Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

A 333 évig pácolt hadihajó

2008.09.14. 05:00 HSZ

Az egyik legnagyobb hajómérnöki tévedés megértéséhez szükséges a korabeli történelmi háttér ismerete. II. „Nagy” Gusztáv Adolf atyjától, az 1611-ben elhunyt IX. Károlytól három háborút és egy romba döntött országot örökölt. Az 1617-ben tartott örebrói országgyűléstől kezdve a svéd országgyűlés a király, az országot annak távollétében vezető öttagú tanács és a négy rend képviselői közötti tárgyalások színhelye lett. Ugyanazon az országgyűlésen elfogadott vallási jogszabály értelmében hazaárulásnak számított katolikusnak lenni, külföldi katolikus iskolába vagy egyetemre járni.

A svéd birodalmi gyűlés azzal a feltétellel egyezett bele a svéd hadsereg anyagi szponzorálásába, hogy az a háborút idegen földön vívja. Miután ez megtörtént, Gusztáv Adolf kihasználta a lengyel–török háborút, és 1621-ben hátba támadta gyűlölt unokatestvére, Zsigmond király Lengyelországát. A jezsuiták vagyonát elkobozták, a kolostorok könyvtárait felpakolták és Uppsalába küldték. (A példa ragadós volt: az Európában működő svéd hadvezérek attól fogva mindent hazaküldtek, amire rátették a kezüket.) A Mare Balticum – a Balti-tenger – Mare Suecicummá vált.
Gusztáv Adolf lelkében a vallásos buzgóság a dicsőség és hatalom utáni vággyal keveredett. Saját kezdeményezésre közös protestáns európai frontot hozott létre a Szent Liga – Zsigmond, Ferdinánd császár, a katolikus német hercegek és a spanyolok – ellensúlyozására. Sokat nyomott a latban Gusztáv Adolf sógora, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem támogatása. (Mária Eleonóra svéd királynő és Brandenburgi Katalin erdélyi fejedelemasszony nővérek voltak.) A legnagyobb anyagi támogatás váratlan helyről érkezett: Richelieu kardinális, a katolikus Franciaország minisztere, „az ellenségem ellensége a barátom” elv alapján pénzelte Gusztáv hadseregét. A háborúhoz csapatszállító hajókra volt szükség, ezért Gusztáv Adolf parancsára, 1625-ben megkezdték a modern svéd hadiflotta kiépítését.
Az 1500-as évek tengeri hadviselésére az ellenség hajóinak megcsáklyázása, legénységének harcképtelenné tétele, és lobogójának bevonása volt jellemző. A kezdeti, ímmel-ámmal leadott ágyúlövések után a vállalkozóbb szellemű fél szorosan az ellenséges hajó mellé férkőzött, csáklyák, vasmacskák segítségével magához kapcsolta, majd kézitusával döntötte el a harc kimenetelét. A XVII. század második felétől kezdődően már a nagyméretű „sorhajók” játszották a főszerepet. Az ellenséges hajóhadak felsorakoztak, és kezdetét vette az ágyúpárbaj. Hogy az ágyúknak szabad tere legyen, a hajóknak sorban, egymás mögött kellett haladniuk. Az nyert, akinek több hajója maradt.
A Gusztáv Adolf nagypapájáról elnevezett Vasa hadihajó magán viselte mindkét technika jeleit. Az ágyukkal nem fukarkodtak: a két fedélzeten összesen 64 darab, közel egytonnás ágyú torka meredt a csukható ablakokból az ellenségre. A vízrebocsátás, azaz az első, ún. szűzút előtt Klas Fleming tengernagy parancsára harminc legény futkorászott fel s alá a királyi palota előtt kikötött Vasa fedélzetén. A Vasa veszélyesen megingott, és majdnem beledőlt a vízbe. Ennek ellenére sor került a felavatásra.
1628. augusztus 10-én a Stockholmot környező dombok feketélltek a néptömegtől. A svéd díszlövést követően – egymás után két-két ágyúlövés – a hatvanegynéhány méter hosszú, háromszáz katona és tengerész szállítására tervezett Vasa hadihajó elindult a tenger felé. A mai Tivolihoz (Gröna Lund) közeli Beckholmen szigeténél járt, amikor a vitorlákba belekapott a hirtelen támadt szél. A hajóóriás megbillent, az alsó fedélzet ágyúnyílásain beözönlött a víz, a királyi hajóhad gyöngyszeme az oldalára billent, és a meghívott celebritásokkal a fedélzetén, hatalmas bugyborékolás közepette elsüllyedt. A fedélzeten tartózkodó száznegyvenöt meghívott közül ötvenen a hullámokban lelték halálukat.
A svéd nem sokat  rágódik a balfékség okozta tragédiákon. Hiába állt ki éveken keresztül a nagyárboc csúcsa a vízből, az esemény feledésbe merült, és a Vasa szőrén-szálán eltűnt. (Ehhez részben hozzájárult az is, hogy az 1697-es tűzvészben odaveszett a királyi palota könyvtára.)
A hadihajó roncsát fanatikus kutatómunkával Anders Franzén amatőr kutató találta meg 1956-ban. A Keleti-tengerben az alacsony sótartalom miatt nem él meg a hajóféreg, ezért az 1200 tonnás, 62 méter hosszú hadihajó viszonylag jó állapotban volt.
A Vasát több évi konzerválási előkészület után 1961-ben, 333 évvel a katasztrófa után, a roncs alatt vízsugárral fúrt alagutakon keresztül áthúzott acélkábelekkel kiemelték, és a Djurgården-sziget partjához vontatták.
 
Több költöztetés után egy modern, légkondicionált hodályban lelt végleges otthonra. A Vasa-múzeum a belvárostól tíz-tizenöt percnyi gyalogútra, a Skanzen szomszédságában van. 
A hatalmas hodályban félhomály uralkodik.
A tartósító vegyszerrel impregnált hajóra nem lehet fel-, rá- vagy bemenni. A hajó köré emelt emeleteken valamivel jobb a világítás. Itt az akkori hajósélet kellékeit bemutató eredeti tárgyakat és maketteket állították ki.  
A színpompás Vasát pirospozsgás arcú, aranyozott hajú, duci angyalok, rózsaszín mellű hableányok, római harcosok vulgáris színorgiája díszítette.
A hajó néhány díszítő elemét restaurálva állították ki.
A szobrok eredeti színeire a fadarabokon maradt festéknyomokból, és a korabeli díszítési szokásokból következtettek.
A konyha a hajó legalsó szintjén volt. Hatalmas vasüstben főzték az árpakását és a borsófőzeléket, melyhez időnként sózott-szárított húsból és halból főztek rátétet. A friss nyersanyag ritka volt, mint a fehér holló. A téglából emelt tűzhelynek kéménye nem volt, a füst a padlózat résein keresztül keresett utat felfelé. Meg oldalra. A tisztek a kajütökben, asztalnál  ülve óntányérból ettek. A legénység az ágyak mellett, fatányérból vagy agyagedényből evett a félhomályban: heten egy tányérbó, ki késsel és fakanállal, ki meg az ujjaival.
A búvárok vajat is találtak egy fával bélelt, ónból készült csöbörben. Per Edvin Fälting, a búvárok főnöke nem bírt ellenállni a csábításnak, és megkóstolta a 333 éves tejterméket. Száját kis idő múlva ótvaros hólyagok lepték el.
Sörből a napi fejadag - nem annyira a hangulatkeltés, mint a sok sós étel miatt  - három liter volt.
A tengerfenéken talált csontvázakból összepasszított mintacsontvázak üvegkoporsóban pózolnak a látogatóknak.
A „maradék” a múzeum közelében fekvő tengerésztemetőben, Anders Franzén sírja közelében levő tömegsírban várja a feltámadást.
Végezetül talán annyit, hogy Svédországban minden szabad, amit nem tiltanak. A múzeum legfelső szintjére épített  „árbockosárba” például nyugodtan be lehet lépni. Amit pedig ki lehet hagyni, az a  félóránként beharangozott "ismertető film" megtekintése.

243 komment

Címkék: történelem hsz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tistedur 2008.09.16. 07:32:39

jó reggelt,jó kávézást :)
napfényt,meleget!!!
esőt ne...

maybach 2008.09.16. 07:33:33

Jó reggelt kívánok!
Annyira szép az élet. Ma kezdődik a BL (Bajnokok Ligája, foci) és nincs magyar (eurosport se) adó amelyik adná valamelyik meccset.
A holnapiak közül hasra ütve egyet közvetít a királyi 1-es.
Bár elismerem, hogy a ma esti műsorkínálat sokaknak izgalmasabb lehet.

maybach 2008.09.16. 07:37:45

Basszus. Mondom, hogy nem jól kezdődik.
index.hu/kultur/zene/pfloydead/

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.16. 08:08:14

Jó reggelt!
Italokat, erőseknek meg nekem :)

Tiste, azt hiszem nem ússzuk meg esővíz nélkül :(

Maybach, már tegnap szomorkodtam a híren. Így múlik el az ifjúságunk ...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.16. 08:24:52

Jó reggelt. A takaróponyva alól jelentem: ma nagyon keveset leszek, mert már mindenhol útban vagyok. Szép napot Nektek, a Pink Floyd egykori alapítójának pedig mélységes mély tiszteletem, legyen neki könnyű a föld...:(
Mormoginak üzenem, hogy nekem is betűket kell begépelni, hogy elmenjen a komment, szóval nem egyedül őt bünteti az Inda...

tistedur 2008.09.16. 08:31:35

www.youtube.com/watch?v=KvH127PFmcY
nekem ma újból be kellett lépni az indára-de azóta működik rendesen

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.16. 09:44:58

Jó reggelt - ma másodszor :-) Ugyanis már beköszöntem, M.P.-nek és fiamnak válaszoltam - csak tudnám mit. Ja, és megfenyegettelek egy, a skandináv mitológiáról készülő szöszenettel.

Reméljük, hogy ez megjelenik...

:-)

muskotály küvé 2008.09.16. 10:37:29

Jó reggelt mindenkinek.

Beni, nem gond, jövőre is lesz év :)

muskotály küvé 2008.09.16. 11:26:28

maybach,

a tv6-on adják a meccseket.

maybach 2008.09.16. 11:52:46

Megtaláltam, köszi, de nem vagyok hajlandó x-edszer csomagot cserélni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.16. 12:15:53

Hehe, most akart valaki 500 db reggelizőtálcát rendelni, és érdeklődött, mennyi idő alatt lenne kész:)))) Mondtam: ha semmi mással nem foglalkozom, kb. 500 hét múlva:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.16. 12:24:56

Nekem állandóan be kell lépnem ma, ha szeretnék ide írni. Nem Ti akartok véletlenül kiszűrni? :)

Nadine, én besegítek. Kigyöngyözöm a tálcákat szívesen! :)

Hobbiszakács, nem látom, mit írtál, de gondolom köszönöd a lelkesedésemet, amire annyit mondhatok, hogy szívesen! :)
Van egy mitológiákkal foglalkozó könyvem, ami körvonalazza a skandináv népek hiedelemtörténetét, no meg van egy mesekönyvem, ha jól emlékszem a címére: Tündérek, törpék, táltosok, az skandináv meséket tartalmaz.
Nekem első olvasatra kesze-kusza volt a mitológia és kicsit félelmetes is, de remélem Te majd elmagyarázod, mi hogy van tulképpen. :)

De jó, hogy van tv6! Már annak, aki szeretne meccset nézni :)

maybach 2008.09.16. 12:51:23

Csak a kötözködés kedvéért. Nem jó.
A BL egy sorozat. Évek óta változik, hogy melyik csatorna és mit ad le.
Milyen alapon válogatja pl. a királyi , hogy csak szerdán és csak egy mérkőzés.
Mintha egy sorozatból csak minden 7-8-ik rész lenne leadva.

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.09.16. 13:35:13

Szia Mindenki, az időjárás az monnyon le, de izibe.fel vagyok háborodva. hát stabad ilyet. Maybach talán meg tud érteni.ez nem volt benn a pakliban. napot akarok,sok-sok milliót is akarok,dollárban, naná, hogy ilyen rossz időben meg tudjak valakit fizetni, hogy kivonszolja magát Mórra.persze szegényt először a plasztikai sebész "énné" alakítaná.:)))vagy ennyire ne legyek szadista?

Benikuty 2008.09.16. 14:19:56

Nekem is állandóan be kell lépni, de legalább be tudok, és nem vagyok kitiltva.
Küvé, holnapig van némi remény egy utólsó utáni utólsó paradicsomra.
Mór jó hely, ott található Spájdi, meg az Ezerjó:)
Ugye ezek veretes brandname-k?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.16. 14:23:27

"Te majd elmagyarázod, mi hogy van tulképpen. :)"

Erről van szó! :-))

muskotály küvé 2008.09.16. 15:12:11

maybach,
Gyanítom, hogy anyagi okokból ad az m1 csak egy napot. A hülye viasat pedig, akié a másik nap, a viasat3 helyett a tv6 nézettségét akarja növelni. Nekem mindegy, mert azt is berakták a csomagomba, de megértem, ha bosszús vagy...

beni, ha a névinek még van tövön, október közepéig még beérhet (csak nem lesz ilyen idő addig)

nadine, szitázni nem lehet a tálcákat ?:)

maybach 2008.09.16. 15:33:34

Küvé!
Tudom, hogy anyagi okai vannak.
Csak etikátlan az egész. Kezdetben a sport1, majd a sport2 jött a BL-lel, meg angol és olasz focival. Majd ezt is cserélgették.
Költői kérdés.
Most a eurosport2 adja az angol első osztály mérkőzéseit.
Mondjuk én hűségnyilatkozattal 2 évet aláírok azért a csomagért amiben ez benne van. Majd egy év után nem a europsort2 közvetíti, hanem egy csomagon kívüli újabb adó.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.16. 15:52:31

Maybach, megértelek - ámbár én a legritkább esetben nézek sportot…
Szóval rendeltél egy görög salátát, majd kihoznak egy üvegtészta-salátát és még csak elnézést se kérnek - a számlán persze az előbbi szerepel :-(((
Nálunk meg már legalább másfél éve nem programoztam át az adókat, mert folyton cserélgetik őket - egymással is. Nekem meg mondjuk nem mindegy, mi jön be 1-től 9-ig, és mi a 59-es programhelyen :-(
Főleg, hogy legalább kétszer kell végigzongorázni: tévé, videjó… (de legalább fel tudok venni mást, mint amit nézek, nem mint a zidilyóta "set-top-box"-ukkal. Vagy kettőt kell bérelni - sőt, hármat, mert fiam is nézi a magáét a másik szobában…

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.16. 16:38:54

Hobbiszakács, a válaszodat megehette a blogmanyó :-((( Monnyonle!

érdeklődve várom a folytatást, lett légyen történelem- avagy mitológiaóra :-)

Úgy tűnik, a skandináv olümposzok között is van átjárás, legalábbi Loki (Lochi, stb) több helyen is szerepel - az ír mitológiáig hatóan.

cine.hu/egill/site/
Ez egy (magyar közreműködéssel) készülő rajzfilm-féle honlapja, egy
Egill Skallagrimsson (Egill, a Kopasz fia?) nevű alakról szól. Balra fent a három részlet lehívható: Trailer, Test scene és Pilot…

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.16. 16:55:41

Küvé, ez egy másik ipar:))

Most mentek el a melósok, a vadiúj kajafutárom meg mondjon le, mert baromira nem hozott ebédet... Nyilván egész hétre felejtődtem el, amikor itt a szétrobbantott konyha, egy szekrényt sem tudok kinyitni... Jófejek, na!:(
Úgyhogy már megint mirelit pizza, de hogy holnap mi a túrót eszem, nem tudom...

Benikuty 2008.09.16. 17:09:48

Nadine, épp most készült el a túró, sk. Örömmel küldök!:)

Benikuty 2008.09.16. 17:18:28

Padlizsán krémem is van, ha pirítósra kened, az már majdnem meleg étel:)
Kajafutárt megpuccsolni!

maybach 2008.09.16. 17:25:57

Mormogi!
Az általad említett programozásokat nem is akartam említeni.
Jó sok felvételt készített nálunk is anya. Csupa olyat, amit nem is akart.
Nadine!
Csak szolidaritásból most jól elmegyek vaddisznó pörit enni valami gyengébb vörösborral.
Hogy holnap legyen erőnk koplalni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.16. 17:27:12

Beni, hideg kajám van, csak én melegétel-függő vagyok. Ez egy új cég, helybéli kifőzde, még telefonszámot sem tudok, élőben adtam le a rendelést. Amíg itt dolgoznak, addig elmenni sem tudok reklamálni. Na mindegy, majd bepótolom jövő héten:)))
Bakker, olyan, mintha színtiszta vakolatot lélegeznék be. Alig élek tőle. Ráadásul most aktívan fűtenem kell az utcát, mert ki kellett nyitni az ablakokat és bekapcsolni a fűtést, hogy jól kiszáradjon holnapra a fal... Nézhetek, olyan gázszámlám lesz:(

Benikuty 2008.09.16. 18:42:47

Na tessék, lassan kapiska:
Függők vagyunk!
Tessék, halljam a további töredelmes vallomásokat!:)) Ki, mitől?

Pálcika 2008.09.16. 20:08:46

Szép estét!
éljen a BL!(kinek drukkolunk?????)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.16. 20:10:39

Pálcika, minden tiszteletem mellőzésével: ezt nem kellett volna...
Mikor itt a társulat egyik fele azon mormog, h nem tudja nézni...
Ez is függőség, kéremszépen ? :-)

Benikuty 2008.09.16. 20:12:00

Én Neked(is) Pálci!
Töredelmesen bevallom, nem vagyok foci-függő.

Benikuty 2008.09.16. 20:18:55

De szégyelli a tisztelt társaság a függőségeit:)
Olyan bájosan kioldalaz mindenki a kérdés elől:D

Pálcika 2008.09.16. 20:21:30

Szia,Beni Szia Mormogi
töredelmesen bevallom én egy féléve még azt hittem a BL az egy focicsapat,de Maybach segített eligazodni a futball világában.azóta drukkolok még akkor is ha nem nézem(és remélem nyerek:)))
viszont házdoki függő vagyok és persze természetesen éljen a :szülcsi felcsik:))))

Benikuty 2008.09.16. 20:29:57

Egy fél éve a Loki-ról azt hittem, valami Lokomotív...izé kezdetű Keleti csapat, aztán kiderült, tényleg, de nem annyira, mert debreceni.
Amikor régen mindenki Fradinak, Dózsának, Honvédnek, MTK-nak szurkolt, akkor én, na...? Én hüle a Vasasnak:D

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.16. 20:37:15

Beni, volt egy barátom, aki szintén a Vasasnak szurkolt. A suliban aztán, ahol mindenkit lebarmoltak, aki nem Fradista-Illéses volt, ha nagyon nyaggattak, aszontam: Vasas, Omega. Jól meg is vertek mindig. Telepi suli volt, na.
Aztán elment a Pici meg a Laux, és beszüntettem az Omega lemez vásárlást :-(
Függőség: most éppen a szomszéd nénitól függünk, de nagyon... mindig átjön valamivel: szedjük össze a gyógyszereit, mérjük meg a vérnyomását, hány óra van - egyáltalán nappal van-e? merhogy ő nem lát, alig hall, gyökketővel közlekedik... De ha hazaérek a melóból, még le sem vettem a cipőm, már csönget...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.16. 20:56:49

Egyébként volt a Vasas jó is - az ötvenes években.
De mivel mindenki néz valamit (úgy tűnik) én is nézek :-)

Benikuty 2008.09.16. 21:04:52

Mormogi, volt ebben egy kicsi különcködés is, aztán hogy miért annak, akinek a többség...
Az viszont már részemről elég megalapozottnak bizonyult, hogy mikor mindenki Beatles-re, Rolling Stones-re kattant kattant, én The Who-ra. Volt ebben nem kis része a Kristóf Gábor- féle magnós stúdióként aposztrofált másoldának is, no meg a kétezer fontos gitárjait szorgosan szétverő Pete Townshend-nek, a Tommy c. első rock-operáról már nem is szólva:)

Benikuty 2008.09.16. 21:08:18

Bucskázok gyikóba, szép álmokat.
A ma hajnali Beni legeltetés talán holnap kimarad:)03:10:(

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.16. 23:23:26

Szép estét!

Bepálcikálódtam vagy elpálcikálódtam, nem tom most így hirtelen, mi a helyes. Lényeg, hogy rám jött a takaríthatnék, aztán a barátnőm hívott Bp-ről kétszer egy óra időtartamra, meg a gyerek öt percre. Szóval jó napom volt és még az apukám is kevésbé volt gyerekes ma, mint máskor.
Jutalmul most nézem a Médiumot.

Azon gondolkodom, hogy milyen függő vagyok. Azt hiszem családfüggő. És a Kifőzdét is nehezen tudnám nélkülözni. No meg levegőre is szükségem van. Egyelőre ennyi!
Huncutkodjatok!
Goodbye!

spájdernecc 2008.09.17. 05:00:42

Jó reggelt!
madárfüttyöst!

Benikuty 2008.09.17. 06:41:56

Derűset mindenkinek!
Szia Spájdi!

miért kell mindíg újra belépni?

Pálcika 2008.09.17. 07:20:38

Szép reggelt!
kávé-kávé-kávé!
munkába indulás:(

maybach 2008.09.17. 07:51:24

Jó reggelt kívánok!
Pálci!
Ez szerintem még korai, de Te tudod.

Jelentem tegnap estét túléltem, pedig nem kis kihívás volt. Hogy egészen őszinte legyek karon ülő termetemmel én voltam a leggyengébb láncszem evés ügyben. Őrület.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.17. 08:03:45

Jóreggelt :-)

M.P. - köszi, belenéztem az Egillbe: az én változatom inkább némafilmhez hasonlít :-)))
Beni: a fiam valóságos The Who enciklopédia. Na meg Clapton, főleg a Cream időkből.

Erről jut eszembe: a fiam mesélte, hogy vasárnap hajnalban, buliból hazafelé, az éjszakai buszon egy sem angolt sem svédet nem értő csajszi mellett ült. Valamit kérdezett a fiamtól, amire vállvonogatás vállvonogatást követett. A fiam kín(j)ában megszólalt magyarul. Attól kezdve megértették egymást. Méghogy a kínai világnyelv! A magyar után, talán... :-))

Az már nem lepett meg senkit, hogy a beszélgetésbe a buszsofőr is belekapcsolódott.

:-)

2008.09.17. 08:08:30

jó reggelt!
HObbiszakács a blog.hu címlapján! gratula!

maybach, és milyen volt a kaja?

tistedur 2008.09.17. 08:11:17

jó reggelt,jó kávézást :)
hideg van :(
én töredelmesen bevallom,hogy csokoládéfüggő vagyok..de élvezem :P

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.17. 08:28:32

Tényleg! Köszi :-))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.17. 08:47:17

Jó reggelt!

Beni, mi tiltólistán vagyunk! :)
Spájdi, szia!
Pálci, csak óvatosan!
Maybach, de aranyos lehetsz! :)
Jé, jogos a kérdés, kiegészítve azzal, hogy ... és mennyi volt?
Tiste, még szerencse, hogy szereted a csokit, elég borzasztó függőség lehetne, ha nem :)
Hobbiszakács, úgy tűnik magyarok mindig mindenhol voltak, vannak, lesznek. Karinthy Ferenc írta a naplójában, hogy az izlandi repülőtéren is dolgozott egy magyar kislány, aki ma már nagymama lehet.
Egyebekben pedig gratula! :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.17. 09:27:01

Hobbiszakács ezt találtam:
936 – Unni püspököt meggyilkolják a pogány svédek Birka városában
Ez is érdekes történet lehet. Tudsz erről valamit?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.17. 09:31:09

Nemcsak Ti... Biztosan megint "újítanak" (értsd: egy hülye dizájn kedvéért tönkretesznek)vmit a blog.hu-n.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.17. 09:39:36

Szia, Nadine!
Akkor legalább tudom, hogy nem a gépemmel van gond. Meg velem :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.17. 09:40:47

Megyek tovább csiszatolni a lakást és közben az angol írásbelire gondolok mindig, meg-megállva, de le nem ülve.
Aj, de szép is volt ez! :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.17. 09:45:32

De ráadásul teljesen hülye az egész rendszer. Az előbb be akartam lépni a tegnap frissen "újraalkotott" jelszavammal, erre ma nem fogadta el, mondván, hibás jelszó.
Erre most meg simán kommentelek, belépve...:)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.17. 09:54:51

"936 – Unni püspököt meggyilkolják a pogány svédek Birka városában
Ez is érdekes történet lehet. Tudsz erről valamit? "

Hogy tudok-e? Visszatérő rémálmom.

Türelem, türelem, a sztory megvan, most a képanyagot gyújtöm.

:-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.17. 09:55:52

Természetesen gyűjtöm és nem gyújtom.
:-)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.17. 09:56:58

(Most pedig huzamosabb szünet.)

Benikuty 2008.09.17. 10:16:29

Sziasztok, szomorú vagyok, mert ma reggel a gmail fiókban újabb buli-lemondó levelet találtam. Duplán elszomorító!

maybach 2008.09.17. 10:18:47

Jó napot kívánok!
A menü brutális volt. Szinte csak vegáknak.
Tatárbífsztekkel kezdtünk, közvetlenül a pálinka után.
Aztán kis vaddisznó pörkölt, ahogy ígérték.
Villányi kékfrankost ittam Gere úrtól.
Kevés házi süti. Majd birka pörkölt és rá egy kevés malacsült.
Én itt már telefonos segítséget akartam kérni.
De aztán csúnya lett volna, ha kilógok a mezőnyből, így némi rétessel megpróbáltam lefojtani.
Ma meg éhesen ébredtem.

Benikuty 2008.09.17. 10:25:56

Maybach, ez igazán szép sor.
...és cak úgy hétköznap?:)

maybach 2008.09.17. 10:36:30

A helyi földesúr névnapja volt (talán).
Hihetetlen egy figura, de aranyos és nem csak azért, mert etet.

muskotály küvé 2008.09.17. 10:39:18

Sziasztok!
Írtam egy posztocskát (könyves), este felrakom, ha nem lesz újabb.

Beni, legfeljebb nem ökröt vágunk, hanem fürjet :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.17. 10:42:01

Küvé, nyugodtan élesítsd is, nem tudom, lesz-e módom korrektúrázni.

Benikuty 2008.09.17. 10:44:38

Szia Küvé, ökör eddig sem fenyegetett. Csak ökörszív:)

2008.09.17. 11:10:21

Beni, és ki mondta le?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 12:34:53

Hát, azt már tudtam, hogy Bihar egy tartomány Indiában (onnan küldtek vissza Magyarországra egy levelet, OTT ugyanis tudta valaki a postán, hogy NÁLUNK van ilyen nevű település…) de hogy Birka Svédországban…

Izgatottan várom az alig 1072 éves híreket :-)))

A bloghun nem találtam HSz.-t :-( és hogy miért némafilm, azt nem tudom.

Maybach, a történetedről egy vicc jut az eszembe, de hosszú, és megrovást kapnék az Illetékestől miatta :-)

Spájdernecc Nagyuram új posztót szőtt, benne egy jóféle kis nótával. Bár valójában csak elő-posztó… de nem leszek észosztó.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.17. 12:48:19

Párhuzam: a bulin résztvevők számával párhuzamosan fogy a festésben baráti segítséget nyújtok szabad óráinak száma. Kétszer fél nap mennyi segítséget jelent vajon?:((( Ráadásul ez két felnőttet és egy gyereket takar... Azt hiszem, a hátralévő életem festéssel telik majd.

muskotály küvé 2008.09.17. 13:15:02

Mindig be kell lépni :(

M.P., a katonaságnál volt egy srác, akinek faluját így hívták: Chernelháza-Damonya. Leveleit így címezte: Ch-Damonya. Egyszer a svájci posta címzett ismeretlen jelzésével jött vissza a laktanyába, ... Pedig nem volt onnan messze. (Külön érdekes, hogy pedig a régi rendszerben történt, nem volt felbontva; úgy tűnik, a gondolatrendőrség éberségét kijátszotta.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 13:57:43

Legmuskotályosabb Küvé uram - gyönyörű történet. Eszembejuttat egy osztálykiránduláson készített képet, amit ezzel a címmel raktak ki a faliújságra: 19..., Fiúk - Lányok. Csesznek.
(Bocsi.)

Beni, nem tudom, tudtad-e, de a The Who -nál maradva (eltekintve a Nagyítás-ban felidézett jelenettől, ami szerintem eléggé jellemzi véleményemet a hangszerrombolást illetőleg) szóval Roger Daltrey 1989-ben két és fél hónapot töltött Pesten egy film forgatása alkalmával. A film nagyot bukott, pedig nagy örömmel, kiváló hangulatban készítettük. És rengeteg meló volt benne… mindenki szerette csinálni. Érdemes végigolvasni a színészek névsorát: ennyi világsztár máskor is járt ugyan egy filmben pesten, de nem sokszor.
Szerintem az volt a fő baj, hogy az Államokban volt a bemutató, a téma meg inkább Európában tarthat számot érdeklődésre…
www.imdb.com/title/tt0097800/combined
Apró érdekesség, hogy Julie Walters (alias Mrs. Molly Weasley) és a néhai Richard Harris (alias Albus Dumbledore professzor - az első) itt férj-feleség.
Raul Julia is elhúnyt azóta.

maybach 2008.09.17. 14:16:46

Egyik volt osztálytársam Kéthelyen lakott. Mikor a kérdésre válaszolt, hogy honnan jött, mindig azt mondták neki, hogy mondja az utóbbit.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.17. 14:36:36

Jó napot, jó szurkolást! Hopp... Hopp... HOPP...

Nagyításról volt valahol szó? Egyik kedvenc Antonioni filmem. Meg David Hammings legjobb szerepe. Meg Vanessa Redgrave is jól néz ki még benne :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 14:37:13

Volt egy fiú a kaszárnyába, a családneve Ott volt. Egyszer áll a naposasztalnál, oszt csörög a telefon. Fel is vette balszerencséjére (ha nem vette volna, annak is rossz lett volna a vége) és beleszólt:
- Itt Ott. Hát ott?
Hát nem az ÜTI (az ügyeletes tiszt) telefonyált ellenőrizni? Kapott 2 hét laktanyafogságot…

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 14:41:03

Merhogy én is jó filma vagyok…
Gasper, csak benézel oszt má' mégysz is?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.17. 15:00:47

Nem, vagyogatok még úgy egy másfél órácskát. Csak azután repesztek a dolgomra.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 15:04:41

Most meg nekem kéne elmennem enni valamit…
Legyen veletek az erőspaprika!

Metzger 2008.09.17. 17:08:02

Mormogi, Roger Daltrey említetted. Vagyis én a "mod"-okhoz vonzógtam a "rocker"-ek ellenében. Talán Ungvári Tamás könyvei okán.(?)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 17:09:04

Nade kéremszépen ! Kihalni szigorúan tilos !

Éppen most jelentette az MTI, hogy a Nagykörúton megjelentek az első mamutok…

Metzger 2008.09.17. 17:19:18

Kérem szépen, valahol, valaki nagyon elbaltázott valamit. Hiába írom be a mélemet, és a jelszavam, ezzel a nickkel jelenek meg. Segítség!

Benikuty 2008.09.17. 17:22:29

Még hogy a véreskezű hentes túrjon ki innen!:D

muskotály küvé 2008.09.17. 18:00:07

Na megyek haza befűteni+posztolni.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 18:17:19

Beni - megint úgy néz ki (olyan érzésem van), hogy akkor jelent meg a kommented, mikor az enyém már fent volt egy ideje, de eléje sorolódott. Nem vettem észre azonnall.

Nos, én leginkább a jó zenéhez vonzódom már időtlen idők óta - és az ízlésem igen tág határok között visel el dolgokat… szerencsére. És van olyan zene is, amihez jó lenne többet értenem, pedig alapvetően outsider vagyok. Azaz lelkes drukker.

És néha megszerettem-találtam-mutatták olyasmiket is, amiket nemigen lehetett megtalálni a hazai kínálatban. :-)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 18:33:20

Namármost akár tógába, mentébe - de hazafelé.

Benikuty 2008.09.17. 18:46:27

Aztán csak ügyesen, Küvé!:)

Mormogi, velem volt, leszek is holnap dögbeteg.

Nyuszi ül az út szélén, keservesen zokog.
Maci:- Miért sírsz Nyuszika?
Nyuszi: Tegnap az erdő szélén a farkas rettenetesen megerőszakolt.
Maci:- Te szegény! Most hová mész?
Nyuszi:- Hát ugyan oda. Hüpp!

2008.09.17. 19:16:42

Beni :)))
teccik, bár hosszabb szakálla van, mint a Télapónak!

Btw, a kutyid hogy van? teljesen rendbe jött már?

Benikuty 2008.09.17. 19:33:49

Jé, tényleg szakállas, csak az erős paprikáról jutott eszembe, amitől mindig beteg vagyok, de ma hazajövet a békási piacon vettem egy fél méterest. Biztos, ami biztos:) Ugyan oda:))
Beni alig várja harmadikát, egészséges mint a makk!

Svatinak dögledezik a gépe, talán mégis jön:)))Orosziba.

2008.09.17. 19:42:36

aha, ja értem már! te sem tanulsz semmiből, mi? :)

örülök, hogy Beni kuty jól van

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 19:51:30

Beni, az az igasság (ami nincsen), hogy meg kellett nézzem, mire reagens.
ÉS kimaradt a vége: ...és holnap is megyek.

Benikuty 2008.09.17. 19:54:55

Igaz, MP.
Ez kimaradt. Itt migrén, kikapcs:((

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 20:09:15

Pedig nem is a MIGrénszarvast kűttem... Szép álmokat, Benikéknek.
Emmeg alta tónak - bár annál ritmikusabb:
www.youtube.com/watch?v=b-EI-yid1NY
Ismeri őket valaki? Ajrópába nemigen futottak...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 20:29:59

Ezt meg külön Spájdernecc Nagyuramnak, ha majd benéz korán reggel:
www.youtube.com/watch?v=fome2d4Sy9Y
Vagyon benne kis "bottleneck" technika is.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 20:54:47

Hiába erősködöm - senki sincs a bótban?
No, ezt azért még:
www.youtube.com/watch?v=mqXBJSpV5T8
két, igencsak eltérő karakterű nóta tíz percben. Csak tudnám, miért hagyják le mindig a számok végét :-( A második kicsit BS&T hangulatú, az első meg egy klasszikus spirituálé-gospel feldolgozás.

És a klasszikus Johnny B. Good - velük
www.youtube.com/watch?v=HnB0e9catAA&feature=related
Merthogy Chuck Berry, vagy a Beatles előadásában már mindenkinek megvolt :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 21:04:19

Miket talál az ember! Ez a lekvár jócskán meglepett - sohse gondoltam, hogy ez a 3 banda együtt...
www.youtube.com/watch?v=1dNxpsW0DMM
Ámbár mostanság egyszerűbb felsorolni, kikkel nem lépett fel Carlos Santana ;-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 21:58:20

Elmentem alunni. Spájdernecc Nagyuram olvass előzőmből. (20:29)

spájdernecc 2008.09.18. 05:25:02

Jó reggelt!
Meleg italokat!
Jagger-alsót :)

tistedur 2008.09.18. 08:17:13

jó reggelt,rumos kávét :)

muskotály küvé 2008.09.18. 09:37:56

Sziasztok, jó reggelit-kávét.
Megírtam a posztocskát, de az istennek nem bírom megjelentetni. Beállítottam reggel 5-re, oszt semmi. Átállítottam most 8-ra, semmi.