Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Örömlányok spagettije?

2008.08.07. 05:00 Bombadil Toma

 

Most már igencsak meg kell erőltetnem a fantáziámat, hogy a sok koktélparadicsomot, ami terem nálam, minél változatosabban tudjam felhasználni. Hál’ Istennek, azért a számtalan olasz paradicsomos tésztaételhez mindig fordulhatok, ha más éppen nem jut eszembe. Most a „spaghetti alla puttanesca” a következő, amit a friss paradicsomokból készítettem.
Ahogy a címben is utaltam rá, az étel neve meglehetősen pikáns, mivel az olasz „puttana” szó, ami szerepel benne, egyszerűen kurvát jelent. Kétféle történet is létezik arra, miért is nevezik így ezt az ételt. Az egyik, hogy régen a prostituáltak ilyen tésztát főzték maguknak, néha két „kliens” látogatása között, mert ez gyorsan elkészíthető, sok energiát ad és tápláló. A másik történet szerint, az asszonyok főzték ezt az ételt otthon, hogy annak fenséges illatával csalogassák haza a „puttanák” környékén kujtorgó férjurukat. Bárhogy is legyen, tény, hogy a spaghetti alla puttanesca rendkívül finom és egyszerűen elkészíthető étel.
 
 
Hozzávalók (4 személyre):
 
·        500 g spagettitészta
·        30-40 dkg olívabogyó (vegyesen, fekete és zöld, lehetőleg magos)
·        15 dkg kapribogyó (egy üveg)
·        5-7 szardellafilé
·        4-5 gerezd fokhagyma
·        60-70 dkg koktélparadicsom
·        egy csokor friss bazsalikom
·        2-4 szárított chili
·        só, bors, oregánó
·        olívaolaj
 
(A hozzávalók mennyisége azért van viszonylag tág határok közt megadva, mert az ízlés szerint variálható. Ki mit szeret jobban vagy kevésbé, használhatja az alsó, illetve a felső határt.)
 
Elkészítés:
 
Az egész étel elkészül annyi idő alatt, amennyi a víz felforralásához és a tészta megfőzéséhez kell.
Felteszem a tészta főzővizét forrni. Közben egy magas falú serpenyőben vagy wokban olívaolajat melegítek, közepes hőfokon. Beleteszem a hajszálvékonyra szeletelt fokhagymákat és a szardellafiléket. Vigyázva pirítom, nehogy a fokhagyma megégjen. Amikor már megpirult egy kicsit, és átadta az ízét az olajnak, hozzáadom a kimagozott olívabogyókat és a lecsöpögtetett, leöblített (a fölösleges sót mosom le) kapribogyókat. Megszórom egy-két mokkáskanálnyi szárított oregánóval, borsozom, és belemorzsolom a chiliket. Sózni nem kell, mert szinte minden sós, amit eddig beletettem. Párszor átkeverem, egy percig párolom, míg átforrósodik az egész. Hozzáadom a koktélparadicsomokat úgy, hogy előtte szétnyomkodom a markomban őket, hogy megrepedjenek, és a levük kissé kicsorduljon (kötény viselése ajánlott!). Alaposan elkeverem.
Közben a víz felforrt, megsózom, és beleteszem a tésztát. Nyolc percig főzöm.
Ugyanennyit főzöm közben a mártást is, lassú tűzön, így egyszerre készülnek el. A kész szószba beledobom a bazsalikomleveleket és összekeverem. A kifőtt tésztát egy kevés főzővízzel együtt átszedem a mártásos serpenyőbe, és összeforgatom. Kész!
 
 
Tálalás, tippek:
 
A puttanescára nem szokás parmezánt vagy más sajtot szórni. Ha mindenképpen szeretnénk valamit tenni rá, akkor inkább egy kevés peccorinoforgácsot ajánlanék. Tálaláskor megszórhatjuk egy kevés apróra vágott petrezselyemmel vagy bazsalikommal, és meglocsolhatjuk valamilyen jó minőségű olívaolajjal.
Ehhez az ételhez a lehető legjobb minőségű alapanyagokat használjuk, úgy az igazi. Frissen szedett, napon érett koktélparadicsomokat, nagy szemű, zöld és apró, fekete olajbogyókat vegyesen, amiket kimérve lehet kapni a boltokban (pl. Spar, Tesco), és olajban tartják, nem sós vízben. Ne vegyünk (olcsó, üveges), magozott olívát, inkább magunk magozzuk ki úgy, hogy a kés lapjával megroppantjuk, hogy szétrepedjen, ami után könnyen ki tudjuk venni a magot. A „maggal eltett” olíva, sokkal ízletesebb, lédúsabb.
Ha friss és jó minőségű hozzávalókkal készítjük, igazi élményben részesülhetünk, valóságos ízorgiában (ha már puttana!:)). Ne sajnáljuk magunktól a jót!
Egy jó pohár Mőcsényi Zöldveltelinit ajánlanák mellé, de mivel paradicsom bőven van benne, egy könnyű vöröset is választhatunk, ha úgy tartja kedvünk.

 

Nadine ajándéka:)

105 komment

Címkék: gasztro spagetti recept tészta toma olasz ízek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maybach 2008.08.07. 09:46:12

Jó reggelt kívánok!
Ősi mesterségek, ha találkoznak.
Toma!
Ez is ki lesz próbálva.

muskotály küvé 2008.08.07. 10:00:32

Sziasztok!

Ha a szénégető megy kuplerájba, mi lesz a menü?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.07. 10:07:00

Jó reggelt, mindjárt megfésülöm.
Kidolgoztam a megfelelő munkagép-Kenny-óbégatás elhárító alvási stratégiát. Reggel hatkor lerohanok az emeletről, és az alsó, elsötétített, hűvös szobában folytatom az alvást. Fél tízkor ébredtem, végre kipihenve. Tudom, kezdhetném eleve itt, de fent van a tévé, és ha ott elálmosodom, akkor kimegy az álom a szememből, mire lemegyek és bevackolódom. Ez így pont jó.

Benikuty 2008.08.07. 10:14:00

Küvé, nyilván francia saláta:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.07. 10:15:35

Fú, ez nagyon szimpatikus recept. Érdekes, hogy én mindig jobban bíztam az üveges olívabogyóban, mint a kimértben, pont az említett üzletek "megbízhatósága" miatt... Na jó, hallgatok Tomára, és legközelebb kipróbálom utóbbit is. De nem áll el kevesebb ideig? Mert én egy üveg olívabogyót kb. 4 hónap alatt használok el... Jó-jó, tudom, annyit vegyek, amennyit egyszerre felhasználok... Pff...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.07. 10:21:45

Tudod, Beni, ez nálam azért nem magától értetődő, mert jelen pillanatban kb. négyhavonta jutok el az említett üzletekbe. Ha itt a sarkon lehetne kapni kimérve, akkor nem lenne probléma. De momentán mindig úgy vásárolok, hogy amit szeretek, az legyen itthon, mert ki tudja, mikor visz el valaki újra szívességből.

Benikuty 2008.08.07. 10:24:21

Tényleg nagyon kint laksz...

Benikuty 2008.08.07. 10:25:44

Toma ha felébredsz légyszi megnézni az artlobo-s fiókod!

Halvány Görény 2008.08.07. 10:44:25

nagyon szeretem a tésztákat de sajnos az olívánál és a paradicsomnál bukott a dolog nálam.
a koktélparadicsommal szemben egyenesen főbenjáró véteknek érzem a kinyomkodásos részt. nálam a legnépszerűbb felhasználási módja a jó paprikás stifivel (szalámival) friss kenyérrel, nyersen, az édeskés íze remek kiegészítő. most hogy lelki (és gasztronómiai) szegénységemnek ilyetén módon adtam bizonyságát, ideje lesz meglátogatni a kocsisoron ácsorgó "szakácsnőket", hogy ismerik-e a fenti receptet, és ha igen akkor, és ha nem akkor, ezt még ki kell találni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.07. 10:49:23

Autóval tizenkét perc alatt ott lennék bárhol, de majd nemsokára!:)

H. G., nem úszod meg, hogy ezentúl Stifikének szólítsalak! Nagyon vidám szó:DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.07. 11:02:53

Azt kell becézni!:) Stifi, Stifi, Stifike!!!:)

Spájdi, átküldtem a fotókat!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.08.07. 11:25:11

üdv mindenkinek,
én Tolna megyében olyan sváb stifoldert ettem, amiben egy gramm pirospaprika sem volt. Mondhatom, mennyei volt. Na persze egy jó csabai kullen... Azért az sem rossz, nem igaz Benikuty kolléga? :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.08.07. 12:20:05

jó reggelt!

nadine
ha a bogyót, egy csavaros üvegbe teszed, és leöntöd annyi olajjal amennyi ellepi, a hűtőben eláll egy évig is:) a legjobb az olívamix nevű cucc. nagy zöld, és kis fete bogyeszek vannak benne, fűszeres olajban. így árulják a spar delikátesz pultjánál...

HG:)
igazságod vagyon, én is többnyire ebben a kombinációban pusztítom:)) de ha látnád mennyi paradicsomom van... ennyit nem lehet csak kolbival megenni. (a stifolder délnyugati étek. csak nem környékbeli??:))

beni
minnyá benézek!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.08.07. 16:03:27

Szervusztok!

Gasper!
Tolna megyében hol, ha szabad kérdeznem. Én is odavalósi valék.

Szajmókát ettetek már?

tistedur 2008.08.07. 16:12:44

kész gasztronómiai "ismerd meg magyarországot" van itt :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.08.07. 17:05:31

A szajmóka az olyan, mint a szalámi, csak gyomorba töltik és általában főtt, darált bőrkével is vegyítik. Az íze elmondhatatlanul finom. Az illata meg, hmmmmmmmmmmm!
A sokféle szajmóka közül nálam a szakadáti szajmóka viszi a prímet. Persze főként érzelmi okokból. :D
Évtizedek óta nem ettem, de a számban érzem az ízét, orromban az illatát! (Persze fordítva furi lenne...)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.08.07. 17:13:52

Nadine!
A szajmókában és az eszkimóban az a közös, hogy mindkettő töltött hús és egyikből sem ettél. :D

Tiste!
Igen.
Kis falunkban a sváb konyha egyik mindennapi étele a grízestészta babfőzelékkel volt. Mikor először hallottam erről, egészen elhűltem. Most már nem, de még mindig nem ettem ilyet.
Angyalbögyörőt vagy-bögyölőt miszerint sufnudlit igen.
Szalcfecnit is készített anyósom. A szalcfecni már általam ferdített szó, salzfetzen lehetett az eredetije. Sajnos exanyósom épp nincs kéznél, úgyhogy nem tudom megkérdezni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.07. 17:18:52

Engem ez az eszkimó-leírás határozottan a disznósajtra emlékeztet.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.08.07. 17:24:54

Nem disznósajt, pedig. Színtiszta szalámi, csak bőrkével dúsítva és nem egyenes, hanem gömbölyded.

Zuzuka 2008.08.07. 17:25:47

sziasztok!
Toma, ez a spagetti alla ... jól néz ki, biztos nagyon finom is! olivabogyóból mindig üvegeset veszek, de nálam hamar elfogy, mert rájárok és megeszegetem.
kipróbálom a kimértet, ha azt mondjátok az sokkal finomabb:)
egyik nyáron Lyonban bementem egy arab bogyóboltba.
nem hazudok, legalább 40 féle olivabogyó volt a rekeszekben, és lehetett kóstolgatni...
sok szörnyűséges ízű, de mégtöbb finom volt és vásároltam is:)

fiam, én még nem ettem szajmókát, sőt most hallottam róla először.

Zuzuka 2008.08.07. 17:30:59

a disznósajt jutott eszembe róla, de az nem szalámi.
a bőrkét a bablevesbe pakoltam, most tetem fel egy óriási fazékban!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.08.07. 17:47:58

Kár, hogy nem ettek még szajmókát azok, akik nem ettek szajmókát!
Remélem egyszer lesz olyan szerencsétek, hogy alkalmatok lesz rá!
Én is szívesen ennék újra. Néhányszor próbálkoztam boltival, ami állítólag házi készítésű volt, de hát nem ugyanaz.
Igaz, hiányzik a kis szalmatetős ház fílingje, meg a kukoricacsuhéval töltött derékalj avagy strózsák.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.08.07. 18:09:06

Igen, Nadine!
Ha érzem a számban az ízét, magam előtt látom apai nagyapámék házát, pedig öt éves voltam, amikor utoljára ott jártunk.
Emlékszem egy húsvétra, bárányokra, malacokra. A földes padlójú, alacsony mennyezetű szobákra. A házi sütésű, jó nagy, kerek kenyerekre.
A hideg tisztaszobára. Az anyura, ahogy feküdtünk az ágyon és, mint volt pesti lány, a rettegésére, hogy vajon mi szaladgálhat a padláson. :)
Aztán, amit nem felejtek még, az az, ahogy a papa a szalonnát tudta enni. Szép komótosan, a saját bicskájával kanyarított magának egy falatot, hozzá paprikát, egy katonát a kenyérből és a késpengével vitte a szájához a falatot. Az ujjait nem tudta kiegyenesíteni, mert azok megfagytak az orosz hadifogságban. Szóval a falat a szájában, és szépen, alaposan megrágva ette az ennivalót. Én meg csak ültem és néztem áhítattal.
Szalonnát már nem szívesen eszem, mert a zsír nem bírja a zsírt, de mindig a nagypapám jut eszembe a szalonnáról. A bicska megvan, apu őrzi.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.07. 18:12:59

Szép emlékek ezek, Fiam. Nem csodálom, hogy nem találod őket a bolti eszkimóban.

Zuzuka 2008.08.07. 18:36:38

igen, szép emlékek! és ha beszélünk róluk, tovább élnek...
fiam, szinte látom a papát, ahogy szalonnázik.
bizonyos illatok és ízek bennem is előhozzák az emlékeket, amik főleg a nagyszülőkhöz fűződnek!:)
és ez olyan jóóó!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.08.07. 18:40:02

Így van, Zuzuka!
Az arab fertályban jártadról meg az jutott az eszembe, hogy először Zulejkának olvastam a neved :D

Nadine, csak kipréselted belőlem, hogy nagyon mulattat az eszkimó-párhuzam :DDD
Jó kis móka az eszkimóka szajmóka majszolása! :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.08.07. 19:03:45

És még az is vicces benne, hogy értelmezheted így: eszkimóka-szajmóka majszolása
és így: eszkimóka szajmóka-majszolása :D
Imádom az anyanyalvünket!
Az apanyelvem sváb. :)
Én meg fajtiszta korcs avagy medencei keverék vagyok. :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.07. 19:08:42

...eszkimóka bajszos szajmókamajszolása...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.08.07. 19:15:17

... bajszos eszkimóka majd muszáj-maszáj szajmókamajszolása

Benikuty 2008.08.07. 20:12:55

neee!
Gasper, a svábok, és a székelyek konyhájába se borult bele a fűszerpaprika.
Fiam, ami a padláson rohangált, nyilván pele volt, lehet nem az, de nékem nagy barátom. Itt átússza a Dunát, mi meg a töltéshez közel.
Történt egy Tiszaszigeti négy napos buliból hazaesve, pirkadatkor arra riadtam, bontják a tetőt. Vagy a Yeti költözött ide.
Kirohantam a teraszra, nyár lévén semmiben, vagyis félkómában. Pici állat bontotta a cserepet a tetőablak mellett, verébre vadászva. Farkasszemet néztünk, én seprűvel operáltam. Két méteres ugrásokkal menekült.
Néhány perc múlva, szembe szomszéd telefonált:
-szomszéd! minden rendben?
Házát is eladta azóta.
Megyek locsolni.

Benikuty 2008.08.07. 21:01:26

Látom, kipucoltam a termet.
Sétálni indulunk. Én viszem, aztán néha leteszem, felveszem, sétálunk-sétálunk, egy kis dombra lecsücsülünk. Egy óra a kiszabat, ha próbálkozom, hiszti.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.07. 21:02:21

Biztos fárasztó még neki a séta, nem? Gyógyulgat a sebe?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.08.07. 21:07:41

Nadine, azért egy szamojédet még be bírnék illeszteni! :)

Beni!
Mókusok is voltak, mert csomó dió volt a padláson.
A góréban meg kukoricát tároltak, mint tudjuk.
Az elköltözött szomszédokat szerintem nem a pele ijesztette el, hanem talán a félkómás állapotod... :)

Benikuty 2008.08.07. 21:10:20

Szépen. Ápolni kell még, de bámulatos a javulás.
Menni akar, én meg viszem. Ilyenkor bújik, az jó.
Emlékszik rá, ki is ugrott utána a kikötői partfalról a márciusi Dunába. Nekem rezgett a léc, nem neki.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.07. 21:17:24

Örülök, hogy így gyógyul. Én most elköszönök, jó éjt, mert holnap korán reggel kell Fittivé változnom. És megkezdenem a negyedik X-emet.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.08.07. 21:19:09

Beni!
Örvendetes ilyen híreket olvasni!
További gyógyulást kívánok!
Mi kutyink, aki exanyósnál van, elaltatásra kerül valószínüleg. Megszakad a szívem. Rotweiler és skótjuhász keverék. Az egyetlen kutya, akitől nem félek.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.08.07. 21:20:32

Hűha Nadine!
Csak azt kívánom, hogy teljesüljön minden álmod, egészségben, boldogságban!

HAJRÁ FITTIKE AZ ÉLET MINDEN TERÜLETÉN!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.07. 21:24:09

Fiam, sajnálom a kutyust. Miért kell elaltatni?

Egyébként köszönöm, bár a mostanában dúló önbizalmammal már azt sem tudom többnyire, mit is kívánjak magamnak:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.08.07. 21:40:39

Mert elköltözik a városba anyósom, első emeletre. Nálunk meg nincs hely - mondja apu. És, hát, mégiscsak ő a háztulajdonos.

Nadine! Kívánj magadnak egy olyan Nadine-t, amilyet én kaptam és már rendben is lesz minden!
Lásd mélt!

Benikuty 2008.08.07. 23:07:10

Fiam, én az Apám hadifogságot megjárt solingeni kisollóját nem tudom elővenni. Vártam, hogy az enyém legyen, most meg, hogy rám szállt mardos a bánat. Nem akartam ilyen áron.

N.Zoli 2008.08.08. 00:31:44

Sziasztok
Olyan regen voltam erre, hogy meg a fejlec is kicsit idegen volt, mikor meglattam. Valaki meg ebren?

spájdernecc 2008.08.08. 05:18:38

Jó reggelt!
Sok kávét!
Őszt!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.08. 07:04:42

Jó reggelt. Spájdi, még mindig nem voltál elég kielégítő:))) De haladunk!

spájdernecc 2008.08.08. 07:08:46

alakul, alakul...
minek kapkodni? :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.08.08. 07:16:56

Jó reggelt!

Nadine, Te már ilyen korán kielégülésre vágysz?
Igaz, az sosem lehet túl korai... :D

Spájdi amúgy hajlandó megpróbálni mégegyszer? :)

Beni! Kés, villa, olló, gyerek kezébe nem való! :)
Csak vigasztalni próbállak, bocsi!

Szép napot mindenkinek!

A villanydrótot mgszállták a fecskék. Rengetegen vannak, ilyet még nem láttam. Tiszta Hitchcock!
Persze a fényképezőgép miért ne most lenne lemerülve?!

Jobban vagyok.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.08. 07:23:45

Fiam, éreztem, hogy ez túl magas labda lesz...:)
Örülök, hogy jobban vagy.

Spájdi, igazad van, megfontoltan kell menni az úton:)

spájdernecc 2008.08.08. 07:58:09

ernyedetlen és lankadatlan vagyok :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.08.08. 08:35:30

Jó reggelt!
kicsit késve reagálnék két tegnapi dologra.

fiam,
stifoldert egy kis faluban, Pusztahencsén ettem először. Ez a község nem mesze Pakstól található egyébként.

Benikuty,
említetted, hogy a svábok és a székelyek sem nagyon paprikáztak. Ez tök így van. Sőt, általában Erdélyben nem paprikázzák az ételeket. Kolozsvári születésű feleségem nem is nagyon bírja megenni azt az ételt, ami nagyon paprikás. A zöldfűszerekhez szokott ízlelőbimbóinak túl keserű az ízvilág. :D
Egyébként az Alföldön kívül igazából az utóbbi 60 évben terjedt el ilyen mértékben a paprika használata. Balaton-felvidéki (nem sváb) őseim gyakorlatilag alig használták a fűszerpaprikát.
Na de reggelre elég lesz ennyi a gasztrotörténelemből. :)

muskotály küvé 2008.08.08. 10:08:14

Sziasztok!

Beni, Nadine-nal nem cseréltek lakást 1-2 hétre? Vihetnél magaddal néhány pelét is...

A paprikahasználat érdekes dolog. Az anyósoméknál (Érsekújvár környéke) hagyományosan termesztenek fűszerpaprikát. Vannak olyan ételek, amik teljesen a paprikára alapoznak, pl. paprikás kalács (bár ezt pl. én csak hírből hallottam), és a húslevesen kívül szinte minden leves paprikás, ugyanakkor közel sem használnak minden ételhez. Kolbászba igen, de tejfölös ételekbe semennyit. Szóval nem felelnek meg a vendéglősmítosznak :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.08.08. 10:09:09

Jóóó reggelt :-)

"Zuhog, zuhog, zuhog" - idézek a mai előrejelzésből. Sebaj, isteni gombaév lesz, miután tavaly egy galoca sem volt az erdőben.

Gasper: Erdélyben főleg azért nem paprikáznak, mert az Aranykor alatt hiánycikk volt. :-( :-))
Erről van egy szösszenet(em) a kifozdenek. Előbb megkérdezzük az illetékeseket...:-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.08.08. 10:22:14

Hobbiszakács,
kíváncsian várom a szösszenetedet, engem nagyon érdekelnek az ilyen jellegű dolgok.
Mondjuk ha jól sejtem, akkor a fűszerpaprika elterjedésének a kezdete igazából a reformkor idejére tehető.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.08.08. 10:29:09

Nadine, felraktam a szöszit - szösszenetet :-) - a többit Rád bízom. Köszi szépen. :-)

A "Wasa sztorin" is dolgozom...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.08.08. 10:41:11

Gasper: közel jársz az igazsághoz :-) Nagy reformokat hozott az a történet is, amiről a szösszenetben értekezem.
Most kikapcs.
:-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.08.08. 11:27:42

Na egyre kíváncsibb leszek. :)

tistedur 2008.08.08. 11:28:32

jó reggelt,jó kávézást :)
Nadine-nak jó fittipaldizást :)

Benikuty 2008.08.08. 11:39:44

Gasper, cigányka ügyben én tévedtem. Tót étel.
Svábok Eleken élnek.
Én a paprikát amiből lehet kihagyom, egyáltalán a fűszerekkel csak csínján bánok. Otthon pl. a kelkáposzta főzelékbe sok majorannát tettünk. Nem is volt annak semmi kelkáposzta íze. Most alig teszek, mert nekem a kelkáposzta íze kell.
Aztán azon gondolkoztatok-e, hogy a gasztronómiában fényévekkel előttünk járó olaszok mennyivel kevesebb fűszert használnak?
Azt gondolom, mértékletességgel a fűszer kiegészítheti az alapanyagok ízét, esetleg fokozhatja azt, pl. a só.
Ezt gondolom a csípősről is, mert mit lehet élvezni egy olyan halászlén, amitől lángol a zember szája?

Benikuty 2008.08.08. 11:48:38

Sok a gondolom:)
Úgy tudom, holnapra már van cucc, de én csak vendég vagyok, szóval nem dumálok bele.
Egyébként deklarálom, hogy véndög státuszommal teljesen elégedett vagyok, nem kivánok rajta változtatni. Nyilvánosan hálás vagyok ezért Jé című angyalnak.

Ha valakit érdekel, Izland poszton agyalok, mondtam is Manócskának, de ő azt kérdezte, hogy kell azt agy nélkül?:)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.08.08. 11:52:06

Benikuty,
semmi gáz, egyébként még arrafelé Gyulán is sok sváb él. Tehát vannak arra bőven svábok. Sőt, románok is. Ugyebár Albrecht Dürer nagypapája is erről a környékről vándorolt vissza a Fekete erdő környékére, hogy aztán a kis Dürer, az unoka, a legmenőbb német reneszánsz festő legyen :)

Egyébként én is az alapanyagok eredeti ízét preferálom. Mondjuk a zöldfűszerek mértékletes használata azért jó dolog (már csak emésztésileg is:)).

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.08. 12:31:21

Fittipaldi megjött. Át is vehette a polgármesteri hivataltól a feljelentést Kenny szülinapi ajándékaként.

Hobbiszakács, ha nem előzött be senki, holnapra kiteszem.

Benikuty 2008.08.08. 12:52:00

Miért jelentett fel az a hibbant luvnya?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.08. 12:55:38

Kapaszkodj: mert Stefi szétszedi a kerítést...:) Miközben jól tudja, hogy az egész nád+borostyán história azért került a drótra, mert az ő hátsó telekszomszédainak a kutyái szökdösnek be az üres telkére, és azok szedik szét, hogy BEJÖHESSENEK hozzám... Én nem győzöm eltorlaszolni a lyukakat, ezért fedtük náddal, borostyánnal. De azok többen vannak, barna bőrűek, és csak röhögnek rajta, amikor nekiáll teli tüdőből cigányozni, tehát ebből egyenesen következik, hogy feljelent engem. Bakker, hogy ez mennyire megérdemelne már egy kiadós verést!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.08.08. 13:11:30

Nem sürgős, csakhát láttam, hogy a paprika a téma :-) Jövő héten prímán megfelel.

Nadine, a legjobb kerítés a "krisztustövis" nevezetű bokor. Azon semmi nem jön át.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.08. 13:12:54

Hobbiszakács, nem ezzel van itt gond. Elmebajos a hölgy, ezzel van a gond.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.08.08. 13:38:10

:-( Azt sejtettem eddig is. Nem irigyellek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.08. 13:46:12

Hát, mostanában nincs is miért... De hátha a mai nappal egy új élet kezdődik. Nagyon rám férne már.

Halvány Görény 2008.08.08. 14:01:45

a mai nappal minimum egy olimpia kezdődik. a kis görényből két hétre tévézombi lesz.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.08.08. 14:06:36

boldog szülinapot nadine!:)

ajándékodat a poszt végére updateteltem. tibi bácsi elintézi, ha van pöttyös labdád.

Halvány Görény 2008.08.08. 14:18:38

ó, a jóisten éltessen :) csak 2 nappal előztelek meg akkor :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.08. 14:27:36

Toma, köszi!!!! Nagyon élethű:)))

Görény, Te is a negyedik X-be léptél? És két nappal korábban pont?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.08.08. 14:55:50

megbeszéltem a kínaiakkal, hogy valami kis ünnepséget dobjanak össze nadine tiszteletére. azt mondták rendben, nézze a tévét, mert ott adják le. azt is mondták, pár sportolót, is összeszedtek, hogy legyen egy kis plussz a dologban:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.08. 14:57:32

:DDD, igazán sikerült a kedvemben járnod, Toma! Már csak pár kínai bérgyilkost küldhetnél... Valahogy megértetném velük, ki a célszemély, és mit kéne csinálni. Elég, ha elviszik a Szaharába, bár mit bánom én, felőlem Pekingbe is elvihetik, ott aztán ordíthat kedvére:)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.08.08. 15:00:24

Boldog szülinapot, Nadine!!!!!!

Úgy van, váltani kell! Én is kb. ebben a korban kezdtem neki, és nem bántam meg :-)

Boldog Új Életet kívánok!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.08.08. 15:13:23

Chak kicitnyír Kee, a kínai bérgyilkos már elindult.

...én meg most el, mert jön a zangoltanár:)

muskotály küvé 2008.08.08. 15:14:10

Nadine, boldog szülinapot!

Szóltam Putyinnak, egy tankot átirányít a szomszédaidhoz. (Mindekettőhöz.)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.08. 15:14:43

Köszönöm, Hobbiszakács, ha tapasztalatból mondod, akkor hiszek Neked!

Toma, köszi, már futok is a kapuba:)

Halvány Görény 2008.08.08. 15:26:15

jaa, még nem a negyedikbe, pár évem még van addig. most ezzel te is boldogságot okoztál, köszi :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.08. 15:34:08

H. G., kár, éppen be akartam szólni, hogy Te vén trotty!:)))
De ezek szerint szintén Oroszlán.

Muskotály, köszi, jöhet a tank is!:)

muskotály küvé 2008.08.08. 17:08:34

Jó hétvégét mindenkinek!

Benikuty 2008.08.08. 17:43:51

Ahogy a híreket nézem, Putyin páncélosainak most Dél-Oszétiában van dolguk.

Benikuty 2008.08.08. 17:46:09

Segítsen már valaki!
Magától átállítódott a gépemen a legörgetés normálisról darabosra. Iszonyú idegesítő, és nem tudok mit tenni!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.08. 17:56:05

Beni, csak azt tudom mondani, amit a hozzáértők szoktak ilyenkor: Restart.

Benikuty 2008.08.08. 19:10:22

Na, most jöttem vissza, közben füvet nyírtam.Egyszerű újraindítás nem használt.
Ezért kikapcsoltam, aztán füvet nyírtam. Most jó, köszi a tanácsot!
Nem tudok mit csináljak, sört vagy fröccsöt igyak, esetleg dinnyét egyek?
Nézegetem a dinnyét, elég érdekes, ahogy nyomkodom.
Tegnap betettem a mélyhűtőbe, hogy hamar lehűljön. Hát persze, hogy benne felejtettem:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.08.08. 20:34:06

Elmentem bulizni, mindenkinek köszönöm a jó kívánságokat.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.08.08. 21:01:26

Szép estét, jó bulizást!

A paprikás témához: apukám, mint tudjátok /:)/, sváb származék, de ő még a tyúkhúslevest is megpaprikázza. Mindenbe tesz még sót, kóstolás nélkül és mindenre tesz egy késhegynyi paprikát a színe miatt.

Pálcika 2008.08.08. 21:30:04

Szép estét!
jól olvasom?Nadine szülcsinapcsi van ma??!!!hát akkor ISTEN ÉLTESSEN!
a 080808 nagyon szerencsés szám!(ezt a kínaiaktól tudom:)

Benikuty 2008.08.08. 23:05:10

tegnap Spájdi nap volt
Utólag kívánok minden szépet, jót Spájdi!

Benikuty 2008.08.08. 23:07:39

akkor Fiam, apukád erősíti a szabályt:)
süti beállítások módosítása