„Ami van a hűtőben”,
avagy zöldséges-kecskesajtos lasagne
Mint a cím is mutatja, ez az étel a hűtőben fellelt maradékokból készül. Időnként átvizsgálom a hűtőmet és a kamrámat, hogy minek jár le hamarosan a szavatossága, vagy töltött három-négy hónapnál többet a fagyasztóban, majd ezeket megpróbálom étellé átalakítani. Jelen esetben egy vákuumcsomagolású lasagnetésztát és a fagyasztóban egy zacsi franciasaláta-zöldségkeveréket (Iglo) találtam. Volt még egy kisebb darab francia kecskesajt, meg hát ami alapból van általában a háznál, tej, vaj, tojás, miegymás. Fejben rögtön össze is raktam egy vega lasagnét.
Amiket találtam:
- 1 csomag „friss” lasagnetészta (500 g)
- 1 csomag zöldségkeverék (500 g)
- 10-15 dkg kecskesajt
- 5 dkg vaj
- 2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg scamorza vagy pizzamozzarella
- 5 dkg parmezán vagy grana padano
- friss bazsalikomlevél
- só, bors, tárkony, olívaolaj
A besamelhez:
- 5-6 dl tej
- fél fej hagyma
- 1-1 evőkanál liszt és vaj
- 4 szegfűszeg
- 1 tojássárgája
- 1 marék parmezán frissen reszelve
Előkészületek:
Először is elkészítem a besamelmártást. A hagymát durva kockákra vágom, a kecskesajtot vékony karikákra szeletelem, a fokhagymát felaprítom. A parmezánt és a scamorzát lereszelem.
Elkészítés:
A vajon és egy kis olívaolajon a hagymát és a fokhagymát megdinsztelem. Sózom, borsozom, és egy nagyobb csipetnyi szárított tárkonyt szórok rá, majd hozzáadom a zöldségkeveréket és párolni kezdem. Amikor a zöldségek megpuhultak, félreteszem.
Fogok egy mélyebb tepsit, egy kis olívaolajjal meglocsolom, ezután egy kevés besamelt teszek bele, és erre fektetem az első réteg tésztalapot. A tésztarétegre egy adag zöldséget rakok, és egyenletesen elosztom. Meglocsolom egy adag besamellel, szórok rá egy kevés sajtot, és újabb réteg tésztát fektetek rá. A harmadik rétegre pluszban ráfektetem a kecskesajtkarikákat, és a hűtőben eközben talált grillezett paprikacsíkokat (vagy bármi mást, ami illik hozzá). Egy kevés bazsalikomlevelet tépkedek rá, és ezt is befedem a besamel- és sajtréteggel, majd jöhetnek a tésztalapok. Az utolsó réteg tésztára már nem teszek zöldséget, hanem ráöntöm a maradék besamelmártást, befedem a reszelt sajttal, meghintem egy kevés olívaolajjal és frissen őrölt borssal. Ezután a 180-200 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 30-35 perc alatt készre sütöm.
Fogok egy mélyebb tepsit, egy kis olívaolajjal meglocsolom, ezután egy kevés besamelt teszek bele, és erre fektetem az első réteg tésztalapot. A tésztarétegre egy adag zöldséget rakok, és egyenletesen elosztom. Meglocsolom egy adag besamellel, szórok rá egy kevés sajtot, és újabb réteg tésztát fektetek rá. A harmadik rétegre pluszban ráfektetem a kecskesajtkarikákat, és a hűtőben eközben talált grillezett paprikacsíkokat (vagy bármi mást, ami illik hozzá). Egy kevés bazsalikomlevelet tépkedek rá, és ezt is befedem a besamel- és sajtréteggel, majd jöhetnek a tésztalapok. Az utolsó réteg tésztára már nem teszek zöldséget, hanem ráöntöm a maradék besamelmártást, befedem a reszelt sajttal, meghintem egy kevés olívaolajjal és frissen őrölt borssal. Ezután a 180-200 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 30-35 perc alatt készre sütöm.
Tippek, trükkök, tálalás:
A lasagnéban az a jó, hogy másnap, felmelegítve ugyanolyan jó, ha nem jobb, mint frissen. Ráadásul a fagyasztást is bírja. Én mindig többet sütök, mint ami elfogy, és a maradékot adagokra osztva, eldobható alumíniumtálcában a fagyasztóba teszem. Lustább napjaimon csak előveszem, úgy, ahogy van, bevágom a sütőbe fél órára, és kész is.
Bármilyen – fagyasztott vagy friss – zöldségkeverékből elkészíthető ez a lasagne. Két dolgot érdemes betartani: tárkonyt mindig használjunk (ez a fűszer valahogy magasabb szintre helyezi a párolt zöldséget), és a középső rétegben valamilyen karakteres ízű alapanyag (kecskesajt, grillezett zöldség, feta stb.) is legyen.
Az „ami van a hűtőben”-lasagne nagyon finom kis étel. A tárkonnyal feldobott, édeskés zöldségek a markáns kecskesajttal és parmezánnal igazán harmonikus ízzé állnak össze. Ehhez párosul egy belül selymes-krémes állag, kívül pedig a rásült sajttól ropogós kéreg.
Egy palack sauvignon blanc-t bontsunk mellé, nem bánjuk meg.
Benikuty 2008.01.17. 06:37:51
Toma, ez istenien néz ki! Meg biztos jó is. Inkább ezt tömném most, mint a reggeli gyóószereket:)
fullmoon 2008.01.17. 07:33:15
........de csak ebédre! Most viszont még csak jóreggelt kívánok!:)
spájdernecc 2008.01.17. 07:46:10
anélkül csak desszert :))
Pálcika 2008.01.17. 08:04:11
mér túl vagyok a kávén,tehát nem tudom most elolvasni,majd este(mostanában alig van időm),elrohantam dolgozni:(((
aki napközben itt lesz azt irigylem(még a betegeket is)!!!!
tistedur 2008.01.17. 08:07:55
maybach 2008.01.17. 08:38:03
Toma!
Már a spenótos is nagy siker volt.Többször.
Nemsokára ezzel villogok majd. Köszönöm.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 09:07:26
Amúgy azon gondolkodom, hogy ettem-e már életemben kecskesajtot... Sztem nem, visszatartott a 4000 Ft/kg-os ár, amennyiért szoktam látni. A parmezán "illatával" meg bármilyen konyhától távol lehet engem tartani. Biztos finom, csak nem jutok el a megkóstolásig. De gondolom, a feta sajt vagy egy Anikó jellegű sajt sem tenné élvezhetetlenné ezt a lasagnét.
Pláne, hogy úgy hívják, ahogy:))
cyan 2008.01.17. 09:58:08
a mélyhűtőmben csak hús van (disznóvágás), így ez a kaja ma ugrott :D
muskotály küvé 2008.01.17. 10:07:06
Mostanában annyi dolgom van, alig van időm benézni, de most érdemes volt...
Nálunk a válogatós gyerekek miatt a lasagne eddig csak a hagyományos, darált húsos, reszelt répa + cukkini belecsempészve volt. Egyszer kevés volt a tészta, ezért csináltam kézi kiegészítést - azóta viszont legtöbbször csak olyat használok, óriási a különbség, érdemes kipróbálni (3 tojás + 30 dkg liszt összegyúrva, kinyújtva, dobozoslasagnetészta-méretűre felvágva).
Nadine,
Én pont karácsony előtt vettem a Fehérvári úti piacon kecske-camambert sajtot, állat volt. Előtte a Beni hozott valahonnan az Alföldről kisüzemi kecskesajtot, az még állatabb volt, nekem eddig talán a legjobb magyar sajt.
Toma,
Ma készül a Kenyér II., 48 dkg liszttel...
muskotály küvé 2008.01.17. 10:11:56
tistedur 2008.01.17. 10:37:31
a kecskesajtot érdemes kipróbálni..:)
spájdernecc 2008.01.17. 11:07:20
ha lehet, egyenesen a gyártónál:)
N.Zoli 2008.01.17. 11:38:39
Önfényezés:
Fönt van az interjú
beol.hu/index.php?apps=cikk&cikk=115151
Benikuty 2008.01.17. 12:22:05
A karakteres olasz sajtokat sokan nem szeretik, nem csak áruk miatt...Nálunk rajtam kívül senki , pont mint a brinzát.
Annak a bizonyos kecske sajtnak a lelőhelyét kiásom, aztán megírom. Olgi biztos küld postán is. Eszméletlen jó, egyetértünk, Küvé:)
Benikuty 2008.01.17. 12:34:15
Rendek Ökogazdaság
Rendek Olga tel: 20/386 25 22
3500.-/kg.
Postán is küld, fizetés utólag rózsaszín csekken-becsületből.
További információ: www.biotanya.hu
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 12:35:47
Benikuty 2008.01.17. 12:42:23
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 12:46:01
Benikuty 2008.01.17. 12:56:34
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 13:01:38
spájdernecc 2008.01.17. 13:06:26
helyes
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 13:07:35
spájdernecc 2008.01.17. 13:10:07
nem minden ám a távkukker :)
Benikuty 2008.01.17. 13:21:10
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.17. 13:21:32
Ja és szép napot mindenkinek.
Nadine, hallottál már a kérjetek és megadatik mondatról.persze hinni kell benne, és nem úgy műkszik, mint az mzperx-es távküldés.
én mindenesetre úgy döntöttem kiélem a nyomorúság minden pillanatát.ha már csak ez maradt:(((((
jóvanna!azért nem kell leizélni:)szidni vagy mi.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 13:22:42
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.17. 13:27:33
spájdernecc 2008.01.17. 13:33:42
bár a helyi svábok egyik monása szerint, ha már kérni kell, kérj akkorát, hogy az Öregisten is belerokkanjon!
persze ez echte swabishul jobban hangzik....
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.17. 13:36:23
maybach 2008.01.17. 13:59:29
Könnyen lehet, hogy igazad van az új prototípust illetően.
Tegnap mondták a rádióban, hogy egy egy tonnás egér csontvázát találták meg.
És hova lett?
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.17. 14:23:01
a kecsketej a föld legundurirtóbb folyadéka. aki azt megissza, az bármire képes. viszont a kecskesajt a legfinobb sajtok közés tartozik. ezt a paradoxont nem is értem.
aki kóstolta, és nem ízlett nenki, azt valószínű nem lehet meggyőzni. a lényeg, hogy valami karakteres íz legyen a zöldségek mellet. mindenki a saját ízlésének megfelelőt válassza.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.17. 14:24:10
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 14:26:10
Toma, értjük. A "legundurirtóbb" azt jelenti, hogy olyan undorító, hogy ki is irtod vele magad egyből.
maybach 2008.01.17. 15:08:08
Ja, azt sem lehet pénzzel.
Mert nincs annyi.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 15:14:13
muskotály küvé 2008.01.17. 15:22:40
Egyébként én is lasagne-t ebédeltem, méghozzá vadhúsost. Ha Pesten a Budafoki úton jártok, a BP Hőerőművel szemben van egy Gold nevű fitnessterem, annak a kajáldájában történt. 1100 Ft-ért nagyon jókat lehet enni (a bűvös szakács blogon is írtak róla, én is onnan tudom). Remélem, sem megszűnni, sem árat emelni nem fognak, mindkettőt megérteném, de nagyon sajnálnám...
maybach 2008.01.17. 15:29:06
Igen.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 15:32:49
cyan 2008.01.17. 15:37:59
most pedig nekigyűrkőzök a posztnak, a holnapinak....
tistedur 2008.01.17. 16:18:07
cyan 2008.01.17. 16:26:42
Benikuty 2008.01.17. 16:47:38
Benikuty 2008.01.17. 16:54:02
cyan 2008.01.17. 17:23:42
spájdernecc 2008.01.17. 17:25:58
én a repkényes-vadszőlős öreg kőkerítéseket csípem :))
Benikuty 2008.01.17. 17:27:26
Benikuty 2008.01.17. 17:28:50
cyan 2008.01.17. 17:29:44
spájdernecc 2008.01.17. 17:46:39
Cyan, majd még kísérletezek, de ezek az idegen blogterek nem szeretnek engem
sem Nadine-é, sem Am-é, sem a Tied...
azért megoldom ám valahogy :)
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.17. 17:47:09
Nadine a dobozolás nem fogyaszt?és jó kis prototípus lennél, de várj még vele száz évet!(parancs)
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.17. 17:48:15
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 17:49:24
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.17. 17:51:30
Jé 2008.01.17. 18:08:22
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 18:09:10
Jé 2008.01.17. 18:10:51
Benikuty 2008.01.17. 18:13:27
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 18:49:27
Jé 2008.01.17. 19:02:25
tistedur 2008.01.17. 19:05:35
sok sikert..a zöldség jó..:) főleg hússal :P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 19:05:41
tistedur 2008.01.17. 19:07:18
tényleg szépek a kerítések :)
Jé 2008.01.17. 19:11:21
a kerítések nekem is tetszenek
tistedur 2008.01.17. 19:17:48
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 19:25:03
Jé 2008.01.17. 19:28:40
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 19:31:06
Jé 2008.01.17. 19:34:56
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 19:40:11
Eszem ágában nem volt elkezdeni a dobozolást, de győzött a túlerő. Egy festődoboz volt a zsepitartó tettestársa, kénytelen voltam beadni a derekam.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.17. 19:40:40
végigültem egy aloavera termékbemutatót. kétszer majdnem bealudtam, pedig nyomtam magamba a prezentációs célra, asztalra kitetett aloeverás élénkítőteát.
beni
az bariposztod, csak aznap volt kint. az egy ajnló-blog, mindíg a legfrissebb gasztroblogokat ajánlja. ha betelt az oldal akkor frissít, és a régebbiek lekerülnek.
egyébként az oldaldobozban lévő linkajánlóban ott van "blogasztro" néven:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 19:42:28
Jé 2008.01.17. 19:42:30
Toma, te mazochista vagy??
tistedur 2008.01.17. 19:42:45
te egy gonosz doboz-összeesküvés ártatlan áldozata lettél..nehéz a te sorsod..:D
Toma!
ja,aztán majd hajnalig viribelsz a sok teától..:D
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.17. 19:47:45
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.17. 19:48:39
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 19:51:53
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 19:52:48
Jé 2008.01.17. 19:53:49
Jé 2008.01.17. 19:56:37
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 20:00:57
tistedur 2008.01.17. 20:04:58
cyan 2008.01.17. 20:10:57
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.17. 20:24:37
nadine
:DDD ecsetbemutató.
közben vidulok a fókuszon, ahol három néger óvóbácsirol volt szó. a szerkesztő nagyon polkorrekt akart lenni, és azt mondta afro-amerikaiak. a szépséghiba csak annyi, hogy ketten nigériából, a harmadik meg angliából jött:)))
Pálcika 2008.01.17. 20:25:02
Pálcika 2008.01.17. 20:28:08
Pálcika 2008.01.17. 20:30:02
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 20:38:25
Miért vagyok én folyton éhes????
Pálcika 2008.01.17. 20:54:02
Benikuty 2008.01.17. 21:00:19
Olgiék holnap vágnak mangalicát. Messze vannak, kár:(
cyan 2008.01.17. 21:04:57
Benikuty 2008.01.17. 21:05:51
Na, akkor mi a vész?:)
Benikuty 2008.01.17. 21:06:32
Na, akkor mi a vész?:)
Benikuty 2008.01.17. 21:08:21
Lehet, estére elmegy az eszem?:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 21:10:02
Másrészt, ha éhes vagyok (inkább ehetnékem van), akkor ihatok annyit, hogy a fülemen folyjon ki, akkor is a kaján jár az eszem, és minél tovább próbálom megállni, annál később eszem, ami nem jó, ugye...:))) De most legalább végeztem a kínai húsgolyókkal, elfogytak mind a kurafiak!
Pálcika 2008.01.17. 21:10:52
Pálcika 2008.01.17. 21:12:07
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 21:17:20
Benikuty 2008.01.17. 21:18:10
Benikuty 2008.01.17. 21:19:05
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 21:19:41
Benikuty 2008.01.17. 21:25:43
Pálcika 2008.01.17. 21:38:18
Beni akartam kérdezni a te kínaid gomba nélkül is működik vagy megölöm a recept lelkét?
Benikuty 2008.01.17. 21:39:10
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 21:41:33
Beni, inkább próbáld ki, milyen az antigravitáció!
Benikuty 2008.01.17. 21:56:58
A kínai feelinget ebben a kajában a zöldségek és a fekete babszósz, vagy a fermentált fekete bab jelenti.
Nem ölöd meg, röviden:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 22:10:37
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.17. 22:21:22
Benikuty 2008.01.17. 22:26:21
Bocs, félig már alszom, várom haza a Benit, ma enyém az alvázmosás:)
Amúgy, ha gombát Te nem, világ omlott volna bennem szanaszét:)
Pálci, lehet nekem megbocsi?
Nna, szerelmetes magzatom megjött, meghozta Kiscict épségben:)
Ilyenkor nagykő le, mert őkelme nagy természete miatt már midnyájunkat haraptak kutyák. Meg őt összevarrni éjszaka az állatorvosi egyetemen aranyért. Horror:(
cyan 2008.01.17. 22:26:47
elküldtem a posztot, holnap reggelre élesitsd légyszives. köszönöm!!!!!
Benikuty 2008.01.17. 22:33:25
cyan 2008.01.17. 22:46:42
segítséééééééééééééééég
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.17. 23:16:16
cyan 2008.01.17. 23:22:14
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.17. 23:24:04
spájdernecc 2008.01.18. 05:20:58
isten veled bús hétfő :)
muskotály küvé 2008.01.18. 09:44:40
spájdernecc 2008.01.18. 11:31:17
az alapító apák és anyák ki vannak gombailag képezve :))
megkeresem, hol volt róla szó...
spájdernecc 2008.01.18. 11:33:15