Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

A „tökéletes” pizza

2008.04.26. 06:00 Bombadil Toma


Régi vágyam, hogy legalább megközelítőleg olyan jó pizzát süssek egyszer, mint amilyet akár a leglepukkantabb nápolyi pizzériában is tudnak készíteni. Persze, mivel nincsen fatüzelésű pizzasütő-kemencém, ez eléggé elérhetetlen célnak tűnik. De én azért alkimistákat megszégyenítő kitartással kísérletezgettem, és úgy éreztem, minden alkalommal közelebb kerültem az áhított célhoz. Mindig egy kicsit másként csináltam valamit. Most nem az ízesítésről és a feltétekről van szó – az egyéni ízlés dolga –, hanem az alapokról, a tészta állagáról, ízéről, ropogósságáról, és arról az érzésről, amikor egy tökéletes pizzába harap az emberfia. Ez kérem szépen, egyetemes, mindenkire érvényes, mondhatni: egzakt. Itt most nem beszélek azon szerencsétlen eltévelyedettekről, akik a vastag tésztás kalácsszerű amerikai változatot kultiválják. Itt kérem, most pizzáról van szó! Sőt, PIZZÁRÓL!

Azt gondolom,  eddig sem a tészta receptjével volt a gond. Az jó. De rájöttem, hogy sok múlik a tészta formázásán és a sütés módján. Persze, ezzel sokaknak nyilván nem mondtam semmi újat! Mégis azt hiszem, mostanra, több mint tíz év „pizzázás” után, sikerült elérni a célomat, és elkészítettem a körülményekhez képest tökéletesnek nevezhető pizzát. Ráadásul – mint egy jó tudóshoz illik – még kétszer megismételtem, ugyanazzal az eredménnyel. Ezt nevezik a tudományban bizonyított kísérletnek.
 
A pizzatészta adott. Elkészítettem az itt leírtak szerint. Az első lényeges dolog, hogy ne használjunk nyújtó/sodrófát. Kézzel alakítsuk ki a pizzatésztát, nem baj, ha nem lesz szabályos kör alakú. Egy belisztezett deszkára tegyük az átgyúrt tésztát, egy kicsit lapogassuk meg, hogy egy korongalakot kapjunk, majd kézbe véve, belülről kifelé haladva, körbe-körbe forgatva nyújtsuk. Ha már a közepe eléggé elvékonyodott, a deszkára fektetve, a vastagabb széleit tenyérrel nyomkodjuk kifelé, így nyújtva tovább. Vigyázzunk, nehogy kiszakadjon!
Egy másik deszkára szórjunk kukoricadarát, és arra tegyük a kinyújtott tésztát. Nem muszáj pizzaszószt főzni, csak kenjük meg Mutti Polpa márkájú, konzerv darabolt paradicsommal (nyáron használjunk apróra vágott, tőérett paradicsomot), a szélét kihagyva kb. két centi szélességben. Szórjuk meg egy csipet oregánóval és durva tengeri sóval. Locsoljuk meg jó minőségű olívaolajjal, és lazán fedjük be bivalytejes mozzarellaszeletekkel. Innen szabadon választott, hogy mit teszünk még rá. Azért ne vigyük túlzásba, két feltétnél többet ne használjunk (ezúttal még egy kevés mangalicakolbászt tettem rá). A végén megint locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, és szórjuk meg egy kevés durvára tört borssal.

Most jön a sütés, ami szintén lényeges az eredmény szempontjából. A sütőben a rácsot tegyük a legalacsonyabb polcra, rá az üres pizzatepsit vagy sütőlapot, és melegítsük elő 250 fokra (kb. 20 perc). Ekkor a pizzát óvatosan csúsztassuk át a forró tepsire vagy sütőlapra, és süssük 12 percig. Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, résnyire nyissuk ki, és még egy percig hagyjuk bent. A végén tépkedjünk rá friss bazsalikomleveleket. Majd egy rácsra csúsztassuk át a forró pizzát, és azon hűtsük.

 
Ha mindent jól csináltunk, akkor van egy középen egész vékony és ropogós, a szélén vastagabb, halvány aranyszínű, kívül ropogós, belül finom puha, kenyérszerű pizzatésztánk, rajta mindenféle finomsággal.
 

242 komment

Címkék: recept pizza toma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.26. 07:11:38

Jó reggelt :-) Jól néz ki ez a Margarétának indult, mangalicakolbászos pizza. Nyámi.

Hiányolom róla a zöldet, a bazsalikomot és mellőle a salátát. Erről meg az jut eszembe, hogy a világon egyedül Svédországban tálalják a pizzát friss káposztasalátával (borsos, ecetes.)

spájdernecc 2008.04.26. 07:20:13

Szép lett!
de mint tudjuk a gasztronómiában az esztétika minimum másodlagos :)
Helló HSz! Tavaszodik?

kukac 2008.04.26. 08:20:44

Hmmm, azt hittem, itt valóban jó pizza receptet olvasok, ugyanis én magam is hetente minimum egy 1-2 pizzát sütök magamnak otthon...de a recept, amit linkeltél...hááát, dr.oetker INSTANT élesztőpor??? Egy igazi kelt tésztába?? Jézusom! Csakis igazi élesztővel! Na innen már kissé szkeptipusan olvastam tovább... Egyébként a kézzel nyújtást támogatom, én is úgy szoktam, bár pizzaszószt csinálok alapnak, saját recept szerint. Ja és nálam alap, hogy kolbász, szalámi és kukorica pizzára tilos, nem odavaló. A 250 fokos 12 perces sütést kissé soknak találom, én 220-on szoktam sütni az enyémet (néha légkeveréssel), de 6-8 percnél tovább nem sütöm, ezért is jó a vékony tészta :) Az igazi olasz pizza amúgy nem csak az alapanyagok miatt jó, hanem azért, mert magas hőmérsékleten (amit az otthoni sütőd nem tud), kb 380fokon. 50 másodpercig(!) sütik....na ott van igazán ropogós pizzaszéle...

madz 2008.04.26. 08:48:59

én vékonytésztásat szeretnék...

Valentino 2008.04.26. 08:50:16

Az igazi pizza vastagsága attól függ, hogy Olaszországban hol vagy. Menj le sziciliába, ahol vastag tésztát preferálják mig északon a vékonyat.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.04.26. 08:56:34

50 mp? O.o az szép O.o

A kukoricát én sem szoktam pizzára rakni, kolbászt sem, de ha már valaki mellettem azt eszi, akkor rávetem magam. Szóval azért finom, és kész, az a lényeg.

Instant élesztőport még soha nem használtam, nem is szándékozom.
Mondjuk, lehet, hogy itt cseszem el, de valahol biztos, mert bár gyakran sütök pizzát, mondjuk 10ből 3-4 esetben érzem azt, hogy ez pizzatésztának nevezhető, és kb egyszer igazi szuperfinom, de a többi nagyon jó, meg minden, csak nem az igazi valahogy..:(
Én is főzöm a szószt, aztán elrakom, mint a lekvárt, vagy nemtom, de eláll szépen, aztán mindenre rá lehet borítani.

Hozzá kell tenni, hogy jelenleg, mivel csúsznak a lakásunkkal, párom szüleinél lakunk, akiknek olyan sz*r sütőjük van, hogy épp csak szaga nincs, szóval nem is csoda, hogy nem nagyon jön össze mostanában semmi, amit sütni kell.. :(

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.04.26. 09:00:53

Mi az a sajt, amit még ráreszeltél, Toma?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 09:01:14

Nyuszó, kitartás! (Sütőileg:))

Marisell jól van, csak nincs és nem is lesz nála net egy darabig, de üdvözöl mindenkit! Reméli(jük), hamar visszatér.

Kispálya 2008.04.26. 09:03:10

"Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, résnyire nyissuk ki, és még egy percig hagyjuk bent."

Boldogok, akiknek elegendő egyetlen pizza. Ezzel a módszerrel mégis hogyan készítesz el egy család élelmezésére elegendő mennyiséget (esetleges vendégek étkeztetéséről nem is beszélve)?

cyan 2008.04.26. 09:06:29

reggelit!
címlap? grat! tésztába én se instant, csakis a budafoki élesztőt teszem :))

cyan 2008.04.26. 09:08:18

Kispálya, ha egyszerre kell több, akkor a tepsibe rakom a pizzát, nem kör alakút, hanem tepsi alakút. azt vagdossuk szét :)

mizie 2008.04.26. 09:10:11

jaj. érdemes utánanézni, hogy a pizza rétegezése a következő: alapszósz, feltét, sajt.

baromi sokan összekeverik, és nem a sajt az uccsó, pedig az lenne a lényeg h a feltét íze keveredjen az alapszószéval.

szóval mindenkine: utoljára a sajtot!!!!

San 2008.04.26. 09:17:12

Sziasztok! Ha nem instant, akkor mi az átváltás a normál élesztőre? El lehet hinni, ami a zacskóra van írva? Tud valaki helyet, ahol bivalytejes mozzarellát lehet kapni? Kösz

pipistrello 2008.04.26. 09:17:44

Hááááát, a kép alapján nem nagyon tűnik vékonynak a pizzád. Az igazi nápolyi, de akármilyen régióban a pizza vastagsága (belül) max 2 mm, de inkább 1. Nem a reklám helye de a Da Lello Pizzeriaban ha nem csúcsidőben, mész és aránylag kevés a vendég (ritkán) akkor tapasztalhatod a kukac által írtakat, azaz 2 perc alatt előtted lesz.
Egyébként ha már sokat jártatok olaszban, akkor láthattátok, hogy két féle pizza van. A kerek alakú, éttermi körülmények között fogyasztható pizza, és az AL TAGLIO szeletelt büfé jellegű helyeken kapható házias jellegű. Ez a második típus bizony jóval vastagabb, mint a kerek, kb 5-8 mm, és nagyban hasonlít a családoknál otthon sütött verzióra. Ha pedig Nápoly szóba került, akkor meg kell említenem, hogy ott a "gyrosos" jellegű büfékben egy egész kerek pizzát 4rétre hajtanak, betekerik papírba és úgy nyújtják át. Persze szigorúan csak margherita.
Egyébiránt a bivaly-mozzarella annál különlegesebb, hogy csak úgy alapfeltétele legyen a jó pizzának. Persze jó bivalymozzarellát is csak ot ehetsz, ahol készül. Az utazás, tárolás minősége lerontja az élvezeti fokát kb. 20%-ra.

Kispálya 2008.04.26. 09:17:55

cyan: Egy tepsi elég nektek? Nálunk szűk család két tepsi, látogatókkal akár négy is.

A budafoki élesztőről és a gyárról egyetlen negatívumot tudok elmondani: gyerekkoromban az életsztőgyári strand medencéjének meszelt fala lemarta a bőrt a talpamról.

Tényleg, csak én szoktam egy kis cukrot is rakni a tésztába? Csak azért, mert az élesztőgombák arra gerjednek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 09:21:19

Kispálya, erre találták ki az előételt. Amíg sül a következő pizza, lehet csipegetni.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.26. 09:32:15

Pókháló: Tavaszodik bizony :-)

sved.exceed.hu/tavasz/

Megyek ki élvezkedni :-)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 09:34:24

Hobbiszakács, szépek a képek, most már elhisszük Neked:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 09:36:14

Sztem a tigrisek egy webkameramentes sarokban állnak, egymás nyakában, és rajtam röhögnek...

cyan 2008.04.26. 09:45:55

Kispálya, nálunk az úgy van, h vettem 6 karika pizzasütő tepsit (olyan kerek, lapos), abba belekészítem a tésztát, behajítom a mélyhűtőbe, aztán, ha vki sütni akar, akkor kivesz egyet, megpakolja azzal, amit a hűtőben talál, és megsüti.

maybach 2008.04.26. 09:50:49

Jó reggelt jó szurkolást!
Csak a kívülállóknak : ma Chelsea vs. MU.
A pizza tészta szerintem rendben van. Ami rákerül az meg teljesen egyéni.
Az eredeti az zöld fehér piros.
A legrosszabb , majd később a legjobb pizzát Velencében ettem.
Ez persze semmit sem jelent.

cyan 2008.04.26. 09:53:30

éljen a fokhagymás, tejfölös lángos!!!! :PP

thortigris · http://thortigris 2008.04.26. 09:58:18

szerintem a képen látható dolgot inkább lángosnak nevezném, nem pizzának. Te még szerintem nem ettél tökéletes pizzát, mondjuk Nápolyban, ne is keresd. Azért ilyen szarok a pizzák nálunk az olasz vendéglőkben, mert a tulajok onnét jönnek. Próbáld ki egyszer toskanában a pizzát és érzed a különbséget, ha van ízlésed. Pizza csak fatüzeléses kemencében, ha nincs akkor inkább felejtős, közepe vékony, szinte átlátszó, széle hólyagos, üreges és ropogós

zahor103 2008.04.26. 10:02:30

váááá.... a mangalicakolbásznál megölted a gasztronómiai gyönyört... Hogy lehet pizzára mangalicakolbászt rakni?? ez olyan mint a fokhagymás lángos nutellával :P
amúgy az instant élesztő tényleg gáááz. csakis igazival!
jó pizzázást, szép napot mindenkinek!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 10:02:57

Azért jó az Index-címlap, mert ilyenkor megjelennek a Kinyilatkoztatók. A Megmondók, az Univerzum-fölött-állók, az Egyetlen-Igazság-Birtokosai. Tanulságos őket olvasni, figyelek is nagyon:)))

pipistrello 2008.04.26. 10:06:21

Thortigris.Ahol szar nálunk a pizza, ott inkább magyar a szakács. Te sem nagyon ehettél még pizzát Nápolyban vagy más délolasz helyen. De a jó toszkán pizza sem nagyon különbözik a többitől. Mondjuk a nápolyi annyiban lehet más, hogy az az eredeti. Amit vastagságáról írsz azzal egyetértek.

cyan 2008.04.26. 10:10:34

az nem baj, ha megvitatják a pizzakészítés fortélyait itt. mindig tanul az ember, nem? :))

Grafit Macsek 2008.04.26. 10:11:32

Cyan! Fokhagymás, tejfölös, füstölt sajtos! és utána egy jó forralt bor, télen! imádom. És mostmár tudok a mi ízlésünknek megfelelő pizzát is sütni, barátnőcimtől tanultam.

Los Alamuszi 2008.04.26. 10:13:55

Mindenütt terjesztem, ahol csak tudom ;-)
Amit leírsz, ugyanarra jöttem rá pár éve. Tehát, hogy a tészták tkp. megteszik, amit tudnak, a gond a SÜTŐ.
Aztán, bár nem tartom nagyon sokra, Jamie Oliver segített egy ötlettel.
Le kell szabatni egy sírkövesnél (igen, ott!) egy minimum 2,5-3cm vastag márvány / gránit lapot, akkorát, amekkora pont befér a sütőd aljára.
Ez játsza a hamisított lávakő szerepét ;-)
Mikor elkezded összeállítani a tésztát, kőlap a sütőbe be, sütő hőmérséklet maximumra teker.
Pont eléri a megfelelő hőmérsékletet, mire a tészta valóban pizzává lényegül át.
A legjobb magán a lapon sütni (persze, ez azt jelenti, hogy egyszerre egy pizza van a sütőben), de lehet a spéci, lyukacsos aljú, teflonos pizzzasütőlapon.
Az egy., max. két pizza (a sütőrács elég közel a kőhöz) valóban korlátozó egy kicsit, de a pizzának csak 6-8 perc kell, és már mehet is be a következő.
Persze, ehhez az időhöz valóban az kell, hogy a pizzatészta NAGYON vékony legyen, ekkor a szélén kis buborékok is fúvódnak.
Hátránya az eljárásnak, hogy nem épp energiatakarékos (minimum 1 óra, de inkább több, mire a sütő kővel együtt a legmagasabb hőfokra melegszik), viszont, télen a forró kő még órákig ontja magából a meleget, és fűti a konyhát ;-))) Kihűlés előtt ne is próbáljuk kivenni, mert forró ;-)))
Ez a kis trükk jó szolgálatot tesz kenyérsütésnél is!

thortigris · http://thortigris 2008.04.26. 10:14:46

pipistrello

hetente járok olaszba és mindig pizzát eszem és jót, mondjuk keveset megyek Nápolyba, de ettem ott is, sőt Rómában is, de nagyon rosszak voltak, pedig nem egy helyen próbáltam. Magyar a szakács azt nem tudom, de ebben az országban Szekszárdon ettem életemben normális pizzát, pedig próbáltam, csak az a gond, hogy messze lakom tőle. szerintem te életedben nem fogsz annyi pizzát enni, mint amannyit én ettem már kb. 20 éve és mind olaszban, erről ennyit.

cyan 2008.04.26. 10:15:44

szia Grafit itt is :)) nekem van egy jól bevált tészta receptem pizzára, és igen, az élesztőt langyos tejben cukorral futtatom fel, úgy gyúrom össze. ritkán volt panasz (inkább csak az elején). évek óta így készül nálunk a pizza :))
lángosban nem vagyok jó, azt lángossütőnél szoktam venni, ha eljutok oda :D

Grafit Macsek 2008.04.26. 10:18:03

Nálunk anyósoma lángosgyáros! Én sem tok, de ő hihetetlen jót tud! és kint a teraszon náluk, készen, tejföllel, sajttal, hát az valami mennyei.

cyan 2008.04.26. 10:19:30

ne is mondd, régen ettem lángost, basszus megéheztem :D

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.04.26. 10:23:00

Jahogy címlap van?:P
Nembaj, annál jobb:) és mi Tomát szeressük:)

Köszi, Nadine, rambo hozzám képest kezdő túlélő, de azért mennék már a vérbe innen..

Cukrot én is rakok bele, vagyis cukros tejben futtatom az élesztőt..

És általában én is falkának csinálom, úgyhogy igenis ki szoktam nyújtani sodrófával, szép téglalap alakúra, és úgy megy tepsistől a sütőbe..
És akkor ebből elfogy kettő-három, de úgy tényleg nem az igazi..

Ez a sírköves móka szuper:)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.04.26. 10:28:36

ne is mondd, cyan, asszem este csinálok:)
Aztán írok róla posztot, és majd nekem is mindenki megmondja, hogy vacak:)

Benikuty 2008.04.26. 10:36:08

Sziasztok!
Tegnap este lángost sütöttem. Véletlen:)

Grafit Macsek 2008.04.26. 10:36:12

Szerintem mindenkinek úgy és az a legjobb, ahogy szereti. Ízlésekről nem lehet vitatkozni, mondá ezt egy bölcs római (?) .

Grafit Macsek 2008.04.26. 10:37:00

Nekem tulajdonképpen az a legnagyobb bajom, hogy mindent szeretek!:)))

spájdernecc 2008.04.26. 10:37:16

hö-hö :)
lángosban király vagyok:)
a baj, hogy sose dagasztottan 100 adagosnál kevesebbet :) még a pizza-hot dog-hamburger vész előtt volt egy szolíd lángos és palacsinta szakos bódém /illetve bódénk, egy haverommal/ palacsintát sütök otthon ma is, de a lángossal besokalltam. Ha megkívánom, veszek a piacon.
sic tranzit...

pipistrello 2008.04.26. 10:37:56

Thortigris.
Én is rengeteget járok ki, de rossz pizzát még nem ettem. Főleg nem pizzeriában. Volt már olyan, hogy a taglio pizza nem az én izlésem szerint való volt, de rossznak nem nevezném. Elég szerencsétlen lehetsz ha Nápolyban és Rómában is azt a helyet fogtad ki, ahol pont rossz, de ez alapján általánosítani azért elég gáz. Főleg, hogy elrontani is nehéz, tekintve, hogy az alapanyagok és a technikai tudás kb. azonos szinten van mindenhol. Itthon pedig valóban kevés helyen csinálnak jót, és ha pl. a Lello pizzája nem ízlik, akkor valamilyen furcsa ízléssel bírhatsz, hiszen már jó pár északolasz barátommal kóstoltattam általam jónak talált pizzát idehaza, és kivetnivalót nem találtak bennük, pedig elég kritikus népség.

spájdernecc 2008.04.26. 10:38:14

mégmielőtt...
direkt "Z" :)

pipistrello 2008.04.26. 10:42:02

ja és persze valóban nem fogok annyi pizzát enni, mint Te, mivel ezer olyan olasz kaja van amit érdemes bevállalni piiza helyett...

cyan 2008.04.26. 10:46:04

spájdi, irigyellek. mármint a saját lángossütő bódéért :D

cyan 2008.04.26. 10:46:35

megette a kommentemet a blogdémon.... @@@@@@@@@@@@@

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 10:51:47

:DDD - ennyit kívánnék hozzáfűzni, mielőtt kitör a vérengzés.

pipistrello 2008.04.26. 10:55:21

véres pizza:)))

Porcelán az elefántboltban 2008.04.26. 10:55:44

Hát én még csak pár hónapja szántam rá magam és már az első pizzám szuper lett! Én mondjuk a vastagtésztásat (1-1.5 cm) szeretem, de nagyon lazán, könnyedén, buborékosan. Bár lehet, hogy sütőporral ilyet nem is lehet.

És nekem eszembe sem jutott nyújtófázni, útálom szegényt, inkább csak verekedni jó vele.
Kézzel lapogatva, sokkal gusztább, és hogy hepehupás és felhőcskés a széle, pont mint a fotódon. Nyami.
8)

Szóval kézzel belenyomogatni a sütőformába. Nekem van ilyen olcsó pizzaforma vagy tortaforma vagy mi, nem tudom minek szánták, de pizzának pont jó.


Csakis igazi élesztő cukros-langyos tejben felfuttatva. Ettől lesz könnyed.

Saját szószt kotyvasztottam konzerv paripüré étolajjal, sóval, borssal, cukorral!, sok-sok hagymával és persze oregano, bazsalikom. A lényeg, hogy elnyomja a konzervpüré konzervízét, meg az olivaolaj hiányát, mert ilyen ilyen eredeti dolgokra nem fussa. Recessziós megszorítós pizza.
Nuku mozarella, az is drága, de kipróbáltam egyszer a juhtúrót és nagyon fincsi. Szeretik egymást a paradicsommal.
A tésztába lehet tenni zsályát, borsikafűt, egyéb ilyen illatos füveket, nagyon dobja, de tényleg.

Amúgy meg olyan pizzát csinálok, amilyen mi szeretünk és nem olyat, ami az olaszoknak jó. Olyat még nem is ettem, így nem okoz frusztrációt, hogy nem sikerül eredetire.

8)

További jó étvágyat Mindenkinek!

muskotály küvé 2008.04.26. 10:59:17

Sziasztok!

Igazi pizza nincs. (Ez nem Tomának szólt, hanem a kinyilatkozónak.) Mindenki olyan vastagra nyújtja, és azt tesz rá, amit jónak lát. Én kétszer egyformát még nem csináltam, általában bizonyos hűtőmaradékok végzik pizzán...

Szerintem is a minél magasabb hőmérséklet a kívül ropogós, belül puha tészta titka. Szerintem nem kell stopper hozzá, lehet látni, mikor kezd el barnulni a teteje-széle.
Kukoricagríz helyett érdemes kipróbálni durum tésztalisztet: én azt szoktam tenni a tésztába is (30-50%), nagyon jó állagú lesz tőle, ill. azzal szoktam lisztezni a deszkát, tepsit.

Holnap asszem befűtök a kemencébe a lemetszett szőlővenyigékkel...

Benikuty 2008.04.26. 11:06:43

Szia Küvé:)
Andalúz olíva ügyintézés alatt!
A pizza olyan mint a halászlé. Meg a foci.

spájdernecc 2008.04.26. 11:10:38

Cáfolom :))
a pizzához EGYÁLTALÁN nem értek :)
nem vagyok rá büszke, de a tény ettől még tény marad

pipistrello 2008.04.26. 11:13:21

nem akarok kötekedni, de valóban igazad lehet, olyan hogy igazi pizza nincs. Csak olyan van hogy pizza, meg nem pizza. Mint ahogyan (gondolom, de lehet, hogy egyedül vagyok) van olyan hogy gulyásleves, meg németben és olaszban is van Gulyasnak nevezett valami.

Benikuty 2008.04.26. 11:19:48

Spájdi:))
Ma megen lángos. Csak. Mer Börcsök bicska kapható:D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 11:27:15

Pipistrello, és ez így van mindennel. Még a rántott hús sem egyforma ízű, állagú stb. két különböző háznál. Hála Istennek, így szép az élet.

Grafit Macsek, én is hasonlóan állok a pizza-kérdéshez. Mindegyik lehet jó, pláne, ha éhes az ember:)

muskotály küvé 2008.04.26. 11:37:42

Szia Beni!

Jó, akkor holnap kicsit többet használok a maradékból...

pipistrello,
Szerintem a pizza elég tág fogalom. Ettem Toszkanában is, nem volt olyan vékony, amilyennek a nápolyit írod, mégis pizzának hívták; de tőlem hívhatjuk lángosnak is, ahogy nagyanyáink a zsírban párolt hagymával, vagy tejföllel megkent verziót.
A gulyásleves is elég széles skálán mozoghat (én pl. elég sok többféle zöldséget teszek bele, ami a pásztorokra valószínűleg nem volt jellemző), és nem vonnám meg a jogot a németektől sem a készítésére... Szerintem ne fojtsuk ela kreativitásunkat holmi bebetonozott "eredeti" receptekkel.

Bondon 2008.04.26. 11:47:29

a fiam mesélte valami rajzfilmből:

ha 150 fokon 10 perc
akkor 1500 fokon 1 perc
:)

egyébként vékony tészat+sok feltét rulez.

sajt lehetőleg minnél többféle, olivabogyó 100méteres körzetben se...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.26. 11:59:13

Heston Blumenthal a következőképpen csinálja:

Felfűti a sütőt a maximumra (250 fok), bekapcsolja hozzá a grill-t (ez azért gondolom nem sokmindenkinek van) és egy vastag aljú vasserpenyőt feltesz a tűzhelyre kb 10 percre forrósodni.
A pizzatészta és a hozzávalók mennyiségének tekintetében nagyjából hasonló, mint az itt leírtak.
A kézzel kinyújtott, vékonyan megpakolt tésztalapot a felfordított serpenyő aljára csapja, majd be a sütőbe, olyan magasra, hogy még épp ne égjen meg a teteje a grillszálak miatt. 2-2.5 perc elég neki.

Benikuty 2008.04.26. 12:09:32

Útálom a címlapot:(
Ki nyúta le a tigriseket? Nadine, Hobbiszacs? Na ki?:)
Érdekes ahogy Heston süti. Én a mennyezetre tapasztom, és rágyujtom a házat.
Tényleg, kit érdekel?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 12:15:19

Beni, ez nagyon látványos elkészítési mód lehet!:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 12:18:11

Azért Zahor videóján nagyon jót röhögtem...

muskotály küvé 2008.04.26. 12:18:23

Beni, az aljára teszel alufóliát, nehogy kormos legyen...?

Benikuty 2008.04.26. 12:21:01

Nem Küvé, nem lesz kormos. Lángszóróval előhevítem. Tíz percig, mint Sir Heston:)

spájdernecc 2008.04.26. 12:23:10

az Érinthetelenek csinálják, ahogy nekik jó, én meg csinálom, ahogy akarom :)
SOHASE!! tennék olajbogyót a körözöttbe, még ha száz Nigella úgy csinálja is :))

muskotály küvé 2008.04.26. 12:25:31

Szerintem egyszerűbb, ha a vajdlingba, ahol a tészta kel, rászórod a hozzávalókat és a disznóvágáshoz használd pörzsölővel jó erősen megküldöd. Ki is lapítja és meg is sül :)

spájdernecc 2008.04.26. 12:28:39

Küvé, tetszetős megoldás:)
javasolhatom, a kézitekerős, parazsas pörzsölőt?
kizárólag az autentika miatt

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 12:28:56

Toma, most már kelj fel, mert itt lassan mindenki megőrül!!!:DDD

muskotály küvé 2008.04.26. 12:29:59

Lényeg, hogy legyen luftja, különben nem lapul ki eléggé

Benikuty 2008.04.26. 12:33:04

Kipróbálom Küvé, de a helyi tűzoltók imádják az én eredeti verziómat.
Nigellára rákenni az olajbogyós körözöttet, aztán nyalja le róla a harapós kutya:)

Benikuty 2008.04.26. 12:35:31

Zahor, én zsebembe teszem a zacsit:DD

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.26. 12:52:23

Szervusztok!

Apukám először azt mondta a pizzára, hogy nagy melegszendvics. De addig kísérleteztem én is, amíg már meg tudta különböztetni a kettőt egymástól.

Én azt szeretem Tomában, hogy állandóan finomítgatja az ételeket és ezt szeretettel, szenvedélyből teszi, mellesleg az alapanyagok ismeretével. Aztán megosztja velünk, hogy mire jutott. Gondolom nem zár ki az ismerősei közül, ha nem hajszálra úgy csinálunk mindent, ahogy ő.
Szerintem vitának nincs értelme, inkább vegyük úgy, hogy bárki elmesélheti, ő miképp szereti a pizzát illetve egyéb ételeket.

A lángos /burgonyás/ nálunk is nyerő. S így van, ahhoz, hogy igazán élvezzük, tesót, unokatesókat össze kell trombitálni és akkor mehet a lángosozás.
Ilyen még nálunk a csörögefánkosozás. Szinte az olajból kapkodják ki a csörögéket, porcukor rá illetve lekvár, ki hogy szereti és hamm, olvad a szájban! :)

A palacsintázás már kifinomultabb. Már nagyon variáljuk a töltelékeket. A pudingtól a nutelláig, a gyümölcsöktől a mákig. A májastól a húsosig, szóval az már lassan /ál/művészet - a mi ízlésünk szerint.

A lényeg, hogy együtt vagyunk szeretteinkkel és jó nagyokat nevetünk, beszélgetünk. Aláírom, hogy ez mondjuk nem a gasztronómia csúcsa és célja, de amatőrök vagyunk és most már azok is maradunk. :)))
Persze minden elismerésem és pici irigységem a profi művészszakácsoké!

Az ötleteket meg a javaslatokat szívesen olvasom, olykor alkalmazom. Köszi a továbbiakat!

Benikuty 2008.04.26. 12:57:23

Nadine:D. Oda akkor, ha habcsókot csinálok, máskor farzsebbe:)

spájdernecc 2008.04.26. 12:59:57

szia Fiam)
veled nem lehet vitatkozni :)

Benikuty 2008.04.26. 13:04:34

Spájdi:D. Mint az anyósommal. Imádni való:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.26. 13:36:20

Spájdi, Beni!
Azért most nem tudom ám, ez most igazából félig üres pohár vagy félig tele van? :))))
Aranyosak vagytok!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.26. 13:39:20

Sógornőm viszonylag gyakran csinál ananászos pizzát, de csak ő szereti. A gyerekei sem, de kedvenc nevelési elvével élve ezt mondogatja: majd megszokják.
Hát, ha máshogy nem :)

Benikuty 2008.04.26. 13:47:05

Fiam, félig se tele, meg üres se. Részemrő kiszótt a luk a gödörből:D

Benikuty 2008.04.26. 13:51:39

13:49-re ekkora forgalmat Toma, hogy csak gyeplő lovak közibe, nem akármi. A pizzát se Tőled fogom megtanulni. Hehh...::::)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 14:00:21

Nekem tetszik Toma pizzája, csak ezt a bivalytejes mozzarellát nem tudom magam elé képzelni...:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.26. 14:07:25

jó reggelt!

bakker, nem is mára akartam ezt a posztot. vagy én dátumoztam el, vagy valaki élesítette. na mindegy!:))

az élesztőről. egyszer már lefolyt ez a vita. én azért tértem át az instantra, mert nem találtam elég megbízhatónak a nyers élesztő minőségét, nem volt permanens. szerintem az insant élesztővel nincs semmi baj. megszokás kérdése ki melyiket használja, a végeredmény nem ezen múlik.

a márványlapos jamie trükköt én is láttam, és egyszer ki is próbálom.

a tészta vastagságról. ez a pizza középen hajszálvékony, mint ahogy le is írtam, csak a szélein ilyen vastag. gondoltam is, hogy kettévágva is lefotózóm, de nem számítottam a címlapra, és hogy bizonyítanom kell azt amit leírtam:))

a sajtot a legtetejére, baromság.

before
amit leírtál, nagyjából azt csináltam. de a két perc a tésztához, egy kicsit kevésnek tűnik:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.26. 14:16:41

Azt hiszem, forgalom lassul. Vége a teljesidejű munkanapnak :)
Mi sem voltunk suliban, de kaptunk házit, amin délelőtt kellett volna dolgozni. Ahogy azt egy háziasszonyról elképzelik. :(
Bár magamat csak ritkán sorolom e tiszteletre méltó nőtársaim közé. :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.26. 14:18:13

nadine
a bivalytejes, ugyanúgy néz ki mint a tehéntejes, csak finomabb:)))

a képen látható pizza tuajdonképpen a második volt, mert az elsőnél még nem fotóztam. az egy klsszikus margerita volt. erre már tettem mangalicahúsból készült shorizot a tetejére. valaki említette, hogy ezt nem szabadott volna. mármértne??:))

beni
elfelejettem, hogy a neten nyüzsögnek a pizzaszakértők:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.26. 14:20:28

Nadine!

A bivalytejes mozzarella teljesen megszokott dolog. Csak egy bivaly kell hozzá, megkenve mozzarellával, rá a pizzára, oszt huss a sírköves sütőbe! :)))

Szerintem ennek a bivalytejes mozzarellának markánsabb lehet az íze, mint a simának. Igaz, Toma?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.26. 14:26:00

igen. a bivalytejnek nincsen semmilyen mellékíze a tehéntejhez képest, csak egyszerűen erőteljesebb, töményebb tejíz. a tehéntejes mozzarellának ahhoz képest, kicsit semmilyen íze van, olyan semlegesebb.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.26. 14:35:08

a bivaly nevű állat nöstény egyedének tápláló folyadéka :)))

nadine
szerintem te azt hitted, hogy a bivaly az bika :DDD

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.26. 14:50:48

basszus! benéztem a főzős blogomra, és 1260 találat van mára. a zindex címlap hatalma/átka...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 14:51:24

Toma, neked is van kukkered? A fejembe. Igen, bikatejre gondoltam...:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.26. 15:02:35

Most megint viccelődik az oldal velem?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.26. 15:05:28

Toma!

A kép alapján az összes bika.
Kakasherepörkölt még elmegy. De bikatejből készült mozarella valóban hm... sajátságos lenne.

Nadine! Mi ugyanazokról a biosz órákról hiányozhattunk. :)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.26. 15:09:18

Egyébként az igazi tej, legyen az szarvasmarha vagy bivaly /ugye a kettő nem ugyanaz?/, irtó vicces. Olyan tömény és zsíros, hogy a boltihoz edzett gyomrúak felkészülhetnek egy egésznapos mosdólátogatásra.
Viszont a tej tetején legalább 1,5-2 cm-es tejszín képződik.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 15:18:38

Toma, a mai világban már semmin sem csodálkozik az ember... :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.26. 15:19:36

Nem tudom, mi van megint, de az oldal a Frissités gombra nem frissül, ezért muszáj valamit írnom, ha látni szeretném a kommenteket.
Most épp vajas bucit eszem, almával sűrített faepres lekvárral. Finom.
Az egyik tüchtig csoporttársam készítette, nem én :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.26. 15:21:31

Nadine!
Beszélj velem is, légyszi!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 15:22:11

Rendben:) Fiam, a faeperbe nem törik bele a fogad?:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.26. 15:24:23

Nem. Már lekvárrá főzték :) Amúgy ízre hasonlít a szomorúfűzéhez...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 15:27:26

Egyébként nekem is van egy ilyen eperfácskám, szomorú fajta (csüngő ágú). Termő időszakban gyakorlatila a fa körül élek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 15:28:48

Fiam, megőrültél? Mik ezek a pontszerű hozzászólások?:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.26. 15:34:00

Egyszer hulló levelű fa alatt ettem hamburgert. Azt hittem, sosem akar elfogyni a saláta...
Szerencsére nem volt mérges fa /meg mérgező sem/:)
Tudom, hogy nem illik ilyet írni egy ilyen blogba, de én néha úgy megkívánom a mexikói hamburgert majonézzel, mustárral, ketchup-pel, hagymával meg mindennel, de úgy, hogy muszáj egyet vennem.
Ne vessetek meg nagyon!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.26. 15:35:55

Nadine!
Nem őrültem meg, illetve nem ettől vagyok őrült, de a frissítésekre kattintva nem látom a válaszokat ill. kommenteket. Muszáj valami jelet küldenem és akkor megjelennek az újabb hozzászólások.
Vagy mit csináljak?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.26. 15:49:43

Toma!
Nálad sem működnek rendben a dolgok?
Elég hülye helyzet.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.26. 15:51:03

Elmegyek takarítani. Remélem, mire visszajövök, javul a dolog. Kellemes délutánt!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 16:05:28

Na, akkor most kiveszem a pöttyöket. Már Tomától is jött egy... Vagy Ti ilyenkor titkos párbeszédet folytattok? Egyébként én is szoktam ilyen kajákra vágyni, nincs ebben semmi ciki - szerintem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 17:13:37

A tömegre való tekintettel Stephen Kinget választom.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 17:18:15

Előtte tisztázzunk valamit: HOL A TÚRÓS SÜTIM?????

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.26. 17:35:35

nálam működik, csak gondoltam én is pöttyözök egyet:))

a faepernek (szentségtörés az elnevezés is) még a gondolatától is hányok. gondolom valamilyen gyerekkori taruma lehet. ha a szagát megérzem rosszúl leszek. pécsett, a környéken ahol felnőttem sok ilyen fa volt. fehér meg fekete fajta is. brrr...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.26. 17:37:02

na most megyek pizzát sütni. csakazértis...:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 18:24:34

Toma, a "faeper" az egyik kedvenc gyümölcsöm. Tán mert városi gyerek voltam:)

Hajrá, pizza!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 18:29:01

Ha senki nem mondja meg, hol a sütim, kénytelen leszek összeütni valami pudingot, az talán van itthon.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.26. 18:57:09

a faeper szar. (szonja szép)

betettem a posztba a mai pizzámat is. most már mindenki láthassa, hogy az én pizzám igenis vékonytésztájú:P
úgyhogy aki nem hitte, bekaphassa! :))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.26. 19:21:54


Before 2008.04.26. 11:59:13

most, hogy figyelmesebben elolvastam kommented, nem is rossz módszer. lehet hogy legközelebb kipróbálom:)

Benikuty 2008.04.26. 19:55:02

na, vissza virág vásárlásbóól, látom kihullott a férgese

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.26. 20:16:11

beni
milyen olívaolajról írtál küvének? nekem is kéne valami jobb féle, mert a hvarszigeti olajam fogytán. írhatsz privátban is ha gondolod...:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 20:30:36

Toma, ne próbálkozz, úgyis mindenki tudja, hogy Photoshop:))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.26. 20:48:07

A nagy tolongás távozásra késztet. Jó éjt!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.26. 21:11:29

jó éjt:) én meg megyek dolgozok egy kicsit...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.26. 21:33:50

Így visszamélázva a délutánra, sokkal izgisebb volt pöttyözni. Olyan misztikus volt, ahogy Toma válaszolt. Igazi kisherceges. Mindenfélét értettem alatta és meg kell mondjam, Bombánkban egy költő veszett el. Viszont nyertünk egy festőművészt. Ez is valami :)))

Nadine! Éljen a faeper. Nekem azrt nagy élmény, mert a komlói mamáék háza előtt volt fehér több, fekete /mi kéknek hívtuk/ meg csak egy. És fel kellett mászni a fára, ami jó volt. Aztán több mint húsz év múlva találkoztam újra ezzel a csodával. Azóta nem bírok betelni vele, mégha hernyóra is hajaz egy picit, amit azért rendesen utálok, viszont nagymamát imádtam. Az illatát még most is érzem. Meg, hát anyu tiszta édesanyja volt... És már ő sincs. Jaj, de szomorú lettem :(

Benikuty 2008.04.27. 06:57:47

Jó reggelt Aranyoskáim, és Fiugg!
Reggelire Hobbiszacs tojása, aztán barackdzsemes-vajaskenyér.
Rigófütty, napsütés, vásárnap:)

Benikuty 2008.04.27. 06:59:48

ps.: a faeperből jó a pálinka. Állítólag. Mert én nem szeretem.

Benikuty 2008.04.27. 08:46:57

Mindenki alszik, a friss topikok is. Blogmanó főleg.
Toma, mél ment, Mariss, mél jött.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.27. 08:52:17

Jóóóóó regggelt :-) A reggelim egy "pling" lesz. Ma horgászversenyt fényképezek a Királyi Palota tövében. Beni: tudod-e, hogy svéd szemmel a barackízes vajaskenyér legalább olyan furcsaság mint magyarnak az erjeszett hal? Vajaskenyeret legfeljebb az ebédet (löncsöt) bevezető saláta mellé eszegetnek.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.04.27. 09:00:33

Jóreggelt:)

na, ennyi voltam, tanulni el..:(
Meeeegfogooookbukniiiii:(((((

és én is szeretem a hamburgert, viszont nem reggelizem, úgyhogy engem is lehet megvetni..:D
Bár, ha valaki nekem s cisnálna plinget.. O.o

Benikuty 2008.04.27. 09:02:32

Hobbiszacs, mert a svédek nem azt a barackdzsemet kenik. Az enyémnek története van, non public, mert elennék előlem:)

Benikuty 2008.04.27. 09:04:48

Nyuszmusz, ahhoz aki plinget csinál, horkolás meg sz@ros gatya is jár:(

Benikuty 2008.04.27. 09:26:54

Nagyon kihalt a kocsma, csapos sincs. Asszem elmegyek bringázni a szigetre.

spájdernecc 2008.04.27. 09:43:59

Jó napot!
mi a stájsz?

cyan 2008.04.27. 09:59:21

reggelit!
kávét!
lángost! fokhagymásat, tejfölöset :))

2008.04.27. 10:38:55

hahó, mindenki! úúúúúúúúúúúúúúúúúúúúgy hiányoztok.... minden nap tisztára úgy érek haza mint egy zombi, olvasni sincs kedvem :(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.27. 10:59:27

Szia, Jé, és mindenkinek jó reggelt.
Ma újabb fejezethez értem a kútban. Nem tudok róla beszélni. Kérek szépen mindenkit, ne aggódjon, ha el-eltűnök, vagy furákat beszélek, de muszáj egyedül megbirkóznom a helyzettel. Elvégre nem minden nap ér véget egy házasság, vagy korábbi életünk legnagyobb szerelme. Igyekszem felnőni a feladathoz, de ehhez idő kell. Bocs, hogy megint "negatívkodom"...

maybach 2008.04.27. 11:43:15

Jó napot kívánok!
Ameddig én csónakot javítgattam Ti pizzát csináltatok?

A baracklekvár egy költemény. Csak mondom. Ha svédek nem ismerik nem csoda, hogy depisek.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.04.27. 13:03:52

Benikuty, énke párom is horkol, meg mosni is szoktam, mégsincs pling:D

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.04.27. 13:04:57

Ó, Nadine! Vigyázz magadra O.o küldök ölelést O.o

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.27. 15:30:18

jó reggelt!

nadine:(

tettem be kis videót az oldaldobozba. bár gondolom mindeki látta a filmet, azért nem árt néha-néha megnézni ezt a jelenetet:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.27. 15:34:01

beni
megkaptam, olvastam, köszi:)) ki van próbálva a minőség? mert akkor rendelek én is.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.04.27. 17:55:44

jíííí, törzskommentelő vagyok:D

de nekem sem frissül, úgyhogy innentől én is csak magammal csevegek, meg küldöm a pontokat, hátha nekem is visszapontoz valaki:)

Benikuty 2008.04.27. 18:06:41

nem hétfő::), takarítás, kertészkedés, szerelmeskedés:D

2008.04.27. 19:22:14

Beni, micsoda sor! :)))

spájdernecc 2008.04.28. 05:18:57

Jó reggelt!
Sok kávét!
baracklekvárt, szederpálinkát!

maybach 2008.04.28. 07:49:29

Jó reggelt kívánok!
Éljenek a chicagoi sztrájkolók. Végre egy normális hosszúságú munkahét.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.04.28. 08:07:27

Jó reggelt:)

Tegnap sütöttem muffint, és volt benne szederpálinka is spájdi:P

A KVról meg most aztán tényleg leszokom, bizonyisten, bár jó ezekkel vigyázni, mert ilyenkor általában simán duplázom a fogyaztásom..
de azért egy picike reggeli adag belefér :S

Szép idő van, ki karok menni a Duna-partra, de még három hétig tuti tanulás van folyton..

Valaki csinálhatna egy kertisütős posztot sok képpel és akkor picit kárpótolva lennék:)
és talán nem is utálnám nagyon:P*

spájdernecc 2008.04.28. 08:34:30

A muffinba csokidarabkák valók, nem pediglen szederpálinka :)
A hét hosszúságával elégedett vagyok :)
Szabadságot Willienek

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.04.28. 08:58:24

Csokidarabka is volt benne.

És amúgy nem volt rossz, ettem egyszer borókapálinkás trüffelgolyót, hát nagyon ott volt, innen jött a dolog, csak nincs borókapálinkám:P

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.04.28. 09:01:16

Na, az egyik kameránál van egy tigris.
Valami fél borjút marcangol, és nem is tűnik aranyosnak. Mindenesetre nem mennék oda megsimizni.. O.o

spájdernecc 2008.04.28. 09:24:57

ágyelőnek jólenne :))
és akkor már a borjak is biztonságban vannak

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.04.28. 09:55:57

degonoszvagyO.o

Tökre kiakadok mindgí, mikor ilyen lakberendezős újságokban látok gyerekszobában ilyen plüss jegesmedvebőrt, amin korrekten ott van az állat feje, meg a lábai kiterítve, mindezt aranyos édibédi játékmaci kivitelben.
Fincsi lehet a gyerek lelkének.. O.o

tistedur 2008.04.28. 09:59:38

jó reggelt,jó kávézást :)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.04.28. 10:00:01

Na megyek egyedemre:(
rossz kedvem van, nem hív meg valaki egy fánkra?:D

cyan 2008.04.28. 10:42:27

reggelit!
gépem besz@rt, átment mentőautóba.

tistedur 2008.04.28. 12:29:20

éhes vagyok..pizza is jó lenne :)

tistedur 2008.04.28. 14:46:30

mit csináljak egy virtuális pizzával?! :P

spájdernecc 2008.04.28. 16:09:57

nem hízlal...
hétfő !

Benikuty 2008.04.28. 17:59:40

Hali Svati, meg mindenki!
Mi ez az eszméletlen tolongás?:)

Benikuty 2008.04.28. 18:00:57

Berepült egy két centis darázs. Mit csináljak? Megölni nem!:(

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.04.28. 18:06:28

dehogynem...agyonvágni, lazán:))
szia....nincs semmi, illetve nem tudom, hogy mi van.
ma keveset voltam gépközelben, szervezkedem, mert utazom Szegedre......véééééééééégre:))))

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.04.28. 18:23:08

nem. megyek bulizni...lazán:DDDDDDDDDDDDD
suli ősztől:)))

Benikuty 2008.04.28. 18:34:39

Jézusom:) Négy nap buli:D
Régen egy hét vedelés, egy nap józanodás! Ma már fordítva. Némi túlzással:)
NE vigyázz magadra!:D

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.04.28. 19:00:08

csak két nap. sajnos.
de jó lesz és NEM fogok vigyázzni magamra:)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.28. 19:52:35

Törzskönyvezett kommentelő lettem! Ha ezt én elmondom a klubban! :-) Köszi.

Olyan szép idő van errefelé, azért ritkulok. Hanem pénteken érdekes vendégem lesz, nem árulok el semmit róla. Most, hogy feszítettem az érdeklődést, búcsúzom mert a Zasszony az előbb halk morgással tudatta, hogy éhes :-))

tistedur 2008.04.28. 20:22:43

a megoldás a pling HSZ :)

svati!
jó bulizást..egyél egy sütit az emlékemre a palánkban :)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.04.28. 21:21:05

Jó estét!:)
hazaértem, éhes vagyok:( nem kaptam sütit, pedig felugrottam anyuhoz is.
Egy órája kukorékolok, hogy jajúgyennékvalamit, de a drágát leköti, hogy megmentse a világot, és mindenkit lekardozzon jelenleg..
pedig, de, célzás volt..

és most már késő van, tehát én nem csinálhatok magamnak csúnyarosszhízlalós kajákat, de persze, ha mondjuk csinálna nekem, nem bánthatnám meg azzal, hogy otthagyom:P

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.28. 21:54:44

Tistedur: eltaláltad, pling lett a vége :-) Mostanában icike-picike citromhéjat is reszelek rá. Feldobja a monoton plingelésünket :-)))))
Jó éjt, holnap is van nap!

spagetti 2008.04.28. 21:57:01

Megcsináltam, finom lett :)
De a szószt azért rendesen megcsináltam, nem csak úgy összedobtam, a natúr paradicsom + oregano igen kevésnek tűnik.

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.04.28. 22:09:10

tiste
palánk? süti? na majd utána nézek...perpill szerb kajálda és borozás van...:))))

spájdernecc 2008.04.29. 05:15:04

Jó reggelt!
Sok kávét!
kicsit unom már a pizzát :))
_kicsit_unja_

tistedur 2008.04.29. 06:10:03

jó reggelt,jó kávézást :)

maybach 2008.04.29. 07:52:59

Jó reggelt, jó szurkolást!
Csak a korrekt tájékoztatás miatt.
Ma megint BL.
MU vs. Barcelona.
És a lütyő 0:0-ás első meccs után ma el kell dönteni a továbbjutást.

maybach 2008.04.29. 09:03:51

Mivel így megfogott mindenkit a foci, még egy kis nosztalgikus hír. Bár ez picit előzetes.

Törőcsik András (1955. május 1. Budapest), magyar labdarúgó (becenevei:Törő, Kese)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.29. 09:42:27

"Táncolj Törő!"

:-)

maybach 2008.04.29. 11:00:41

Jaja. Táncolj!
Nem véletlenül pöckölték ki Nyíl Tibivel együtt az argentínok ellen.

Ma a gyerekek külföldi focisták neveit ismerik. Ha egyáltalán.

muskotály küvé 2008.04.29. 11:08:15

Sziasztok!
A munkahelyem közelében van a Nyilasi Tibinek étkezdéje. A kaja hagyományos vonal, de lehet látni régi focistákat beszélgetni, a kollégám fel szokta ismerni őket. (Én csak a Nyilasitibit.)

spájdernecc 2008.04.29. 11:49:28

ETO-s rigmus 79-ből :
táncolj Törő
feleséged betörő
ne menjetek Londonba'
lopjatok a Korvinba'

maybach 2008.04.29. 12:16:22

Szép.
Gondolom erre volt válasz a "Rába-parti......
kezdetű örökbecsű.
Én azonban inkább arra céloztam, hogy Törő és Nyíl a z ellenfelek táboraiban is Törő és Nyíl volt.
Igaz akkoriban szurkolók is jártak még meccsekre.

spájdernecc 2008.04.29. 12:29:28

Egyértelmű :)
Sopronból átmetünk ETO meccsre stoppal, kizárólag néprajzi gyűjtés céljából...
de igazad van, teltházas meccsek voltak, Fehérváron, Pécsett és Egerszegen is...
Ezeken jártam

maybach 2008.04.29. 13:25:29

Órákig álltunk sorba a Stefánián, hogy jegyet kapjunk a kettős meccsekre. Vagy beszöktünk.

Ez volt a nosztalgia délelőtt.
Viszont senki sem írt a pizza néven elkövetett bűncselekményekről. Csak arról, hogy a másiké miért nem az igazi.
Pedig: mélyhűtött pizzatészta, tubusos pizzakrém, stb.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.29. 14:08:44

jó reggelt!

látom nem maradtam le semmiről, míg nem voltam netközelben:) ezt a hosszú hétfőt!

spagetti
egyszer azért kóstóld meg főzött szósz helyett csak sima paradicsommal. mondjuk tőérett koktélparadicsomokkal. (konzerv, csak mutti polpa!)nem fogod megbánni.

maybach
a mélyhűtött pizzákat csak egy jó adag plussz sajtal, és egy nagy adag kecsappal lehet csak elfogyasztani. és ezzel pizza helyett máris melegszendvicset ettél:)))
a tupusos pizzakrém annyira gáz, hogy betüt sem érdemel az aki ilyet használ:))
a rémálmom: előrecsomagolt kész tecsos pizzalap, tubusos pizzakrémmel megkenve, sonkás-ananászos-kukoricás feltéttel, és trappista sajtal. az a szomorú, hogy sokaknak ez a pizza.

muskotály küvé 2008.04.29. 14:43:50

Toma,

Hányféle konzervből választottad ki a mutti polpát? Általában az én kezembe is ilyen szokott akadni a polcon, de ha lenne olcsóbb másfajta, biztosan azt venném... Nem tűnik túl bonyolult terméknek.
Mostanában egyébként a csíkokra vágott pácolt kolozsvári szalonnával (bauchschpeck)alapozott, muttipolpás, babkonzerves, maradéksajtos verzió szokott bejönni...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.29. 15:33:43

küvé
végigpróbáltam szinte az egész spektrumot. vagy tizenöt féle konzervparadicsomot. a mutti polpa, magasan a legjobb minőségű, és nem is a legdrágább volt. nincs benne semmi adalék, és az íze is finom. érződik, hogy érett paradicsomból csinálják. sajnos nem lehet folyamatosan kapni (legalábbis itt), így tucatjával veszem:) ha meglátom a boltban, hogy van, bespájzolok belőle.
persze amióta ezt használom, azóta nem nagyon kisérletezgettem, így lehet, hogy megjelent a piacon egy mégjobb:)) de nem valószínű.
egyébként egy olasz barátom (szakács)javasolta, hogy ezzel főzzek, mert azt mondta otthon is sokan ezt használják. ő tanácsolta a pizzára a scamorzát is, ha nincs bivaly mozzarellám. mindkettő bevállt:))

Benikuty 2008.04.29. 16:31:40

Az én konzerv paradicsomomat Horváth Erzsi jegyzi. Nem kapható a hiperekben, mint ahogy savanyított kisdinnyéje sem:)

Benikuty 2008.04.29. 16:36:17

Ma láttam a Nagykunság közepén életemben először bivalyokat. Egy tanyán az ország egyetlen tanyasi református temploma mellett. Igen szép állatok, amint a puszta is lenyűgöző harsogó zölden. Én bivaly, megint nem vittem fényképezőt:(

muskotály küvé 2008.04.29. 17:01:57

Én saját paradicsommal dolgozom, már amikor sikerül palántát nevelni, és nem viszi el a rohadás. Idén palánta lesz, úgy néz ki.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.29. 17:10:13

küvé
én is saját termesztésűt használok, saját magról növesztem palántává, minden évben. de amikor nincsen szezonja, kénytelen vagyok konzervet használni.
kész szósz befőzéséhez, sajátot használok.

beni
a hotváth erzsi féle, az nyers paradicsomkonzerv?
mert nem a befőzött paradicsomokról van itt szó.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.04.29. 17:17:35

Én azért használok Muttipolpát, mert tökvéletlenül azt lehet itt kapni a Corában.

És a férjem pl semmit nem eszik meg "csak sima" paradicsomszósszal, sem pizzát, sem tésztát.
Muszáj szószt csinálni belőle minden nyavajával.
Pedig hogy imádom a sima fokhagymás paradicsomos bazsalikomos tésztát magában O.o

de az ilyesmi (Űegyáltalán a zöldséges dolgok magukban) csak akkor játszanak, ha egyedül vagyok, vagy a barátnőkkel:P

muskotály küvé 2008.04.29. 17:23:52

toma
nekünk évente 0-20 befőttesüvegnyi paradicsom keletkezik télire, a leírtak függvényében...
Általában passzírozott, de néhányat szoktam eltenni darabolva is. Igaz, én a héját rajta hagyom, szerintem sokkal jobb íze van és engem nem zavar.

muskotály küvé 2008.04.29. 17:24:47

nyuszómuszó,
egyszer mutasd meg az uradnak egy normál kechup hátoldalát, lehet, hogy elmegy tőle a kedve...

Benikuty 2008.04.29. 17:31:00

Toma, természetesen gyors hőkezelés, majd dunszt.
Nem vagyok konzervipari szakember, viszont a konzervektől zsigerből idegenkedő dilettáns annál inkább. Mitől áll el a nyers paradicsom? Csak a vákumtól? Aztán az anaerob baktériumok? Szóval magyarázd már el, mert nagyon nem értem:(
Lehet, fóbiás vagyok. Nem használok leveskockát, vegeta mammát, szárított élesztőt, ketchupot, műmajonézt. Pár éve. Kezdek megijedni magamtól:)

Benikuty 2008.04.29. 17:34:29

Küvé, igaz. Csak a műparadicsom héja ehetetlen. Az Erzsi parik héja élvezettel rágcsálható.
Vessetek máglyára, ha az idén nem fotózok, és küldök képeket!:)

spájdernecc 2008.04.29. 17:35:16

Látom Beni, nem kedveled az extrém sportokat :))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.29. 17:38:45

beni
egyszerű vákoum és strelizilástól, hőkezelés nélkül.
a száritott élesztő, meg nem más mint sima élesztő csak dehitratálva azaz kivonták belőle az összenedvességet. nem kell minden élből elutasítani, csak utána kell nézni:)) a leveskocka, vegeta stb, az már más tészta...:)

küvé
szószt én is teszek el pár tucatnyi üveggel minden évben.
kifozde.blog.hu/2007/10/03/title_12341

Benikuty 2008.04.29. 18:16:36

Toma, milyen steril? Gamma-steril? Gamma sugárral sterilezett. Nem kötekedek, kérdezek:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.29. 18:23:41

halvány fingom sincs:)) csak valami halvány emlékem van arról, hogy láttam egyszer egy dokfilmet, pont egy olasz pradicsomkonzevgyárról. abban minha magyarázták volna, hogy mivel a hőkezelés megváltoztatja a paradicsom savaságá-lugosságát vagy miaszöszt, ezért ők a sterilizált dobozokba töltik, meg valami vákumos töltés, blablabla... a többi csak rémlik:)) de gondoltam, azért mondok egy okosat:DD a lényeg, hogy nem főzik. aztán meg tökmindegy, a mutti polpa jó, és ez a lényeg...

Benikuty 2008.04.29. 18:34:05

Most én is találtam a spájzban:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.29. 18:51:22

nabakker!

nincs egy hónapja, hogy örvendeztem, elérte a főzősblogom a tízezres látogatottságot. erre most megnézem, az előbb elkerülte a húszezret:)) egyre felkapottabb lesz...

Benikuty 2008.04.29. 19:05:39

Toma, leszel Te még polgármester:DD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.29. 19:06:58

Jó estét minden paradicsom-szakértőnek. Toma, azt olvashattad, hogy a paradicsom nyers állapotában lúgos (ami jó az általában elsavasodott emberi szervezetnek), de ez nyomban elmúlik, ha főzni kezdik, mert akkor savassá válik.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.29. 19:09:35

beni
kézbe vetted már az új "étterem és bor kalauzt"? holnap elmegyek az alexandrába, és megnézem. kiványcsi vagyok, hogy van-e benn általam ismert hely amit teszteltek.

Benikuty 2008.04.29. 19:11:14

Nadine, vicc nélkül, ezért hívják pomodoronak olaszok. Aranyalmát jelent talán...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.29. 19:13:45

szia nadine:)
igen valami rémlik. a nyers paradicsomot a gyomorfekélyesek is ehetik, de a főzőttet már nem. én is a lehető legkevesebb ideig teszem ki hőnek főzéskor. a töltött paprikát pl. nem tudom megenni. utána zabálhatom a rennie-t, hogy aludni tudjak. :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.29. 19:18:34

Beni, az aranyalmaság (tényleg az lefordítva) egyenlő a lúgossággal?

Toma, én gyerekkorom óta nem vagyok oda a paradicsomos ételekért. Nem utálom őket, de magamtól sosem főzök semmi klasszikus paradicsomos ételt, pl. töltött paprikát vagy paradicsomos káposztát, mert ég utána a gyomrom. Viszont nyersen, salátába, feta sajttal, olívabogyóval imádom.

Benikuty 2008.04.29. 19:18:44

MBTBD szubjektív okból kissé távolodtak tőlem. Vagyis volt egy szerencsétlen bárány ügy, ami nekem attack. Kisujj, könyök ekvivalencia. Átfutó zápor ez remélem, de a blogot kerülöm. A hülyék máshol laknak:(
Szerintem részedről egy posztot szívvel befogadnánk említett guide-ról:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.29. 19:19:56

az eredetileg amerikából áthozott első paradicsomok sárgák voltak, ezért nevezik a latin nyelveken aranyalmának:) később nemesítették pirossá, mert nem nagyon ették az emberek, sokan azt hitték mérgező... vége a gasztrótörténelem órának:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.29. 19:22:37

Aha... Nagypapáméknál réges-régen még volt sárga paradicsom. Szerettem is nagyon. De manapság már nem látok a piacon.
Most pedig megyek fürdeni. Mindig úgy jövök haza Pestről, mint egy kéményseprő.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.29. 19:22:38

mbtbd aszem csak a pontrendszer kidolgozásában vettek részt, a tesztelésekben nem.
milyen bárány ügy?

Benikuty 2008.04.29. 19:24:54

Semmi kétség, nyersen az igazi. Nekem egri kert illata, frissen szedve, kezemen a szár jellegzetes aromája.

Benikuty 2008.04.29. 19:27:34

Nadine, a szigeten van sárga, majd kapsz fotókat:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.29. 19:39:25

tavaly nyáron, egy barátom gyereke, leszakított egy paradicsomot a kertben csak úgy unalmában, és beleharapott. azt a döbbenetet az arcán:)) nagyon meglepődött, hogy egy paradicsom ennyire finom és édes lehet, mert még csak boltit evett eddig. azután megevett vagy fél kilót, míg ott voltak:))

valaki!! vagy MARISSEL

nem tudja valaki, fent van-e a neten valahol a headway tankönyv hanganyaga???

Benikuty 2008.04.29. 19:47:05

Toma, tudomásom szerint Mariss igazoltan, tartósan távol.
Másoknak is hiányzik:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.29. 19:48:01

Nem tudom, Toma. Ahogy azt sem, Marisellnek mikor lesz újra netje:(

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.29. 20:23:34

Szervusztok!

Amíg anyu élt, ő főzött be paradicsomot, én nem tudok :(
Viszont szomszéd néni igen! :) 100 Ft-ért vesszük tőle üvegjét /3dl/üveg/. Csak úgy, magában is iszom. Olyan, mintha simogatná valaki a gyomromat.
Pedig még böfögő esszencia sincs benne, tudtommal.

Kaptam megint ötöst infóból!!!!! Előre is köszi a gratulációkat!

tistedur 2008.04.29. 20:29:29

grat fiam :)

nálunk apu szokott paradicsomot befőzni-de darálni bezzeg nekem kell..és kecsapot is scinál néha :)

Benikuty 2008.04.29. 20:33:56

Na, elég ebből az egymás feje mellett való elbeszélésből. Kedves Nadine.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.29. 20:39:05

Beni, lefordítanád, amit írtál? Én már megint nem értem...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.29. 20:49:55

Túl fáradt vagyok, majd holnap megnézem, mit írtatok. Jó éjt.

Benikuty 2008.04.29. 20:50:39

Fiam, gratuláció nincs.
Ezt várjuk Tőled.:D

Benikuty 2008.04.29. 20:52:58

Neked is Nadine:) Rózsást:D

tistedur 2008.04.29. 20:58:27

Nadine4
szép álmokat :)

Benikuty 2008.04.29. 21:01:18

Álommanókat, tisthugi:)

tistedur 2008.04.29. 21:05:20

ugatásmentes álommanókat :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.29. 21:08:13

Tist, Beni!

Utólag is köszönöm a gratulációkat!!!
Megyek angolt tanulni, hogy holnap úgy tehessek, mintha angolnyelv-tudással jöttem volna a világra :)))
Hogy én milyen stréber lettem életetm delelőjének elején! :)

Ezer pussz mindenkinek!

2008.04.29. 21:38:06

hahó!
csináltam nektek holnapra olvasnivalót, szórakozzatok jól. én meg megyek meghalni, mert a melóhelyen kitiporják belőlem az utolsó szuszt is... Pusszantás mindenkinek!

maybach 2008.04.29. 21:45:15

Jé!
Ne hagyd magad!

2008.04.29. 21:55:48

:)
Jó, majd igyekszem...

spájdernecc 2008.04.30. 05:22:42

Jó reggelt!
ilyesmi...

tistedur 2008.04.30. 06:38:35

jó reggelt,jó kávézást :)

Scypio 2008.05.09. 00:28:18

Ez már a 2. recept volt, amit ettől az oldalról kaptam, és tökéletesen bevált. Köszönöm!
(2 db készült eddig: házikolbásszal, ill. szardiniával-szalonnával, érdekes módon az utóbbi ízlett jobban, hihetetlen, mennyivel jobb így a hal, mint közvetlenül a dobozból. Mellesleg meg tudnád írni hogy szardellát hol lehet kapni? Mindenhol csak szardíniát találtam...)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.05.09. 22:52:04

Scypio

örülök, hogy beválltak a receptjeim:)
szardella filét a nagyobb szupermarketekben (tecso, interspar, stb.) találsz. ne a halkonzerveknél keresd, álltalában kis üvegben árulják, hűtőpolcon, ahol kaviárokat, ruszlit, stb. is tartják. van olyan, hogy kapribogyót tekernek körbe vele, úgy van az üvegben, és van amiben csak magában a szardella filék vannak olajban. a sima jobban megéri.
arra vigyázz, ha használod, hogy sokkal erőteljesebb az íze mint a szardíniának és sósabb.
így néz ki:
(apronet.hu/users/3/6/4/748/364748_1207415761_mini.JPG)