Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Részletek, egy soha el nem készülő szakácskönyvből 3.

2007.08.27. 03:30 Bombadil Toma

 

 

A risotto

A risotto az én egyik dzsókerem! Ezt a kaját bármikor előszedhetem a kalapból, ha váratlanul vendégek jönnek hozzám, vagy ha meglepnek az éhes barátok. Nem csak egyszerű és gyors, hanem variálható is, hiszen az alaprisotto elkészítéséhez, az alapanyagok, állandóan rendelkezésre állnak, és innentől már csak a hűtőszekrény tartalma szabhat határt a számtalan változatnak.
 

Risotto csirkemájjal

 
Legutóbb csirkemájat készítettem a risottohoz, mert történetesen az volt a hűtőmben. A risotto elkészítése, elsőre egy kicsit bonyolultnak tűnik, de ha egyszer megcsinálja az ember, rögtön ráérez, és rájön, mennyire egyszerű is ez az étel. A csirkemáj ragu, amit hozzá készítettem, szintén nem túl komplikált étel. Ami mindkettőnél fontos az az időzítés, de erről majd a maga idejében.
 
Bevásárlólista:
 

Fél kiló csirkemáj

Egy csésze rizs

3 fej hagyma

6 gerezd fokhagyma

1-1 szál sárgarépa és fehérrépa

2 kisebb paradicsom

10 dkg parmezán vagy grana padano

10 dkg vaj

2-3 dl száraz fehérbor

Olívaolaj

Só, bors, cukor, 5-6 zsályalevél, friss kakukkfű

 
Pár szó az alapanyagokról:
 A risottot, nem lehet akármilyen rizsből készíteni. A nálunk leginkább elterjedt hosszúszemű, abszolút nem alkalmas. A kifejezetten risottohoz való, kerekszemű rizst használjuk, mert csak akkor lesz a végeredmény olyan amilyet akartunk. A legjobb a carnaroli vagy arborio rizs, de a szushirizs is megfelel(szupermarketek delikátesz vagy külföldi szekcióiban). Legvégső esetben más, egyszerű kerekszemű rizs is használható, de ezt félve írom le. A rizst ne mossuk át használat előtt, mert elveszíti a keményítőtartalmát.
 
Előkészületek:
 Először a zöldség-alaplevet készítem el, a risottohoz. (ha valahol azt olvasod, hogy leveskockából is jó az alaplé, azt a könyvet elégetheted) másfél liter vizet teszek fel egy nyeles lábasba, és beledobom a tisztított és nagyobb darabokra vágott répákat. Egy fél fej hagymát, a két paradicsomot, amit egy kicsit bemetszek, három -gerezd foghagymát (ezt megroppantom), öt szem egész borsot, egy csipet sót. Felforralom, majd közepes erősségen, fél órán át főzöm.                     Eközben a többi hagymát vékonyan, félfőre vágom, a maradék felet, pedig apróra vágom. Fogok egy serpenyőt, nem teflont, olajat és a vaj egynegyedét felforrósítom és beledobom a félfőre vágott hagymát, egy fél evőkanál cukrot szórok rá és az egészet sötét, aranybarnára karamellizálom, majd félreteszem. A májat megtisztítom és nagyjából egyforma darabokra szedem.
 
Elkészítés, risotto:
 Egy lábosban olajat hevítek és az apróra vágott hagymát beleteszem. Kicsit dinsztelem, és hozzáadom a rizst és egy gerezd apróra vágott fokhagymát és megsózom. Egy kicsit piritom a rizst, míg nem kezdenek a szemek fehéredni.
 A tűzhelyet közepes erősségre állítom. Felöntöm annyi borral, hogy éppen ellepje és sűrűn kevergetve, addig hagyom, míg a bornak már nem lehet érezni az alkoholosságát, és a rizs beszívta a bort. Ekkor felöntöm egy adag szűrt, forró alaplével. Annyira csak, hogy ellepje. Folyamatos kavargatás mellet, figyelni kell, és mikor felszívja az alaplé-adagot, és keverés közben látszik az edény alja, újabb adagot löttyintek rá. (vigyázzunk, hogy a rizs mindig folyós legyen) Ezt addig ismételgetem, míg a rizs meg nem puhul. (kb. 20 perc) akkor van kész, mikor a rizs még harapható, de krémes is egyben, az állaga pedig a tejberizsre, vagy a kására emlékeztet, azaz folyós egy kicsit.
  Ekkor félrehúzom és egy nagy marék reszelt parmezánt szórok rá, és a kocka vaj felét is hozzátéve, gyors mozdulatokkal addig kavarom, míg a vaj el nem olvad.
 
Elkészítés, csirkemáj:
 Előszedem a serpenyőt a karamellizált hagymával, és felmelegítem. Ha kell, egy kis olajat öntök hozzá. Beleteszem a májat, meg két-három gerezd zúzott fokhagymát, a kakukkfű-ágat, és beletépkedek öt-hat zsályalevelet. Addig pirítom, míg a máj, mindenhol színt nem kap. Alaposan megborsozom (frissen őrőlt). Ekkor közepesre állítom a tűzhelyet és a serpenyőbe öntök egy deci bort, és ebben párolom tovább a májat.
 Itt jön az időzítés!! A máj ugyanis csak akkor finom, ha nincs átsütve. Viszont azt sem szeretnénk, hogy a közepe nyers maradjon.   Tehát, pár percig párolom, majd egy késsel az egyik májat megszúrom. Ha világos rózsaszín lé folyik ki belőle, akkor kész, (ha semmi, akkor elrontottuk) Leveszem a tűzhelyről. Csak most sózom meg (fontos!!)! Ekkor a mártás sűrítésére, egy evőkanálnyi reszelt parmezánt szórok rá, meg a maradék vajat, és elkeverem. Alufoliával letakarom és pihentetem a májat két percig.
 
 És még egy-két dolog…
 Az olaszok többnyire nem készítenek feltétet a risottohoz, hanem önálló fogásként eszik. de hát én nem vagyok olasz, így megengedhetek magamnak ilyen szentségtörést.
 Az alap risottót sok feleképpen variálhatjuk. Tehetünk bele gombát, tintahalat, spárgát, pestot, paradicsomot, zöldborsót, bármit, ami a főzésidőbe belefér. Ezeket mindig úgy adjuk a rizshez, hogy az adalékanyag pont addigra főjön meg, mint ahogy a risotto elkészül. A lényeg a lényeg, a rizs mindig legyen harapható (al dente) és maga a risotto legyen folyós, és ne száraz. Ez az igazi risotto!!
 A risottót azonnal fogyasszuk el. Melegíteni nem lehet, csak frissen jó, ezért csak annyit készítsünk, amennyit egyből megeszünk.
 
 A csirkemájról annyit, hogy sokan azt hiszik, nem szeretik, pedig csak nem ettek még jól elkészített májat. Ezt azért merem így írni, mert sokszor találkoztam ezzel a jelenséggel. Általában nálunk a csirkemájat túlsütik, mondván, hogy ne legyen nyers. (De ezzel másodszor is megölik a szerencsétlen jószágot, és totál értelmetlenné válik a halála.) Ilyenkor a máj kiszárad és „fojtós” lesz, az íze pedig elveszti a karakterét és egy kicsit kesernyés lesz. A máj akkor van kész, mikor azt gondoljuk, hogy mindjárt kész. Akkor jó, ha megnyomkodva, rugalmas, és a belseje rózsaszín.
 A máj csak frissen jó, melegíteni nem szabad. Ha mégis marad, tegyük egy robotgépbe a mártással és egy kevés mustárral együtt, daráljuk le, és másnap piritósra kenve elfogyaszthatjuk.
 
Tálalás:
 A risottot elosztjuk négyfelé, a májat óvatosan rátesszük, és a mártást melléöntjük. Egy kevés extraszűz olívaolajjal meglocsoljuk, és kész is a fenséges étek. Hozzá, szentgyörgy-hegyi olaszrizlinget kínálok, azt, amit a főzéshez is használtam.
 Tiszta szívvel ajánlom ezt az ételt. A finom krémes risotto, és a kívül ropogós, belül krémesen lágy fűszeres csirkemáj, szerintem igazán ízletes párost alkotnak. Hozzá kortyolgatva az olaszrizlinget, fenséges íz kombinációt élvezhetünk.

98 komment

Címkék: gasztro recept máj rizottó toma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.27. 03:39:43

hűűű! ez egy kicsit hosszúra sikeredett:))))

spájdernecc 2007.08.27. 07:08:21

Jó reggelt!
Rizs Ottó a barátom, jó hogy megidézted
Újabb kihívás t., nejemnek:)

cyan 2007.08.27. 07:30:20

jó reggelt!
na ez az, kihívás... már 3 edénynél tartok, fél óra kevergetés, közben vagy dumálnak hozzám, vagy egyedül a konyhában. és még mosogatnom is nekem kell :((
májat a családom nem komálja, én szoktam zsírban sütni, azt is tepsiben, sütőben.

fullmoon 2007.08.27. 07:38:53

...sziasztok!Jó tipp az ebédhez készülődőknek,de attol tartanék a gyerekeim a tányér szélén hagynák a finom májat,ami az egésznek a lelke...:))

cyan 2007.08.27. 07:59:14

tudatlan vagyok, milyen a félfőre vágott hagyma?

maybach 2007.08.27. 08:11:21

Jó reggelt mindenkinek!
Toma!
Ilyenkor derül ki milyen bűnöket követnek el ellenünk nap mint nap.
Ez megen teccik.
Egyébként, valóban miaza félfőre vágott hagyma?

N.Zoli 2007.08.27. 08:27:36

Rosemary, mikor várandós volt a sátántól nyersen nassolt a májból:)

Rajta kívűl is vannak páran, akik szeretik nyersen a májat, megfűszerezve, kenyérre kenve.

Feléteklehet kapni (agy)velős lángost? Itt csak egy lángososnál van, de az a lángosok császára, nehogy azt reggellizzek.

tistedur 2007.08.27. 08:28:28

jó reggelt,jó kávét mindenkinek :)
Toma,ez megint jól sikerült-habár rizs van benne :P

fullmoon 2007.08.27. 08:34:19

...vajon a MÁJ'KELL Jaksonnak is?:)Vagy ő nem kedveli az effajta eledeleket...?:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.27. 09:07:25

Jó reggelt. Toma, a betűtípus miatt tűnik hosszabbnak a többinél:)
A májat nagyon szeretem (pedig azt olvastam, hogy az egyik legegészségtelenebb étel, hiszen a test méregtelenítő szerve), de a rizs nem nagy barátom. Még akkor sem, ha ilyen kásapofa.
A kérdés marad: MI AZ A FÉLFŐ?

2007.08.27. 09:31:25

hahó mindenki!
sztem a félfő az először hosszában, aztán keresztben szeletre vágva. vagy nem :)
de ez megint nagyon finomnak tűnik

cyan 2007.08.27. 09:39:02

nem tudom, nekem ez a rízs olyan 'csuszpájzosnak' tűnik. éveken át ilyenre sikeredett a főztöm, a családom fellázadt, így áttértem a zacsisra, az legalább szemeire esik szét, bár nem olyan ízű, mint a hagyományosan főzött rízs.
félfő: én is arra gondoltam, h félbe, aztán szeletekre vágom a hagymát, de ezt a kifejezést még soha nem hallottam.

2007.08.27. 09:44:12

látod, már nem keltél fel hiába. ha valaki megerősíti, akkor ma is tanultunk valamit :)

cyan 2007.08.27. 09:48:08

most már csak este leszek okosabb, mennem kell melóba és nem biztos, h lesz időm netezni, bár ahogy elnézem a dolgozókat, nem kapkodják el a munkát. mondjuk én sem, a havi utalásom még mindig nem érkezett meg, 10 napja késik :((

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.27. 10:03:57

Nálunk is no munka, no money esete forog fenn...:(

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.27. 10:23:00

Toma, ezt a bejegyzést most már soha nem vesszük le innen, már csak azért sem, mert az első kép színei egyszerűen gyönyörűen harmonizálnak a fejléccel, és a szöveg színével:-)

Aprópó. Nem tidja valaki, hol lakik Toma? Be kéne már egyszer váratlanul toppannunk egy kis rizottóért.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.27. 10:26:18

Egyszerű odatalálni: Leugrunk Pécsre, elmegyünk a hegyhez, és utána vezet a kajaszag! Ételillat, akarom mondani:)
A házat meg már úgyis megismerjük, nem?

spájdernecc 2007.08.27. 10:35:13

he-he
én megvizitáltam még júni végén a szőlőhegyet, ahol lakik, persze az illő távolságtartással....)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.27. 10:37:07

Akkor Te leszel az idegenvezető, Spájder.

maybach 2007.08.27. 11:03:32

Én még ebéd előtt vagyok. Szal mehetünk. Úgyis alszik a pasas. Még tiltakozni se tudna, csak felhőtlenül örülni.

Halvány Görény 2007.08.27. 11:13:35

hahó, toma te egyre inkább olasznak tűnsz nekem
a rizottó a képen olyan, mint a tejberizs. :) vagy tényleg így kell kinéznie?

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.27. 11:34:44

Görény
Nem, jól látod. Toma véletlenül a csirkemájas terberizses fotót szúrta be. Gondolom, ha felébred javítja.

fullmoon 2007.08.27. 13:14:20

Holland 11:34:44 :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D!!!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.27. 14:07:43

drága gyermekeim:))) akkor sorjában:
a félfőre vágott hagyma, a következő: a hagymát megpucolod, hosszába kettévágod, és vékonyan felszeleteled. igy fél karikákat kapsz (félfő)jé-nél a pont:)
a máj az egyik legegészségesebb belsőség, tele A vitaminnal és vassal.
a rizsnek ilyen folyosnak kell lenni mint azt vagy hatszor leírtam a postban. ez az igria risotto. ha ennél sűrübb az nem risotto.:)
...amúgy meg sajnálom, hogy egy rizses-májas ételben van rizs és máj, de hát ez van!:P

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.27. 14:09:16

igria=igazi -ez nem tudom hogy jött ki!:))

maybach 2007.08.27. 14:14:23

Vazze Toma!
Pont most akartam itten villantani, hogyaszongya, ti tuggyátoke mi is az a igria risotto?
Majdnem beégtem.

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.27. 14:21:36

Toma! Igenis létezik igria rizottó, de az nem ilyen folyós, hanem sokkal szemesebb. Ne akarj itt mindenkit megtéveszteni!

tistedur 2007.08.27. 14:25:33

Toma!
tudod a máj magában is jó..:)
arról meg nem tehetek,hogy én pl. nem szeretem a rizst..a kaviárt se szeretem..sőt a zsemlegombócot sem :p

Halvány Görény 2007.08.27. 14:40:14

akkor is furcsán néz ki, de ha igria, akkor igria, ezzel az érvvel nem tudok vitázni.
nincs semmi baj a májjal, nagyon szeretem, de nem az van, hogy az ilyen méreganyagok is abban rakódnak le? rizst is, májatis szeretem, úgyhogy mindenképpen ellenőrizném. :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.27. 14:40:23

a rizsát márpedig szeretni kell! punktum!!!:))))
tist!
lehet hogy meg tudnálak tériteni a risottomal:)))) se az íze, sem az állaga nem emlékeztet a hagyományos rizsköretekre.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.27. 14:41:48

Toma, hogy kapna el a ...!, ha már kigondoltam! Még most reggeliztem, de már a képektől kajás lettem! Gonosz vagy!
Fizeted a kondibérletem!

Halvány Görény 2007.08.27. 14:43:39

mondjuk ez a félfő ez szíven ütött.
énnekem ez sima karikára, mer bármit is csinálok a hagymával, mindig félbevágom (alapértelmezés). szóval ez most kicsit kellemetlen érzés, hogy csinálok egy ideje valamit és később jövök rá, hogy nem tudom mi is a neve.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.27. 14:45:39

H.G.
hacsak nem nehézfém mérgezésbe halt bele az a csirke, nem rakodik le semmi méreganyag a májban:)) azért szokták azt mondani, hogy ne együnk sok (értsd naponta) májat, mert sok benne a zsirban oldódó vitamin, ami felhalmozódhat a szervezetben.

Halvány Görény 2007.08.27. 14:52:50

értem, oké. antibiotikumok se ott rakódnak le?
és a svéd acélpengével elvágott nyak nem fogható fel nehézfém mérgezésnek?
mi történik velem, ha felhalmozódik a vitamin a szervezetemben?

fullmoon 2007.08.27. 14:57:22

...nem kaptok mérgezést,csak egy kis sugárzást,mert ha kihűlik a kaja újra mikrózni kell!...:)

maybach 2007.08.27. 14:58:24

Nem beszélve a fácánról, ami rendszerint ólommérgezésben adja fel.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.27. 14:58:42

És majd világítotok a sötétben!:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.27. 15:01:46

az antibiotikum a húsban is elraktározódik. az A B D K vitaminokra meg kérdezz rá a gugliban:)))
jelentem, javítottam a receptben. mert hülyeséget írtam. a risottonak nem kell fél óra, elég 20 perc is a legtöbb esetben. de úgyis kostólni kell és ha kész, akkor kész.:)))

tistedur 2007.08.27. 15:03:05

H.G.!
az acélpengével elvágott nyak nem minősül nehézfém-mérgezésnek :) mint ahogyam a fácánok sörét általi végzete sem..mondjuk,ha te elfogyasztod a sörétet,naponta kis adagokban az már okozhat mérgezést :P

Toma!
nincs az a paella vagy rizottó ami megszeretteti velem a rizst :) főleg ilyen csuszpájzos állapotában :P

fullmoon 2007.08.27. 15:04:45

Amadea...:)))

maybach...,nemgond,akinek van a szájába amalgán tömésű fog,amibe köztudott minimálisan az amalgán higanyt is tartalmaz,az már egy kis ólomtól,csak nem dobja fel a pacskerját......,vagy igen?:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.27. 15:09:09

tist!
őszinte részvétem! annyi minden kimarad így!!:)))
ez számomra mindíg rejtény marad, hogyan nem szerethet valaki valamilyen ételt, ha az jól van elkészítve. nekem is vannak kedvenceim és kevésbé kedvelt ételeim, de én mindent megeszek, ha az jól van elkészítve.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.27. 15:12:24

Nekem van amalgánom, és nem világítok és kielégítő az egészségügyi állapotom.

spájdernecc 2007.08.27. 15:12:58

na ja
a zsírban oldódó vitaminok túlkatalizálhatnak
Harsány Örkény: a svédacél nem nehézfém, csak nehéz fém
Tisti: a sörét a fácánok természetes elhullásának alapfeltétele
a többi stimmel :)

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.27. 15:13:58

Basszus Toma! Itt főzöm fél órája, amikor leírod, hogy el kellett volna zárnom alatta a villanyt 20 perc után? Hát most hogy szedjem ki az edényből? Egybeolvadt a lábossal. Máskor figyelj oda jobban a receptleírásra.

tistedur 2007.08.27. 15:19:37

Toma!
nekem elveim vannak:pl. az ember nem eszik finomfőzeléket-elv :)

fullmoon 2007.08.27. 15:21:07

Különben,teljesen mindegy mit eszünk,mert szinte minden tartalmaz olyan összetételű anyagokat,amit nem igazán kéne bevinni a szervezetünkbe!De én azt hiszem,lassan kifejlődik egy olyan MUTÁNS emberi faj aminek nem árt semmi.......:))),talán mi vagyunk a kisérleti alanyok,akik már javában fogyasztjuk a vegyszeres,mérgezett élelmiszereket,és ez elraktározódik a GÉN állományunkba,és mi potenciális atvivők adunk a mi gyerekeinknek,majd ők a saját gyerekeiknek,és így tovább...stb.Majd egyszer megjelenik egy olyan mutáns újszülött bébi ami már kissé kilönbözni fog a mai egyedtársaihoz képest!Pl: a bőre nem különböző bőrszín jellemzi,hanem egyfajta egységes mondjuk pl:egy vékonyabb szürkés árnyalatú,,szeme színe fekete,és lassan elcsökevényesednek a hátsó rágó fogak,helyette valami keményebb ínyszerű képződmény lessz a fogak helyén,hiszen manapság egyre jobban elfelejtünk rágni is,a (rágógumin kívül),minden előgyártott félkész...stb...Na csak ennyit a mérgektől a >>>>>>>>>>>>>>>mutáns emberfajig:D:D:D

Halvány Görény 2007.08.27. 15:24:13

a finomfőzeléknek a neve hordozza magában a végzetét, ráadásul gyerekkorban bedobják a köztudatba, olyan mint a kötelező olvasmány, egyed, ez finom.
ezenkívül szerintem nem eszik az ember olyant se, aminél 70%-nál nagyobb a rizikófaktor látványra, hogy ez valami olyasmi, amit már más egyszer megevett, ilyen pl a spenót vagy a tökfőzelék

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.27. 15:31:23

Nem azért küzdöttem fel magam a tápláléklánc csúcsára, hogy növényeket egyek!

tistedur 2007.08.27. 15:44:07

Amadea!
nyugi,el fog múlni :P

spájdernecc 2007.08.27. 15:45:58

Ej, maga ünneprontó!
Fiatalka, ráér még belesüppedni a rögvalóba!

Halvány Görény 2007.08.27. 15:54:46

vagy csak nem akar veszekedést :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.27. 15:55:07

a finomfőzelék jó! tessék sokat enni:)))

tistedur 2007.08.27. 16:01:37

nem is vagyok ünneprontó,csak kialvatlan..:(

toma!
a finomfőzelék összetevőit nagyon szeretem..külön-külön,együtt valami borzalmas :)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.27. 16:07:17

Tist, az irigykedés csúnya dolog.
Gerle???

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.27. 16:17:31

Gerel szeretett volna turbékolni, de kitúrták a fészkéből, így mehet a fészkes fenébe.

2007.08.27. 16:20:58

jáááááááj, finomfőzelék! rémálom. valaki egyszer a menzán azt mondta rá, hogy hááááát, földön már láttam ilyet! :))

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.08.27. 16:23:17

valahol láttam egy olyan funpic-et hogy büfére ki van írva "aki szeret etet" mellesleg életemben kétszer mondtam csajnak azt hogy "szeretlek", ebből egyszer elröhögtem magam. mondani bármit lehet.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.27. 16:28:50

Nem az számít, mit mondasz, hanem az, ami érzel.
Egyébként bölcs gondolat: mondani mindent lehet.
Egyébként én Gerlénél idősebb vagyok, és most mondtam először azt ki ellenkező neműnek, hogy "szeretlek".

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.27. 16:29:50

Ellenkező neműnek? Miért eddig csak nőket szerettél?

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.27. 16:38:28

Holland, kabbe! Nem tudsz szöveget értelmezni...:)
Csak féltékeny vagy a fiatalabbakra.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.27. 16:49:12

Hsz elszállt, majd megjön. Megyek NEKTEK postot írni. Este jövök, pá!

tistedur 2007.08.27. 17:07:55

Amadea kedves,nem féltékenyek vagyunk,csak tapasztaltabbak (vagy csak realisták?! :P)

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.08.27. 17:13:31

"aki szeret etet"

Tomaszeret, a mekismelóspöcs is szeret, apád is szeret. választék bőven van

Halvány Görény 2007.08.27. 17:22:24

pesszimisták :)
attól függetlenül, hogy igaz, ahhoz már kell egy kis megkeseredettség, hogy előre erre gondoljunk mindig.

fullmoon 2007.08.27. 17:51:11

H.G...átölelhetlek,koszosan,és büdösen is???Mert én is azt szeretném,de csak így!:)))

tistedur 2007.08.27. 17:54:42

ez már gruppen..ugye tudjátok kedves full,Holland és H.G. :P

fullmoon 2007.08.27. 17:59:38

tist....áááááááááááá,még fiatal vagyok én a e trióhoz!!!:)))Igaz hogy az évek múlásával egyre kíváncsibb az ember,de még csak 31 vagyok túl fiatal,és hamvas,nemgondolod???:D:D:D

fullmoon 2007.08.27. 18:02:20

Na ez remek a rizottótól a >>>>>>>>>>> az ágybabújásig!:)

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.27. 18:37:03

Fiatal? Én 32 vagyok. Az az egy év em állhat közénk full:-))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.27. 18:44:05

látom a tegnapi haiku hatása nem mult el nyomtalanul:))))))

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.08.27. 19:02:32

látom mindenki lusta volt rákattintani a linkemre, pedig csak egy szegény kutya neve volt,

en.wikipedia.org/wiki/Koton

tessékcsak jobban megnézni!

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.08.27. 19:03:26

bazz, assztem kimoderálták, pedig már zsidó ügyvédeket is fogadtam hisze a moderálás súkyos rasszista bűncselekmény

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.27. 19:12:39

ütős kis krimieste elé nézünk. ncis, numb3rs, különleges ügyosztály egyhúzóra:))))))

fullmoon 2007.08.27. 19:15:50

18:46:29.Holland>>>Hol(d)land!...:)))khmm,khmm...akkor egy puszit küldhetek?

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.08.27. 19:55:00

"ncis" vagyis nácis, még egy aggreszió a szemita népcsoportok ellen, ma egyébként láttam egy fekete ruhás gyászoló csoportot, rettenetesen megijedtem tőlü, baltával kellene agyonverni őket hogy elő ne fordulhasson a náci népírtás megint

fullmoon 2007.08.27. 19:57:45

Holland,a gondolod elöljáróban egy kis romantikát varázsolok....ebből ki tudod választani a megfelelő "fevert" amitől te is lázba jössz....:)))www.space.com/fullmoonfever/

fullmoon 2007.08.27. 20:12:04

cyan,szia!Ez a hattyú halála tökösen?...:))

cyan 2007.08.27. 20:35:52

aha, de a többi is nagyon jó :DD az egész társulat pasikból áll, lealáznak bármelyik balettkart. nem kicsit :))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.27. 20:46:51

Kiteszem a lábam, és elszabadulnak az ösztönök.:))))
Mit izéltek, hogy ilyen meg olyan öregek vagytok?! Ma már 50 a középkor!
Pajzán dögök vagytok.:))))
Jobb is, hogy a lamour idejére eltűntem innen...:)

cyan 2007.08.27. 20:59:02

50 a középkor? kössz szépen :''''''''''''''''''((

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.27. 21:17:21

Jajj, cyan, ne csináld már! Én csak egy hivatalos adatot közöltem vmi felgyorsult életritmus felmérésről!
Annyi vagy, amennyinek érzed magad! n perpill százhúsznak:(
Ha ez vigasztal, a 0-16 éves korosztálynak már én is öreg vagyok.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.28. 01:21:26

ezt el sem hiszem!! 21:17 óta egy komment sincsen??!!

spájdernecc 2007.08.28. 05:21:36

Jó reggelt!
Amadea, hol az a poszt?
süti beállítások módosítása