Ha rám tör az „ennék valamit de, magam sem tudom, mit” (nem főtt étel, nem is kaja, nem is csokoládé, nem is tömény édesség, de azért valami tartalmas, és rögtön ide nékem a pikantériát, de gyorsan), na akkor állok neki az almafelfújtnak.
A hozzávalók majd kiderülnek menet közben. Minden fázisnál fényképeztem, ezzel is illusztrálva a gyors és könnyű elkészítést.
4-5 szem almát meghámozok és feldarabolok, majdnem egy egész teavajat (egy kis darabot meg kell hagyni a tepsi kikenéséhez) 5 evőkanál porcukorral elkeverek egy serpenyőben, rádobálom az almadarabkákat, és fedő nélkül (ez fontos!) 8-10 percig párolom a vajas cukron.
Amíg az alma puhul, összedobálom a masszát:
4 tojást (ha kicsi, lehet 5 db is), egy csipet sót és 5 evőkanál porcukrot habosra keverek a szép nagy barna tálamban, utána belezúdítok 10 evőkanál lisztet, megint keverek egyet, aztán ráöntök kb. fél liter tejet és egy kis doboz tejszínt (Toma és Beni többszöri figyelmeztetése miatt csakis habtejszínt használok). Ezt az egészet jól kikeverem – olyasmi lesz, mint egy híg palacsintatészta. Nagyon erősen kivajazom a tepsit, beleteszem a párolt almát a levével együtt, ráöntöm a masszát, majd a tetejét bőven megszórom mandulaforgáccsal (ettől lesz olyan kis pikáns). A tepsit berongyolom a sütőbe, és nagy lángon kb. 45 percig sütöm (még sose mértem le az időt, általában ránézésre döntöm el).
4 tojást (ha kicsi, lehet 5 db is), egy csipet sót és 5 evőkanál porcukrot habosra keverek a szép nagy barna tálamban, utána belezúdítok 10 evőkanál lisztet, megint keverek egyet, aztán ráöntök kb. fél liter tejet és egy kis doboz tejszínt (Toma és Beni többszöri figyelmeztetése miatt csakis habtejszínt használok). Ezt az egészet jól kikeverem – olyasmi lesz, mint egy híg palacsintatészta. Nagyon erősen kivajazom a tepsit, beleteszem a párolt almát a levével együtt, ráöntöm a masszát, majd a tetejét bőven megszórom mandulaforgáccsal (ettől lesz olyan kis pikáns). A tepsit berongyolom a sütőbe, és nagy lángon kb. 45 percig sütöm (még sose mértem le az időt, általában ránézésre döntöm el).
Az almafelfújt kizárólag házi tejszínnel fogyasztható (szentségtörés enélkül lenyelni akár egy falatot is)!
Házi tejszín készítése: kis doboz tejszínhez pici só, picit több cukker, és a gép 5 perc alatt tökéletesre felveri helyettünk.
Akkor jó a felfújt, ha úgy érzed, mindjárt kifolyik a tepsiből. Na, erről a fázisról nincs kép, hiszen törvényszerűen vendégek érkeztek, és én már feledtem mindent, de főképp a fényképezést... A tepsi sütit kitettem, az éhes szájak pedig felfalták. Aki még nem csinált felfújtat, az se ijedjen meg, felvágás után szinte azonnal összeesik, de ez természetes!
Az utolsó szeletet megmentettem nektek…
Az utolsó szeletet megmentettem nektek…
Az utolsó 100 komment: