Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből...

2007.12.30. 04:27 Bombadil Toma

Tokajiban párolt körte karamellszószban, vaníliafagylalttal

(Karácsonyi menü: desszert)
 
Bevallom férfiasan, desszertekben nem vagyok otthon. A sütemények, torták távol állnak tőlem, mert nem hagynak elég teret az improvizációra, pontosan be kell tartani a mennyiségeket és követni a receptet. A cukrászat általában inkább hasonlít a vegyészetre, mint művészetre. (Meg aztán sütiből lesz elég az ünnepek alatt.) Viszont az olyan édességeket, amiket nem kell sütni, és szabadon engedhetem a fantáziámat, mert nem kell méricskélni a hozzávalókat, szívesen készítek. Ez a körtés desszert is ilyen.
 
Ilyen párolt körtés desszertet – nem szégyellem –, az általam „kedvelt” Bede Róberttől láttam a Tévé Paprikán. Csak éppen a végét csíptem el, így nem tudom, hogyan csinálta. De nem okozott különösebb gondot kitalálni, hogyan készítsem el, a lényeg, hogy az alapötlet megvolt. Íme!
 
Hozzávalók:
 
  • 1 körte személyenként (kemény fajta)
  • 1 üveg tokaji aszú vagy édes szomorodni
  • 1 rúd fahéj
  • 4-5 szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • 1 citrom héja (forgácsolva) és leve
  • 1 csésze cukor
  • 2 dl folyékony habtejszín
  • 1 doboz jó minőségű vaníliafagylalt/jégkrém
 

Előkészületek:
 
A körtéket meghámozom, kettévágom, kivágom a magházukat. Egy tálba téve, meglocsolom őket a citrom levével, hogy ne barnuljanak meg.
 
 
Elkészítés:
 
Egy magas falú lábasba teszem a körtéket, ráöntöm a bort és annyi vizet, hogy ellepje. Arra figyelni kell, hogy a víz aránya ne lépje túl az egyharmadot. Ízlés szerint egy kevés cukrot is tehetünk bele. Hozzáadom a fűszereket, és közepesnél kisebb lángon párolni kezdem. Nem forralom fel teljesen, hanem csak gyöngyözve-forrva, párolom a körtéket addig, míg meg nem puhulnak. Ez a gyümölcs keménységétől függően, 15-30 percig tart. Ha kész, hagyom a borban kihűlni.
Közben elkészítem a karamellszószt. Egy nyeles forralóedénybe beleteszem a csésze cukrot és 2-3 evőkanál vizet. Nagy lángon forralni kezdem. Óvatosan, mert amikor elkezd habosodni, nagyon hamar karamellizálódásnak indul a cukor. Amint kellőképen bebarnult, félrehúzom, beleöntöm a tejszínt, egy kis csipet sót szórok bele, és keverni kezdem. Nem kell megijedni, mert először a cukor összeugrik egy tömbbe, de folyamatos keverés mellett újra felolvad és a végén szép sima, selymes szószt lesz belőle. Elsőre egy kicsit hígnak tűnhet, de mire kihűl, besűrűsödik és megfelelő lesz az állaga.
 
Tippek, ötletek, tálalás:
 
Lényeges, hogy egészséges, szép, érett körtét válasszunk a desszerthez, és a vaníliafagylalt (jégkrém) is a lehető legjobb minőségű legyen. Ne rontsuk el Spar, Bagaméri vagy Tesco Gazdaságos „izével”, amiket a legnagyobb jóindulattal sem neveznék vaníliának.
Ebben a desszertben az is jó, hogy akár előző nap is elkészíthetjük. A körte két napot eláll a hűtőben jól záródó edényben és a borban, amiben főtt. A karamellöntet akár egy hétig is jó, szintén hűtve, a fagyi meg elvan a fagyasztóban.
A visszamaradt bort felmelegítve, forralt borként megihatjuk.
A fagylaltot meleg vízbe mártott kanállal könnyebb kiszedni.
A körtét egészben is megpárolhatjuk, csak akkor értelemszerűen tovább kell főzni. Ez esetben hámozáskor hagyjuk rajta a szárát, mert úgy szebben mutat.
Nagy, lapos tányéron szervírozzuk, először a szószt öntve a tányérra, rá a körte és a fagylalt. A körtét egy késsel vékonyan bevagdosom, de nem vágom végig, így legyezőszerűen szétterítve tehetjük a tányérra, hogy szépen mutasson.
Kísérőként az 5 vagy 6 puttonyos tokaji aszú a magától értetődő választás.

128 komment

Címkék: gasztro recept desszert ünnepi menü toma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pálcika 2007.12.30. 12:21:52

Beni szeretem olvasni életed szöszeneteit.
mi az a syrah???

Benikuty 2007.12.30. 12:22:18

Remélem patrióta lelked nem gázoltam szét,Spájdi, biztos nem a megfelelő borászokat találtam meg Villányban.
Na, ürülhetne a konyha, főznék:))

Pálcika 2007.12.30. 12:24:32

Nadine biztos jelentkezni fog,lehet hogy dolgozik és csak este van netközelben(én gyakran vagyok így)

spájdernecc 2007.12.30. 12:26:31

Beni, semmi gond, de Pálcika adta a listát:)
Ha már Villány, én Ősiékre szavazok, különös tekintettel a törkölypálinkájukra
magányos borozásra viszont egy könnyű rosé az igazi

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.30. 12:35:56

Pálcika, remélem, neked lesz igazad, csak furcsállom, hogy írtam neki 28-án, pénteken, tehát munkanapon (hogy ne izguljon, másnapra elkészülök), 29-én (hogy nem hazudtam, lehet jönni ma, egyeztessünk időpontot), aztán ma 30-a van, el szeretnék menni itthonról, de még azt is megígértem neki, tudván, hogy ma van a testvére szülinapja, ahová ajándékba vinné, hogy díszcsomagolást is kap hozzá. Most menjek vagy maradjak? Csomagoljam vagy ne?
Végül csak lófej lesz ebből.

spájdernecc 2007.12.30. 12:38:07

díszcelofános betontömb?

Benikuty 2007.12.30. 12:46:32

Pálcika, megtisztelsz:)
Ősi perzsa szőlő, ami ún. világfajta lett, mint a cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot. Vagyis vörös.
Nyilván a klónok drágák voltak, nálunk túlértékelt, a bora logikátlan drága.
Polgáréknál, Villányban rábíztam igen kedves borász-feleségre,-Katira,- mit pakol. Szerettem volna valami keresztmetszet félét boraikból. No hát pakolt három ampulla Syrah-t,-írják Shyraz-nak is,-az igen vitatott 2005 évből. Meg még másokat, Kadarkát is, többit nem kóstoltam.
Csalódtam nagyon, árát le sem merem írni.:(
Toma többet tudna Villányról...

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.12.30. 12:50:56

Nadine, a rendeléssel kapcsolatban, azt gondolom, minden tőled telhetőt megtettél, menj, csavarogj, mobillal a zsebedben, és ha jelentkezik, akkor mondd meg neki, hogy mennyit kerested, és ekkor meg ekkor vagy elérhető. magadra gondolj most, hiszen a dolog rád eső részét már teljesítetted.tapasztalat, én is meg tudom keseríteni az életemet ilyenekkel, mert azt gondolom, hogy mások is komolyan gondolnak dolgokat. de volt egy csoporttársam, aki állandóan felhívta a figyelmemet, hogy ez is meg az is túlzás, és végül is kicsit hülyét csinálok magamból, miközben a másik félben még csak a milliomod része sem játszódik le.
Na kell írnom egy listát fiatalok mennek a bótba.
Én bírom Beni stíluát, Boris Vian light:)

spájdernecc 2007.12.30. 12:54:14

és még stimmel is...
Tajtékos napok :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.30. 12:54:52

Marisell, ezt fogom tenni, csak nagyon bánt, hogy szívem szerint mást csináltam volna az elmúlt három napban. Biztos nem én vagyok az egyetlen, aki a két ünnep közt nem dolgozni akar... Na mindegy, jövőre nem esem bele ugyanebbe a csapdába.

Pálcika 2007.12.30. 12:56:34

Visszavonon elöző soraimat.Lófejet neki!

Pálcika 2007.12.30. 12:59:24

Beni megintcsak azt tudom mondani(irni) Köszi

Pálcika 2007.12.30. 13:02:50

Spájdi nem magányos borozás, urammal iszom,kaja nincs, bosszut állok a világon!ma nem főzök

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.12.30. 13:06:41

Pálcika, én a bortól mindig megéhezem.aggódom, nyugtass meg nem halsz éhen:)

Nadine, nézd a jó oldalát, ha van neki.csak van, nem igaz?

sarasvati 2007.12.30. 13:07:19

lófejet mindenkinek, ki nem hagy élni....áááá...
még jó, hogy tegnap megfőztem a levest.

mehetnékem van. naggyon:)))

spájdernecc 2007.12.30. 13:16:58

na, ez van, ha töredékinformációkból kell világmegváltó-programot alkotni....:)
kézcsók Svatinéném:) Nyugi!!

sarasvati 2007.12.30. 13:33:25

hello spájdi:))
tök nyugi van. sikerült ebédelni:))))
pocak tele, kávé, cigi....

spájdernecc 2007.12.30. 13:38:04

Helyes:)
nyissak valami száraz vöröset?

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.30. 13:41:48

ja az jó lenne!
sajnos csak édes vörös van itthon, de az Államkincstár úgy döntött, hogy szeret minket és holnap bespajzolok:)))
meg mindenféle földi jókat.
tegnap benyomtam egy üveg pezsgőt - mint a víz. ilyet??

spájdernecc 2007.12.30. 13:45:23

na, szieszta
mert megérdemlem!

2007.12.30. 14:15:25

Nadine, a lónak sztem más alkatrészét is becsomagolhatod neki díszbe...

mi egyszer régen, nagyon régen, jártunk villányban, és az ősi nevű fiatalembernél boroztunk. a lányok mértékkel, a fiúk mértéktelenül - így hazafelé nagyon daloltak. aztán hajnalban meg nagyon nyögtek, mert erősen megártott nekik a kénes bor :))))

N.Zoli 2007.12.30. 14:25:56

Sziasztok.

Kösz a gratot:)
Fel kellett nyalnom a lépcsőházat, takarítók vagyunk, meg elsöpörtem a havat kétszer. Lassan viszont mennem kell.

Desszertet akarok, tokajis karamellt, akár körte nélkül is. Vagy Vilmoscsászár körtével.

Benikuty 2007.12.30. 14:40:59

Svati, édeset máne.:))
Jé, Hamvas után szabadon, bármikor, bármennyit, lényeg: mértéktelenül:)

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.12.30. 14:54:28

Mehyek foilmnézés ürügyén csicsuzni:)páááá

2007.12.30. 15:09:24

Zoli, részvétem. Ennyi munka után megérdemelnéd a tokajis bármit :)

holnapra bepasszíroztam egy posztocskát, remélem nem baj

Benikuty 2007.12.30. 15:09:30

Nem birom ki, írnom kell.
Gyula barát mamája egyszer elment Pulába. Pedagógus.Volt.
Elvitték Premanturába, az a félsziget Déli csúcsa. Úszott- úszott befele, szívta be a messzeség.
Aztán, mikor visszafordult, látta, semmi sansz hogy kijusson. Leszámolt életével, belenyugodott sorsába, várta a halált. De az csak nem jött, viszont kihúzták a vízből.
Akkor határozta el, őt itt kell temetni. Évente vissza a család, Mennyel jó kibaszva. Útálták egymást. Nem csoda:)

Gyula mamája úrnalakó lett, kitaláltuk nyáron, irány: Pula.
Másnap reggel motorcsónak bérlés, mert ugye azt a vízbe kéne kegyeleti izé...
Öbölbe be egy lélekvesztővel, úrna gatyába, mert ilyet legálisan nem szabad. A kapitány hirtelen és kényszerű manőverére mama Gyulástól vízbe, úrna gatyából ki, úgy kellett kihalászni. Ha nem látom, nem hiszem.
Másnap újabb próba, vittünk kést kibontani a göngyöleget, azzal meg a Gyula elvágta az ujját. Ügyködés közben, mert a kapitány ebből semmit se tudhatott.
Harmadnap próba a szirtről. Gyula bontogat, vár míg szél a tenger felé. Minden olyan rendbem, slivovicás pohárral kézben, mikor szél hirtelen megfordult.
Javát drága meny kapta mamának, uccsó bosszúként.
Rózsika másnap úgy röhögött, mit, vísított.
Csoda, ha megszerettük?:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 15:09:48

jó reggelt!:)

beni
bár gondolom megoldottad, bárányhoz tepsiskruplit és sült fokhagymát...

pálcika
sima borozáshoz, a cabernet fancot ajánlom. ha a pinotage-t akarod kibontani, egy órát levegőztesd és egyetek hozzá camambert, mert magában nem áll meg. a rosét és annyira nem kedvelem kvaterkázó bornak, a spanyol bort, meg nem ismerem. remélem segítettem.

sarasvati 2007.12.30. 15:10:40

Beni...barack volt:)))

tistedur 2007.12.30. 15:12:05

mire visszérek a takarítás,szépészkedés,bevásárlás szabadidőrabló tevékenységből,addigra mindenki elmegy..:(
de megnyugató látni,hogy mindenki túlélte a karácsonyt :)és már készül a holnapra...:)

Benikuty 2007.12.30. 15:14:22

Szia Toma, nem gondolod, hogy néküled megoldom?:))
Pácolódik a husi, majd elsején sütöm:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 15:15:53

nadine
tudom, utólagos okoskodás, de nem szabad elválalni munkát, telefonszám nélkül. én is ráfaragtam párszor :))

Benikuty 2007.12.30. 15:18:49

Na azé...:) Svati, már hívni akartalak, nehogy csacskaságot csinálj.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 15:22:41

beni
krumpli nagyobb darabokra, olívával bőven meglocsolva, dúrva tengeri só, kevés orágánó rámorzsol, egy citrom leve ráfacsar,200 fokos sütőbe 50-60 perc. mellé 4-5 fej fokhagyma egészben héjastól olívával meglocsolva, alufoliába csomagolva. én ezt csinálnám:)))

2007.12.30. 15:25:22

nekem mennem kell gofrit sütni. jók legyetek, később még lehet, hogy benézek.

sarasvati 2007.12.30. 15:27:54

bazmeg Beni....mint a nagy Lebowsky-ban...megnéztem volna.
megyek főzni:))))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 15:28:28


nutellás gofri, tejszínhabbal, áfonyöntettel HMMmmm...:)))

tistedur 2007.12.30. 15:31:40

éhenkórász banda :)

sarasvati 2007.12.30. 15:36:55

juharszirup:))

2007.12.30. 15:37:28

pffff, áfonyát vasárnap délután honnan???

Benikuty 2007.12.30. 15:39:47

Svati, ha nem látom, nem hiszem. Télleg, szartam össze magam. Magamm:))
Mit főzöl?
Toma, bevetem mellé ezt a ballisztikus interkontinentális nemtermonukleáris finomságot:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 15:40:38


háááát, aki gofri akar sütni, legyen fekészülve :P
áfonyaszósz, karamellszósz, csokiszósz, juharszirup:))))

2007.12.30. 15:44:14

tökre kezdők vagyunk gofri ügyben. karácsonyra kaptam a sütőt.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 15:44:59

beni
a bárányhoz, fényképezőt bekészít, cerucát(billentyűzet) kihegyez! mi meg várjuk a posztot jövő héten:)))

sarasvati 2007.12.30. 15:44:59

csirke sül, rizi-bizivel.
nem bonyolítom az életet:)))

Benikuty 2007.12.30. 15:48:03

Jé, van lekvár áfonya, kajszi, eper, szilva. Csak válogatni, szivem, meg jönni érte.
Többet nem tehetek Érted:(

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 15:48:12


akkor most már tudog, mi mindennek kell otthon lennie, egy gofrisütő boldog tulajdonosának:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 15:51:57


mármilyen lekvárból lehet szószt csinálni. egy kis vizzel felfőzni, beforralni, egy dionnyi vajat beledobni, hogy selymesebb legyen, elkeverni, és kész a szósz. a karamellt meg föntebb olvashatod:)))

tistedur 2007.12.30. 15:53:11

Jé, a csoki-és áfonyaszószt kihagyhatod :)a gofri pedig magában is finom :)

Benikuty 2007.12.30. 15:53:15

Kurva éhes vagyok Svati, indulok. Jövö ilyenkorra ott leszek:)

tistedur 2007.12.30. 16:02:59

Beni!
:DD
mindjárt elkezdelek sajnálni..:P

sarasvati 2007.12.30. 16:10:52

mintha nem lenne mit ennie.
báránygyilkolászás után:D:D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.30. 16:11:57

Toma, azt hittem, benne van a telefonomban, de tévedtem. Azon a héten egy csomó "idegen" hívott, ez volt az egyetlen, akinek képtelen voltam nemet mondani. Naná, hogy erre faragtam rá... Mindegy, úgysem marad a nyakamon egy ilyen helyes kis varródobozka, csak szívem szerint mással foglalkoztam volna így, ünnepek idején.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 16:18:47

nadine
ismerős a dolog. én is készítettem képet rohamtempóban, hogy kész legyen az illető esküvőjére, mert nászajándékba szánták, aztán nem láttam többet a nőt. biztos inkább megvette a fondü készletet:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.30. 16:26:44

Biztosan azért bánt a dolog ennyire, mert egy hülye naiv vagyok, és sosem tennék ilyet senkivel. Na mindegy, ettől én nem leszek kevésbé lelkiismeretes, csak majd ki kell találnom valamit, hogy lehet kiküszöbölni az ilyesmit.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 16:32:54

ez ellen csak egy dolgot tehetsz, kérjél előleget. mondjuk ezer-kétezer forintot. meg kell nekik mondani őszintén, hogy ez azért kell, mert ezzel jelzik a megrendelés komolyságát. hidd el megértik! nálam bevállt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.30. 16:38:49

Toma, ha valaki ideautózik egy két-három ezer forintos tételért, az nem teszi meg ezt kétszer, hidd el... Viszont ha azt veszem, hogy az elmúlt másfél évben több száz dobozkát készítettem és adtam el, és ez az első ilyen szitu, akkor nem olyan rossz a mérleg.

tistedur 2007.12.30. 16:44:03

na,én most kicsit el..legyetek jók :)
Nadine!
ez az egész ne bántson-nem te vagy a hunyó..igyál inkább egy pohár bort :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.30. 16:47:48

Azt most nem szabad nekem, de már túltettem magam rajta. Most pedig ledőlök szundikálni egy macskával a hasamon. Az minden panaszra gyógyír. Majdnem:)

tistedur 2007.12.30. 16:51:56

Nadine :DD
a macskákkal vigyázni kell..megtalálják a nekik legkényelmesebb pozíciót és jaj neked,ha mozdulni mersz...:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.30. 16:53:52

Már rájöttem, hogy jobb lesz engedelmeskedni nekik. Kaptam egérfejet.

Benikuty 2007.12.30. 17:34:11

Toma, kicsomagoltam, némi cirkusz után meglett fotoapparátok egyike. Alapanyag megörökítve:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 17:45:58

na azéé!!:))

én meg most sütöttem meg életem legfinomabb kenyerét.

Benikuty 2007.12.30. 17:50:30

Beleférek?:)
Ha igen, megvetetem szolgával?
Beni

Benikuty 2007.12.30. 17:53:26

Úgy akkora vagyok mint egy macskusz, aki hasadon alszik:)
Jóvammá, tudom utálsz:(

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 17:59:44

a kenyérkémet illusztrálandó:
picasaweb.google.com/artlobo/KenyR/photo#5149810935131593090

nem kicsit finom:))) majd poszt is lesz belőle, ezt nektek is ki kell próbálni!

Pálcika 2007.12.30. 18:13:50

Győzött a villányi cabarnett.erős csatát vívtam az elveimmel(csak azért sem fözök) ezért májkrémes kenyeret ettem,most megyek aludni mert elfáradtam

ettöl a kenyérkétöl még éhesebb lettem olyan tökéletes a szine is.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 18:24:39

pálcika
jól döntöttél :)

beni
MBTDB mit ajánlott a bárányhoz?

Benikuty 2007.12.30. 18:29:54

Kacsa zsírral, lila hagymával. Dúzsi rozéval
Zsíros brugón Halen Mon sóvirággal.
Toma ez nem járja, én nem tudok ilyen gasztroerotikus képeket küldeni.:)

tistedur 2007.12.30. 18:49:20

Toma,nem lettek túl nagyok a lyukak a kenyérben?!
csak némi kekeckedés mián :P

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 18:55:42

tiste
nem. hidd el nekem ez így jó:)))
egyébként teljesen olyan mint az olasz chibatta(végül is, az). hajszálvékony héj, ami olyan ropogós, hogy azt leírni sem lehet, a belseje, meg levegős, és puha mint a lángos belseje.

tistedur 2007.12.30. 18:59:04

Toma,:) gondoltam,hogy dícsérni fogod..tényleg jól néz ki :)

Benikuty 2007.12.30. 19:01:28

Toma majd receptet légyszives, de kézzel dagasztható, ugye, mert én géppel nem.:)
Valaki kergesse el Nadine macskáját, mert még megfojtja!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 19:06:06

jövőhéten valamikor megírom és beteszem egy posztba.
beni
teljesen gépmentes
tiste
ha majd megcsinálod te is, és megkostolod...:)))

Benikuty 2007.12.30. 19:07:43

Én el Benivel, kergetni a macskákat:)

tistedur 2007.12.30. 19:09:01

Toma!
már alig várom..de én csak félkilós kenyereket sütök :)

Beni!
jó macskakergetést :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 19:10:26

beni
elolvastam mit írtak a bűvösön. a bab nem rossz ötlet:)
én azért jobban szeretem a kolompért.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 19:14:09

tiste
ez kb. fél kiló lisztből van.

beni
ha esetleg sűrgősen kéne a recept, mert meg akarod mostanság csinálni, szólj, és elküldöm mailban.
úgytervezem hogy jövőre:)) csütörtökön teszem posztba.

tistedur 2007.12.30. 19:16:25

babot?! az babsalátának jó meg főzeléknek és levesnek..:) köretként nem tudom elképzelni..

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 19:23:37

olaszországban sokmindenhez eszik köretként a babot. többekközött bárányhoz is. jó szaftosan, sok olívaolajjal és zöldfűszerekkel készítik. főleg észak olaszországra jellemző. toscana, emilia-romagna tartományokra.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 19:24:38

...ja, és ne a tarka babot képzeld el, hanem a pici fehér fajtát.

tistedur 2007.12.30. 19:34:44

Toma!
tudom melyik babfajtáról van szó :)-de számomra akkor sem köret...:) mit ahogyan nem sütikrém-alapanyg sem..pedig van babtorta receptem..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.30. 19:38:54

Tist, mert Te nem vagy Piedone.

Beni, macskámat nem kell elkergetni, a fulladás veszélye max. őt fenyegeti:)

Toma, iszonyat jól néz ki a kenyered. Én most szalámisat sütöttem, annak meg olyan, de olyan illata van, hogy az maga a bűn...

tistedur 2007.12.30. 19:42:32

Nadine!
hát hülyén néznék ki szakállal..:DD

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 19:44:51

nadine
nem csak, hogy jól néz ki, hanem tényleg ez a legfinomabb kenyér amit valaha csináltam. pedig nem egyet készítettem életem folyamán:)) hónapok óta kőrözök a recept körül, több blogon is olvastam azok írását, akik kipróbálták, de eddig valahogy nem akartam megcsinálni. na de ezentúl...:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.30. 19:47:06

Tist, az attól függ. Egy olyan méretes pocakhoz már dukál a szakáll:))) De megértem, ha egyik sem a vágyaid netovábbja.

Toma, ne hergelj, írd meg!:)

tistedur 2007.12.30. 19:49:14

:DD
Toma írja meg a kenyér receptetet,te pedig vigyázz az egérfejekkel..én most elmegyek my fair ladyt nézni..

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 19:51:15

én meg tűzvonalbant nézek.
egy óra múlva itt vagyok!:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.30. 19:52:24

Helyes, tévézzetek, én meg megvacsorázom. Némi Algopyrint.

Benikuty 2007.12.30. 20:28:08

kutymó teljesen kész a petárdáktól. nem öleb, de úgy mászott rám, bújt kabátomba:(
Úgy kellett haza cipelni. Mind a nyóckilóját:)

Benikuty 2007.12.30. 20:46:28

Emlékeztek még a kakaó álló billentyüzetre?:))
Borálló??:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.30. 21:00:13

itt vagyok.

beni
az enyém az. már kipróbáltam:)

cyan 2007.12.30. 21:24:40

"kakaó álló billentyüzet" na ezen gondolkodnom kellett, mire egybeolvastam a kakaóállót magamban :))

Benikuty 2007.12.31. 06:02:19

Jó reggelt!

Ma reggel is arra ébredtem, hogy alávaló vagyok.
Zuhany alá való. Beálltam alá, s vártam, történik velem valami. Nem, semmi. Ki kellett nyitnom a csapot. Akkor sem, semmi, csak vizes lettem.

Egyszer egy évben arra szoktam ébredni, miért pont ma kellene normálisnak lennem!?

Boldog új évet!

Benikuty 2007.12.31. 06:15:17

Aki meg ott kukucskál, meg mosolyog, az regisztráljon és tegye hozzá magát a kifőzdéhez.
Én visszabújok:)