Eljött a kerti sütések ideje. Ilyenkor az emberfia kimegy a kertbe, tüzet gyújt, és mindenféle halott állatokat süt-főz rajta, amit később vendégei társaságában elfogyaszt.
Jó idő és hosszú hétvége volt, így adta magát a dolog. Végre az újonnan barkácsolt sütőmet is kipróbálhattam. Teszteléshez a jó öreg gyrost vettem elő, azzal nem lehet hibázni, mert a fűszeres husikát és a tzatzikit mindenki szereti. Hozzám egyébként is közel állnak a görögös ízek, mert Pécs-uránvárosban, ahol a gyerekkoromat töltöttem, több mint ezerfős görög kolóniával éltünk együtt…
Most csirkecombot sütöttem, de ezt a kaját más húsból is el lehet készíteni, pl. sertéstarjából.
Hozzávalók (4 személyre):
· 12 db csirke-felsőcomb
· olívaolaj
· 4 db paradicsom
· 2 db lilahagyma
· citrom
· tzatziki (receptet lásd lejjebb)
Előkészületek:
A sütés előtti nap a combokat kicsontozom (a csontokból alaplevet főzök), és pár metszéssel „megnyitom” a húst, hogy nagyjából mindenhol egyforma vastagságú szeletet kapjak.
Megszórom mindkét oldalát a gyros-fűszerkeverékkel, meglocsolom egy kevés olajjal meg pár csepp citromlével, és egymásra rétegezve, egy tálba teszem a szeleteket. Letakarom és a hűtőbe teszem éjszakára.
A sütés napján elkészítem a piadinákat és a tzatzikit (lásd lejjebb). A paradicsomokat és a hagymát vékonyan felszeletelem.
Megszórom mindkét oldalát a gyros-fűszerkeverékkel, meglocsolom egy kevés olajjal meg pár csepp citromlével, és egymásra rétegezve, egy tálba teszem a szeleteket. Letakarom és a hűtőbe teszem éjszakára.
A sütés napján elkészítem a piadinákat és a tzatzikit (lásd lejjebb). A paradicsomokat és a hagymát vékonyan felszeletelem.
Elkészítés:
Begyújtom a kerti sütőt, és felforrósítom a boronatárcsa-sütőmet. Elkezdem adagonként kisütni a húst. Három szeletet a forró tárcsára helyezek, bőrével lefelé, szorosan egymás mellé. Egy téglát – előtte gondosan alufóliába tekertem – teszek a szeletekre, hogy súlyával lenyomja a húsokat. Pár percig pirítom, leveszem a téglát, megfordítom a hússzeleteket, és visszateszem a téglát, majd ezt az oldalt is pirítom egy-két percig. Amikor ropogós kéreg sült a húsra, de a belseje még szaftos, tetszés szerinti vastagságú csíkokra szeletelem, és félreteszem.
Amikor az összes húst megsütöttem és felcsíkoztam, az egészet visszaborítom a forró tárcsára, megsózom, és hirtelen átpirítom az egészet, hogy mindenhol pörzs süljön rá. Vigyázok, nehogy kiszáradjon a hús, belül maradjon omlós és csak kívül legyen ropogós.
Tálalás:
Fogok egy piadinát (lepénykenyér), az egyik felét megpakolom a fűszeres sülthús-csíkokkal, teszek rá paradicsomszeleteket, sózott lilahagymát, ráhalmozok egy rendes adag tzatzikit, ráhajtom a kenyér másik felét, és befalom.
Paradicsom és hagyma helyett/mellett mást is tehetünk bele. Bármilyen saláta vagy akár feta sajt is mehet a gyrosba. Csak egyéni ízlésünk szabhat határt annak, mit teszünk bele.
Én maradok a fenti felállásnál, az úgymond „hagyományos” gyrosnál.
Az ízeket most nem ecsetelném, mindenki tudja, mire számíthat egy ilyen ételnél. Sok rosszra nem:)
Paradicsom és hagyma helyett/mellett mást is tehetünk bele. Bármilyen saláta vagy akár feta sajt is mehet a gyrosba. Csak egyéni ízlésünk szabhat határt annak, mit teszünk bele.
Én maradok a fenti felállásnál, az úgymond „hagyományos” gyrosnál.
Az ízeket most nem ecsetelném, mindenki tudja, mire számíthat egy ilyen ételnél. Sok rosszra nem:)
Mivel ez jócskán fűszeres étel, nem igazán tudnék bort ajánlani hozzá. Talán egy fröccs vagy egy jó pohár sör illik hozzá. Én egy kancsó, fűszeres teát készítettem ki jégbe hűtve az asztalra.
Tzatziki
A tzatzikit szerintem mindenki szereti. Ennek megfelelően, legtöbbünknek meg is van a „tuti tzatzikireceptje”. Én is kipróbáltam az évek során sokféle variációt, mire eljutottam (vagy inkább visszajutottam) ahhoz, amit a mai napig is használok. Autentikus recept ugyan nem létezik, de azért vannak biztos elemek benne, úgymint a joghurt, az uborka, a fokhagyma és az olívaolaj négyese, ami az alapját képezi minden „igazi” görög tzatzikinak. Ezeken kívül sok mindent lehet bele tenni, bár nem nagyon érdemes. Én még friss mentát is teszek bele, ahogyan egy görög barátomtól ellestem. De kóstoltam már kaporral, oregánóval vagy citromlével stb.
Viszont vannak „tévhitek”, amiket szeretnék eloszlatni. A tzatziki nem egy híg, folyós mártás/szósz, mint amit a sarki büfében a gyrosra öntenek, hanem egy sűrű, masszív saláta, ami akár egy halomban megáll a tányér közepén, köszönhetően a „glett sűrűségű” görög joghurtnak (delikátüzletekben kapható) és a jól lecsöpögtetett/kinyomkodott uborkának.
Hozzávalók:
· 4 dl görög joghurt (vagy 3x2 dl natúr joghurt)
· 1 nagyobb kígyóuborka (kb. 60 dkg)
· 2 gerezd fokhagyma
· 1 csokor friss menta
· extraszűz olívaolaj (Kalamata)
· só, bors
Előkészületek:
A jó tzatziki elkészítéséhez nélkülözhetetlen a sűrű, krémes, görög joghurt. Ha nem tudunk beszerezni ilyet, akkor trükközni kell:
A felhasználás előtti napon, egy nagyobb gézkendőbe öntöm a sima natúr joghurtot. Összefogom a tetején a gézt, mint egy batyut, megkötözöm, és egy szűrőbe teszem, amit egy edénybe helyezek, és északára a hűtőben hagyom, hogy a felesleges folyadék kicsöpögjön belőle (később, ha kell, csavarok párat a batyun, hogy még több levet facsarjak ki belőle és kellően sűrű legyen). Másnapra van egy adag remek „görög” joghurtom.
A tzatziki összeállítása előtt egy órával, az uborkát meghámozom, hosszában kettévágom, és egy kiskanál segítségével, kikaparom a középén lévő magos, lágy részt. Az uborkát a reszelő nagyobb lyukán lereszelem, megsózom, és egy szűrőbe téve hagyom lecsöpögni.
A felhasználás előtti napon, egy nagyobb gézkendőbe öntöm a sima natúr joghurtot. Összefogom a tetején a gézt, mint egy batyut, megkötözöm, és egy szűrőbe teszem, amit egy edénybe helyezek, és északára a hűtőben hagyom, hogy a felesleges folyadék kicsöpögjön belőle (később, ha kell, csavarok párat a batyun, hogy még több levet facsarjak ki belőle és kellően sűrű legyen). Másnapra van egy adag remek „görög” joghurtom.
A tzatziki összeállítása előtt egy órával, az uborkát meghámozom, hosszában kettévágom, és egy kiskanál segítségével, kikaparom a középén lévő magos, lágy részt. Az uborkát a reszelő nagyobb lyukán lereszelem, megsózom, és egy szűrőbe téve hagyom lecsöpögni.
Elkészítés:
Egy tálba teszem a joghurtot, az alaposan kinyomkodott uborkát, az apróra vágott mentaleveleket, a felaprított fokhagymát, fél deci olívaolajat, és alaposan elkeverem az egészet. Ha szükséges, még sózom, frissen őrölt borssal szórom meg. a tetejét még egyszer meglocsolom olívaolajjal, lefedem és minimum egy órára a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.
Tippek, trükkök:
A kész tzatziki egy hétig is eláll a hűtőszekrényben, ha jól lefedve tároljuk (csatos üveg vagy tupper).
A tzatzikit salátaként, köretként is tálalhatjuk sült húsokhoz, szendvicsekhez. De önmagában fogyasztva, pirítóssal vagy grissinivel is nagyon finom. Kerti grillpartik nélkülözhetetlen fogása.
A tzatzikit salátaként, köretként is tálalhatjuk sült húsokhoz, szendvicsekhez. De önmagában fogyasztva, pirítóssal vagy grissinivel is nagyon finom. Kerti grillpartik nélkülözhetetlen fogása.
Igazi nyári, frissítő saláta a tzatziki. A hűvös, krémes joghurt, a friss, üde uborka-menta kettős, a fokhagyma aromája és a „gyümölcsös” Kalamata olívaolaj íze, mindig képes felidézni a régvolt görögországi nyaralásokat és a jóféle tavernákat…
Az utolsó 100 komment: