Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből...

2008.01.03. 04:30 Bombadil Toma

A Kenyér (így, nagybetűvel)
 
 
Hónapok óta kerülgetem ezt a receptet. Nem tudom megmagyarázni, miért, de valahogy nem tudtam rászánni magam, pedig régóta olvasgatom különböző blogokon a lelkendező posztokat azoktól, akik már kipróbálták ezt a kenyérsütési módot. Most elhatároztam, hogy a t3v, lilahangya és dolcevita által kitaposott ösvényen elindulva, megsütöm én is a Kenyeret.
 
Azért ennek a halogatásnak is megvolt a maga előnye, mégpedig az, hogy az azóta eltelt időben ezekben a posztokban és a hozzájuk tartozó kommentekben sokan leírták saját tapasztalatukat a sütéssel kapcsolatban, így az említett ösvény elég széles és kitaposott volt, igazán kényelmesen haladhattam rajta. Félretéve a metaforákat, az előttem járók minden hibát elkövettek és dokumentáltak, így nekem nem kellett kísérleteznem, egyből sikerült a kenyér. Persze, az is lehet, hogy csak simán zseni vagyok.
 
E kenyérrecept egyik előnye, hogy a tésztát nem kell dagasztani, viszont hosszú ideig  (min. 12 óráig) kell keleszteni. A másik pedig, hogy először lefedve kell sütni, és csak azután fedő nélkül. Vagyis alig van vele munka, az eredmény mégis fenomenális. Íme!

 
Hozzávalók:
 
  • 3 csésze kenyérliszt (BL80-as, 2,5 dl/csésze)
  • másfél tk. só
  • bő 1/4 tk. instant vagy 1/8 kocka friss élesztő
  • 1/2 tk. cukor
  • másfél csésze víz
 
Előkészületek:
 
Minimum 12 órával a tervezett sütés előtt előveszek egy nagy keverőtálat. A lisztet, a sót, a cukrot és az instant élesztőt beleteszem, elkeverem. Ezután hozzáöntöm a vizet, majd egy kanállal összekeverem. Nem kell nagy ügyet csinálni belőle, elég, ha csak lazán, pár kavarással összeforgatjuk. Állagra nagyjából úgy kel kinéznie, mint egy sűrűbb nokedlitésztának. Letakarom és félreteszem.
 
Elkészítés:
 
Tizenkét óra múlva előveszem a tálat, és ha minden jól ment, akkor van egy nyúlós, ragadós, hólyagos megkelt tésztám. Fogom a tálat, és belenyúlva, a szélét befelé hajtogatva, körbe-körbe haladva, áthajtogatom a tésztát. Ezután egy órára megint félreteszem pihenni.
Eközben előveszek egy jénai tálat, aminek fedele is van (bármilyen fedővel rendelkező fém- vagy cserép sütőedény alkalmas). Ennek a tésztamennyiségnek a 1,5-2 literes, kerek vagy ovális jénai a legpraktikusabb, de mivel jobban szeretem a kisebb cipókat, egy 800 ml-est használtam, és két adagban sütöttem meg a kenyértésztát.
A jénait beteszem a sütőbe, és 20-30 perc alatt 250 fokra előmelegítem. Amikor már biztos, hogy a sütő teljesen felforrósodott, kiveszem a jénait, egy kevés lisztet szórok bele, és a tésztát belefordítom a keverőtálból. Ha minden igaz, kb. félig tölti meg az edényt. Visszateszem a fedőt, beteszem a sütőbe, és 35 percig sütöm. Azután leveszem az edény tetejét, és még 20 percig sütöm. Amikor kész, kiborítom a tálból, és konyharuhába tekerve, rácsra téve hagyom hűlni.
 
Tippek, ötletek:
 
Ez az egész, „dagasztás nélküli kenyér”-őrület, a New York Times online kiadásának főzős videomellékletével indult ( itt megnézhetitek) és söpört végig a gasztroblogokon.
Az eredeti receptben nem szerepel cukor, de amikor kevertem a tésztát, egy kicsit felületesen olvastam el a hozzávalókat, és rutinból tettem bele, ahogy azt minden élesztős tésztába szokás. Mivel a kenyér nagyszerűen sikerült, úgy gondoltam, benne hagyom a receptben, hiszen én azt írom le, amit készítettem. De ki lehet próbálni cukor nélkül is.
Más blogokon írták, hogy a liszt egyharmadát helyettesíthetjük teljes kiőrlésű vagy más bioliszttel is, ha egészségesebb kenyeret szeretnénk. Ha esetleg nem kapnánk BL80-as lisztet, a bioboltokban vagy a nagyobb élelmiszerboltok biorészlegén kapható 100% búzasikér, abból tegyünk a sima lisztbe egy evőkanálnyit.
Nagyon sok finom kenyeret készítettem már, de az otthon, házilag készített kenyereknek – bármit is teszünk – mindig van egy egész kicsi élesztő-mellékíze, ezért tartoznak a kedvenceim közé a focacciák és más fűszeres, ízesített kenyerek. Ez a kenyér azonban önmagában is rendkívül finom. Az élesztő ízének nyomát sem érezni, hiszen olyan keveset használtunk belőle. Hajszálvékony, leírhatatlanul ropogós héja és levegős-lyukacsos, puha, mégis rugalmas, lángosszerű belseje egyszerűen ellenállhatatlan. Az elsőt, amit sütöttem, meg is ettem csak úgy magában. (Sztem a másodikat is – a szerk.)

153 komment

Címkék: gasztro kenyér recept toma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spájdernecc 2008.01.03. 17:40:13

délutáni punnyadalom :)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.01.03. 17:43:11

üdv mindenkinek!

ígéretemmel ellentétben sajna nem tudtam felnézni ide szilveszterkor, így ezúton kívánok boldog új évet Nektek!

és hamarosan (talán már hétvégén) jelentkezem egy könyvajánlóval Nadine emilcímén, már ha jól emlékszem rá :)

spájdernecc 2008.01.03. 17:45:05

Helló Ménkű!
neked is :)

fullmoon 2008.01.03. 17:50:13

...na jó!Akkor ki hol mit csinált 31-én,és jan 1-én?:)))

Pálcika 2008.01.03. 18:37:53

Szép estét!

sarasvati 2008.01.03. 18:57:57

szia Pálcika:)))

Full..ez egy hülye kérdés.
Azt csináltam, amit Te....konkrétan ittam...és próbáltam túlélni a családot:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.03. 19:05:46

Svatikám, jó hír: egy csomó gyógyszer ára csökken, legnagyobb mértékben az antidepresszánsoké...:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.03. 19:07:45

na haza érkeztem. egy kicsit lejegesedett a hó az utakon, így nem mondom, hogy 100%-ig én vezettem haza. volt hogy csak utas voltam és vártam merre akar menni az auto, és aszerint módosítottam az irányt az úton:)))

sóügyben: errefelé, ahol én vásárolgatok, csak a somatot és a calgonitot lehet kapni (3i1, 5i1) és abban mindben van só. a külöbmöző lidl, és tesco termékekről nemtudok nyilatkozni:)

sarasvati 2008.01.03. 19:07:54

én nem vagyok depis drága:))
max. nehezen viselem a hülyéket magam körül...ez inkább Marisellnek örömhír:)))))

2008.01.03. 19:10:33

sziasztok!

Nadine, amit kaptunk, pakolhatom holnapra?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.03. 19:16:57

Svati, a múltkor érdeklődtél a homeopátiás cucc iránt, azért gondoltam. Marisellt tudom. Inkább csak a saját örömömet kürtöltem világgá...:)

Persze, Jé, jöhet, és természetesen köszönöm... Önző disznó módon inkább egy karácsonyi ajándékot próbálok utólag elkészíteni posztpakolgatás helyett, ráadásként Spájdi vackában idegesítem magam egy "nem petárdapárti", viszont hülye kommentezőn. Ahogy olvasom választékos sorait, ez tipikusan az, aki nekiáll transzparensekkel tüntetni a halálra ítélt sorozatgyilkosok emberi jogaiért...

sarasvati 2008.01.03. 19:24:40

no, akkor ezt megnézem:))))

tistedur 2008.01.03. 19:26:47

svati!
már elment..:)van,aki nem érti meg,hogy egy baráti eszmecsere alatt elhangzó"eltörném kezét-lábát" egyszerűen csak azt jelenti,hogy az ember nagyon dühös valakire..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.03. 19:28:42

Tist, ezt hívják feltételes módnak, ugyebár...:)) Kíváncsi lennék, akkor is ilyen toleráns és következetes lenne-e az illető, ha a gyereke megvakulna, mert az arcába petárdáznak... Nem kívánom neki, de megnézném az első reakcióját.

sarasvati 2008.01.03. 19:38:50

ááááááááááá gyerek Rob Zombie-t hallgat....isteni:))

2008.01.03. 19:38:53

felpakoltam, de valamilyen számomra érthetetlen okból kifolyólag nem tudom átállítani, hogy vendég blogger legyen a szerző. és most nincs is cérnám játszani vele, mert már megint fáj a szemem a géptől. ezért most én jobbra el.

cyan 2008.01.03. 19:45:18

Toma, nálunk olyan kemény a víz, hogy asszem maradok a somat féle sónál, az öblítőre meg azt mondták az okosok, h attól nem lesz foltos a tányér, pohár.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.03. 19:45:35


megcsináltam, hogy "vendég blogger" legyen:)) és még azt is megálltam, hogy nem olvastam el a posztot, pedig nagyon kiváncsi vagyok a baritiramisura:)))

Pálcika 2008.01.03. 19:46:40

nem értek a mosogatógéphez,nem vagyok depressziós,nem petárdázom,miről fogok most csacsogni veletek????:)))))

sarasvati 2008.01.03. 19:47:32

mézeskalácsot falok.
karácsonyi dísz volt. tök finom, langyosan:)))

cyan 2008.01.03. 19:47:49

nővérem hívott, vesz nekem plüsspatkányt az ikeában (patkány éve jön, ráadásul én is patesz évben születtem, és a patik nagy gazdagságot meg szerencsét hoznak a házba, ha van belőlük minimum 1 példány, mégha plüss is az illető), azt mondta, h nagyon cuki, neki már van :)

cyan 2008.01.03. 19:49:14

Pálcika ne aggódj, mi bármiről tudunk beszélgetni, csak a posztról nem :D:P

sarasvati 2008.01.03. 19:49:55

hehe Pálcika...és még bort sem iszol:))
irreleváns kommenteket írj: szép az idő vagy bármi. nyugi:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.03. 19:51:32

cyan
nem akorok rugozni a témán, de az orszában talán nálunk a legkeményebb a víz, mármint baranyában,(mészkőhegység) és én calgonit 5in1-et használok két éve. ráadásul a legrövidebb, 50 perces programmal, és a poharaim csillognak, nem foltos egyik sem. a gépem sem nagy szám, egy indesit.:))
de azért ha meg akarod magad nyugtatni, akkor használd.:)) bár a tablettát, direkt erre találták ki, hogy ne kelljen annyi mindent beletenni.

sarasvati 2008.01.03. 19:51:37

én Kutya vagyok.
meg Rák.
kbszott szívás mindkettő:)))))

rágcsálókat meg nem gyűjtünk:PPPP

Pálcika 2008.01.03. 19:52:45

végre eljött az én percem:mézeskalács?Svati irigyellek,Cyan jesssz(fiamnak van patkánya)

Pálcika 2008.01.03. 19:54:29

Svati, múlt héten ittam:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.03. 19:56:00

Pálcika, és mondjuk, a képen látható kenyérke sem zaklat fel?

sarasvati 2008.01.03. 19:56:34

ja, anyám csinálta (én...nane), most olyan, mint a beton, de ha berakod a mikróba pár sec-ig, isteni....:)

sarasvati 2008.01.03. 19:59:04

hát Toma...az sem szerencsés.
az enyém viszont katasztrófa....a hiperszuper érzékeny lelkemmel....meg a nagy pofámmal:D:D:D

Benikuty 2008.01.03. 20:01:09

Küvé most focizik, szerintem Ő stenkerkedett, mert ez a vendégblogger státusz nem elégíti ki:)))))

Benikuty 2008.01.03. 20:03:57

Toma, hiszi a kutyi. Pundragatya bejőtt fagy ellen?:)

Pálcika 2008.01.03. 20:03:59

Nadine,a képen látható kenyér már pár napja felizgatott(receptet már kinyomtattam, vasárnap megsütöm,család örvendezik)vártam a posztot.
elkellett mennem megnézni a horoszkopomat és és és Svati hö-hö :kutya-rák

cyan 2008.01.03. 20:08:33

Toma, megnyugtat :P enyém elektrolux favorit, inkább mindent beleszórok, nehogy az legyen a baj, h nem tettem eleget a kívánságainak :D lányommal gondolkoztunk, h nevezzük el, Mancika lett a déli keresztségben. milyen jól hangzik egy ebéd után:
- vidd ki a tányérokat és add oda Mancikának!
:DDDD

sarasvati 2008.01.03. 20:09:06

Pálcika...jóban leszünk:))
vagy-e te legalább 37 éves és júniusi?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.03. 20:09:25

Na, azért! Majd be is kell számolnod róla, hogy sikerült.

Pálcika 2008.01.03. 20:11:12

igen Svati 37,júniusi

cyan 2008.01.03. 20:11:36

úrinőnek érzem magam 2 cseléddel. egyik mos, másik mosogat :DDD

Pálcika 2008.01.03. 20:13:07

Nadi ha sikerül szétkürtölöm,ha elbénázom (akkor hátha nem figyeltek)

Benikuty 2008.01.03. 20:13:09

Pálci, megértelek, meg én is kurvára beizgultam, hogy a posztom, amit egy órán át szültem, átmegy-e Jének.?:)
Végén elb..tam valamit, Kiscic hozta vissza a sírból. Remélem.

sarasvati 2008.01.03. 20:14:25

királyság:))))
az 70es évjárat igen jó alanyokat termelt ki, hála szüleinknek....többek közt engem is.
hogy most ne forduljak le a székről.
ja, fiam ma kiöntött egy félüveg mézet a székre...isteni volt, tényleg. minden ragadt.
ha nekem nincs mosogatógépem sikeres lehetek-e?:P

Pálcika 2008.01.03. 20:15:16

Beni, imádlak,de dögöljek meg ha most értelek:))

Benikuty 2008.01.03. 20:17:46

Mi a bút nem értesz?
Te a kenyéren, én meg azon, elment-e Jének a posztom!
Vagyis Te is izgulsz, én is izgulok:)

sarasvati 2008.01.03. 20:19:12

Pálcika...:D:D:D:D
őt néha nehéz.

Pálcika 2008.01.03. 20:21:39

jajaja, már értem(még nem izgulok a kenyér miatt,majd ha sütöm):))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.03. 20:25:20

Svati, én is csak tavaly kaptam (vettük), de én annyira utálom a nagy dögöket, hogy kiegyeztünk egy 4 terítékesben. Ez sem kicsi, de a pulton elfér, nem kellett érte átépíteni a konyhát.
Széket viszont a nagyban sem tudsz elmosogatni:)

Benikuty 2008.01.03. 20:40:07

A mosogatógép olyan, mint a vibrátor.:)) Szükséges rossz.
Mondogattam kezdetben Manócskának, tudod úgy útátammá mosogatni, vettem inkább neked egy mosogatógépet!
Mácsak attól fosikálok, mikor zavar el vibrátoré a drágám?:))

Pálcika 2008.01.03. 20:40:14

letelt a "félórám" a gépnél,jó éjt mindenkinek!

hiányzik N.Zoli, ma nem is járt itt:(((

tistedur 2008.01.03. 20:47:17

jó éjt Pálcika :)
én patkány-skorpió vagyok..:P

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.03. 20:48:19

mancika:DDD
akkor az enyém legyen izaura, vagy konszuela, mert én a latin cselédeket...

Benikuty 2008.01.03. 20:53:49

A mézes széket le kell nyalogatni:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.03. 20:57:38

Értjük, Toma. Buksz a bandzsa nőkre. Van ilyen...:)

Benikuty 2008.01.03. 21:00:33

A kocsonyának valók fazékban, reggel izzítom,
Mire délután megjövök, kész, csak szétrakom,
s hallgatom, ki eszi meg, te barom?

Szombaton kocsonyát valakinek Drágáim, Uraim?
Jobb lenne, ha jönnétek! De jó is lenne!:)

Benikuty 2008.01.03. 21:04:15

Én a postás szeműekre!
Egyik szemivel a levelet, másikkal a házszámot lesigeti:) Szóval nézi. Már megint kéne egy tolmács:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.03. 21:10:37

Én egy hete eszegetem a kocsonyát...:)

Benikuty 2008.01.03. 21:14:33

Jó, akkor hozzad,azt is megesszük:) Vidáman!

cyan 2008.01.03. 21:16:31

kocsonyát kihagyom. ettem már, de nem lett a kedvencem.

Benikuty 2008.01.03. 21:25:12

Mert nem ettél,
enyémből,jó könnyüt,
kedves vendégem!

Semmi füstölthús, fűszer alig. Zsír teljesen leszedve.
Másnap citromlével locsolgatva a tetejét.
Na, Cyan, ha ez se ízlene, beledőlnék a seprünyélbe

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.03. 21:25:21

Jé, más kocsonyáját én sem szeretem, csak amit én főzök.

cyan 2008.01.03. 21:35:00

Beni, dőlhetsz :P

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.03. 21:36:40

Nem tudom, miért Jének írtam, amikor Cyannak akartam... Tiszta gyagya vagyok már...:)

Rosszindulatú Vászka 2008.01.03. 21:37:07

Ahoj!
Ez kenyeres cucc kiszabott nagy, mentem is le a gyűjtimbe :)

tistedur 2008.01.03. 21:41:48

a kocsonyába kell füstölt hús drága Beni..:)meg bürke..:)
én akarácsonyt töltöttem kocsonyázással..finom volt,csak kicsit sótlan..

Rosszindulatú Vászka 2008.01.03. 21:43:15

Nálunk sem szoknak füstölt húst tenni a kocsonyába, sőt többnyire üresen tálalják, csak kevés díszhússal. Bár nekem mindegy, nem szeretem. Igaz, ettem már füstölteset is, az is jó volt.

Benikuty 2008.01.03. 21:43:43

Ahoj!
Megint egy Duna-Túrás!:)
Ahoj. De jó!:)
Te mettől meddig?
Mi Pozsonytól Szentendréig. 25 éve:(

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.03. 21:44:24

a kocsonyába fejhús köll, meg füle, meg az arca. attól jó!

Rosszindulatú Vászka 2008.01.03. 21:47:20

Benikuty 2008.01.03. 21:43:43
Ez nekem szólt? Tán ismerjük egymást? Gyanus...

Toma, meg lábszára szétcsapva, abból sok!

Benikuty 2008.01.03. 21:51:11

Toma, nekem három Macshoz kell alkalmazkodnom, ne gyere itten a jó elmélettel:))
Most meg még a Cyan is, hát én tényleg, kihegyezem a nyelet, mert akkor nem vérzek annyira:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.03. 21:51:39

Mondtam én, hogy csak a sajátomat szeretem... Abban oldalas van, meg csülök, a köröm-bőr-fül stb. részleget kihajítom főzés után... Sok-sok husika és zöldség. Nadine kocsonyája ilyen.

Rosszindulatú Vászka 2008.01.03. 21:54:02

Hát igen kocsony-fasírt-pörkölt egész bizalmi ügy

Benikuty 2008.01.03. 22:08:52

Nna, akkor.
Vérengzésből származik minden belevaló.
Egy csülök, négy köröm,füle,bőre jó sok,farka,amennyi van. Meg egy diója.
Alig zöldségelve, kíméletesen fűszerezve.
12 óra főzés, hogy felszíne nem mozdul.
Tálakba zöldség, diója szeletekbe, füle, farka. Illetékesnek.
Oldalast nem áldozom be, füstölt lányok által kiútálva.
Belefőzök két csöves paprikát, ami az én tálamban landol.
Kidobni, nos kit mit akar, mert ennyi húst lé nem takarhatja. Ha mégis igen, akkor meg nem alszik meg .

Rosszindulatú Vászka 2008.01.03. 22:13:11

Nálunk régebben, amíg volt kocsonya a füleket meg az orrokat a kuty kapta, napokig extázisban volt tőle :) Voltak részek, amiket napokig dogdosott, hurcibált.

Benikuty 2008.01.03. 22:15:43

Aha, hát ki köszönt itt be ahoj-al Vászka?:)
Bocs, reggel hatkor kakas:( Tünés,Beni

cyan 2008.01.03. 22:16:27

holnapra program a lánykámmal: kimegyünk a műjégre délelött, mert nincsenek sokan. iskolások a suliban, hál' Istennek :))

Rosszindulatú Vászka 2008.01.03. 22:18:06

Nem elég a hideg? Minek még műjéggel is sújosbitani direkt?

Nem értem....

cyan 2008.01.03. 22:19:01

műjég jó, kimelegszik az ember, megmozgatja elhájasodott izmait :D

Rosszindulatú Vászka 2008.01.03. 22:22:05

Értem, én, csak mégsenem. Sosem kedveltem a téli sportokat. Meg még gyorsak is. Majdnem mind.

cyan 2008.01.03. 22:27:11

az a jó. síelésben is. csak azt idén kihagyom :(

Rosszindulatú Vászka 2008.01.03. 22:27:58

Ha ez vígasztal én minden évben kihagyom. Én tengeret szeretnék viszont, no persze nem jegeset...

cyan 2008.01.03. 22:34:23

egyszer voltam pár éve síelni a Madarasi-Hargitán, akkor és ott tanultam meg kb negyed óra alatt. szuper volt, nagyon élveztem azt az egy hetet. igaz a térdem meg a bokám tropára ment, de megérte :))

Rosszindulatú Vászka 2008.01.03. 22:37:04

Mongyák, hogy szép hej az, meg sielni is jó, engem nem fog meg, dehát, ha egyformák lennénk nem beszélgetnénk :)

Sráckoromban síelgettem, meg szánkóztam, persze a leglejtősebb úton, aminek a végén a főút volt :) Meg átjártam szánkózni az egyik üdülő vagy 150 m-es betonlpcsőjére, az is kalandos így visszagondolva...

sarasvati 2008.01.03. 22:53:43

utálom a hideget...ebből következik, hogy minden kapcsolódó izét is....

cyan 2008.01.03. 22:53:49

az a baj, h itt megvannak az adottságok ezekhez a sportokhoz, vannak "hegyek", meg egy tó is, de nem a miénk, a pilisi erdőgazdaság lekergetne minket a Szénásról. a tavat meg nem kotorhatjuk ki, mert az övék. pedig 10 éve még koriztunk rajta.

tistedur 2008.01.03. 22:54:27

a szánkózás jó..a többi téli sport veszélyes...nem kell az embernek plusz segédeszköz ahhoz,hogy összetörje magát :P

tistedur 2008.01.03. 22:56:29

én most ágyba el..további szép estét nektek..:)

Rosszindulatú Vászka 2008.01.03. 22:58:08

Jóéjt!
Cyan, ezek szerint közel lakhatunk egymáshoz :)
Esetleg a Pázsit tó Pócsmegyer? Hamar befagy...
Az Omszki gáz, mert mély.

cyan 2008.01.03. 23:04:49

Nagykovácsi, és az Ördög-patak egy pici tóvá szélesedik, hátul a Körtés felé. Mondjuk a patak sincs már, olyan koszos az árok. csak Remeteszőlősnél csordogál vmi víz benne.

Rosszindulatú Vászka 2008.01.03. 23:14:14

Az nem jó akkor. Esetleg még Leányfalun van műjég, de nagykovácsiból azért az nem közel. Akkor már a pösti nagy műjéppája csak jó neked :( Bár a legtöbb kültéri strand ijenkor jegez

Rosszindulatú Vászka 2008.01.03. 23:22:13

Najóccakát, mingyá dolognap van :(

cyan 2008.01.03. 23:24:18

általánosban a részeges pedellus minden este hízlalta a jeget a suli kavicsos játszóterén (hinta, homokozó, stb nem volt, csak jó időben ott sétáltunk körbe-körbe, mint jó úttörőhöz illik). belépő a suli diákjainak 1 forint, külsősöknek 2 forint volt. jókat koriztunk, voltak felsősök, akik karban tartották menet közben a pályát, kiszedték a rendbontókat. ilyen miért nincs manapság?
ja ez a Köböl volt, Bp. XI. ker.

spájdernecc 2008.01.04. 05:13:44

Jó reggelt!
Jó kávét!

babó 2008.02.02. 18:58:44

megcsináltam szuper lett, köszönet érte, mint lusta háziasszony.

egy bizonytalanság: a receptben az instant élesztőből 1/4 TeásKanál? nem tasak? mert a tájékoztató alapján számolva 1/8 kocka friss élesztő= 1/4 tasak szárított...

valójában csak szórtam bele valamennyit, és jó lett, úgyhogy tulképp mindegy, csak érdekelne, hogy mennyire tértem el :))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.02.02. 19:03:49

babó
gartulálok:))
igen, az 1/4 teáskanál élesztő kell bele. pont ez a lényeg, hogy ilyen kevés élesztővel is működik, és így nem lesz élesztő-mellékíze a kenyérnek. de ha te egy kicsit többet tettél belőle, nem baj, úgy is működik:)))

babó 2008.02.02. 19:14:45

köszi, akkor legközelebb kipróbálom "rendesen"
sztem nem lett élesztő íze, és isteni volt, ahogy még kendőbe csomagolva megszagoltam, igazi kenyérszaga volt. :))

azt hiszem nagyanyámat is megfertőztem, mert elég szkeptikus volt (ő szokott sütni rendes, dagasztott kenyeret, a magos verzió nagyon finom), de a végeredmény ízlett neki.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.02.02. 21:03:36

babo
persze, az függ az élesztő minőségétől és frisseségétől is, hogy lesz-e mellékíze a hagyományosan készült kenyérnek. de az biztos hogy ezzel a verzióval nincs ilyen probléma:))