Most már igencsak meg kell erőltetnem a fantáziámat, hogy a sok koktélparadicsomot, ami terem nálam, minél változatosabban tudjam felhasználni. Hál’ Istennek, azért a számtalan olasz paradicsomos tésztaételhez mindig fordulhatok, ha más éppen nem jut eszembe. Most a „spaghetti alla puttanesca” a következő, amit a friss paradicsomokból készítettem.
Ahogy a címben is utaltam rá, az étel neve meglehetősen pikáns, mivel az olasz „puttana” szó, ami szerepel benne, egyszerűen kurvát jelent. Kétféle történet is létezik arra, miért is nevezik így ezt az ételt. Az egyik, hogy régen a prostituáltak ilyen tésztát főzték maguknak, néha két „kliens” látogatása között, mert ez gyorsan elkészíthető, sok energiát ad és tápláló. A másik történet szerint, az asszonyok főzték ezt az ételt otthon, hogy annak fenséges illatával csalogassák haza a „puttanák” környékén kujtorgó férjurukat. Bárhogy is legyen, tény, hogy a spaghetti alla puttanesca rendkívül finom és egyszerűen elkészíthető étel.
Hozzávalók (4 személyre):
· 500 g spagettitészta
· 30-40 dkg olívabogyó (vegyesen, fekete és zöld, lehetőleg magos)
· 15 dkg kapribogyó (egy üveg)
· 5-7 szardellafilé
· 4-5 gerezd fokhagyma
· 60-70 dkg koktélparadicsom
· egy csokor friss bazsalikom
· 2-4 szárított chili
· só, bors, oregánó
· olívaolaj
(A hozzávalók mennyisége azért van viszonylag tág határok közt megadva, mert az ízlés szerint variálható. Ki mit szeret jobban vagy kevésbé, használhatja az alsó, illetve a felső határt.)
Elkészítés:
Az egész étel elkészül annyi idő alatt, amennyi a víz felforralásához és a tészta megfőzéséhez kell.
Felteszem a tészta főzővizét forrni. Közben egy magas falú serpenyőben vagy wokban olívaolajat melegítek, közepes hőfokon. Beleteszem a hajszálvékonyra szeletelt fokhagymákat és a szardellafiléket. Vigyázva pirítom, nehogy a fokhagyma megégjen. Amikor már megpirult egy kicsit, és átadta az ízét az olajnak, hozzáadom a kimagozott olívabogyókat és a lecsöpögtetett, leöblített (a fölösleges sót mosom le) kapribogyókat. Megszórom egy-két mokkáskanálnyi szárított oregánóval, borsozom, és belemorzsolom a chiliket. Sózni nem kell, mert szinte minden sós, amit eddig beletettem. Párszor átkeverem, egy percig párolom, míg átforrósodik az egész. Hozzáadom a koktélparadicsomokat úgy, hogy előtte szétnyomkodom a markomban őket, hogy megrepedjenek, és a levük kissé kicsorduljon (kötény viselése ajánlott!). Alaposan elkeverem.
Közben a víz felforrt, megsózom, és beleteszem a tésztát. Nyolc percig főzöm.
Ugyanennyit főzöm közben a mártást is, lassú tűzön, így egyszerre készülnek el. A kész szószba beledobom a bazsalikomleveleket és összekeverem. A kifőtt tésztát egy kevés főzővízzel együtt átszedem a mártásos serpenyőbe, és összeforgatom. Kész!
Tálalás, tippek:
A puttanescára nem szokás parmezánt vagy más sajtot szórni. Ha mindenképpen szeretnénk valamit tenni rá, akkor inkább egy kevés peccorinoforgácsot ajánlanék. Tálaláskor megszórhatjuk egy kevés apróra vágott petrezselyemmel vagy bazsalikommal, és meglocsolhatjuk valamilyen jó minőségű olívaolajjal.
Ehhez az ételhez a lehető legjobb minőségű alapanyagokat használjuk, úgy az igazi. Frissen szedett, napon érett koktélparadicsomokat, nagy szemű, zöld és apró, fekete olajbogyókat vegyesen, amiket kimérve lehet kapni a boltokban (pl. Spar, Tesco), és olajban tartják, nem sós vízben. Ne vegyünk (olcsó, üveges), magozott olívát, inkább magunk magozzuk ki úgy, hogy a kés lapjával megroppantjuk, hogy szétrepedjen, ami után könnyen ki tudjuk venni a magot. A „maggal eltett” olíva, sokkal ízletesebb, lédúsabb.
Ha friss és jó minőségű hozzávalókkal készítjük, igazi élményben részesülhetünk, valóságos ízorgiában (ha már puttana!:)). Ne sajnáljuk magunktól a jót!
Egy jó pohár Mőcsényi Zöldveltelinit ajánlanák mellé, de mivel paradicsom bőven van benne, egy könnyű vöröset is választhatunk, ha úgy tartja kedvünk.
Az utolsó 100 komment: