Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből 2.

2007.08.17. 03:27 Bombadil Toma

 

 

 

(A könyvem, jelen állapotában)
 
 

Ma egy olyan ételt szeretnék bemutatni, ami már régóta szerepel a kedvenceim között. Ez is egy olasz fogás, bár nem hiszem, hogy kellőképpen autentikus, mert rengeteg kísérletezgetés eredménye. Az alapkoncepció maradt, de igyekeztem az évek folyamán úgy változtatni a recepten, hogy az ízlésemnek a legmegfelelőbb legyen. Azt hiszem, sikerült, és ez már a végleges receptúra. A neve spenótos cannelloni. Ne riasszon el senki a spenót említése, mert ígérhetem, hogy aki elkészíti, az nem fog csalódni. Ja, és ezt az ételt vegák is fogyaszthatják!
 
Cannelloni con spinaci
 
Szeretném előrebocsátani, hogy bár viszonylag sok előkészületet igényel, lényegében rendkívül egyszerű, ugyanakkor roppant komplex ízhatású ételről van szó. Az alapanyagok könnyen beszerezhetőek, de arra azért ügyeljünk, hogy a lehető legjobb minőséget használjuk a főzéshez. A recepttől eltérhetünk, de nem érdemes, mert szerintem ez így jó.
 
Bevásárlólista:
 
  •  1 csomag friss lasagne-tésztalap (nem száraztészta)
  •  1 csomag fagyasztott paraj (450 g)
  •  1 doboz darabolt paradicsom (mutti polpa)
  •  25 dkg ricotta sajt
  •  10 dkg fenyőmag (általában 10 dkg-os zacskókban kapható a szupermarket zöldségrészlegében)
  •  10 dkg parmezán vagy Grana Padano sajt (20 dkg-os tömböt árulnak vákuumfóliában)
  •  20 dkg pizzamozzarella
  •  1 fej hagyma
  •  ½ liter tej
  •  15 dkg márkázott vaj
  •  3 gerezd fokhagyma
  •  fél csokor friss bazsalikom
  •  olívaolaj
  •  egy tojás
  •  szardella (elhagyható)
  •  egy kevés liszt
  •  só, bors, szegfűszeg, babérlevél,   szerecsendió
 
Előkészületek:

Legelőször a parajt hagyom kiengedni, és egy szűrőbe teszem, hogy kicsöpögjön a leve. A következő lépés a besamelmártás előkészítése. A tejet felteszem a tűzhelyre, közepes erősségen melegíteni kezdem. Beleteszek fél fej hagymát, három szem szegfűszeget, egy babérlevelet és egy csipet sót. Addig melegítem, míg éppen nem kezd forrni, ezután félreteszem, hogy kihűljön.
    Egy serpenyőben olaj és vaj keverékén megdinsztelem a felaprított másik fél hagymát, majd beledobom a spenótot. (Én itt egy szardellát is beledobok az umami-hatás kedvéért, de ez elhagyható.) Egy kicsit együtt párolom őket, majd hozzáadom az apróra vágott fokhagymát is. Sózom, borsozom. Rádobom a maradék vajat (egy bő evőkanálnyit meghagyok) és keverem addig, míg a vaj el nem olvad. Ezután félreteszem hűlni. A fenyőmagot egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítom, kihűtöm, majd bedobom a mozsárba és lazán nagyobb darabokra töröm. A sajtokat lereszelem és félreteszem.
 
Az elkészítés:

Ez tulajdonképpen összemosódik az előkészületekkel... Fogok egy tűzálló tálat vagy egy tepsit, beleöntöm a paradicsomot, hozzáadom az apróra vágott bazsalikomot, egy csipet sót és elkeverem. A lasagnelapokat tartalmazó csomagból (ezt a fajta friss tésztát vákuumcsomagban árulják a különböző szupermarketekben, a hűtőpultokban) kiszedek tíz darabot, és egymás mellé teszem az asztalon. A spenótot egy kanállal a lapokra halmozom úgy, hogy igyekszem egyenlő adagokra osztani. Ezután a ricottát rámorzsolom a tetejére, majd következik a fenyőmag, ezt is elosztom. Fogom a parmezánt, és a felét ráreszelem a lapokra. Ezután óvatosan feltekerem őket, és a paradicsomágyra helyezem a tálban, szorosan egymás mellé.
    Jöhet a besamelmártás elkészítése. Egy edényben közepes lángon bő evőkanálnyi vajat hevítek, majd amikor habzani kezd, rászórok egy púpos evőkanál lisztet. Egy darabig keverem, míg a liszt halvány aranyszínű nem lesz. A leszűrt tej felét hozzáöntöm, a többit apránként, miközben egy habverővel folyamatosan keverem, vigyázva, hogy oda ne égjen. Addig keverem, míg be nem sűrűsödik, aztán félrehúzom. Egy marék reszelt parmezánnal dúsítom, és egy tojás sárgáját is belekeverem, óvatosan, hogy ne csapódjon ki. (Ilyen besamelt használok a különböző csőben sült ételekhez vagy akár a lasagnéhez is.) A kész mártást a cannellonik tetejére öntöm, hogy mindenhol belepje, rászórom a pizzamozzarellát, és a 200 fokra előmelegített sütőbe téve, fél óra alatt készre sütöm.
 
Tippek:

A maradék (bár kizártnak tartom, hogy marad) két napig eláll a hűtőben, de bírja a fagyasztást is. Természetesen a cannellonit a végtelenségig lehet variálni. Megtölthetjük vajon párolt, fűszeres erdeigomba-raguval akár, hogy maradjunk a vegánál, de akkor nem paradicsomot, hanem besamelt kell alá tenni. A mozzarella helyett használhatunk gorgonzolát vagy más kéksajtot. A ragadozó verzióról nem is beszélve. Bármilyen fajta darált húsból lehet tölteléket készíteni hozzá, esetleg spenót és marhahús kombinációjával is próbálkozhatunk, nem kis sikerrel. Ezt most nem is részletezem tovább…
 
Még pár szó…

Mint már említettem, érdemes megfőzni ezt az ételt, mert hihetetlen ízkombinációval ismerkedhetünk meg. A paradicsom savassága és a besamelmártás selymessége találkozik a paraj és a fűszerek karakteres zamatával. Mindez egy rendkívüli, egyszerre krémes és ropogós állagban testesül meg. Egy palack villányi kékfrankos rozéval együtt fogyasztva, igazi kulináris élmény. Epikurosz buzgó követőjeként ajánlom egy baráti összejövetel apropójaként… Fogyasszátok!
 

93 komment

Címkék: gasztro recept tészta toma olasz ízek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.17. 04:04:14

na végre! már majdnem olyanra sikerült, amilyennek akartam:))) mármint a forma.
nadine, ha kell javítsd:)
a napihaikuval kapcsolatban, még várom a válaszokat.:)

spájdernecc 2007.08.17. 05:10:23

A végén még kedvet kapok valami olasz kajához...
megéheztem...
szép volr Tomabátyó :/

spájdernecc 2007.08.17. 05:15:25

mindettől függetlenül Jó reggelt!

cyan 2007.08.17. 06:21:00

jól néz ki, bár tovább tart, mint 15 perc az elkészítése, és legalább 4 különböző edényt kell elmosogatni utána + tányérok. azért kinyomtatom, hátha kedvet kapok hozzá valamikor :)

maybach 2007.08.17. 07:09:14

Toma!
Téged az Úr télleg jókedvében teremtett.

tistedur 2007.08.17. 07:21:13

szép reggelt mindenkinek :)

Toma!
ó,ez megint jól sikerült :)

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.17. 07:47:06

Toma lassan itt az ideje, hogy az ecset és a fakanál mellé felvedd a címbe a tollat is.:-)
Fincsi írás.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.17. 08:56:34

TOMA!!!! Anyám!!!! Ezt akarok ma ebédelni. Vagy hozz, vagy küldj! Ez koordinátori utasítás!!! Fel vagyok háborodva erősen!!! Még csak kávézom, de már csurog a nyálam!!! A kutyamindenit!!!
Arról nem is beszélve, hogy ha az a Te kis házikód a háttérben, amit látni lehet (kandallóval, miegymás), akkor építened kell nekem egy ilyet (2. koordinátori parancs). Na. Pfff.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.17. 09:28:36

Ráadásul iderakja nekünk EZT, ő meg békésen horpaszt, amíg mi puffoghatunk, hogy ezt sem mi esszük meg. Kétszeresen is felháborító!

maybach 2007.08.17. 09:48:28

Jaja. Kifinomultan gonosz a pasas. Éjjel, mintegy sötétben bújkálva elköveti a merényleteit, majd mint egy jóllakott napközis elégedetten alszik. Mi meg csak nyeldeklünk.

tistedur 2007.08.17. 10:19:29

Nadine!
lehet,hogy Tomának meg kellene tiltanod a posztírást..:P

maybach 2007.08.17. 10:24:54

Nadine!
Alakul a dolog.
A Tecsós tárcsákat teleírtam kedves üzenetekkel, mert így egyedibb, meg hátha tudnak olvasni.
Toma csak írjon. De megnyithatná az ígért kajáldánkat is.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.17. 10:27:49

Toma! Stop. Felháborodásom nem múlik. Stop. Adoptálással mi a helyzet? Stop. Szégyeld magad. Stop.
Árvaházi gyermeked: Nadine. Stop.

Ciki, de nem emlékszem, hogy voltak a táviratokban az ékezetes betűk. Valami magánhangzó-halmozás rémlik, de nem tisztán. Stop. Öregszem. Stop. Öreg Sam... Stop.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.17. 10:29:02

Kimaradt egy l betű (kurva laptop) Stop. Szégyelld! Stop.

tistedur 2007.08.17. 10:31:13

voltak a taaviraatokban magaanhangzoo-halmozoodaasok
:P
és én is akarom a kajáldát!!!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.17. 10:35:51

Már emlékszem, Tis: az á aa, az é ee, az ó oo volt, és az ö, ő, ü, ű állt oe meg ue formában. Ah, régi szép idők!:)
Stop. (Ez megy.)

maybach 2007.08.17. 10:41:10

Sztem ez hülyeség. A távirati stílus nem azt jelenti, hogy rövid, tömör? Így meg csak hosszabb.
Mondjuk én sosem tudtam így írni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.17. 10:53:12

Szerencsére nem is postán dolgozol...:)

Szösz: Most jött oda a kapuba a szomszéd néni, és elújságolta, hogy "a Gazda Zolinak megszületett a gyereke!" Eltartott pár percig, mire rájöttem, hogy Ganxstáról beszél. Na, többek közt ezekért is érdemes kiköltözni Pestről:)

2007.08.17. 11:43:04

pfff, de marha jól néz ki ez már megint! szerencsére megtaláltam benne a kulcsszót: fagyasztás. nálunk ezt rajtam kívül ember nem enné meg... :(

maybach 2007.08.17. 12:03:09

Jé!

A fagyasztott paraj miatt?
Viszont több maradna neked.

2007.08.17. 12:08:05

több, igen. valszleg gyomorrontásig enném...

maybach 2007.08.17. 12:13:37

Rizikó nélül nincs kockázat.

2007.08.17. 12:18:11

ez tökjó duma, teccik. gyomormosás után visszatérünk rá, jó? :)

Halvány Görény 2007.08.17. 13:05:45

valószínűleg nem bírnám megenni egyes összetevők miatt, de cseszett jól néz ki. :) nyálelválasztás ON

2007.08.17. 13:15:15

neked mi nem jó benne? a spenót?

tistedur 2007.08.17. 13:15:16

én lassan elvonulok netmentes tájakra szüretelni..:)
mindenkinek jó hétvégét..:)

maybach 2007.08.17. 13:16:32

Én meg tudnám enni, de desszertnek nem a gyomormosást kérném.

Halvány Görény 2007.08.17. 13:27:35

- a spenót (rémkép, szörnyszülemény, gyereknyúzó, popáj békaphassa)
- parmezán (pista bátyánk átható lábszagában nevelkedve)
- szardella (elhagyható? elhagyandó)

egyébként remek :)

Halvány Görény 2007.08.17. 13:29:11

mán lehet szüretelni? ilyen sok napsütés volt? mink ősszel szoktunk, én szüretkor csak hordom ki amit a többiek szednek, közben eszem a szőlőt, ez növeli a sebességet. egy idő után.

maybach 2007.08.17. 13:34:07

Spenót télleg gyermekűző. Sokáig nagyon kerültem. Mostmeg.De nem a iskolás menzán.

maybach 2007.08.17. 13:36:45

Szüretben a must nagyon jó. Az télleg beszarás.

tistedur 2007.08.17. 13:41:20

Görény!
kényszerszüret..most a legkorábban érő szőlőből kell menteni a menthetőt..

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.17. 17:25:18

Hát ez szép, mit mondjak! Két napig nem vagyok, és egyiknek sem jut eszébe, hogy estleg vmi baj van velem! Tudhatnátok már ennyi idő után, hogy csak akkor nem vagyok itt, ha beteg vagyok! És az voltam-vagyok! Még felülni sem tudtam, és ez nem vicc(es)! Szégyelljétek magatokat!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.17. 17:35:14

Am, én szentül hittem, hogy valahol sütteted magad a napon. Elvégre vakáció van vagy mi. És miért nem tudtál felülni? Rúd környékére keveredtél már megint?;)

Halvány Görény 2007.08.17. 17:35:22

Mindannyian tudjuk, hogy valami baj van veled.

Egyébként pedig jobbulást. Mindenkinek.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.17. 18:03:52

Mondtam, hogy nem vicces. Ez egy rohadt agresszív vírus, néhány óra alatt leterít, pedig én hét éve nem voltam beteg, a taknyot kivéve. Fájt az összes izmom, hányinger, fejfájás, fogfájás, légszomj, a gyomorfájás a legrosszabb. Aki ennyi nyűg mellett fel tud ülni, úgyse hiszem el.
Görény, ne légy görény, mert nagyon halvány leszel.

maybach 2007.08.17. 19:55:35

Én meg azt hittem, hogy az ember a legerősebb

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.17. 20:03:54

szerbusztok gyermekeim!:))) most értem haza.
na akkor sorjában.
nadine! az az én nappalim a háttérben, a kandalló és kemence egybeépítve. az örökbefogadás, folyamatban, de hát ugye a bürökrácia...:)))
H.G.! csak sajnálni tudlak a paraj,parmezán,szardella utálatod miatt. sok jó íz marad ki az életedből:((
amadea! sajnálom, és jobbulást:))))

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.08.17. 20:04:39

én kommenteltem Amandea azon blogjába ami a tipikus női problémákat(ittfáj,ottfáj,jajistenem,kultúra) vesézi ki egy elképzelhetetlenül szar kommentrendszerrel megfejelve, a legnagyobb tőlem telhető jóindulattal de még nem olyan sokkal hogy a kívülállók azt higgyék hogy meg akarom kúrni de ő kegyetlen dominaként kimoderálta. most meg vagyok sértődve. és ez pedig egy rohadt súlyos betegségnnek tűnik mivel nem iskolaidőben jött

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.17. 20:29:53

Gerle, én nem moderáltam ki semmit. Az utolsó mondat helyt5álló.:)))
Toma, te vagy az egyedüli velem együtt érző (najó, talán még Gerle), a többiek gonoszak!:)

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.08.17. 20:40:02

akkor rohadt köcsög nlcafé kommentrendszer kapja be egy raklap részeg szovjet teherautósofőr tripperes, túrós faszát!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.17. 21:33:57

egy órája terelgetem ki a békákat a házamból! meguntam és becsuktam az ajtót. ha be akarnak jönni kopogjanak! rohad vándorlás! a házam pont az útjukban van és amikor a falhoz érnek, némelyik rossz irányba fordul és eljut az ajtómig, aztán beugrál az előszobába. én meg terelgethetem ki őket. bolondbékák!

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.17. 21:40:33

Toma, csak abban az esetben vagyok hajlandó adoptáltatni magam általad, ha az összes rondaságot deportálod a körzetedből! Ugyanis ha a dögök maradnak, engem meg a csillárról szedhetsz majd le.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.17. 21:46:33

picik ezek és bohók:))) szerencsére csak egy-kettő szokott eltévedni. vonza őket a fény, vagy nem tudom...:))))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.17. 21:50:18

Remélem, olyan picik, hogy csak mikroszkóppal lehet őket észrevenni. Miért nem a drazsé kergeti ki őket?

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.17. 21:54:50

Látom Gerle finom megjegyzést tett a nlcafé blogmotorjára:-)
Toma
Ami az adoptálást illeti, ha Terry Blacknek lehet hátom gyereke, ez se lehet akadály.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.17. 22:05:04

Szia Holland, rég láttalak!
Pedig csak két számot kell összeadni, max kétjegyűeket.:)))
Sztem Tomának jóval több gyereke háromnál. Angelina Jolie megpukkadna az irigységtől.:))))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.17. 22:10:16

amadea
a drazsé ilyenkor alszik az ágymban és baszik bákát kergetni:)))
...valaki magyarázza meg nekem, hogy mire jó az a betühalmaz, amiket be kell irogatni néha, ha bejelenkezel valahova.

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.17. 22:14:58

Bocsánat lemaradtam. Drazsé feleség, gyerek, kutya esetleg macska? Mer ugye nem mindegy kinek kéne békát kergetni...
Toma
Azért van, hogy gyakorolhasd a gépírást. De ha egyszer bejelentkezel, soha többé nem kell.

2007.08.17. 22:17:08

tesztelik a türelmedet, kitartásodat

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.17. 22:18:31

Csak nehogy a békák is kövessék a pédáját.:)))
Toma, te egy nagyon aranyos pasi lehetsz, ha hagyod az állatkádat az ágyadban aludni. De nem mondok többet, mert még azt hiszed, bejárónőnek jeletnkezek.:))))))))
Nekem a macska hajnalban a hátamra ugrik és beleszuszog a fülembe, egyem azt a hosszú bajszát meg antennáját.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.17. 22:21:34

Holland, a drazsé kutya, valahol kép is van itt róla. Én is raknék fel, de nem találom a fotókat.:(

cyan 2007.08.17. 22:21:35

az a sok karakter azért van, mert vannak idióta kretének, akik azzal szórakoznak, h telefloodolnak ilyen beírós oldalakat egy maguk fabrikálta bot-tal. ezeket a karaktereket meg a bot-ok nem tudják értelmezni, így belépni, irogatni sem tudnak.
amúgy jó estét, hazaértem. végre hétvége, ráadásul szép hosszú :))

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.17. 22:25:14

Családtagnak izgalmasabb lett volna.
"Drazsé drágám szedd már össze ezeket a kurva békákat mielőtt elalszol, köszi!"

2007.08.17. 22:25:26

cyan, tök érdekes, amit írtál, kár, hogy szavadat se értem :)))

cyan 2007.08.17. 22:28:12

botok tulképp robotok, egy programot kell írni szgépre, és teleírnak oldalakat sületlenséggel, vagy anyázással, vagy egy halom szünettel, kinek mi az izlése és IQ-ja.

2007.08.17. 22:29:46

aha, már értem. sztem akik ilyenek csinálnak, inkább elmehetnének kapálni, vagy egyéb közmunkát végezni.

Holland, itt figyel Drazsé:
kifozde.blog.hu/2007/07/25/wanted_1

cyan 2007.08.17. 22:31:11

lehet olyat is írni, ami egy-két-több bizonyos szóra/szavakra beír egy jópofának vélt mondatot, ami az elején még vicces is, de a sokadiknál elég unalmas, h mindig belepofázik az írásba. ezen a pubertások még jókat röhögnek, az értelmesebbje keres egy normális helyet magának.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.17. 22:41:25

a drazsé egy nagyon illedelmes kutya. az ágyamat ugyan elfoglalja, de ha én lefeküdni készülök, leugrik az ágyról, megvárja míg lefekszem, elhelyezkedek kényelmesen, és csak azután foglalja el a helyét a lábamnál a takaró tetején.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.17. 22:43:37

cyan
köszönöm, hogy képbe hoztál:)))

cyan 2007.08.17. 22:53:55

nm. megyek alvadni, holnap nagy bevásárlás, aztán főzőcske, aztán bulizás, aztán pihike megint :)

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.17. 23:03:25

Jaj, hát persze, emlékszem. Ténlyeg édes, de így ránézésre nem az a békavadász típus.

2007.08.17. 23:04:46

én is elköszönök, jó éjt mindenkinek!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.17. 23:17:55

most vettem észre, hogy kint vagyunk a blog.hu-n:)))

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.17. 23:24:47

De már megint a hirtelen kitalált jelmondatot teszik a blog címéhez a Kifőzde helyett. Lehet változtatni kellene rajta?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.17. 23:42:52

az adminban kell a beállitásokban átírni a nevet. ha akarod:) ja, egyébként tettem fel a képek közé egy új abroszt. ha akarod lecserélheted rá. semmi különös, csak fotoshoppal rátettem a feliratot az abroszra. így nem felette lenne.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.18. 00:03:18

Azért azt írják ki, mert az számít "hivatalosan" a blog címének.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.18. 00:20:48

Na gyerekek, én húzok aludni. Jó éjt!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.18. 08:53:08

Na, én most átírtam a nevet, elvileg legközelebb már Kifőzdeként jelenünk meg, viszont ezzel megszűnt az egyik "szlogen" is:(

HOLLAND!!! HOLLAND!!! HOLLAND!!! HALLASZ???
NEM LEHETNE ELTÜNTETNI A KIFŐZDE SZÓ ALÓL, A TERÍTŐ FÖLÜL A href... AKÁRMIT? ÚGY BÁNTJA A SZEMEM...

maybach 2007.08.18. 12:27:38

Toma!

Ma elkövetem. Majd megírom a tapasztalatokat.
Tecsó monnyon le!

maybach 2007.08.18. 15:14:28

Toma!
Kész! Tésztát nekem kellett elkövetni, mert Tecsóban nem volt, és ricotta sajt sem. Szal némi improvizáció van benne , de bitang jól néz ki. Kicsit hül és megírom azt is milyen lett.

maybach 2007.08.18. 15:49:40

Nos. Sima otthon gyúrt tésztával készült, mert a Tecsó szar. A ricotta helyett, pedig mascarpone lett, az előzők miatt.
Viszont az íze brutális, a leírt mennyiségekkel 4 fő degeszre ette magát. Ami nagy szó, mert köztük voltam. Bor helyett Kozel, főzés közben is.
Köszi Toma!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.18. 16:52:51

maybach!
már nem irogatok hiába!!:)))) a ricottát lehet túróval vagy lágy kecskesajttal, esetleg juhtúróval is helyetesíteni, ha muszály. persze így az íze más lesz. talán a túró áll a legközelebb a ricottához. a házi tészta nagyon rendben van.

maybach 2007.08.18. 18:44:08

Gondoltam a turóra is. De így is jól sikerült.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.18. 18:57:24

elvégeztem a mai napra betervezett házimunkát. azaz, kipakoltam a mosogatógépet. most megpihenek:)))))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.18. 19:02:35

Bocs Jé, hogy ide írok, nagyon jó írás, de a végén az a kép kész horror!:)
Én csak azért szeretem a pókokat, mert elfogják a hangos legyeket meg azokat a nagy lepkéket, amiktől félek.:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.18. 19:13:39

amadea!
nem csak a békákat, hanem a pókokat is diszkriminálod??:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.18. 20:49:16

amadea!!
azok nem dögök, hanem természetanyánk (vagy apánk) teremtményei!:))))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.18. 20:52:13

Toma, nagy az isten állatkertje, és az ember benne a legnagyobb.

2007.08.18. 20:59:56

maybach, nem mondod, hogy két kis kezeddel gyúrtál tésztát?

maybach 2007.08.18. 21:04:21

Ma nagyon ráértem alkotni.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.18. 21:15:48

van tészta készítő géped is? vagy nyújtófával nyújtottad?

maybach 2007.08.18. 21:24:16

Anyukámnak vettem eccer nagyon régen. Még megvan, de én kézzel, mert bonyolultabb akciókra nem vállalkoztam. Persze ki tudja mi jöhet még?

2007.08.18. 21:42:40

ügyi vagy, én nem álltam volna neki :)

N.Zoli 2007.08.18. 21:55:06

A legjobb a kézzel gyúrt házitészta.

A sütemények tésztáját imádtam nyersen enni, főleg a pogácsatésztát és a meggyes lepény tésztáját.

Toma megint megéheztem a poszt nézegetése közben.

N.Zoli 2007.08.18. 22:03:04

a spenót nem jó édesen, sósan, fokhagymával nagyon jó töltelék.

maybach 2007.08.18. 22:23:26

Jé!

Nagy volt a csábítás.

2007.08.18. 22:28:21

nem fényképezted le a végeredményt? versenyeztethetted volna Tomáéval

maybach 2007.08.18. 22:44:42

Nincs nálam a gépem. De nagyon jól nézett ki. Meg én is elégedetten vigyorogtam

2007.08.19. 08:49:49

hát ez öreg hiba! na majd legközelebb