Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Gusztáv Vasa és népes családja

2008.10.22. 05:00 HSZ

Miután a dalarnai szabadparasztokból és lübecki zsoldosokból álló svéd hadsereg felszabadította Svédország nagy részét a dán uralom alól, a svéd országgyűlés 1523. június 6-án királlyá választotta a 27 éves Gusztáv Vasát.

A lübecki adósság törlesztésére kapóra jött a reformáció, pontosabban Luther radikális kijelentése: „Az egyházi tulajdon a népé!” Gusztáv Vasa az 1527-es országgyűlésen kierőszakolta a katolikus vallás betiltását és az egyházi javak elkobzását. A nemesség megkapta az egyházi birtokok egy részét, s ezért szívvel-lélekkel helyeselte a reformációt.
Gusztáv Vasa számtalan értékes útmutatással keserítette alattvalói életét. A hitbuzgó dalarnaiak háromszor is felkeltek adómániás királyuk ellen, de mindannyiszor kegyetlenül leverték őket. Az engedetlenségre szítókat elfogták, levágott fejüket gúlába rakva tették közszemlére.
1535-ben, egy áprilisi napon, Stockholm egén egyszerre több nap ragyogott. Olaus Petri szerint, aki mint a nagytemplom papja Gusztáv Vasa leghűbb fegyverhordozója volt, a ritka jelenség politikai változások, jövendő revolúciók előhírnöke volt. A jelképes üzenet megtette a hatását. Az uralkodó életére törők a trónus alá helyezett puskaporos hordóval próbáltak végezni a zsarnokkal. Az egyik összeesküvő azonban felöntött a garatra, és kikotyogta a tervet. Gusztáv haragja a látszólag ártatlan Olaus Petrit sem kerülte el. A papot börtönbe vetették és halálra ítélték. Habár nem tisztelte az általa megreformált egyházat, de ilyen drasztikus lépésre mégsem merte rászánni magát, ezért „nem gondoltam komolyan” alapon Gusztáv megkegyelmezett Petrinek, és visszahelyezte régi elvtársát a nagytemplom papjának tisztjébe. A kedélyek megenyhültek, a rendek az 1544. évi országgyűlésen megerősítették protestáns hitüket, és elismerték svéd korona elsőszülöttségi jog szerinti öröklését.
Gusztáv Vasa első két házasságából tíz gyereke született: öt fiú és öt leány. Az öt fiúból három király lett: XIV. Erik, III. János és IX. Károly. A lányok közül Cecília volt a legszebb. Éles eszű, forróvérű fruska volt, imádta a lovagi tornákat követő táncot. Tizenkilenc éves korában Erik bátyja rajtakapta egy nőbolond német herceggel. A „csábítót” lekapták a tíz körméről, és a dulakodás hevében – hiába sikoltozott Cecília versenyt a lovaggal – megszabadították a meggondolatlan tettért felelős testrészétől. A csábító attól fogva hátat fordított a szebb nemnek, és élete hátralevő részét kertészkedéssel töltötte. A hírbe hozott Cecíliát apja vette kezelésbe. A nevelő szándékú fenyítés nem volt éppen fájdalommentes, de Gusztáv halála napjáig tagadta azt, hogy kitépte volna a lánya haját.
Gusztáv Vasa első neje, Sachsen-Lauenburgi Katarina civakodás közepette bekövetkezett háztartási balesetben hunyt el. A második, Margareta Lejonhufvud 38 éves korában mondott búcsút az árnyékvilágnak. Az 52 éves Gusztáv öreg napjainak felvidítására felesége húgának a leányát, a tizenhat éves Katarina Stenbockot vette maga mellé. Az esküvő celebrálására felkért püspökök felháborodottan utasították vissza a megtisztelő feladatot. Végül, mint minden munkára, erre is akadt jelentkező. A moralizáló püspökök pedig azon töprenghettek, hogy lesz-e valaha állásuk.
Gusztáv Vasa halála után fia, XIV. Erik ült a svéd trónra. Hogy miért éppen a XIV. lett, arra Johannes Magnus az utolsó svéd katolikus érseknek a svéd királyokról szóló, latin nyelvű krónikája (1554) adja meg a választ. Johannes Magnus szerint Noé unokája, Magóg, 88 évvel az özönvíz után érkezett népes családjával Svédországba. Magógnak - Ady Endrét nem számítva - öt fia volt. A legnagyobb fiú, Suenno, a svédek tulajdonképpeni ősatyja, kinek halála után fivére, Ubbo lépett a trónra. Nevéhez fűződik Uppsala városának megalapítása. Harmadikként Siggo uralkodott, aki Sigtuna városát alapította meg, és így tovább. A hazafias érzelmektől fűtött olvasók örömére Johannes Magnus nyolc mondabeli Károlyt és tizenhárom Erik királyt számolt össze.
Eriket Göteborg mellett érte utol apja halálának híre. Éppen úton volt Angliába, hogy személyesen kérje meg I. Erzsébet királynő kezét, aki VIII. Henrik és Boleyn Anna leánya volt. A protestáns világ jó szemmel nézte volna a házasságot. Mire Erik visszaért Stockholmba, János öccse már megszervezte Gusztáv temetését. A több kilométer hosszú gyászmenet a stockholmi palotából indult az uppsalai dómhoz.
Fél év múlva koronázásra gyűltek össze a rendek. Eriket szentelt olajjal felkenték, fejére helyezték a Hollandiából rendelt aranykoronát, és kezébe nyomták a koronázási jelvényeket: a jogart, a birodalmi almát, a birodalmi kulcsot és a kardot. (A koronázási kellékeket évente egyszer, az országgyűlés megnyitó ülésére, kikölcsönzik a stockholmi királyi palota múzeumából.) A napokig elhúzódó ünnepségek alatt először neveztek ki Svédországban grófokat és bárókat.
A humorérzéktől teljesen mentes XIV. Erik (1560–1568) nyolcéves rémuralommal tette magát emlékezetessé. Beteges gyanakodásának testvérei és a főurak egyaránt célpontjai voltak. Apja végakarata ellenére megfosztotta fivéreit az önálló hercegeskedéstől. János öccsét – aki a nála tizenegy évvel idősebb Jagelló Katalint, a katolikus I. Zsigmond lengyel király leányát vette feleségül – börtönbe vettette. 1567-ben Uppsalában hirtelen indulattól vezérelve vérfürdőt rendezett a rendelkezésre álló főurakból. Hiába próbálta jobb belátásra bírni őt öreg tanítómestere, Dionysius Beurreus, őt is felkoncoltatta. Az elborult elméjű Erik futásnak eredt, és eltűnt a kegyelemért esdeklők elől.
A parasztruhában bolyongó Erikre három nap múlva találtak rá. Rögeszméjétől megszabadulva, belátta tette szörnyűségét, bocsánatért esedezett, és tetemes kártérítést utaltatott ki az érintett családoknak. Utoljára 1568-ban borzolta fel a kedélyeket, amikor egy parasztleányt, Katarina Månsdottert vezette az oltárhoz. A rendek felháborodását Erik öccse, János szabadlábra helyezésével enyhítette. Rossz húzásnak bizonyult, mert János a nemesség felkelésének élére állt.
Eriket börtönbe vetették, majd nyolcévi raboskodás után borsólevesébe – a svéd nemzeti eledelbe – kevert arzénnal megmérgezték. A királlyá kiáltott III. János felesége befolyása alatt megtartotta az új, evangélikus istentiszteletek mellett a katolikus miséket. (Kilépni a protestáns egyházból azért ő sem mert.) Lengyelországban az utód nélkül elhunyt Zsigmond Ágost király helyébe Báthory István erdélyi fejedelmet hívták meg a lengyel rendek.
Báthory elfogadta a feltételeket, és 1576-ban feleségül vette az özvegy királynét, Jagelló Annát. (Mit meg nem tesz az ember egy királyságért!) Báthory vezérlete alatt a magyar hajdúság és a lengyel lovasság szétszórta a hatalomra törő oroszokat, akiknek gyengeségét kihasználva, a Pontus De la Gardie vezette svéd seregek 1581-ben elfoglalták Kexholm finn tartományt és Narva erődítményét, az oroszok egyedüli kijáratát a Balti-tengerre.
1586-ban ismét megüresedett a lengyel trón. A lengyel főurak János király fiát, a Jagelló-ház sarját, a katolikus hitben nevelt svéd trónörököst, Zsigmondot választották királyuknak. A III. János 1593-ban bekövetkezett halálával beállt paradox helyzetet – a szélsőségesen protestáns Svédország trónjának örököse a katolikus Lengyelország királya – kompromisszummal oldották meg a svédek. Az apja temetésére hazatért II. Zsigmond királlyal ünnepélyesen megígértették, hogy a nagyapja, Gusztáv Vasa által megalapozott szellemben folytatja az ország kormányzását. Ahogy ez megtörtént, Svédország királyává kiáltották Zsigmondot.
Zsigmond király nemhogy betiltotta a katolikus istentiszteleteket, hanem svéd katolikusokat ültetett a fontos állami hivatalokba. Távollétében nagybátyja, Károly herceg töltötte be a régensi szerepet, aki az erőszakos reformáció híve volt.
Javaslatára az 1595-ben, Söderköpingben tartott országgyűlés elrendelte a katolikusok száműzetését Svédországból. Az országgyűlés után Károly herceg kíséretével Vadstenába lovagolt, és razziát tartott a kolostorban. Az apácáknak megparancsolták, hogy hagyják el az országot. A kincsek után sóvárgó főurak csákánnyal estek a falaknak, felfeszítették Szent Birgitta és Szent Katalin koporsóit, turkáltak a porladó csontok között. Mesés kincsek híján az oltárterítőn és a gyertyatartókon osztoztak.
A Károly herceg önkényes uralmát nyögő, királyhű svéd főurak egymás után szöktek át a törvényes király oldalára. Zsigmond király érvénytelennek nyilvánította nagybátyja törvényeit, és hogy érveinek nagyobb nyomatékot szerezzen, lengyel zsoldoshadsereg élén tért vissza Svédországba. A rokonok a Linköping melletti Stångbonál csaptak össze. Károly számbeli fölényben levő serege könnyű győzelmet aratott a kis létszámú, királyi csapatokon. A csatában kimerült hadvezérek borozgatás közben, könnyed csevegéssel fejezték be a napot.
Zsigmond belátta a helyzet lehetetlenségét, lemondott a svéd trónról, és hazatért Lengyelországba. A csatában foglyul ejtett Zsigmond-párti főurakat tárgyalásra emlékeztető színjáték után – az „ügyész” IX. Károly volt – halálra ítélték és lemészárolták.
A Balti-tenger túlsó partján Rettenetes Iván 1584-ben bekövetkezett halála után kialakult trónviszály végső pusztulással fenyegette Oroszországot. Ivánt félkegyelmű fia, Feodor, majd Borisz Godunov, Feodor sógora, követte a trónon. Borisz Godunov halála (1605) után megjelent IV. Iván elveszettnek hitt fia, Dimitrij, aki lengyel támogatással érkezett Moszkvába. Sujszki herceg – aki már 1591-ben eltétette a láb alól Iván cár hetedik felségétől származó, igazi Dimitrijt – nem hitt a csodában. Hívei betörtek a Kremlbe, megölték a csaló ál-Dimitrijt, tetemét elégették és hogy nyoma se maradjon, ágyúból kilőtték a hamvait.
Sujszki cár öröme rövidnek bizonyult. Újabb lengyelpárti ál-Dimitrij jelent meg a színen, aki Kalugában ütötte fel főhadiszállását. Sujszki ekkor jó ismerősünkhöz, IX. Károlyhoz fordult segítségért. A segítség nem késlelkedett: a svéd hadsereg megszállta Moszkvát. Ekkor a másik ismerősünkön, Zsigmond királyon volt a sor, hogy csapatokat küldjön Moszkva felszabadítására. A lengyel sereg Zolkievszky vezérlete alatt, 1610 június 24-én nagy csatában legyőzte, és lemondásra kényszeríttette Sujszkit. A Moszkvából kiüldözött svédek jobb híján elfoglalták Novgorodot, és 1617-ben onnan diktálták a stolbovai orosz–svéd béke feltételeit. (Nekünk meg azt tanították, hogy idegen hatalom Moszkvába soha nem „tette be a lábát”.)
A lengyelek alaposan felégették Moszkvát, úgy, hogy csak a Kreml és néhány templom maradt meg. A sarokba szorított bojárok Zsigmond fiának, Lászlónak ajánlották fel a cári koronát, de Zsigmond nem fogadta el az ortodox vallás gyakorlásával kapcsolatos feltételeket. Ekkor az időközben elhunyt (1611) IX. Károly legkisebb fiát, a tízéves Károly Fülöpöt – II. Gusztáv Adolf öccsét – hívták meg az orosz trónra, de az özvegy svéd királyné nem engedte el kisfiát a hosszú útra. A várakozásba belefáradt oroszok felkeltek. 1612. október 22-én a Kremlben rekedt, kiéheztetett lengyel őrség megadta magát, és a bojárok Romanov Mihályt, a rosztovi metropolita 17 éves fiát választották cárnak.

186 komment

Címkék: történelem hsz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2008.10.23. 12:36:52

Meglett a gyalu, tudtam én hogy van. Apukám csinálta, rá van írva oldalára, hogy 1958. Értem már, miért nincs kistesóm.
Legyalultam az ajtó aljából, nem súrol:)
Nadine, Fred Astaire is így kezdte:D
Fiam, aztán ollan legyen az a gulyás, mint az én babom, vagy beírok az ellenőrződbe!:))

Zuzuka 2008.10.23. 12:50:52

amit lehet sk.
spórolok is, meg tudom hogy magamnak majdnem tökéletesen elkészítem, ha nem akkor veszekedhetek a saját fejemmel. persze nagyon időigényes

fürdik a lelkem... énekelik harmadszor (de jó!)
az enyém is mert mára befejeztem a takanyanyát.
1 szoba maradt holnapra, persze hogy az enyém:)

és következik a megérdemelt pihenés, békés, méltó megemlékezés.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.23. 13:18:59

Na most jön az, amitől két napig megint csak nézek majd ki a fejemből: mennyezetfestés. Imádkozzatok, hogy elég legyen a festék!:) Megőrülök, ha kimarad egy darab...

Benikuty 2008.10.23. 13:26:46

Itt maradt ki 3/4 vödörnyi. Elég?

Pálcika 2008.10.23. 13:50:52

kávé szünet...helyett...sütőtök szünet:))))
jelentem kész a konyhatakarítás és ebéd főzés(csirkemáj zsírjában,krumplifőzelék sült pipicombbal,sült sütőtök,)még gyorsan port törlök és felmosok és utána már csak nézek ki a fejemből:)))))))
a szél tovább állt,minket nem vitt magával de elküldte mag helyett az esőt csak,hogy ne érezzük olyan jól magunkat,de nem tud kifogni rajtam esőben remekül lehet aludni:))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.23. 13:51:01

Hát, Beni, ha 16 l fehér/20 kupak okker színező, akkor elég:)
De úgy néz ki, megúsztam:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.23. 13:52:17

Pálci, abból neked minimum húszévnyi hiányod van, úgyhogy hajrá!!!

Benikuty 2008.10.23. 14:18:52

cinemax2, 14:45, Love story.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.23. 14:37:02

Na, túléltem :-)

Most nekiállok festékért imádkozni. Hogy elég legyen Nadinének. Hogy jusson belőle a hajára is nekije :-))

Beni, nem vagy te túl fiatal a Love Storyhoz? Van, aki befogja a szemed az érzelgősebb jeleneteknél?

:-))

Pálcika, a leírásod alapján olyan csillog-villog az egész ház.

Ja, és itt ragyogó napsütés a meteohelyzet! És plusz 5 fok. Bitzos fáznak a gombáim az erdőben :-(
Ja mégyegyszer: holnap fiiinom gombákról mesélek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.23. 15:18:46

Hobbiszakács, abbahagyhatod, elég lett:)

ÉPPEN KÁVÉT FŐZÖK:))))))))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.23. 15:46:25

Ok, akkor Mekkától Mokka felé fordulok :-)

Teljesen feldobott az a hír, hogy máltó módon megünnepelhetem november hetedikét!

:-))

Akkor tartják a "Finom Konyha" vásárt Stockholmban.

:-))))

És ma d.u. dől el Erfurtban az, hogy ki - melyik ország csapata - nyerte a XXII. Szakácsolimpiát!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.23. 15:48:10

HSz, nem félek a magyar győzelemtől:)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.23. 16:03:40

Neked lett igazad....

A nemzeti csapatok "küzdelmét" és egyben az Olimpiát a norvég válogatott nyerte. Második a német, harmadik a svéd csapatlett. Magyarország a 21-ik. A magyar katonaválogatott a hatodik lett a kategóriájában.

Benikuty 2008.10.23. 16:06:03

Vége a negyvenhatodik résznek:)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.23. 16:20:07

Egyéniben jobban sikerült (eltelt egy kis idő, amíg végigolvastam a díjazottak listáit.)

Erdős Hanna és Attila Breittenbach aranyérmet nyert (Attila érmes helyen végzett kb. három kategóriában). Rajtuk kívül több ezüst és bronzérmesünk van.

Most balra el :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.23. 17:39:52

Beni: postaládám üres :-( Várom,mikor jönnek utánam :-)))))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.23. 18:41:11

egy akkora hagymás-rostélyost toltam be az arcomba, mint egy malomkerék...:))

...ez a szakácsolimpia az, melynek tányérnyi nagyságú érmeivel, benke lacibácsi szokott villogni??:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.23. 18:43:51

Valaki megmondaná nekem, hogy holnap milyen nap lesz üzletek szempontjából?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.23. 18:44:02

zuzuka
vissza lettél jelölve. én lettem a sátáni ismerősöd a wiwen, a 666-ik. :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.23. 18:45:00

Toma, :DDD Én meg olyan sz@r paprikás krumplit ettem, hogy csuda. Azt hiszem, jövő héten hozatok már csak kaját, aztán újra főzni kezdek, mert nem bírom már ezt a kiszolgáltatottságot:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.23. 18:47:11

pedig a paprikás krumpli elrontásához, tehetség kell:)

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.10.23. 18:50:13

Sziasztok:)
vagyogatok. teljesen elbűvöl amit Nadine véghezvitt. azért basszus nem semmi, gondoljatok bele. de ahogy megfigyeltem mindenkire rájött valamilyen formában a felújítási láz, Benike,hálószobázik, Toma nagy-takarít.a képet hol lehet megnézni?a kisfiúrtól, vagy Tomának van olyan édes kis feje(vagy nagy?)
Lányomék Velencén akarnak lakást venni, és Norbi, aki nem a fiam, de majdnem szoc.pol-t is fel akar venni.akkor ez azt jelenti, hogy halálom előtt még nagymama leszek.de ne kiabáljuk el.
HobbiSzakácsnak hála, töri szakos lévén nem fogok teljesen elhülyülni, de jó volt ez az írás(is)!
Megkeresem Zsóka hsz-ét és írok neki.Ő volt, aki sdegített Beninek blogtalálkozni.
Azután visszasüllyedek az apátiámba:((((
És where the fcuk is Tist??????

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.23. 18:51:16

Köszi, Toma, akkor elugrok vásárolni egy-két dolgot.

Ez kérlek szépen, olyan paprikás krumpli volt, ami egy desszertes tányért töltött meg (irdatlan mennyiség, gondolhatod), és nem volt szaftja, se kolbásza, tán még hagymát sem látott, viszont cserébe tettek bele nokedlit, így tényleg majdnem megfulladtam. Gasztronómiai csúcsot döntöttek, negatív értelemben...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.23. 18:54:55

Szia, Marisell!!!:) Hát Neked nagyon kellett csuklanod az elmúlt időszakban!

Fiam, Téged meg Norbinak hívnak, és majdnem Marisell gyereke vagy? Szép kis titkok derülnek itt ki...:)

Amúgy azt olvastam, hogy where is this fucking Tist???:)

Sztem pasizik, amúgy. És főz neki.

Marisell, tényleg embertelen melón vagyok túl, legalábbis, ami a festés részét illeti. De takarítani, meg pakolni ezerszer könnyebb, ez most már biztos. Csak azt tudnám, hová teszem azt a rengeteg holmit, aminek a polcát már nem szereltem vissza???

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.23. 18:58:08

marisell!!!:)))

navégrehogyitt! az apátiát megtiltom, tistedur mostanság máshol blogol. milyen képet hol lehet megnézni??

nadine

aki nokedlit tesz a paprikás krumpliba, az egyébb büncselekményekre is hajlamos...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.23. 18:59:40

Nahát, Toma, tényleg? Hol? Ő is bagzómacskázik?

Egyetértünk, szent krumplikát nokedlivel keverni valóságos megbecstelenítése ennek a nemes éteknek.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.23. 19:03:42

ja nem! én is arra gondoltam amire te, csak elfelejtettem idézőjelbe tenni a blogolást:)))

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.10.23. 19:05:41

Nadine :D:D XD

az xd-t a Julcsi lányom mondta, mert tényleg nagyon nevettem a Fiam dolgon.Norbi,aki hála Istennek nem hasonlít a Sóbertre, a lányom élettársa, és mivel az én lányom lökött, ezért Norbinkra is ragadt már belőle, így szerény családom megbecsült tagja lett.Egy példa, nem volt rest a családi Mici Mackóval fényképezkedni.Mici egyébkén meztelen, elveszett a piros akármije, és most csináltatnak neki egy olyat, amire rányomtatják, hogy a Norbi fogja Mici Macit. ebből is látszik, hogy a hülyeség ragadós, és boldoggá tesz.
Nadine a pakolás szót nem akarom hallani, szerintem be kellene tiltani:))
tényleg, hol lehet megnézni Tomát, légyszi!!!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.23. 19:10:57

Marisell, feljebb, azt hiszem, ennek a posztnak az elején valamelyik kommentbe tett egy linket, ott.

A magyarázatot nem zárja ki, hogy Fiamat Norbinak hívják:)))

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.10.23. 19:13:29

Szerintem most keresztelőt tartunk:))))
akkor megyek feljebb.utána meg mozizok.
Benikutynak pusz, ha jönne, és mindenkinek, aki szereti:))))

Benikuty 2008.10.23. 19:15:52

Marissédes, csak eljutott hozzád az Alfa Hold-bázis hívójele:)
Toma pedig itt:
10.22.17:20:28

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.23. 19:18:42

Szia, Marisellpótanyu! :)

Tomát megnézheted Pécsett, de néhány hozzászólással följebb Toma leírta, hol még. Rákattintasz és két gyönyörű csecsemőt látsz különféle pózokban :D

Szorbet Norbert sajna nem vagyok. Bár múltkor készítettem burgonyakrokettet. Szerintem. A család szerint kirántottam a krumplipürét. Lehet :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.23. 19:20:35

Fiam, :DDD azért a rántott krumplipüré rossz nem lehet...

Benikuty 2008.10.23. 19:21:19

Tist eltünte magát, CSurtusék is hiányolják, de szerintem (dejóóó)) pasizik ezereggyel:))

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.10.23. 19:27:23

Beni, nem tok Zsókának mélezni, hiába kattintok a nevére.
Toma! Máté, a király, annyira aranyos, nekem is kell, de szülje meg más!pl. Norbi:))))vagy Mici Maci!
Fiam akkor légy üdvözölve a jó kis szeleburdi lökött családomban.ha akarod leszek a nagyid:D:D

Benikuty 2008.10.23. 19:31:10

Hsz, a boríték lassan két hete utazik. B@sszameg, gy@log megy?
Mariss, hova kell menni?
Nadine, ki bagzómacskázik? Tele vagyok kérdéssel:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.23. 19:33:36

Beni, semmi, csak félreértettem Tomát. Már tisztáztuk.

Benikuty 2008.10.23. 19:34:06

Marisslelkem:
barazso kukac citromail pont hu

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.23. 19:36:27

Marisell, köszi az örökbefogadást .) Úgy emlékszem, közel egyidősek vagyunk, túl az első hamvasságon, de még messze a hamvon. Remélem.
Nálunk is alapfeltétel a szeleburdiság és lökttség :)

Nadine, nem volt rossz, csak azt mondták, teljesen fölös volt a sok macera. A krumplipürébe bekevertem két tojássárgáját, a fehérjét felvertem és ebbe, valamint prézlibe forgattam a rúd alakúra formázott prekrokettet.
Úgy olvastam ezt a bonyolult receptet. A nehézségi fokra négy fakanalat adtak az ötből. Marha büszke voltam magamra! Egy darabig. Ha ilyen ütemben fejlődök, jövőre én tudósítok Frankfurtból. Aztán lehet, hogy egyszer még versenyzőként is indulok :)))

Benikuty 2008.10.23. 19:36:37

Én a közösbe, kommunába bedobom a Benit. Igaz néha behugyál, de nagyon édi:((

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.23. 19:38:20

Úgy látom, nemcsak a gázzal, a magánhangzókkal is spórolok :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.23. 19:38:40

marisell
szerintem is máté a király:))

kezdek elpunnyadni, a hagymás rostélyos emésztése kezdi kivonni a vért az agyamból... most iszok egy teát! :)

Benikuty 2008.10.23. 19:38:46

Fiam, marhát panírozol Frankfurtban? Kétszáz gáton??

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.23. 19:43:13

Fiam, én szentül hittem, hogy a "prekrokett", az olyan, mint az előember...:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.23. 19:51:24

Ennek a vacak kajának hála, akkora szendót nyomtam be, mint a fejem.

Benikuty 2008.10.23. 19:53:00

Akkor hogy toltad be a fejedbe, Nadine? talán csak nem részletekben?:)

Benikuty 2008.10.23. 19:55:56

Ó, ó, ma már nem vetítik a Love storyt:((
Menek is aludni.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.23. 20:18:58

Nadine, még a prehisztis időmben... :)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.23. 20:35:17

Toma, szeretném mégegyszer megkérdezni, hogy a selyemfestéshez a kellékeket milyen árban, milyen mennyiségben lehet megvenni?

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.10.23. 20:35:32

Köszi Beni, szép álmokat.
na megnéztem a Tudorok második évadjából a lefejezős részt. hogy ez a nyócadik Henrik mennyire szexi a zselézett hajával, húúúúú.Beckhem tán tőle tanult.és a nők, öregem!már akkor is dívott a gyantázás, vagy borotválás?láttam a Másik Boleyn lány c. játékfilmet,(ajánlanám, mert érdekes és a színészek nagyon jók) ott Eric Bana volt a nyócadik Henrik, nagyon-nagyon szép volt.ezerszer lerágott csont, ha úgy tetszik, de vannak olyan tehetséges emberek, akik mindig izgalmasan tudják megcsinálni.bár az érdekes, hogy a történelmi hűség mint olyan nem az erősségük.lehet akkor nem is lenne ilyen izgalmas a dolog?
egészen megrázott a történet, pedig Annát csak négy rész múlva fejezik le.
sajnos nem tudok aludni, persze a gyógyszerek miatt elalszom végül,de nagyon nehezen, és katasztrófa filmnek beillő álmaim vannak.
lehet én is visszavonulok.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.23. 20:38:46

Toma, ezzel a fotóval most már tényleg kiérdemeltél egy verést!:)

Marisell, Te most lespoilerezted Henrik életét:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.23. 20:53:37

fiam
küldjél mailban egy lakcímet, és elküldöm a cuccokat, vagy ha erre jársz beugorhatsz érte. válassz! pénz nem kell, majd megegyezünk valamiben:) van egy tucatnyi tégely különböző színű festék, néhány selyem, felfeszítve rámára, pár tubus kontúr... arra elég, hogy kipróbáld magad, és ráérezz a használatára.

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.10.23. 20:54:02

Igazad van Nadine, de nagyon bánom:)))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.23. 21:16:44

Toma, érdekes, hogy még nem csömörlöttél meg ennyi hullától. Én időnként abbahagyom a krimi/thriller nézést, mert megtelek borzalommal.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.23. 21:23:55

Toma, nemsokára megy mél.
Nadine, Neked már ment :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.23. 21:48:07

Köszi, Nadine! Hű, de hosszú nevem lesz lassan :D

Toma, küldtem mélt, ráérsz a film után megnézni!

Most megyek, eszem egy kis gulyáslevest, mert a gyógyszert jobb nem éhgyomorra bevenni :D

Benikuty 2008.10.23. 22:06:08

Nem lehet itten aludni. Szerelődik a függöny, jön az illata (csak az, mert irigy csuka aki főzte) a gulyáslevesnek, aztán sms nagylyánytól:) kiértek Poprádra, úton benyomtak 24 szalámis szendvicset. A legénynek 8 darab egy szusszanás. Azt írta, hogy nem is rühelleik a magyarokat, és 60 eucent egy éj/kop.
Éskijaza Norbííí?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.23. 22:27:27

Beni, illatot küldök, gulyás maradéka kell még holnapra gyerekeknek is :)

Nincs megnyugtatóbb, mint hírt kapni utódainktól :)
A 60 cent az tényleg nem sok, pláne, ha még szeretik is Őket! :)
Szalámis szendvicsből sosem elég!

Norbi az Marisell majdnem fia, ezért Nadine kitalálta, hogy én leszek Marisell veje :D
Nem bonyolult, csak nagyon oda kell figyelni :DDD

Benikuty 2008.10.23. 22:34:02

Akkor szép álmokat, rózsás csókokat:)

Benikuty 2008.10.24. 07:18:33

Na, jó reggelt, jó reggel álomszusszancsok!
Kihez jöhetek kávézni?:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.24. 08:38:41

Jó reggelt. Azt hittem, ma hagymás rostélyost reggelizünk:)
Mindjárt indulok krumplikáért, ha tényleg szombat van. Utána megrakom.

Zuzuka 2008.10.24. 08:49:19

jóregg!
napsütést,
káááávét!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.24. 08:54:57

Ma tényleg nyitva vannak az üzletek?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.24. 09:15:01

Jó reggelt!
Függönyfelrakósat.

Ha kitart Fruzsi függeléke, akkor változás várható a következő generáció testmagasságában. Talán ők már kilátszanak a tarka rét zöld fűvéből és a karnist is felérik létra avagy dohányzóasztal+szék kombinációja nélkül.
Persze a mi génjeink nagyon erősek. Nem tudom képesek-e elnyomni másokéit? :D

Zuzuka 2008.10.24. 09:27:04

úgy tudom nyitva vannak, de itt tegnap is nyitva voltak...
jó Neked fiam, hogy már felrakós! én a leszedős fázisba lépek, ha összevakarom magam. szék, 2 lexikon - igy fölérem:)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.24. 10:21:56

Jóreggelt :-))))
Holnap buliba megyünk. Ez azt jelenti, hogy vasárnap kóvályogni fogok, mint a gólyaszar a levegőben. Hát nem jobb korán ágyikóba bújni?

:-))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.24. 10:25:01

Jóreggelt :-)

Vacakol a blog... Eldugta az előző kommentemet :-((

Megyek a dolgomra.
:-)

Benikuty 2008.10.24. 10:34:34

Jé el se veszett:) Pancsikol Sopronban.
Mindjárt indulunk a kóbifesztre, csak elébb ki kellett dobni a csülkös babot. Megbuggyant:((

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.24. 12:57:59

Hobbiszakács, hű micsoda hasonlataid vannak! :)
Amúgy leányzóm kiskorában ugyanezt tanulta el valakitől, csak a székletre a hígabb változatot használta. Amikor szóltam, hogy ezt illetlen mondani, akkor eképp javított: "Jó, akkor kering, mint verébfos a levegőben!" :D

Beni, Te most valami déli országban leledzel vagy kint hagytátok a fűtött lakásban a csülkös babot?
Ez utóbbi emberiség elleni bűntett!

Zuzuka 2008.10.24. 13:19:35

Toma, a 666 jó szám, de nem konstans, naponta változik:)
látta valaki az Óment Gregori Peck-kel? jó sok éve végigizgultam egy párszor, és újra megnézném.

Hsz, ez az Error nevű vicces fiatalember sokszor szórakozik a blogon.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.24. 13:22:39

Zuzu, ezer éve láttam, de én nem tudok megnézni többször ilyen típusú filmet.

Zuzuka 2008.10.24. 13:52:02

Nadine, én simán, horrort is, de csak nappal mert éjszaka betojok:)
az ómen nagyon megmaradt bennem, a bicajozó kiscsávó az emeleten, és az a gonosz nevelőnő - hű - félelmetes és érdekes történet jól eltalált szereplőkkel.

kaptál krumplit? tudod, jó vastagon kell hámozni...
megyek napozni, élvezem a nyaramat:))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.24. 13:56:59

Error Terror :-)
Nagyon nyúlós ez a hétvég... Vagy csak én öregszem...
Dehigy volt régen jobb. Dehogy volt...

:-))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.24. 13:59:33

Kaptam, csak mindenféle látogatók futottak be, úgyhogy még hozzá se tudtam kezdeni a főzéshez. Nem is reggeliztem, viszont már három kávén túlvagyok:)
Most éppen a függönyt szerelem vissza a konyhába, hogy büdös Kenny ne tudjon bebámulni az ablakon. A mai "házam-elé-szaratja-a-kutyáit" program már megvolt. A pofátlan parasztja...:(

Zuzuka 2008.10.24. 14:05:04

ez ellen nem tudom mit lehet tenni, mert ugye szegény kutyus nem tehet róla, hogy ilyen bunykó gazdája van!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.24. 15:08:31

Tegnap egy idős hazánkfiával beszélgettem. Idegroncs. A hölgy harminc éven keresztül egy emeletes bérházban lakott. Holnap elköltözik. A fölötte lakó idegengyűlölő fiatalember minden éjjel kettőkor díszlépést gyakorol a tiszteletére, és katonazenét harsogtat. Két éve tart a terror. A rendőrség vállat von: amíg a hülyegyerek nem vetemül tettlegességre, addig nincs mit csinálni.

Nem vigasznak mondom... de ez is előfordul.

A demokrácia egyik nagy hátránya az, hogy a hülyék amíg nem ölnek, addig szabadon járhatnak.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.24. 15:22:22

Sajnos, így van, Hsz. Viszont ha sikerül egy olyan családi házat kifognom, ami egy picit jobban szeparált a szomszédtól (fákkal vagy nagyobb távolságra van), akkor csak jobb lesz a helyzet. Azért olyan ingatlanba nehéz lesz még egyszer belefutni, ahol mindkét oldalról ugyanaz az őrült a szomszédom:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.24. 16:14:38

Ó, elhunyt Bálint Ágnes író.
Mazsola, Frakk, Károly bácsi, Tv-Maci, Kukori és Kotkoda, Vízipók csodapók... - ugye emlékeztek ezekre a nagyszerű mesefigurákra?!
Köszönjük, hogy velünk volt, nyugodjék békében!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.24. 16:39:14

Óóóóó...:((( Nyugodjék békében.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.24. 17:41:48

Kész a rakott krumpli. Ezer éve nem ettem a saját főztömet.

Zuzuka 2008.10.24. 17:51:49

jó étvágyat Nadine!

nagyszerű mesék, ezeken nőttünk fel, még a gyerekem is...
nyugodjon békében!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.24. 18:31:18

Őszintén szólva, én még most is simán odaragadok a tévé elé egy Kukori-Kotkodára...:)

Szerényen fogalmazva is mennyei lett a rakott krumpli(ka).

Zuzuka 2008.10.24. 21:24:08

még csak péntek van Nadine, ezt már bedolgoztuk:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.24. 22:18:04

Most értem ide.
Teljesen begőzöltek a gyerekek, ment a hülyeség, megérkeztek öcsémék, aztán el is mentek, de egyszülöttünk és szerelme egyszerűen nem szálltak le a nyakunkról. Szóval isteni volt :D

maybach 2008.10.25. 08:45:36

Jó reggelt kívánok!
Azért ide írom, mert nem akarom Jé remek posztját az elején más irányba terelni.
Tegnap este kődobálás és monnyon le! helyett az Örkény Színházban kötöttem ki. Nyugat 2008-1908
Nos, nem bántam meg.

maybach 2008.10.25. 09:12:54

Természetesen ez így hülyeség. 23-án voltunk a színházban.