Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből...

2007.11.22. 01:28 Bombadil Toma

Pizza-projekt 2/2.
 
 
… Folytatva a pizza-túrát, a tegnapi toplistát tovább bővítve, az első helyezetthez értem. Íme a legnagyobb kedvenc – és szerintem –, a létező legegyszerűbb és legfinomabb pizza, a margherita.
 
 
Ezt viszont tényleg csak bivaly mozzarellával készítem, mivel itt fontos szerepe van a mozarella karakteres ízének. A tésztát megkenem a szósszal (nyáron saját termesztésű, friss koktélparadicsomot nyomkodok szét rajta szósz helyett), bazsalikomleveleket teszek rá egy marékkal, megszórom egy csipet durva tengeri sóval, majd rátépkedem a mozzarellát, végül meghintem egy kis extraszűz olívaolaj-permettel.
Sok olasz egyedül ezt tartja igazi pizzának, és nem minden alap nélkül. A paradicsom, a bazsalikom és a mozzarella együttes ízharmóniája egy ropogósra sült tésztán, Váncsa mester szavaival élve, egyike a gasztronómiai „istenbizonyítékoknak”.
Egy pohár kadarkával fokoznám az élményt…
 
 
Ha már végképp meguntad a mindennapi pizzákat, és még lapul a hűtődben egy adag tészta, akkor jöhet egy kis változatosság.
 
 
Pizzás csiga
Igazi vendégváró vagy partiétel. Forrón vagy hidegen egyaránt nagyon finom.
A pizzatésztát vékonyra nyújtom, nagyjából téglalap alakúra. Megkenem a pizzaszósszal, bazsalikomleveleket tépkedek rá, és megszórom reszelt parmezánnal. Meghintem apróra vágott fokhagymával és durva tengeri sóval. Ezután az egészet feltekerem, mintha rétest készítenék, és egy éles késsel kb. négy centi vastag karikákra szelem. A karikákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, kissé lelapítom őket, a tetejükre kockára vágott mozzarellát vagy scamorzát teszek, és 250 fokra előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt készre sütöm.
No comment…
 
 
 
És persze, itt van még a calzone...
 
 
Végezetül Franciaország, közelebbről Provence csattanós válasza a taljánok pizzájára, itt van a pissaladière (ejtsd: pisszáládier)
 
A tésztája majdnem megegyezik a pizzáéval, annyi különbséggel, hogy az egy csésze vízhez, három csésze liszthez, 3 ek. olívaolajhoz, 1-1 tk. sóhoz, cukorhoz, élesztőhöz még hozzáadok egy evőkanál mézet és két evőkanálnyi sovány tejport. Ez egy adag pissaladière-hez elegendő, mivel ez vastag tésztájú. Gyúrni, keleszteni, gyúrni kell, akárcsak a pizzatésztát. Ezután akkorára nyújtjuk, hogy kitöltse a pizzaformát (32 cm).
Egy serpenyőben 5 dkg vaj és 2 ek. olívaolaj keverékén, három fej hagymát vagy két nagyobb póréhagymát vékonyra szeletelve, közepes lángon sütni kezdek. Megborsozom, egy babérlevelet és egy-két kakukkfűágat dobok rá, hozzáadok 1-2 gerezd fokhagymát szeletelve, egy tk. cukrot (vagy mézet) szórok rá, és addig sütöm, míg karamellizálódik és aranybarna lesz. Ha egy kicsit kihűlt, kidobom a babérlevelet, a hagymát, a tészta tetejére halmozom, és egyenletesen elosztom. Fogok kb. 15-20 szardellafilét, lecsöpögtetem az olajat róla, és rácsalakzatban rárakosgatom úgy, hogy kb. 3x3 cm-es négyzeteket kapjak. Minden négyzet közepébe egy-egy félbevágott fekete olívabogyót helyezek, és 200 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt készre sütöm.
Az édes és a sós mennyei találkozása. A tészta és a karamellizált hagyma enyhe, fűszeres édessége és a szardella intenzív sós-halas íze, remekül passzol egy jó pohár mőcsényi zöldvertelinihez.

64 komment

Címkék: gasztro recept pizza toma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sarasvati 2007.11.22. 02:35:00

milyen éhes lettem, ahelyett, hogy aludnék:)))
az piszok szentségtörés, ha nem rakok rá olivabogyót, mert nem szeressem?

spájdernecc 2007.11.22. 05:16:59

jó reggelt, jó kávét!
Toma, ön egy gonosz lélek!

maybach 2007.11.22. 08:05:08

Jó reggelt kívánok!
Mert az eredeti pizza állítólag zöld-fehér-piros.

cyan 2007.11.22. 08:14:23

reggelit!
már megint címlap!
gratula!

az a pizzás csiga jól néz ki, majd kisérletezgetek. és most el is olvasom, mert csak átgörgettem :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 08:15:36

Jó reggelt. Álmos korrektor fésűvel álmodik.

cyan 2007.11.22. 08:21:19

engem ex ébresztett, h nincs nete, és adjak neki kulcsot, h tudjon netezni :)) kap kulcsot.

anon 2007.11.22. 09:11:31

Gratulálok az oldaladhoz!
Tetszenek a képek, jók a receptek!

cyan 2007.11.22. 09:19:03

hehe, Toma délben kel, mi addig learatjuk a babérokat :D
köszi anon!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 09:26:37

Kedves Anon, örülünk a dicséretnek, mi mind. Merthogy - ha figyelmesen körülnézel - ez egy KÖZÖSSÉGI blog:) Ettől még a mai és a tegnapi poszt Toma érdeme, a nevében is köszi.

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.22. 10:00:45

'reggeltet!
azért ma káposztás tésztát csinálok:P

cyan 2007.11.22. 10:02:56

svati, megyek hozzád ebédelni :)

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.22. 10:11:27

gyere!!!
esetleg megreszelnéd a káposztát:PPPP

maybach 2007.11.22. 10:44:03

Káposztás cvekedlit én mézzel szok.

spájdernecc 2007.11.22. 10:45:29

só-bors
az élet harc!

maybach 2007.11.22. 10:53:56

Só-bors+méz. Hehe.

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.22. 11:07:25

nekem mindegy. SOK LEGYEN!!!!!!!!!!!!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.22. 12:20:18

jó reggelt!

anon
köszönöm, és látogass minket gyakran:))

szomorú vagyok, hogy eddig, csak öten voltak képesek kommentelni. mindenkit elcsábított a napsütés? itt legalább is ezzer süt:))))

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.22. 12:27:37

itt nem süt. ocsmány szürkeség.
gyerek színházba megy....készülünk:)

maybach 2007.11.22. 13:00:00

Én írnék, de nem találom a szavakat. Olyan nagy a virtuális és a valós világ közti különbség. Pedig be sem kaptam a kék bogyót, mint Neó.
Csak megettem ebédre a csumit, a monitoromon meg Toma pizzája röhög rajtam.

muskotály küvé 2007.11.22. 13:01:08

Jól néz ki... Ilyen bufalló-mozarellát hol érdemes keresni?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.22. 13:15:43

M.K.
legutóbb például az interspárban sikerült találnom. vettem is vagy 10 csomaggal.
egyébként nehéz beszerezni. állitólag néha a lidlbe van, de én oga nem járok, így nem tudom ellenőrizni az infót. delikátesz boltokat érdemes nézegetni.

maybach, mi az a csumi?:))

maybach 2007.11.22. 13:26:31

Toma!
Vagy boldog ember vagy, vagy felétek más neve van.
Felénk a közétkeztetést bonyolító vállalkozások által ebéd helyett adott valamit hívják így.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 13:31:16

Én úgy tudtam, a csumi cigány nyelven csókot jelent. Maybach, te prostituáltként dolgozol?

maybach 2007.11.22. 13:35:43

Az enyém nem ennyire ősi szakma. Bár majdnem. Viszont szintén használnak gumit a biztonság érdekében. Ez eddig fel sem tünt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 13:45:55

Toma, kérd ki Te is magadnak, hogy ez nem a Te blogod, viszont diszkréten tegyél célzást arra, hogy van neked egy saját is!:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.22. 13:47:04

na, én most el, majd a galériából jelentkezem, nemsokára.

maybach 2007.11.22. 14:16:21

Valóban furcsa. Se a kaja, se a prostitúció említése nem vonz nagy tömegeket.
El is vonulok edzőtáborba. Lehet a szezon utolsó meccsét adjuk elő. A sportingbeten biztos lehet ránk fogadni. Esetleg nem.

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.22. 14:43:49

Ha Toma kajáit, a húsételek kivételével, végig enném, már nem férnék be a windowsba:))))
de nagyon imádom a fekete olivabogyót.sajnos egy teljes üveggel is meg tudok enni belőle, ha hagyom magam.

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.22. 14:51:34

Szia Spájdi
móron dolgozom két nap a hajnali órákban a hemmersteinnél.rohadt korán kell felkelnem, de jó fejek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 15:11:28

Szia, Marisell!:) Elmondod nekem is, mi az a hajnali hemmerstein? Nagyon izgalmasan hangzik...

Amúgy tud valaki valamit Fullról?

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.22. 15:20:11

A Hammerstein egy gyár, ahova én a hajnali órákban látogatok el, 6.30-8ig, hogy néhány szerencsétlen embernek már az ébredés utáni testen kívüli állapotát is megkeserítsem.azonkívül tök rossz a világítás, mert azt mondták a tanítványaim, hogy max. 37 nek gondoltak.upps, lehet, hogy gyengén látók:)))vagy hazudósak, hehe

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 15:49:51

Vagy "véletlenül" tényleg csinos és ifjú vagy!:)

spájdernecc 2007.11.22. 16:01:55

céges nyelvoktatás középvezetőknek?
muris lehet :)

sarasvati 2007.11.22. 16:03:40

szerintem mindegy, hogy milyen.
fizessenek:)))))))))))))

toma a galériából · http://tomakonyha.blogspot.com 2007.11.22. 16:26:24

szia marisell:))
máskor jobban tanítsd meg nekik a számokat...:P :)))

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.22. 16:32:03

Hát nem tom milyen vezetők, de nagyon jó velük dolgozni, bár a számokat tényleg tudhatnák egy kicsit jobban:)
Toma egy jobb napomon akár 2 napot is letagadhatok a koromból:)))gonosz(((

spájdernecc 2007.11.22. 16:33:29

Nadine · nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 15:11:28
Amúgy tud valaki valamit Fullról?
gondolom teli van melóval..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 17:05:05

Remélem, ez az oka a távolmaradásának...

fullmoon 2007.11.22. 18:47:25

sziasztok!Én ma halat pároltam natúr,csak egy kis só bors fokhagyma citromlé,és egy kis krumplipüré mellé.Persze egy kis sali is volt hogy emelje az összhangot,így finom is volt és még egészséges is!:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.22. 19:02:55

szia full!
ez jól hangzik.:))

én is most vettem tőkehalat, mert fish and chipset akarok csinálni a hétvégén.

maybach 2007.11.22. 19:06:47

Tunya népség. Fociztam kb. 2,5 órát. Taktikai megbeszélés is volt after, és mégis élek.

marisell!
Sose légy kishitű!
Ha szépnek és fiatalnak látnak, akkor szép és fiatal vagy.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 19:26:18

Full, és mi a helyzet munkaügyileg? Sikerült valamit összehozni?

2007.11.22. 19:28:55

maybach, és ki nyert?

maybach 2007.11.22. 19:31:50

Nehéz ezt egy mondatban. Mi jobbak voltunk, de az ellenfél több gólt rugott.
Mondjuk a kapufákat nem számoltuk. Meg a majdnem gólokat. Pedig akkor. De nem akarok panaszkodni.

2007.11.22. 20:16:58

oh, hát erre nehéz bármit is mondani... legközelebb majd még jobbak lesztek

maybach 2007.11.22. 20:28:32

Folyamatosan fejlődünk. Határ a csillagos ég.
A névválasztással van kis gond. Felmerült a "zöld sasok", de az foglalt, a "lila bulldogok", de az is.
Most a "dagadt sasok" és a "lila pockok" közt vívódunk.

2007.11.22. 20:36:54

jáááááááááááj, a lila pockok nagyon jó! :)))

cyan 2007.11.22. 21:13:10

estét!
na ma jól felbaxtam az agyam! tetű t-kábel! nem elég, h kifizettetik az HBO-t, mégcsak nem is tudjuk fogni. átálltunk vmi izére, kaptunk egy valag csatornát, de az HBO-t nem kaptuk vissza. hívtam őket, erre kiderült, ne is álmodjak róla! de a díjat kifizettették velem. írtam levelet nekik, de azt meg nem hajlandó elküldeni egyik szolgáltató sem. se a vip, se a g. bassza meg

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 21:15:52

Cyan, én már annyit leveleztem-maileztem-telefonáltam (de legfőképp anyáztam) tévécsatorna-ügyileg, hogy egy életre elég volt. Megértem az indulataid.

spájdernecc 2007.11.22. 21:18:44

egyformák ezek
upc igaz, hogy drága, de legalább random cserélgeti a cstornákat

cyan 2007.11.22. 21:22:19

itt is nagy káosz volt, valamelyik kommentemben benne is van. valamikor október végén volt. már akkor írtam, h nincs HBO, nem találjuk. basszus, akkor minek számlázzák ki? 1000 előfizetőnél az már 3.367.000 ft. és náluk kamatozik.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 21:23:17

UPC-t utáltam a legjobban. Egyre drágábbak voltak, az új belépő mindig jobban járt, mint a hűséges előfizető, viszont, amikor azt mondtam, hogy átnyergelünk másik szolgáltatóhoz, mert enyhén soknak találjuk a havi 12 ezres előfizetési díjat, akkor felajánlottak egy UPC-s kulcstartót. Vagy kartonmappát, választhattam. Szerintetek hűséges maradtam?

spájdernecc 2007.11.22. 21:29:05

a számlázásuk is parádés
folyamatos két napos késésben vagyunk a feladással, a bérkifizetés meg a számla határideje közötti rés miatt, erre havonta felszólítanak egyeztetésre, de amit feladtam csekket, már nem kéri... kérdeztem át lehet-e írni a határidőt 8-ról 11-re? természetesen. játszunk vagy két éve...

spájdernecc 2007.11.22. 22:08:11

Hátakkor szép álmokat :)

cyan 2007.11.22. 22:14:53

neked is. meg nekem is. reggel újabb harc ezzel a tetű céggel. a franc essen beléjük.

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.22. 23:02:16

no látjátok. a csóróságnak is vannak előnyei.
engem upc kikapcsolt.
lehoztuk a szobaantennát a padlásról.
van három földi csat.
többet olvasok:)))

maybach 2007.11.23. 08:46:18

OK. Akkor a Lila Pongyolás Pocok Légió lesz.

A kábeltévé is jó, jelzem. Furton-furt változtatják a csatornák helyeit. Így havonta lehet újra keresgélni.
Lehet már hiányozna is.

Svati!
Azt hiszem inkább Woody Allennel értek egyett.
"Gazdagnak lenni jobb, mint szegénynek. Már csak anyagi szempontból is."

muskotály küvé 2007.11.23. 09:59:52

Nem minden érdekeltség nélkül írom, de az Antenna Digital szerintem jó szolgáltatás, ha valaki tudja fogni. Itt van a legtöbb magyar nyelvű csatorna, az ügyfélkezelés normális, és ami rossz a cégnek :) , de jó a fogyasztónak, elég mérnökszemléletű a csapat, nem azon gondolkodnak, hogy lehet még 1Ft-ot kicsavarni az ügyfelekből, hanem a minőséget próbálják kihegyezni... Mivel technikailag nem gond a jelenmlegi asszem 99-nél több csatornát is adni, mindig csak nő a csatornák száma. Most van is nagy akció, majdnem ingyen tv-t adnak az új előfizetőknek.