Bizony, bizony, beköszöntött a rossz idő, és ezzel egy időben eljött a krémlevesek ideje is. Legalábbis én úgy vagyok ezzel, hogy a forró, krémes és tartalmas levesek inkább az őszi–téli időszakban esnek igazán jól. Most a póréhagyma-krémleves általam kedvelt verzióját osztom meg veletek.
A krémlevesek elkészítésének rengeteg módja ismert. Szinte ahány ház, annyi recept. Az alábbi változatot azért szeretem, mert jóformán minden zöldségféléhez adaptálható. Spárga, répa, brokkoli, karfiol stb. mind-mind elkészíthető e recepttel, csak az alapanyagot kell behelyettesíteni. Esetleg a fűszerezéssel vagy a betétekkel lehet finomra hangolni az egyes variációkat.
- 30-40 dkg póréhagyma (inkább a fehér része)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb burgonya
- 50 g vaj (márkázott)
- olívaolaj
- 1 liter zöldség- vagy húsleves
- só, fehérbors
- 2 ek. főzőtejszín
- egy kisebb ág kakukkfű vagy (1 tk szárított)
- 4 szelet toastkenyér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. vaj
- 2 ek. olívaolaj
Elkészítem a zöldség alaplevet. (Én nem használok leveskockát, de aki akarja, elkészítheti zöldség- vagy tyúkhúsleveskockával) A póréhagymát vékony karikákra szeletelem, a burgonyát meghámozom és kockákra vágom. A croutonnak szánt kenyér háját levágom, a belsejét kb. másfél centis kockákra darabolom, és félreteszem.
Egy lábasban 3 evőkanálnyi olajat és a vajat hevíteni kezdem. Beledobom a póréhagymát, és fonnyasztani kezdem. Amikor a hagyma összesik, megsózom (óvatosan, ha az alaplé sózott), borsozom, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Felöntöm az alaplével, beledobom a kockára vágott krumplit, és lassú tűzön, gyöngyözve-forrva főzni kezdem. A leves akkor főtt meg, mikor a burgonya megpuhult (kb. 20 perc). Ekkor félrehúzom, és egy botmixerrel az egészet simára turmixolom. Ezután egy szitán átpasszírozom, hogy teljesen sima legyen. (Ezt a lépést ki lehet hagyni, akkor rusztikusabb lesz a levesünk.) Hozzáadom a tejszínt, elkeverem, visszateszem a tűzhelyre, és amikor újra forrni kezd, félrehúzom és melegen tartom, míg elkészül a crouton.
Egy teflonserpenyőben egy-egy evőkanálnyi olajat és vajat melegítek, közben beledobok egy megroppantott fokhagymát. Amikor felforrósodott, kiveszem a fokhagymát, és beleszórom a kenyérkockákat. Sűrűn rázogatva a serpenyőt, minden oldalán készre pirítom a kenyereket, majd egy papírtörlővel kibélelt tálba szedem.
Tippek, ötletek, tálalás:
A krémleves csak frissen elkészítve az igazi. Annyit főzzünk, amennyit meg is eszünk. Kenyérkockák helyett készíthetünk betétnek olajban ropogósra sütött zsályaleveleket is.
A póréhagyma-krémleves finom, friss „zöldhagyma”-ízével, selymes-krémes állagával, tartalmasságával, igazi kényeztető élmény lehet egy hideg őszi-téli napon. Ugyanakkor kitűnően illik egy többfogásos vacsora menüsorába is.
A leveshez egy palack reduktív eljárással készült, sauvignon blanc-t ajánlanék. Ez a bor a könnyű, friss savakkal és „zöld” illatjegyeivel, remekül passzol a zöldséges krémlevesek zamatához...
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.02. 02:14:15
gondoltam, főzök nektek valamit:)
N.Zoli 2007.11.02. 06:40:43
cyan 2007.11.02. 07:34:56
Zoli, lassan a kenyérből se lehet kockát pirítani. kívül még csak-csak, de akármilyen éles késsel szeleteled, morzsákra hullik szét. zsömle meg csupa levegő. rátenyerelsz és 2mm-esre lapul. kiflit gyerekkoromban le tudtam fejteni, ahogy felcsavarták nyersen, én lecsavartam. ezt a mai kiflik nem tudják.
spájdernecc 2007.11.02. 07:52:59
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 08:10:45
Toma, Te dög! Ezt a levest akartam az új sorozat egyik receptjeként megírni, csak teljesen rusztikus változatban, mert amíg van fogam, szeretek rágni. Mondjuk, hogy tartalmasabb legyen, én kicsit más arányokkal szoktam főzni, ahogy a zöldséglét is tejjel pótolom fele arányban, így kihagyható a tejszín, de a recept ugyanez.
Cyan, én azt a trükköt szoktam bedobni, hogy újabban a kenyerek vacaksága miatt Ham-letet pirítok kockákra törve. Tudod, az a préselt búza-, rozs-, rizspehelyszelet, amit már Nolbi feltűnése előtt is lehetett kapni. Olcsó, laktató, és remekül használható levesbetétnek.
cyan 2007.11.02. 08:24:04
cyan 2007.11.02. 08:27:37
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.02. 08:50:02
Mikor egyszer nagyon régen póréhagyma-krémlevest főztem, anyukám úgy nézett rám, mintha megőrültem volna. Kiderült, hogy amikor nagyon-nagyon szegények voltak,(márpedig ez az állapot tartós volt náluk)akkor ettek ilyet.Én imádom.az összes levest, és persze olyan sűrűre csinálom, hogy a kanál is megáll benne.De, naná, hogy kis családomban senki nem akar levest enni, ezért az egész kondérral megehetem.húú éhes lettem.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 09:15:15
Cyan, leginkább abban térnek el egymástól, hogy mitől olyan az ízük. Nyilván az ár is ez alapján alakul. Hogy aroma, pótlékok, adalékok stb. eredményezik az állagát, ízét, tartósságát, vagy egyéb. Másrészt, ha a szóból indulok ki, hogy teavaj, akkor a pirítósra asszociálok vmiért, így biztosan köze van ahhoz is, hogy mennyire könnyen kenhető. Esetleg a zsírtartalmára. Azt tudom, hogy a márkázott vajak zöme 80% zsírtartalmú.
cyan 2007.11.02. 09:21:13
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.02. 09:28:24
a margarinban rengeteg rossz összetevő van,E-ilyen meg olyan, meg hidrogénezett bigyók(gondoljunk csak a hidrogénbombára!) de a könnyen kezelhetősége ezt nálam is túlszáryalja.
cyan 2007.11.02. 09:35:30
szép napot mindenkinek!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 09:43:21
Marisell, én nemcsak sűrű, de sok levest főzök! (Nem direkt:)) Nem tudok egy személyre adagolni. Valahogy mindig annyi sikerül, hogy ha beállít(ana) 6-8 ember, nekik is jutna. Ne mondd, hogy ennyit meg tudsz enni másnap reggelig!:)
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.02. 09:47:49
levesből, hétvégén bármennyit, kivéve a húslevest természetesen.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 09:56:28
fullmoon 2007.11.02. 11:00:40
fullmoon 2007.11.02. 11:02:01
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.02. 13:32:12
na merre vagytok...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 13:33:41
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.02. 13:37:06
jó sétát!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 13:40:04
fullmoon 2007.11.02. 14:18:43
Ebéd utáni punnyadás,a kölykök durmolnak,én meg figyelek hol itt, hol ott.....! ;)
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.02. 14:18:49
nálunk nap szépen süt tegnap óta.mozdulni sincs erőm.((((((
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.02. 14:23:54
cyan/nadine
először is, a márkázott vajnak nagyobb a zsírtartalma, ezért alkalmasabb a sütésre, nagyobb hőfokot kibír megégés nélkül.
a margarinban semmilyen természetes anyag nincsen. minden alkotóelemét, mesterségesen állítják elő. talán nem véletlen, hogy egyetlen állat sem eszi meg, mint ahogy egy pillepalackot sem tudsz megetetni velük. semmiképp ne egyetek margarint. akkorinkább a zsíroskenyér, az kevésbé ártalmas. nem vicc!
ja. és a vaj is eláll két hétig simán.
ajánlott irodalom
buvosszakacs.blog.hu/2007/10/08/libabefott
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.02. 14:28:27
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.02. 14:30:58
egyébként a gyerekeim is mindig vajért vinnyognak, de aztán margarin lesz belőle.tényleg a kenhetőségi okok miatt.meg az ára is más. én zsír ellenes vagyok, és a mangalica verzió nekem egy kicsit gyanús.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.02. 14:39:29
a kenhetőség nem lehet érv az egészséges ellen:)
tiz percel előbb ki kell venni a vajat és az is kenhető lesz. a mangalica zsír nekem is gyanús, de ott van a kacsa/liba zsír, mint alternatíva.
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.02. 14:43:57
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.02. 14:59:28
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.02. 15:19:05
:DDDDDD
ez egyébként nagyon kellemetlen, és van , aki meg sem érti.A barátnőm papagája egyszer kiszabadult, miközben beszélgettünk, és majdnem mentőt kellett hívni.egyszerűen kontrolálhatatlan.
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.11.02. 15:27:12
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.02. 15:34:44
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.11.02. 15:35:23
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 15:37:18
Szia, Toma! A kutyám simán megeszi a margarinos kenyeret is, mindegy, csak kapjon valamit:) Gyerekkorom óta nem szeretem a vaj ízét, így nehéz kompromisszumot kötni. Viszont a zsírral kapcsolatban igazad van, és mivel azt is szeretem, hát majd felváltva eszem a kettőt.
Egyébként Cyan kérdezte a vajat, de ő a többféle vaj egymáshoz való viszonya után érdeklődött.
N.Zoli 2007.11.02. 15:42:45
foldiek.blog.hu/2007/11/02/a_szatirok_nem_alszanak
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.02. 15:43:42
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 15:54:19
Egyébként egy-két napja küldtem neked mailt egy kérdéssel, megkaptad?
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.02. 15:57:43
valószínű, csak a kenyér miatt eszi meg:). ha gépzsírral kennéd meg, talán azt is megenné:)) de ha csak margarint tennél elé, meg sem kóstólná.
persze ha nem szereted a vaj ízét, akkor nem erőltetem hogy inkább azt használd, de azért azt mondom, minnél kevesebb margarint fogyasszál, néha-néha egy margarinos kenyér, az elmegy. főzni-sütni vele, meg aztán, végképp nem szabad. arra ott az étolaj!
tudom hogy cyan kérdezte, azért irtam cyan/nadine-t :)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 16:03:12
Itt vagyok a közelben, vad afrikai minták közepén.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 16:04:15
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.02. 16:11:01
fullmoon 2007.11.02. 16:15:53
Most tessékeltem el a gyermekem gép elől,...hát lassan kitúr a privát szférámból!...:))
Nem elég korán kezdeni...:)
cyan 2007.11.02. 16:29:08
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 16:30:13
Toma, köszi, válaszoltam. A megszólítás pedig helytálló...:)
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.11.02. 16:30:27
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 16:32:16
Cyan, tényleg nem piti munkaadóid vannak... Viszont, ha előkerültél, küldök neked is egy mailt.
fullmoon 2007.11.02. 16:33:42
cyan 2007.11.02. 16:39:14
cyan 2007.11.02. 16:40:16
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 16:43:26
fullmoon 2007.11.02. 16:43:33
cyan 2007.11.02. 16:45:15
cyan 2007.11.02. 16:46:58
picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2007.11.02. 16:47:59
Maradtam szeretettel.
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.02. 16:48:36
idegbaj vagy alvás?
cyan 2007.11.02. 16:53:02
www.marekveronika.hu/marek.html
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 16:54:02
Cyan, asszem, pont a másikra ment, de csak link van benne.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.02. 17:03:21
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.02. 17:04:58
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.02. 17:11:11
köszönjük:)
már egy ideje már tervben van, hogy felteszlek az ajánlóba, de annyira tulbonyolitottam az egészet, hogy egy kicsit nehézkes újat betenni. de igérem hamarosan nekiesek:))
cyan 2007.11.02. 17:20:29
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.02. 18:20:41
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.02. 18:31:20
és a kölykök végigpofázták az egészet.
Toma, te nem vacsizol?
most itt az jön.
cyan 2007.11.02. 18:37:28
www.hvrg.com/dd/pecs/pecs.htm
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 18:38:26
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.02. 18:46:36
fullmoon 2007.11.02. 18:47:35
cyan 2007.11.02. 18:51:12
fullmoon 2007.11.02. 19:08:17
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 19:08:46
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.02. 19:11:52
svati, én egyfolytában eszem, így az ebéd és a vacsora összefolyik nálam:))
(ezt a kommnetet most haramadszor irom le, de eddig nem jelent meg)
fullmoon 2007.11.02. 19:15:40
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 19:20:45
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.02. 19:28:11
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 20:49:38
spájdernecc 2007.11.02. 20:53:42
frászt! :)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.02. 20:54:39
spájdernecc 2007.11.02. 20:57:10
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 21:00:15
spájdernecc 2007.11.02. 21:00:34
szép álmokat!
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.11.02. 21:14:14
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.11.02. 21:14:51
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 21:16:36
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.11.02. 21:49:22
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.02. 21:55:52
ne bosszants!!!!!!!!!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 22:00:34
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.02. 22:04:12
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.11.02. 22:06:11
Mit értesz az alatt, hogy "nem tud élni"?
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.11.02. 22:10:40
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 22:14:53
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.11.02. 22:18:18
Ezúttal talán szó szerint.
A csendből ítélve valószínűleg sikerült megsértenem egy érzékeny, büszke féfi(?)lelket.:)=
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.11.02. 22:21:56
Az élni tudásnak/nem tudásnak meg nincs sok köze a pénzhez apró dolgok szépítik meg az életet.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 22:23:49
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.11.02. 22:26:32
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.11.02. 22:28:00
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.11.02. 22:31:57
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.11.02. 22:35:50
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.11.02. 22:38:09
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.11.02. 22:45:00
Berúgott, sokszor. Igen. Kurvázott. Igen. De tudott írni. Olyannyira, hogy az európai irodalom legnagyobb (dráma)írójává vált.
Berúgni, kurvázni sokan tudnak. De írni már kevésbé... sz'al a kettő nem függ össze.
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.11.02. 23:02:07
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.02. 23:06:00
lehet hogy én sem létezem??
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.02. 23:17:43
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.02. 23:25:47
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.03. 00:13:35