Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből 7.

2007.09.16. 02:48 Bombadil Toma

Pappardelle (széles metélt) koktélparadicsommal
 
Az étel elkészitésének ötletét az adta, hogy kaptam egy barátomtól egy vödör frissen szedett koktélparadicsomot. Nekem is nő a kerítés mellett évről évre egy koktélparadicsom-bokor, de sajnos, idén, még palántakorában áldozatul esett egy óvatlan fűnyírásnak. Lassan az utolsó eresztés érik ebből a mézédes, zamatos, apró paradicsomból, úgyhogy még kihasználom a lehetőséget egy nagyszerű étel elkészítésére. Ehhez hasonlót ettem ebben az eldugott kis étteremben egy utazásom során, annyi különbséggel, hogy abban még tintahal is volt. Elkészítése az előkészületekkel együtt sem haladja meg a negyed órát. Rendkívül egyszerű és rendkívül ízletes étek.
    Fontos! Kizárólag friss alapanyagokból (paradicsom, tészta, bazsalikom) elkészítve az igazi. Legjobb, ha mindent odakészítünk a kezünk ügyébe, mert annyira gyorsan készül, hogy nincs sok idő szöszmötölni.
 
Hozzávalók személyenként:
 
  • egy marék koktélparadicsom
  • egy marék friss pappardelletészta
  • egy gerezd fokhagyma
  • fél marék friss bazsalikom
  • fél marék peccorino sajt
  • olívaolaj, só, bors
 
Előkészületek:
 
A koktélparit leszemezgetem és megmosom. A bazsalikomleveleket szintén megmosom, a fokhagymát megpucolom és apróra vágom. A pappardelletésztát úgy készítem, hogy friss lasagnetészta-lapokat 1,5-2 cm-es széles csíkokra vágok. Vizet forralok a tésztafőzéshez.
 
Elkészítés:
 
Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítek a legerősebb fokozaton, beleteszem az egész koktélparadicsomokat és pirítani kezdem. Közben a lobogó vízbe bedobom a tésztát és 3-4 perc alatt megfőzöm. A sülő paradicsomokhoz hozzáadom a fokhagymát, sózom-borsozom, majd a főzőlap erősségét visszaveszem a felére. A kifőtt tésztát, a bazsalikomot és egy-két evőkanál főzőlét hozzáadva, összerázom az egészet és egy tányérra teszem. Reszelt peccorino sajtot szórok a tetejére, meglocsolom még a legjobb minőségű extraszűz olívaolajjal – és kész.
 
A koktélparadicsomban szinte koncentráltan van jelen a paradicsom íze. Ennek a sülés közben kifolyt leve adja a szósz alapját, amit a fokhagyma és a bazsalikom zamata tesz igazán teljessé.
(Ha ennek az ételnek a tintahalas verzióját készítem, akkor a tisztított, karikákra vágott tintahalat rögtön a paradicsom után adom hozzá, és só helyett egy szardellafilével ízesítem.)
    Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezt a receptet csak és kizárólag frissen szedett, apró szemű koktélparadicsomból, friss tésztából és bazsalikomból érdemes elkészíteni.
    A tésztához egy könnyű, szekszárdi kadarkát ajánlanék, mondjuk a Vesztergombi pincészetből.

36 komment

Címkék: gasztro recept tészta toma olasz ízek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.16. 03:11:24

a tegnapi kajám. olyan finom volt, hogy poszt lett belőle:)))))

2007.09.16. 09:12:22

JÓ reggelt!

most ez úgy kell érteni, hogy a tésztát is saját kis kezünkkel kövessük el?

2007.09.16. 09:17:05

oké, bocsi. felületesen olvastam, már látom.

N.Zoli 2007.09.16. 10:58:14

Toma, te direkt genyozol itt mindenkivel, hogy nezzetek ezt ettem, es kozben meg mindenkit esz itt a fene, hogy hogy a fenebe lehetne kozelebb somfordalni ahhoz a tanyerhoz. Ne incselkedjel!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.16. 11:51:06

Helló! Ha valaki tudja, hogy miért kezdett el aláhúzni szinte minden szót a kommentben, is szerkesztői üzemmódban is, akkor legyen kedves értesíteni. Gyűlölöm ezeket az állandó változásokat, automata javításokat, amiket soha nem én kérek, nem én állítok be. SEGÍTSEN VALAKI!!!! S. O. S.!!!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.16. 12:04:15

Na tessék, most, hogy segítségért kiabáltam, varázsütésre megszűnt. Ilyet!!!
Ez is jó recept, de semmi nincs itthon hozzá. Csak én.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.16. 14:31:57

Úgy látszik, fekete lyukba kerültem. Kiestem térből és időből.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.16. 14:35:57

szia nadine
itt vagyok én is a fekete lyukban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.16. 14:38:00

Szia, Toma!!!:) Éppen a tegnapi rettenetes grillkaja maradékjait emésztem. Nem okoz nagy örömöt...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.16. 14:42:54

most hogy visszanézem az eddigi posztjaimat, kéne vennem egy-két új tányért, mert ez a teszkós tányér amim van nem az igazi:))))...vagy ez lesz a névjegyem:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.16. 14:44:59

Én szeretem a kockás tárgyakat is, a zöld színt nagyon, tehát a zöld kockás tányér a barátom. Az ételek jól mutatnak rajta.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.16. 14:48:20

én is szeretm ezt a tányért, csak ahogy elnézem a máshol megjelenő ételfotokat, az enyém nem igazán TRENDI:)))))))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.16. 14:52:00

Toma, ezzel ne törődj! Trendinek lenni hülyeség.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.16. 17:39:55

Toma, sztem hozzád nem illik a fekete étkészlet.:))
De ez remekül passzol a zöld hozzávalókhoz.:)
Jó estét mindenkinek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.16. 17:47:20

Szia, Am! Nálam még nincs este, bár kétségtelen, hogy szellemileg már több órája alszom.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.16. 18:01:48

amadea
nem veszek új tányérokat, viszont ezentúl csak zöld ételeket főzök:))))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.16. 18:09:34

Nadine, nálam egész hétvégén az van.:)))
Toma, a zöldhöz megy a piros, a sárga, lila, sok minden, a kéknek csak bozonyos árnyalatai.
Látszik, hogy vasárnap van.

2007.09.16. 19:06:16

Toma, ne legyél trendi, lécci! Ez így jó, úgyse a tányért nézzük.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.16. 19:12:01

Nem mindegy, milyen? Azt is megesszük!
Nadine, levél ment.

2007.09.16. 19:14:54

Amadea, én nem kérem a tányért, tied lehet. :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.16. 19:24:57

még nem is írtam, hogy új taggal bővült a kis családom, egy kiskutya személyében. tiz hetes németjuhász és rottveiler keverék. a neve "mázli". már el is felejtettem, hogy milyen sok gond van egy kiskutyával.:))) szegény drazsé, egyenlőre egy kicsit nehezen viseli az új társat.

N.Zoli 2007.09.16. 19:28:10

Jo napot kivanok.
Nem tudom, hogy ehesebb, vagy almosabb vagyok-e?

En is ket napig egy kutyaval laktam.

2007.09.16. 19:52:10

Toma, legalább nem unatkozol. kérünk róla képet. :)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.16. 20:03:53

Toma, ha igazán minőségi szórakozást akarsz, akkor társítasz melléjük egy hisztis macskát meg egy pár vadászgörényt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.16. 20:11:46

Ezt akartam én is mondani, hogy azonnal kérünk egy fotókkal ellátott posztot, Mázli hozzád kerüléséről, az azóta eltelt vidám napokról, Drazsé reakciójáról stb. Állnak már a fülei?

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.16. 20:12:09

204! 204!!!!
ÉLJEN!!!!

(Ui.: Dougalt eltiltják)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.16. 20:14:13

Nadine, kösz!:)
A józan ész hadakozik a hülye énemmel, aki nem ismer lehetetlent...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.16. 20:32:52

teszek föl képeket, és talán posztot is:)))) majd meglátjük!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.16. 20:43:35

MÁZ-LIT A-KA-RUNK!!! MÁZ-LIT A-KA-RUNK!!! (És Drazsét!:))

Szaros gerle 2007.09.16. 23:16:59

nem vagyok rasszista de a kutya színe fekete

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.16. 23:28:25

Én tűztem. Toma, remélem, a berendezésed túléli a kölyökkorszakot.:) Nyugodalmas jó éjszakát mindenkinek!

spájdernecc 2007.09.17. 05:05:30

Gerle!
magyarázd ezt el a komondoromnak !