavan ezért a márkáért. mindenki rajta röhögött :)

N.Zoli 2007.07.21. 19:41:32

Hehe
Nekem is voltak sörösdobozaim. Tehát már úgy hetedik, nyolcadikos fejjel megismerkedtem sok-sok sörmárkával, anélkül, hogy ittam volna bármelyikből is.

Ja, olasz sörök, egyszer régen ittam valami Baffo doro-t, egy öreg tata volt a címkén, de már nem emlékszem rá, mások jónak vélték. A jugóknál meg nevetséges áron lehet a sörhöz hozzájutni és ittam már román sört is és egyáltalán nem volt gáz.

cyan 2007.07.21. 20:29:00

na persze a cuic azaz a csík sör, kicsit sz@rabb a hargita, de még iható. csíkszeredán a corso teraszán igen jól esett csapolva az illés koncert felhőszakadása után a csík sör :))

amúgy meg ezt találtam:
www.youtube.com/watch?v=gcfSrwbeXRA&mode=related&search=

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.21. 20:35:39

gondolom a japán sörök között is vannak jók és rosszak. én úgy olvastam valahol, hogy a világ legjobb sörének választottak egy japán sört, de nem tudom mi a neve. nemrég volt szerencsém a horvát söröket tesztelni és nem voltak rosszak. nekem legjobban a karlovacko ízlett.

maybach 2007.07.21. 21:10:18

Ezek után nem is maradt más választásom, minthogy feltérképezzem a balatoni felhozatalt sörből. Rászánok egy hetet. Lesz ami lesz. Majd beszámolok.

cyan 2007.07.21. 21:25:55

azért gondolj néha rám maybach :)