Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Barangoló: Primošten és Split, Horvátország

2008.01.22. 07:00

Folytatjuk a barangolást Horvátországban, és megtekintünk két várost: egy kisebbet és egy nagyobbat. Hozzátenném halkan, hogy ezek ketten nem egymás mellett fekszenek, nagyjából 60 km választja el őket. Csak azért került a beszámolóban egymás mellé, mert csak. Mert így jött össze.

Valaha Primošten egy szigeten feküdt, közel a szárazföldhöz. A török invázió idején ezt a szigetet falak védték, és egy felvonóhíd kötötte össze a túlparttal. Mikor a törökök visszavonultak, a felvonóhidat egy töltésúttal helyettesítették. A városka neve a szerb primostiti szóból származik, ami kábé azt jelenti „áthidal, átível” Vagy ilyesmi. Az egész helység egy dombra épült, amelynek a tetejére egy plébániatemplomot húztak 1458-ben (majd 1760-ban felújították). A templom körül található a helyiek temetője, de érdekes módon ettől nem rázza az embert a hideg. Valahogy természetesnek tűnik, hogy ott van.
Primošten híres a hatalmas szőlőkertjeiről. Talán kevesen tudják, de a New York-i ENSZ székházban is van egy fotó ezekről a szőlőkről. Nyaranta pedig szamárversenyeket rendeznek, ami vonzza a turistákat.

Ha már turisták, induljunk el mi is. A szigeten az út a templomig felfelé vezet, aztán pedig szépen körbe lehet sétálni a strandokig. Vigyünk magunkkal jó sok vizet, mert meleg lesz. És felfelé kell menni, mint már említettem, tehát készüljünk fel erre is. Azért ha lihegés közben szánunk időt arra, hogy nézelődjünk, szembetűnő lesz, hogy itt is, mint eddig mindenhol, micsoda tisztaság van. Mintha senkinek nem jutna eszébe, hogy eldobjon bármilyen szemetet is. Girbegurba lépcsőkön vezet fel az út, mellettük kisebb-nagyobb házacskák. Ja, és persze virágok, virágok, virágok mindenütt. Eszméletlen, a klímának köszönhetően egyszerűen burjánzik minden. Nos, ha felértünk, akkor nézzünk bátran körbe. Ugye, milyen szép a tenger? Már ezért megérte felmászni ide.




Ha elindulunk tovább, akkor kisebb sétánynak is nevezhető utcákon csoroghatunk lefelé. Szépen körbe-körbe. Mellettünk a víz a szikláknak csapódik, süt a nap, kék az ég… ki a fene is találta ki a telet?! A házak valahogy beolvadnak a környezetbe, biztosan azért, mert követ használnak kerítésnek. De lehet, hogy azért, mert itt is mindent teleültetnek növényekkel. Néha beleszaladunk egy-két helybélibe, akik a padokon ülve beszélgetnek, és barátságosan integetnek az arra tévedőknek. Aztán szépen lassan leérünk, közben láthatjuk a bátrabbakat, akik a laposabb sziklás részeken strandolnak. Nem tudom, biztos izgalmas lehet, részemről inkább a kiépített tengerpart.





Primošten központjában már a szokott kép fogad minket: kávézók, éttermek, sétány pálmafákkal és hajókikötővel. Ha még egy picit arrébb megyünk, akkor egy szépen kiépített parkot is találunk szökőkúttal, padokkal, szépen gondozott fűvel-növényekkel. Olyan hely ez, ahol az ember leül, és csak nézelődik. Nem érzi azt, hogy tovább kellene mennie, mert jó itt.




Split keletkezését sokan Diocletianushoz és a palotájához kötik, de az alapítás inkább a görögök műve. Az itt élők Aspálathos-nak hívták városukat, és kereskedelemből éltek. Az illír háborúban foglalták el a helyet a rómaiak, és eztán épült fel Diocletianus császár palotája (293-ban). Potom 3000 négyzetméteres vityilló, melynek romjait ma is meg lehet tekinteni. Természetesen ezután Split is kézről kézre járt, jöttek-mentek a hódítók: a magyarok, a velenceiek, bizánciak, franciák, aztán az osztrákok. A végleges függetlenségét 1943-ban nyerte el. 1979-ben az UNESCO a belvárost a világörökség részéve tette.


Sétánkat kezdhetjük akár itt is – mármint a palotánál –, melynek falai között található az óváros. Négy oldalról lehet bejutni: a Tengeri, az Arany-, az Ezüst- és a Vaskapun keresztül. A hatalmas alapterületű épület pincéiben feltárásokat lehet megnézni, de megmondom őszintén engem kikergetett a hideg és a penész szaga. Az előtérbe már befészkelték magukat a csetreszárusok is. Ha kimegyünk a friss levegőre, megnézhetjük a peristiliumot, ami egy oszlopokkal díszített udvar (a császár itt fogadta a vendégeit). Most egy helyes kávéházat is találunk itt, és nagyon jópofán a márványlépcsőkre piros párnákat tettek, ahol kényelmesen el lehet fogyasztani a kávét, esetleg üdítőt.

Az oszlopcsarnok mellett van a császár egykori mauzóleuma, ez ma már templomként működik. A székesegyház Split védőszentjéről kapta nevét, aki a császár uralkodása alatt halt vértanúhalált. Belül a főkapu felett két kőkoporsó van, ahova IV. Béla magyar király lányait, Katalint és Margitot helyezték végső nyugalomra. Ők a tatárok ellen menekültek, de Klis várában életüket vesztették.

Sétáljunk tovább a fényesre koptatott macskaköveken, van itt látnivaló bőven. Egy másik szép templom, a Szent Dujmó. Ez régen Jupiter szentélye volt, és gyönyörűen épen maradt. Földre dőlt oszlopok vagy oszloptalapzatok, amik azért is jók, mert az ember gyereke ráállhat, és akkor ő a szobor. Később jókat lehet rajta nevetni, ha újra megnézegetjük a fényképeket. Aztán sétálunk tovább, és nézelődünk. Az a furcsa, hogy építettek bőven házakat a rómaiak óta is, de az újak olyan szépen simulnak be a régiek mellé, szinte nem is tűnik fel. No és eljuthatunk egy udvarra, ahol az egyik épület falára felfuttattak egy lila virágos növényt. Erre már tényleg csak annyit tud az ember mondani: Hörrrr!

Ha kiérünk az óvárosból a tengerpartra, mintha egy másik városba kerültünk volna. Ez már jobban hasonlít bármelyik másik kikötőre és sétányra Horvátországban. Szerintem elfáradtunk, válasszunk egy kellemes kávéházat és igyunk egy pohár vizet. Esetleg együnk fagylaltot. De mindenképpen ücsörögjünk egy-két órácskát, semmiképpen se rohanjunk, mert azt itt nem szabad. Észre sem vesszük, hogy beesteledik, mert megállt az idő…

84 komment

Címkék: barangoló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spájdernecc 2008.01.22. 07:29:15

Nagyon szép.
Egyre közelebbinek lázom a nyarat...

spájdernecc 2008.01.22. 07:30:17

....és egyre távolibbnaqk a kávémat...
természetesen: látom

maybach 2008.01.22. 08:50:37

Jó reggelt kívánok!
Köszi Jé! Kellemes emlékeket idéztél fel.
Meg jó kicsit mások szemével is látni dolgokat.
Splitben a feketemárvány szfinxek döbbentettek meg. Kicsit öregebbek voltak a rómaiaknál, és már ők is hol vannak.

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.22. 09:18:20

Jé, ez nagyon jó, főleg nekem, aki agórafóbiám miatt inkább nézem a plafont.olyan ez nekem, mint valami gyóyszer, lesz miért meggyógyulnom.
Sziasztok fiúk ,és lányok:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 09:21:58

Jó reggelt. Jé, ez már megint nagyon-nagyon korrekt anyag. Azt sajnálom mindig, hogy a képekre kattintva nem nézhetem meg őket nagyobb méretben...:(
Na szóval, az ilyen helyekről mindig az jut eszembe, amivel zártad is az írást - az idő. Úgy értem, hogy az ilyen városok-városromok-romok mindig arra figyelmeztetnek, hogy évszázadokkal ezelőtt ezek közt a falak közt ugyanúgy éltek-dolgoztak-bánkódtak-örültek az emberek mint most. Aztán hol vannak ők, amikor a falak még mindig állnak? Talán értelmesebben is lehetne tölteni azt az időt, ami rendeltetett, mint acsarkodással, háborúskodással, féltékenykedéssel, aggódással és így tovább...

tistedur 2008.01.22. 10:02:03

jó reggelt,jó kávézást..:)
Jé!
már megint irigykedem kicsit :P

Halvány Görény 2008.01.22. 10:05:13

asszem ezt már mondtam korábban is, de újfent megjegyzem, hogy Jé beszámolói amellett, hogy kellemes olvasmányok, igen profik is, olyanok, mintha egy útifilm narrátorát hallgatnám.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 10:24:28

H. G., ez azért van, mert Jé valójában idegenvezető.

Halvány Görény 2008.01.22. 10:33:28

hát ezt nem tudtam, pont akartam is ösztönözni, hogy nem érdekli-e ez az irány :)

cyan 2008.01.22. 10:39:53

reggelit!
hát, igen. ilyenkor mindig elhatározom, h nyáron legurulok a tengerpartra.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 10:41:51

H. G., úgy értettem, hogy a lelke mélyén. Ezt megetted:))))

maybach 2008.01.22. 10:58:18

Hehe.
Nadine, mint ismerősvezető. Esetleg megvezető.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 11:00:31

:) Egyébként Jé valóban belevághatna a dologba. Van érzéke hozzá. És hála Istennek, nem mondja, hogy nézzünk balra, amikor én jobbra akarok nézni, vagy hogy "gyerünk, gyerünk, erre nincs ennyi időnk!"... Sőt.

maybach 2008.01.22. 11:06:49

Jelzem valóban kevés a jó idegenvezető.
A nagyüzemi, csoportos vágta meg szörnyű.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 11:14:20

Tegnap nem csuklottál, Maybach? Úgy dél és egy között...

maybach 2008.01.22. 11:20:06

Majdnem össze, de nem is gondoltam, hogy közöd lehet hozzá.
Miért?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 11:24:12

Méteráruboltban jártam, és láttam szép lila-narancssárga pöttyös, igazi nejlon otthonkaanyagot. Gondoltam rád erősen...
Ennyire átment volna a gondolatom ereje?

maybach 2008.01.22. 12:25:47

Nagy lelkek.
Idő, tér nem lehet akadály.
Kedves, hogy rám gondoltál bokros teendőid között.
Az anyag meg valóban az autentikus, hagyományörző motyó lehetett.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 12:43:00

Bizony. Nem is gondoltam volna, hogy még lehet kereskedelmi forgalomban ilyet kapni. Erre tessék!

maybach 2008.01.22. 13:07:05

Lehet valami retro bolt nyilt, csak nem hirdették eléggé.

tistedur 2008.01.22. 14:13:04

holnapi posztunk:divattippek Nadinetől :P

spájdernecc 2008.01.22. 15:21:58

ebben az órában én írok

cyan 2008.01.22. 16:03:55

svati!
ne is tagadd, te nyerted a lottó ötöst :))
rádióban bemondták, h miskolci vagy miskolc környéki adta fel a szelvényt...
más:
készüljetek, este 7 körül ér bp-re egy szélvihar, ami még holnapra is ittmarad, ágak törhetnek, cserepek hullhatnak :(
nyugati szél, tehát az ország nyugati részébe elöbb (kb 4 felé)

tistedur 2008.01.22. 16:12:53

cyan!
köszi a hírt..és én ma akartam vásárolni menni :(

spájdernecc 2008.01.22. 16:18:31

Na, itt még nem fúj...
biztos a vihar előtti...
bár gondolhattam volna, reggel kalapot vettem, és az köztudottan szelet támaszt :)

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.22. 16:30:57

cyan....nem én voltam.
remélem valamelyik rokonom:))))))

cyan 2008.01.22. 16:43:28

pedig neked jobban örültem volna (nem, nem kértem volna "kölcsön", csak, mert) :))

spájdernecc 2008.01.22. 16:46:05

Viszont remek szponzora lehetett volna a Kifőzde bulinak:)
lehetett volna szarvasgomba, meg libamáj dögivel :))
meg persze t.aszú / 6 puttonyos / fröccsnek :))
/ Toma meg mindjárz nyakonvág /

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.22. 17:55:43

na azt elhiszem:))
pénzt kapna mindenki, na és buli is lenne.
kifőzdéseknek és subbakartácsoknak:)))

muskotály küvé 2008.01.22. 18:06:24

Sziasztok.

Svati,
Megnéztem azt a bizonyos kormányrendeletet, a lentiek szerinti a 21. § jan. 1-től hatályos szövege. A lényeg szerintem (de fordulj ügyvédedhez, ingatlanszakértők sokszor seggfejek, akár még a bank legjobb neppere is):
- a támogatást be kell fizetni, mondván, másik lakást veszel; erre leveszik a terhelést
- megveszed az új lakást (1 éven belül)
- ha 3 MFt-vel olcsóbb, mint amennyiért a másikat eladtad, akkor olyan arányban bukod el a 600 eFt-ot, ahogy a 3 MFt aránylik az eladási árhoz; a többit visszaadják.
Ha gondolod, az egész kormányrendelet-szöveget át tudod küldeni.

Néha rájönnek ezek a parlamentben, mekkora hülyeségeket fogadtak el, és korrigálnak, reméljük, ez is ilyen eset...

Nekem Splitben a piac tetszett a legjobban, különösen a sonkák...

Az idézet:
(4) Ha a lakás tulajdonosa a lakásigényét a lakás cseréjével, vagy a lakás értékesítését követően másik lakás építése vagy vásárlása útján elégíti ki, a kedvezmény, adó-visszatérítési támogatás, illetőleg a fiatalok otthonteremtési támogatása visszafizetésével kapcsolatos kötelezettségét építési szándék esetében három, vásárlási szándék esetében 1 évig fel kell függeszteni. A felfüggesztés időtartama méltányolható esetben egy alkalommal legfeljebb 1 évvel hosszabbítható meg. A felfüggesztés időtartamát a bontás vagy eltérő hasznosítás tényleges megkezdésének, illetőleg az elidegenítésről szóló szerződés megkötésének napjától kell számítani. A visszafizetési kötelezettséget a tulajdonos kérelme alapján függeszti fel a lakás fekvése szerinti önkormányzat jegyzője.
(5) A felfüggesztés időtartama alatt a lakás tulajdonosának kérelmére, amennyiben a másik lakás megszerzése még nem történt meg, a kedvezmény, adó-visszatérítési támogatás igénybevételével épített, vásárolt, illetőleg a fiatalok otthonteremtési támogatásával vásárolt lakást a Kincstár tehermentesíti, ha a tulajdonos az igénybevett támogatás(ok) összegét a pénzügyminiszter által kiadott tájékoztatóban közzétett kincstári letéti számlára befizette. A másik lakás megszerzésének hitelt érdemlő igazolása esetén a felfüggesztés megszüntetéséről a jegyző határozatban intézkedik és megállapítja a kincstári letéti számláról a tulajdonosnak kifizethető összeget, továbbá a Kincstár egyidejű, elekronikus úton történő értesítése mellett intézkedik a terhek másik lakásra történő bejegyeztetése iránt. A Kincstár a felfüggesztés megszűntetéséről történő tudomásszerzését követően 15 napon belül átutalja a jogosultnak a jegyzői határozatban megállapított összeget a jogosult határozatban megjelölt bankszámlájára. Ha a tulajdonos a másik lakás megszerzését a felfüggesztés időtartama alatt nem igazolja, vagy kisebb értékű lakás megszerzését igazolja, úgy a kincstári letéti számlán elhelyezett összeg, illetve annak az eladási és a vételár különbözetével arányos része visszafizetett támogatásnak minősül, amelynek központi költségvetés javára történő átvezetéséről a jegyzői határozat alapján a Kincstár intézkedik.

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.22. 18:26:45

Küüüüüüüüüüüüvvvvvvvvvvvéééééééé:)))
én most ebből egy szót sem, első nekifutásra, de
1. kimásolom
2. nyugiban elolvasom
3. úgy gondolom, minden megoldható.

köszi, édes vagy.

és itt a rohadék szél, rohadák esővel együtt:(((

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 19:26:13

Itt is már disznólkodik a szél. Én meg hazaestem, most megvacsorázom a frankfurti kocka harmadik fejezetét.

tistedur 2008.01.22. 19:41:38

én is a vacsora mellett döntöttem..a vásárlás holnapra maradt..:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 19:56:45

Tist, vigyél magaddal esernyőt, holnapra esőt mondtak.

Pálcika 2008.01.22. 20:03:30

Szép estét!
hosszú és szeszélyes a mai nap:((((

tistedur 2008.01.22. 20:06:55

Nadine!
kedves vagy,de valószínűleg el fogom felejteni..:)
Pálcika!
de még mennyire szeszélyes:tavaszba indultam reggel és télben jöttem haza..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 20:06:58

Senkit nem zavar rajtam kívül, hogy Jé elidegenvezette magát valami ismeretlen helyre? Hahó, hol a szerző???

Toma meg biztosan alszik a telihold miatt:))

Pálcika 2008.01.22. 20:12:15

tist,a közérzetem szeszélyes,hol kacagok,hol meg sírok(most éppen sírok)

Pálcika 2008.01.22. 20:14:27

Nadine,ha van időd fésüld meg a pirospárnás rész helyfoglalását

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 20:15:19

És van is valami baj, vagy csak így esik jól?

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.22. 20:17:35

Pálcika megértelek.
Rákok ilyenek. Én is:)))))))

Benikuty 2008.01.22. 20:18:24

Nadine, a fejelős Stefi képet ugye nem eresztetted el a füled mellett? Bár nem erőszakoskodom.

Itt snidlinges tócsni volt a kaja, tejföllel:)

Amúgy, ha szél, akkor én félig kihalok, alvás nincs:(

Pálcika 2008.01.22. 20:19:16

csak egy "el lehet elfogyasztani"de nem kötekedésnek szántam,csak inkább figyelmességből szóltam

Pálcika 2008.01.22. 20:20:22

svati,sírjunk együtt:)))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 20:22:05

Megmondom őszintén, Jé olyan szuper helyesírással rendelkezik, hogy nemes egyszerűséggel nem szoktam belenyúlni az írásaiba. Látom, mire célzol, azt kijavítom, de továbbra is tartom, hogy apróságokért nem piszkálgatok bele feleslegesen a posztokba.

Beni, hallottam, csak erre nincs mód. Stefi ezt nem produkciószerűen műveli, csak spontán, hirtelen felindulásból. A gépben meg nincs akku, nem tudok csak úgy fényképezgetni nagy hirtelen...:(

Pálcika 2008.01.22. 20:22:54

a tócsni nekem mindig fejtörést okoz(mi is az?)

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.22. 20:24:38

én most nem bőgök:))
majd este magányomban...hehe:)
és qrvára fogom sajnálni magam, elszivok féldoboz cigit és utána jól leszek.
biza!:)))))

tistedur 2008.01.22. 20:24:59

hölgyeim,a sírás ragyogóvá teszi a szemet és szépíti az arcbőrt :P
(én ma az egyszemes sírást gyakoroltam..)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 20:26:50

Tist, a küklopsz.

Pálcika, én úgy tudom, hogy a nyersen lereszelt krumpli ezzel-azzal (pl. hagymával, borssal, liszttel) összekutyulva, tepsiben megsütve. De pl. az egyik ételfutár szakácsa a sós palacsintát hívja így:))

Pálcika 2008.01.22. 20:27:47

öszintén,felsem merült bennem,hogy létezik olyan poszt amit te nem fésülsz át,Jének így most dupla elismerésem(a posztért és a helyesírásért)

tistedur 2008.01.22. 20:33:58

svati!
ha csak az egyik kontaktlencsém alá megy por,akkor csak egy szemmel sírok..:D

Benikuty 2008.01.22. 20:36:32

Csordábam várost nézni...:(
Athént, Szentpétervárt úgy, hogy felhívtam az ottani konzuli hivatal vezetőjét, tök idegenként, ki segítene? Volt tippje, hatan ki tudtuk fizetni az idegenvezetőt.
Athénben egy oda férjhezment tündéri grafikus leányt ismertünk meg. Azóta is levelezünk.
Szentpéterváron orosz-magyar profi idegenvezetőt, aki nélkül pl. az Ermitázsban elvesztünk volna, plusz fél nap várakozás után. Ott véresen veszik a regisztrációt, minden jelentős objektumból külön vizsgázni kell, s aki lebukik, annak ugrik az engedélye.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 20:36:52

Ugye??? Én is nagyon büszke vagyok rá!:)

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.22. 20:41:16

Tiste!
Valamelyik nap úgy röhögtem, hogy folyt a könnyem és lazán kitöröltem az egyik lencsémet.
Aztán nem találtam a szemüvegemet és úgy közlekedtem a lakásban mint egy zombi:))))

tistedur 2008.01.22. 20:43:53

svati!
ezért biztonságosabb a kemény lencse..nehezebben kerül ki a szemedből..mondjuk én profin el tudom ezt is veszíteni,főleg a vasútállomások a veszélyesek ebből a szempontból

Benikuty 2008.01.22. 20:48:04

Pálci, én így:
Négy termetes krumplit lereszelek. Kis só, bors, liszt, két evőkanál libazsir. Összekeverem, majd teflonos serpenyőbe,-mert nincs öntöttvas,- egy kanálnyit laposra igazgatva, kisütöm. Három platty fér a serpenyőbe.
Lehet turbózni hagymával, snidlinggel, fokhagymával, főleg, ha másnap nem kell emberek közé menni. Ez utóbbi álom.
Lényeg, a massza állaga olyan híg nokedli szerü legyen. Meg nem kell soká sütni. Csak szép pirosra:)

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.22. 20:48:36

napi lágy lencsém van.
néha rámtör a szemüvegmánia és akkor csak az.
ahogy lelkiállapotom engedi:)))))))

tistedur 2008.01.22. 20:49:20

Nadine!
egyáltalán nem vicces így közlekedni :D én rendszeresen tele vagyok kék-zöld foltokkal emiatt..

Benikuty 2008.01.22. 20:52:34

Kár, Nadine:(
Én szerelmetes magzatom néha olyan pózokban, hogy fényképeznék, de nincs más, elteszem magamban.

tistedur 2008.01.22. 20:57:35

Beni!
a prósza megint olyan ételünk,aminek annyi neve,ahány elkészítési szokása..:)

2008.01.22. 20:59:36

jó estét!

előkerültem, de ma megint lengett a korbács a rabszolgák feje fölött :(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 21:00:21

Stefit szinte lehetetlen fényképezni. Állandóan ugrál, ha megpróbálok közelit kattintani, azonnal felborul, rettentő izgága. Cserébe egy tündér.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 21:02:13

Tist, rendszeresen látok a boltokban vaksin közlekedőket (mindegyik nő), akik inkább megkérnek minden egyes terméknél egy arra kószáló szerencsétlen balekot, hogy ugyan olvassa már el nekik, mi van ráírva erre a dobozra, és mennyibe kerül, mert nem akarják elővenni a szemüvegüket. Kérdem én: MIÉRT????:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 21:02:53

Szegény Jé, kemény ipar a turizmus, mi?;)

Benikuty 2008.01.22. 21:05:22

Nagykanizsán drága Rózsika néni nevű szállásadóm valóban prószának hívta, és tepsiben sütötte.:) Hetente kézszer, urának, amikor hazatántorgott a Szent-Györgyvári hegyről.
Én két éve készítem, afféle jövedék, mert ahonnan én,-Heves m.,-nem ismerik. Vagyis, Tisti, igazad vagyon:)

2008.01.22. 21:06:06

állatokat nehéz fényképezni, viszont a reklámosok zabálják őket. a marketingnek egyik fő szabálya, hogy gyerekkel és állattal mindent el lehet adni :)

a turizmus, hát igen. sok hülye turista, széttéptek! :))

tistedur 2008.01.22. 21:06:37

Nadine!
csak..:) én inkább hunyorgok,és mindent nagyon közel viszek a szememhez..:)mondjuk kontaktlencse nélkül nem nagyon megyek ki itthonról..:D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 21:07:39

Jé, mindketten hullák vagyunk (ha jól sejtem), úgyhogy innen üzenem
TOMÁNAK: RAKD FEL, LÉGY SZÍVES A SAJÁT GASZTROPOSZTODAT HOLNAPRA! Köszi:)

tistedur 2008.01.22. 21:11:26

Beni!
mi aludtejjel készítjük-ha tepsiben sütöm,akkor lekvár kerül a tetejére..:)

2008.01.22. 21:11:59

köszönöm, most egyszerűen már nem bírok nézni. és a héten még ez vár rám, talán péntek este tudok bármit is csinálni. bocs, de tényleg nagyon punnyadt vagyok. :(

2008.01.22. 21:14:07

megyek is pihenni, jó éjszakát mindenkinek. ja, és köszönöm az elismerő szavakat a posztért. aranyosak vagytok :)))

Pálcika 2008.01.22. 21:14:21

atyám aludtej!már egy ideje lehetetlen készíteni:((
a mai tejek nem akarnak elaludni

Pálcika 2008.01.22. 21:15:55

Jé,mi köszönjük,szép álmokat!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.22. 21:20:00

Szép álmokat, Jé! Én is megyek felborulni, mert alig élek. Jó éjt mindenkinek!

tistedur 2008.01.22. 21:22:12

Pálcika!
nekem a múltkor sikerült sima pasztőrözött nem ultratartós tejet venni-az még megaludt és nem is volt keserű..
én is megyek aludni..mindenkinek szép álmokat..:)

maybach 2008.01.22. 22:00:19

Hogyan lehet így elaludni. Már a kézilabda is kész életveszély. Tök izgalmas.

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.22. 22:59:52

ugye? én is ilyenkor ébredek...rémesek ezek a csajok:)))

spájdernecc 2008.01.23. 04:53:35

Jó reggelt!
Sok kávét!
most!

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.01.23. 06:49:50

mostanában nem szokás hajnalban moslékot önteni a vályúba a desznyóknak
süti beállítások módosítása