Magamfajta italomán embernek előbb-utóbb számtalan fel nem használt „maradék” gyűlik fel a hűtőjében, kamrájában. Főzés közben valahogy sohasem fogy el teljesen minden alapanyag, és mindig visszakerül a hűtőbe egy-egy szelet pármai vagy nostrano sonka, parmezánvég (amit már nem lehet reszelni, de zöldséghámozóval még egy-két forgácsot ki lehet csikarni belőle), egy negyed mozzarella, egy-két kanálnyi paradicsomszósz, amit nem volt szívem kidobni, vagy egy fél cukkini stb… Amikor már rakosgatom őket ide-oda egy ideje, olyankor jön a csodafegyver, a calzone.
Ebben a konkrét esetben ezeket sikerült összeszednem. Két szelet pármai sonka, egy marék koktélparadicsom, egy-egy parmezán- és peccorinovég, fél mozzarella (bufala), egy kevés mascarpone, pár szem olívabogyó.
És ami mindig van otthon: olívaolaj, szardella, bazsalikom, pfefferoni, fokhagyma.
Készítek egy adag pizzatésztát: három csésze lisztet, egy csésze langyos vizet, egy csipet sót, egy-egy teáskanál szárított élesztőt és cukrot, valamint három evőkanál olívaolajat összekeverek egy tálban, majd deszkán alaposan átgyúrom. Egy órára félreteszem, fóliával letakarva, hogy megkeljen a kétszeresére. (Akinek van kenyérsütőgépe, mindezt dobja bele, és dagasztó-fokozaton elkészítheti.) Ebből a mennyiségből két nagyobb, vagy négy kisebb calzone lesz.
A többi hozzávalót kettő vagy négy részre osztom, attól függően, mennyit szeretnék készíteni.
A megkelt tésztát újra átgyúrom, hogy az összes levegő kimenjen belőle. Kettévágom, és a darabokat kinyújtom olyan vékonyra, mintha pizzát készítenék, csak egy kicsit oválisabb formára.
A tésztát meglocsolom extraszűz olívaolajjal, durva tengeri sót és egy gerezd apróra vágott fokhagymát szórok rá. Ezután az egyik felére jön a töltelék, ami csak van otthon, rádobom a paradicsomot, egy kicsit szétnyomkodom. Azután a többit is ráhalmozom, a sajtokat, sonkát, olajbogyót, szardellát (csak keveset), bazsalikomleveleket stb.
Óvatosan ráhajtom a tészta másik felét, és a szélét felhajtva, összenyomkodom, hogy sehol ne tudjon kifolyni a töltelék. Megkenem a tetejét olajjal, és kicsit félreteszem pihenni. Addig a sütőt hőlégkeverésre és a maximum hőfokra állítom (250 fok), és előmelegítem. A sütési idő függ a tűzhelytől, ezt mindenkinek magának kell kikísérletezni, nekem 15 perc alatt megsült a nagyobb calzone, a kisebbeknek elég 12 perc.
Célszerű a tésztát nyújtás után egy sütőpapírra tenni, így könnyebb lesz a calzonét a sütőlapra átcsúsztatni, és nem szakad ki.
Néhány ötlet, mivel is tölthetjük meg még a tésztánkat: maradék pörkölt darálva, gombaragu, articsóka, bolognai mártás, grillezett zöldségek stb… Ami fontos, hogy olívaolaj, paradicsom és sajt mindig legyen benne.
A calzone kiváló úti-kaja lehet, iskolába, kirándulásra. De partiételnek is jó, vagy akár vendégvárónak.
Az, hogy milyen bort fogyasszunk hozzá, a tölteléktől függ, de mivel paradicsomos ételről van szó, mindenképpen valami könnyű vörösborban gondolkodnék, pl. kadarkában. De nem vész össze a rozéval sem. Nagyon finom, érdemes kipróbálni.
A magam részéről a képen lévő calzonéval, egy palack kékfrankossal és a laptopommal töltöttem a péntek délutánt, a teraszomon üldögélve, netezgetve, és a kutyáimmal játszva.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.30. 02:24:33
...bocsi nadine, de a pizzás kurzor a poszthoz jobban illik:))
sajnos nem találtam piros-fehér kockásat, de gondoltam ez a háttér eléggé kifőzdés:))))
spájdernecc 2007.09.30. 07:51:19
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.30. 08:25:00
Átfésülgetem gyorsan a szöveget. Azt már előre mondom, hogy szégyelld magad, mert biztosan megint valami szuperfinomat csináltál...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.30. 08:47:16
cyan 2007.09.30. 09:05:34
(nyomtatót behevítem....)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.30. 09:43:43
cyan 2007.09.30. 09:55:04
maybach 2007.09.30. 10:42:16
Mai jó cselekedetem megvolt. Azt a pár halat amit fogtam (keszegek) simán szabadon engedtem.
Erre most kajáról olvasok és éhes lettem.
Ha a sorrend fordított lett volna lehet a halak sem ússzák meg.
Toma!
Ez szokás szerint finomnak tűnik.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.30. 12:34:41
a háttér designhoz egy szavatok sincs?:))
nadine, köszi a fésűt:))
maybach
legalább kívántál valamit?:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.30. 13:04:05
A dizájnhoz: nekem már kicsit csiribiri így együtt az egész (repülő pizzaszelet, kockás abrosz, fotó, óra, cseresznyés tapéta - bár sztem ez inkább viaszosvászon -, de kétségtelen, hogy a kifőzdékre ritkán jellemző a visszafogott elegancia. Az én szememnek már ez sok. De szavazzanak-ítélkezzenek azok, akik mind nem én vagyok. Egy Kockásfülűtől nem meglepő, ha a kockáshoz vonzódik.:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.30. 13:21:59
a háttért csak a mai napra szántam, de van ott még vagy ötszáz, úgyhogy lehet akár egy állandót is találni. ha van kedved kattints oda és nézd át hátha találsz valami jót. (az óra allat a background gomb)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.30. 13:22:59
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.30. 13:25:48
Egyébként én már kitaláltam a megoldást a kínzásaiddal szemben: amikor írsz egy ilyen posztot és végigfotózod, akkor előtte szépen kiporciózod a kaját, az azon a héten rendesen viselkedőknek küldesz kóstolót. Nem ér ilyeneket éhgyomorra olvastatni.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.30. 13:32:17
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.30. 14:26:53
Megnéztem egy vagon hátteret, de nem sok használhatót láttam. Abban reménykedtem, hogy találok valami apácarácsosat borostyánnal vagy vadszőlővel futtatva, vagy nádfonatot, ilyesmit, de nem szaladtam bele. Viszont most nincs több időm, majd nézegetem máskor is.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.30. 14:56:18
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.30. 15:07:34
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.30. 16:02:07
az amerikai kormány arra kér bennünket, hogy mentsük meg a világot.
(bruce willis:armaggedon)
:DDDDDD
cyan 2007.09.30. 16:17:17
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.30. 16:27:26
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.30. 18:00:22
komoly dillemmában vagyok. este, egyszerre kezdődik a tévében, a tűzvonalban és az igazából szerelem.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.30. 18:26:22
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.30. 18:30:51
N.Zoli 2007.09.30. 18:40:36
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.30. 18:43:16
én már bujkálok a galériások elől, mert baromira nincs kedvem mostanában festeni, úgyhogy irigyellek, hogy neked megy a szekér.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.30. 18:47:19
van is meg nem is. ami nekem van az nem igazi kemence, mert nem lehet tüzet rakni benne, hanem a kandalló füstjárata melegíti körbe, tehát inkább sütönek nevezném. telente szoktam benne főzni. van egy nagy agyagedényem és abba teszem a belevalókat aztán el van ott órákig:)))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.30. 18:50:54
most kaptam egy barátomtól msn-en
Ha legközelebb rossz napod van, gondolj a következőkre:
- egy Sziámi ikerpár egyik tagja vagy
- a válladnál hozzánőtt testvéred homokos
- te nem vagy az
- ma egy forró randevúja lesz
- csak egy seggetek van
Na, jobban vagy már?
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.30. 18:59:03
lyan kajás lettem, áldozatom a túrógombóc lesz nyamiiii.
Sztem cukik a cserkók, de a nőcis blogom tetjén lévő szürke kis téglalapra kattintotok, ott is van egy csomó háttér.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.30. 19:15:45
a hátteret meg még buzeláljuk egy kicsit, hátha találunk egy mindenkinek megfelelőt.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.30. 19:40:58
Calzone, túrógombóc 4ever!
Toma, szülinapra kérhetek tőled calzonét? Olllyan guszta....
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.30. 19:44:31
kérhetsz:)))
cyan 2007.09.30. 20:02:04
elfáradtam kissé...
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.30. 20:16:11
Regisztráltam a blogringen, csak azt nem tudom, mire jó. Tudja valaki?
Regisztráljam ott a Kifőzdét? Hát a Statgépen? Naaa!!!!
sárkányfűárus 2007.09.30. 20:37:39
ööööö, e-mailjaim miatt a névváltás (cyan)
sárkányfűárus 2007.09.30. 20:47:27
már csak jó minőségű búza, árpa, rozs kellene... :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.30. 20:48:34
cyan 2007.09.30. 20:49:35
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.30. 20:49:51
mi ez a fészek építés??:)))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.30. 20:55:04
én csütörtök, pénteken leszek, már megbeszéltük.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.30. 20:59:29
Cyan, az oldalt nem ismertem, de tudtam, hogy kb. 50 rugó egy házi malmocska. Ehhez még nagyon, de nagyon sokat kell dekupázsolni.
Most megyek Ments meg-et nézni.
cyan 2007.09.30. 21:06:11
Toma: 3 éve építettem át a házam, most ért meg a nagyszoba a festésre. a könyveim egy része valszeg nem élte túl a 3 éves száműzetést a fészerben :(
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.30. 21:14:48
A saját kezű festéshez meg gratulálok, nagy vagy!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.30. 21:38:22
cyan 2007.09.30. 21:41:18
cyan 2007.09.30. 21:46:44
jóéjt
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.30. 22:02:36
nekim is a kedvencem:))
river cottage-be, az egyetlen nem mediterrán hely, ahol szivesen laknék:)))))
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.30. 22:11:43
Amadea · http://amadea.freeblog.hu 2007.09.30. 23:20:41
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.01. 00:35:44
mindegy majd a többiek döntenek. részemről azt sem bánnám, ha nem lenne óra, vagy csak néha lenne, ha valaki kér a posztjához.
a mai háttér ajánlatom a rusztikus téglafal. nekem tetszik, de erről is a többség dönt.
spájdernecc 2007.10.01. 05:13:07
Tegnap kultúrális élménygyűjtés és szintentartás céljából székesfővárosunban tartózkodtam.Az Operaház fantomja című műfajilag minimum korlátozottan meghatározható darab megtekintésével próbáltam feledhetetlen színházi élményt befogadni, ugyancsak korlátozott sikerrel.
Parasztmatiné, nyolcvanhatodik szereposztás, "nem bánom, hogy láttam, nem sajnálnám, ha kimaradt volna" fíling
A zenekar jó, a jelmez-díszlet gyönyörű, a színpadtechnika brilliáns, de...
Néhány üdítő kivételtől eltekintve a rossz értelemben vett profi előadás, zavarjuk le, ezeknek így is jó lesz. És a végén, a jól ismert vastaps, sőt az itt-ott lézengő stúdiósok által generált fejhangú visítás a Fantomot alakító hm... művész meghajlásakor. Rém megható...
spájdernecc 2007.10.01. 05:17:07
Egyébként KÁVÉÉT!
maybach 2007.10.01. 08:19:29
Nem kívántam semmit a halacskáktól.
Viszont a társaikból(+ még pár féle hal) finom halászlét ettem némi borral. Majd mivel jól lett szervezve a dolog, később meg kiválló pörit, ugyancsak bor és baráti társaság kiséretében. Nehéz nap volt, na.
cyan 2007.10.01. 11:41:43
cyan 2007.10.01. 11:42:33
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.01. 16:48:04
ebben az "operaházfantmja" dologban is benne van egy poszt lehetősége. nem akarod megírni? még frissek az élmények!:))))
maybach 2007.10.01. 17:19:39
Én már jó rég láttam és szerencsére Sasi nélkül. Az akkor jó volt.
kakukk 2007.10.01. 20:36:32
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.01. 20:53:29
meg lehet abban is sütni. a lényeg, hogy a legnagyobb hőre kell állitani és előmelegíteni. sajnos a sütési időt neked kell kikisérletezni, és azt is figyelni kell nem süt a sütő, az egyik oldalán jobban, mert akkor időnként el kell fordítani 180 fokot.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.01. 20:53:54
kakukk 2007.10.01. 21:07:45
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.01. 21:13:50
spájdernecc 2007.10.02. 06:51:01