Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből 14.

2007.10.17. 03:09 Bombadil Toma

Tabbouleh
 
Ígéretemhez híven, most következzen a tabbouleh. A tabbouleh (ejtsd: tabulé/tabuli) egy rendkívül tápláló, ugyanakkor nagyon üdítő ízű, bulgurból és zöldfűszerekből álló saláta, melyet a legtöbben Libanonhoz kötnek, de gyakorlatilag Marokkótól Törökországig, a Földközi-tenger egész déli partja mentén ismerik valamelyik változatát. Ez az én verzióm.
 

Alapja, a bulgur (más néven búzatöret) nem más, mint zöld búzaszemek gőzölve, szárítva és törve. Nálunk is kapható, főleg a nagyobb élelmiszer-áruházak bioétel-polcain dugják el. Az előkészítésére két „iskola” létezik. Vannak, akik vízben megfőzik, mint egy tésztát vagy a rizst, mások egyszerűen hideg vízbe áztatják fél órára. Én utóbbit javaslom, mert így megmarad a bulgur kellemes, kissé diós íze, és az állaga (al dente) is jobban illik a salátához.

 
Bevásárlólista:
 
  • 2 csésze bulgur
  • 2 csomag petrezselyem
  • egy csomag friss menta
  • 2 közepes lilahagyma
  • 5-6 paradicsom
  • 1-2 citrom leve
  • 1,5 dl extraszűz olívaolaj
  • 1-2 chilipaprika (ízlés szerint)
  • só, bors, koriandermag (elhagyható)
 
Előkészületek:
 

A bulgurt beáztatom két-háromszoros mennyiségű vízbe, és fél-egy órát állni hagyom. A petrezselymet és a mentát felaprítom, a hagymát durvára felkockázom. A paradicsomot négybe vágom, kiszedem a magját és az egész belsejét, majd a húsát szintén felkockázom, nagyjából akkorára, mint a hagymát. Fél tk. koriandermagot, ugyanannyi egész borsot és egy-két szárított chilit a mozsárban összetörök. A citrom levét egy kisebb, zárható üvegbe öntöm, hozzáadom az olívaolajat (1:3 arányban) és az összetört fűszereket, sózom, majd az üveget lezárva, alaposan összerázom.

 
Elkészítés:
 

A bulgurról leöntöm a felesleges vizet, és egy nagyobb salátástálba teszem. Hozzáadom a hagymát, a zöldfűszereket és a paradicsomot, majd két villa segítségével összekeverem. Az öntet felét ráöntöm, újra átforgatom, majd a maradékot adagolva, keverve és kóstolva alakítom az öntet és a saláta arányát. (A lényeg, hogy ne ázzon az öntetben, de azért minden szemet vonjon be.) Ha kell, még egyszer megsózom, és kész.

 

Tippek és tálalás:

 

A tabbouleh frissen a legjobb, de azért jól lezárva a hűtőben másnapig eláll.

Az alapanyagok arányain lehet változtatni saját szájunk íze szerint, vagy akár mást is adhatunk még hozzá. Grillezett cukkinit, mazsolát, csicseriborsót, pácolt citromhéjat, újhagymát, olívabogyót, fetasajtot stb. (Azt javaslom, először készítsétek el a leírt recept alapján, azután a következő már alakítható tetszés szerint.)

Ez a saláta remekül passzol például grillezett kecskesajthoz, húsokhoz vagy halakhoz. Természetesen önálló (vega) fogásként is megállja a helyét, a Közel-Keleten is többnyire így fogyasztják.

Igazán ajánlom az elkészítését azoknak, akik még nem ettek tabbouleh-t, mert ez egy újabb felfedezőút az ízek világába. A petrezselyem és menta friss-zöld ízei, a hagyma karakteres zamata és a bulgur diós aromája keveredik a pikáns-csípős öntettel. Az egész így együtt egy kellemes, egzotikus, mégis ismerős ízkombinációt alkot.

 
Borajánló:
 

Önálló ételként, esetleg grillezett kecskesajttal, csirkemellel fogyasztva, egyértelműen egy palack fiatal és friss, üde savakkal rendelkező Sauvignon Blanc (mondjuk, bátaapáti) a legjobb választás.

69 komment

Címkék: saláta gasztro recept toma egzotikus étkek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spájdernecc 2007.10.17. 07:41:45

megette?
biztos ami zicher: jó reggelt, jó kávét!

maybach 2007.10.17. 07:44:54

Toma!
Megérte felkelnem.
Egyre erősebb a gyanum, hogy Nagy Sanyi reinkernációja vagy.
Várom mikor indulsz délebbre és keletebbre.

cyan 2007.10.17. 07:45:22

jó reggelt!
az elöbb nem tudtam belépni a passal :(
KÁÁÁÁÁÁVÉÉÉÉÉÉÉÉÉ

spájdernecc 2007.10.17. 08:07:05

nekem is! most!
- azt olvastam :lelépni a pasassal :)

amúgy fűszerillatú jó reggelt!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 08:15:52

Sziasztok. Nem tudom, mit szórakozik az indapass, tegnap már egyszer beléptem újra, pedig nem is én léptem ki...:( Most megint. Hát ki bírja ezt a tempót?

tistedur 2007.10.17. 08:25:29

jó reggelt,jó kávézást :)
én megpróbálkoztam az újbóli belépéssel,de nem engedett az inda :( marad a betű/szám beirogatás..

Toma!
ez a kaja igazán jól hangzik :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 08:27:56

Tist, a blog.hu-n? Nekem ott sikerült belépnem ma is, tegnap is.

Ez a kaja már megint annyira király, hogy komolyan elkezdtem gondolkodni Toma röpke meglátogatásán. És azon, hogy el kéne döntenünk, mit főzzön nekünk. Az egy hét alatt, amit ott töltünk, és még szerencséje lesz, ha csak annyit.:)

cyan 2007.10.17. 08:36:23

november közepétől tuti munkanélküli leszek már, akkor ráérek, mehetünk :D

tistedur 2007.10.17. 08:50:31

www.youtube.com/watch?v=RHgAVNhsFF8

mert ettől elmúlik a novemberi hangulat :)

maybach 2007.10.17. 09:03:24

Tist!
Ver a víz. Tegnap még volt két hetem az októberből.
Kellett a macit emlegetni. Ilyen mélyen mégse alhattam.

cyan 2007.10.17. 09:29:37

kössünk eltartási szerződést Tomával. ő eltart minket, mi meg jól élősködünk rajta.
na, milyen ötlet?
:DDDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 09:48:23

Spájder, ezt most honnan rittyentetted ide? BAROMI JÓ!!! Apám, hogy táncolnak, hogy énekelnek - ezt nem tanár verte beléjük, az tuti... Kész vagyok. Imádom ezt a korszakot, a zenéjét, a táncait, fű, a mindenit! A kisebbik kölökből folyik a dzsessz...

Cyan, én már megmondtam, mit akarok: Toma adoptáljon engem. Ott nincs vita, ki tart el kit. És ki etet kit.

Amadea, Te mit csinálsz itt hajnalok hajnalán?

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.17. 09:52:00

Korrektúrázni fogok.:)))
Ha valamit nem tudok kiolvasni, szólhatok?

spájdernecc 2007.10.17. 09:59:56

tudod Nadine, aki keres az talál...
egyébként az egyik kedvencem nekem is a swing-korszak.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 10:08:20

Persze, Am.

Na, Spájder, akkor én most ünnepélyesen beszarikálok. Testvérem!:)

N.Zoli 2007.10.17. 10:33:37

Jó napot. Tomának lassan elkészül a szakácskönyve. Körbekalandozza a Földközi tengert. Várok valami görögöt is, azok is nagyon tudnak enni.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.17. 11:05:47

Mennem kell, pápá!
És flveszem a piros cipőkét!:)=

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 12:15:41

jó reggelt!
nekem is indapassolnom kellet, hajnalban, mikor a posztot betettem. valami miatt törölte az összes IP-t.

maybach 2007.10.17. 07:44:54
inkább julus ceasar, egy ideig itáliában időztem, és most jönnek a provinciák.

enzoli
a görög konyha is sorra kerül:)

...miért van az, hogy a swing és a step, csak fekete-fehérben élvezetes. multkor láttam egy szinezett kópiát, egy swing versenyről a negyvenes évekből, nem volt az igazi.

N.Zoli 2007.10.17. 12:25:14

Nagyon szeretem a fekete-fehéret. Némelyik régi film úgy hat rám, mintha akkoriban a világ is fekete-fehér lett volna. Mintha a modern kor vívmánya lenne, hogy színesben látunk:)

A fényképeknél például a portrék ff-ben a legjobbak. Nem terelik el a figyelmet a lényegről a színek. A természetfotózás viszont csak színesben elképzelhető, ellenben van egy Central parkos ff sorozatom, ami nagyon jó. Télen készült, így jobban üt a ff.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 12:27:13

Valahogy a filmeknél a fekete-fehérnél az agy egyből bele tud helyezkedni a korszakba. Azonnal tudod, hogy kb. mikor játszódik a film. Ezért is volt nagyon hatásos pl. a Sin Citynél. Ha kiszínezik az egykor ff. filmeket, valahogy azonnal giccsessé válik az egész, nem?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 12:41:19

a sprektumon volt egy sorozat, "háború szinesben" címmel a II. világháboruról. korabeli szines felvételekből állították össze. egyszerüen nem tudtam megszokni. nekem a háborús dok. film az ff.

ha fényképről festek, mingíg ff. fotót használok, mert úgy jobban érvényesülnek a tonusok finomságai. főleg figurális témánál.

N.Zoli 2007.10.17. 12:58:16

Toma, a Háború színesben hamisítvány, a világháborút fekete-fehérben vívták.

N.Zoli 2007.10.17. 12:59:31

Egyébként meg rengeteg színes fotó is van a II. vh-ról. A németek mindent archiváltak, mindenhol volt fotós és filmes is. De a ruszkiknál is készültek színes fotók.

maybach 2007.10.17. 13:11:04

Kötelességemnek érzem közölni, hogy már Leonidas is színesben harcolt. Láttam.

maybach 2007.10.17. 14:17:44

Ezt is tanusíthatom.

toma a galériából · http://tomakonyha.blogspot.com 2007.10.17. 14:53:31

csak a két világháboru folyt fekete-fehérben, a többi szines volt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 14:54:22

Maybach: Hát ott voltál, hősöm???:)

N.Zoli 2007.10.17. 16:48:08

Vietnámig annyit fejlődött a haditechnika, hogy az már színesben ment.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 18:54:49

basszus!! a kurva életbe, ma megint a köcsög frei lesz, pedig úgy bekészültem egy kis hause dokira:(((((
ki volt az aki ezt kitalálta??!! álljonelém! hogy egyenesedne ki az EKG-ja!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 19:22:51

teljesen mindegy, mert zimmerfrei úgy is elkúrja, még ha a téma, amúgy jó is lenne.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.10.17. 19:40:47

épp azért szoktam böngészni a kertévéket hátha sikerül még szarabb műsrot találnom

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.17. 19:46:18

Úgy látom, megint tumultus van.
Jó estét.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 19:50:05

Pedig én itt vagyok ám. Várom, hogy kihűljön a jutalmi tejbegríz. Nagyon rendes voltam ma. Megérdemlem.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 19:54:51

tejbegríz:))) az finom. biztos hogy megérdemled?

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.10.17. 19:56:22

Én mindig itt ólálkodok de nem kommentelek ha a társaság nem elég szaftos

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.17. 19:56:24

Én meg türelmesen várom a gesztenyepürémet.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 19:59:51

ma "megnyugtatott" az állatorvos, hogy a mázli már nem nagyon lesz kinti kutya:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 20:04:45

Toma, Neked ez még újdonság volt? Én az első perctől tudtam!:) Igen, megérdemeltem. Átültettem egy vízipálmát és egy tarka levelű fikuszt (erre nem számítottak, láttam a képükön), megmenekítettem a fagytól a fehér muskátlikat, a konyhában rendezkedtem, főztem egy finom gombalevest (csak bolti), egy csomót pakoltam-takarítottam, közben korrektúráztam, feltuszkoltam Maybach holnapi anyagát... folytassam? Ez igazán megér egy kis tejbegrízt, nem?
Gerle, volt már valaha "szaftos" társalgás a Kifőzdében?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 20:16:07

még egy kis kakaó is jár a tetejére:))

mázli ügyben, azért reménykedtem.
most néztem gordon ramsayt:DDD azt mondja az egyik szakácsnak a szószára: -basszus! ez mi a szar? ezzel aszfaltozni lehet!
a következő kép: ramsay egy az étterem előtti kátyuba önti bele a szószt. :DDDD

maybach 2007.10.17. 20:24:03

Nadine!
Ma mindenképpen megérdemled a tejbepapit. Folytassam?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 20:27:24

Toma: Neked is van kukkered? Sok-sok kakaó volt a tetején, nem egy kis.

Maybach: Folytasd!:)

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.10.17. 20:43:04

Néha van szaft. Habár igencsak gyenge eresztésű szaft ahhoz képest amit a esténként szoktam hallgatni néha kedves és kevésbé kedves ismerőseimtől "megbasztam a tyúkot hogy visított..." "addig tömtem amég gecim volt" "gerle fogd már meg a kabátom mert hánynom kell" (és megjegyzem minden értelmes csaj az ilyen zetorrájderek után hugyozik kölnit.

Nem mintha alkoholista lennék de annyival jobban meg lehet ismerni az embereket közben, meg az istenadta kreativitás is szárnyal tőle, nomeg a hímnemű tinédzserek közismerten nem erős önkontrollját, erkölcsi érzékét meg a satöbbi Ismerd meg önmagad! prospektusokban szereplő hangzatos kifejezéseket a nemes nullához igazítja. Hogy önpéldával járjak elől nemrég (ez azt jelenti hogy az utóbbi egy hónapban valamikor) azzal szórakoztattam magam hogy hogy a buszon hazafelé, unalmam előzve, az Ein Volk, ein Türkentaube, ein Vogel! szlogent skandáltam az ablakon kifele és nem éppen suttogva. Egy páran üvöltöttek hogy "megsúrúnk geci!!" páran karlendítettek lentről, a nyugdíjasok igyekeztek beleolvadni az ülés rejrőszínébe(ami azért olyan hogy a katonaság könnyebben elrejthesse a susnyásban ha kell) az egérfejű buszvezető pedig rezignáltan nézett ki az ablakon, vagy látott már durvábbat, vagy kómában volt vagy droid volt a szentem.

Ettől a pár sortól jöttem igen költői hangulatba:

Ez szertartás
Komoly ünnep mindig nekem
Ne siesd el!
Éld át minden percét velem

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 21:27:15

már egy fél órája nem tudtam felmenni a netre. megint baszakodik a pannon.

gerle
nagyon elbambulhattál azon a buszon, hogy nem vetted észre, hogy azt kiabálják, "megkúrunk geci!!" a rózsszín biblia sem tünt fel amivel hadonásztak? a karlendítők, pedig az út mentén áldogálva, tojást osztogattak az éhező felvonulóknak, sípolással felhívva magukra a figyelmet.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.17. 22:02:29

Én kerültem valami időcsapdába, vagy tényleg megállt az élet itt?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 22:03:17

Megállt. Tévét nézek, vasalok, üvegesedik a szemem.

2007.10.17. 22:07:20

Toma, jelentem megcsináltam az egyik régebbi receptedet, a zsályás májat. nagyon finom. lesz majd máskor is.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.17. 22:15:58

Nadine, a vasalásnál már csak a hagngtan előadás utálatosabb.

2007.10.17. 22:23:26

Amadea, te most vagy előadáson? :)

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.10.17. 22:29:40

aham, halljunk valami sztorit, vagy tölts fel magadról egy képet hogy az új cipőd van rajtad. csak az

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.17. 22:44:08

Koppra, mintha a galádot hallanám. Neked is azt mondom, amit neki: NEM, + durr egy pofon, neked kettő, mert még kiskorú is vagy.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.10.17. 22:56:51

fiatalkorú vagyis korlátozott felelőségú de már büntethető

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 23:08:09


nagyon örülök:)

a többieknek! remélem nem gondoltátok, hogy csak úgy a vakvilágba irogatom a gasztroposztokat. csak úgy szórom szét frutti helyett a tehetségemet, ezért év végén vizsga lesz. mindenki jelenkezik nálam egy olasz menüsorral, az el nem készülő szakácskönyvemből. úgymint előétel, első fogás, második fogás, saláta.
jé, neked bevéstem egy ötöst! a többiek kapják össze magukat!

2007.10.17. 23:13:28

én eminens vagyok, mert már elkezdtem gyűjteni a recepteket. el is küldöm jól, ami eddig megvan. :)

azért ne gondold, hogy helyetted fogjuk megírni az egész menüsort. azt te már beígérted korábban... :)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.17. 23:15:33

Ó, jó lesz neked még a kiskorúság is.:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 23:32:41


affene a memóriádba!:)) látom már, hogy ettől a felelőtlenül tett igéretemtől, nem szabadulok egykönnyen...

cyan 2007.10.17. 23:34:30

jó estét!
én csak belinkelem ezt:
tomakonyha.blogspot.com/
és kész a menűsor :D

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.18. 00:04:09

Bassza meg a freeblog a kurva kibaszott karbantartását, odalett az új bejegyzésem. Hogy kúródnának meg! Megyek lefeküdni. Jó éjt!

cyan 2007.10.18. 08:04:33

Amadea, ha megkérhetlek, ilyen trágárság-halmazt a jövőben inkább mellőzd. nem vagyok prűd, én is szoktam káromkodni, de ez még nekem is sok. köszi ;)

2007.10.18. 19:36:04

Toma, mások ígéreteit sokkal könnyebben számon tartom, mint a sajátjaimat. :)
ha akarod, ezennel feloldozlak, arról írsz, amiről akarsz. ma este nagylelkű vagyok.