Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből...

2007.11.21. 02:06 Bombadil Toma

Pizza-projekt 2/1.

Időnként rákattanok egy-egy ételre, és képes vagyok egy héten belül többször is elkészíteni. Leggyakrabban a pizzával vagyok így, hiszen annyiféleképpen lehet variálni, hogy sokszor fel sem tűnik, hogy a héten negyedszer készítek pizzát. Nemrég is egy ilyen „rohamot” éltem át, és gondoltam, ezt most megosztom veletek. Azért racionális magyarázata is van a dolognak, mert ha az emberfia nekiáll pizzatésztát készíteni, önkéntelenül felmerül a hatékonyság kérdése. Hiszen négy adag tészta meggyúrása ugyanannyi időbe és fáradságba kerül, mint egyetlen nyomorult kis pizzára való adag elkészítése. Tehát győz a termelési hatékonyság, én meg ehetek egy héten át pizzát.
 
Íme a pizzatészta alapreceptje, ami négy darab, 32 centi átmérőjű, kb. 1 centi vastag, (vékony tésztájú, olasz) pizza elkészítéséhez kell:
 
Egy keverőtálba hat csésze (2dl-es) lisztet (BL80-as kenyérliszt) és két teáskanál sót teszek. A közepébe egy mélyedést alakítok ki, és beleöntök két csésze langyos vizet, amibe egy zacskó (7 g) instant élesztőt (Dr.Oetker) szórok, egy evőkanál cukor társaságában. Egy kicsit hagyom, hogy az élesztő felfusson, hozzáadok 6 evőkanál olívaolajat, és az egészet összekeverem. Ezután egy belisztezett deszkára teszem, és alaposan átgyúrom.
10-15 percnyi gyúrás után, egy tálba teszem, letakarom, és egy órára félreteszem egy meleg helyre, hogy a duplájára keljen. (Ha van otthon kenyérsütő gépünk, akkor még egyszerűbb a dolog, mert csak a hozzávalókat beletesszük, és a dagasztó-kelesztő programmal elkészítjük a tésztát.)
Amikor megkelt a tészta, újra átgyúrom, így a levegőt is kipréselem belőle. Ezután négyfelé vágom, s amelyiket nem használom fel azonnal, azt egy-egy kiolajozott edénybe teszem, fóliával letakarom, és a hűtőbe teszem. Két napig eláll így.
 

Ami még egy jó pizzához feltétlenül kell: pizzaszósz és mozzarella sajt. Szerintem a legegyszerűbb, és legfinomabb pizzaszósz a következő: fogok két doboz mutti polpa hámozott, darabolt konzervparadicsomot, és egy szűrőbe téve, lecsöpögtetem belőle a fölösleges lét, majd egy tálba öntöm. Hozzá adok egy evőkanálnyi olasz sűrített paradicsomot (vagy apróra vágott, napon szárított paradicsomot), 2-3 gerezd átpréselt fokhagymát, fél deci kiváló minőségű extraszűz olívaolajat, sózom, borsozom, ezután alaposan összekeverem. A végén egy csokor bazsalikomlevelet tépkedek bele. Ez a mennyiség négy pizzára elegendő. Jól záródó üvegben, egy kis olajat öntve a tetejére, egy hétig eláll a hűtőben.
 
Itt van még a mozzarella kérdése. Ha szerencsések vagyunk, akad egy olyan bolt a közelünkben, ahol lehet eredeti, bivalytejből készült, „bufala mozzarellát” kapni. Ha nem, akkor felejtsük el a szarvasi meg a „tecso” mozarellát, mert azoknak semmi ízük. Végső esetben, ajánlom a 250 grammos kiszerelésű, vákuumcsomagolt scamorza sajtot – ízben, állagban talán ez áll legközelebb a kívánatoshoz. Ebből kettő kell a négy pizzára.
 
Ha ez a két fő alkotóelem rákerült a tésztára, már csak a fantáziánk szabhat határt a pizzavariációknak. De ha már nem sajnáltuk az időt és a pénzt a legjobb alapanyagok beszerzésére, ne rontsuk el azzal a pizzát, hogy telepakoljuk mindennel, amit a hűtőben találunk. A „néha a kevesebb több” alapelvét szem előtt tartva, négyféle feltétnél többet ne tegyünk rá, mert így elvész az egyes alapanyagok íze.
 
 
Kezdem az egyik nagy kedvenccel:

articsókás-szalonnás pizza


Articsókaszívet többnyire konzervben lehet kapni. Olajban vagy natúr lében eltett változatban is létezik. Ha nem kapunk pancettát, ami egy olasz oldalszalonna, és többnyire rolád formában árulják, akkor füstölt kolozsvári szalonnát, esetleg szeletelt angol szalonnát ajánlok helyette, vékony csíkokra vágva.
A tésztát kinyújtom akkorára, amekkora a pizzatepsi, megkenem a szósszal, rátépkedem a mozzarellát (vagy megszórom reszelt, esetleg kisebb kockákra vágott scamorzával). Az articsókát felszeletelem és egyenletesen elosztom a pizzán, meghintem a szalonnacsíkokkal, és a 250 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütöm.
Remek kis pizza ez. A mozzarellába beleolvadó, finoman savanykás-sós articsóka íze keveredik a szalonna zamatával és a belőle kisülő szalonnazsírral, ezt nevezem én az ízek kavalkádjának. Mellé egy pohár chianti…
 
 
A toplista egy másik darabja:

szardellás pizza

 
Elkészítése hasonló az előzőhöz, csak az articsóka helyett kb. 10 db szardellafilét osztok el egyenletesen a tetején, a szalonnát pedig hajszálvékony szeletekben teszem rá. Hm..., nem kicsit jó! A szardella rendkívül intenzív sós-halas íze, ami szinte beleoldódik a pizzába, és a hajszálvékonyra szeletelt, ropogósra sült szalonna találkozásának élménye sokáig megmarad az emlékezetünkben.
Jóféle chardonnayt ajánlanék hozzá.
  

Folyt. köv.

92 komment

Címkék: gasztro recept pizza toma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spájdernecc 2007.11.21. 04:55:10

Jó reggelt, jó kávét!
egy articsókásat kérnék...

cyan 2007.11.21. 08:00:26

reggelit!káááávééét!

címlap a zindexen :) grat!

maybach 2007.11.21. 08:08:12

Jó reggelt kívánok!
Jó kis recipék. Gondolom a pizzához is ért mindenki, mint a focihoz.
Otthon a sonkás, aszaltszilvás a nyerő. Sok sajttal persze.

N.Zoli 2007.11.21. 08:14:50

Toma, nekem nem kéne reggel megnéznem a posztjaid, most megyek melózni és majd pizákról fogok fantáziálni.

Megyek a Mokkába kávézni.

pizzas veszely 2007.11.21. 08:45:06


a legnagyobb hulyeseg (kontarsag) amit ebben a temaban hallottam ez: "amibe egy zacskó (7 g) instant élesztőt szórok". ez ugyanis egy teljesen pongyola megfogalmazas, csak elrontani lehet ezzel a muvelettel mindent. hablagy ez a cikk.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 08:46:57

Kedves Pizzás Veszély, Neked is jó reggelt. Kifejtenéd, mi a problémád?

cyan 2007.11.21. 08:59:44

nem vitaképp, de ha lehet, én is inkább a normál élesztőt használom, 1 dl langyos, cukrozott tejjel felfuttatva. nekem ez a granulált élesztő nagyon nem jött be.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 09:08:02

Nekem meg a friss nem jött be. Arról nem beszélve, hogy sosem tudom, hogy az eltervezett "sütés", bármiről legyen is szó, mikor valósul meg. Így a friss élesztő sosem játszik.
De én úgy láttam, P. V.-nek nem ez volt a problémája, bár lehet, hogy sosem tudjuk meg, mit nevezett pongyolának (hallod, Maybach?), illetve hablagynak.

spájdernecc 2007.11.21. 09:10:42

tanultam új szót...
nekem eddig hablaty volt, de így sem rossz...

pizzas veszely 2007.11.21. 09:11:05

kedves Nadine, a problemam az, hogy az ilyen megfogalmazasok egy receptben sulyos karokat okoznak a pizzafan-oknak, ugyanis ha bemesz egy boltba es ott a szarazelesztok pult elott megallsz, akkor legalabb harom fajtat latsz, egy talan kozuluk 7gr-os, de mennyisegtol fuggetlenul is mind a harom mas-mas tulajdonsagokkal rendelkezik. komolytalan es kovethetetlenne valik a fenti recept, ha komolytalanna teszi annak szerzoje az eleszto kerdest, amiatt, amit a kulonbozo fajta szarazelesztokrol irtam. tehat a recept ilyeten porhintes az szemetekbe, kedves pizza hivek. tehata cikk feluletes, annak aki mar keszitette pizzat, annak semmit nem mond, es ha egy kavera ugrasz le reggeli gyanant a Mokkaba, es kozben pizzarol abrandozol a fenti cikk apropojan, akkor raadasul meg egy nagy atveres is. ez a problemam. udv.

cyan 2007.11.21. 09:14:29

mivel nálunk csak 3-an esznek pizzát (én nem rajongok érte, ritkán fanyalodok rá), viszont a tésztareceptem 4 adagra, néha 5-re elég (tényleg vékony tésztát nyújtok, fél centi vastagot), ezért vettem 4 pizzatepsit, aztán még kettőt. így van 6 tepsim, amibe előre betárazom a tésztát, megkenem alapkrémmel, be a mélyhűtőbe, aztán mindenki olyat gyárt magának, amilyet akar, meg amit a hűtőben talál.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 09:19:21

P. V., szerintem a cikk szerzője nem átverési szándékkal írta a posztot, de nyugodtan meg lehet kérdezni tőle (pár óra múlva már biztosan ébren lesz), hogy konkrétan melyik száraz élesztőre gondolt. Nekem ettől még nem ugrik össze a gyomrom, nem tartom pongyolának az egész cikket, hanem mosolygósan érdeklődöm az engem érdeklő dolgokról. De kétségtelen, hogy nem vagyunk egyformák.

maybach 2007.11.21. 09:21:53

A pongyola említése szíven ütött.
De, P.V. valós problémát említ.
Az instant élesztők valóban többfélék. Nekem gond, ha nem írják le a recipében pontosan, hogy melyik is kellhet. Bár esetünkben Toma megírta a mennyiséget.
Azt nem tudom, hogy mennyire térnek el egymástól a különböző márkájú élesztők.

tistedur 2007.11.21. 09:25:16

jó reggelt,jó kávézást :)

pizzas veszely 2007.11.21. 09:28:34

Nadine, persze, hogy tudom, hogy nincs atveresi szandek. es Maybach, nagyon elternek a kulonbozo markaju szarazelesztok tulajdonsagai. szerintem sokan azert nem keszitenek az elso kiserlet utan otthon maguknak tobbet pizzat, mert ezzel az eleszto kerdessel nem boldogulnak. a hablagy kerdessel kapcs. arra jutottam, hogyha szovegrol vagy szo, akkor tenyleg hablaty, ha kajaval kapcsolatos a szoveg, akkor hablagy. ez igy elfogadhato szamotokra? udv.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 09:39:13

Pizzás, ha van kedved, írj egy posztot az élesztős tapasztalataidról. Ha elküldöd valamelyikünknek mailben, a fotókat mellékelve, szívesen kitesszük egyik nap. Mármint, ha nem "hablagy";)

cyan 2007.11.21. 09:42:40

nem értem, miért nem jó a normál élesztő. a granulált okés a kenyérsütő gépekben, de mindenféle kelttésztához legyen az pogácsa, sajtos stangli, pizza, kizárólag csak a budafoki élesztőt használom.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 09:46:52

Cyan, én biztosan nem veszem nyakamba Érdet, egy órát töltve buszra várással, hogy vegyek egy darab élesztőt, ami aztán megromlik, mert mégsem akkor jönnek a vendégek/család, amikorra megbeszéltük. A buszjeggyel többe kerül, mint amennyit ér.

cyan 2007.11.21. 09:49:22

élesztő nálunk a sarki kisboltban is van. de nem akarok vitatkozni. hűtőben meg eláll egy ideig.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 09:52:53

Nálunk a sarki kisboltban minden háromszor annyiba kerül, mint máshol. Havonta kb. kétszer megyek bevásárolni, olyankor megveszek mindent, amiről azt feltételezem, hogy kellhet, így - pontos terv nélkül - egyértelműen a száraz élesztő kerül a kosárba. Bár őszintén szólva, kb. évente kétszer veszek, egy bizonyos fajtát, amit ötösével csomagolva 120 Ft-ért adnak, ilyenkor veszek 5-6 csomaggal, és az jó sokáig elég.

maybach 2007.11.21. 10:06:58

P.V.
Készséggel elfogadom, hogy eltérőek a tulajdonságok. Már csak azért is, mert volt ilyen gyanum.
Szóval csatlakozom Nadine-hoz, írj erről, mert valóban érdekel.
Már csak azért is, mert egyrészt az otthoni kenyérsütésnél sem mindegy, meg mert ahány helyen olvastam, annyiféle leírás volt arról is, hogy mennyi instant mennyi frissnek felel meg.

pizzas veszely 2007.11.21. 10:46:52

en csak fikazni tudom a cikket, mert az konnyu. irni nem tudok ilyet, bevallom. ha a cikk iroja is ugy gondolja, hogy van a felvetesben igazsag, akkor irjon o errol reszletesebben. ha konkretan megmondja, hogy pl. milyen markaju elesztot hasznal, amibol het gramm ehhez a muvelethez eleg es jo is, az eleg es jo is. oszt keressunk olyat a boltban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 10:49:13

Na, most jutottunk el arra a pontra, amire próbáltam - bizonyára sután - célozgatni néhány órája. Hogy elég lett volna fikázás helyett ennyit kérdezni: Toma, konkrétan milyen élesztőre gondoltál?:)

Benikuty 2007.11.21. 10:55:37

Ezt vártam P.V.
Esetleg kiment volna a poszt címlapra,aztán valaki elkezdett volna fogást keresni rajtad,esetleg egyenest ganyálni.
Az más kérdés,hogy én sem használok instantot,még a Kulinárisban kaphatót sem.
Azt viszont,hogy mit,hogyan,és mi lesz belőle,ém bármikor meg merném írni,akár nevemmel is.
Könnyű a net anonimitása mögül bírálni!:((

maybach 2007.11.21. 11:00:04

Pedig valóban érdekelt volna.
Mondjuk egyik általam kedvelt borászat meglepő, számomra, módon, mindig Kanadából hozatja a borélesztőt.

pizzas veszely 2007.11.21. 11:04:04

tehat most visszafikaztatok, rendben, elfogadom. igazatok van, ha arra nezunk, amiket irtam. mondom, elfogadom, marrha zabos voltam reggel, segitettetek ezen tullepni. gondoltam, hogy keresek valami klassz kis recipe-t, talaltam is a kedvemre valot itt, erre jon ez az elesztos duma, amit ilyen feluletesen es pontatlanul megirva mar szazszor olvastam. de meg egyszer mondom igazatok van. vagy megsem?

Benikuty 2007.11.21. 11:12:52

Maybach,ha ún fajélesztőre gondoltál,akkor ez egy bevett dolog.
Kedves P.V.,én itt még csak afféle gyüttment vagyok,de úgy látom hogy itt senki nem fikázza a másikat.Esetleg véleménye van.
Estem én is a méregből posztolás hibájába,jól ki is osztottak érte.Nem itt történt.:(

Benikuty 2007.11.21. 11:16:56

P.V.Még valami.Nézd vissza a Toma recepteket,be fogod látni,lehet az élesztő dologban nincs igaza,de tudni fogod,mi van a mérleg másik serpenyőjében:)

pizza veszely 2007.11.21. 11:24:29

szuper, tenyleg klassz. B., koszonom a segitseget minden ertelemben.

Host 2007.11.21. 11:38:20

6 mekkora csésze liszt?

muskotály küvé 2007.11.21. 11:38:52

Sziasztok!
Nagyon tetszik a blogotok, bár taktikusabb volna ebéd után nézegetni...
Az élesztővel kapcsolatban, mi rendszeresen sütünk kenyeret kenyérsütő géppel. Általában normál élesztőt használunk, de tartaléknak van otthon száraz is, nem szokott vele probléma lenni. Szerintem a tasakra írt utasítás a mérvadó.
Ahogy Toma is írta, a kenyérsütő gép kiválóan alkalmas pizzatészta készítésére is, én 40 dkg liszt + 2,1-2,4 dl víz (aminek a fele lehet tej is) + 1,5 kiskanál só + 1 kiskanál cukor (tej esetén nem kell), 2dkg élesztő kombinációt szoktam használni; ebből egy tepsi alját lehet vékonyan beborítani. (Szerintem a legjobb pizzaszósz, amikor nyáron szép, érett paradicsomból szeletel az ember jó sokat alulra...). Ha valaki még nem csinált, nagyon fontos a liszt minősége. Ha nincs kimondottan kelt tésztához való lisztünk, finomlisztet és réteslisztet fele-fele arányban érdemes használni. (Bocs, az észosztásért, de nem bírtam megállni, nekem is az egyik kedvencem az otthoni pizza...)

sarasvati 2007.11.21. 11:43:34

miezmá?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 11:48:38

Szia, Muskotály! Nyugodtan osztogasd az észt, és mivel külön felhívták Rád a figyelmet, szívesen látunk akár posztírás céljából is.

Host, a csésze szerintem egy "normál bögre" kb. fele, de ha Toma végre előkerül - ahogy ismerem -, le is fotózza neked:)

maybach 2007.11.21. 11:53:14

Erre a csésze méretre már én is kérdeztem. Gondolom Tomának egyértelmű. Kikötöttem a 2dl-es csészénél és az működött.
M.K.!
Ne szabadkozz! Minden jó recept nyerő.
Toma meg direkt csinálja. Aztán meg derül rajtunk.

maybach 2007.11.21. 11:57:12

Benikuty!

OK. Csak elsőre meglepett. Miért éppen Kanada?

Benikuty 2007.11.21. 12:17:50

Miért Kanada,nem tudom:)

Benikuty 2007.11.21. 12:25:58

Muskotály Küvé talán tudja.Borban is jó:)

muskotály küvé 2007.11.21. 12:58:47

Azok a híres kanadai borélesztők...
Nem tudom, miért onnan hozzák, de engem is érdekelne.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.21. 13:45:22

jó reggelt!

látom komoly vitát sikerült generálnom. igaza van pizzás veszelynek, fontos az, hogy milyen az élesztő.
az a bizonyos élesztő, az ötödik kerületi doktortól van, az a fajta aminek az elején egy kalács van. ez egy több éves kisérletezgetés eredménye. teljesen személyemre, a saját izlésemre, szabva. a mennyisége és a fajtája egyaránt.
persze, mindenkinek megvan a maga tuti pizzatészta receptje, de nekem ez jött be. valaki több élesztőt használ, valaki nyerset. ez mindenkinek a szíve joga, de ez a posztot most én írtam. annyira ismertek, hogy kijelenthetem, hogy jó:))
a bögre két és féldecis. bocs hogy elfelejtettem leírni:)))
azért használok száritott élesztőt, mert nálam a pizzakészités, teljesen a
esetleges. akkor csinálom mikor rámjön, és ehhez nem alkalmas a nyers élesztő.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.21. 14:06:17

boccs!! lemértem a csészémet és két decis :)))))

muskotály küvé
a pizzaszószoddal, egyetértek, de ez csak nyáron működik. a második részben meg is említem. holnap olvashatod:)) én egy bármikor elkészithető verziót írtam le. a liszt amit használok, BL80-as kenyérliszt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 14:09:41

Végre, Toma, már épp ideje volt, hogy előkerülj!:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.21. 14:13:54

kiegészítettem a cikket, a kért információkkal:)))

maybach 2007.11.21. 14:16:28

Nagy várakozással tekintek az esti meccs elé.
A 2 dl-t is kilogiztam.

spájdernecc 2007.11.21. 15:38:48

megint beletenyereltem a délutáni nirvánába
megy ez nekem...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com 2007.11.21. 15:59:20

látom, nem maradtam le semmiről!:)))

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.21. 16:10:34

a szokásos depis, mosogatós kedvem van, + ingatlanokat nézek....
nem akarunk venni egy ipari telepet 1 milliárd 850 milláért Szegeden?......:PPPPP

spájdernecc 2007.11.21. 16:22:36

Szegeddel egy a baj.
ha három órán keresztül nem látok hegyet, tengeribetegséget kapok.
ezért vagyok ritkán pl Debrecenben is, mert kénytelen vagyok alkohollal kompenzálni, és ez ugye egyrészt anyagi csőd, másrészt a gondosan felépített imidzsem is sínyli :))

toma a galériából · http://tomakonyha.blogspot.com 2007.11.21. 16:24:04

napi nihil:))

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.21. 16:27:53

spájdi megértem....a hegyek nekem is piszkosul fognak hiányozni, lehúztam 20 évet a Bükkben, most az abaúji részen senyvedek. tök lapos.
van egy dombocska, azt hívják hegynek....ilyenkor visítva röhögök:)))

spájdernecc 2007.11.21. 16:31:59

De legalább időnként moshattok vadvizben lábat...
egyszer belekeveredtünk Szikszónál egy komoly kiöntésbe :)

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.21. 17:03:02

2 éve volt itt nagyobb kiöntés és télleg elég durva volt.
ha még 2 napig esik-olvad, minket is elér. az egészben az a legjobb, hogy az utca végén a temető és arról jött volna az ár:((

persze a patakmeder most sincs tisztítva. mert minek azt.

cyan 2007.11.21. 18:25:55

estét!

ma társadalmi okokból elmaradt az ikonkör.
Toma, ihletet adtál, legyártottam 6 pizzát. 5 a mélyhűtőnek, 1 a fiamnak, most sül.

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.21. 18:46:04

ez de szép volt. társadalmi okokból:)))))

cyan 2007.11.21. 19:16:03

ilyen sms-t kaptam a mestertől :))
tanár ember, biztos a főiskolán, pardon egyetemen (Ipar) is sztrájk volt.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.21. 20:48:55

jó estét!

már megint sikerült összevásárolnom, egy csomó felesleges élelmiszert.
ezért nem szabad éhesen vásárolni menni:)))

ma nem valami nagy a forgalom. veszélyes pizza barátunk se nézett vissza...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.21. 20:52:53

a sztrájkról meg annyit, hogy ma magyarországon, sokaknak van oka szrájkolni, de speciel, a tanároknak van a legkevesebb okuk szerintem. elhiszem hogy sokan féltik az állásukat, de azt is tudomásul kéne már venniük, hogy ha egyszer kevés a gyerek, akkor tanárból is kevesebb kell.

cyan 2007.11.21. 21:05:23

én ma nem sztrájkoltam. kemény 4 jelenetet (összesen 280 kocka, nem valami sok...) felvettem. délután 1-4-ig bent voltam melóhelyen :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 21:07:05

Toma, én azt tapasztalom, hogy az emberek - szinte kivétel nélkül - ragaszkodnak a megszokott pályájukhoz, körülményeikhez stb. akkor is, ha tudják, hogy az egyéni érdekeik nem azonosak a "tömeg", az ország érdekeivel. Aki mondjuk, húsz éve vasutas vagy pedagógus, azt nem érdekli, hogy mi változott az országban.

cyan 2007.11.21. 21:17:07

így jártam én is. nem is nagyon értek máshoz, csak a rajzfilmhez. hova menjek ennyi idősen? kinek kellek? érettségim van csak. egyébként itt nemcsak a munkahelyek megvédéséről szólt a sztrájk, hanem az egészségbiztosításról, a nyugdíjról és még sok minden másról, ami egy közalkalmazottat is érint.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 21:26:57

A világ változásaiban elég kevés jelentősége van annak, hogy Te vagy én hány éves vagyok, milyen végzettségem van, és mire vágyom. Nekünk kell alkalmazkodni, mert a fordítottjára hiába is várnánk...

cyan 2007.11.21. 21:31:00

ez is igaz. viszont az is, h soha nem voltam az a könyöklő, tenyérbemászó típus, aki mindenen és mindenkin átgázolva karriert akar csinálni. nem is tartanék itt.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.21. 21:32:21

nagyon rugalmatlanok vagyunk mi magyarok. egy nyugati polgár, életében átlag négy külömböző "szakmát" tanul meg és ugyanennyiszer költözik.
nálunk csórikám, megvette a panelt, vagy épített egy házat. és már röghöz is kötötte magát. nem olyan könnyen mozdul. míg nyugaton, a bérelt lakást felmondja, és az új városban bérel egy másikat.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 21:36:50

Nem erre gondoltam alkalmazkodás címszó alatt. Volt egy kolléganőm, hirdetésszervező anno a szerkesztőségben, aki elmesélte, hogy ő tulajdonképpen vegyészmérnök végzettségű. Negyvenéves elmúlt, amikor megszűnt az az állami vállalat, ahol addig dolgozott. Elment mindenféle tanfolyamra, angolul tanult, közben ápolta a 96 éves rokonát, nevelte a két gyerekét. Aztán jelentkezett a szerkesztőségbe üzletkötőnek, és mialatt gyakorlatilag a nulláról felépítette az ügyfélkörét, közben számítástechnikai tanfolyamra járt, mert érdekelte, hogy hogyan készülnek a hirdetések, amiket elad. Aztán évek múltán látta, hogy változik a piac, és egyre kevesebben érdeklődnek a nyomtatott sajtóban való hirdetés iránt, másrészt sorban mentek tönkre az ügyfelei, ezért európai uniós tanfolyamra jelentkezett, és per pillanat középvezetőknek tart tréningeket európai uniós ismeretekből, abból a tankönyvből, amit ő maga írt és adott ki. Tavaly múlt hetven. És még vannak tervei:)

cyan 2007.11.21. 21:57:38

tudom Nadin, hogy nem erre gondoltál, nekem mégis ez jutott eszembe. Tomának igaza van, nálunk nehezen mozdulnak el az emberek, nem fognak a "világ végére" költözni, ha ott találnak munkát. németeknél alig van öröklakás. de nem is kell nekik.
irigylem a volt kolleganődet, erre is születni kell. semmilyen irodai munkát nem tudnék elviselni. nem az én világom.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 22:29:59

Ő sem irodában dolgozik. Jön-megy, külsős üzletkötő volt, szaladgált egész nap, otthonról intézte a telefonokat, a céghez csak az ügyfél miatt jött be. Most meg cégekhez jár oktatni, szóval, nem bír a fenekén ülni nyugton. Nagyon vidám nőszemély, eléggé kedveltük egymást. És természetesen max. ötvennek néz ki...
Szerintem ez a "nehezen mozdulás" csak pár évtizede jellemző a magyarokra. A nagyszüleim generációja még "életképesebb" volt, a két háború ránevelte őket, hogy mindig azt csinálják, amiből meg tudnak élni. Illetve oda költözzenek, ahol van munka. Vagy ha nincs, hát kitaláltak maguknak... A szocializmusban piszkosul elkényelmesedtek az emberek, és megszokták, hogy megmondják nekik, mit kezdhetnek/kezdjenek az életükkel.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.21. 22:36:35

a hause alatt betoltam egy üveg nutellát:)) még egy pár ilyen és én sem tudok mozdulni:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 22:39:37

Az elmúlt napokban én is állandóan csokit zabálok. Amúgy egyáltalán nem vagyok édességfüggő, de olyan fáradt vagyok, hogy úgy látszik, így nyilvánul meg az energiahiány... Megyek is mindjárt lefeküdni, holnap korán jön a barátnőm, és hozza a festődobozokat...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.21. 22:44:47

a nutellával, minig így járok. veszek egy üveggel, hogy majd jó lesz palacsintába, vagy valami másba, de egy órát sem bírki nálam. fogok egy kiskanalat, és beküldöm:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 22:59:46

Toma, legalább nem romlik Rád...:)

N.Zoli 2007.11.21. 23:06:52

Toma, vegyél erős pistát, azt nem eszed meg kiskanállal egy óra alatt. mondjuk palacsintába sem töltheted.

N.Zoli 2007.11.21. 23:09:40

apropó nutella
A helyi baguette pékségnél, az oldalfalon, évekig ki volt grefitizve, hogy az élet egy nagy szaroskenyér, mindennap egy harapás, majd a szarost áthúzták egy X-el(alatta még olvasható volt) és föléírták, hogy baguette.

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.21. 23:33:47

ez király!
ma már másodszor nevetek, olyan igazán....rám fér:D:D:D

muskotály küvé 2007.11.23. 10:02:11

A csokival szemben egy módszerem van, de sajnos ritkán jön be: vacsora után leszegett fejjel, kitérők nélkül megcélzom a fürdőszobáű, és fogat mosok...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.23. 12:00:27

Muskotály, az a baj, hogy nem ajánlott egyből étkezés után fogat mosni, csak kb. fél óra múlva. Tudod, mennyi csoki támad 30 perc alatt a legváratlanabb helyekről? Különben is, tegnap olvastam, hogy a téli csokievés a fényhiány miatti depresszió "ellenszere", ösztönösen nyúlunk ilyenkor utána. Na, most már tudod, mire kell fogni, ha rád tör az édességvágy:)

cyan 2007.11.23. 17:00:16

"Tudod, mennyi csoki támad 30 perc alatt a legváratlanabb helyekről?" - stelázsi, asztalfiók, hűtőszekrény, kamrapolc, hogy a legfontosabb stratégiai pontokat említsem csak :))

Rosszindulatú Vászka 2007.11.24. 07:48:37

Szépnapot!
Nagyon tecc a blog, gyakrabban fogok olvasni itt :)
Az élesztő attak témájában: én a friss élesztőt preferálom, ha van, de a zacsis is pont jó, ha nincs más, könnyebb kezelni. Ízre ebenguba. Rászoktam a kenyérsütőgépes tésztakeverésre, finomabban dolgozik mint én a kézkacsóimmal, meg nem kell az élsesztő futtatással plusz mosatlant gyártani. Meg szok tenni a tésztába borsot, bazsálikomot, snidlinget, oregánót, paprikát, petrezsejmet épp mihez van kedvem - nagyon feldobja a cuccost a fűszeres tészta sztem.

A szószt pedig én így (nem kritika, csak, hátha valakinek tecc): első a szalonna pirítás, ha elkezd üvegeseedni rá a friss petruzs és a kockára vágott kalifornia avagy pritamin paprika - a pirított zöldség nagyon kellemes ízt ad a szósznak, majd az olasz konzerv paradicsom, bazsalikom, oregánó, frissen őrölt kevert bors és só cukor esetleg ízlés szerént és a kész, max negyed óra.
A többi nálam is így megy :)

Esetleg egy tipp: a tészta egy részét mini-pizzatáska (lehetek sznob, calzone) formájában szokom sütni, pompás tízórai és echte talján étek, miszerint a maradék zöldséget és szalonnát-kolbászt szokják belesütni :)

Rosszindulatú Vászka 2007.11.24. 08:14:18

Ja, és még egy harc a pizzafanok között a vizes avagy tejes tészta. Ez komoly harc, még a talján ismerősök közt is balladai indulatokat kavaró kérdés - nincs egyértelmű konklúzió. Az én meglátásom szerint a tejes tészta állaga sokkal jobb másnap hidegen avagy melegítve.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.24. 09:11:41

Szevasz, Vászka! Szimpatikus a szószod, a calzonéról már volt egy egész poszt, ha jól emlékszem - igen nagy sikere volt...
És gyere csak sűrűbben bátran, a Kifőzdében szinte mindig üldögél valaki.

spájdernecc 2007.11.24. 09:15:29

na, mit szólsz Nadine, visszacsábítottam Vásenykát, aki egy valóságos zöldfűszer-fetisiszta :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.24. 09:28:50

Spájder, mit jelent a "vissza"? Egyébként örülök neki, most jártam a blogján, és tetszik. Teccik:)

Amúgy meg köszönöm ezt a jó szót - zöldfűszer-fetisiszta -, utólagos engedelmeddel magamra is alkalmaznám a jövőben.

spájdernecc 2007.11.24. 09:47:16

engedélyezem :))
Vászka a cocsmában még sűrűn előfordult, aztán a kifőzdébe már nem talált át...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.24. 12:04:06

Hát igen, inkább a "beltagok" tudtak a költözésről...

Rosszindulatú Vászka 2007.11.24. 18:32:02

Köszönöm kedvességtek, jövök :)
süti beállítások módosítása