Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből...

2007.11.20. 01:03 Bombadil Toma

Sült kacsamell hagymalekvárral és croutonnal 
 
A hétvégén leltároztam a mélyhűtőmben. Időnként át kell néznem, mert hajlamos vagyok elfelejteni, miket pakoltam be az utóbbi hónapokban. Ennek általában két következménye is szokott lenni, az egyik, hogy négy-öt zacskó finomfőzeléket, zöldborsót vagy spenótot találok, mert minden bevásárláskor veszek egyet, mivel elfelejtem, hogy már van, a másik, hogy egy rakás maradék kész kaját találok, amiről megfeledkeztem. Az első esetben egy hétig finomfőzeléket eszek, a második esetben a kutyáim esznek házi kosztot egy hétig, mivel persze, nincs megdátumozva a kaja, így én nem merem megenni.
Most viszont kincset is találtam, egy szép darab kacsamell formájában. Ezt készítettem el.
 
Ha már kacsamell, akkor adta magát, hogy hagymalekvárt is készítsek hozzá, hiszen hozzátartozik, mint libasülthöz a párolt káposzta, vagy pörkölthöz a nokedli.
A kacsamellet lehet rozéra, közepesre, vagy teljesen átsütni (bár aki ilyet tesz, az meg is érdemli, amit kap). Én a közepesre sütés híve vagyok, mert így kívül ropogós, belül szaftos húst kapok. A rozé kényes dolog, nagyon el kell találni, hogy hús a külső kérgén kívül teljesen rózsaszínű legyen, mégis megsüljön annyira, hogy eltűnjön a nyers kacsahús kellemetlen mellékíze. A teljesen átsütött kacsamellről nem is beszélnék, mert aki csak így hajlandó megenni a húst, az maradjon a sertésnél vagy a csirkénél.
 
Hozzávalók 4 személyre:
 
2 db kacsamell (kb. 30dkg/db)
5-6 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
4-5 ág friss kakukkfű
1 szál friss rozmaring
4 ciabattazsemle (vagy 8 szelet toastkenyér)
5 dkg vaj
4 ek. méz (vagy 3ek. barnacukor)
olívaolaj, étolaj
só, bors, babérlevél, marhahúsleves-kocka
száraz vörösbor (kékfrankos)
 
 
Előkészületek 1.:
 
A kacsahúst bepácolom. A kacsamell bőrét egy éles késsel, rombusz alakban bevagdosom, vigyázva, hogy csak a bőrét és a zsírréteget szeljem át, a húsba ne vágjak bele. Ezután mindkét oldalát sózom, borsozom. Egy edénybe beletépkedem a rozmaringot és a kakukkfű felét, rászórok egy gerezd fokhagymát, szeletelve. A melleket bőrrel lefelé ráfektetem a fűszerágyra, és annyi étolajat öntök rá, hogy ellepje a húst. Két-három napra, de minimum 24 órára a hűtőbe teszem.
 
Előkészületek 2.:
 
A két napig pácolt húst kiveszem a hűtőből, hogy mire sütésre kerül a sor, szoba-hőmérsékletű legyen. Eközben a hagymát megpucolom, és vékony csíkokra (julienre) vágom. Egy gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágok. A ciabattákból ujjnyi vastag szeleteket készítek, a héjukat levágom és négyszögletesre formázom. (Ha toastkenyerünk van, akkor egyszerűen levagdosom a széleit, és kész). Két deci forró vízből és egy fél leveskockából, marhahúslevest csinálok.
 
Elkészítés:
 
Egy serpenyőt, amibe belefér mindkét mell, közepes hőfokon felforrósítok. A kacsamelleket kiveszem az olajból és lecsöpögtetem. Forró serpenyőbe teszem a húst bőrrel lefelé, és 8-10 percig sütöm, míg barnára nem pirul.
Ezután megfordítom, és a másik oldalát kezdem sütni, kb. 5 percig. Közben egy fogóval (nem húsvillával!) forgatva, az oldalait is megpirítom, hogy mindenhol kérget kapjon. Ha kész, 180 fokra előmelegített sütőbe teszem 5-7 percre, a hús vastagságától függően. (Ha műanyag nyele van a serpenyőnek, akkor előtte betekerem alufóliával.) Amikor elkészült, a hús kiveszem, és alufóliába tekerve, félreteszem és melegen tartom.
A serpenyőt a benne lévő kisült zsírral visszateszem a tűzhelyre, közepes lángra (ha túl sok zsír sült ki, leöntök róla egy kicsit). A hagymát beledobom a zsírba, és pirítani kezdem. Amikor kezd összeesni, ráöntöm a húslevest és egy deci vörösbort. Hozzáadom a maradék kakukkfüvet, a babérlevelet, a szeletelt fokhagymát, borsozom és addig párolom, míg elforrja a levét. Újra vörösbort öntök alá, és elforralom. Ezt addig ismétlem, míg teljesen meg nem puhul a hagyma (20-30 perc). Ekkor hozzáadom a mézet, még pár percig forralom, amíg szirupos, lekvárszerű nem lesz a szaftja.
Egy nagyobb teflonserpenyőben vajat olvasztok egy kis olívaolajjal, közben beledobom a megmaradt fokhagymagerezdet megroppantva. Mikor a vaj felforrósodott, a kenyérszeletek mindkét oldalát megpirítom a fokhagymás vajban.
 
Tippek, ötletek, tálalás:
 
A sült kacsamell csak frissen jó, nem áll el másnapig. Ha rozé kacsamellet akarunk készíteni, ne tegyük a sütőbe! Az egybesült húsokat, mielőtt felszeleteljük, mindig pihentetni kell minimum 15 percet, hogy a sütés közben visszahúzódott húsnedvek visszaáramolhassanak a rostokba. Ettől puhább és szaftosabb lesz a hús. Sütés közben ne használjunk húsvillát, ne szúrjuk meg a húst, mert akkor kifolyik belőle az értékes húsnedv.
A hagymalekvár csatos üvegben egy hétig is eláll a hűtőben. Remekül illik sertéssültekhez vagy akár a kertben grillezett húsokhoz is.
A sült kacsamellet hagymalekvárral tálalhatjuk petrezselymes burgonyával vagy vajas krumplipürével. Én azonban vajas-fokhagymás pirítóssal (croutonnal) szeretem igazán. A tányérra teszek belőle két szeletet, erre helyezem a ferdén szeletelt kacsamellet, és mellé öntök egy kis (vagy sok) hagymalekvárt. Így a kenyérre szivárog a rendkívül finom szaft, ami a puha, omlós hússal és a finom édes-sós hagymalekvárral együtt olyan ízkombinációt eredményez, amit nehéz szavakba foglalni.
Ezt már csak egy pohár Gere Tamás-féle, villányi kékfrankossal lehet fokozni, (a főzéshez is ezt használtam), melynek elegáns illata, finom savai és gyümölcsös, kicsit borsos zamata szépen harmonizál az étel ízeivel.

96 komment

Címkék: gasztro kacsa recept toma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spájdernecc 2007.11.20. 05:07:38

Jó reggelt, jó kávét!
méghogy rozé, meg zsülien...
a rozét isszuk, Gyulát meg nyakonvágjuk, ha vastagra vágja a hagymát...

cyan 2007.11.20. 07:26:11

reggelit!
spájdi :D:D:D

spájdernecc 2007.11.20. 07:53:46

álomszuszék banda....
ÉBRESZTŐ!
cyanra ez természetesen nem vonatkozik :)

maybach 2007.11.20. 07:55:49

Jó reggelt kívánok!
Egy ilyet reggelinek Prágában tudnék bevállalni.
Mi hideg libasült + lilahagyma kombit használtuk.
Remekül lehet egész nap sörözni és a kívülállók számára is egyértelmű az összetartozásunk.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.20. 08:26:05

Jó reggelt! Toma, meggondoltam magam, én foglak adoptálni Téged. Akkor aztán főzhetsz reggeltől estig, kötelező jelleggel. Elegem van ebből a gasztroterrorból, hogy már korán reggel összenyálazom a pizsamám, egész nap éhes vagyok, és soha nem azt eszem, amit a poszt miatt ennék. A hétszázát neki!
Hagymalekvár csak és kizárólag finomságos lehet. Azért a croutont én mégis inkább krumplipürével helyettesíteném, de tudom, hogy a szakácsművészet nem arról szól, hogy Nadine eszik valamit krumplival:)

cyan 2007.11.20. 08:48:09

Nadine, díjazom az ötleted, mert így én is kaphatok némi kóstolót. Érd közelebb van, mint Pécs :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.20. 08:52:42

Szia, Cyan! Rendben.
Jaj, és csütörtökön megérkeznek a festődobozok végre, úgyhogy közelebb jutunk egy lépéssel a karácsonyi ajándékodhoz, ami titkos:)

maybach 2007.11.20. 09:06:03

Toma!
Lassan megalakíthatnád a saját slow food hálózatodat.

cyan 2007.11.20. 09:15:40

húúúúú, szuperrrrr!

most, h itthon vagyok, annyi mindent kéne csináljak, h el is ment a kedvem mindentől :D
(mosogatás, festegetés, varrás, rendrakás)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.20. 09:35:37

Cyan, ezzel én is mindig így vagyok. De aztán eszembe jut a Kés alatt c. sorozatból Mommy, aki addig-addig vesztette el a kedvét a túl sok tennivalótól, míg egy idő után csak ült a díványon, és többé nem kelt fel. Pár év alatt pedig úgy meghízott, hogy plasztikai sebészeknek kellett leoperálni róla a díványt. S ha erre gondolok, egyből felpattanok, és csinálom a dolgom.

cyan 2007.11.20. 09:39:39

Nadine, höhö. ezt sose tudtam elképzelni, még pisilni se állt fel? ülve aludt? boltba se ment? mit evett akkor? van még esélyem a plasztikai műtét elkerülésére :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.20. 09:41:22

Nem ám! Mindent oda, maga alá. A család kezdetben etette-itatta, aztán már nem bírták tovább és otthagyták... De létezik pizzafutár, mindenféle házhoz rendelgetés... Így járt.

cyan 2007.11.20. 09:45:49

nincs kanapém :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.20. 09:48:11

Annyira kövér volt szegény egy idő után, hogy nem tudott egyedül felállni, végül a tűzoltók vitték ki a házból a kanapéval együtt, de ehhez eltávolították a ház egyik falát... Szörnyű volt.

maybach 2007.11.20. 09:54:33

Itthon ilyen kanapé nincs.

spájdernecc 2007.11.20. 09:55:17

de elhíztatok ettől a kis kacsától:))
ciberét nektek!

sarasvati 2007.11.20. 10:09:47

láttam azt a részt. elég undormány volt. a nőci a végén meghalt ugye?

jó reggelt egyébként, ma sikerült időben ébredni, túl vagyok iskolai nyílt napon, egy tragédia, gyereket viszem el másik suliba, ha nem költözünk.
brrrrrrrrrrrrrrr.....

Benikuty 2007.11.20. 10:12:15

Gratula Toma,gyönyörű recept.Sárga irigységemnek kell fokozottan hangot adni abbéli picsogásomban,hogy én már ilyen fűszeresek magam,leányaim miatt sem főzhetek.Nálunk ilyen kilengést ritkán engednek meg nekem.Valahol érthető,hogy menjenek bulizni fokhagymásan?:)
Plusz ok ugye az energia kérdés.
Egyik leányom az első USA-ban töltött nyár után szép kis többlettel jött haza.Camp counselorként dolgozott,és ott a táborban nem elég,hogy ötször etetik a gyerekeket,ami normális,hanem köztes időben is ott áll előttük a süti,csipsz,stb.
Vagyis a foglalkozások szüneteiben beleehetnek a nornál ciklusokba.
Itthon szépen visszament normálra,pont mire idén újra kiutazott.Vagyis ismét mókuskerékben vagyunk.
Na,most ettől független elismerésem,szerintem kreativitásban sok-sok profit megelőzöl:)

tistedur 2007.11.20. 10:15:14

jó reggelt,jó kávézást :)

cyan 2007.11.20. 10:15:52

az ilyenektől én is rosszul voltam. minden tanár mézes-mázos, csak a jótanulókat feleltetik, minden családias, über cuki, csili-vili. aztán beadod a kölköd, és egy sárkányt kap, aki utálja a gyerekeket, utálja a kollégákat, utál tanítani. az igazgatónak meg nyal. és csak az a gyerek normális, akinek az apukája-anyukája ajándékokkal halmozza el, minden szart beszerez, megcsinál, amit a tannéni kitalál.

Benikuty 2007.11.20. 10:20:24

Ajaj Cyan érintettként rosszul esik az általánosításod.Bánatos vagyok,hogy csak ilyen esetekkel találkozol.
Én nap mint találkozom igen lelkes óvoda, meg iskolai pedagógusokkal.

sarasvati 2007.11.20. 10:24:58

nálunk nem ez a gond. a tanárnéni egy tünemény, minden szülő imádja. hihetetlen jó PEDAGÓGUS.
A történet lényege: pénzmegvonás miatt a hülyéket (d osztály), tényleges fogyisokat, alja cigányokat összevonták a lányomék osztályával. ide is jártak cigány gyerekek, de a társaság rendben volt, összetartó gyerekek, stb.
a tanárnő nem tud tanítani: állandó fegyelmezés, nincs felszerelés a hülyéknek, három csoportban dolgozik egy órán, a gyagyások közül van aki még most sem ismeri a betűket....szóval a jók lemaradnak, stb. tudtuk, hogy ez lesz, de nem akartam ráncigálni a kiscsajt, mert reméltem hamar költözünk. de ha nem így lesz, akkor megy Miskolcra.
ja és tanítónéni azt mondta: nem akarjuk őt is elvinni Szegedre? szegény teljesen kivan:(((

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.20. 10:36:30

Svati, nem halt meg, megmentették. Mert nemcsak plasztikai sebészek, hanem lágy szívű hősök is.

cyan 2007.11.20. 10:48:57

Beni, nekünk is volt tüneményes ovó nénink, tanító nénink, de sajna volt a másik véglet is. mivel nem vagyok egy nyalizós típus, így a gyerek szenvedte meg ezt. volt szerencsém elit budai sulihoz, falusi sulihoz, megint elit budai sulihoz is. mindhárom gyerekkel. kaptunk hideget-meleget. középsuliról már ne is beszéljünk.
svati, szegény tanító néni, nem irigylem :(

cyan 2007.11.20. 10:54:27

szt. Gellért gimi: 3 éven keresztül hallgattuk, h kötelességtudat, egyenes beszéd, felelősséggel tartozni. 4. évnyitón jött az igazgató, közölte a gyerekekkel, h új ofőt kapnak, még nem tudja kit, mert az előző most jelentette be, h itthagyja a sulit, inkább férj bt-jébe megy dolgozni. ezt elfelejtette közölni év végén, felvette a 3 havi fizut, majd 3 havi szabival együtt. szép mi?

Mocoria 2007.11.20. 11:51:28

Cyan, volt egy kollégám, aki minden reggel siránkozott: "Annyi dolgom van, azt se tudom, melyikkel kezdjem. Inkább nem is csinálok semmit." És tényleg, lődörgött össze-vissza, pletyózott, panaszkodott, hogy mennyi dolga van. Délutánra a dolgok jó része valahogy "elintézte önmagát" - ilyenkor a kollégám lelkesen dicsekedett, milyen jó, hogy nem dolgozott hiába. És az utolsó egy órában gyorsan elintézte a maradékot...

maybach 2007.11.20. 11:52:14

Svati!
Szegeden is integrálják az eddig spec. tagozatra járó gyerekeket.
Mondjuk ez is megérne egy kis vitát.

cyan 2007.11.20. 12:03:39

Mocoria, ilyen kollégám nekem is volt. művészi szintre fejlesztette a "látványosan úgy csinálok,mintha dolgoznék", közben megállás nélkül panaszkodott. immunissá váltam a sirámaira.

sarasvati 2007.11.20. 12:08:28

maybach, ez nem integráció, ez bunkóság.
eredendően arról szólt a dolog, ha már ezt kell (szerintem nem) csinálni, akkor három osztályba dobnak szét 10 gyereket. hát nem ez.
azonkívül: itt egy darab iskola van.
Szegeden azért van miből válogatni. És Miskolcon is, tehát ez fog történni.
és nekem ne integráljon gyógypedagógia esetet (IQ 70 és nem azért mert cigány, hanem mert születésileg értelmi fogyatékos) azt vigye a gyógyped suliba. azért hülye és hülye között is van különbség.

Benikuty 2007.11.20. 12:11:12

A szegedi oktatási viszonyok miatt barátom leányai
évekig magántanulók voltak.Gondolom,ahogy itt,a helyzet ott nem javult,sőt romlott.
Holnap megkérdem tőle.

maybach 2007.11.20. 12:12:53

Mondtam (írtam ), hogy megérne egy vitát.

sarasvati 2007.11.20. 12:18:20

maybach ok, én csak leírtam mi itt a szitu.
ha a gyerekem nem kapja meg az alapokat, baszhatja az egészet. és már lemaradásban vannak a többiek miatt.
a szorzótáblát kellene kezdeni és a selejt miatt még mindig csak azon szarakodnak, hogy bonts fel 20at két összegre:(((((((((((((((

sarasvati 2007.11.20. 12:19:31

maybach ok, én csak leírtam mi itt a szitu.
ha a gyerekem nem kapja meg az alapokat, baszhatja az egészet. és már lemaradásban vannak a többiek miatt.
a szorzótáblát kellene kezdeni és a selejt miatt még mindig csak azon szarakodnak, hogy bonts fel 20at két összegre:(((((((((((((((

spájdernecc 2007.11.20. 12:21:13

Nem olyan egyszerű ez.
A feleségem osztályába járt olyan fiúgyerek, aki hatodikas korában nem írt-olvasott folyamatosan, kiszámíthatatlan agresszív reakciói voltak, és a koncentráló képessége 15-20 percig tartott.
Ezt a gyereket nem lehetett átiratni a helyi "eltérő tanrendű" ( PC, óh!) iskolába szülői kérelem, iskolai javaslat, szakértői vélemény ellenére sem, mert a ped.intézetnél senki sem merte aláírni a papírját. Csodás...

sarasvati 2007.11.20. 12:21:57

bocs a dupláért:))))

maybach 2007.11.20. 12:23:53

Svati!
Hát ez az. Integráció helyett, ami önmagában is elég bonyolult probléma, pénzt vonnak ki és csak rosszabb lesz.

sarasvati 2007.11.20. 12:27:47

és akkor mi van, amikor minden szakvélemény + pedagógus + fogadó iskola javasolja, igen a gyereknek jobb lenne, ha szakemberek foglalkoznának vele és az a jó szülőanyja-apja aszongya: nem, mert NINCS KEDVE a gyereket baszott 4 utcával arréb járatni?
mert volt ilyen, mikor melóztam.
és nem tudsz csinálni semmit.
és pofáznak az ombudsmanról. erre én meg azt mondom, hogy ok, akkor én is megyek az ombudsmanhoz: mert az én gyerekemnek joga van ahhoz, hogy képességeinek megfelelő iskolába járjon. ilyenkor mindig elhallgat mindenki:)))

cyan 2007.11.20. 12:29:06

azért azt se felejtsük ki, h manapság a sulik foggal-körömmel ragaszkodnak a gyerekekhez a fejkvóta miatt. hányszor lehet azt hallani/olvasni, h "elfelejtették" kiiratni a gyereket az iskolában, ahova már rég nem jár...

maybach 2007.11.20. 12:38:23

Akkor röviden és szubjektíven.
Régebben minden problémás gyereket( roma, alkesz. szülők, stb. )a sérült gyerekekkel együtt automatikusan küldtek a gyogyóba. Erre ugye kiderült, hogy ez a gyerekek kb. 6%-a. Hőő. EU-s átlag 3%. Csak nem vagyunk hülyébbek, meg genyóság is az egészségeseket eleve vesztes pályára állítani a családi körülmények miatt.
Erre most a sérült gyerekeket sem merik spec. tagozatra küldeni, viszont a sok kezelhetetlen problémás gyerek meg fenének sem kell.Az eleve nagy létszámú osztályok teljesen szétesnek ezektől a gyerekektől. Marad az állandó fegyelmezés, meg tanerők megőrülése. Mert ugye tök más szakma a gyp. és a tanítói. Viszont így sokkal olcsóbb és azt is el lehet mondani, hogy a roma gyerekek már nincsenek hátrányos helyzetben.
SZÉP!!

sarasvati 2007.11.20. 12:45:06

maybach: teljesen egyetértünk.
a kurva nagy integrációjukkal az én (és mások) jóképességű (nem fényezem a csajt, de úgy tűnik, hogy logikai és matematikai képessége korosztályában kimagasló) gyerekem kerül hátrányba.
hát kapják be!
igenis KELL elit képzés, és akárhogy háborognak, ezt már általánosban el kell kezdeni.

és befejezem, mert iszonyat mérges vagyok:D:D:D

maybach 2007.11.20. 14:41:08

Hehe. Jól berittyentett mindenki.

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.20. 14:49:01

én nem. rohangálás van. és berittyentek ma....anyám kapott nyugdíjat:))))
kajálás lesz:D:D:D

spájdernecc 2007.11.20. 15:17:18

Valami gáncs van a vonalon...
vagy mindenki elkacsázott.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.20. 15:24:51

jó reggelt!

nadine
akkor most anyunak kell szólitsalak??:)))

maybach
már megalakítottam a slow food hálózatomat, de egyenlőre csak én vagyok az egyedüli tagja.
ezen kívűl még illusztris tagja vagyok a slow work hálózatnak is :)))

banikuty
ez az étel nem olyan fűszeres, mint ahogy elsőre tűnik.

spájdernecc 2007.11.20. 15:27:07

Toma, ez a slow-food nyerő dolog :)
ekküldöd a húslevest, Maybach pedig boldogan lapátolja a kocsonyát :)) ügyes!

spájdernecc 2007.11.20. 15:40:19

hát Tisti, nem egy szószátyár leány maga :)

cyan 2007.11.20. 16:04:11

nyaaaaaaa, mostmár tuti nem kell bemenjek. majd holnap. vagy még akkor se. eddig nem telefonáltak.
viszont kicsit szenvedtem Mária szemével, Jézus arcával. főztem a fiúknak ebédet (zöldborsófőzelék tükörtojással). rendet nem raktam, az ráér holnap is. fejem fáj :(

spájdernecc 2007.11.20. 17:38:32

Nos, ha óránként körmölök ide valamit...

Halvány Görény 2007.11.20. 17:54:53

ez a hagymalekvár, ez durva.
ki a mosógépszerelő talál ki ilyeneket, hogy zsírban sült hagymára húslevest meg vörösbort önt? nyilván elforralja, hogy ne kerüljön börtönbe, de kínosan ügyel arra, hogy közben jól meg is fűszerezze. én elhiszem, hogy lehet a végeredmény jó lehet, de akkor is, ki talál ki ilyesmit? biztos a kínaiak. nekem a szójaszósz is olyan,hogy fogd a szénné használt sütős olajat, szűrd le darabkamentesítés céljából és keverj el benne 2 db porrá tört nospát és 1 db porrá tört algopyrint.
toma, ha bevallod, hogy a hagymalekvárt te találtad ki véletlenül, valami születésnapi zsúr után, végletekig szétcsúszott állapotban, akkor az őszinteségedért megjutalmazlak :)

cyan 2007.11.20. 18:12:52

Tömény, ez jó :DDDD

cyan 2007.11.20. 18:17:13

tényleg, vajon mit tudott intézni a rendőrségen Toma?

spájdernecc 2007.11.20. 18:21:12

hát, a kommentje vigyorgós volt...

cyan 2007.11.20. 18:27:16

sztem akkor ébredt. és most kűzd a rend éber őreivel. ha egyáltalán elment.

spájdernecc 2007.11.20. 18:28:15

fél hétkor nincs fogadóképes rendőr...
csak ha előállítanak

Halvány Görény 2007.11.20. 18:32:17

Toma? rendőrség? éreztem én, hogy valami nem kerek itt e körül a hagymalekvár körül.

cyan 2007.11.20. 18:40:23

Sörény!!! nem előállították, hanem tegnap belerongyoltak a kocsijába hátulról, és miután a vétkes konstatálta, h nem tört össze a kocsija, vigyorogva elhajtott. szegény Toma meg csak ült a kocsijában, mert ugye ő nem tud úgy kipattanni ilyen esetben...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.20. 18:50:42

Toma, maradjunk a Mamma megszólításnál, az rejt magában némi (lófejes) tekintélyt is:)

H. G., ne gyalázd a hagymalekvárt, mert ami hagymából készül, az csak jó lehet!

Halvány Görény 2007.11.20. 18:53:22

mánpedig általánosan kimondható, hogy mindég az a vétkes aki hátulról jön bele. kivéve persze amikor nem, de az ritka. jó lett volna, ha ott rögtön tud hivatalos közeget híni, nem ismerem a történetet, hogy megjegyezte-e pl a rendszámot vagy csak most bízik abban, hogy volt aki látta még. mindenesetre egy kis hazai kacsamellet nem árt vinni a rendőröknek, egy kis hagymalekvárral, mer szegények nehezen mozdulnak rá ilyesmire asszem. a cserbenhagyásosnak meg essen le a mellbimbaja.

Halvány Görény 2007.11.20. 18:54:16

Nadine, pont ezért volt különösen érthetetlen számomra, hogy egy ilyen alapvetően jó összetevővel kapcsolatban kinek és hogyan jut eszébe ilyen (látszólag) főbenjáró bűnöket elkövetni :)

Halvány Görény 2007.11.20. 18:56:06

amúgy se gyaláztam, mondtam, hogy a végeredmény lehet akár jó is, csak azt nem értettem és nem értem most se, hogy hogy juthat eszébe emberi lénynek ilyesmi gasztrotortúra egy szegény fej hagymával kapcsolatban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.20. 19:16:55

Görény fiam, nem olvasod a kommenteket, minden jóról lemaradsz...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.20. 19:26:23

na itt vagyok:)

a kocsimban nem keletkezett jelentős kár. napvilágnál megvizsgáltam, a hátsó ajtó jól záródik, és egy lakatos-fényező barátomnak is megmutattam. azt monta -megógyuk!:)))
a rendőrséget nem vonom be, de egy biztosítós barátomnak (milyen jó, hogy barátok terén el vagyok látva rendesen) leadtam a rendszámot, ő kikeresteti az országos adatbázisból. majd még addig kitalálom mi legyen az illetővel. lehet hogy nadinetől (mamma) elkérek egy lófejet:))

H.G.
a hagymalekvár, egy francia találmány. sültekhez készítik. naggggyon finom, érdemes kipróbálni, de tényleg!:))

most fejeztem be egy kis favágást, gyújtós aprítást, úgyhogy ettem egy kis sütőtök krémlevest:)) amiből lehet, hogy poszt is lesz, ha van rá igény.

hát ennyi a mai nap történése eddig. :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.20. 19:33:48

Van rá igény. Én egyszer valami mustáros-paradicsomos sütőtökfőzeléket (vagy mit) csináltam, hát érdekes volt. A családtagok nagylelkűen nekem adták az egészet.
Örülök, hogy nem zúzta le az a barom a kocsidat. Lófejkészleteim kimeríthetetlenek, úgyhogy szólj, ha küldjek egyet.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.20. 19:59:09

nadine
mi van a posztokkal? van valaki soron, valamivel? mert most nekem van a tarsolyomban egy háromrészes pizza poszt, meg itt van a sütőtökleves, ha valaki még beszáll egy-egy cikkel, egész héten gasztrozhatnánk.

Benikuty 2007.11.20. 20:06:38

Kedves Toma,szombaton kérnék egy lehetőséget,gaszro az is.
Többet erről inkább nem,konzultálok Jével,hogy a slágvortkban ismertetett témát támogatja-e.Praktikusan,hosszú lesz,aztán dolgozzon a rák hiába,főleg,ha olyan gyalázatosan gépel mint én.Köszönöm:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.20. 20:19:18

Toma, én "lazsálok" posztilag, mint előre jeleztem is, tudtommal nem kötött le senki fix időpontot. Te jelezted a többrészes pizzást, meg most Benikuty. Beszéljétek meg egymással, ki melyik napot szeretné. Engem elnyeltek a dobozok.

Benikuty 2007.11.20. 20:21:11

Toma,engedély megkérve.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.20. 20:23:23

én úgy emlékszem valaki még jelezte, ghogy egy "összedobjuk" posztal jönne.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.20. 20:26:38

Akkor az áthullott az agyamon, nem emlékszem ilyenre. Szerintem Jé betű volt utoljára, aki ebbe a sorozatba írni akart, meg is tette.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.20. 20:42:58

akkor lehet, hogy az ragadt meg bennem:))

Benikuty 2007.11.20. 20:56:40

Amíg Jé nem válaszol,a szombat szabad préda.Nem nyomulok.
Egyébként megkértem,hogy továbbítsa H.G.-nek a serpenyőben sült kacsamáj hagymalekvárral c.receptet,mert ez nekem mélcím nélkül lehetetlen.
Közben rájöttem,hogy kellett volna Tomának a gmail.ből elküldeni.Mindennel Jét zaklatom Szégyen:(

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.20. 20:59:28

benikuty
nekem is elküldheted a posztodat, és fel is teszem.

Benikuty 2007.11.20. 21:05:07

Toma,küszönöm.
A kacsamájat is most küldtem.:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.20. 21:09:55

benikuty
elolvastam. ez a fajta hagymalekvár készítési mód, sem rossz. de én a vörösborsnál maradok :)) amúgy jó kis recept, nem is olvastam a bűvösön. úgylátszik elkerülte a figyelmem.

Benikuty 2007.11.20. 21:16:35

Megtalálod a receptek közt,meg másokat is.
Persze a mifélénk nem receptből főz,elolvassa.Aztán megcsinálja,ahogy ő gondolja.Hajrá Toma!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.20. 21:24:54

Benikuty, Te most rólam beszélsz?:) Én is így csinálom mindig...

Benikuty 2007.11.20. 21:29:29

Természetesen Nadine,természetesen Rólad is beszélek!:)

2007.11.20. 21:44:27

sziasztok, én csak bekukkantottam, és megyek is tentézni. eszetlenül fáj a fejem, nem bírom tovább.

Beni, válaszoltam, de ide is beírom, hogy szeretnénk kibérelni a szombatot. Engem felcsigázott a dolog.

Jó éjt nektek!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.20. 21:53:14

Szia, Jé, aludj jól és migrénmentesen!

Benikuty 2007.11.20. 22:04:19

Szia Jé,remélem kialszod.
Meg azt is,hogy megúszom a második trombit a lábamban.Mert akkor fuccs a posztnak,forrás híján:)
Dolgozom ellene férfimód!:)
Szép álmokat,rózsás csókokat...:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.20. 22:04:39

Azt hiszem, ma nem erőltetem a késő éjszakába nyúló dobozolást, hátha holnap nagyobb hatásfokkal tudok működni. Jó éjszakát, pihentető álmokat mindenkinek!

spájdernecc 2007.11.20. 22:21:50

Hát akkor szép álmokat:)

sarasvati 2007.11.20. 23:59:39

francokat, nem volt eddig net:(
fiam most jött ki a szobából és félkómás állapotban megkérdezte: pipilhetek a fürdőkádba?
:D:D:D

Halvány Görény 2007.11.21. 12:11:12

rendes gyerek. 16 éves koromig én is megkérdeztem...

sarasvati 2007.11.21. 14:22:19

a gyermek 6 éves. és a választékos pipilheteken borultam. a kád már fel sem tűnt:)))))

Divatmotoros · http://www.divatmotoros.blog.hu 2008.01.08. 12:49:34

Megcsináltam. Megettük. Isteni finom lett!!! Köszönöm a receptet!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.08. 12:50:49

Kedves Divatmotoros, a szerző nevében is nagyon örülök, ő most nem lehet itt, pedig biztosan ezt a helyet választaná, ha tehetné! Gyere máskor is!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.09. 15:06:08

divatmotoros
örülök, és szívesen:)))

divatmotoros · http://divatmotoros.blog.hu 2008.01.09. 17:19:50

Miközben főtt a hagymalekvár, ütemesen kóstolgattam (a vörösbort is, csak hogy jó-e, mehet-e még bele?). Érzésem szerint végül kicsit sok mézet tettem bele, legalábbis azután már szinte csak az édes íz dominált, pedig előtte a fűszerek és a vörösbor is érezhető volt. Azaz csak óvatosan a mézzel, akkor biztos még finomabb lészen. Legközelebb úgy lesz, mert ez megér még egy kísérletet. :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.09. 17:52:56

divatmotoros
a mézzel lehet variálni, egyrész az ízlésnek megfelelően, másrészt, a különféle húsokhoz más-más illik. pl. egyben sült sonkához, grillezett oldalashoz édesebb, sültcsirkéhez, parázson sült krumplihoz, a kevésbé édes az, ami passzol.
süti beállítások módosítása