Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből 5.

2007.09.09. 03:05 Bombadil Toma

 

Pácolt citrom (L’hamd markad)

 
A napokban beígértem egy marokkói kirándulást, méghozzá egy csirke tagine formájában. Ahhoz, hogy beváltsam az ígéretemet, némi előkészületet kellet tennem, jelesül, elkészíteni az egyik fontos hozzávalót, a pácolt citromot.
 Erre azért van szükség, mert ennek, legalább egy hónap kell, mire kellően bepácolódik.
 Persze azért van ennél rövidebb módszer is, de ehhez is legalább négy-öt nap, vagy egy hét szükségeltetik.
 Ezt a módszert Stáhl Judittól lestem el, (Allah növessze hosszúra a szakállát) és jelentősen megkönnyebbíti a dolgomat. Ráadásul majdnem ugyanolyan jó lesz. Tapasztalatból mondom, mert többször is kipróbáltam mindkettőt.
 Most mind két módszert leírom, hogy tudjatok választani, ha meg akarjátok csinálni. Mindkettő nagyon egyszerű.
 
Bevásárló lista:
 
  • 8-10 közepes citrom
  • Tengeri só
  • Cukor
  • Koriandermag (egész)
  • Babérlevél
 
Elkészítés
 
A citromokat alaposan megmosom, a tetejénél, kereszt alakban bevágom, (mintha negyedelni akarnám) majdnem teljesen, de vigyázva, hogy ne essen szét. Egy száraz serpenyőben, enyhén megpirítok egy evőkanál koriandermagot, mozsárban megtöröm, majd összekeverem egy tálban, 30-40 dkg tengeri sóval. Fogom a citromokat, kicsit szétnyitom, mint a virágot, és egy marék sót tömök a gerezdek közé. Beleteszem egy nagyobb csatos üvegbe, és alaposan lenyomkodom. A többivel is így járok el, míg meg nem telik a dunsztosüveg. Közben is sózom, rétegenként. Jól lenyomkodom az egészet, és félig feltöltöm vízzel. Lazán lefedem, (egy kistányért teszek rá) és egy hűvös helyre félreteszem. Pár nap múlva, mikor annyi levet ereszt, hogy teljesen ellepi a citromokat, egy kevés olíva olajat öntök rá és szorosan lezárom.
Egy hónap múlva fogyasztható. Hűvös helyen, hónapokig eláll.
 
Elkészítés, rapid módszer:
 
A citromokat negyedekre vágom, és bő forró vízben öt percig főzőm. Ezután hideg vízbe teszem és egy órát állni hagyom. Fél liter vízben, 10-10 dkg sót és cukrot teszek és forrás után három-négy percig főzöm, majd egy kicsit hagyom hűlni, hogy ne legyen forró. A citromgerezdeket, szorosan az üvegbe rakosgatom és rétegenként egy evőkanál sót és pár szem koriandert, és egy babérlevelet teszek. Mikor megtelik az üveg, felöntöm a meleg páclével, lezárom, és a hűtőbe teszem.
Négy-öt nap múlva fogyasztható. Hűtőben egy hónapig eláll.
 
De hogyan?
 
A citromot kiveszed az üvegből, leöblíted vízzel, kikaparod a húsát, (azt eldobod)
és a héját vékony csíkokra vágod.
 
Namármost mire is jó ez?
 
Ez a fajta pácolt citrom, sok mindenhez jó. Rendkívül finom, intenzív citrus-sós íze van. Egyes marokkói ételek nélkülözhetetlen hozzávalója, de sok más kajához is illik. Például a halakhoz. Fogsz egy halat, alufoliára teszed, rádobálsz egy csíkokra vágott citromot, egy kis vajat, apróra vágott petrezselymet, szorosan becsomagold és negyed órára sütőbe vágod. Hmmm!
Vagy akár tzazikibe is teheted, vagy bármilyen salátára. Csirkesütéskor a fűszervajba, vagy a csirke belsejébe. Raviolihoz, a zsályás vajhoz adva…
Sorolhatnám a végtelenségig, de inkább a fantáziátokra bízom.
Szóval, ha nem is terveztek tagine-t készíteni, akkor is ajánlom kipróbálásra, mert mint említettem, sokoldalúan felhasználható…

71 komment

Címkék: gasztro vega recept toma egzotikus étkek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 03:13:14

a legfelső képen látható, maga a tagine. akárcsk a paellánál, az étel, itt is az edényről kapta nevét.

2007.09.09. 10:25:36

Toma, már teljesen fölcukkoltál minket ezzel a tagine-izével, úgyhogy azt is tessék leírni. Már úgy értem, légy szíves :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.09. 11:12:48

Toma, most nyilván alszol, de ha felriadsz, áruld el, légy szíves, hogy ejtjük: tázsin, tágin, tágine...? Én Marokkó miatt az elsőre szavaznék (francia).

A bevásárlólistádról lemaradt, hogy egy kis kéménykürtős lábas is kell hozzá. És hogy az elkészülése alatt fessünk meg 8-12 akvarellt.

maybach 2007.09.09. 11:13:40

Jó napot kívánok.
Én is kíváncsi vagyok már nagyon. Azon a kis felső lyukon hogyan fog bejutni a csirke az edénybe(tagine)?
Mert ugye tojás korában az ecetes trükkel befér, nade. Milyen gyerekkora és ifjúsága lenne oda bezárva?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.09. 11:45:44

Már rájöttem: eleve ebben az edényben kell kikeltetni és felnevelni a csirkét. Ha a pácolt citrom optimális előállítása egy hónap, akkor nyilván belefér, hogy a csirke-tagine kicsit tovább tartson, mondjuk, 7-8 hónapig. Addig a kandallón kell tartani az edényt. Ha már ki akar jönni, na, akkor kell elkezdeni a tényleges főzést. Érted? A felső részen csak egy kémlelőnyílás van, onnan lehet befelé kukucskálni, ellenőrizendő a fejlődést. Na. Tudtam én.

N.Zoli 2007.09.09. 12:17:54

Pácolt citrom? Erre nem számítottam. Azért megkóstolnám, a hozzávaló ételek bármelyikével. Megyek is kajálni, egy szabadtéri piknikre. Most van az Orosházi Üveggyárnak családi napja:) és meghívtak oda. Ha lesz valami érdekes fotózom és írom. Igazából kéne már ide is írnom egy normális posztot, de rájöttem, hogy rotyogó bográcsfotókból van egy rahedli, meg kommersz italokból egy komoly gyűjtemény. Evvel itt nem sokra megyek.

cyan 2007.09.09. 12:46:06

jelentem, készül a lazaanyja :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 13:28:19

nadine
aszem a helyes kiejtése "tádzsin". franciásan, tázsin.
enzoli
szorgalmasan jegzetelni!:)))
cyan
azannya!!:))
...a taginet, jövő hétvégén tervezem elkészíteni. a poszt, azután várható. és, hogy kerül a csirke a taginebe? az titok!:))))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 13:41:22

..hé! most nézem, hogy valaki áttette a "továbbot" a kép alá, és lemaradt a szöveg. így a gasztro.blog.hu-n csak a cím, meg a kép látszik.:(

maybach 2007.09.09. 14:21:18

Nos még mindig nem barátkoztam meg a tazsinban nevelt csirke gondolatával. Sztem nincs tekintettel a csirkék szabadságjogaira. Jönni fog még egy ombudszmanus.
Körtét már láttam üvegben felnőni.

cyan 2007.09.09. 14:48:27

na jó, fűzzük tovább ezt a gondolatot. csirke bekerül az edénybe, nevelődik, nyilván eszik is, meg ürít is, vedlik, tollastul, sz@rostul lesz a kaja megfőzve? :D

maybach 2007.09.09. 15:00:32

Szardinia is tokkal, vonóval van a konzerben.

cyan 2007.09.09. 15:24:46

nem egészen, feje pl nincs benne, meg ki is van belezve.
amúgy kicsit sápkóros lesz a pipi az edényben, vagy a napfényt azért beterelik? :))

maybach 2007.09.09. 15:41:29

Sztem be. Tükrökkel és/vagy trükökkel.
Mondjuk egy szerzetes csibe bizos jól elvan.

cyan 2007.09.09. 15:52:47

megőrült a bankom, reggel óta küldözgeti az sms-eit, már 100000 fölött vagyok a pénzkivétellel, pedig itthon ülök és nálam a kártyám. vmi hiba van a rendszerben, hívtam őket, h ez akkor most hogy? holnap reggel berongyolok a takszövbe, és rákérdezek. amúgy nyugodt vagyok... :(

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 15:55:20

valaki klonozta a kártyádat. biztos ami biztos, jobb ha letiltod!

cyan 2007.09.09. 15:56:04

szerzetesek is mennek néha napfényre, szerzetes csibék nem? tiltja a vallásuk? :)

cyan 2007.09.09. 15:59:04

felhívtam őket, pénteki tranzakciót küldözgeti, ugyanaz a dátum, idő, összeg. azért kicsit megréműltem az 5.-nél (akkor ébredtem, azt se tudtam ki vagyok). mostanra túl vagyok a 15.-en is

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 16:01:01

cyan
azok albinó csibék:)) nem bírják a napfényt.
milyen lett a lazannya??

cyan 2007.09.09. 16:09:12

azt a kis apróságot nem számítva, miszerint elfelejtettem megsózni, finom lett :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 16:18:17

ajaj!:)) a lazannya meg pont olyan étel, amit nem nagyon lehet utolag sózni. legalább nem lesz magas a vérnyomásotok:)))

cyan 2007.09.09. 16:34:07

nekem fel se tűnt, a fiam - aki mindent agyonsóz - szólt, h sótlan. akkor esett le, h nem tettem bele sót. sztem az adalékanyagokban volt annyi, h ne vegyem észre :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 16:55:58

milyen lasagnet csináltál? amit én, vagy saját recept?

cyan 2007.09.09. 16:59:36

a receptedet követtem, csak némi-nemű hiányosságok miatt kreatívkodnom kellett

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 17:01:31

ma este nyolckor az m1-en jön stohl buci, mint a magyar "jack bauer"!! remélem lesz katona zubbonya, meg vászontatyója:))))kiváncsi vagyok sekerül-e végre, egy normális akció-sorozatot összehozni a magyar tévének.

cyan 2007.09.09. 17:06:41

ehh, kíváncsi vagy :PP
ki fogsz nevetni, úgyhogy nem írom meg :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 17:16:04

dehogy nevetlek, szeretem ha valaki kreativ:)))
vagy írd meg egy posztban, mint alternatív lasagne.:)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.09. 17:31:38

:DDD
Ez a csirke-tagine jó volt!:))))
És a nagyobb kaja hogy jut el szegény jószághoz?

cyan 2007.09.09. 17:32:18

inkább nem, nem volt olyan nagy kreatívkodás. inkább behelyettesítésnek mondanám. de finom lett.

cyan 2007.09.09. 17:33:49

Am, milyen nagyobb kaja? pipi magokat eszik (meg kavicsokat a zuzájába)

cyan 2007.09.09. 17:35:17

paprikán megy az őrült szőke főzöcskéje :)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 17:41:14

néztem! nagyon jó:)))) a szőke blogján is figyelemmel kisértem a műsor készítését.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.09. 17:42:37

Nekünk vannak ún. díszmadaraink (semmi díszféleséget nem látok rajtuk), és még a spagettit is megeszik.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.09. 17:51:21

Nem tudom, ki tette arrébb a továbbot, nem én voltam, de megpróbálom visszahelyezni az őt megillető pozícióba.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 18:02:33

most már mindegy:)))) a gasztroblogon már úgy marad. azért ügyes vagy nadine!:)))

szabópali 2007.09.09. 18:03:30

belinkelnéd a szőke blogját...köszi

2007.09.09. 18:03:34

nem akarlak lelombozni titeket, de én úgy látom, hogy fölül nem lyukas az edény...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.09. 18:07:16

Megvicceltetek a kisbetűs szőkével. Simán azt hittem, hogy Koziról beszéltek. Neki is van főzőműsora ugyanott. Azóta rájöttem, hogy Szőke Kapitányról van szó, ezek szerint jól lemaradtam a műsorról...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 18:12:31

szabópali
íme:
konyha.estiskola.hu/
szoke.estiskola.hu/
nadine :DDDD
jé!
jéééééééé!!:))) valaki észrevette!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.09. 18:15:50

Jé, nem lombozol le, hátul is lehet bejárat...:) Csirkécske méretű.

2007.09.09. 18:26:56

de én akkor is ügyi vagyok! :)

cyan 2007.09.09. 18:48:25

vagy megfullad a pipi, mielött megnőne :D

cyan 2007.09.09. 18:50:15

látom a szemem előtt, ahogy kinyitja a pipi a kis ajtót hátul, gonoszul körülnéz, kimasírozik a konyhába, és lecsap a magos kenyérre :))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.09. 18:51:37

Cyan, jó lenne rről egy rajzfilm.:)

cyan 2007.09.09. 18:52:38

majd te megírod a forgatókönyvet, Toma megrajzolja, én meg felveszem :)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.09. 19:02:50

Az írásba sztem mindenki beszállhat, akik itt vannak, mindnek van írói vénája.:)

tistedur 2007.09.09. 19:07:23

én csak pszichopata csirkékről tudnék írni :P

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.09. 19:23:42

Mivel ez egy roppant intelligens pszichopata pipi, éjszakánként kiszökdös Toma fűszerkertjébe, és megdézsmálja a rozmaringot, a kakukkfüvet, így később nem kell annyit fűszerezni őkelmét.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.09. 19:45:29

És ádáz harcot vív a vándorbékákkal és Drazséval.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 20:56:50

hogy mik nem történnek a házam táján, miközben békésen alszom!:)))
így már zuhanyozni sem merek, hogy pszichopata csirkék lebzselnek a ház körül. láttam már hichkock filmet!

cyan 2007.09.09. 21:00:12

vigyázz Toma! még a végén te kerülsz a kéményes edénykébe, a pipi meg lesi, h megfőjjél :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.09. 21:00:57

Toma, nagyon vigyázz, miféle recepteket állsz neki megvalósítani! Ezekben a veszélyes mai időkben... sosem tudhatja az ember.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 21:17:07

cyan,:DD
...nem is volt rossz a "tűzvonalban" a jövőheti résznek is adok esélyt:)))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.09. 21:19:33

Azt se tdjuk, hogy fér bele egy tojás/csirke, nehogy egy ember!:)))

2007.09.09. 21:25:16

kezdenek itt eldurvulni az események...
ugye megálltok, mielőtt valaki előkapná a hentesbárdot? :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 21:29:26

ezekután le sem merem hunyni a szemem! jöttök itt a horror-sztorikkal. már gyanusan méregetem az edényemet, hogy vajon beleférek-e:)))

2007.09.09. 21:30:54

zárd el a kredencbe, hátha onnan nem tud előjönni :)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.09. 21:41:45

És tegyél rá néhány füzér fokhagymát, egy 15 centis, pnegés végű keresztet, öntsd csordultig szenteltvízzel...A VÉRBEN FORGÓ SZEMŰ VÁMPÍRCSIRKE ELLEN!

2007.09.09. 21:49:08

huh, Amadea, te aztán művelt vagy vámpír-ügyben!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 22:08:49

inkább, csak simán bevágom a sütőbe:)))

2007.09.09. 22:16:06

tudsz bánni a csirkékkel :)

2007.09.09. 22:23:08

én most eltiplizek, mert holnap korán kell kelni. vár a meló. Jó éjt!

N.Zoli 2007.09.09. 22:27:02

Gyerekek, kurvajól éreztem magam, ettem-ittam. Sőt kisvárosi kispolgár lévén hízott a májam, mikor jött gratulálni a műsörvezetőnő, aki az Orosházi Élet című hetilap felelős szerkesztője volt. Annak idején álnéven, mint Fekete Péter osztottam a csajt, de szerintem fingja nem volt, hogy én voltam. Mesélte, hogy olvassa a blogunkat és tetszik neki.. Olyan exluzív fotókat csináltam, hogy ajjaj. Sasvári Sándor volt a sztárvendég. Előadott néhány musical részletet, aztán énekelt a Hair-ből és fölugrott az asztalunkra, lerúgta haverom sörét és amikor fotóztam ujjbeggyel befogta a lencsét:), 16 éves picsákkal lassúzott, szóval Sasvári Satka a gépemben van, meg a bögyömben. Ingyenes üveggyári családi nap, marhapörkinsszel és a Schobert Norbi blogját megjárt karatésokkal, a Bel Canto énekes lányokkal és Sasvárival.

Mit szólnátok, ha raknák föl egy posztot erről, persze a saját blogunkba is muszály lesz. Lőttem íjjal és nyíllal, sikerült seggbelőnöm egy őz képét, szóval ingergazdag volt a rendezvény.

tistedur 2007.09.09. 22:28:03

az a ciki,ha nem vámpírcsirke,hanem vércsirke..akkor nem használ a kereszt meg a szenteltvíz :P

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.09. 22:49:58

Na, én tűztem. Magamat az áygacskámba. Pápá!
És:
Visszatért:
***ÖNREKLÁM***
szépek: semiramis.blog.nlcafe.hu

Ne okozzatok nekem csalódást!:
amadea.freeblog.hu

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 22:57:47

enzoli
a magamnevében mondom, írjál erről egy posztot:)))