Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből...

2007.11.08. 02:14 Bombadil Toma

Vega trükk, avagy pacalpörkölt laskagombából
 
A pacalpörkölt mindig is a kedvenc kajáim közé tartozott, de volt az életemben egy többéves periódus, amikor vega voltam. Ezt a látszólag feloldhatatlan ellentmondást volt hivatott áthidalni ez az étel.
Tulajdonképpen egy egyszerű gombapörkölt, aminek „pacalos” jellegét a fűszerezés, a laskagomba formája és állaga adja.
 
Mivel a Kifőzdében nemrég, lázadás tört ki az én drága alapanyagaim ellen (Dehogy!!! A pénzhiány ellen tört ki lázadás – a szerk.), és jelenleg magam is némileg anyagi kihívásokkal küszködök egy hosszabb alkotói válságból kifolyólag, úgy gondoltam, én is előjövök egy olcsó kajával. Nagyjából 500 Ft/4 személy költséggel megúszható, mivel a laskagomba a legolcsóbb fajták közé tartozik. Ehhez az ételhez pedig direkt passzol a termesztett, tálcás gomba, hiszen nem az íze, hanem az állaga miatt használom.
 
Hozzávalók:
 
1 kg laskagomba
4 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
étolaj vagy sertészsír
2 ek. paradicsompüré
2 ek. gulyáskrém
só, bors, őrölt köménymag, pirospaprika
 
 
Előkészületek:
 
A gombát megtisztítom, méghozzá úgy, hogy egy papírtörlővel letörölgetem róla az esetleges szennyeződést. (A gombát lehetőleg ne mossuk vízzel, mert megszívja magát és ízetlen lesz.) Ezután a lemezeire merőlegesen felcsíkozom (erre csak a látvány miatt van szükség, mert így kicsit jobban hasonlít a pacalra). A hagymát megpucolom, apró kockákra vágom.
 
Elkészítés:
 
Először is elkészítem a pörköltalapot. Olajat kezdek hevíteni, rádobom a hagymát és megsózom. Ha nem vega verziót főzök, akkor inkább sertészsíron indítom, mert szerintem pörköltet csak zsírral szabad készíteni.
Amikor a hagyma megüvegesedik, félrehúzom, rászórok egy evőkanálnyi fűszerpaprikát, keverek egyet rajta, és felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Visszateszem a tűzhelyre, közepes lángra. Ha a víz elpárolog róla, újra felöntöm. Ezt annyiszor (háromszor) ismétlem, amíg a hagyma szét nem fő teljesen. Közben hozzáadom a paradicsompürét, a gulyáskrémet, egy-két késhegynyi őrölt köményt, és jó sok borsot tekerek bele. Amikor elkészült az alap, mehet bele a fokhagyma préselve, beleteszem a gombát, és óvatosan, hogy ne törjem össze, megkeverem. Megvárom, mennyi levet enged, és ehhez mérten vizet öntök alá. 20-30 perc alatt készre főzöm.
 
Tippek, tálalás:
 
Mivel én erősen szeretem, csípős gulyáskrémet használok. De lehet csípős Piros Arannyal helyettesíteni a fűszerpaprika egy részét.
A kész étel egy napig eláll a hűtőben.
Köretként, akárcsak a pacalnál, sós burgonyát is tálalhatunk, jól illik hozzá, bár én tarhonyával jobban szeretem. De szerintem a legjobb egy szelet friss-ropogós fehér kenyérrel enni, amivel kitunkolhatom a sűrű, fűszeres szaftot, miután a gombát már bevilláztam az arcomba.
Mivel az étel meghatározó ízei a pirospaprika, kömény és a bors, egy fűszeres illatú és ízű, közepesen testes vörösbort ajánlanék hozzá, mégpedig egy palack szekszárdi bikavért.

66 komment

Címkék: gasztro vega recept gomba egytálétel toma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.08. 03:29:45

jó reggelt!

el sem hiszem magamról, hogy ilyen szavakat írtam le, hogy "gulyáskrém" meg "pirosarany"...

még jó, hogy tele a kandalló hamuval, így lesz mit a fejemre szórni :))

spájdernecc 2007.11.08. 05:18:00

Jó reggelt!
Jó kávét!
Lófejből halászlevet!

fullmoon 2007.11.08. 06:31:06

naneee!Pacal, laskából?Ja igen formailag oxi hogy hasonlít,de ízileg?:)))
Marhabendő esszenciát kell hozzá csepegtetni!:)))

És jóreggelt kívánok!
KV-t most zúdítom legfelé,mingyá bepörgök!:)

cyan 2007.11.08. 06:37:13

jó reggelit!
pacalhoz valahogy nem volt még bizodalmam. laskagombát már ettem.

N.Zoli 2007.11.08. 07:38:07

Megittam a turbó kávém és megyek lassan dógozóba, Toma ezt egyszer megkóstolázom.

foldiek.blog.hu/2007/11/08/irtam_a_batyamnak_egy_dalt

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 07:44:50

Toma, nálam minden szempontból bejön ez a kaja. Ettem már nagyon finom pacalt, de képtelen lennék saját kezűleg elkészíteni (idő, idő, idő), a gombát viszont imádom, akkor is, ha pacalízű...
Elteszem a fésűm, kávét rittyentek, és eltöprengek azon, bírnám-e szusszal, ha 36 órából állna egy nap. Szükségem lenne rá időnként.

Spájdi, :DDD A lófej fenyítőeszköz, mondhatni felkiáltójel egy néma levél végén, nem halászlé-alapanyag...

spájdernecc 2007.11.08. 07:55:43

Nadine!
és a többcélú hasznosítás? az smafu?
természetesen az ómen jelleget sem nélkülözve, a várt hatás elérése után, nehogy már pocspékba menjen :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 07:57:27

Ha már ómen jelleg, akkor legyen halász-lé... Ah-ha-ha-ha-haaa!! (sátáni kacaj)

tistedur 2007.11.08. 08:05:50

jó reggelt,jó kávézást :)
Toma,ez jól hangzik,habár én pacal-párti vagyok..ez egy kissé megszentségteleníti a pacalt,de biztos jó :)

Nadine!
:DD

maybach 2007.11.08. 08:12:28

Jó reggelt kívánok!
Finomnak tűnik, csak ne hívjátok pacalnak. A pacal az pacal.
A pulykasonka és baromfi virsli sikító frászt vált ki belőlem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 08:26:42

Rendben. Nem hívjuk. Hozzáteszem, ez egy tipikus jelenség a vega konyhaművészetben. Talán csak nálunk van így, nem tudom, de gyakran olvastam olyan ételneveket, hogy "olyan, mint a rántott hal", akármi-fasírt stb., mintha egy vega kajának azzal kéne újabb híveket vonzania magához, hogy olyan ízű, mint a hús. Ezzel akaratlanul is azt váltja ki, hogy a nevezett húsételhez fogják hasonlítani, és feltehetőleg nem lesz olyan az íze tökéletesen, tehát csalódást vált ki. Ezt most úgy mondom, mint a zöldségkaják legnagyobb rajongója. Nálam egy rántott patisszont-gombát-karfiolt-bármit nem kell magyarázni, hogy olyan mint... Imádom. Annak, ami.

tistedur 2007.11.08. 08:40:37

nem lehet,hogy ezek az ételnevk a hasonlóságon alapulnak? a zójafasirtot én nem ngyon tudnám másképp hívni-ráadásul elkészítésében és formájában olyn,mint a fasírt :)

maybach 2007.11.08. 08:44:04

Az OK, hogy olyan, mint.... Vagy hasonlít a ....
Bár érdekes lenne pl. egy fasírtról azt írni, hogy megszólalásig hasonlít a fűszeres sült szójagombóchoz.

tistedur 2007.11.08. 09:00:22

maybach!
bizzonyos kultúrákban lehet,hogy a fasírozottat igy hívnák :) mondjuk húsfalafelnek :)

spájdernecc 2007.11.08. 09:02:02

falafel, amit itt az araboknak legalább a fele fal
bocs

spájdernecc 2007.11.08. 09:03:59

egyébként ez pont olyan, mint a műanyag parafadugó, a plexiüveg és hasonlók :))

tistedur 2007.11.08. 09:06:06

most mennem kell..sziasztok :)

maybach 2007.11.08. 09:29:16

Most egy olyan módszeren agyalok, ami majdnem olyan, mint az adózás, csak nem kerül nekem semmibe. De a színe, illata, csomagolása megegyezik.

cyan 2007.11.08. 10:16:53

érdekes.
ezt hogy kell érteni?
"Leírjuk tapasztalatainkat és várjuk hozzászólásaitokat nemcsak az aktuális cikkhez, hanem úgy általában is (a Kifőzdésekre tekintettel ezt Stein külön megígérte, becsületszóra)."

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.08. 10:23:39

cyan.....ezt most meg kell magyarázni tényleg?

cyan 2007.11.08. 10:25:59

ööööö, izé.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 10:29:19

Most nem azért, de gyakran vagyunk címlapon. Mint az alapító zabamániások egyike, büszke vagyok.

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.08. 10:31:30

jóvanna.....még csak egy hete van net.

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.08. 10:47:17

Sziasztok, én mint vega, még gondolni sem tudok a pacalra, örök rejtély nekem, hogy.... , de ez az én problémám.Viszont az elkészült kaja nyami-nak látszik:))))

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.08. 11:07:59

pacal nem. de egy kis szalontüdőőőőőő...nyamnyam:)))

zebi 2007.11.08. 11:24:06

Biztos finom, de akkor is szentségtörés. A pacalpörköltben nem főleg az íze adja a pacalpörkölt hangulatot, hanem az a tudat, hogy a világ egyik legkőkeményebb ételét eszed :)
Viszont asszonynak lehet, hogy megfőzöm ezt, csak másképp fogom hívni (nem az asszonyt, az ételt:)

2007.11.08. 12:09:12

sziasztok!
én ezt biztos nem fogom kipróbálni (ilyet még egy kajádra sem mondtam, Toma!). Régen a nagyanyámék ömlesztették ránk a laskagombát, mert a szomszéd pasas a pincében termesztette. Picit megutáltam... :(

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.08. 14:31:36

jó reggelt!

ez a pacal dolog onnan jött, hogy egyszer laskából csináltam (abbol nem szoktam) pörköltett, és amikor kajáltam, az egyik haverom felugrott hozzám. mikor meglátta mit eszek, azt kérdezte, hogy -te nem vagy vega? hogyhogy pacalt eszel?
akkor láttam csak, hogy mennyire hasonlít a pacalhoz. eszem ágában sem volt valami pacal-pótlékot főzni. azt természetesen nem lehet utánozni. csak, jól hangzik:)
ez egy egyszerű gombapörkölt, mint ahogy írtam is. csak annyi, hogy inkább a hús-pörkölt irányába van fűszerezve, és nem a gomba van kiemelve az ízhatásban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 14:41:12

Toma, ne izgulj, biztos irtó finom. Ha egyszer végre adoptálsz, ilyet is kell főznöd nekem. Én krumplival ÉS kenyérrel kérem.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.08. 14:55:30

most vettem csak észre, hogy a kedves szerkesztő asszony, zárójeles megjegyzést fűzött a cikkemhez :)))

a főoldalakról, meg mindíg lemaradok. mire felkelek eltűnik.:((

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 15:26:23

Bizony ám! Nagy különbség van a két dolog közt! Ezért is gondolkodtam két gasztrosorozatban, mert az egyik a szakácsművészetről, a főzés tudományáról szól, a másik meg a bűvészkedésről. Remekül megférnek egymás mellett - szerintem.

Ne bánkódj ezen, Toma, többen is látjuk, amikor kint van. De nekem ki hiszi el, hogy kint volt a főoldalon a posztom, amikor én láttam egyedül???:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.08. 15:42:58

én már csak a statisztikából tudok következtetni, hogy mikor voltunk címlaposak. ma reggel 9 és dél kötött, 800 látogató volt a blogon, ebből gondolom, hogy ebben az időben voltunk kint.

nadine, én hiszek neked!:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.08. 17:05:27

spájder
akkor mi most hívők vagyunk:)
egyébként, mostanság elhanyagold a blogodat. naponta rákattintok, de semmi új. nem jó ez így!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 17:29:30

Kösz, fiúk, isten még nem voltam:)

spájdernecc 2007.11.08. 17:37:27

Az a fene nagy helyzet, hogy most a szó szoros értelmében géphez vagyok kötve, hülye bevallási időszak, a gyerekeimet is csak futólag látom, a cégnél is őrültekháza van, mire lenne időm írni, olyan üres vagyok, mint a balokány-strand január közepén...
de már látom a végét :))

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.08. 17:52:38

Szegéy Spájder, nem nem úgy mint a Casinoban, hogy a satugéphez, mondd, hogy nem, kérlek.vagy a satu az nem is gép?A gyerekek mindig azt mondják, nem kéne annyi erőszakos filmet néznem.

spájdernecc 2007.11.08. 18:06:07

A satu az gép.
csak én sajnos nem fizikailag fáradok, hanem agyilag.....
a fiúknak, meg Tistnek mond valamit, a Liverpool meccset 1-0-ig láttam / 8 lett a vége /

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.08. 18:23:15

Hát a pasinak is a fejét tették bele:DDDD

2007.11.08. 18:25:48

az a liverpool meccs elég vicces volt. a 8 az még gombócból is sok, hát még gólból :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.08. 18:31:35

spájder
a balokány strand nyáron is üres, mert már húsz éve bezárták. azóta csak pusztul:(((

nadine
istennő, nem isten:) sarasvati személyében, eddig csak egy istennőt tisztelhettünk, most végre kitört a pluralizmus:)))

2007.11.08. 18:47:22

trónfosztás? :)))

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.08. 18:52:59

hööööö...morcos leszek. ez Orsolyka privilégium és én ragaszkodom hozzá....:)))

2007.11.08. 18:59:03

ugyan már svati! az Olümposzon is több isten/istennő csücsült, és egészen jól kijöttek egymással ;)

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.08. 19:00:56

egy frász jöttek ki jól egymással:)))
egyébként is: én hindu vagyok:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 19:05:35

Nekem meg van egy varázskukkerom!:)

2007.11.08. 19:08:21

jó, akkor mondjuk azt, hogy az idő nagy részében jól kijöttek egymással. vagy nem zavarták egymás köreit, vagy mittudomén...
egyébként a hindu is többisten hit, nem? :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.08. 19:08:44

pláne egy védikus istenségtől nem vártam ezt, akik olyan sokan vannak, és lám, mégis...:))))

2007.11.08. 19:25:03

jaj, ki vagyok dobva a gép elől! legyetek jók!

fullmoon 2007.11.08. 21:12:31

Jóestét,ha jár erre valaki!
Én ma spenótot csináltam tükrtojással,gyors és eccerű ebéd volt...,minden esetre azért a gombából inkább hagyományos pörit készítek,és nem trükközök hogy pacallá váljon...:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 21:32:23

Full, esetleg megpróbálkozhatnál a fordítottjával,ha nem szereted a pacalt: abból gombapörit főzni:)

cyan 2007.11.08. 21:36:51

most értem haza.
Svati, válaszoltam. bocsi, de a kommentem után kikapcsoltam, rohantam melóba, és ma még próba is volt. viszont a levelesládámat elöbb nézem meg, mint a böngészőt :)

fullmoon 2007.11.08. 22:12:40

Nadine,mindegyiket szeretem,külön külön...:D:D:D

fullmoon 2007.11.08. 22:15:29

cyan,akkor jóestét!Haza értél?:)))

fullmoon 2007.11.08. 22:19:42

Csak nem mindenki alszik már?:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 22:20:57

Nyitott szemmel bár, de igen...:) El is köszöngélek, két lábon üldögélő hulla vagyok. Jó éjt!

cyan 2007.11.08. 22:21:28

kicsit bóklásztam még a neten, lassan kúszok aludni.

fullmoon 2007.11.08. 22:21:53

Szép álmokat,de csak csukott szemmel!:))

cyan 2007.11.08. 22:34:02

igyekszem nem nyitvahagyni :))

spájdernecc 2007.11.09. 06:22:35

"A mákos bab egy étel, ami úgy készül, hogy kettot lapozunk a
> szakácskönyvben." (graffiti)