Egyszerűen nem tudom megállni szó nélkül a fent említett csatorna „arcainak” ámokfutását, amit főzés gyanánt adnak elő néha, még egy párat belerúgva az amúgy is padlón lévő magyar gasztrokultúrába. Előrebocsátom, hogy szeretem a csatornát és gyakran nézem a műsorait, igaz, többnyire a külföldi produkciókat. De amit néha Bede Róbert és legfőképpen Serényi Zsolt művel a magyar, illetve a nemzetközi konyhával és ételeivel, az már-már bűncselekmény.
A biztosítékot a tegnapi nap verte ki nálam, amikor is azt látom, hogy Serényi „Idiótán vigyorgok és bénázok nagyokat” Zsolt salátát készít. Egy tálba hagymát vág, ecetet önt rá, megcukrozza, majd a csap alá tartva a tálat, vizet enged rá, és mosolyogva mondja, hogy egy kicsit félreteszi, hogy összeérjenek az ízek. Később különböző salátaleveleket tépked rá, összekeveri, belemarkolva kitesz egy adagot a tányérra, és körberakja egy szerinte angolosra sütött (mert ő így szereti), szerintem pedig totál nyers kacsamell szeleteivel, és jó étvágyat kíván.
Na már most. Én nem vagyok szakács, de több mint tizenöt éve foglalkozom hobbiszinten a gasztronómiával. Szenvedélyem a főzés, és talán értek is hozzá valamicskét. Erről az „ételről” a tévén keresztül is lerítt, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan, nem más, mint az alapanyagok elpocsékolása. Nem beszélve a szerencsétlen kacsáról, akinek a halála így teljesen értelmetlen volt.
De hősünk még nem fejezte be konyhai garázdálkodását, úgy gondolta, megosztja velünk a tíz legjobb halétel egyikét. Úgymint, „süllő mandulás bundában, spenótos rizottóval”, vagy valami ilyesmi. Azon már ki sem akadtam, hogy láthatóan egy szottyadt, éppen felengedett, fagyasztott halfilével birkózik, és nem tudja normálisan leszedni a bőrét, ezért elkezdi levagdosni a húsával együtt. Bebundázza, majd beleteszi a serpenyőbe, a hideg olajba! Egy pillanatra ő is meglepődik, de aztán egy huncutul sármosnak szánt mosollyal nyugtázza, hogy „egy kicsit még melegedni kell az olajnak”. Ezután azt mondja: „Most nekiállok a rizottónak, amihez én már előre megfőztem a rizst.”
Azt hittem, rosszul hallok. De nem! Folytatja a „főzést” rendületlenül. A serpenyőben olajat melegít, fokhagymát dob rá, majd fél kiló parajlevelet. Meg sem várja, hogy a levelek összeessenek, hanem gyorsan ráönt egy pohár bort, amiből az alkoholnak nincs ideje elpárologni, mert a "Mester" rögtön egy adag tejszínnel is megfejeli, beleborítja a főtt rizst, az egész kulimászt összekeveri, egy tányérra rakja, és jó étvágyat kíván.
Én meg közben arra gondolok, hogy remélem, a rizottó hazájában, Itáliában nem látják ezt a műsort, különben a konyhájukra méltán büszke taljánok képesek és hadat üzennek hazánknak, de legalábbis egy éles hangú jegyzékben tiltakoznak a római magyar követségen a sértés miatt, és kérik Serényi Zsolt kiadatását az olasz hatóságoknak.
Fogalmam sincs, milyen kritériumok alapján válogatták, „kásztingolták” a szakácsokat a csatornán, de sajnos valószínű, hogy a főzés szeretete, az igényesség, és szakmai büszkeség nem szerepelt köztük.
Ezek csak az utolsó cseppek voltak a pohárban, ez a fajta igénytelenség régóta jellemzi a „Mit eszünk ma” és a „Tíz legjobb…” típusú műsorokat. Ehetetlen, rosszul elkészített, az étel eredeti receptjére nyomokban sem emlékeztető, szar kajákat vágnak az arcunkba nap mint nap, elhitetik a nézőkkel, hogy a szakácsművészet csúcsait ostromolják, és mosolyogva ajánlgatják: „Próbálják ki Önök is otthon!”
Egy ilyen tematikus csatornától elvárna az ember némi elhivatottságot a magyar gasztronómiai kultúra előre mozdítására (mert ráférne!). Elismerem, a TV Paprikán sok jó műsor is látható, de sajnos, nyilvánvaló a tendencia: mindinkább a saját készítésű műsorokra, ezen belül is a fent említett szakácsokra (mint a csatorna „arcaira”) és áldásos tevékenységükre alapozzák a műsorszerkezetet.
De remélem, hogy csak rosszat álmodtam, mert megfeküdte a gyomromat a spenótos rizottó al
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.12. 04:32:47
spájdernecc 2007.09.12. 06:57:14
Kedvencem, amikor kifejezetten, sőt kizárólag EXTRA szűz olívaolajjal nekiáll a jószág teszemazt pököltalapot készíteni, elfelejtve azt a tényt, hogy ez a minőségő, ráadásul qdrága összetevő NEM hevíthtő, mert pont azokat a tulajdonságait veszíti el, amitől extraszűznek lehet nevezni.
Ja, jó reggelt, jó kávét, jó sokat.
Főzve, nem higítva valami port!
cyan 2007.09.12. 07:57:19
kv van, most főtt le.
Toma, nem szoktam a paprikát nézni, csak most vasárnap kapcsoltam oda a Szőke főzőcskéjére. c:c-n olvastam, h fergeteges lesz. visszatérve a morgásodra, annyira nem vagyok nagy szakács, mint te, de amiket leírtál... nos kezdő háziasszony koromban vétettem ekkora hibákat (saláta, hideg olaj), és az se tegnap volt. remélem ezeknek a szakácsoknak nincs éttermük itt a közelemben.
maybach 2007.09.12. 08:02:18
Toma!
Nem nézem a nevezett adót (sem) éppen az általad említett igénytelenség miatt. Sajnos nemcsak a konyhaművészet esik áldozatául a silányságnak.
cyan 2007.09.12. 08:38:40
maybach 2007.09.12. 08:46:31
Persze hogy nem tudod elolvasni. Elvégre nem publikus.
cyan 2007.09.12. 08:58:40
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 09:06:59
Az írás jó, a TV Paprika hazai szakácsainak zöme nézhetetlen.
spájdernecc 2007.09.12. 09:17:16
goes 2007.09.12. 10:18:49
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 10:26:04
maybach 2007.09.12. 10:38:31
cyan 2007.09.12. 10:41:33
cyan 2007.09.12. 10:47:55
amúgy egy igényes műsorban igenis van lehetőség a sokadik felvételre. tapasztalat. és még nyersanyagra (film) se kell hivatkozni, mint régen, mikor nem volt digitális, meg videotechnika, és a nyersanyag drága volt, hiszen ami rossz felvétel, törölhető.
wanna 2007.09.12. 11:01:19
Halvány Görény 2007.09.12. 11:02:45
wanna 2007.09.12. 11:05:16
Szerintem márpedig a médiában megjelenő, és ezáltal a közizlést formálni kívánó "szakács" IGENIS LEGYEN PROFI!!!
Üdv mindenkinek!
Wanna
wanna 2007.09.12. 11:13:26
wanna 2007.09.12. 11:14:30
maybach 2007.09.12. 11:23:43
Halvány Görény 2007.09.12. 11:26:20
az persze megint egy más dolog, hogy ne áztassa széjjel a hagymát a vízben, meg ha nincs elég ideje átsütni a kacsát, akkor ne adja el úgy, hogy ezt ő így szereti, hanem tessék mondani, hogy bocs, ez most nem fér bele az időbe és otthon azért jobban süsd át bazeg.
ha valaki baromi sokat nézi, akkor persze levonhatók következtetések, de én abból a pár adásból, amit láttam, nem vonnék le olyan következtetést, hogy nem tudnak főzni, hanem inkább azt, hogy az egész úgy együtt nemn túl összeszedett és részleteiben sem igazán megtervezett.
azért mondom csak ezt, mert kicsit olyan érzésem van, mint a focinál, ahhoz is ért nálunk mindenki, meg a főzéshez is, így aztán az összes a tévében az összes magyar riporter meg szakács ostoba és hozzá nem értő, és inkább nézzük a külföldi közvetítéseket meg az idegenszívű ( :) ) szakácsokat.
N.Zoli 2007.09.12. 11:38:49
Nem fogom én sem a Tölteni Való Paprikát, de Stahl konyhájától mindig megéheztem. Ői kiadott valami könyvet Enni jó címmel. (Enni jó Morricone)
Na lassan eltolom a bicajt, a mihamarabbi viszontírásra.
Pusszedli mindenkinek
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 12:05:00
Én a nézhetetlenség alatt nemcsak azt értettem, hogy mit és hogyan főznek, hanem az előadói stílust is. Talán túl nagy elvárás, de sztem egy főzőcsatornán igenis legyen szórakoztató is egyben a szakácsműsor. Hogy ez megvalósítható, arra remek példa volt a Gasztropuccs. Azokra a receptekre igazán nem mondhatja senki, hogy lehetetlen megvalósítani őket, vagy drágák a hozzávalók, hiszen direkt egy kollégista zsebére és körülményei közé találták ki őket, mégis igen vidám, felejthetetlen perceket szereztek a nézőknek (nekem rengeteget).
maybach 2007.09.12. 12:10:09
Feltétlenül próbáld ki a méltán híres angol konyha még híresebb fisendcsipssz-ét.
cyan 2007.09.12. 12:18:10
cyan 2007.09.12. 12:20:12
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.12. 14:16:25
lehet az időhiányra, vagy bármire fogni, hogy nem ehető amit főznek, de egy "profi" szakács nem adja a nevét ilyen foku igénytelenséghez. de úgylátszik van az pénz, amiért napmintnap lejátja magát. nem vonom kétségbe, hogy megtanulta a szakmáját, de az már felháborító, hogy a szakmai büszkeségnek a nyomát sem látom, csak a szar kajákat. márpedig az a szakács aki szar kaját csinál, bármilyenek is legyenek a körülmények, az én szemembe nem szakács többé.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.12. 14:36:08
a csatornát én is szeretem és nézem is.
ha neked az, hogy az ételek úgy elkészítve, ahogy a képernyőn látod, ehetelenek, az "életszagú", akkor akkor ott komoly baj van:))) EZEK SZAKÁCSOK AZ ISTEN SZERELMÉRE!!! nekem ne bénázzanak!
lacibácsi, pedig annyira gáz, (a sok érmével együtt:)) hogy az már egy posztot sem érdemel:))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.12. 15:22:10
és akkor még ott van a számos konyhatechnikai hiba. minden szakács, és a főzés értő ember tudja, hogy a sütőből kivett húst tíz percig pihentetni kell, hogy a húsnedvek visszaáramoljanak a hús minden részébe, ettől lesz puha. még egyszer sem láttam, hogy ezt elmondták volna, ellenben az mindíg látom, hogy a sütől kikapja a húst, és azonnal szabdalni kezdi, még forrón, hogy a kezét is égeti. és ez csak egy példa a sok közül.
Halvány Görény 2007.09.12. 17:33:32
nem mindegy ugyanis, hogy miről van szó, ha elémtesznek egy többismeretlenes egyenletrendszert (ami nememlékszem pontosan, hogy általános iskolás vagy középiskolás). ha van időm szépen nyugiban megcsinálom, ha 1 percet adnak és eredmény kell akkor lesz egy rossz eredmény. viszont ha elémtolnak egy beteget, hogy "doktorúr", vakbél, akkor adhatnak 1 évet is, akkor is rossz eredmény produkálok, és a két rossz eredmény között van különbség :)
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.12. 20:23:39
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 20:50:00
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.12. 21:01:19
Nálatok is ilyen rossz idő van? Hogy telt a napod?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 21:07:59
Eszetlen kapkodással doboztól számítógépig, aztán vissza, aztán találkoztam végre egy ezer éve nem látott barátnőmmel, és az nagyon, de nagyon jó volt. Most itt pihegek, és próbálok rájönni, mit nem szabad elfelejteni. Reménytelen.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.12. 21:17:40
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 21:28:11
spájdernecc 2007.09.12. 21:29:05
jó estét!
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.12. 21:33:35
Vagy szerelj rá mikrochipet, nyomkövetőt, csipogót, világító bigyót.
Vagy vegyél egy bazi nagy, feltűnő füzetet.:)
Szia Pókocska! A múltkor sztem a kommented azért lett moderálandó, mert az összes neved beírtad. De már megjelenítettem.:)
maybach 2007.09.12. 21:35:04
Feledékenységre állítólag a cavington jó. Csak azt meg nem szab elfelejteni bevenni.
spájdernecc 2007.09.12. 21:40:36
csekkoltam:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 21:43:10
Az igazán fontos dolgokat beírom a telefonomba, hogy aztán marha mérges legyek, amiért többször is figyelmeztet rájuk, elvégre nem vagyok én hülye!
A kevésbé fontosakat a naptárba szoktam felvésni, csak azt nem tudom soha, hogy milyen nap van és hányadika. Különben jó módszer.
Azt meg, hogy igen szétszórt lelkületű vagyok, már megszoktam. Kicsit többször kell lépcsőznöm, mint egy normális embernek. Mindig a másik szinten felejtem, amire szükségem van.
spájdernecc 2007.09.12. 21:46:07
igyunk kisüstit!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 21:49:24
spájdernecc 2007.09.12. 21:54:49
a fentiek be nem tartása esetén, ha túlfut a dolog, meg kurvára nem érdekel, hogy min rágódtál..
maybach 2007.09.12. 21:55:41
nem érdemes jegyzeteket készíteni. Ami nem oldódik meg magától azzal nem érdemes foglalkozni.
Most nem szeretem ezeket a fura, szoknyás skótokat. De a bírót biztosan nem.
Simán elcsalta a meccset.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 21:56:32
maybach 2007.09.12. 21:59:40
De előtte 1:0 lett volna igazságos ide. Ja és a török kapust kellett volna kiállítani, nem a Gera Zolit.
Nem nagy különbség.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.12. 22:08:35
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 22:09:44
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 22:15:19
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.12. 22:20:25
141! 404!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 22:41:07
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.12. 23:02:26
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 23:05:58
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 23:21:41
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.12. 23:31:26
Azt hittem, cukkolsz engem.
A számok a blogom "helyezéseit" jelölik a www.statgep.hu oldalon.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 23:35:34
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.12. 23:41:33
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 01:19:01
H.G.
hogy ne legyen semmi félreértés, hogy mi a véleményem az említett szakácsról. szerintem egy kontár! mint ahogy van szar vízvezetékszerelő, ugy ez a tévés arc is kontár. nyilván elvégzett egy iskolát, de akkor is szar. nem ért a szakmájához, olyan szinten, hogy azt "tanítsa". mert az hogy a tévében főznek nekünk, az tanítás. a válogatáson valószínüleg fontosabb volt a megjelenés és beszédkézség, mint a szakmai tudás.
cyan 2007.09.13. 09:56:21
mindenki hortyog?
kivételesen tea, nem akar múlni a náthám :(
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 09:59:41
cyan 2007.09.13. 10:13:31
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 10:21:16
cyan 2007.09.13. 10:38:04
spájdernecc 2007.09.13. 10:38:15
forraltbor, mézzel és egy csapott kávéskanál őrölt borssal...
izzadós cucc, de nekem bevált
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 10:50:31
spájdernecc 2007.09.13. 10:56:49
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 11:01:02
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 11:05:33
spájdernecc 2007.09.13. 11:06:24
viszont amilyen box volt a poszthelyekért, akkora ma a lapítás .
cyan 2007.09.13. 11:09:32
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 11:41:19
maybach 2007.09.13. 12:36:53
Lehet télleg kéne írni.
Ma megint kicsit elmerültem az egészségügy helyi bugyraiban.
Egy sima háziorvosi találka lett volna, mégis nem kis kihívás. Fatornyos falumban csak a legpofátlanabbak és a végsőkig elszánztak jutnak be. Ez is egyfajta szelekció.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 13:10:41
maybach 2007.09.13. 15:00:35
Nem ő bolondult belém, én bolondultam majdnem meg.
5 perces találkára 2,5 órát kell várni, úgy hogy mindenki megpróbál elém kerülni, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 15:46:37
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 16:30:58
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 16:31:52
spájdernecc 2007.09.13. 16:46:33
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 16:56:44
spájder
már éppen ideje lenne!!:)))
spájdernecc 2007.09.13. 16:59:42
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.09.13. 17:21:32
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 17:32:51
hát előkerültél? most hogy sorra írod a zindexcimlapos posztokat, nem derogál leereszkedni hozzánk??:)))) az iddictra már be se merek kommenteni, mert olyan forró ott a légkör, mint a tótaw vagy a parakovács blogjában.:)))
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.09.13. 17:45:35
Ezek után azt gondolom, hogy jobb a copypaste blognak ott, ahol van, nem kell nekem ez a felajtás.
Tényleg keveset jártam errefelé, de az ok prózai, elsodort a munka. Becsípett a gépszíj, és nem enged. Pedig milyen jó itt egy egy kis emberi szót hallani. Döbbenetes mennyi ostoba ember kering odakint, hogy a névtelenséget kihasználva a kommentekben kompenzálják ingerszegény életüket.
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.09.13. 18:00:12
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 18:02:22
Dolce vita · http://www.fozzunkolaszul.blogspot.com 2007.09.13. 18:13:02
Köszönöm, köszönöm és még 1x köszönöm ezt az írást. A múlthetem nagy része azzal telt, hogy próbáltam elmagyarázni kedves Hegyi "Szőke&Bede" Zsoltnak (aki mindenkinek meghívót küldött a szárnyas receptversenyre), hogy miért is nem veszek részt azon a versenyen, ahol Bede Róbert a zsűri, és miért is nem szeretem a TV paprika sajátkészítésű műsorait. Talán (ha ezt olvassa) ebből megérti.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 19:02:08
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 19:26:02
gondoltam, hogy te egyetértesz velem:))))
NADINE!!!!!!! broáááf
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 19:54:17
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 20:11:09
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 20:26:39
cyan 2007.09.13. 20:44:42
Toma, gratula a zindexcímlaphoz, már tegnap nézegettem, de csak ma tették ki :D
Holland, ha erre kolbászolsz, a posztodhoz neked is gratula, én betegre röhögtem magam a sok idiótán, a képet meg gyorsan elmentettem magamnak :)
Jé 2007.09.13. 20:49:54
Toma, én is gratula. jól szórakoztam, pedig nem is ismerem a műsort. nincs paprika tévénk
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.09.13. 20:58:03
cyan köszi, mostanában bármi kerül ki, az azonnal megy a címlapra (pl. mai is). Komolyan. Én sem értem, de valaki nagyon nyomja most ezt a témát.
Jé 2007.09.13. 21:02:36
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 21:04:43
Jé 2007.09.13. 21:07:46
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 21:17:09
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 21:19:51
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 21:26:35
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 21:33:17
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.13. 21:34:25
lorien · http://lorien.blog.hu 2007.09.13. 21:49:54
Mostanában kezdtem csak néha nézni az adót, és kevés kivételtől eltekinve (Jenei T. is kissé esetlenül mozog a kamera előtt, de az elkötelezettsége mindenképp becsülendő) engem is irritálnak a saját gyártású műsorok, különösen Bede arrogánsága, faragatlansága dühít, általában el is kapcsolok, ha ő van. Ehhez persze meg hozzájön az inkompetencia is, ez így együtt valóban sok.
A csatorna vezetése helyében én igencsak elgondolkoznék, és rövid úton elzavarnám őket, és hiteles szakácsokkal kezdenék újra, mert azért még ilyenek is vannak az országban, ha nem is sokan. Arra dőreség hivatkozni, hogy sok munkát és pénzt fektettek ezen fiatalok felépítésébe, és majd belejönnek. Mert ők nem fognak. És ez további rossz gondolatokat ébreszt bennem, szépen csendben megkérőjelezem a csatorna vezetőinek szakmai (gasztronómiai) hozzáértését...
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 22:12:10
tökéletesen igazad van, de amit én láttam az nem egy rozé kacsamell volt, hanem nyers. egy serpenyőben kérget sütött rá, és annyi. így még átmelegedni sem tudott a belseje, pedig a rozéhoz is legalább 65 fokra kell melegedjen a belseje,(maghőmérő) hogy a lehetséges baktériumok elpusztuljanak benne.
nadine :)))
szorgosnepunkgyoznifog 2007.09.13. 22:13:41
A hideg olajban bundázni nem jó ötlet, de azt a részt nem láttam, ergó nem tudom, hogy ott mi történt.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 22:41:37
na ja. én is ettem ilyen salátát, meg a menzán is adtak ilyet. sőt kelkáposzta főzeléket is szoktam enni, de nem szeretném egy főzőműsorban látni mint ételkülönlegességet. a kacsárol meg fentebb láthatod a véleményem. én is sütöttem rozé kacsamellet, de pár perc mindíg kellet pluszban, a sütőbe is, hogy átmelegedjen kellőképp, és ehető legyen. szerintem nem véletlenül, nem kostolta meg a végén.:))
a lényeg, hogy egy ilyen ecetes-cukros-vizes saláta,nagyon jó a tojásos nokedlihez, de nem egy gasztro műsorba való, pláne nem kacsamell mellé. nem hiszem, hogy a francia szakácskönyvedbe ezt olvastad:)))
Pengető · http://www.pengeto.freeblog.hu 2007.09.13. 22:44:36
Serényi nem a legkirályabb, elismerem, de a Bede Róbert, és a Jenei igenis hatalmas szakácsok. A másik jó műsor meg a Bandi a hegyen, amikoris a meteorológusgyerek túrázik és ott főz valamit a helyszínen. Profin.
A Gasztropuccs pedig a magyar televíziózás egyik legjobb műsora, kár, hogy megszűnt.
MSe 2007.09.13. 22:58:12
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 23:19:59
a jenei és magos szerintem rendben vannak. (a bede szerintem gáz) és a gasztropuccsot is szerettem és néztem majd minden adást. de ők nem adták el magukat szakácsnak, hanem elbohockodtak a kamerák előtt. a bandi a hegyen is rendben volt, bár mondott ő is furákat, de hát ő bevalottan amatőr volt, így elnézhető volt neki. és ha rendesen elolvastad az írásomat, láthatod, én szeretem ezt a csatornát, és örülök neki, hogy van ilyen csat. éppen ezért, az ilyen égekiáltó igénytelenségeket, amiket a bede és serényi elkövet, nap mint nap, egyszerüen nem tudtam szó nélkül hagyni!!
cyan 2007.09.13. 23:20:00
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 23:23:51
cyan 2007.09.13. 23:26:03
esti 2007.09.13. 23:28:27
evian-ból nincs szénsavas
a kacsát a komolyabb helyeken már elég régóta rosé-ra sütik /sütjük........
kontra viszont magam is színvonaltalannak tartom a tv-paprika saját gyártású műsorait megjegyezvén hogy szakácsaik kellő predesztinációval indulnak a kellékes tájékozatlanságából fakadóan mivel a kerámia lapos tűzhelyek (és egyébként a gázon kívül minden) komoly munkára alkalmatlanok.
maradok tisztelettel,
cyan 2007.09.13. 23:33:39
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 23:38:42
esti
az evian problematikát nem értem, a rozé kacsát alaposan kitárgyaltuk, a többivel teljesen egyetértek:))) bár nekem is kerámialapos tűzhelyem van (sajnos) mert ahol lakom nincs gáz.:))
cyan 2007.09.13. 23:40:40
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.13. 23:42:38
esti 2007.09.13. 23:59:43
Gregorio 2007.10.13. 22:09:48
cyan 2007.10.13. 22:51:51
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.14. 17:08:07
de érdekel, hogy mit írtál. hidd el nekem, semmi gyűlöletet nem érzek a bátyád iránt, hiszen nem is ismerem. bizonyára egy remek ember és jó testvér. én arról írtam amit láttam, és az nem tetszett. engedd meg nekem ezt a jogot, hogy ezt le is írjam. ha te abban nem találsz semmi kivetnivalót, hogy a risottohoz előre kifőzött rizst használ, akkor azt hiszem nekünk kettőnknek, nincs miről beszélni. ha a kommenteket is végig olvastat, akkor tudhatod, hogy kitárgyaltuk az "időhiány" és "anyagbeszerzés" kifogásokat. de azért ide is leírom. EZ NEM KIFOGÁS!!!!! ha valaki szakács, legyen benne annyi szakmai büszkeség, hogy ne adja a nevét és arcát egy ilyen csapnivaló prodoktumhoz! ha pedig mégis ezt csinálja, ne csodálkozzon, hogy ezt valaki szóvá is teszi.
a tévépaprika műsorát azóta is nézem, és azóta sem láttam tőle olyan ételt, ami egy kicsit is megütné egy főzőműsör elvárható szinvonalát. de lehet, hogy bennem van a hiba, és mindíg csak akkor látom, mikor nincs "formában".
baliquez 2008.03.14. 23:44:22
Kacsamellet lehet pácolni is, akkor valóban elég ha minden oldalán megsütjük, nem kell utósütni mert így a benne levő plusz pácnedvek átgőzölik és hamarabb lesz megfelelő a maghőmérséklete.
Mondjuk én személy szerint éppen a rozésága utáni pillanatban szeretem befejezni a sütését (barely done), és előmelegített tányéron letakarva pihentetem még néhány percig.
Bede Róbert csak egy bohóc, PaprikaTv meg egy poéncsatorna, igen kevéssé kell komolyan venni mert NEM SZAKMAI hanem szórakoztató adó. Kár érte, mert ezzel az erővel simán lehetne valódi főzőcsatorna is, csak gondolom az igazi séfeket a PaprikaTv nem is tudná/akarná megfizetni.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.15. 00:27:16
végig olvastad volna a kommenteket, ezt a dolgot kitárgyaltuk:)
a lényeg, hogy én értek annyira a főzéshez, hogy ránézésre megállapítom egy kacsamellről, hogy az rozéra van-e sütve, vagy pedig nyers. a szóbanforgó műsorban a kacsamell nyers volt. annyira, hogy szerintem a belseje még hideg is volt. de a lényeg nem itt van, hanem a "szakácsok" hozzáértéséről, és/vagy nemtörődömségéről van szó. ott, ahol a rizottót előfőzött rizsből készítik, aligha beszélhetünk szakmaiságról!
a többiben egyetértünk:)
Angelo_ 2008.03.20. 21:40:44
Ragadj ki néhány részletet ami igaz, írd körül élvezetes, egyre jobban túlzó körmondatokkal, majd eressz meg néhány poént aminek már semmi köze sincs sem a tényekhez sem a valósághoz, majd juss el az előre eltervezettt általános végkövetkeztetéshez.
Sajnos ordít róla, hogy a szerzőnak csak a korlátozott benyomásai vannak arról amiről ír és egy szerencsétlen első benyomás miatt előítéletes lett és inkább azok kifejezésének engedett szabad folyást ahelyett hogy több figyelmet szentelt volna a tényeknek.
Rengeteg főzését láttam mind a Stahl Judit-nak (szerző szerint a legjobb magyar) mind Serényi Zsolt-nak és még sokmindenki másnak is. Számomra nem kétséges hogy Serényi tudása mérföldekre van a Stahl előtt, aki nagyon alapszintről kezdte (emlékezve az első műsoraira, ami tiszta Nigella koppintás volt) és majdnem biztos vagyok benne, hogy volt mögötte egy másik szakács (konkrétan a Budai), aki aztán később hálából kapott némi alamizsna műsoridőt. Persze a Judit azóta fejlődött de ezért nagyon sokat kellett pedáloznia és még nem ért a végére.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.21. 02:11:08
én sajnos folyamatosan azt látom, amit leírtam. ha serényi tudása mérföldekre van stahlétól, akkor ezt miért nem mutatja be a műsoraiban. mert én továbbra sem látok mást a részéről, mint bénázást. és ezek tények!
nem is értem mit lehet ezen rugózni, ha csak nem te vagy a serényi, aki kicsit is ért a főzéshez, az látja ezt. neked is azt tudom mondani, hogy aki előfőzött rizsből készíti a rizottót, annak nincs helye a képernyőn!!
az első, és korlátozott benyomásról meg annyit, hogy a paprikatévét, kezdetektől, a mai napig nézem. nálam szinte mindig az megy, így van rálátásom a dolgokra, és a posztot csak akkor írtam meg, mikor végleg kicsordult a pohár.
Angelo_ 2008.03.21. 09:26:39
Az a tény hogy vannak jobban és rosszabbul sikerült műsorok, de ha te csak tőle bénázást látsz, akkor szelektív látásod van.
Aki sokat nézi a TV paprikát (mint mi is) annak bizonyára feltűntek már a következők:
- sokszor nem a szakács mondja meg hogy mit fog főzni, vannak szerkesztők által előre megtervezett műsorok
- nem ők vásárolnak alapanyagot és nem ők mondják meg, hogy mennyi idő alatt kell lezavarni x ételt és hányszor lehet felvenni egyet
Ezért nem lehet teljesen elvárni az ilyen műsoroktól, hogy olyan színvonalat hozzanak, mint amit a célsorozatokkal el tudnak érni mások.
- A főzni tudás helyett sajnos nekem úgy tűnik, hogy a kommunikációs képességek nem képeztek szempontot a felvételnél. Rendkívül mesterkélten beszélnek, rossz hangsúlyozással, fogalmazással. Tisztelet a kivételnek, akik természetes módon tudnak beszélni, sajnos nem sok ilyen eset van. Különösen az elején szokott szörnyű lenni, amikor bekerülnek az első műsorokba, aztán lassan javul a helyzet.
Tehát vannak bénázások, de gasztronomiai ámukfutásról meg hasonlókról beszélni ezek kapcsán elég demagóg dolog. Ha meg rizotto, akkor lehet nézni Giorgo Locatelli-t is Serényi helyett...
72es évjárat 2008.03.21. 11:30:14
Feltűnt-e egyáltalán a nézők legalább ksi részének a cikkben felsorolt hibák bármelyike is?
72es évjárat 2008.03.21. 11:31:45
maybach 2008.03.21. 12:09:47
Pontosan erről van szó, és ezért is van igaza Tomának.
Jelzem se szakács, se rokon nem vagyok.
De akármilyen műsorra igaz, hogy ne legyen igénytelen.
Angelo!
Az hogy szórakoztató műsor nem jelenti azt, hogy igénytelen. OK, nem azzal töltik ki a műsort, hogy hogyan készült el a kaja. De ez pont olyan, mint mikor a csilivili szakácskönyvben ott a szép ilusztráció és a recept. Aztán ha szó szerint követed, a tied egész más lesz.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.21. 14:49:17
az a fő probléma, hogy én, és még páran tudják hogyan készül az igazi rizottó. és locatellit nézzük, de egy átlag néző ezt nem tudja, és hisz a tv szakácsnak, és otthon elkészíti serényi módra, és azt hiszi, hogy rizottót csinált. ez a felelősége a tv paprikának, és szakácsainak. és ez csak egy a számos példa között.
azt nevezem én ámokfutásnak, mikor szinte mindegyik álltaluk bemutatott ételnél vannak ilyen gigszerek. legutóbb amit látam bederobi azt mondja: -ha nincs otthon sáfrányunk, használjunk kurkumát, úgyis csak a színe miatt kell.
no comment!
Benikuty 2008.03.22. 05:35:56
Farkas Vanda Csinszka 2008.04.06. 16:01:57
Chocolate 2008.05.17. 09:26:14
Ildikó 2008.09.23. 14:08:54
Jamiefan 2008.09.23. 15:50:10
Jamiefan 2008.09.24. 08:23:57
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.24. 09:10:45
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.24. 17:42:05
jameifan
szerintem is a piaci capriccio az egyetlen nézhető magyar produkció. talán még a bandi a hegyen, mert ő legalább dekraláltan amatőr szakács, így nem idegesítő ha néha bénázik, vagy hülyeséget mond...:))
Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.24. 20:48:43
A Paprikán szerintem senki nem tud rendesen főzni, ellenben az agya mindegyiknek magasan repked. Viszont Rick Stein, Jamie Oliver és Gordon Ramsay nagyon menő!!!
muskotály küvé 2008.09.24. 22:23:53
Olyan volt, mint mikor a szocialista brigádot elviszik egy osztrák gyárba.
Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.25. 09:49:21
azt a részt én is láttam anno. A Robi nagyjából annyit bírt kommunikálni, hogy "heló" meg hogy "dánkesőn". Tényleg olyan volt, mintha semmi nem változott volna mentalitás dolgában. Minthogy nem is változott túl sok minden ezügyben :(
kata original 2009.12.11. 08:25:07
Olvasom az írásod,rosszindulatúnak találom. Serényi tud főzni, fúziós konyhának nevezik, amit ő csinál, hogy neked nem tetszik, ám legyen, de ne mondd azt, hogy nem tud főzni. Kóstoltad már? Ha nem, tedd meg és akkor mondj véleményt. És nem mellesleg nagyon segítőkész ember.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.12.11. 09:09:28
először is fúziós konyhának azt nevezik, mikor két eltérő kultúrájú konyhát egyesítenek egy ételben, legtöbbször az ázsiait és a franciát. és nem azt amikor egy nemzeti ételt, jelen esetben a rizottót szarul készítenek el.
másodszor, nem kell megkóstolnom egy ételt ahhoz, hogy tudjam az nem jó, ha látom hogyan és miből készül.
továbbá, készségesen elhiszem, hogy segítőkész ember, nem vonom kétségbe az emberi kvalitásait, hiszen nem ismerem. én a MŰSORÁLÓL írtam meg a véleményem, amivel hidd el nem nem vagyok egyedül...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.11. 10:00:24
kata original 2009.12.14. 09:31:11
Tudom mi a fúziós konyha. De nyilván szakember vagy úgy is, hogy nem vagy az. Nem kell felkapni a vizet, ellenben nem az ő műsora, csak szerepel a műsorban.:O
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.14. 14:31:27
A fenti belekotty kisasszonynak egész életmüve ebböl aq két hozzászólásból áll, amit itt nálad elkövetett…
Ha ez nem ad okot gyanakvásra…
(Szerintem még az sem bizonyos, hogy nöbül van.)
Nyugodtan töröld ki, mint - a hasonlatot mellözöm :-) és lépj tovább.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.12.14. 17:44:20
szerintem olvasd vissza a kommneteket, mert ott már minden kérdés/válasz elhangzott ami lényeges. több felesleges kört már nem akarok ebben a dologban futni...
kata original 2009.12.15. 07:22:20
szóval paranoid vagy, aki összesküvés-elméleteket gyárt? Állat! Izgalmas lehet az életed. Te valami virtuális zseni lehetsz, mert mielött ide regisztráltál, már elötte megálmodtad, hogy van egy ilyen oldal és mielött bepötyögted az első betűd, már réges-rég volt kb. 1265 hozzászólásod.
Imádom az ilyen embereket.:)
Toma felvetett egy témát, teljesen mindegy, hogy most vagy 2 éve, én csak most találtam rá, ezért csak most szóltam hozzá. (Azért magyarázom el, mert nem biztos, hogy a sokmindennel foglalkozó agyadnak jut ideje egyszerű ok-okozat dologra koncentrálni picit!:))
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.12.15. 11:01:42
Ez a hangnem itt nem megszokott és nem is kívánatos.
Kérlek, a véleményedet más szavakkal fogalmazd meg. Megértjük oly módon is. És nyugi.
kata original 2009.12.15. 11:45:19
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.15. 14:23:04
A hangnemért elnézést kérek, a véleményem nem változott. Azért védenek, mert - Veled ellentétben - engem itt "ismernek", és ismerik megszokott hangnememet is - ami nem éppen olyan, mint feltételezed.
Nem összeesküvés-elmélet, de MÉG MINDIG CSAK AZ IDEPÖTTYENTETT PÁR BEJEGYZÉS TALÁLHATÓ A NICKEDEN.
EZÉRT továbbra is kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy NEM VAGY PÁRTATLAN EBBEN AZ ÜGYBEN !
Volt már arra példa, hogy egy kritika hatására a megkritizált saját maga (valamint rokonai, barátai, üzletfelei…) telepötyögték a netet úgynnevezett helyesbítésekkel.
Nos, ennek itt nincs helye.
(Egyébként ez a sértödös hangnem nekem valahonnét ismerös…)
Kittír 2009.12.16. 17:46:55
Sem a rokona, sem a kollegája nem vagyok, sem senkije nem vagyok.
azt nem tudom honnan ismerős a "sértődös hangnem" , nem sértődtem meg, csak reagáltam arra ,amit írtál, hidd el, teljesen nyugodt vagyok. csodát nem tudok tenni, az időbe sem tudok viszamenni,hogy több legyen a hozzászólásom.:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.12.16. 18:38:49