Eljött a kerti sütések ideje. Ilyenkor az emberfia kimegy a kertbe, tüzet gyújt, és mindenféle halott állatokat süt-főz rajta, amit később vendégei társaságában elfogyaszt.
Jó idő és hosszú hétvége volt, így adta magát a dolog. Végre az újonnan barkácsolt sütőmet is kipróbálhattam. Teszteléshez a jó öreg gyrost vettem elő, azzal nem lehet hibázni, mert a fűszeres husikát és a tzatzikit mindenki szereti. Hozzám egyébként is közel állnak a görögös ízek, mert Pécs-uránvárosban, ahol a gyerekkoromat töltöttem, több mint ezerfős görög kolóniával éltünk együtt…
Most csirkecombot sütöttem, de ezt a kaját más húsból is el lehet készíteni, pl. sertéstarjából.
Hozzávalók (4 személyre):
· 12 db csirke-felsőcomb
· olívaolaj
· 4 db paradicsom
· 2 db lilahagyma
· citrom
· tzatziki (receptet lásd lejjebb)
Előkészületek:
A sütés előtti nap a combokat kicsontozom (a csontokból alaplevet főzök), és pár metszéssel „megnyitom” a húst, hogy nagyjából mindenhol egyforma vastagságú szeletet kapjak.
Megszórom mindkét oldalát a gyros-fűszerkeverékkel, meglocsolom egy kevés olajjal meg pár csepp citromlével, és egymásra rétegezve, egy tálba teszem a szeleteket. Letakarom és a hűtőbe teszem éjszakára.
A sütés napján elkészítem a piadinákat és a tzatzikit (lásd lejjebb). A paradicsomokat és a hagymát vékonyan felszeletelem.
Megszórom mindkét oldalát a gyros-fűszerkeverékkel, meglocsolom egy kevés olajjal meg pár csepp citromlével, és egymásra rétegezve, egy tálba teszem a szeleteket. Letakarom és a hűtőbe teszem éjszakára.
A sütés napján elkészítem a piadinákat és a tzatzikit (lásd lejjebb). A paradicsomokat és a hagymát vékonyan felszeletelem.
Elkészítés:
Begyújtom a kerti sütőt, és felforrósítom a boronatárcsa-sütőmet. Elkezdem adagonként kisütni a húst. Három szeletet a forró tárcsára helyezek, bőrével lefelé, szorosan egymás mellé. Egy téglát – előtte gondosan alufóliába tekertem – teszek a szeletekre, hogy súlyával lenyomja a húsokat. Pár percig pirítom, leveszem a téglát, megfordítom a hússzeleteket, és visszateszem a téglát, majd ezt az oldalt is pirítom egy-két percig. Amikor ropogós kéreg sült a húsra, de a belseje még szaftos, tetszés szerinti vastagságú csíkokra szeletelem, és félreteszem.
Amikor az összes húst megsütöttem és felcsíkoztam, az egészet visszaborítom a forró tárcsára, megsózom, és hirtelen átpirítom az egészet, hogy mindenhol pörzs süljön rá. Vigyázok, nehogy kiszáradjon a hús, belül maradjon omlós és csak kívül legyen ropogós.
Tálalás:
Fogok egy piadinát (lepénykenyér), az egyik felét megpakolom a fűszeres sülthús-csíkokkal, teszek rá paradicsomszeleteket, sózott lilahagymát, ráhalmozok egy rendes adag tzatzikit, ráhajtom a kenyér másik felét, és befalom.
Paradicsom és hagyma helyett/mellett mást is tehetünk bele. Bármilyen saláta vagy akár feta sajt is mehet a gyrosba. Csak egyéni ízlésünk szabhat határt annak, mit teszünk bele.
Én maradok a fenti felállásnál, az úgymond „hagyományos” gyrosnál.
Az ízeket most nem ecsetelném, mindenki tudja, mire számíthat egy ilyen ételnél. Sok rosszra nem:)
Paradicsom és hagyma helyett/mellett mást is tehetünk bele. Bármilyen saláta vagy akár feta sajt is mehet a gyrosba. Csak egyéni ízlésünk szabhat határt annak, mit teszünk bele.
Én maradok a fenti felállásnál, az úgymond „hagyományos” gyrosnál.
Az ízeket most nem ecsetelném, mindenki tudja, mire számíthat egy ilyen ételnél. Sok rosszra nem:)
Mivel ez jócskán fűszeres étel, nem igazán tudnék bort ajánlani hozzá. Talán egy fröccs vagy egy jó pohár sör illik hozzá. Én egy kancsó, fűszeres teát készítettem ki jégbe hűtve az asztalra.
Tzatziki
A tzatzikit szerintem mindenki szereti. Ennek megfelelően, legtöbbünknek meg is van a „tuti tzatzikireceptje”. Én is kipróbáltam az évek során sokféle variációt, mire eljutottam (vagy inkább visszajutottam) ahhoz, amit a mai napig is használok. Autentikus recept ugyan nem létezik, de azért vannak biztos elemek benne, úgymint a joghurt, az uborka, a fokhagyma és az olívaolaj négyese, ami az alapját képezi minden „igazi” görög tzatzikinak. Ezeken kívül sok mindent lehet bele tenni, bár nem nagyon érdemes. Én még friss mentát is teszek bele, ahogyan egy görög barátomtól ellestem. De kóstoltam már kaporral, oregánóval vagy citromlével stb.
Viszont vannak „tévhitek”, amiket szeretnék eloszlatni. A tzatziki nem egy híg, folyós mártás/szósz, mint amit a sarki büfében a gyrosra öntenek, hanem egy sűrű, masszív saláta, ami akár egy halomban megáll a tányér közepén, köszönhetően a „glett sűrűségű” görög joghurtnak (delikátüzletekben kapható) és a jól lecsöpögtetett/kinyomkodott uborkának.
Hozzávalók:
· 4 dl görög joghurt (vagy 3x2 dl natúr joghurt)
· 1 nagyobb kígyóuborka (kb. 60 dkg)
· 2 gerezd fokhagyma
· 1 csokor friss menta
· extraszűz olívaolaj (Kalamata)
· só, bors
Előkészületek:
A jó tzatziki elkészítéséhez nélkülözhetetlen a sűrű, krémes, görög joghurt. Ha nem tudunk beszerezni ilyet, akkor trükközni kell:
A felhasználás előtti napon, egy nagyobb gézkendőbe öntöm a sima natúr joghurtot. Összefogom a tetején a gézt, mint egy batyut, megkötözöm, és egy szűrőbe teszem, amit egy edénybe helyezek, és északára a hűtőben hagyom, hogy a felesleges folyadék kicsöpögjön belőle (később, ha kell, csavarok párat a batyun, hogy még több levet facsarjak ki belőle és kellően sűrű legyen). Másnapra van egy adag remek „görög” joghurtom.
A tzatziki összeállítása előtt egy órával, az uborkát meghámozom, hosszában kettévágom, és egy kiskanál segítségével, kikaparom a középén lévő magos, lágy részt. Az uborkát a reszelő nagyobb lyukán lereszelem, megsózom, és egy szűrőbe téve hagyom lecsöpögni.
A felhasználás előtti napon, egy nagyobb gézkendőbe öntöm a sima natúr joghurtot. Összefogom a tetején a gézt, mint egy batyut, megkötözöm, és egy szűrőbe teszem, amit egy edénybe helyezek, és északára a hűtőben hagyom, hogy a felesleges folyadék kicsöpögjön belőle (később, ha kell, csavarok párat a batyun, hogy még több levet facsarjak ki belőle és kellően sűrű legyen). Másnapra van egy adag remek „görög” joghurtom.
A tzatziki összeállítása előtt egy órával, az uborkát meghámozom, hosszában kettévágom, és egy kiskanál segítségével, kikaparom a középén lévő magos, lágy részt. Az uborkát a reszelő nagyobb lyukán lereszelem, megsózom, és egy szűrőbe téve hagyom lecsöpögni.
Elkészítés:
Egy tálba teszem a joghurtot, az alaposan kinyomkodott uborkát, az apróra vágott mentaleveleket, a felaprított fokhagymát, fél deci olívaolajat, és alaposan elkeverem az egészet. Ha szükséges, még sózom, frissen őrölt borssal szórom meg. a tetejét még egyszer meglocsolom olívaolajjal, lefedem és minimum egy órára a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.
Tippek, trükkök:
A kész tzatziki egy hétig is eláll a hűtőszekrényben, ha jól lefedve tároljuk (csatos üveg vagy tupper).
A tzatzikit salátaként, köretként is tálalhatjuk sült húsokhoz, szendvicsekhez. De önmagában fogyasztva, pirítóssal vagy grissinivel is nagyon finom. Kerti grillpartik nélkülözhetetlen fogása.
A tzatzikit salátaként, köretként is tálalhatjuk sült húsokhoz, szendvicsekhez. De önmagában fogyasztva, pirítóssal vagy grissinivel is nagyon finom. Kerti grillpartik nélkülözhetetlen fogása.
Igazi nyári, frissítő saláta a tzatziki. A hűvös, krémes joghurt, a friss, üde uborka-menta kettős, a fokhagyma aromája és a „gyümölcsös” Kalamata olívaolaj íze, mindig képes felidézni a régvolt görögországi nyaralásokat és a jóféle tavernákat…
maybach 2008.05.05. 07:35:04
Ez finom.
Előtte egy kis Metaxa, vagy Uzo.
Görög borokkal meg óvatosan, nem mindenki szereti a gyantás ízt.
spájdernecc 2008.05.05. 07:51:42
meg reszelt füstölt sajtot...
ez már perverzió?
tistedur 2008.05.05. 08:21:47
jó reggelt,jó kávézást :)
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.05. 08:27:42
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.05.05. 08:43:43
tistedur 2008.05.05. 08:48:11
keveset kell belőle csinálni :P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.05. 08:51:31
Tzatziki a legfinomabb saláta a világon, a rosszullétig tudom enni magam belőle. Szóval így, ez a kaja egy merénylet szerénységem ellen. Talán a téglát nem zabálnám fel. Talán.
Spájdi, ha Te perverz vagy, akkor én még inkább, mert nálam a kefíred tejföl, és megy bele sima és füstölt feta sajt plusz némi olajbogyó. De utóbbi inkább a saját tálkámban ugrik bele.
spájdernecc 2008.05.05. 08:53:35
minden olajbogyóm a tied lehet :))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.05. 08:58:51
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.05. 09:01:34
Két dolgot nem vagyok hajlandó soha semmilyen körülmények között megenni: az olajbogyót, és az ananászt.
Illetve mindkettőnek már a szagától teljesen rosszul vagyok, tényleg rosszul..:S
tistedur 2008.05.05. 09:01:49
:DD Toma már csak ilyen..állandóan megmerényli az embert :)
wow 8 kiló? hatott a mályvatea? :P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.05. 09:05:47
Tist, ebből csak 3-4 a mályvatea. A többi a szomorka. De rásegít a tea, azt tudom.
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.05. 09:16:59
Ne szomorkázz, menj vezetni, meg süss sütit:) küldjek olyat, amit nem lehet elrontani?:) és akkor kész a sikerélmény:)
spájdernecc 2008.05.05. 09:21:07
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.05. 09:24:40
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.05. 09:30:03
Bírnám, ha mögöttem is járkálna egy 2-300 tagú kórus, és ahányszor megnyikkannék, felelnének, "Oh, happy day!". Elfogna az áhítat simán.
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.05. 09:31:11
De teljesítsd az elejét is, és ne szomorkodj:D
résen vagyok ám:P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.05. 09:38:09
Marha kíváncsi vagyok arra, hogy kb. 20 év kihagyás után milyen lesz tanulni. Meg seggelni kétnaponta 3-4 órát a tanfolyamon. Fura.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.05. 09:40:49
kki-darany.hu/
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.05. 09:44:00
muskotály küvé 2008.05.05. 10:03:05
Tomának is jó hétvégéje lehetett...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.05. 10:09:36
cyan 2008.05.05. 10:09:45
hazaértem épségben. összeszedem magam, és megpróbálom leírni a látottakat. sztem lesz egy Krakkó, egy Wadowice, egy dél-lengyel észak-szlovák fatemplomok, egy Eperjes, egy Lőcse írás. legalábbis valahogy így szeretném....
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.05. 10:16:56
cyan 2008.05.05. 10:21:17
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.05. 10:23:23
sarasvati / sütifej (törölt) 2008.05.05. 11:38:15
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.05. 11:49:00
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.05.05. 11:56:13
na végre egy étel, amivel osztatlan sikert aratok:)) legalábbis eddig senki nem írta hogy ezt, vagy azt, nem szeretem.
a joghurtot nem érdemes keverni semmivel, ki kell próbálni a sűritést amit leírtam. megéri!:))
nadine
tanulni mindig kell! (én is azért angolozok) nem mindegy hogy az ember öregkorában, honnan kezd hülyülni:DDD a jogsi meg már alap manapság. úgyhogy hajrá!:)
cyan
akkor a hét a tiéd! jöhetnek a beszámolók kétnaponta :))
maybach 2008.05.05. 12:16:56
Számos példát láttam.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.05. 12:42:54
maybach 2008.05.05. 12:59:12
Hogyne. Csak a többség által járt utat említettem.
maybach 2008.05.05. 13:18:26
A cimborája riadtan kérdezi mit csinál.
- Mit, mit? Nyalogatom a ló seggét.
- De miért,
- Mert ki van száradva a szám?
- És ez segít?
- Nem. De addig se nyalogatom a számat.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.05. 13:28:35
muskotály küvé 2008.05.05. 14:11:10
toma a galériából · http://tomakonyha.blogspot.com 2008.05.05. 14:55:08
nemtom gondolom más baktérium kulturával készülnek. ha egyáltalán a tejföl baktériummal készül...
mindenesetre két külön dologról van szó:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.05. 15:04:02
spájdernecc 2008.05.05. 16:23:49
Benikuty 2008.05.05. 16:25:31
Toma, ez a kaja isteni, majdnem így csinálom én is. Tégla nélkül:)
Egyedül az ital választással nem értek egyet, én Varga Árpád arany sárfehérét nyomnám hozzá.
Görög joghurtot hol kapni?
Maybach, nem minden görög bor gyantás, csak a retsina, attól, hogy egy darabig gyantával kezelt fenyőfa hordóban lakik. Nagyon büszkék rá, én biztos nem lennék:)
Amúgy gyanús, hogy az a joghurt teljes tejből készülhet.
Benikuty 2008.05.05. 16:33:13
spájdernecc 2008.05.05. 16:38:33
muskotály küvé 2008.05.05. 17:18:45
Annyit írnak, hogy a Balkánon testmeleg folyadékot altattak, míg északabbra (szerintem nálunk is) hidegebben, és ebből következően lent melegkedvelő bacitörzsek, míg fentebb hidegkedvelőek uralkodtak el a tejben.
Egyébként arra már a 20-as években rájöttek, hogy a kaukázusi és bolgár népek nem a joghurt miatt rendezett emésztőrendszerük miatt élnek meg Yoda-kort, mivel ezek a normál bacik a gyomorsavtól elpusztulnak, így semmi hatásuk nincs a bélrendszerre. A probiotikusok jelentik az kitörést, szó szerint is, mert ők savállóak.
muskotály küvé 2008.05.05. 17:22:11
Benikuty 2008.05.05. 17:30:44
Az miért van, hogy kb. fél óránként ledob az indapass, aztán újra be kell lépni?
muskotály küvé 2008.05.05. 17:33:14
muskotály küvé 2008.05.05. 17:34:28
Benikuty 2008.05.05. 17:38:52
Benikuty 2008.05.05. 17:46:02
A rozéja nem jött be:( Egyik másik bora simán veri a felkapott, és derék árat emelő Frittmann uramét.
A Font rozéja számomra adott kategóriában verhetetlen. Jó, tudom nem egy Duzsi, de az egy másik történet:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.05.05. 17:57:48
a rozéval meg úgyvagyok, hogy szinte csak nyáron, kicsit feleresztve buborékos vízzel, sütés közben a grill mellet tevékenykedve, szeretem inni:))
a tégla meg fontos, mert így sül egyenletesen a hús.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.05.05. 17:59:14
Benikuty 2008.05.05. 18:00:54
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.05.05. 18:48:12
aszem, mivel ma diétás napot tartok, összedobok magamnak most egy kolbászos-hagymás rántottát. de visszatérek!
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.05.05. 20:02:13
tistedur 2008.05.05. 20:05:04
maybach 2008.05.05. 20:06:45
A gyantás bort csak a taverna hangulata miatt említettem. De én is úgy tudom, hogy a fenyőfa hordó fájából oldódik ki a gyanta. De valóban nem mindegyik görög bor gyanta ízű, viszont máshol nem jellemző.
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.05. 20:12:02
tistedur 2008.05.05. 20:12:28
maybach 2008.05.05. 20:14:26
"aleppobogár gyantája"
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.05. 20:19:36
Na, Nadine, okosabb lettél?:) milyen volt?
Benikuty 2008.05.05. 20:38:43
tistedur 2008.05.05. 20:40:18
Benikuty 2008.05.05. 20:41:50
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.05. 20:46:42
Jön a nyár, meg minden, én meg csak itt növesztem magam..:S
Benikuty 2008.05.05. 20:46:56
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.05.05. 20:47:38
Benikuty 2008.05.05. 20:48:33
tistedur 2008.05.05. 20:49:00
meneküljjjjjjjj :)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.05.05. 20:50:45
beni
szerintem azzal az aludtejjel, nem hibázol:))
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.05. 20:52:53
És azért kövér nem vagyok, csak épp valahogy a karácsonyi, meg húsvéti felugrott plusz még mindíg itt figyel, úgyhogy vagy visszafogyok, vagy vehetek új nyári ruhákat:P
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.05. 21:00:20
Szeretem ezeket a dombokon álló kis templomokat, és képtelen vagyok megfogni őket:(
Ha rajzolok, még csakcsak, de ha festenék, annyira keresem a lényeget, hogy épp a tökfölösleges részletekben veszek el, és elcseszem a perspektívát..
És nagyon-nagyon sajnálom, hogy nem tanultam akvarellt festeni.
Szerintem orbitális hülyeség, hogy mindenki csak a maga eszközét tanulja behatóbban, én garfikusként festéket gyakorlatilag nem is látok:(
magamtól meg nem megy:(
tistedur 2008.05.05. 21:01:27
legyünk őszinték:ha lefogysz,akkor is veszel új nyári ruhákat :P
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.05. 21:04:30
s nem mindegy hogy tudok pár szerelmetes darabra koncentrálni, vagy minden kell..
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.05.05. 21:06:45
sosem késő elkezdeni:)) az akvarellnek egy titka van, nem szabad görcsölni. lazán, ahogy balülről jön. ha nem sikerül, kuka, és lehet újra kezdeni míg jó nem lesz... :))
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.05. 21:08:44
De nem baj, ma, ha egy óra késéssel is, de az enyémek is lesznek..
Vidító kilátások:S
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.05. 21:12:32
Az a baj, hogy valahogy az ösztönösséghez meg túl sok hülyeséget vertek a fejembe.
Rögtön látom, ha valami nem jó, ránézek, és tudom, hol lesz nehéz, technikailag.
ugyanakkor tényleg már a legelején az alapoknál elrontom, és nem haladok.
Ceruzával, tollal igen, festékkel nem.
Az akvarell külön mutatvány, azzal mégúgysem.
Megcsinálom, persze, de tudom, hogy vacak, de majd egyszer, ha sok pénzem, meg időm lesz, veszek vaakitől órákat, és akkor majd a technikára figyelek, és nem stresszelem túl, asszem úgy menni fog..
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.05. 21:13:42
tényleg, szerencsés vagy:)
tistedur 2008.05.05. 21:14:14
én most balra el..szép álmokat nektek :)
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.05. 21:17:44
ne üldöződj el:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.05.05. 21:32:43
óó a művészeti iskolák csak rontanak szegény tehetséges fiatalokon. a legjobb amit tehetnek, hogy azonnal elfelejtenek mindent ahogy végetért a suli. a mesterek teljesen eltorzítják őket. a saját klonjaikat gyártják, kiölnek minden könnyedséget kezdeményezőkézséget szegényekből.
sokszór találkozom a jelenséggel, mikor be-be tévednek a galérába.
Benikuty 2008.05.05. 21:41:38
kellemes olvasgatást:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.05. 22:06:30
spájdernecc 2008.05.06. 05:20:59
vödörkávét!
meg/felvilágosodást!
Benikuty 2008.05.06. 06:06:40
Nálunk lassan annyi az eső, hogy kirohadnak a virágok:(
Benikuty 2008.05.06. 06:12:12
spájdernecc 2008.05.06. 07:13:06
tistedur 2008.05.06. 07:41:24
napfényt és meleget!!!
maybach 2008.05.06. 07:57:41
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.05.06. 08:07:56
:-)
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.06. 08:08:49
Hát, nemtom, így is van, valahogy Toma, legalábbis, egyrészt ideges vagyok, másrészt bizonyos szempontból én tényleg határozottan azt érzem, hogy mielőtt felvettek, jobb voltam.. node evvan..
Megyek, iszom kávét, reggel úgy felidegesítettem magam a páromon, hogy mindjárt felrobbanok..
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.06. 08:30:44
1. Mályvatea szinte minden patikában, drogériában kapható, kb. 750-850 Ft. Kétféle kapható, az egyikben filterenként van csomagolva a tea, a másikban egy nagy zacsi tartalmazza a 20 filtert. Utóbbit javaslom, mert én már többször is úgy jártam, hogy 2-5 alutasak nem tartalmazott filtert:( Ez hivatalosan salaktalanító teakeverék, garantáltan levisz pár kilót az emberről, de csak annak ajánlom, akinek nem okoz problémát, ha az első héten kb. hajnal 3-tól délelőtt 12-ig rohangálnia kell. Magyarul ne indulj munkába reggel 8-kor, mert kellemetlen pillanataid lesznek.
2. Autósiskola több szempontból is érdekes volt. Egyrészt kevesen voltunk, de mialatt gyülekeztünk több telefon is érkezett, hogy mikor indul a tanfolyam, úgyhogy gondolom, ez volt az oka annak, hogy az amúgy három és fél órás oktatási időt az oktató kb. két órára kurtította, és főleg sztorizgatással töltötte, mondván, még bekapcsolódhatnak a következő órán páran. Ezt elég idegesítőnek találtam, épp elég drága egy jogosítvány megszerzése ahhoz, hogy ne a "későket" várjuk. Akik vagy lesznek, vagy nem.
Másrészt, ami technikai eszköz tönkre tudott menni óra közben, az megtette. Az oktató-CD, a projektor, a számítógép... És ez az egyik legjobb suli Érden.
Hát nagyon kíváncsi leszek az eredményességére, mindenesetre én mától KRESZ-könyvvel kelek és fekszem:)
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.06. 08:44:22
Mikor én csináltam, nem volt még csak egy db bábú, amin megmutatták a lélegeztetést elsősegélyen, de mi nem kaptuk meg, mert le volt szakadva a feje..
Kresznél rajzoltak táblára..
Ha jól tudom, most már a vizsga is számítógépen történik, igaz?
Hogy hová fejlődik ez a világ :P
és én kifejezetten mai csirke agyok:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.06. 08:50:24
maybach 2008.05.06. 09:03:17
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.06. 09:12:38
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.06. 09:13:08
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.06. 09:27:10
Na mentem, szép napot mindenkinek!
cyan 2008.05.06. 10:23:51
én a tesztkönyvet oldottam meg 3× csont nélkül átmentem :))
tistedur 2008.05.06. 10:27:33
:DD
maybach 2008.05.06. 10:31:25
muskotály küvé 2008.05.06. 11:24:04
Nálunk 22,5 mm eső esett tegnap...
Már nagyon kellett.
beni, megnéztem az étteremkritika blogot, a tulaja szerintem ritka nagy f..szkalap lehet. Legalábbis az írás olyan színvonalú, hogy én oda nem írtam kommentet. Tamáséknak tényleg elég furcsa stílusuk van, de nem lehet elvitatni, hogy ők csapták bele a kanalat a lecsóba. Az étteremkalauzt és a Csalogányt sem ismerem (a csatornázás végéig valszeg nem is fogom :) ), de egy másik kedvencükben, a Gold Bisztróban az általam ismert legjobb kaját főzik. Pl. a héten olyan krémest adnak menüben 150-ért, ami az űberdrága Lukácsot is űbereli...
maybach 2008.05.06. 13:03:18
- Úgy kellett, úgy kellett!
Odajön az óvónéni:
- Móricka, nem szégyelled magad? A bácsi leesett, te meg kigúnyolod?
- Igen, mert csúnyát mondott rám.
- Mit modott?
- Azt, hogy "Ne rázd a létrát te kis szarházi!" "
Benikuty 2008.05.06. 14:49:58
Említett barom, miután kutya nem kíváncsi rá, szétszórja magát, mint aranyhaj. Növelendő a látogatottságot.
A Tamásék stílusa több mint érdekes, és túl sokat foglalkoznak elérhetetlen drága helyekkel, sztárszakácsokkal. Szerintem nem jó irányba mennek, de érdemeik múlhatatlanok. Olvastam valahol, hogy miért kell a puliszkát nálunk polentának hívni? Túlzás az olaszok majmolása, aztán ki tudja mi fán terem a görhe? Vagy a savanyú vetrece?
Ezért is kussolok időnként itt, meg még azt gondolnátok, a Zylahi ügynöke vagyok:)
spájdernecc 2008.05.06. 14:57:16
mi tudjuk, hogy Font-bérencnek tetszil lenni :))
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.06. 15:31:42
sziasztok:)
fokhagymásparadicsomosparmezánostészta:)
muskotály küvé 2008.05.06. 16:04:39
Viszont ha egy szakács nálunk is fejébe venné, hogy a mo-i állapotokra legyintés és kényelmesebb bécsi bevásárlás helyett a hazai termelőknél indítana be egy fejlődési folyamatot, az tényleg sztár lehetne...
muskotály küvé 2008.05.06. 16:07:10
egyébként ma jártam Valkón, ahol belebotlottam egy tejesboltba: házi friss tej, -termék, tehén-, birka- és kecsketejből... Majd elmesélem, milyen volt.
Ráadásul tej (teljes tej, 3,6-os), zacskóban is 180 Ft/l. Állítólag saját állataik vannak. Ilyenkor mindig optimista leszek...
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.06. 16:11:25
Nagyon szuper jó kis oltocska volt, aranyos néni, meg bács csinálták, volt minden, de minden, friss és olcsó is..
Volt, hogy olcsóbb, mint a szar bolti..
Egy naaagy lakótelepen, mellette sok más naaagy lakótelep, én s a hárommal odébblévőről jrtam, mondjuk útbaesett..
Vegetálgattak majdnem két évig, de ráment mindenük, tönkrement a kis bolt, meg az öreg házaspár is:(
Olyan nagyon szomorú.. semmit nem használt, hogy én mindent ott vettem, hogy mindenkit oda küldtem, mert nicns semmi igényesség, vagy tudatosság az átlagemberben..
Azóta maradt megint a vacak átverős tehenetnemátott termék..
muskotály küvé 2008.05.06. 16:53:36
Természetesen nem lett a dologból semmi, mert a vásárlóknak nem tetszett, hogy a termelők még jobban gazdagodnának, meg a vállalkozó is rajtuk akar keresni, meg különben is, a zacskós tej sokkal kényelmesebb.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.06. 17:03:45
spájdernecc 2008.05.06. 17:23:12
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.06. 17:35:35
Benikuty 2008.05.06. 17:44:42
Küvé, Olgi szomszédja 100 pézé adja a teljes tejet. Vettem, másnapra 1/3 volt tejszin volt a tetején, hagytam a palackban megaludni. Összerázom, aztán iszom. Csodálatos:) A tehénke magyar tarka.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.06. 17:48:16
spájdernecc 2008.05.06. 17:52:23
Benikuty 2008.05.06. 17:58:00
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.06. 18:07:45
muskotály küvé 2008.05.06. 18:30:14
Kár, hogy olyan messze lakik...
Én ide Valkóra kénytelen leszek eljárni, mert a legkisebb gyerkőcnek kecsketej kell.
cyan 2008.05.06. 20:16:37
cyan 2008.05.06. 20:31:09
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.05.06. 21:52:57
Az nem egyszerű.. vagyis én elé érzékeny voltam az ízére, frankón meg tudtam mondani hatórás intervallumokban, hogy mikor fejték le..
Én olyan fél, max egy napig voltam hajlandó fogyasztani, az annál régebbit a palacsintából is kiéreztem, annyira rossz -szerintem- íze lett..
Pont olyan volt, mint amilyen egy nagyonelhanyagolt kecskeólnak a szaga, sok bakkecskével, evvan:P
Tök fura ez a szag-íz páros..
Ennyire durván intenzíven semmiben nem éreztem, de nagyon távolról sem közelítette meg semmi..
spájdernecc 2008.05.07. 05:16:24
Kávét!
cyan 2008.05.07. 07:38:24
ühüm, kávét! _bólogat_
tistedur 2008.05.07. 07:45:39
napfényt és meleget!!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.07. 07:57:03
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.05.07. 08:00:50
muskotály küvé 2008.05.07. 08:02:43
Munka előtt egy óra fűnyírás és egyebek, úgyhogy nem kell kávé...
tistedur 2008.05.07. 08:11:27
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.07. 08:16:55
maybach 2008.05.07. 08:40:15
Permetezni is jó korán reggel.
Kb. 10 óráig készülődni meg reggelizni kell, mert minden vizes.
tistedur 2008.05.07. 08:47:50
maybach 2008.05.07. 09:00:55
Benikuty 2008.05.07. 10:34:18
alkoholista.blog.hu/2008/05/06/a_muvelt_alkoholista_borzsebkonyve_2008
tistedur 2008.05.07. 11:21:08
:)
maybach 2008.05.07. 12:03:35
Kevésbé fanoknak Real Madrid vs. Barcelona.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.07. 12:24:06
maybach 2008.05.07. 12:32:55
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.07. 12:38:50
muskotály küvé 2008.05.07. 12:57:45
Nem szokott nagyon vizes lenni. Egyébként fűnyírás halasztódik, az ajándékba kapott, a kértnél kissé többlótrágyát talicskáztam be az utcáról. (Ajándék lótrágyának ne nézd a mennyiségét.)
Benikuty 2008.05.07. 13:14:17
Meg mintha azt hallottam, hogy a lócitrom nem jó trágya. Lehet, rosszul emlékszem?
buvosszakacs.blog.hu/2008/05/06/charta_talalkozo
Benikuty 2008.05.07. 14:06:05
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.05.07. 14:17:35
Gyros+tzatziki finomnak tűnik!
Nadine dobozkái szépek, Toma akvarelljei megunhatatlanok. Ajándékba elfogadnám ezeket ÉS azokat is!
Beni trágyaszakértelme überelhetetlen! :))) Ajándékot ez esetben nem kérek!
spájdernecc 2008.05.07. 15:31:32
de talajerőpótlásra is megfelel
spájdernecc 2008.05.07. 15:48:22
hétfő!
tistedur 2008.05.07. 16:24:42
spájdernecc 2008.05.07. 16:36:53
Benikuty 2008.05.07. 16:40:53
spájdernecc 2008.05.07. 16:54:23
nyissunk ki egy rajnait!
Benikuty 2008.05.07. 17:40:05
Benikuty 2008.05.07. 18:11:29
Benikuty 2008.05.07. 18:26:22
Punnyad mindenki, tessék egy kis sokkoló:))
velvet.hu/szex/maszti080406/
tistedur 2008.05.07. 19:49:44
:D
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.07. 20:27:13
tistedur 2008.05.07. 20:37:35
nem irigyellek :)
Benikuty 2008.05.07. 20:48:44
Dolgozik a karrierjén:)) Szorítok fokozottan hozzá, meg gondolok, gondolok. Malacka. Mint.
Nadine, melyik a Svati tálcája, ha méltatnál némi szóra, hidalnék mint az épülő csoda. Duna felett:))
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2008.05.07. 21:06:33
Toma, gyros... a billentyűzetnek annyi:)))
tistedur 2008.05.07. 21:12:15
Benikuty 2008.05.07. 21:31:07
Amadea, belecsorgott a tzadziki?
Na, ez a válaszok nélküli kérdések napja:)
Jó éjt, ma sem én tépem le a vasrácsot!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.07. 21:31:48
Nem mondom, hogy az első 45 perc után nem éreztem erős késztetést, hogy hirtelen kirohanjak és úgy elszaladjak, mintha sosem jártam volna ott. Aztán a második 45 perc után ez fokozódott. A végére már csak üveges szemmel bámultam, és nagyon erősen koncentráltam, hogy ne mondjam az oktatónak, "hagyjál már békén!"...
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2008.05.07. 21:42:03
Beni, nem, tudod, nem hoztam a gép elé a partedlimet és hát...:D Bocsi, vacsizni voltam. Aludj jól!
Benikuty 2008.05.07. 21:51:48
Szép álmokat, csókokat ma kihagyom. Ahh...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.07. 22:17:58
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.07. 22:21:48
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2008.05.07. 22:22:35
Én néha a Kockafejeket néztem, az is haláli:D
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.07. 22:25:59
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2008.05.07. 22:33:32
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.05.07. 23:37:26
amadea, legközelebb takard le valami fóliával a billentyűt:)))
betettem cyan posztját holnapra. barangolhatunk legyelben, krakkó felé:))
spájdernecc 2008.05.08. 05:09:32
Sok kávét!
Zakopánét!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.08. 08:30:54
muskotály küvé 2008.05.08. 15:51:26
bocs, nem vettem észre hogy írtál:
- a gyerkőcön gyakran vannak kiütések, állítólag tej miatt. most kezd leszokni a - hipoallergén - tápszerről (aminek így 3 évesen már pont ideje), viszont a tehéntejtől, joghurttól, túróruditól pettyedzik. állítólag a kecsketejet érdemes kipróbálni. (én kipróbáltam, a szaga nem vészes, de az ízétől tényleg látja az ember maga előtt a kecskét...)
- a lótrágyára azt szokták mondani, hogy nedvesebb és hűvösebb klímán jó használni, mert nálunk nagyon éget. szerintem a homokos talajt ez is nagyon jól javítja, ráadásul ingyen hoznak a lótartó környékbeliek... egy baja van: a tetű lovak csak friss füvet, meg zöldtakarmányt hajlandók megenni, a gyommagvak meg tudják ezt, és sértetlenül bújnak a ló fenekén, így a lótrágyázott területen iszonyú mennyiségű, pázsitszerű gyom nő ki...