Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből...

2008.01.10. 05:00 Bombadil Toma

„Sült fokhagyma”-projekt

 
Nem tudom ki, hogy van vele, én nagy rajongója vagyok a fokhagymának, minden formájában szeretem. Talán csak a fokhagyma-fagylalt (nem vicc, van ilyen) az a határ, ahol megtorpannék, de egyébként jöhet minden mennyiségben.
Az egyik kedvencem a sült fokhagyma! Azt bárhol, bármikor, bármivel alapon fogyasztom.
Többféle elkészítési módja is van. Én például eddig legtöbbször, gerezdjeire szedve, héjastól, olívaolajjal meglocsolva, sütőbe téve készítettem, de pár hónapja a Bob Blumer – sokan „The Surreal Gourmet” –ként is ismerik – egyik műsorából ellesett sütési módszert alkalmazom.
 
A sült fokhagymának nem olyan erős, markáns az íze, mint nyersen, inkább édeskésnek mondanám. A sütéstől nagyon puha, krémes, kenhető lesz az állaga, ugyanakkor megőrzi jellegzetes aromáját, csak szelídebb formában. Szinte minden sült és grillezett húshoz remekül passzol.

Sült fokhagyma:


Fogok egy egészséges fej fokhagymát, egy éles késsel levágom a tetejét, és egy tepsibe vagy egyszerűen egy alufóliára teszem. A vágott felére extraszűz olívaolajat öntök, ami szépen befolyik a gerezdek közé. Meghintem durva tengeri sóval, betakarom alufóliába, és 175-180 fokra előmelegített sütőben, 60-70 percig sütöm.
A fejet egészben hagyva, a hús vagy más étel mellé lehet tálalni. A napokban kétszer is elcsábultam, és sütöttem magamnak pár darabot. Személyenként - ha magamból indulok ki - két fejet simán lehet számolni.
 

Sült fokhagyma madársalátával és francia kecskesajttal, olívabogyóval

 
 
 
A fokhagymát a fentiek szerint elkészítem, közben fogok egy zacskó madársalátát (lehet rukkola is) megmosom, megszárítom. Egy citrom levéből és háromszor annyi extraszűz olívaolajból, egy csipet sóból, és borsból öntetet készítek, amit elkeverek a salátával.  Felszeletelem a fehér penészes kecskesajtot (Matin d’Avre) amit meg is grillezhetünk előtte. A salátát a tányérra halmozom, közepére helyezem a fokhagymát, körberakom a sajttal és az olívabogyóval, ciabatta kenyérből készült pirítóst teszek mellé és tálalom.
Fiatal, friss savakkal rendelkező Sauvignon Blanc-t, vagy nagy kedvencemet, Mőcsényi Zöldvertelinit kortyolok mellé.
 

Sült fokhagyma egészben sült krumplival, hagymalekvárral és libazsírral

 
 
 
A sütőben héjastól, egészben sütött krumpli igazi téli csemege. Nevezhetjük paraszti ételnek is, hiszen leginkább faluhelyen, kemencében készítették hajdanán. Többnyire liba-, kacsa- vagy sertészsírral és sózott lila hagymával ették, ahogy számtalanszor én is gyerekkoromban (bár én városi gyerek voltam). Ennek a finomított, mondhatni, sznobosított változatát készítettem most el. Könnyű dolgom van, hiszen a burgonyának és a fokhagymának is nagyjából azonos sütési idő és hőmérséklet kell.
A személyenként négy-öt közepes nagyságú (folyóvíz alatt alaposan megmosott) krumplit egy tepsibe teszem, meglocsolom egy kevés olívaolajjal, melléteszem a becsomagolt fokhagymákat, és a 180 fokra előmelegített sütőbe teszem 60-70 percre. A kolompér akkor sült meg, ha a kés hegye könnyedén beleszalad. Ha az előírt időnél tovább kell sütni, a fokhagymát kiveszem, nehogy megégjen. Közben elkészítem a hagymalekvárt.
A sült burgonyát, a hagymalekvárt, a fokhagymát egy tányérra pakoltam, és mellé a libamáj confithoz használt, fűszeres libazsírból kanalaztam egy adagot.
Egy pohár kékfrankost ajánlok mellé, amivel a hagymalekvárt is készítettem.
 
Jó étvágyat!

176 komment

Címkék: saláta gasztro vega krumpli recept toma köretek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.10. 07:51:42

Toma, én vagyok a kettes számú fokhagymabuzi a Kifőzdében (azt hiszem), és nálunk ezt (korán reggel ilyen étvágygerjesztő receptet tolni mások orra alá) itthon büdösködésnek hívják.
Jó reggelt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.10. 08:01:04

Átmentetek egy másik kifőzdébe? Sztem még az életben nem volt ilyen kihalt ez a hely reggel.
Én ma csak késő este leszek, remélem, Ti is bezabáltok Toma sült fokhagymájából.
Szép napot mindenkinek!

spájdernecc 2008.01.10. 08:04:29

stoppolom a hármas számot:))
5-fél nyolcig sztrájkolt a gépház, az egész index darabokban volt...
nyugi Nadine, nem szabadulsz :)

N.Zoli 2008.01.10. 08:12:31

Toma,te nyilván nem vagy vámpír. A keményvámpír sült fokhagymát tol, buborékos szenteltvízzel egy napfényes teraszon keresztmedálos nyakláncban.

Ma lesz az utolsó munkanapom. Már nem kávézok sokat a Mokkában, de ma kötelező.

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.10. 08:17:35

na. ezek a betűk.
reggeltet.
jól néz ki, egy baj van vele(m), én nem szeretem a fokhagymát, de ezt a krumplis dolgot bevállalom. majd egyszer.

muskotály küvé 2008.01.10. 08:37:47

Jó reggelt, jó fokhagymázást.
Toma, küldtem neked üzenetet tegnap.

maybach 2008.01.10. 08:48:02

Jó reggelt kívánok!
Toma!
Jó kis menü ez.
Már írtam eccer milyen jó is reggel hideg libasülttel, lilahagymával kezdeni. Majd egész napos sörözéssel és prágai sétával folytatni.
Ez is jó kezdet lenne.
Fenét se zavarna a kinti köd.

cyan 2008.01.10. 09:51:18

reggelit!
szürreális szakács a kenyérpiritójával kedvenc, fokhagyma is kedvenc, sült krumli is kedvenc. gyerekkoromban sokszor volt vacsira a sütőben sült héjjas burgonya, csak mi vajjal, sóval. ja és városi úrilány voltam, csak csórók :)))))

N.Zoli 2008.01.10. 10:23:34

A héjjabán főtt/sült krumpli a legjobb rakott krumplinak, vagy más tepsis-jénais krumplis változathoz.

Vagy nyáron grillezéshez, kivájni megtölteni, baconnel körbeölelni, alufóliába bele, aztán megsütni. Vagy négybevágva oldalassal együtt megsütni sütőben.

N.Zoli 2008.01.10. 10:31:33

Én is szeretem a hagymát, a vöröset, a lilát, a fokot, meg a zöldhagymát, de még a zöld részét is.

Ismerek egy csajt, aki búvárszemüvegben pucolja a hagymát, mert nem tud mit csinálni. A könnyezés ellen egy dolog hatékony: a nyomkodós hagymaaprító. régen NDK gyártmány lehetett kapni műanyagból, most meg inoxból árulják. Meg van a művaginára hasonlító Jamie O.-féle fokhagymapucoló szilikoncső.

Ha egy filmben folyókönnyes sírást láttam, akkor az volt az első gondolatom, hogy na megjött a hagymás kamion.

cyan 2008.01.10. 10:38:35

búvárszemüveg hülyeség, nem a szemedbe megy a hagyma illóolaja(?), gőze(?), hanem az orrodon át, szájon át működik. max az oxigénpalack-búvárruha combo segítene. amúgy egy kis sírás néha jól jön. az orrodat is tisztítsa :))

tistedur 2008.01.10. 11:11:29

jó reggelt,jó kávézást..a receptek jók:)
a héjában sült krumpli lilahagymával és szalonnával a klasszikus vacsi..:) vagy zöldfűszeres túróval..vagy bármivel..:D

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.10. 11:18:18

jó reggelt!

a sírás ellen, bármilyen furcsa, az egyetlen ellenszer, a baromi éles kés. ha nem eléggé éles a kés, amikor vágod, az illóolajok messzebre frőccsenek, és belélegzed. de ha éles, akkor nem fejt ki nyomást a hagymára, mikor szétvágja a rostokat. a séfek ezért nem könnyeznek, és nem azért mert megszokták.

maybach 2008.01.10. 11:32:20

Vagy csak igazán kemény férfi lehet séf.

cyan 2008.01.10. 11:42:01

mondasz vmit, Toma :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.10. 12:19:47

na, elindulok, mégegy kört futok az urológusommal. lassan összebutorozhatnánk...
később leszek! már ha...:)))

muskotály küvé 2008.01.10. 12:22:14

Könnyezés ellen szer: víz. Egy jó nagy korty a szájba, nem nyeljük le, csak pucolás után. (Borral is ki kéne egyszer próbálni...)
Az éles kés amúgy sem árt, ha nagyon apró a cél, nekem legalábbis mindig szétcsúszkál, ha nem hirtelen mozdulattal sújtok le...
A hagymavágóval az a bajom, így is annyi kütyü van, amit kerülgetni kell, hogy nagyon meggondolom egy újabb praktikus segédeszköz beszerzését... A példaképem a kínaiak, akik egy bárddal mindent megoldanak, a fokhagyma 1 köbmm-esre aprítását is...

muskotály küvé 2008.01.10. 12:28:14

Toma,

Egyszer nem mérnéd, le hogy az egy csésze liszt az hány g? Reggel összekészítettem az anyagot a 12 órás kenyérhez, de a megadott mennyiségekkel kicsit sűrűnek tűnt. A 7,5 dl-nek mért liszt kb. 550 g volt, így a 3,25 dl vízzel a normál kenyérsűrűségnek (illetve annál kicsit sűrűbbnek: én 500 g liszthez 3 dl vizet használok), ezért egy kevés vizet löttyintettem hozzá, remélem, jó lesz.
Egyébként tetszenek a csészében kifejezett receptek, természetesebbek, de én többször különböző lisztet használok, inkább lemérem. (Azért kipróbálom, van-e lényeges különbség a súlyukban, hátha van egy pont jó méretű csészém...)

cyan 2008.01.10. 13:06:08

na meg nem mindegy, h lazán szórod bele a lisztet vagy beletömködöd. átszitált liszt is levegősebb, mintha a zacsiból szórnád. szóval a gramm/deka/kiló jobb mértékegység.

N.Zoli 2008.01.10. 13:14:01

Ha az illóolaj belélegezhető, akkor a szemet is irritálhatja kívülről.

Mi van séf, útálom, ha egy férfi sír, úgyhogy kopjon le, ki van rúgva:)

A hagymaaprítót ne kerülgeti az ember, mert sűrűn használja. Szerintem hatékony és könnymetes, kicsi a helyigénye. Sokkal feleslegesebb dolgok is vannak, amit konyhacucnak árulnak pl:tojássárgája szeparátor, vagy akár a nokedli szaggató is, mert nélküle is lehet szaggatni hasonlóan. Ha mindenki olyan ügyes lenne, mint a bárdos ázsiai séfek, nem is nagyon kellenének segédszközök, vagy ha ügyes vagy nem kell palacsinta fordító sem.

maybach 2008.01.10. 13:26:13

Mi az a palacsintafordító?

maybach 2008.01.10. 13:28:53

Egyébként valóban éles kés kell a szeletelés/aprításhoz.
A hagyma által kiváltott könnyezés elkerülhető a torma reszelésével. Az elnyomja.

tistedur 2008.01.10. 13:44:28

a hagymavágással kapcsolatos az a mondás,hogy szűz lány szemét nem csípi..:DD

N.Zoli 2008.01.10. 14:21:55

Na véget ért az utolsó munkanapom ebben az országban (legalábbis egy darabig)
egy kis funkygroove break, most ez a hangulatom:
youtube.com/watch?v=BgdXW9Z-M5o

spájdernecc 2008.01.10. 18:02:42

Vámpiroska :)
hú, de kurva hétfő van!

spájdernecc 2008.01.10. 18:25:05

jut eszembe...
Marisell is bejelentkezett a barátom vagy-e kérdéses emillel :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.10. 18:42:55

Ér virsli-tojás-lilahagymázni vacsorára?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.10. 19:14:56

kűvé
lemértem. 460g a három csésze liszt. másodszor is kimértem, akkor 480g harmadszor a kettő közé esett:)) tehát a válasz a kérdésedre, három csésze liszt, az 460-480g. uszkve fél kiló:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.10. 19:23:34

...egyébként a legjobb, ha van egy "hivatalos" cup készleted. azzal belemersz a lisztbe, lecsapod a tetejét, hogy ne puposan legyen, és kész a csészényi adag.
remélem beszámolsz a végeredményről (kenyér)

én is kínai bárdot használok mindenre, azzal aprítok, vágok, csontozok, szeletelek. 1500 forintért vettem a kínaiban(előtte néztem egy márkásat egy késboltban huszonötezerért, majdnem megvettem), és olyan az éle, mint a borotvának. kétszer ráhúzok az acéllal mielőtt használom, és lehet borotválkozni:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.10. 19:38:54

megnéztem a statgépben, és most már hivatalosan is kijelenthetem, hogy negatív rekordot döntött a mai látogatottság.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.10. 19:44:29

Mert nem voltam itthon.

Én is bárdot használok, de most nem részletezném, mire. Tovább csökkenne a látogatottság.

Ünnepélyesen bejelentem: felvásároltam a Jysk bútoráruház komplett akciós könyvespolckészletét. Az akció ma reggel 9-kor kezdődött, és első vevőként, 9.05-kor mindet megvettem. Mind a három darabot.
REÁLIS EZ, KEDVES FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG????

2008.01.10. 19:55:57

sziasztok!

A Jysk bekaphatja, jelentem ki ünnepélyesen. Karácsony előtt reklámoztak két világítós, éneklős, rénszarvasos nyakkendőt egy csomagban, és mire odaértünk már nem volt. egy darab se. padig nagyon szerettünk volna, mert olyan giccses volt, hogy az már szép.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.10. 20:04:43

én ezért nem mozdulok rá semilyen akciós cuccra. mire megvenném, tuti hogy nincs. pedig már többször büntették milliókra az üzleteket az ilyn "akciókért"

most olvastam egy cikket gasztrotémában. a magyar étterem helyzetről. akit érdekel...
www.nol.hu/cikk/477140/

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.10. 20:09:10

Szia, Jé! Én szörnyen rutinos voltam (inkább paranoiás), és még tegnap este felhívtam az áruházat zárás előtt, hogy a másnap kezdődő akció termékei egyáltalán megérkeztek-e, mert úgy kérek meg valakit, hogy vigyen el, és nem szeretnék potyára menni. Ekkor megtudtam, hogy az említett polcból jött 4 db, de ebből egyet nem adhatnak el, mert az a bemutató példány. Kinéztem egy jópofa padot is, ami inkább láda, de fonott, van egy ülőpárna a tetején, és két fiókja, na, abból csak egy eladó példány van (a másik marad:)), a többkosaras komódszerűség (szintén rattan), na, az már elfogyott! Ezt nevezik országos akciónak. Azt mondták, menjek oda nyitásra, akkor van esélyem. Codálatosz. Így sikerült megkaparintanom a 3 könyvespolcot. Holnap elleszek vele, míg megpróbálom összeszerelni a fájós kezemmel...:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.10. 20:27:17

csak azt nem értem, minek nekik egy bemutató darab, ha nem tudnak adni belőle??:))

2008.01.10. 20:29:52

hogy lásd, mit nem vehetsz meg.

Nadine, mitől fáj a kezed?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.10. 20:33:44

Jé, a novemberi-decemberi dobozolástól. Azért tartok januárban "pihenőt". Muszáj, hogy meggyógyuljon, mert így nem tudok csiszolni, festeni stb.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.10. 20:34:26

Toma, jó ez a cikk, sok igazság van benne. A karikatúra is:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.10. 20:55:02

Kint van az ajtón a tábla, hogy ma szigorúan tilos beszélgetni? Vagy mindenki elutazott Balira?

Hát, akkor megyek fürdeni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.10. 21:12:06

Most vagy mindenki Barátok köztözik, vagy büdös vagyok. De az meg nem lehet, most tettem magam tisztába.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.10. 21:14:55

Na jó, én elfáradtam... Ha holnap nem jelentkeznék, akkor vagy rám dőlt a szekrény, vagy nem sikerült a villanyszerelés. Rátok hagyom a posztjaim.

muskotály küvé 2008.01.10. 21:24:07

Toma,

Akkor tényleg sok volt a liszt... Pedig szintvonalas üvegedényben próbáltam vízszintesre beállítani. Kb. 6-8 cm vastag, vízszintes, hólyagos valami lett. Most kezdődött a plusz egy óra, aztán be a sütőbe, holnap megírom, milyen lett.
Kínai bárdot én egy boltban láttam: Pesten a Rákóczi téri csarnokban van egy kínai élelmiszerbolt (asszem a chew.hu-n olvastam róla), nagyon jó a választék ázsiai kajában - de a bárd 8-9 eFt volt, így ismeretleneül nem vágtam bele (ill. vele, hogy kínrímeljek).
A hagymánál ismertetett vizes módszert egyébként egy síelés alkalmával mutatta egy ismerős, aki a paprikás krumpliba vagy tíz fej hagymát belevágott (szörnyű is lett, rengeteg savat csinált, rengeteg sört meg kellett rá inni, szerencsére Csehországban voltunk), és nem értettem, miért nem válaszol, ha hozzászólok.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.10. 21:50:30

küvé
én is egy üvegcsészével mérem, mert nekem sincs profi cup-om, csak az észt osztom:)) (de azért beszerzem egyszer)
kiváncsi vagyok a kenyérre:))

fullmoon 2008.01.10. 22:36:49

...istenien néz ki,hát még ha meg is tudnám kostólni...:))

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.01.11. 00:25:21

fokhagymát szeretem, vámpírt nem, glittereket sem. Ha eltűnnek hamarosan akkor visszatérek hamarosan.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 07:39:57

Jó reggelt. A szekrényszerelő brigádot még nem nevezném munkakésznek. Jaj.
Spájdi, a kvt értettem, a másikat nem. Házipénztárt? Hypót?

spájdernecc 2008.01.11. 07:41:56

Házi Pálinkát
reggel van, vagy mia szösz :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 07:54:41

Jaaa... Meghalnék, ha egyszer reggel pálinkáznom kéne:)))

spájdernecc 2008.01.11. 07:55:36

viszont remek dopping mindenféle fizikai tevékenységet végző segéderőnek :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 08:00:07

Megnézném, mit alkotnék bepálinkázva, mint szekrény-összeállító brigád...:)

tistedur 2008.01.11. 08:26:05

Nadine!
valami érdekeset..:)
jó reggelt,jó kávézást :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 08:39:04

Elkezdek szerelni. Sütne nekem addig valaki egy szerény tonnácska bundás kenyeret?

tistedur 2008.01.11. 08:40:15

ha valaki nekiáll a budáskenyérnek,akkor én is kérek :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 09:01:21

B..meg. Tévedés volt abból kiindulni, hogy ha egy falapnak csak az egyik oldalát lakkozták, akkor az a külső, ami látszik...

cyan 2008.01.11. 09:08:18

reggelit!
kv-t!
hp nem kell, ma még vezetek. holnap hajnalban megy vissza lányom, brühühüüüüüüü

cyan 2008.01.11. 10:05:10

naaaaaaaa, ma se lesz komment itten? be vagytok havazva? vagy jegezve? vagy ködözve? vagy mi van már a kifőzdével??????????

tistedur 2008.01.11. 10:09:58

munka,munka,munka, :(

cyan 2008.01.11. 10:23:43

legalább valami életjel :))

muskotály küvé 2008.01.11. 11:49:16

Egy gyors köszönésre beugrok: sziasztok.
Toma,
Jó lett a kenyér. Mivel szerintem sűrűbb volt, mint kellett volna, ezért kicsit kevesebb ideig is elég lett volna sütni, kicsit vastag lett a héja, de összességében tényleg jó, és egyszerűen elkészíthető.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 13:23:49

Lehet, hogy N.Zoli már összeverbuválta szinte az egész csapatot, és mindenki tiplizik Angliába...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.11. 14:10:35

jó reggelt!

nadine
ha egy kis pálesszal inditanál, valami olyasmit sikerülne kihozni a szekrényből, amire a gyártók biztos nem gondoltak volna a szegényes fantáziájukkal:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 14:17:24

Szia, Toma!:)

Ne is mondd... Az elsőt négyszer kellett be-ki csavarozgatnom, mire megértettem, hogy minek merre kell néznie. De az már teljesen kész, a második már sokkal gyorsabban megy, mert nem kell agyalni, viszont már mindenem fáj. De juszt is ügyes leszek, és profin megcsinálom. Punktum.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.11. 14:44:35

hogY én hogy utálom a lapraszerelt cuccokat.

látom ma sem tolonganak a népek a kifőzdében.

tistedur 2008.01.11. 14:55:27

az ebédemet fél egykor hoztam el..fél kettőkor még nem jutottam hozzá..:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 15:29:18

Szegény Tist...! Én az ájuláshatáron gyorsan sütöttem egy kis bundikenyeret az utsó három tojásból. Most viszont már a második szekrény is kész.

Toma, ha ezeket nem lapraszerelten veszem, akkor haza is kellett volna szállíttatni. Így meg befértek egy barátnőm kisautójába. Mondjuk, egy kompakt szerelő jöhetett volna lapraszerelve:)
De még semmi üzemi baleset nem történt (ujj-kalapácsolás, szekrényborulás stb.), úgyhogy egész jól megy a dolog.

tistedur 2008.01.11. 15:44:11

Nadine!
:DD ilyenkor mindig eszembe jut,amikor a barátnőmnél szereltünk ösze könyvespolcot..

spájdernecc 2008.01.11. 16:00:48

lego
csak egy kicsit egyszerűbb
a tizenötödik
de addig szíííívás és köpködás :))

homár molla 2008.01.11. 16:12:03

ööö... kommentelési lehetőség híján itt fejezném ki teljes döbbenetemet a nadinevilaga.blogspot.com-on látottak miatt. leesett az állam. ezt hogy nem láttam eddig?
már azt is tudom, mit szeretnék, ha eljön az ideje, jelentkezem.
Nádiné egy zseni.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.11. 16:28:44

tényleg! már én is akartam kérdezni, hogy úgy pihensz, hogy letiltottad a kommentlehetőséget a blogodon?:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 16:57:33

Tényleg??? Nahááát! Szórakozott professzor módján nyomom... Hehe... Nem direkt. Na, majd mindjárt orvosoljuk a problémát.

Kedves Homár Molla, első soraid alapján azt hittem, valami botrányos dologra bukkantál, de aztán a "zseni" szó megnyugtatott:DDDD

spájdernecc 2008.01.11. 17:01:31

basszus, ez az év leghosszabb hétfője...
és még mindig nincs vége :(

cyan 2008.01.11. 17:03:44

hétfő? de ma péntek van :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 17:05:12

Toma, nem értem a jelenséget (nem lehet kommentelni nálam). Ugyanis én mindig engedélyezem, ezt nem is szoktam módosítani (most sem tettem). Megnéztem egyenként a bejegyzéseket, mindegyiknél engedélyezve van. A beállításoknál is. Nem értem.

Nem lehet, hogy az zavarja meg a rendszert, hogy az összes bejegyzés 2007-re van datálva?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 17:05:56

Most kapcsolok: ki az a Homár Molla???:))

spájdernecc 2008.01.11. 17:20:30

Molla egy ősrégi kommenter a homáron, itt-ott subbán, Wérluknál, comment-en...
meg mindenhol

spájdernecc 2008.01.11. 17:25:07

megjegyzem, most próbáltam a Nadine megjegyzést
sikertelenül
azt hiszem

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 17:28:52

Kösz az infót, Spájdi, ismerős a neve, csak nem tudtam, honnan.

Figyi: kommentablak van?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 17:30:51

Nem tudom, mi lehet a baj. Most úgy mentem rá a blogomra, mint egy egyszerű látogató. Névtelenül kommenteltem, el is ment, meg is jelent.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.11. 17:40:33

a komment ablakot mutatja, de üresen. nézd meg a beállításokban hogy engedélyezve van-e mindenkinek a komment

tistedur 2008.01.11. 17:45:47

Nadine besztrájkolt :)

homár molla 2008.01.11. 17:59:54

báze, leősrégiztek :)

spájdernecc 2008.01.11. 18:02:02

nyugi, dícséretnek szántam :)

spájdernecc 2008.01.11. 18:07:33

na, névtelenül engem is beengedett
éljen az illegalitás :))

spájdernecc 2008.01.11. 18:38:10

ne erőköggyön!
leltár van, meg ciánozás...
/ nem a fösték, a méreg /

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 18:40:24

Toma, mint említettem, egyenként is megnéztem a bejegyzéseket, hogy nincs-e véletlenül letiltva a kommentezés, de nincs.
Mindjárt kipróbálom, mi történik, ha átdátumozok mindent 2008-ra.

cyan 2008.01.11. 18:43:54

nekem bele vagyok lépve, működik. magyarul meg nem tok írni :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 18:52:49

Most nézze meg, legyen kedves, akinek eddig nem vagy csak névtelenül sikerült belépni! Köszi:)

Wolf 2008.01.11. 18:54:34

Hasonló receptet kb. egy hete olvastam Gránátalmánál! El is készítettem, nagyon finom lett.Azóta a kedvencem.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.11. 19:02:15

wolf
megnéztem gránátalmát,és tényleg:))) ebből is látszik milyen jó kis kaja. többünknek is eszébe jutott:))

nadine
vagy megjavítotad vagy megjavult, de lehet komelni nálad:)))

spájdernecc 2008.01.11. 19:02:19

engem meg nem
diszrimináció
itten kirekesztik az ízeltlábúakat!

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.11. 19:03:03

na, azért tájékoztatom kifőzdés szeretteimet, hogy

1. két napig gőz kieresztést folytattam subbbán, mert inkább ott, mint itt. nem voltam kifőzdeképes:))

2. rohadt migrénem volt ma, olyan rohamosféle, némi görcsoldó-fájdalomcsillapító koktéllal - de már jobban vagyok.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 19:09:52

Szia, Svati! Csodálkoztam is, hogy eltűntél, azt hittem, nekiálltál pakolni.

Spájdi, nem tudom, mi lehet az oka e jelenségnek.
Arra tippelek, hogy a blog önhatalmúlag archívnak tekinti a 2007-es "posztokat", és úgy érzi, ahhoz már ne szóljon hozzá senki... De hogy pont Téged miért közösít ki...? Érthetetlen.

Szervusz, Wolf. Honnan találtál ide hozzánk? Azt hittem, megint kituszkoltak bennünket a címlapra, de nem.

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.11. 19:32:33

spájdi
kellett na.
most itt ezekkel a drága emberekkel?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.11. 19:57:19

svati :DDD

nadine
az itt megjelent "gasztro" cimkével ellátott cikkek, automatikusan megjelennek a blogasztro nevü gyüjtőblogban, aminek elég nagy látogatottsága van.
gasztro.blog.hu/ tedd a kedvencekbe, mert jó posztok vanak benne:)) valószínű wolf is innen talált ránk

tistedur 2008.01.11. 20:01:05

svati!
bírjukmia gyűrődést..:DD végre vacsorázom.:)

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.11. 20:06:19

EStét! bssza meg, ki az a vesztes, aki holnap dolgozni megy? és nem tudja minek? hát én((((
gyerek msn-je bekapcsolva maradt, sorra jelentkeznek be hozzá az arcok, ezek alapján már nem csodálkozom, hogy az iskola rémének nevezik, pedig egy földre szállt ajándék.:)

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.11. 20:06:50

tiste
ettől az ámokfutástól megkíméllek benneteket.
jobb így:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 20:15:41

Köszi, Toma. Megnéztem magamtól is, de ha "csak úgy" ráklikkelek a blog.hu-n a gasztro címkére, akkor kb. ötven gasztroblog jön ki, és a Kifőzde még a második oldal találatai közt sem volt ott...

Svati, mi húzott fel ennyire? Mármint a subbán.

Szia, Marisell!:) Te mondtad, hogy nemsokára alig lesz meló, használd ki, amíg van:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.11. 20:22:49

a blogasztrot lelkes gasztromán bloggerek csinálják.
nem sokkal az indulásunk után jelentkezett egy kommnetben nemisbéka, hogy be teheti e a gasztro cikkeinket hozzájuk. és én igent mondtam. minden nap összegyüjtik a szerintük legjobb posztokat és betesznek egy részt a posztból amiről elnavigálhatunk a poszt blogjára. nem csak bloghus hanem, blogspotos, blogteres, és freeblogos posztokat is betesznek.

cyan 2008.01.11. 20:26:31

hűűűű, a stanglimat is betették? :))))

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.11. 20:27:23

engem nem a subbán húztak fel.
az életem húzott fel:))
ott eresztettem ki a hülyeséget, az agybajt, stb.
releváns anyázás....tudod:))

tistedur 2008.01.11. 20:29:33

svati!
inkább mint a gyomorfekély..:DD

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.11. 20:34:24

cyan
igen:)) meg beni barija is fent volt.

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.11. 20:35:41

vagy infarktus. közeliben voltam:(((

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.11. 20:35:58

csokis kekszet sütök. az első eresztés már kész, és rögtön be is faltam egyet még forrón:)))

cyan 2008.01.11. 20:41:08

híres lettem!!! :DDDD
vigyázz a nyelvedre Toma!

Benikuty 2008.01.11. 20:58:34

Tessék mondani,nyitva a kifőzde?:)
Csak azé kérdem, mert két napja úgy rámbaszódott az ajtó,hogy az orrom még mindig vérzik:(

Benikuty 2008.01.11. 21:14:09

Ah, semmi, csak a klimax:)
Aki meg rámvágta,az reménytelen. Pont ezért szeretjük. A kis dögöt:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 21:21:54

Én már megint nem értek semmit. Biztos beleszögeltem az agyamat is a harmadik könyvespolcba. Ki vágott rád milyen ajtót, Beni?

cyan 2008.01.11. 21:26:33

nyugi, én se. ÍJ

tistedur 2008.01.11. 21:27:26

Beni!
nem vagy te kissé túlérzékeny néha?! vagy csak a változó kor teszi ezt,kedves Beni..:D

Benikuty 2008.01.11. 21:28:16

Nadine, természetesen képletesen, egyik múlhatatlanul szeretett blogtársunk. Én vagyok hugyosmanci klimaxos:) Meg Ikrek:(

Benikuty 2008.01.11. 21:31:22

Tisti,de. De hagy legyen már ez az én luxusom. Másé, meg más.:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 21:37:01

Sejtettem, hogy képletesen, de akkor is lemaradtam a szituról. Nem először...:)

cyan 2008.01.11. 21:43:14

Beni, akkor egyezzünk meg itt a kifőzdében, a kifőzdésekkel:
neked jogod van megsértődni minden apróságon, mi viszont nem fogunk zaklatni, ki, mikor, hol, mivel sértett meg :PPPPP

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.11. 21:43:34

ha ez nekem szólt Beni, akkor tényleg rád vágom.

cyan 2008.01.11. 21:45:38

szammovááááááááááááááááár :DDDDDDDDDDDDDD

tistedur 2008.01.11. 21:46:30

én mára távozom..további szép estét :)

cyan 2008.01.11. 21:47:54

én maradok hajnal 4-ig :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 21:51:08

Márkus is fantasztikus! Megnéztem volna az ő előadásában az Őrült nők ketrecét:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 21:52:39

Te jó ég, Cyan, akkor indultok a reptérre?

cyan 2008.01.11. 21:56:41

aha, de apja is jön, ő vezet és az ő kocsijával megyünk, alhatok a reptérig :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 21:57:47

Hú, azért hajnalok hajnalán autókázni, repterezni, búcsúzkodni... Nem irigyellek. De aztán majd megint olvassa a blogod, és MSN-eztek ezerrel, ne kenődj el!

cyan 2008.01.11. 22:08:27

még be se csomagolt :D
ma akartam terepre menni a blogomhoz, de jött a villanyszerelő, és a karácsonyi ajándékokat felszerelte a fürdőbe, konyhába, fiam szobájába (lámpák)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 22:09:54

Na, ilyenem nekem is van, és én sem tudom felszerelni. Még egy-két mennyezeti lámpát is kellene vennem, de nem kapkodok, úgysem tudom bekötni:)

cyan 2008.01.11. 22:20:47

nem véletlen, h szakemberre bíztam :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 22:25:33

Én is hívnék szerelőt, de kettő darab lámpáért megnézhetném milyen kiszállási díjat számolna fel, ha egyáltalán kijönne. Még gyűjtöm egy kicsit a felszerelni való cuccokat.

cyan 2008.01.11. 22:27:42

mázlim volt. a sarki kisbolt tulaja maszekol egy villanyásznál, ő jött, mm a boltos, lámpánként kért 500 jó magyar forintot. 5 db lámpa =2500ft. jó hely ez a falu :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.11. 22:33:25

Tényleg az, és még szép is.
Na, én elköszönök, megyek tévézni egy kicsit (sztem öt percig leszek még ébren). Úgy sajog minden porcikám, mintha egész nap kaszáltam volna. Hiába, ez a brigád nem a húsz évvel ezelőtti:))

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.11. 23:50:58

bsza meg. most kerestem meg a barátnőmnek.
maybach...:)))
olvassátok. régi szép idők:))
comment.blog.hu/2007/02/07/tisza_kata_ujra_musort_vezet

tistedur 2008.01.12. 08:12:01

jó reggelt,jó kávézást :)

fullmoon 2008.01.12. 08:22:06

...jó ébredést,mingyá kész a a mikrós KV,aztán reggeli,és irány a vásárlás...,nincs kaja alapanyag az ebédhez...,úgyhogy kénytelen vagyok elcaplatni...:( :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.12. 08:29:55

Én is mindjárt nyakamba veszem a várost, hasonló céllal.

tistedur 2008.01.12. 08:32:29

én meg mehetek dolgozni..:( és csak utána jön a vásárlás..:(

maybach 2008.01.12. 08:44:07

Jó reggelt!
Én meg kidolgoztam magam a héten rendesen.
Szóval hétvégén már csak lazán itthon. Megállás nélkül.
Svati!
Nosztalgia?
Az írás valóban megmarad.

Benikuty 2008.01.12. 09:37:42

Jó reggelt!
Piac, pék abszolválva!
Délelőtt megcsinálom a kínai tésztát, és fotózok. Minden reményem szerint poszt lesz belőle:)

Pálesz valakinek?:))

tistedur 2008.01.12. 10:08:45

alkoholista bagázs..:)

spájdernecc 2008.01.12. 10:10:51

ugyan Tisti :)
Hidegindító, hogy gördülékeny legyen a napi robot...

sarasvati 2008.01.12. 10:26:07

reggeltet!

Maybach
tegnap sírósan röhögtem rajta és közben kiesett az egyik lencse a szememből.
jó volt olvasni.

Benikuty 2008.01.12. 10:57:24

Mi ez a tolongás Édeskéim?:)

Ma jeles napra virradt itten.
Nősül egyik cimborám, 63 évesen elvesz egy pont negyven igen csinos lányt. Őszintén irigylem, mert nekem sokkal kevesebb is mázsás súly. Amit nem, az a viagra számlája:)
Száz fős lagzi, cigányzene, nagykanál:)) Talán exek is hivatalosak?

Kínai kész, konyhában már hibázni megint nem, írok akiknek kell.

Szép napot mindenkinek!:)

cyan 2008.01.12. 11:02:20

reggelit!
úgy érzem magam, mint akit ledaráltak és kidobtak a szemétdombra. aludtam vagy 3 órát.

tistedur 2008.01.12. 11:12:04

cyan!
tessék gyorsan visszaaludni :)

cyan 2008.01.12. 11:26:25

magamtól ébredtem. különben is süt a nap, mennem kéne képeket készíteni a posztjaimhoz :)

Benikuty 2008.01.12. 12:26:51

Cyan, lánykád el?:(
Fullmoon, mit Te főzni:)
Mi bezabi a kínaiból, de én még toltam némi kóbit, biztos ami biztos.
Ki tudja mit nyomnak a lagziban a Koronában?:) Vannak ottani fosika tapasztalásaim:(

N.Zoli 2008.01.12. 12:48:06

Sziasztok
Megkaptam a végkielégítésem, még kilenc nap a becsapódásig...

cyan
Majd a társasjáték posztot még akarom csinálni, csak szükségem lenne a szkennelt dolgokra.

Benikuty 2008.01.12. 13:08:22

N.Zoli, bízom benne, hogy az a becsapódás leszállás lesz:)
Én most bebújok kuty mellé, régen volt a reggel.

N.Zoli 2008.01.12. 13:11:35

Ma eladtam a tévémet is, arra sem lesz már szükségem, viszont jól jön a lóvé.

Nálam csontleves cérnametélttel
meg petrezselymes krumpli pulykaemlővel, csemuborral.
Kaptam még egy rahedli kajautalványt, étteremből hozatom a kajámat indulásomig és még utána is marad:)

Így mulat egy munkanélküli.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.12. 13:33:06

Zoli, már többször is pont ezzel kapcsolatban akartam kérdezni: vár kint valamilyen fix munka, vagy csak kimész szerencsét próbálni?

N.Zoli 2008.01.12. 14:14:20

teljesen fix munka nem vár, de ígéretet kaptam Hotelben, valószínű konyhai kisegítőként alkalmazásra, mellette másodállásban pedig tudok segíteni egy burkoló vállalkozó haveromnak. De ha semmi nem lesz, akkor is segíthetek neki, de ez csak részmunka. Mindenki így kezdi és még ez is jobb, mint bohócruhában szórólapozni. Ha mégsem jönne be semmi, akkor jöna B-terv. Walesben kapásból három munka közül is választhatok. Itt is mosogatás, gyári munka és a harmadikra nem emlékszem. A bérezés hasonló lenne, mint londonban, de kicsit olcsóbb szállással. Itt csak addig maradnék még össze nem szedem magam és utána mennék vissza Londonba. Ha lesz rá módom és csiszolódok a nyelvtudásom, akkor szeretnék szociológiát tanulni, de ez még nagyon távoli terv. Szerencsére van pár ember, akire számíthatok és akik segítenek, amiben csak tudnak.

N.Zoli 2008.01.12. 14:15:45

Amúgy meg szerencsét próbálok.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.12. 14:19:35

Minap is volt ezzel kapcsolatban a tévében egy hírecske az Aktívban. Ott is szerencsepróbáló fiatalok beszéltek, hasonló munkalehetőségekkel kapcsolatban.
Végül is, ha arról az oldalról közelíted meg, hogy nyelvet tanulni és világot látni mész, akkor mindenképpen nyereséges lesz az út. Akár ott kamatoztatod tovább a tapasztalataid, akár itthon. Szorítok.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.12. 14:22:14

jó reggelt!

beni
egy kis kínait nekem is küldhetnél fénypostával:)) ...na mindegy sütök egy kis pizzát magamnak.
lagziba meg úgy kell menni, hogy a zsebeket ki kell bélelni nylozacsival:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.12. 14:25:18

zoli
wales, sokkal szebb, viszont senkit sem lehet megérteni:)) már ha walesiül beszél.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.12. 14:32:22

Szia, Toma. Kiolvastuk a haikus könyvet? Nem szemrehányásból kérdezem, én is meglehetősen elfoglalt vagyok, csak kíváncsiságból.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.12. 14:43:38

lehet átfáradni, a másik terem kinyitott.

Benikuty 2008.01.12. 14:54:24

N.Zoli, jánoshalmai komám két lánya Sheffieldben.
Nagyobbnak még én adtam pénzt repülőre hat éve. Azóta fotós szakiskolát végzett, és szakképesítést otthon ápolásból, s egy ilyen szolgálat jól fizetett és megbecsült munkása. Előtte négy évet töltött egy volt diplomata nőnél, aki a királynő szolgálatában Indiában rokkant meg. Ő sokat segített a lánynak.
Itthon Jánoshalmán az volt a perspektíva, hogy a sarki kisbolt tulaja, ahol dolgozott, mikor dugja meg a raktárban. Gyalázat!!
A kicsit nem vették fel a POTE-re, szeptemberben ment ki nyelvet tanulni, amint meglesz a hat hónap munkaviszonya abban a spanyol étteremben ahol most segéd, beiskolázzák szakács suliba. Ügyes a lelkem, itthon is szeretett főzni.

Már csak az itthoni dolgokról kéne valami jót írni:(
süti beállítások módosítása