Spaghetti alla carbonara
Ez az igazi gyorskaja! Mivel mostanság, az ünnepek közeledtével, az embernek egyre sűrűsödnek a teendői, nem igazán van idő hosszú főzőcskézésre. Ilyenkor szedem elő az ehhez hasonló, könnyen, gyorsan, olcsón elkészíthető, olasz tésztaételeket. Gyanítom, anno a szénégetőknek (carbonara = szénégető) sem volt valami sok idejük az ebédkészítésre, talán ezért találták ki ezt az ételt. Már, ha egyáltalán…
A főzési idő összességében nagyjából annyi, amíg a víz felforr és a tészta megfő. Így méltán nevezhetjük gyorskajának.
Sajnos, ezt a remek kis olasz tésztaételt a magyar vendéglátásban folyamatosan megerőszakolják. Én még étteremben nem ettem rendes, igazi carbonarát. Láttam viszont tejszínben tocsogó, gépsonkás förmedvényeket, amit nem átallnak carbonara néven adni. Sőt, petrezselymes és zöldborsós verziójával is találkoztam. Ráadásul a neten is keringenek ilyen és ilyen „receptek”. Szörnyű!
Bevásárlólista:
- 1 csomag spagettitészta (500 g)
- 15 dkg füstölt kolozsvári szalonna
- 4 db tojás
- 4-6 ek. főzőtejszín
- 10 dkg parmezán vagy pecorino
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. vaj
- só, bors
Előkészületek:
Ha hűtőben tartjuk a tojást, akkor célszerű kivenni, hogy mire felhasználásra kerül, szoba-hőmérsékletű legyen. A szalonnát kisebb kockákra vágom, a parmezánt lereszelem.
Elkészítés:
Egy nagy lábasban feltesszem a tészta főzővizét, minimum öt litert (a tészta főzéséhez 10 dkg/1 l víz a minimum). Két evőkanálnyi sót szórok a vízbe, és forralni kezdem. Ha felforrt, beleteszem a tésztát, és a zacskón feltüntetett ideig főzöm.
Közben előveszek egy nagyobb serpenyőt vagy wokot, és a vajon pirítani kezdem a kis kockákra vágott szalonnát. Míg pirul, egy keverőtálba ütöm a tojásokat, sózom, borsozom, és habosra felverem a hozzáadott tejszínnel és a reszelt parmezánnal együtt.
Közben előveszek egy nagyobb serpenyőt vagy wokot, és a vajon pirítani kezdem a kis kockákra vágott szalonnát. Míg pirul, egy keverőtálba ütöm a tojásokat, sózom, borsozom, és habosra felverem a hozzáadott tejszínnel és a reszelt parmezánnal együtt.
Ha a szalonna megsült, egy szűrőkanállal kiveszem egy papírtörlővel bélelt tányérra. A visszamaradt vajas szalonnazsírba beledobom az apróra vágott fokhagymát, és kicsit megpirítom.
A kifőtt tésztát leszűröm (nem öblítjük le) és azonnal, még forrón beledobom a fokhagymás zsírba, ráöntöm a tojásos mártást, és gyorsan kavarni kezdem, vigyázva, hogy a tojás ne szilárduljon meg, hanem csak egy krémes bevonatot képezzen a tésztán. Ha úgy találom, hogy nem elég szaftos, egy kis főzővizet löttyintek hozzá.
A kifőtt tésztát leszűröm (nem öblítjük le) és azonnal, még forrón beledobom a fokhagymás zsírba, ráöntöm a tojásos mártást, és gyorsan kavarni kezdem, vigyázva, hogy a tojás ne szilárduljon meg, hanem csak egy krémes bevonatot képezzen a tésztán. Ha úgy találom, hogy nem elég szaftos, egy kis főzővizet löttyintek hozzá.
Azonnal, frissen tálalom. Egy adag tésztát teszek a tányérra, megszórom a tetejét a szalonnakockákkal, és jó sok borsot őrölök rá. Na, ez a spaghetti alla carbonara!
Még pár szó:
Ezt az ételt csak frissen elkészítve fogyasszuk. Melegíteni nem szabad!
A tejszínt helyettesíthetjük mascarponéval is, csak egy kicsit kevesebb kell belőle. Ha szaftosabbra szeretnénk készíteni, ne a tejszínadagot növeljük, hanem inkább eggyel több tojást adjunk a szószhoz. Vannak, aki szerint egyáltalán nem szabad tejszínt tenni bele, csak tojást. De én ennyire nem vagyok purista. Szerintem egy kis tejszín javít a szószon, bársonyosabb lesz tőle. De csak módjával használjuk, tojásonként egy-másfél kanállal.
Ez egy egészen fantasztikus tésztaétel. Gyors, egyszerű és nagyon finom. A tésztát bevonó krémes, tejszínes-parmezános szósz íze és textúrája, találkozik a sült szalonnakockák ropogós állagával és finom zamatával. Mi kell még? Talán csak egy pohár siklósi chardonnay a Malatinszky-kúriából, hogy teljes legyen az ízharmónia.
Jó étvágyat!
A tejszínt helyettesíthetjük mascarponéval is, csak egy kicsit kevesebb kell belőle. Ha szaftosabbra szeretnénk készíteni, ne a tejszínadagot növeljük, hanem inkább eggyel több tojást adjunk a szószhoz. Vannak, aki szerint egyáltalán nem szabad tejszínt tenni bele, csak tojást. De én ennyire nem vagyok purista. Szerintem egy kis tejszín javít a szószon, bársonyosabb lesz tőle. De csak módjával használjuk, tojásonként egy-másfél kanállal.
Ez egy egészen fantasztikus tésztaétel. Gyors, egyszerű és nagyon finom. A tésztát bevonó krémes, tejszínes-parmezános szósz íze és textúrája, találkozik a sült szalonnakockák ropogós állagával és finom zamatával. Mi kell még? Talán csak egy pohár siklósi chardonnay a Malatinszky-kúriából, hogy teljes legyen az ízharmónia.
Jó étvágyat!
spájdernecc 2007.12.18. 05:28:39
Benikuty 2007.12.18. 05:59:57
Kegves Toma, az eredeti ( bár ki tudja az-e,) nem tartalmaz tejszint. Érvként hoznám fel, melyik szénégető tartott a kunyhiban tejszint? Bocs a kötözködésért:)
Benikuty 2007.12.18. 06:27:51
fullmoon 2007.12.18. 06:28:27
szépjóreggeltmindenkinek!:)
tistedur 2007.12.18. 06:57:20
fullmoon 2007.12.18. 07:04:40
tistedur 2007.12.18. 07:24:06
nem vagyok koránkelő..de ma még el kell intéznem néhány dolgot munka előtt,emiatt korábban keltem :)
fullmoon 2007.12.18. 07:36:29
homar.blog.hu/2007/12/17/offtopic_mayhem_borozzon_es_bologasson_a#comments
tistedur 2007.12.18. 07:48:49
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.18. 08:29:55
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 08:35:39
ennyi.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.18. 08:37:30
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.18. 08:44:09
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 08:44:44
minden rendben van. tegnap helyre tettem dolgokat.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.18. 08:53:56
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 08:56:00
utána már csak olvadás van.....ezerrel:)))
hol a gyerek cipője?????
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.18. 09:04:36
maybach 2007.12.18. 09:06:06
Sok kis rózsaszín dagi lurkó.
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 09:12:55
(mondjuk akkor most nem írok itt))
csak a vírust róla...pffff:)))))
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.12.18. 09:20:40
Sziasztok
én gyerekek ünepélyén annyira bőgtem, hogy ki akartak tiltani, naná hogy a gyerekek.anya égő vagy felkiáltással.hiába magyaráztam, hogy az égő az nem melléknév:)))meg az RT-n is bőgtem, onnan meg a jegyszedő néni akart kiküldeni.pedig egyébként nehezen sírom el magam, kell egy alkalom, és akkor szerintem az egész évi bőgést bepótolom.
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.12.18. 09:22:55
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.12.18. 09:23:35
fullmoon 2007.12.18. 09:25:21
De remélem hamarosan nekem sem lesz szabadidőm,és azt fogom tenni amit a társadalom nagyobb többsége(egyenlőre)...,ez más mint a munka....:)
Az én kis gyermekeim ma is és 20-án is ünnepségeken vezsnek részt,ma is csinosan szépen elöltöztetve vittem őket oviba,és 20-án is...:)
Zebulon / Hiszékeny Úr · http://zebulon.blog.hu/ 2007.12.18. 09:25:45
egyél etem, egy ha lálom,
irongatok kis szalonkát,
ölelgetem az Ilonkát.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.18. 09:50:22
Marisell, töprengtem kicsinykét, mi a túró az az RT:)
cyan 2007.12.18. 09:52:52
ma jó rohangálós napom lesz. kocsim megint döglődik, szerelőhöz is kéne menni, de az már végképp nem fér bele az életembe. majd tolom :D
Zebulon! qrwa jók a verseid, tegnap röhécseltem rajtuk :DDDD
Zebulon / Hiszékeny Úr · http://zebulon.blog.hu/ 2007.12.18. 09:58:41
Irongatok a saját magam alkotta szó, a pirításra alkalmazom, ezzel is hozzájárulva a népies szóhasználathoz.
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 09:58:42
cyan 2007.12.18. 10:06:00
ja meg holnap este is, ha elhozzák a jegyeket a retekklubból. viszem az ikreket
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 10:09:47
én is akarom, de majd egyszer valamikor!
aztán ha repibuli van, tessék enni:)))))
cyan 2007.12.18. 10:15:18
holnapi meg repi vetítés, retekklub, mint főszponzor igényt tartott vagy 500 jegyre, na az a MOM parkban lesz, popkorn-menűvel vagy miatököm az. mindegy, ikrek anyja lecsapott 4 jegyre (RTL-es), de elmenni nem tudnak, így én vonszolom az ikreket, meg asszem tán Lili jön velem még.
cyan 2007.12.18. 10:19:33
spájdernecc 2007.12.18. 10:24:48
A tegnapi posztban szúrtam Önnek linket.
Látta, vagy ellinkelte?
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.18. 10:33:15
tudom, hogy a régi, eredeti carbonaraban nem használtak tejszínt, és le is írtam, hogy a puristák ma sem használnak. de manapság olaszországban is tesznek bele tejszínt, mert attól egyszerüen jobb lesz. persze nem szabad sokat tenni bele, nehogy elvigye az ízét. inkább csak állományjavítóként funkcionál. én többször is ettem olaszországban carbonarát, és kb. fele-fele arányban volt tejszínnel elkészítve. minnél északabra mész annál valószínübb, hogy lesz benne egy kicsi tejszín.
az interneten is nézegettem az olasz oldalakat, és ott is sok receptben volt tejszín irva.
az is nagyon valószínű, hogy ez nem a szénégetők étele volt, hanem csak a nevét kapta róluk, ezesetben mindegy, volt e a szénégetőknek tejszínük:)))
na, és most megyek mert vár az urulógusom:(((
később még leszek! :)))
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.12.18. 10:34:06
én béna vagyok, a bal kezemen nem tudom kinyújtani az ujjaimat, jobb karomat nem tudom felemelni.orvosság mellékhatása, remélem elmúlik.nem mintha akkor jobban,pontosabban menne a gépelés, vagy ahogy gyerekeim hívják a pötyörészés.
depresszió van ezerrel.ki kell belőle lábalnom, mert így mindennek rossz vége lesz.
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 10:37:54
az a gond vele, hogy kell induló lóvé, ha jól láttam. na az nincs..
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.18. 10:39:05
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 10:43:48
mi van má???:D:D:D:D
spájdernecc 2007.12.18. 10:56:44
bár nem örülök neki
Benikuty 2007.12.18. 10:58:52
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.12.18. 11:02:03
spájdernecc 2007.12.18. 11:07:14
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.12.18. 11:39:31
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.18. 11:43:38
Benikuty 2007.12.18. 11:47:36
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.18. 11:50:05
Benikuty 2007.12.18. 11:59:17
Nálunk az élet csak egyeseknek sikerült, akinek második keresztapja Toma. Úgy hívják: Paplanlakó Benikuty. Eddig Fürgelábú volt:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.18. 12:04:46
Benikuty 2007.12.18. 12:14:45
N.Zoli 2007.12.18. 12:14:55
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.18. 12:17:09
Benikuty 2007.12.18. 12:18:14
Elég bizarr!
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 12:18:29
toma a galériából · http://tomakonyha.blogspot.com 2007.12.18. 12:24:05
artlobo.blogspot.com/2007/12/t-varga-lszl-killts-ii.html
egy kiállítás képei. varga laci barátomtól megkaptam a kiállítás anyagáról a fotókat.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.18. 12:35:59
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.12.18. 12:41:20
mindig jó a blogodon.
de! miért kell a carbonáriknak klozsvári szalonna?különben megint tanultam egy újfajta spagettit.és mivel tésztafaló vagyok már megérte.legfeljebb betekerem magam egy dupla lepedőbe, és azt mondom, ez a divat.:D
Benikuty 2007.12.18. 12:45:52
Marisell, útálom a gizda nőket:)
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.12.18. 12:50:38
muskotály küvé 2007.12.18. 12:52:44
Ezt én is kipróbálom, sült szalonnakockák+tészta kombinációk jók szoktak lenni. Valószínűleg a carabinerik akkor használnak kolozsvári szalonnát+borsot, ha nincs kéznél pancetta... Nyáron vettünk "olasz"-ban, fűszeres (bors, fokhagyma?), de nem füstölt császárszalonna, nagyon jó ilyen célra.
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 12:54:02
mert így vagyunk nőcisek és kész.
és én most azonnal akarok egy Tresort vagy bármit a Lancome-tól.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Benikuty 2007.12.18. 12:59:00
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.12.18. 13:03:21
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 13:09:09
csak gagyik vannak.
időnként beszórom vele a lakást, ha nagy a füst:)))
toma a galériából · http://tomakonyha.blogspot.com 2007.12.18. 13:09:58
igazándiból panchetta kellene ehhez a kajához, de azt nem könnyű beszerezni, ezért írtam a kolozsvárit. még talán az a van a legközelebb hozzá.
beni
az sem rossz! bár én egy kis fokhagymával még... de az már más tészta :)))
Benikuty 2007.12.18. 13:15:31
Végtelen a variációk száma, ez az olasz tészták nagy előnye!
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.12.18. 13:18:53
Svati, nekem nincs pénzem, de lehet másolatokat is kapni, ráfújod hajadra, és izé, szóval melltartódra, egész nap érezhető. nekem ilyenből van az Angel Innocenem.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.18. 13:34:34
Benikuty 2007.12.18. 13:46:59
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 13:46:59
nem akarok utánzatot. eredetit akarok, mert ennyi nekem jár.
és igen, kurva szar év volt az idei (soha többet) ennyi kényeztetésre szükségem lenne!!!!
melltartó alá:PPPPP
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 13:49:41
pont ezt írtam Subbán....kellene menni. Innen???
Benikuty 2007.12.18. 14:02:28
cyan 2007.12.18. 14:02:52
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 14:18:58
De megyek helyett oviba:)))
cyan 2007.12.18. 14:24:07
fullmoon 2007.12.18. 14:41:11
index.hu/kultur/eletmod/boroszta/
cyan 2007.12.18. 14:44:05
fullmoon 2007.12.18. 15:02:18
fullmoon 2007.12.18. 15:04:28
fullmoon 2007.12.18. 15:16:19
kitolas.blog.hu/2007/12/17/dedikalas_es_vasar_csutortokon_a_jelenbe#comments
tistedur 2007.12.18. 15:21:41
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.12.18. 15:30:09
Benikuty 2007.12.18. 15:55:55
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 16:07:29
ivászatot később pótolom:)))
spájdernecc 2007.12.18. 16:19:22
asszem preventív okokból estére indexnapot tartok :)
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 16:21:20
spájdernecc 2007.12.18. 16:28:36
tistedur 2007.12.18. 16:58:56
szerintem te teljesen normális vagy :)
spájdi!
egészen jó ötletet adott :P
spájdernecc 2007.12.18. 17:02:25
fullmoon 2007.12.18. 17:21:09
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.18. 19:48:38
toma bátyó forraltborjáról legendák szólnak, igricek énekelték meg, és ódákat írtak hozzá. :)))
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 19:54:51
cyan 2007.12.18. 19:57:38
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 20:02:42
ha te dolgoztál benne, akkor tuti:D:D:D:D
cyan 2007.12.18. 20:05:14
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 20:18:39
fej fáj. meg jönnek a kurvabaszott (elnézést) vonatok....megőrülök....
később leszek.
N.Zoli 2007.12.18. 21:25:12
foldiek.blog.hu/2007/12/18/hoskodes
N.Zoli 2007.12.18. 21:26:04
Milyen volt a forraltbor osztás és a forraltbor?
Benikuty 2007.12.18. 21:38:16
Ipi-apacs, enyém tárgyi poszt!:))
tistedur 2007.12.18. 21:50:15
kissé fáradt vagyok,szóval lassan megyek :)
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 22:08:40
személyesen? menni kell? szóljatok!!!
még mindig vonatok vannak.....válok:)))
Benikuty 2007.12.18. 22:09:41
Nem akarok Tomával konkurálni, Ő tudja filozófiánk azonos. Bár apróságokban nem.
Benikuty 2007.12.18. 22:11:32
tistedur 2007.12.18. 22:11:46
megértelek :)
Beni!
a helyszín a problematikus és az időpont :)a filozófiai egyezés nem mond semmit-az ember a tényekre és a különbségekre kiváncsi :P
fullmoon 2007.12.18. 22:16:28
Benikuty 2007.12.18. 22:20:06
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 22:30:19
ha berágok mindig ezt mondom.
és most idézem Csigahajú Amazon barátnőmet, ki ezt írta ma msn-en: volt is nékem, lesz is nékem vidám-boldog életem:D:D:D:D
tistedur 2007.12.18. 22:34:43
ezzel tisztában vagyok :)én inkább a szakácstudományotok különbözőségeire lennék kíváncsi:melyikőtök főz jobb paprikás kolompért :)
svati!
lesz még búza,lesz még lágy kenyér,lesz még saját laptopod :DD
most én el,mindenkinek szép álmokat :)
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.18. 22:40:02
életem LEGPOMPÁSABB napja lesz.
és kussolhat mindenki és senki nem nyúlhat majd hozzá:)))))))))))))))))
Benikuty 2007.12.18. 22:43:51
Én szerint én:)
Szép álmokat, rózsás csókokat:))Hölgyek!:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.18. 22:49:40
tiéd a forraltboros poszt! én nem is írhatnám meg az én receptemet, mert akkor sajnos meg kéne hogy öljelek benneteket, és azt nem akarom.
főzőversenyt nem szeretnék benivel, de egy közös sütés-főzésben benne lennék:)))
fullmoon 2007.12.18. 23:00:49
spájdernecc 2007.12.19. 05:02:12
Hársteát mézzel!
Kávét!
Benikuty 2007.12.19. 05:50:32
hashajtóóó:)
Szép napot mindenkinek!